Keresés

Részletes keresés

dani22 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 155
Üdvözletem! NEm olvastam végig a topikot de megválaszolnám a kérdést! Volt egyszer egy csikremokus ez még elevenszülő volt. Elevenen megszült egy mégfogyatékosab csirkemokust és ez már tolyást rakott. És igy folytatodott a történet máig és egyszercsak csirke lett belölle. Nos ebben egybibi van! A rettentögyépés tyukmokus és a tyuk közti határ teljesen elvan mosodva! Tehát nemtudjuk hogy mitölszámit tyuknak és mitöl Gyépésmokuscsirkének!
menroting Creative Commons License 2009.12.21 0 0 154
 A kakas csípje meg ! :-)
Előzmény: menroting (153)
menroting Creative Commons License 2009.12.20 0 0 153
Hová lett a topiknyító ?
Elvitte a fekete macska ?
menroting Creative Commons License 2009.12.20 0 0 152
Valószínűleg úgy gondolják hogy a kakas szarta a tyúkot.Majmok.
Előzmény: repcsepista (151)
repcsepista Creative Commons License 2009.12.20 0 0 151
   kakas kakás, mama mamás, ma más?
Előzmény: FAV 20 (148)
menroting Creative Commons License 2009.12.19 0 0 150
S félrelépett a gyikkal ?
joy Creative Commons License 2009.12.18 0 0 149

Bammeg, tiedé a z5pont!

:o)))

FAV 20 Creative Commons License 2009.12.18 0 0 148

Sziasztok!

Olvasgatom ezt a topikot,és új mederbe terelem a témát. Én tudom a megoldásra a választ. Nem a tojás volt elöbb,és nem is a tyúk,hanem a kakas! Mert ugye azért ez is kell.

boszoli Creative Commons License 2009.09.24 0 0 147

Hali.

Egyértelmű hogy a tojás!

Már a dínók is tojást raktak, a tyúk csak jóval késöbb jelent meg. =) XD

KomOmbo Creative Commons License 2009.09.18 0 0 146

Az okos Iván bácsit megkérdezik:

- Iván bácsi, melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?

- Hát... azelőtt mindegyik volt...

joy Creative Commons License 2009.09.17 0 0 145

Mi volt előbb?

A tixar.

ghepard Creative Commons License 2009.09.09 0 0 144
Hát igen. A természet nagy úr. Ha kígyónknak hidege van (vagy miért), hát csinál neki tollazatot. Na meg nagyon okos is az a természet, kár hogy nem lehet vele beszélgetni. Találtak valamilyen dinófajta kis darab csontját és azon kitapintható (NatGeon láttam) dudorokat, amik tollazat helyét mutatták. Tehát akkor a tojás előbb volt, mert a madár (tyúk) csak aztán........ Mikor megvolt a tollazat, rájött a kígyótyúkunk, hogy azzal még repülhet is. Hát mindenki okos, nem csak az ember......
Előzmény: Sti_ (141)
repcsepista Creative Commons License 2009.09.06 0 0 143

Eccere van minden, hogy egybe, az is csak ugy képzelhető el?....

Aztán, én jobbat teremtek, mint az eredeti, s talán itt, ezzel kezdődhet a záptollás? Igen, a tyuk, nemcsak a tolás, hanem minden életfeltétel meg környezet, ami, az EGÉSZ -VILÁG egyszerr van! Ha lett, akkor már lőttek?

Előzmény: Sti_ (128)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 142
http://tyukvagytojas.mlap.hu

Jelenleg 58% a tojás javára a 42%-nyi tyúk ellenében...
Előzmény: ..........Michi.......... (107)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 141
(...) A film elején tetszett a mondás, hogy megjelentek. Tehát megjelentek és kész..........

"Szerintem, meg az történt, hogy az illető hüllőcsoportnál adottak voltak az előzetes feltételek (pl. biped közlekedés, tojásokkal való szaporodás, kialakuló endothermia, stb.) és mint minden más esetben több vonalon elindult a párhuzamosan folyó, de többé-kevésbé eltérő fejlődés. Így egyes jellegek párhuzamosan megjelentek több vonalon is (pl. a tollazat és a vele járó hőszabályozási lehetőségek, ivari dimorfizmus, kotlás stb), mig mások esetében egyre nagyobb lett az eltérés." (Milvus)
Előzmény: ghepard (96)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 140
François Jacob Nobel-dijas genetikus írt egy remek könyvet az öröklődésről és a reprodukcióról (A tojás és a tyúk. Az élők logikája) Ő a tojásra szavaz valahogy így:

A tojás a tyúkban alkalmas eszközt talált arra, hogy újabb tojásokat hozzon létre.

Dawkins meg elnevezte ezt az eszközt túlélőgépnek...
Előzmény: stika (92)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 139
Azt képzeld el inkább, hogy valami tyúk és strucc közötti méretű, két lábon járó, nagyjából amúgy is madárformájú, tollas hüllőből fejlődtek ki (ahogy az ismereteink szerint történt). Ugye, így már sokkal könnyebb elképzelni?

Elképzelni könnyebb, de nem mindegy, hogy képzeletünk, vagy ismereteink szerint történt-e a valóságban... :-))
Előzmény: Faragó Kálmán (89)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 138
nincs nekünk egy közös tollasunk valahol?

Nem tudok róla.
Előzmény: repcsepista (77)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 137
"Én már olyat is hallottam, hogy "repül a bálna, repül a bálna..."

Én már láttam is repülő bálnát. A NASA egy tudóscsoportjának az a feladata, hogy megpróbálják szimulálni, hogy milyen élőlényekkel találkozhatunk más világokban (kb hogy 2020-ig felfedezünk máshol is életet). Az a bolygó messze van tőlünk és 2 csillag körül kering. Jobban mondva egy nagy bolygó holdja, mely kering a 2 csillag körül. Nagyon sűrű légköre van és ezért repülhet is a bálna........

Télleg... - én is láttam az Animal Planeten a Future is wild című sorozatban........
Előzmény: ghepard (74)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 136
Én már olyat is hallottam, hogy "repül a bálna, repül a bálna..."

Én már olyat is láttam, hogy "repül a disznó, repül a disznó..." - miután törzs-szintű alaptípusváltással repülő muslincából egycsapásra domesztikált vadkanná vált...
Előzmény: kinek (70)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 135
Krokodiltojásból sosem lesz csirke, még mutáció során se, legfeljebb torz krokodil.

Ha visszalapozol néhány tucat millió évet, beláthatod, hogy idővel éppen a torz krokodilból lesz a csirke (jócsomó mutáció során)...
A folyamat tojáshéjban: krokodil --> torz krokodil --> torz csirke --> csirke

(...) Inkább a genetikai terv létrehozását kellene vizsgálni, hogy vajon mi lehetett előtte, ami létrehozta a genetikai tervet.

Vadiúj tulajdonságok megjelenésének feltétele, hogy előzőleg már létrejöjjön ennek genetikai programja (a mutációfajták brillírozása révén a gametogenezis során vadiúj gének színrelépésével); s ez tovább is öröklődjön az utódok génkészletében. Végső soron az utódoknál derül ki, mily mértékben volt alaptípusváltó szintű (evolúcióértékű) a genetikai változás. Nos, aki az evolúciót igazolni akarja, ilyen nagymértékű átalakulást kellene tetten érnie - pl. vadiúj Hox gén-rendszer mutálódását valamely meglévőből...

"Vadiúj tulajdonságok" megjelenéséhez (pl. madártüdő) valamely meglévő genetikai programnak teljesen át kellene alakulnia, vagy teljesen új genetikai programot kellene megalkotnia a meglévő mellé.
Előzmény: kinek (65)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 134
Valószínűleg, mikor a hüllők átalakultak madarakká (archaeopteryx), elkezdtek mutálódni, s idővel a tojásban a DNS tulajdonságai egyre inkább hasonlítottak a tyúkra.

Valószínűleg... - elkezdtek mutálódni... :-))
Előzmény: Agnoszticizmus (53)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 133
Nem azt kérdem amit írtál, hogy evolúciós hajtóerő: mert utólag... Mi indukálhatta ?

Van pár érdekes felvetésed... - mint például: "előtte át kell alakulni a rendszernek kitojóképessé"... :-))
Előzmény: kisharsány (49)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 132
(...)

Fejtegetésed módfelett tetszetős, de sajna nincs semmiféle "evolúciós hajtóerő"!
Előzmény: Agglegény (46)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 131
Ez kicsit olyan, h mi volt előbb: Anyaméhben lévő ember, vagy kifejlett ember.

Ez kicsit olyan, h mi volt előbb: hernyó vagy pillangó...

S ezzel máris bonyolódik az alapprobléma: most már az egyedfejlődés teljes genetikai programjának kialakulásával is mélyrehatóan kellene foglalkozni...

"Az egyedfejlődés épp úgy genetikailag programozott, mint a törzsfejlődés!" (joy)
Előzmény: thghgh (39)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 130
Előzmény: Sti_ (129)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 129
(...) Pl. a wikipédia szerint A madarak kétlábú, hőszabályozással rendelkező, tojásrakó gerinces állatok, amelyeket a tolltakaró, a szárnyakká módosult mellső végtagok, az üreges csontozat és a többségüknél a repülés képessége jellemez.

Mikor, miből és hogyan jöttek létre a madárra jellemző szervek, szervrendszerek?

Ha megváltoztatod a definíciót, akkor máshol húzod meg a vonalat.

Megváltoztatom a definíciót:

A madarak olyan speciális hüllők...

"Tulajdonképpen a madarak "levezetettebb" hüllők. Nem?" (Adamkertesz)
Előzmény: alric (27)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 128
Nagyon csodálkozom, hogy rá tudtak venni egy biológus professzort (ha tényleg az...), hogy ilyen kérdésre válaszoljon.

"Melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Aki ezt a kérdést meg tudja magyarázni, az ért annyira a dologhoz, hogy elkezdhet rajta vitázni...:-D." (Lithosia)

"(...) az alapkérdés pontosítva úgy hangzik: mi volt előbb, a tyúk, vagy a tyúktojás." (pint)
Előzmény: verz (18)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 127
(...) olyan ez, mint amikor a nagykorúságot definiálod. 18 éves korában az ember egyszercsak nagykorú lesz a törvény szerint. de aznap nem történt vele semmi különös.

Ez a hasonlat a madárevolúció helyes szemléletének legteljesebb félreértésén alapszik.
Előzmény: pint (13)
Sti_ Creative Commons License 2009.09.06 0 0 126
OK, érthető, de mi a te végkövetkeztetésed?

"A végkövetkeztetés a gondolkodás azon állomása, ahol az ember már belefáradt a gondolkodásba." (Matz maximája)
Előzmény: Törölt nick (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!