MGB 1967 fórumtárs esett át 2021-ben Pozsonyban Rezüm műtéten, elég sokszor írt róla. Az én TURP műtétem nagyjából egy hónappal az övé előtt volt Pécsen. Abban az időben a Rezüm még Magyarországon nem volt elérhető, én meg sajnos nem keresgéltem eléggé alaposan a neten, hogy lenne-e számomra más alternatíva. Mivel itthon nem igazán volt, az orvosom nem is ajánlott mást.
Arról van információ, hogy a pozsonyi Rezüm műtéthez hogyan lehet, milyen feltételekkel jelentkezni? Gondolom a műtéti árban is eltér a magyar magánklinikán ajánlottól?
"Egyszóval igen sajnos a PSA nem 100%-ig megbízható adat, de 90% felett van a relevanciája."
Közel sem.
"A prosztata daganat diagnózisa alapvetően a prosztata specifikus antigén (PSA) mérésén és a rektális digitális vizsgálaton (RDV = végbélen keresztüli prosztata vizsgálat) alapszik. Abban az esetben, ha a végbélen keresztüli prosztata vizsgálat pozitív vagy a PSA szintje emelkedett, felmerül a prosztatarák gyanúja, amit általában a prosztatából történő szövettani mintavétel (biopszia) követ [2]. A PSA bevezetése óta jelentősen megnőtt a prosztatarákok felfedezésének az aránya, legalábbis a fejlett országokban, ahol széleskörűen alkalmazzák a PSA meghatározást a tumor szűrésére.
A PSA azonban csak a prosztatára specifikus marker, nem a prosztatarákra, ezért azokban az esetekben, ahol a PSA értéke 2 – 10 ng/mL közötti, a betegek csupán 25%-ánál igazolható szövettani mintavétellel (biopsziával) daganat jelenléte, 75%-ánál egyéb eltérések (pl. jóindulatú prosztata megnagyobbodás, prosztatagyulladás) okozza az emelkedett PSA értéket [3]. Ezért nagyon sok betegnél történik felesleges prosztata biopszia. A mintavétel a betegeknek fájdalmat, kényelmetlenséget okoz vagy félelmet vált ki belőlük, ezért felmerült az igény olyan új biomarkerek bevezetésére, amelyekkel csökkenteni lehetne a felesleges szövettani mintavételek számát és amelyekkel biztosabban (specifikusabban) fel lehetne ismerni a kezelésre szoruló rosszindulatú daganatokat."
"A prosztatarák gén 3-t (PCA3) 1999-ben azonosították. Ez egy olyan gén, ami nem fehérje kódoló ribonukleinsavat (RNS) juttat kifejezésre (expresszál). A PCA3 csak emberi (humán) prosztata szövetben képződik és prosztatarákban nagymértékben kifejezésre jut. A PCA3 expressziója (kifejeződése) nem függ össze sem a prosztata méretével, sem egyéb prosztata betegséggel (pl. prosztatagyulladással).
A PCA3 egy molekuláris biológiai vizsgálat, ami közvetlenül képes kimutatni, hogy a rákos sejtekben nagymértékben expresszálódott géntermék milyen mennyiségben van jelen a vizeletben.
A vizsgálathoz prosztata masszázst követően vett vizelet mintára van szükség, ami prosztatából származó sejteket tartalmaz. Ezekből a sejtekből kinyerik a PCA3 és a PSA meszendzser ribonukleinsavát (mRNS). Majd ezeket az mRNS-ket sokszorozzák és az így kapott PCA3 és PSA mRNS-ekből képeznek egy arányszámot (PCA3 score), ami azt mutatja meg, hogy a PCA3 milyen mértékben expresszálódott ezekben a sejtekben (1. ábra). A PCA3 vizsgálat általában több napot vesz igénybe, mire elkészül az eredmény.
A különböző felmérésekben a PCA3 score érzékenysége 46-82% között mozgott, ami azt jelenti, hogy a prosztatarákos betegek között 46-82%-ban találtak határérték feletti PCA3 eredményt. A vizsgálat specificitása 56-89% volt, vagyis a prosztatarákban nem szenvedő pácienseknél 56-89%-ban fordult elő határérték alatti eredmény. A PCA3 vizsgálat negatív prediktív értéke 87-98% volt, tehát a határérték alatti eredmények esetében 87-98%-ban valóban nem fordult elő prosztatarák. A PCA3 pozitív prediktív értéke 59-97%-nak adódott, ami azt jelenti, hogy a határérték feletti eredmények esetében 59-97%-ban volt prosztatarákjuk a betegeknek. [5]. Az eltérő eredmények abból adódtak, hogy a különböző tanulmányokban eltérő PCA3 score határértékeket használtak. Minél alacsonyabb a score határértéke, annál magasabb a vizsgálat érzékenysége és egyúttal annál alacsonyabb a specificitása. Illetve minél magasabb a score határértéke, annál alacsonyabb az érzékenység és magasabb a specificitás. Ezért az ideális érzékenység és specificitás közötti egyensúly megtalálásához a 35-ös határérték használatát javasolják."
Én 52 évesen estem át a TURP műtéten. Már a műtét előtt elmondta az orvos, hogy 100%, hogy ennek velejárója lesz a retrográd ejakuláció. Erről az állapotról viszonylag keveset olvasni, nem sok érintett ír róla, de amit olvastam, az nem volt túl biztató. Nálam kb. 6 hónap telt el a műtétig onnan kezdve, hogy a vizelési problémák súlyosbodni kezdtek. Elzáródás nem volt ugyan, de volt egyre gyakoribb éjszakai felkelés. Mivel egyébként se voltam jó alvó, a tovább csökkenő alvásmennyiség egyre erősödő szorongáshoz vezetett, így két orvos javaslatára elfogadtam a TURP-ot, mert szerettem volna véget vetni az egésznek. Ennek 4 éve, egyébként a libidóm és a merevedésem teljesen normális, ezek nem sérültek a műtéttől. Azonban a retrográd ejakulációt nagyon nehéz volt elfogadni, hozzá kellett szokni, ami jelentős időbe telt. Más érzés, bár az orvosok állítják az ellenkezőjét. A műtét után hosszabb ideig pszichés problémáim voltak, egyrészt ebből, másrészt abból, hogy megtudtam, hogy Pozsonyban egy Rezum kezeléssel talán lett volna esélyem elkerülni ezt a vissza nem fordítható állapotot. A fő célját viszont nálam nem érte el a TURP. Az éjszakai vizelések nem szüntek meg teljesen, csak ritkultak. Érzékenyebb a prosztata, mindenre bejelez, legyen az stresszhelyzet vagy időváltozás.
Köszönöm a választ! Jó lenne, ha egy TURP műtéten átesett is elmondaná a véleményét ehhez.
A fekete humort segítségül alkalmazva, ebben a cseppet sem vidám, hosszabb távon életmentő műtét utáni helyzetben, vigyázni kell a megmaradt"képességekre": Óvni a "golyókat", és elkerülni a nyelv elharapását!
Köszönöm a válaszod , azért bennem van a félsz hogy mi az az elváltozás , hétfőn megyek urologushoz kíváncsi vagyok hogy mit fog mondani , lehet nem fog neki tetszeni hogy magamtól megoldottam ezt az MR-t nem nagyon szeretik az orvosok ha az ember saját kezébe veszi a dolgokat .
Veled mi újság van már valami eredmény a problémáddal kapcsolatban ?
"A transitios zóna jobb felében a basalis harmad magasságában 7mm es fokozottan diffuzio gátolt eltérés látható ,melyben DWI vagy T2 jelvaltozas nem volt kimutatható ."
Ez ne aggaszon ez kb ezt jelenti:
🧠 Mit jelent ez magyarul, egyszerűen? 1. „Transziciós zóna jobb felében”
Ez a prosztata középső része (ahol a jóindulatú megnagyobbodás is leggyakrabban előfordul). A „jobb felében” annyit tesz, hogy a jobb oldalon van az eltérés.
2. „Basalis harmad magasságában”
Ez azt jelenti, hogy a prosztata alsó, húgyhólyaghoz közeli részén van az elváltozás.
3. „7 mm-es eltérés”
Egy kis elváltozást találtak, ami 7 milliméteres.
4. „Fokozottan diffúzió-gátolt”
Ez az MRI DWI szekvencián jelent meg. Azt jelenti, hogy a sejtek közötti vízmolekulák mozgása gátolt az adott területen — ez gyakran daganatos elváltozásra utaló jel, de nem kizárólagosan (lehet gyulladás is).
5. „DWI vagy T2 jelváltozás nem volt kimutatható”
Itt van egy ellentmondás a leletben:
A DWI-sorozaton volt eltérés, tehát látni valamit.
De a T2 és az ADC térképen nem volt markáns kóros jel.
Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az elváltozás nem mutatja a klasszikus prosztatarákra jellemző jeleket, vagy nagyon enyhe, bizonytalan jellegű a képalkotó alapján.
A PI-RADS 3 azt jelenti, hogy az MRI talált valamit, de nem egyértelmű, hogy az rosszindulatú-e. A rák esélye kb. 10–20%, azaz nem túl nagy, de nem is zárható ki.
A transitios zóna jobb felében a basalis harmad magasságában 7mm es fokozottan diffuzio gátolt eltérés látható ,melyben DWI vagy T2 jelvaltozas nem volt kimutatható .
Na ez a mondat aggaszt .
Enyhén nagyobb PI RADS 3 prosztata ez a vélemény .
Áll az uzsokiban megmutatták a leletet egy urologusnak az azt mondta nem kell vele foglalkozni 1 év múlva kontroll . Másodikán megyek egy másik urologushoz kíváncsi vagyok az mit mond .
A prosztata tömegének (grammban kifejezve) becsléséhez leggyakrabban a térfogatát (köbcentiméter – cm³ vagy ml) számítják ki a méretek alapján, majd ezt tekintik közelítőleg grammban is (mivel a prosztataszövet sűrűsége közel van a vízéhez, így 1 cm³ ≈ 1 gramm).
A megadott adatok alapján:
Méretek: 5 cm x 4 cm Feltételezhetően ezek a prosztata két fő dimenziója, de legalább egy harmadik méret (mélység vagy vastagság) is szükséges a térfogat pontos kiszámításához.
Ha a harmadik méretet nem adták meg, gyakran átlagos harmadik dimenziót feltételeznek, például 3–4 cm-t.
Példa számítás:
Feltételezzük, hogy a méretek:
Hossz: 5 cm
Szélesség: 4 cm
Magasság (becsült): 3 cm
A térfogat (és így a tömeg) közelítő számítása ellipszoid közelítéssel történik:
kb. 31–35 gramm lehet, attól függően, mekkora a harmadik dimenzió.
Megjegyzés:
Az "inhomogén, lapos, széles prosztata" leírás kóros elváltozásra (pl. benignus prosztata megnagyobbodás vagy gyulladás) utalhat, de a pontos orvosi értelmezéshez képalkotó (pl. ultrahang) és urológiai vizsgálat szükséges.
A húgycsőhossz (35 mm) a prosztatán belüli húgycsőszakasz hosszát is jelezheti, de önmagában nem elég a térfogat becsléshez.
Ha a harmadik méretet is tudod (pl. vastagság), pontosabban ki tudom számolni.
Nekem volt biopsziám, ami negatív lett és emiatt így lettem kezelve éveken keresztül.
Aztán jött egy dugulás, hét hónapig katéter a covid miatt, majd jöhetett a műtét, amikor is az állomány 5 %-a rákos, ráadásul eléggé agresszív és elérték a felszínt a rákos sejtek.
Na szóval semmi sem végleges, ami egyszer negatív volt, az sem örök érvényű.
"A diagnózis mindig biopszián és/vagy képalkotáson (MRI) alapul, nem csak PSA-n."
A "hivatalosan" elfogadott diagnózis csakis biopszián alapul. Az MRI-re a tapasztalt urológusok legyinthetnek. Nekem volt olyan MRI-m, ami nagyon rossz lett (PI-RADS 5-ös) de amikor ugyanezt a CD-t bekérték az onkológiai intézet radiológusai, azt mondták az nem tumor. Szóval az MRI-t is érdemes másodvéleményeztetni és kételkedve fogadni. A PSA egyértelműen nem elég jó.
Szia, Igen, ebben tökéletesen igazad van! A PSA (prosztata-specifikus antigén) érték fontos, de nem tökéletes mutatója a prosztataráknak. Van szoros összefüggés, de nem lineáris vagy kizárólagos. A PSA-szint önmagában nem elégséges a diagnózishoz vagy a kizáráshoz. Egyszóval igen sajnos a PSA nem 100%-ig megbízható adat, de 90% felett van a relevanciája.A PSA dinamikája (emelkedés üteme, sűrűsége, duplázódási ideje) fontosabb lehet, mint az abszolút érték.A diagnózis mindig biopszián és/vagy képalkotáson (MRI) alapul, nem csak PSA-n. A PSA sok mindentől is megemelkedhet, pl szex, biciklizés,BPH, gyulladás de még a katéterezéstől is, tehát mindentől ami érinti a prosztatát.
"Nekem szerencsére éjszaka eddig max 1x kellett felkelni vizelni . Ha nagyon tele van a hólyagom akkor nekem is nehezen és vékonyan indul meg , meg alapból a reggeli első pisilés az nem olyan intenzíven folyik ki mint utána a többi , ezt nem tudom miért lehet főleg ha tele a hólyag én azt gondolnám na akkor könnyebben kellene neki de sajna ez nem így van "
Nekem pont így kezdődött, azaz reggel nehez indult és rá kb 30 percen belül mindig kellett újra pisilni. Napközben simán ment, de amikor megmértem, hogy másodpercenként mennyi jön akkor szinte mindig 7-10ml/sec közötti volt. Éjszaka gyakorlatilag nem kellett felkelnem, ha vigyáztam arra, hogy nagy mennyiséget ne igyak meg este 8 után. 2-3 decit simán megihattam, abból nem lett éjszakai felkelés. Napközben kibirtam órákig is.
A prosztata tömegének (grammban) becslésére gyakran alkalmaznak egy egyszerű képletet, amely a prosztata térfogatán alapul:
Térfogat becslése:
A prosztata közel ellipszoid alakú, így a térfogat számításához ezt a képletet használják:
Teˊrfogat (ml)=π6×hossz×szeˊlesseˊg×magassaˊgtext{Térfogat (ml)} = frac{pi}{6} times hossz times szélesség times magasságTeˊrfogat (ml)=6π×hossz×szeˊlesseˊg×magassaˊg
Általános egyszerűsítéssel (és mivel π6≈0,52frac{pi}{6} approx 0,526π≈0,52):
Teˊrfogat (ml)≈0,52×hossz(mm)×szeˊlesseˊg(mm)×magassaˊg(mm)text{Térfogat (ml)} ≈ 0,52 times hossz (mm) times szélesség (mm) times magasság (mm)Teˊrfogat (ml)≈0,52×hossz(mm)×szeˊlesseˊg(mm)×magassaˊg(mm)
Ha csak két méret van megadva (pl. 50 × 40 mm), szükség van egy harmadik méretre is (pl. elülső-hátsó irány), amit gyakran 30–40 mm-re becsülnek. Tegyük fel, hogy a harmadik dimenzió is 40 mm (ez gyakori feltételezés).
Számolás: V≈0,52×50×40×40=0,52×80,000=41,600 mm3=41,6 mlV ≈ 0,52 times 50 times 40 times 40 = 0,52 times 80,000 = 41,600 text{ mm}^3 = 41,6 text{ ml}V≈0,52×50×40×40=0,52×80,000=41,600 mm3=41,6 ml
Mivel 1 ml térfogat ≈ 1 g tömeg (prosztata esetén jó közelítés), a prosztata tömege kb. 41–42 gramm.
Ha pontosabb mérést szeretnél, add meg a harmadik dimenziót is (pl. AP – anteroposterior átmérő). Ha az 50 × 40 mm méret például hossz és szélesség, és a harmadik méret csak 30 mm lenne, akkor a tömeg kb. 31 gramm lenne.
Nekem szerencsére éjszaka eddig max 1x kellett felkelni vizelni . Ha nagyon tele van a hólyagom akkor nekem is nehezen és vékonyan indul meg , meg alapból a reggeli első pisilés az nem olyan intenzíven folyik ki mint utána a többi , ezt nem tudom miért lehet főleg ha tele a hólyag én azt gondolnám na akkor könnyebben kellene neki de sajna ez nem így van . Nekem a prosztata 50x 40 mm grammot nem írtak .
Nekem már az 5. katéter van bekötve az elműlt kb 2 hónapban. Szinte már megszoktam, de inkább digózok, főleg este, mert zsákkal tényleg kínlódás az alvás, volt, hogy fordultam kettőt és mellettem volt az ágyban a cucc :D
"Hogy tudsz elutazni ha nem tudsz vizelni ? Katéter van ben ?" Van katéter, sajnos és nyilván. Viszont a legnagyobb gondot most nem ez okozza. Tegnap elkezdett égni a makkom és gennyedzeni elég komoly fájdalmakkal. Elmentem az ügyeletre, ahol nem nagyon szerettek volna foglalkozni az esettel, de aztán nagy nehezen sikerült és ránéztek. Addigra már vérzett is a felszíne néhány helyen. Az orvos akkor már látta, hogy nem hobbyból mentem. Valószínűleg a cisztoszkópián valami fertőtlenítő szer intézhetett el, mert azon a felületen keletkezett ahol lekenték. Kaptam rá Elocom kenőcsöt, még akkor ki is váltottam és már sokkal jobb, de még mindig nem tökéletes. Remélem holnapra már csak egy rossz emlék marad.
"Na most kérdezem, ha Turp, vagy bármilyen hasonlót csinálnak, akkor vajon kiderül-e a rákos besorolás?" Turpnál a legtöbb esetben van szövettan, de a PSA is egy elég jó jelzés, azt én minden évben megcsináltatom. Én még "csak" 57 vagyok, nagyon korai lenne egy drasztikus műtét.