Az a fórum is már annyira múlt idő, hogy tudomásul kell venni a változást. Egy kezdőnek viszont talán már az is segítség, ha talál egy városban egy hívójelest, akinek feltehet pár kérdést... Ebben segíthet egy adminisztratív szinten létező klub is, ha legalább levelekre válaszol. Könnyebb, mint direktben megkeresni egy ismeretlen valakit.
"""Köszi, egyszer végigkérdezem, melyik aktív, melyik nem, és kirakom a honlapomra. : -)"""
Na erre én is kíváncsi leszek. Az igazság az, hogy sok jóra én sem számítok, meg az is nagyon relatív, hogy kinek mit jelent az, hogy "egy rádióklub aktív". A mai világban már egy elvárható minimum kellene, hogy legyen minden rádióamatőr klubnak (meg főleg azoknak akik mra$$z tagok) egy saját reklám mentes (működő) honlap is.
Én vagy 30 éve megpróbáltam, nem adta ki, azóta max. fotós klubokat kerestem volna, ott is hasonló a helyzet, csak mivel szabadabb a dolog így társultunk páran papír nélkül, oszt jónapot.
Most akkor messze van vagy PMR? Összevissza kavarsz, aztán az 5 másodperc is pont elég mindenfélére, hogy szoftverből kelljen kioptimalizálni a meteorológiai radarokat meg sok mást, ha "csak" 5 másodpercre vered telibe.
Egy dolgot ne hagyj figyelmen kívül. MINDEN frekvenciának van gazdája. Vagy "állami" célokra, vagy fizetős bérbeadási célokra. Vagy nem civil célokra is. Kevéske van az amatőröknek, a CB-nek, a PMR446-nak. Több Ipari-Tudományos-oktatási ún ITO frekvencia sáv van. Itt vannak a kis teljesítményű távirányítók, orvosi és tudományos berendezések.
Minden, pláne fizetős freki gazdája jogosan várja, hogy az állam tartsa tisztán azt amiért fizet. A derékszíjasokról nem is beszélve.
Egyébként lopni sem azért nem járunk, mert lebukhatunk.
A Normafa Műhely, limitált taglétszámú, (csak a haverok) illetve pártolói tagságot fizethetsz, ami uyganannyi mint a rendes tagság, de nincs szavazati jogod a közgyűlésen. (ami meg gyakorlatilag, nincs is, csak papíron)
Oktatást nem végez.
Némi klubélet van, (Kabhegy vagy a Novák Tibi telkén) de az is akkor és úgy ahogy az "elnök" (Tibi)akarja.
Eléggé zárt körű az egész.
Van még véleményem (egészen közeli információkkal megtámogatva) is az egészról, de azt nem fogom itt feszegetni.
A tetőcsomagtartós autó mibe köt bele pmr446 sávok egyikén? Gyári szabályos rádióval adva. Van olyan előírás, hogy csak érthető beszéd adható? Milyen nyelven szabad adni? Furcsa lenne ha ebbe is belekötnének. Adás mondjuk naponta 5 másodperc.
Én semmit sem akarok bizonyítani, csak hoztam egy listát. Kösz a pontosítást, nyugodtan kiegészítheted. Nyilván sem "club", sem "klub" nem volt a nevükben a szűréshez. Öreg hiba. (A QRP.hu-n levő listánál biztosan jobb, csak nézd meg... És még dátuma sincs az oldalnak.)
Ebből mennyi az, amelyik csak az NMHH nyilvántartásában létezik, mert a még élő felelős operátor újra kéri az engedélyt, hogy legalább a hívójel megmaradjon.
Illetve biztos hiányos, mert három élő és működő még tuti nincs benne. MOM Rádióklub, Paksi Rádióklub, illetve a szomszédom, a Bajcsy (HA5KKC/HG5C), utóbbiért ejnye ejnye! 🙂
Ami a rádióklubokat illeti, az a lista annyira hiányos, hogy inkább árt, mint használ. Ezt az aktuális hívójelkönyvből szűrtem - bocs, ha nem a legismertebb hívójelét hagytam meg egy-egy klubnak, most nem az a lényeg, hanem a városok és a (hozzávetőleges) címek:
Általában miből lehet észrevenni, hogy egy sávon valamit zavar az adás? Nem valakit, hanem valamit, tehát átjátszó vagy bármi olyan ami valamit válaszol. Ha csend van, attól még hallgathat valaki aki adásra vár, aztán vagy beszól ha aktivitást érzékel vagy nem. Mondjatok olyan példát, amikor egy gép hallgat és akkor sem válaszol semmit ha adást érzékel.
Például kiválasztok egy pmr446 csatornát, figyelem x ideig, csend van. Fogok egy DTMF hanggenerátort vagy akár olyan adatátvitelt hanggal mint régen a modemek csináltak, és belesípolok a csatornába, ami valahol elindít/bekapcsol valamit. Ha a csatornába beszélni kezdenek az nem okoz téves kapcsolást, csak akadályozza a jelzésem átvitelét amíg adnak.
Köszönöm mindkettőtök - személyeskedésektől ezúttal is mentes - válaszát.
Sajnos ezekből a szedett-vedett listákból pont az nem derül ki, hogy mennyi olyan egyesület van, ahol aktív közösségi élet is van, ill. melyek azok, amelyek papíron ugyan léteznek, de nincsenek találkozóik rendezvényeik.
Nyilván erre is lehet az a válasz, hogy menjen oda az érdeklődő tetszőleges időpontokban, aztán ha talál ott valakit, akkor érdeklődjön.