Keresés

Részletes keresés

Wishfor Creative Commons License 2000.10.12 0 0 447
A Siklós-féle Nemzeti "építészeti arculata igen vegyes képet mutat. Sem az egyetemes építészet formanyelvét, sem a
hazai építészet organikus vonalát nem példázza, de még azt a nemes eklektikát sem követi, amely Budapest nagy kiterjedésű
történeti városmagját jellemzi. (...) Fentiek következtében sem a várhatóan körülötte kialakuló városrész XXI.
századi világához, sem a budapesti karakterhez nem illeszkedik. Az épület több szempontból nem felel meg a részletes
rendezési tervnek" ­ írja a színház engedélyezési terveit véleményező Schneller István főépítész. Kritikáját az engedélyt
kiadó IX. kerületi önkormányzat (HVG, 2000. szeptember 9.) nem vette figyelembe, noha a tervtanács ­ amely elé kötelező
bevinni a kiemelten fontos terveket ­ véleménye "a környezetbe illesztés és a homlokzatképzés tekintetében elutasító volt".

"Sajnos az esztétikai kategóriák nehezen fordíthatók le a jogszabályok nyelvére" ­ vonja le Schneller az építészszakma
számára keserű következtetést. (www.hvg.hu)

Ki tudja miért nevezi az építész szakma "Barbie-ház"-nak a Siklós-féle Nemzetit?

folder Creative Commons License 2000.10.11 0 0 446
A topic címe szerinti győztes terv nem létezik.
Nem volt semmiféle megmérettetés, ahol bármelyik terv nyerhetett volna.
A most kivitelezés alatt lévő elképzelés
Mh.Swajda György személyes döntése volt.
Az, hogy milyen indokok alapján döntött, még nem került nyilvánosságre.
speaker Creative Commons License 2000.10.11 0 0 445
Én ilyen légcsatornás hülyeséget soha sem írtam, olvasd vissza összes műveimben.
Előzmény: geszthi (441)
akkorcsakmi Creative Commons License 2000.10.11 0 0 444
Kedves geszthi!
Erre a szellőzés dologra, mint ellenérvre ugyan emléxem, de arra már nem, ki írta. Viszont azt egy hanggal nem állítottam, hogy speaker egy jó szót is szólt a győztes tervről.
Amúgy nem szép, hogy kétségbevonod a józan önzetlenséget!:-)
akkorcsakmi
akkorcsakmi Creative Commons License 2000.10.11 0 0 443
Nekem mondod?:-)))
Előzmény: speaker (439)
Pásztörperc Creative Commons License 2000.10.11 0 0 442
Kedves geszthi!

Ez az eszetlen "légáramlási" hülyeséget természetesen a Levegöö Munkacsoport hozta fel. Mivel ez a szervezet a dologhoz nem értöök körében meglehetöösen tekintélyes (Lukács A. korszakos marketing tevékenysége folytán), a lózungot azon nyomban sokan felkapták. Közülük többen elkezdtek késöbb gondolkodni, mások utánajártak stb....

geszthi Creative Commons License 2000.10.11 0 0 441
Meg fogom keresni, emlekszem ra, mert volt egy kemeny vitam Speakerrel bo egy eve, hogy az Erzsebet terrol azt fejtegette, hogy de jo, hogy ott nem epul szinhaz, mert az a varos egyik legaramlasi csatornajaban fekszik es igy nem lesz megvaltoztatva. Ha pedig beparkositjak akkor az majd az emberek piheneset, feluduleset szolgalja majd (ekkor kerdeztem tole, hogy jart e mar valaha az Erzsebet ter konyeken, mert abbol a budos eletben nem lesz feludulest nyujto park hely).

Viszont arra is emlekszem, igy meg is kell vedjem ot, hogy az uj NSZ epulet tervet kezdetektol fogva ellenezte mondvan nem illo a magyar hagyomanyokhoz stb.

Itt vagy skizofrenia esete forog fenn, vagy hivatalos hivatalos-velemeny tolmacsolas. (Gondolom most mar a Vikikenek is kellemetlen lett az ugy es ezert valtozott Speaker megitelese is).

Előzmény: akkorcsakmi (438)
speaker Creative Commons License 2000.10.10 0 0 439
Et neked a fixa-ideád? Vannak itt nem megélhetési hzzászólók is.
Előzmény: akkorcsakmi (438)
akkorcsakmi Creative Commons License 2000.10.10 0 0 438
OFF
És véletlenül sem arról van szó, hogy a két végletet nem ugyanaz az ember írja!;-))))
ON
Előzmény: Pásztörperc (437)
Pásztörperc Creative Commons License 2000.10.10 0 0 437
OFF

Kedves WePi!

Speaker — aki "alapból" nem hülyébb, mint Te vagy én, pont úgy van az élet legtöbb dolgával, mint Te vagy én: nem ért hozzá. Amihez ért, arról józan, megfontolt, érdemleges véleménye van, amit idöönként józan, megfontolt stb. hangon el is mond. Abban különbözik töölünk, hogy azokban a dolgokban viszont, amikhez nem ért (ez ugyebár mindnyájunknál a nagy-nagy többség) kritikátlanul magasztalja a kormány (általa vélt) álláspontját. Mivel azonban már ennek puszta megértése is komoly problémát jelent neki (mint mindnyájunknak), hajlamos arra, hogy a logikai láncokból hiányzó szemeket önállóan pótolja — azon kérdésekrööl lévén szó, amikhez (mint a kiindulási alapban láthatod) nem ért, ez az Általad ismert, grotex, de ebbéli minööségében idöönként szórakoztató eredményekhez vezet.

Előzmény: Törölt nick (435)
kalendula Creative Commons License 2000.10.09 0 0 436
Nemzeti ügyben teljesen egyetértek speakerrel. A baj, szerintem, ott kezdődik, hogy a nemzet színházának ügyében a presztízs, a kivagyiság dolgozik a döntéshozókban. A kamarai kizárás taktikus lépés, de nem tudom, az ügybe már teljesen belekavarodott kormányzat egy merész húzással képes lesz-e önmagán felülemelkedni. A Nemzeti Színház érdekében nagyon remélem, hogy sikerül.
Előzmény: speaker (424)
zöld agyar Creative Commons License 2000.10.09 0 0 434
Pályázaton esélytelenként indult volna, ez az egyetlen módja, hogy maradandót alkothasson Siklós Mária. A kamarai kizárást túl késeinek tartom de jobb mint soha. Az idősebb urat ki az Építész Kamara Elnöke volt megértem, hogy nem akart a konfliktusok következményeként a sírba menni, de a többiek előbb tehettek volna radikálisabb lépéseket. Lesz egy méregdrága színház összetákolva gipszkartonból az átadásig, a végén meg Nitsch kiállítást rendezhetnek benne mert színjátszásra alkalmatlan lesz.
Chat Noir Creative Commons License 2000.10.09 0 0 433
Kedves speaker!
Hidd el, számomra, tiszteletet érdemlő, ha valaki önzetlenül szereti pártját, vagy kormányát. Ezért csak becsülni tudom az illetőt, pártállásra való tekintet nélkül. Nem ezt kifogásoltam, hanem a kritika nélküli azonosulást.
Véleményed a Nemzeti Színház ügyében, helyes.

Előzmény: speaker (429)
marten Creative Commons License 2000.10.09 0 0 432
nekem az szokott kurvára szemet szúrni az M1 híradón, amikor _minden_ nap van egy hír arról hogy OV rákosszentkuttykuruttyon átadott egy milleniumi zászlót. tegnap torgyán józsi volt a soros, de a zászlóátadás mellett még meglátogatta hazánk legöregebb nénikéjét is, és az valami undorító volt ahogy leült a nyanya mellé jópofizni aztán kedélyesen hátbab****gatta...
de nem is ez a lényeg, kinek hír az hogy hol adtak zászlót ? imho még a magyar nemzetben se írnak erről egy sort, de a király M1-en ott biza...
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.09 0 0 431
Kedves Speaker!
Szeretni a széplányokat kell! Még ha ugyan olyan csalfák is mint a politika, de micsoda különbség!

Üdv, rajzolo

Előzmény: speaker (429)
Ariel Creative Commons License 2000.10.09 0 0 430
piroska!

megvedem speaker komat! (hadd doljon aminek dolnie kell :>)
o tenyleg ebben a kerdesben mar regota ezen a velemenyen van. szerintem vmi modon ert a temahoz. ezert vilagos az allaspontja. (mi meg a tobbi temaban :>)

Előzmény: Törölt nick (427)
speaker Creative Commons License 2000.10.09 0 0 429
Ez a koncepciós vélemény-nyilvánítás bolsi attitűd. Lehet, hogy neked új, de önzetlenül is lehet szeretni egy kormányt.
Előzmény: Chat Noir (426)
Chat Noir Creative Commons License 2000.10.09 0 0 426
speaker! Elromlott a szemem? Mit nem olvasok tőled? Az a speaker, aki nem pártunk és kormányunk ténykedése mellett érvel, új nekem. Mindig azt gondoltam, hogy te nem polgár vagy, hanem alattvaló, mert amit „fent” mondtak, vagy tettek, azt buzgón helyeselted. Ez alattvalói attitüd. Mondjuk, ha kitalálták volna, hogy fatalpú bakancsot kapjanak a terhes anyák, akkor is ájultan hozsannáznál. Most meg…. Változik fent a koncepció Nemzeti ügyben?
PuPu Creative Commons License 2000.10.09 0 0 425
Előbb is mondhattad volna a haverjaidnak, - így lassan olyan lesz a város, mint az ementáli...
:O)))
speaker Creative Commons License 2000.10.09 0 0 424
Presztizsből. A mérnöki Kamara ezzel a kizárási indítvánnyal az utolsó szalmaszálat nyújtotta ahhoz, hogy demokratikus módon ki lehessen mászni ebből a csapdából. (Meghajlunk a demokrácia intézményeinek, a szakma véleménye, akarata előtt.) Schwajda a nemzet szinésze díj ötlettel jelezte, hogy ki szeretne törni az elszigeteltségéből, de ez nem fog sikerülni neki. Ő a leginkább ludas ebben, hogy idáig fajultak a dolgok. Aki hallgatta Siklóst, az tudja, hogy a hölgy valójában nem is reménykedik abban, hogy az ő tervei alapján épül fel valaha is a Nemzeti. Őt csak a pénz érdekli, különben korábban is pályázott volna.
Az Erzsébet téri Nemzeti mögött is volt a múlt ciklusban politikai hátszél, de igazán az akkoriak, (mint mindenbe) szartak ebbe is, de legalább nem nyúltak utána bele, így nem szennyeződtek.
Egyébként az Erzsébet térnél jobb helyet nem lehet találni erre a célra, ezért megérne még néhány kormányzati ciklust, hogy egyszer tényleg oda is kerüljön. Az akkori terv, némi korrekcióval, amire az akkori építész is hajlandó lett volna, még sokáig életképes lesz.
Előzmény: AmBesten (423)
AmBesten Creative Commons License 2000.10.09 0 0 423
Szerinted mi az oka, hogy a kormány ezt a tervet támogatja?
Előzmény: speaker (422)
speaker Creative Commons License 2000.10.09 0 0 422
Ami rossz, azt hogy lehetne védeni? Ilyesmire csak a bolsik képesek.
Előzmény: AmBesten (421)
AmBesten Creative Commons License 2000.10.09 0 0 421
Speaker, hogy lehet, hogy nem véded ezt a kormányprojektet?
Előzmény: speaker (419)
PuPu Creative Commons License 2000.10.09 0 0 420
orvost!
ORVOST!
orvost!
ORVOST!!!
Szegény speaker elcseszte, - még a végén kirúgják itten nekünk!
Előzmény: speaker (419)
speaker Creative Commons License 2000.10.09 0 0 419
Visszaveszik, nem veszik, az új nemzeti (nem is írom le nagybetűvel) Siklós féle terve akkor is egy rakás szar. Úgy fogjuk mutogatni, mint a zöld kaszárnyát a Lánchídnál és törhetjük a fejünket, milyen ürüggyel lehet lebontani.
Hallgattam a rádióban a londolni nemzetiről szóló műsort. Ott is száz évig vitatkoztak, de lett eredménye, nem egy teljhatalmú cirkuszigazgató - átdolgozó íróra bízták az építkezést, meg egy felújítás tervezőre, és olyan épület született, amit mindenki szeret, a kultúra fellegvára, nem egy perifériára szorított élettelen szarság, ahová a szinészek épp oly utálattal fognak kimenni, mint a nézők.

Előzmény: 6g (418)
6g Creative Commons License 2000.10.09 0 0 418
az építészkamarának az lesz a következő presztízsveszteség, amikor a Siklóst vissza kell vennie, bírósági döntésre

(a Tocsikot is felmentették, pedig azért az komolyabb dolog volt)

wizes Creative Commons License 2000.10.05 0 0 417
Nem tudom ki hallgatta az éjszakai Petőfi műsort?
Szinészek vallottak !
wizes WG.
anynymus Creative Commons License 2000.10.05 0 0 416
"Annak ellenére, hogy az építészkamara vezetőségének nagyobbik része is jobb oldali beállítottságú.
Ez az egész ügy nem politika. ...
Hiába érzem magam kormánypártinak, ez az egész ügy komolyan el lett szúrva."

Sajnos az egész történet a kormánypártiságról, és az ellenzékiségről szól, nem pedig az építészetről, vagy a színházról.

"Amikor az eredeti erzsébeti téri pályázat végén megszületett a döntés, a pályamunkákat benyújtó (!) építészek túlnyomó többsége mondta azt a győztes pályaműre: igen, ez a legjobb."

Az hasonló kormányzati nyomulás volt, csak egy kicsit profibb kivitelben, ezért kevésbé ütközött társadalmi ellenállásba.

Ami pedig a Magyar Építész Kamara döntését illeti, az csak abban az esetben érhetett volna el a hatást, ha az még az építési engedély kiadása előtt már jogerőre emelkedett volna. Ehhez azonban több forgatókönyvet is ki kellett volna dolgozni, és a legpesszimistább szerint kellett volna cselekedni.

Én szeptemberben már azt hittem, hogy ennek a topicnak vége van, de ha folytatódik, akkor talán azon kellene gondolkodni, hogy eddig a partvonalról való bekiabálás folyt, most tesz-e a társadalom valamit az ellen, hogy ez a túlnyomó részt elutasított dolgot ne tolják le a torkán.

Előzmény: kovvacs (412)
folder Creative Commons License 2000.10.04 0 0 415
Vajon mit tehetett le a kormány asztalára SGy, hogy az cserébe a Nemzeti , és más szinházi ügyekben mindenhatóvá tette.
Hogy lehet az,
- hogy ő döntheti el, hogy ki tervezze, és építse a "nemzeti" színházat
-ő döntse el, hogy ki a legtiszteletreméltóbb
12 magyar színművész.

Honnan merít ez a kormány ekkora önbizalmat, hogy ilyen magasról sz...k a bárkinek a fejére.

cc Creative Commons License 2000.10.04 0 0 414
a helyzet kialakulasaban meglehetosen saros az epiteszkamara is. az egyik meghivott epitesz elmeselese szerint a zsurizes olyan stilusban folyt SGy reszerol, hogy mar akkor lehetett tudni, hogy barkit is jelol a zsuri, abbol nem lesz epulet.
nos, akkor nem dontottek ra az asztalt es nem alltak fel. megtehettek volna. csak gerincbol nem ment.
Előzmény: kovvacs (412)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!