Keresés

Részletes keresés

bocsárd Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24692
Kedves Többiek!

Nem ismerem Tybaldot, mint itt már ezek szerint sokan, ezért csak arról tudtam véleményt formálni amit itt leírt. Ez a fórum ezért jött létre, vélemény formálásról. Tybald kérésére sem akarom ezt már túlragozni, de aki olvassa a fórumot az tudja sommeliertől, hogy olyan valakiről beszélgetünk aki ha tetszik ha nem a hazai pohárnok szakma egyik elísmert alakja az eddig elért erdményei alapján is.
Az én szintemen pedig nem szokás megsértődgetni azon ha óva intenek attól, hogy nagy tévedéseket sokáig magammal hordozgassak és ezt másoknak is terjesztgessem. Ha ezek után nem kommunikálunk, hát remélem, hogy nagyobb csapás ma már nem érhet.
Ámbátor ma még játszik a Magyar Labdarúgó Válogatott.

Előzmény: Törölt nick (24690)
shiraz Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24691
nem is kertem szamon hogy sikerult-e megvalositani csak a nickedbol kovetkeztettem hogy ilyen munkakorben dolgozol. sot kivancsi lettem hogy nalatok hogyan mukodik a vendeglatas. (minden jo etterem erdekel szvsz)
az atlag magyar "fine dining" etterem leirasa fedi a valosagot, leginkabb Budapestre vonatkoztatva all igy a helyzet.
en egyszer voltam a Maliganban es ok volt. nem gondoltam hogy huha ez kiveteles, de jo volt. Koles A. rol nem tudok nyilatkozni nem ismerem kozelebbrol.
udv
Ps hogy borrol is essek szo: ma estere egy 94-es Disznoko Furmint Reservet es egy 99-es del francia Viognier-t bontottam az erett feherboroknak szentelve a napot. hat a Fr mar talan tul van a zenitjen de meg nem esett szet a tipiikus gombas illatu de savai meg a helyen telt majdnem edes erzetet kelt. de ez csak az elso benyomas meglassuk mit mutat holnap este... A Viognier sem mai csirke de sokkal tobb bajjal kecsegtet de sokkal szarazabb benyomast is kelt. van benne a gombas csomagbol, de meg aszalt sargabarack is mutatkozik izben... meglatom eletben lesz-e meg holnap este...
Előzmény: Sommelier (24687)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24690
Öhm, biztos neked van igazad, gondolom ismersz legalább annyira, mint itt sokan:)))
Sajnos nem áll módomban a te szintedre süllyedni, így szerintem ne kommunikáljunk a továbbiakban;)

Ha gondolod leírhatod a többiek számára mit értettél az alatt, hogy "ő már bizonyított".

Előzmény: bocsárd (24686)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24689
Sok ember nem csinálhatja azt amit szeretne
Előzmény: Sommelier (24687)
tezu Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24688
Ma kostoltam:
1999-es Kiralyudvar Lapis aszu.
Az elsö kortyok:,gyönyörü szalma sarga szin ,gazdag Test,luxus bor,komplex konzentralt stb.93pont(9pont)folytatas holnap!
Sommelier Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24687
Hello Shiraz!

Mindössze annyit írtam, hogy véleményem szerint miként kell hozzá állni a vendéglátáshoz. Azt nem mondtam, hogy nekem már sikerült ezt megvalósítanom! :-)
Minden esetre, szvsz, törekedni kell a minél magasabb minőség elérésére, s természetesen állandóan tanulni, mindig az újat keresni!

A "vendéglősök" többségénél egyébként engem a következők zavarnak:
Gipsz Jakab elegendő pénzt gyűjt össze ahhoz, hogy éttermet nyisson (vendéglátós előképzettség sehol a közelben, de hát éppen ez jutott eszébe...) Körülnéz a "piacon", tájékozódik mi a trendi-, mi a menő, milyen ételekre és borokra bukik ma a Vendég. Na ezt szépen innen-onnan lekoppintja, megcsinálja az éttermet, a leendő beszállítókat kőkeményen "leveszi"/"lezsarolja"... Megnyitja az éttermet és várja a sültgalambot. Az eredmény többnyire a következő: csili-vili, ehetetlen ételek horror áron, ihatatlan borok horror áron, sznob vendégek garmadája, a tulaj meg szentül meg van győződve arról, hogy ő egy komoly vendéglátós. Persze ha úgy nézem, hogy lényegében ezt így is lehet csinálni és még jó pénzt is hoz, akkor miért ne? Igazuk van! Csakhogy ehhez nekem nem lenne gyomrom! Ez nem vendéglátás! Na mindegy.

Mély tisztelet a kivételeknek!

(A Maligán nekem azért szimpatikus, mert ők érezhetően tényleg akarnak valamit csinálni és szvsz jó úton is járnak. De most tényleg úgy érzem, hogy túlspiráztuk ezt a témát)

Üdv!

Előzmény: shiraz (24681)
bocsárd Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24686
Kedves Tybald!

Öhm. Valószínű, hogy olvasási problémákkal küzdesz. Senki sem hasonlította Szepsyhez mindössze egy példa volt amiben szerepelt Szepsy. Én nem venném a bátorságot arra, hogy emberek életútjáról azt nem ismerve nyilatkozzak, hogy ki és miért jön el egy helyről (nem tudom az nálad mit jelent) ahhoz szerintem semmi közöd. Kezdem azt hinni, hogy ezen az oldalon te nem is a borról akarsz beszélgetni ,hanem emberekről kötözködni. Ezekután kezdjünk elmélyedni a te életutadban is? Speciel engem nem érdekel, hogy te miért vagy még mindig ott vagy már nem a stílusod miatt ahol vagy. háááááááááát!

Előzmény: Törölt nick (24685)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24685
Öhm, kinek is kellene elhinnem?:)) Nomeg Szepsyhez hasonlítani azt amit "letett" az asztalra...hááááát...:))
OFF
Egyébként rákerestem a nevére és a nickjére is. Az elsőre kidobott oldal feltehetően nem róla szól, a második pedig csak az indexes nicket dobta ki.
Az mindenesetre sokat elmond valakiről, hogy ahol állítólag már "bizonyított" onnan eljön, talán a stílusa lehet a magyarázat...
Mondjuk tényleg már így is több karaktert pazaroltunk a dologra, mint amit egyáltalán megérdemel.
ON

Szőlő: Kíváncsi vagyok az új tételekre, remélem minél előbb kaphatóak lesznek!

Sommelier: medwe járt már nálatok?:)

Előzmény: bocsárd (24648)
bocsárd Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24684
Hello Sommelier!

Ebben neked teljesen igazad van, hasónlóan gondolom, de szerintem a Solus kapcsán nem tudom hogy miért beszélünk annyira a divatról. Ez egy túlárazott, de koncentrált merlot, na puff neki ha hamar elöregszik (majd bekóstóljuk ezt együtt), addigra már úgy is el fog fogyni minden palack. Ha akarom tartani a 10 legjobb magyar merlot maradjunk annyiban, hogy belefér.
A magyar vendég meg nem érett arra, hogy Ducasse-k vagy Bochusse-ök vendéglőibe járjanak akik azt főznek amit aznap megálmondtak és frissen beszereztek. Nálunk még nincs is olyan személyiség aki egy ilyet a névével el tud adni, mert aki van azt nem ismerik a népek. Sajnos csak a Kovács Lázáron csüng kis hazánk, ezt meg hadd ne minősítsem. Itt tartunk.

Előzmény: Sommelier (24675)
robicsek Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24683
1. Valszleg igen, ő fog veletek találkozni, de azért rákérdezhettek.
2. A Lojzi kakaspörköltjét a világörökség részének kéne nyilvánitani (copyright up) :-)
Előzmény: SajtFondue (24680)
syrah Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24682
Sommelier véleményét tudom megerősíteni! Járt a pincénkben Köles András, és egy valóban szerény embernek ismertük meg. Folyamatosan kérdezett, és egyáltalán nem tűnt "csalhatatlannak".
Előzmény: shiraz (24681)
shiraz Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24681
Sommelier,

lehet tudni hogy te hol dolgozol? Mar csak hogy kiprobaljam mukodik-e a jo vendeglatas a gyakorlatban is.
mint mondtad te nagyra ertekeled Koles A. munkajat es munkahelyet, szivesen osszehasonlitanam a Tieddel, ha lehet.

kosz

sh

Előzmény: Sommelier (24675)
SajtFondue Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24680
Sziasztok!

Tavaly (erdeklodesemtre)ajanlottatok,hogy Villanyban latogassuk meg a Wunderlich pincet,mert mint irtatok:a tulaj "hihetetlenul jofej",es a borai sem rosszak.Erre iden fogunk sort keriteni.Az tuti,hogy o szemelyesen fog velunk foglalkozni,vagy erre kulon erdemes kiterni a foglalaskor?
Masok ajanlottak az ottani kakashereporkoltet.Ezzel kapcsolatban van tapasztalatotok?

Koszi

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24679
"de néha a kedves fogyasztó el van tévedve és ilyenkor udvariasan el lehet igazítani :)"

Erre mondtam azt hogy "finoman lehet terelni a figyelmét a (szerinted) jobb felé" :)
Ha jól csinálod, akkor a Vevő hallgat rád.

Vagy nem. :)

Előzmény: BZoltan (24677)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24678
"ezt a "mást és jobbat", hitelesen tudja ajánlani Vendégeinek "

Hiába csinálsz "mást és jobbat" ha ezt olyanoknak kínálod, akiket ez nem érdekel.
Nem sokra megy a vendéglős a felkészültségével, ha nem találja meg hozzá a megfelelő vevőréteget, akiknek erre igényük van
Ezen áll vagy bukik a vállalkozása sikere, lehet erre jó példát mondani és még több rosszat, a vendég igényeit nagyon nehéz befolyásolni (pláne ha előítéletei vannak) nameg kevés pénze

Előzmény: Sommelier (24675)
BZoltan Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24677
"Azt kell termelni amit el tudunk adni. Ilyen egyszerű."

Részben igen...de néha a kedves fogyasztó el van tévedve és ilyenkor udvariasan el lehet igazítani :)

Egy sommeliernek nehéz feladat borlistát csinálni és képtelenség minden izlést kielégítő borlapot összehozni és leginkább csak abban bízhat, hogy az a vendégkör akiknek az izlésének megfelel a választás képes eltartani a vendéglőt.

z

Előzmény: Törölt nick (24673)
Sommelier Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24676
A második rész nem neked szólt, bocsi, csak későn kapcsoltam ON-ba!
Előzmény: -Findalas- (24674)
Sommelier Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24675
Helo tf1!

Nos, egy bizonyos szintű felkészültségig, ezt tényleg így látja az ember, egy szint után azonban már kicsit másképp! :-)

Az igazi vendéglős, "érti és érzi" a konyhát és a borokat. Kevésbé ad a divatra, ellenben annál jobban engedi szárnyalni fantáziáját és érzékeit.
Sőt, direkt arra törekszik, hogy mást- és jobbat adjon mint a többiek. Ha ezt a "mást és jobbat", hitelesen tudja ajánlani Vendégeinek (mert ténylegesen belső meggyőződése, hogy ez így is van és "mellesleg" tényleg jobbat ad), akkor ezt Vendégei elfogadják, értékelik és visszatérnek hozzá.
Hangsúlyozom, ez csakis akkor igaz, ha tényleg jó szakemberek vagyunk és jóval átlagon felüli produkcióra vagyunk képesek!
Abban teljesen igazad van, hogy láttunk már olyat,hogy egy kevésbé felkészült kolléga próbált meg "mást és jobbat" csinálni. Aztán milett belőle? Bezárhatta a boltot!

Üdv!

Előzmény: Törölt nick (24673)
-Findalas- Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24674
Üdv!

Köszi az ajánlásokat, előbb-utóbb biztos eljutok pár helyre.

Viszont az írásod második felét nem igazán értem.. Ezt nekem írtad?
(lehet h csak fáradt vagyok..)

Előzmény: Sommelier (24640)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24673
Mindig a Vevő(Vendég) dönt. A sommelier(szakács) tanácsot adhat, javaslatot tehet, de a végső döntést mindig a Vevő(Vendég) teszi. Ebből egyenesen következik hogy a vendéglátónak azt kell tenni a Vendég elé, amit a Vendég kér. Finoman lehet terelni a figyelmét a (szerinted) jobb felé, és ha hallgat rád csak akkor fogja ezeket választani, de ráerőltetni nem lehet. Ilyen az üzlet, aki nem ezt teszi, az bezárhatja a boltot, mert a Vevő elmegy tőle oda, ahol megkapja azt amit szeretne.
Ez érvényes a borászatra is. Azt kell termelni amit el tudunk adni. Ilyen egyszerű.
Előzmény: BZoltan (24672)
BZoltan Creative Commons License 2004.06.06 0 0 24672
Szerintem igazad van.
Egy vendéglő borlapja a sommelier stílusát tükrözi. Egy olyan szakács éttermében aki nem szereti a rántott húst nem fogsz kapni rántott húst és a kedves vendég ezt észre fogja venni amint megnézi az étlapot. Aki rántott húst akar enni, az vagy megy máshová, vagy elfogadja amit helyette ajánlanak.
Miért is lenne ez másként a borok esetében? :)

z

Előzmény: Sommelier (24666)
Bortárs Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24671
"Azt, hogy: nincs, de helyette egy olcsóbbat ajánlanék, sosem mondanám egy Vendégnek!"

Ezt én sem gondoltam, ezért tettem zárójelbe.
Csak arra akartam utalni, hogy nem egy drágábbat ajánlsz helyette. Ugyebár gyanakvó a kedves Vendég. :) Sajna nem minden "vendéglátóipari egység" híre makulátlan. (Persze ez nem rátok vonatkozik.)

Előzmény: Sommelier (24670)
Sommelier Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24670
(Ne hízelegj, mert zavarba jövök :-) )
Nem tévedsz!
Pontosan azt mondanám, hogy: sajnos nincs, de helyette, egy még jobbat szeretnék ajánlani! :-)
Azt, hogy: nincs, de helyette egy olcsóbbat ajánlanék, sosem mondanám egy Vendégnek!
Üdv!
Előzmény: Bortárs (24667)
bocsárd Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24669
Ha a vendég Solust szeretne akkor nem ajánlok helyette Weningert, még ha nekem az jobban tetszik is.
Előzmény: Bortárs (24667)
bocsárd Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24668
Ebben teljesen igazad van. Pontosan ezért gondolom, hogy tartani kell, mert ha nem tartom úgy a vendég számara nincs meg a lehetősége a választásra vagy a nem választásra. Innen kezdve a vendég dönt.
Előzmény: Sommelier (24666)
Bortárs Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24667
Ha a kedves vendég Solust szeretne és erre Te azt mondod, hogy ha kívánja hozod, de inkább Weningert ajánlanál helyette (ami még olcsóbb is), az meggyőzőbben hangzik, mint az hogy nincs, de helyette....
Vagy tévedek? Te vagy a szakember.
Előzmény: Sommelier (24666)
Sommelier Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24666
Hi!
Ki beszélt itt szortimentről?! :-)
Kérdés: a Vendég izlése határozza meg az én borválasztékomat, vagy én próbálom irányítani a vendég izlését? Nagyon nem mindegy!
Üdv!
Előzmény: bocsárd (24663)
Sommelier Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24665
Köszönöm!
Benne vagyok!
Üdv!
Előzmény: bocsárd (24660)
bocsárd Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24664
A Weningerhez csatlakoznék, ott sok minden más is rendben van.
Előzmény: Sommelier (24662)
bocsárd Creative Commons License 2004.06.05 0 0 24663
Azért elég bután nézne ki, hogy tartok a Gerétől egy szortimentet, de a Solust nem.
Előzmény: Sommelier (24659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!