Keresés

Részletes keresés

Tibet Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3482

Előzmény: Tibet (3481)
Tibet Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3481
Abból gondoltam, hogy RCS erre tett említést, mármint az OKT-re.
Ismeretlennek viszont biztosan ismeretlen.
Előzmény: nagypapi (3480)
nagypapi Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3480
A Szt Imre vándorút a Rábától északra, az országhatárral párhuzamosan K-Ny-i irányban vezet. A RP-DDK a Rábától délre, az Őrség nagyobbik, „nevezetesebb" részén halad keresztül, azaz a két út nemhogy nem esik egybe, mégcsak nem is keresztezi egymást.
Az Őrség Rábától északra eső része számomra - és valószínűleg sokunk számára - ismeretlen rész, ezért is ígérkezik izgalmasnak ez a túra.
Előzmény: Tibet (3479)
Tibet Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3479
Köszi, elolvastam.
Érdekel, mivel a Kék-túra is érinti és az Őrségben egyszer jártam és nagyon tetszett. A júniusi időpont már nekem is jó.
Előzmény: larzen (3478)
larzen Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3478
Tibet!
Kövesd ennek a hozzászólásnak az előzményét!
Előzmény: larzen (3291)
Franken Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3477
Örülök neki, hogy vannak vitaképes emberek ez ügyben.

Az RP-DDK-t egyben csináltuk végig 22-23 kilos zsákkal, 14 nap alatt. Az első két nap volt rossz, utána megszoktuk.

A régi DDP-t ugyanakkor Pécsről kiindulva, vonatokkal-buszokkal megközelítve és oda visszatérve 4-5 nap alatt teljesítettük, csomagunk 2 főre összesen 1 db 30 literes hátizsák volt.

A két túra költsége ugyanaz volt (szállásért egyik helyen sem fizettünk).

Egyik helyen sem lógott a nyelvünk, hanem élveztük.

Az OKT-t vegyesen csináljuk manapság 1-3 napos túrákat teszünk, a 3 napos vándortúrán sem nehezebb a csomagunk a fejenkénti 12 kilónál.

Előzmény: Carpy (3408)
Güsziológus Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3476
19. szakasz
(Bánk – Álmosd)

Azt hiszem, hogy ezzel a túrával átlendültem a holtponton, mely múlt héten majdnem hatalmába kerített.

A Teljesítménytúrázók topicban már jeleztem, hogy ez a szakasz inkább ttúra, mint kéktúra. Jobban elfáradtam, mint az Őrség 50-en. Vártam a tocsogós szakaszokat, de csak homok volt. A táj viszont lenyűgözően szép. Dimbes-dombos, hatalmas ligetek, puszták, változatos erdők (sok az akác) és hatalmas nyárfák. Megváltás volt Álmosdon a hűvös udvarban kortyolgatni a sört.

Logisztikai szempontból ez a szakasz a legkritikusabb. Csak komoly plusz kilométerek árán lehet megszakítani Létavértes környékén.

Végül az alábbiak szerint teljesült:
Péntek délben kicsit korábban elhagytam munkahelyem és felültem a mátészalkai (zajtai) sebes vonatra. Szolnok után minden állomáson és megállóhelyen megáll!
Bánk megközelíthető a vasútállomást is érintő 9-es helyi busszal. Közlekedik fél óránként, óra 15-kor és óra 45-kor indul a végállomásról. A 16:13-kor pontosan érkező vonattól épp el lehet érni a buszt. Bánk Debrecen része, az iskola után szálltam le. A térképen is megtalálható az utca, Fácán utca. Ebben az utcában van a bolt és a kocsma. Van kicsit tovább templom is, de nem városnézés volt a cél.
Az eggyel korábbi megállónál keresztezi a műutat a kék jelzés, itt van a posta (nyitva 9:00 és 11:00 között). Ez tehát nem igazán nyerő hely!
Az iskola sem a legjobb, marad a Bemutatóház. Ez még eggyel előbb van, de mivel mindössze egy órám lett volna, úgy döntöttem, hogy kihagyom. Meg aztán nincs is bélyegző. Lenyomoztam. Nem volt semmi! Állítólag hamarosan lesz. Azt hiszem, itt fogom befejezni, hisz a Halápi csárda – Bánk szakasz még hátravan.
A Vekeri Pihenőközpontban aludtam, 1050 a beugró. Ebben van ágynemű, hideg-meleg víz a konténerben, vízöblítéses WC külön konténerben.
A tábor mellett étterem (itt lehet bélyegezni) és a DORCAS által üzemeltetett „Center”. A neten „DORCAS Debrecen” kulcsszavakkal minden fontos infó megvan. Négy személyes ház állítólag 6.000 Ft.
Álmosd és Debrecen között viszonylag elfogadható a közlekedés. 14:41-kor indultam és 19:53-kor érkeztem KÖKI-re. Közel egy órát kellett várni Debrecenben! Létavértesen volt fél órám, de a buszállomás és a vonatállomás között van közel két kilométer. Nem Bz-mot volt:o)

A távolság 36 kilométer, plusz a 4 kilométer kitérő. Az apróbb kavarások is kitettek 2 kilométert. A megyei füzet leírása korrekt, de vannak helyek, ahol figyelni kell. A lovas centrumot (itt bélyegeztem) elég nehezen találtam meg.

Álmosdon nincs szállás, de Létavértestől nincs messze a PIREMON lovas centrum (ez ugyanaz a hely, ahol bélyegeztem), itt 3.900-ért (szobaár) lehet megszállni.

Készül a részletes beszámoló is, talán nem felesleges.

Tibet Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3475
Mi ez?
Másodszor írtad be, honnét lehet bővebbet tudni?
Előzmény: larzen (3474)
larzen Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3474
Szent Imre vándorút

Hogy tetszene például a június 20-21 (vagy 21-22)?

Előzmény: larzen (3407)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3473
(Tehát az arborétumtól a Nagy-völgyig rendben vannak a jelzések, csak bambulni nem lehet mellettük.)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (3472)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3472
Folytonosan írtam a távokat, az egész kb. 17. Erre utal az a megjegyzésem is, hogy a 16-ból csináltam 160-at. :-) (Jó, Bag széléig 16.)

Ami a jelzéseket illeti, természetesen fennáll a lehetősége, hogy én voltam a béna vagy vak, illetve Bagon belül talán másképp nézne ki gyalogosan, mert a járda nem közvetlenül az úton van, hanem pár méterrel odébb. Nagyobb gondnak érzem a bélyegzést. Valóban rövidke egy kicsit, de ha az embernak amúgy is Gödöllőn van dolga, akkor épp kapóra jön. :-)

Előzmény: nagypapi (3471)
nagypapi Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3471
SK, gratula az első teljesítőnek!

A távadatok érdekelnének, számomra nem világos, hogy az egyes távokat külön-külön írtad össze (így az egész táv olyan 50 killa körülinek tűnik), vagy az egész táv 17 km? (Ez viszont azért elég kevés egy jelvényszerző túrának...). Az igazolólapról sem derül ki.

Leírásodból azt vettem ki, hogy nem mindenhol egyértelműek a jelzések (finoman fogalmaztam?). Szvsz ha vki elindít egy új túramozgalmat (ez egyébként rendkívül dicséretes!), nem ártana, ha előtte meggyőződne a jelzések állapotáról, és lehetőség szerint biztosítaná a bélyegzéseket a megfelelő helyeken (kocsmákban).
Bízom benne, hogy rövidesen ezekre is sor kerül, és a mostani hiányosságok csak a "kezdeti nehzéségek", amik hamar megoldódnak.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (3467)
Múzsla Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3470
Az egyik Kohász-kéket megjárt kollégám nem igényli a mozgalom jelvényét (Ilyen is van.)
Én megrendeltem minden teljesítőnek, így most felajánlom Neked ezt a jelvényt. A jelenlegi ára 200Ft.

Majd egyeztetünk. (Partizán ügyben is.)

Előzmény: (budai-)H.G. (3460)
Jesper Olsen Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3469
Tudom, hogy nem nyilvános a két bónusz hely, de nekem el tudnád árulni e-mail-ben? (Előre is köszönöm.)
Előzmény: kvte (3465)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.18 0 0 3468
Sőt! Mit egy nappal! 24 órán belül!

megált:=megállt

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (3467)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.18 0 0 3467

Gödöllői kék

   Ha minden igaz, akkor most először fordult elő velem, hogy elsőként, egy nappal a kiírás után teljesítsek egy új túramozgalmat. A sorsom úgy hozta, hogy Gödöllőn volt dolgom szombaton, ami miatt nem mehettem ttúrázni sem, és éppen kapóra jött Kornél kiírása.

   Rögtön a Szabadság térnél sikerült elnéznem a térképet, de végül megtaláltam az Isaszegre menő utat. :-) Baloldalt ki volt írva a méhészet, de hogy ez-e a méhészeti múzeum is (semmilyen erre utaló tábla nincs kitéve), azt nem tudtam, ezért az arborétumban próbálkoztam, ahol először csak faárudát találtam, aztán a portás, akinek nincs pecsétje, megmutatta az utat az arborétum erdésze felé. Az úton láttam is egy rendes fatáblát, hogy erdész balra, bélyegzés balra. Bementem, és jól megleptem az erdészt, aki azt kérte, hogy „ne találja már meg a bélyegzést...”. Mondta, hogy legalább tíz éve nem keresett nála senki bélyegzőt. Bár Kádár alatt sokan jöttek, de azóta senki. Nincs is már meg. Ha valaki azt akarja, hogy itt bélyegzés legyen, akkor lássa őt el bélyegzővel. Végül a felesége előásta a szekrény tetejéről a muzeális TKM-pecsétet (mint tudjuk, ezen csak egy szám van), de a hozzá tartozó zsebszahara jellegű bélyegzőpárnát még a kerti csap alkalmazásával sem lehetett szóra bírni. Nagy nehezen kikönyörögtem az erdésztől a hivatali bélyegzőjét, de szerintem nem lesz boldog, ha tömegesen rohanják meg ilyen kérésekkel az emberek, úgyhogy ezen el kellene gondolkodnia a rendezőségnek. :-)

   Hogy az út menti tetem róka volt-e vagy kutya, én már ebben az előrehaladott állapotban meg nem mondom... De a kiírásból az egyik pontot már teljesítettem: az akácvirágzást és a méheket. Hihetetlen, mennyi akác van a G-dombságban.

   A sárga szalag mit keres itt? Van két gyalogos is, nem is hittem, hogy emberekkel fogok találkozni. Mintha valami itinerfélét szorongatnának. Féltékenyen néztem, hogy nem a Gödöllői kék kiírása-e, hiszen első teljesítő akartam lenni. De mindegy, a bicikli legyőzhetetlen. Később egy futót kezdtem utolérni, aki messziről, bronzbarna, félmeztelen testével, burnuszával pont olyan volt, mint Arafat. Na de már hogy lenne ő itt ilyenkor? Biztos túrázik valami rendes helyen. De ahol megált, ott kiderült, hogy tényleg ő az személyesen, és egy pontőr is ácsorgott mellette. Jé, mi van itt? :-O Kérdeztem Arafatot, hogy milyen túra ez, de ő a szokott módján humoreszkálni akart, információ 0 bit, idegrángás egy darab. Hanem a pontőr elárulta, hogy a Hévízgyörk 50 5. ellenőrző pontján állok. Sebaj, legalább lesznek itt mások is, meg szerzek Hévízgyörk pecsétet a papíromra, úgy jobban mutat. Ilyen a ttúrázó sorsa, ha csak kirándulni megy, akkor is ttúrába botlik. :-)

   A hatodik pont az Erzsébet-pihegőnél volt, így egy darabon egyfelé vitt az utunk. Itt is pecsételtem, és lenyúltam a pontőröket valami két kulacs vízre (ami hétdecis kulacsoknál nem csekélység, de bírta a marmonkannájuk). Kérdeztem, hogy Arafat járt-e már erre, mire a pontőrnek szeme se rebbent, azonnal mondta a valódi nevét, és hogy még nem. Furcsa, mert a keresztnél előzött, amíg ettem, és azóta nem láttam őt. Eltévedt volna? Az lehetetlen, felelte a pontőr, már sokadszor csinálja ezt a túrát. de hamarosan beérkezik a mögötte levő túrázó is. Így hát valahol fel kellett szívódnia.

   Innentől nagyon szép erdei rész következik. Sajnos a térképen jelzett szkíta halomsírokat nem találtam meg, valószínűleg nem is lenne könnyű. Mintha éppen ott nőtt volna ki valami útmenti cserjés-bozótos, hogy védje a harcosok álmát a túrázók kíváncsi tekintetétől...

   Balra fordultam, és az út mély árokban, meredek lejtőn ment le, aminek az alja tele volt hullott fadarabokkal. Ez eléggé adrenalinos szakasz volt a számomra, de meg-megállva megúsztam bukás nélkül. Egy keresztbe kidőlt fa ágai olyan sűrű függönyt alkottak, hogy kénytelen voltam kimászni az árokból, és a környező sűrűben áttörni.

   A Nagy-völgybe érve a kerítésoszlopon épp csak látható kék jelen jobbra fordulva átbarkácsoltam a biciklit a sorompó alatt, és egy nyílt réten kellett menni jó sokáig. Itt az idő múltával egyre idegesebb lettem, mert sehol egy árva szál jelzés, tulajdonképpen semmi nem úgy volt, ahogy a térkép szerint lennie kellett volna, sokkal hosszabb volt az út, mint képzeltem, és ráadásul sárga szalagok is voltak. Erről először azt hittem, hogy jó jel, de aztán ijedten láttam, hogy a pontőrtől kapott Hévízgyörk-térkép szerint nem is megy a ttúra Bagra. Talán egy másik táv -- nyugtattam magam, s hosszas térképolvasás után a továbbmenés mellett döntöttem. Szerencsére, mert végül felbukkantak Bag szélső házai, s a póznán a kék jel, mely kisvártatva újból elveszett. Azt nem értem, hogy ahol a völgyben hosszú szünet után már voltak fák, ott miért nem festettek jelzést. Bejutottam a műútig, itt megint nem volt jel, el is tévedtem, és egy másik autópálya-hídon áthaladva Aszódon lukadtam ki, majd visszatérve (a kocsmárosné sajnálattal nem ad bélyegzőt, merthogy az éppen a főnöknél van) konstatáltam, hogy bal kéz felől egy villanypózna leglehetetlenebb oldalát csakugyan díszíti egy éléről látszó kék sáv. A vasút egy mélyútban halad, teljesen rejtve, akár úgy is elmehetsz fölötte, hogy észre sem veszed. Pénztárnak nyoma sincs, de a szegényes pavilonban üzemelő lepukkant megállói kocsma csaposától sikerült szerezni egy pecsétet. Pihenő után még begurultam a Hévízgyörk céljába is egy pecsétért, de ez már másik történet.

   
   
   A kék jelzés a Nagy-völgyet és Bagot kivéve követhető, de nem szájbarágós, oda kell figyelni. A pontőr figyelmeztetett, hogy mostanában jelzett fákat vágtak ki, de én nem láttam ebből problémát azon a szakaszon. És ha éppen a Hévízgyörk 50 napján megy valaki, akkor még szép sárga szalagozás is segíti. :-) A homok nem olyan sok, hogy elriassza a kerekeseket! Két helyen volt tolós szakasz, az egyik pár száz méter, a másik max. 50. Inkább a Nagy-völgybe való legurulásnál volt egy kis para a földön heverő fák miatt, de egészében véve járható az út kerékpárral. Gyalogos szemmel inkább az Erzsébet-pihenő utáni szakaszt nevezném szépnek.

Kornél! Az igazolólapomon vannak Hévízgyörk pecsétek is, viszont némelyik válaszomon ki fogsz akadni, azt hiszem. :-) A lapot megtartanám emlékbe a sok szép pecsét miatt!
Néhány észrevétel:
- A kőkeresztnél ki lehetne találni valami szellemesebb kérdést. :-)
- Észrevetted, hogy mind a négy ellenőrző pont jól elérhető autóval?
- A valkói út helyett célszerűbb lenne valkói műút vagy más megjelölés, mivel a térképen a Valkói út foglalt a Valkó-Isaszeg közötti erdei talajút számára, és ez megtévesztő lehet.
- Mutasd mán meg, hol van Bagon a pénztár, mert összeveszés lesz... :-) Vagy hívjam fel a MÁV információt?
Adatok:
Az isaszegi műúttól a kőkeresztig 7,6 km (ez inklúdolja a pár száz méteres betérőt az arborétumban levő erdészházig, ahol pecsétet szereztem).
Az Erzsébet-pihenőnél kb. 9 km (kicsivel később, a ttúra pontján mértem a távot).
Bag széle, aszfalt kezdete 16 km.
Bagi főút, kocsma (nekem nem sikerült bélyegeznem) 16,9-17 km. A vasúti megálló innen kb. 700 méter lehet, ezt már nem mértem pontosan.
A szintet nem tudom, de nem érdemes foglalkozni vele.

Előzmény: ifj. Esti Kornél (3448)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.17 0 0 3466
Kornél! Kérném allokálni az egyes számú kitűzőt! Igazság szerint már régóta megvan a taljesítésem, csak nem egyenesen jöttem haza, mert csináltam a 16 kilométerből egy kis 160-at. :-) Remélem, Vadmalac nem a Hévízgyörkön volt ma, mert akkor biztos megcsinálta ezt is egy kis kitérővel. :-)
Majd írok még, csak most megyek ebédelni meg talán ebéd utáni szunyára. :-)
kvte Creative Commons License 2003.05.17 0 0 3465
A lovasberényi túrához sikerült későn kelni, ezért a Börzsönyi Várak közül 5-öt látogattam meg köztük mindkét bónuszt (Kösz Larzen!)

kvte

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3464
De, szerintem ezt _is_ hívják csillagtúrának.
Előzmény: (budai-)H.G. (3461)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3463
Kapd össze magad, ha avatni akarsz, mert legalább 50% az esélye, hogy holnap délután letekerjem! Csak a sportszerűség kedvéért írom ide, hogy megadjam az esélyt annak, aki előzni akar. :-)
Előzmény: (budai-)H.G. (3460)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3462
Ezennel ünnepélyesen megállapítom, hogy Kornél is csatlakozott a Túramozgalmat Működtető Közlekkarosok Klubjához! Légy üdvözölve!

(Az igazolólapot nem tudom letölteni, lécci küldd el nekem mailben! Kössz.)

Előzmény: ifj. Esti Kornél (3448)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3461
"Nem tudom, van-e szakértő közöttünk, de én a csillagtúrával kapcsolatban olyan túrára asszociálok, amely különböző helyekről indul, de közös a cél. Ilyen hely volt pl. a Pilis-nyereg. Le sem merem írni, de mikor én kezdtem túrázni, akkor még állt az emlékmű. (Nem a korom miatt hezitáltam leírni!)
Lehetett indulni vagy 5 helyről és a találkozó a nyeregnél volt. A "hivatalos program" után mindenki arra ment haza, amerre akart."

Hát szerintem nem ez a csillagtúra, az ilyen jellegű túráknak nincs (egyelőre) megfelelő gyűjtőneve. Ilyen rendezvények (persze politikai tartalom nélkül) néha ma is előfordulnak, pl. a CsBT által szervezett "Fel a hegyre!" rendezvények. Szlovákiában viszont elég népszerű a túrázásnak ez a válfaja. Tavaly pl. a Tátrában csöppentünk bele v63 152-vel egy efféle megmozdulásba, (Fel a Rysy-re): a turistaháznál nagyon szép jelvényt lehetett ennek kapcsán vásárolni mindössze 20 SK-ért (az SK itt nem Sánta Kutyaként értendő).

Előzmény: Güsziológus (3428)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3460
"Félve vetem fel, hogy ha esetleg egy 1 napos Partizán túra (igen kényelmes távnak tűnik, és garantáltan szép vidék!) a jelenlevők közül is többeket érdekel, akkor egy közös teljesítést meg lehetne szervezni!"

Ez engem is érdekel! De ily módon mondjuk egy szép, lehetőleg ttúramentes vasárnapot (munkaszüneti napot) kiválasztva felavathatnánk akár ifj. Esti Kornél új túramozgalmát is!

Előzmény: Múzsla (3414)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3459
Köszi!
Előzmény: ifj. Esti Kornél (3458)
ifj. Esti Kornél Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3458
Nekem lejött, kipróbáltam kétszer is...

Módosítás az 1. ponthoz: (Ha nincs nyitva egyik sem, kérdés: a múzeum nyitvatartása)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3457
Nekem csak a régi jön le, akárhogy nyomkodom az újratöltést. :-((
Előzmény: ifj. Esti Kornél (3456)
ifj. Esti Kornél Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3456
Köszi, SK, módosítottam az igazolólapot!
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (3455)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3455
"1. Arborétum / Méhészeti múzeum bélyegzője
(Gödöllő állami-telepek v.m. közelében)"

Mi a nyitvatartási idő? Mi a teendő, ha zárva vannak?

Előzmény: ifj. Esti Kornél (3452)
ifj. Esti Kornél Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3454
:-)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (3453)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3453
Köszi! A másik topicba még nem tudtam benézni éberedés óta.
A fene az ilyen munkahelyet! Nem elég, hogy nincs mindenféle ttérképük, hanem még a takarítónő is akkor jön be, mikor a legbékésebben szundikálok!
Milyen ötlet kitenni a megfelelő fényképeket a honlapomra? :-))))
Előzmény: ifj. Esti Kornél (3452)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!