Igazából nem nagyon tudok még többet hozzátenni, teljesen jól látod a pohárnok szakma helyzetét te magad is.
A sörre vissza térve a bor sosem fog tudni versenyezni a sörgyárak marketing keretével. Tehát nem itt lehet a sört megelőzni. Hanem mondjuk azzal lehetne operálni,ha az embereknek elmondanák, hogy miért jobb bort inni egy étkezéshez, mikor van a helye és ideje a sörnek.
Nem lenne helyes lehúznom a sommelier képzésselfoglalkozó tanfolyamokat, mert nem ismerem mindegyik tanfolyamot, így nincs is szándékomban. De azt azért látni kell, hogy ezek a tanfolyamok nem elsősorban a pohárnok képzéssel foglalkoznak, hanem borszerető embereknek tartanak alapokról tájékoztatást. Senki ne gondolja, hogy egy ilyen tanfolyamtól már képes is lenne egy ilyen feladatkör megoldására. Bár ez is csak az én véleményem, de a gyakorlat is valami hasonlót mutat.
Csak csutortokon (vorosbor nap) voltam kostolni a Pannon Bormustran, utana az allergiam kitorese miatt nem lett volna tisztesseges a boraszokkal szemben vallalni a kostolast.
Ps on a personal note: orom volt ismet latni Rene Rostaing baratomat, vicces modon a biralok nagyobb resze tovabbra sem tudja ki is Rene. :)
Egyebkent tenyleg mindegy hol dolgozol. De azert jo lett volna megtudni hogy be tudjalak azonositani. En mindig is utaltam a nevtelenseget ezert is irtam olyan email cimet amibol kiderul. ugy gondoltam nincs titkolnivalo ezen, es amugysem fikanicket akartam letrehozni, mint az sokszor elofordul az Indexen. (ez persze nem rad vonatkozik)
OFF
Tiszta sor amit írsz! De valóban állítottam saját magamról, hogy nagyon értek hozzá?
Talán az egyetlen félreérthető írás az volt, amikor azt írtam, hogy sok mindent kiérzek a borból! De ez nem nagy kunszt, mivel a borászok sokszor beavatnak a titkokba. Nagy tudással ezen a téren, szvsz csak a borászok rendelkeznek, én meg sem közelítem az Ő szintjüket!
Barátokat sem kértem meg, hogy fényezzenek a topicon!
ON
Vylyan 2003 kadarka: jó kis bor, olyan csúszós, kicsit fűszeres, nagyon kerek(kis cukker?), fából ha feleennyi lenne is elég lenne benne, de azért jó 4P
Takler 2003 rozé: standardan jól nyomja, friss, nem csak gyümi, hanem mineralitásféleség is 4P
999 hufért akár be is vállalhatod :)
Bélabácsit szeretjük, de azért nem minden arany ami fénylik és a kedves feleségének állítólag nem mindig a bor magasztos ideája a legfontosabb és állítólag ez meg is mutatja magát néha a borokban.
Olyasmiket, hogy rettenetes zsufi van, meg hogy ízetlen a köret és sületen a hús :(((. (Van egy topik a Konyhaasztalon "Hová ne menjünk vacsorázni vidéken" címmel és ott volt, mondjuk igaz, hogy nem mostanság, hanem olyan 1 éve kb.) Azért kérdeztem, hogy ki volt mostanság arra.
(Még mindig csak olvasok, olvasok :)))...
Volt valaki mostanság az Ős Kajánban? Mert én sajnos hallottam róla rosszakat is.. félreértés ne essék, imádom a helyet, amikor anno kb 3 éve jártunk ott, nagyon jó volt, (perzsacsirke, házi mentafagylalt, fűszerkert az udvaron és a tulajdonos egy haláli francia fazon, aki bejött megkérdezni, hogy ízlett-e minden) de az utóbbi idők rossz hírei miatt nem mertünk menni (pedig tulajdonképpen útba is esik a rokonok felé). A tulajdonos, ha jól tudom, üzemelteti a Mád-Mezőzombor melleti Bortó kemping-panzió éttermét is.
(Persze, hiszen így utólag visszagondolva a palackra is csak annyi volt írva, hogy "aged in oak barrel", ami nyilván nem jelenti automatikusan azt, hogy égetésben/méretben is olyan a hordó, hogy barrique-nak lehessen nevezni, inkább azt mondanám akkor, hogy pont annyit lehetett érezni a hordóból, amennyi kell.)
"hogy hogyan kell bandika szájíze szerinti barrique-bort készíteni"
Pláne, h. nagy valószínűséggel ez nem tipikus "barrik" bor; múlt heti pincelátogatásunkkor elmondták, h. csak a pinot és a Chard. kerül újhordóba, ez minden bizonnyal egy sokadik töltésű lehetett; sőt láttunk ott 10hl-es idősebb hordókat is, lehet h. abban érett.
Sommelier: a Solust én is kóstoltam kb 1 hónapja; (palackozás után nem sokkal)leírtam, nekem is a pörköltmogyis fa jött döntően; azért egy fél év múlva megnézném.
Jut eszembe: Láttam valami modern cimkés Bélabá-féle Somlóit '98 vagy '99-es lehet gyanúsan olcsó 999 Ft-os áron, nem szeretnék vele úgy járni, mint egy korábbi monarchia-cimkés tétellel, úgyhogy ha kóstolta valaki mostanában ossza meg tapasztalatait please!
Repirendezvény a Mátyás-pincében: a Ker-Coop borait töltögették, mindkettő jól teljesített, az egyik egy Verpeléti hárslevelű volt, kifejezetten kellemes meglepetés: jó 5 pontos bor: remek mézes zamatok illatban-ízben, határozott savak, komolyan mondom, benevezném egy vakkóstolóra, aztán nézném, a hozzáértők mit találnak benne. Volt még egy egri kékfrankos, szép gyümölcsös illat, egyben lévő kerek íz, hibátlan 4 pont. Évjáratokra sajnos nem emlékszem.
Ha már Wachau: a Sting-koncertet követő baráti kóstolgatás keretében bontottunk egy Krems környéki 2002-es grűner veltlinert, pont olyan volt, mint amilyenre emlékeztem: illatban kevés, amúgy hűvösen elegáns, szép savú, harmonikus (4 p). A Szőlőék pincéjét is megjárt haverok persze rögtön hozzátették: jó, jó, de hiányzik belőle az a rakkenról, ami a Tóth Sándoréban megvolt! (Kérem ezt Monostorapátiban dicséretként elkönyvelni!!!)
Volt még egy Hilltop Soproni Merlot-Cabernet Sauvignon (asszem 2001 vagy 2002), ez a cég egyik legjobban sikerült vörösbor házasítása, a szilvás Merlot jelleget ezúttal a kelleténél sajnos kevésbé éreztem, az egyik kollega paprikát érzett még, amit én egyáltalán nem. Gömbölyű volt, szép volt, nekem a hordó hiányzott belőle, de a maga stílusában azért 5 pontot megérdemel.
Hajnal felé még rámentünk egy GIA Egri bikavérre (1999)- ez ugye nem a Labirintos volt, hanem az olcsóbb, színesebb címkéjű széria. Na ez az előzőhöz képest erősen más stílus: érett, nagyon elegánsan visszafogott fás illat, telt, de nem túl intenzív íz: tanninok szépen simulnak, fa szerényen visszahúzódva, de ott van, inkább kiegészít, mint meghatároz: iskolapéldája annak, hogy hogyan kell bandika szájíze szerinti barrique-bort készíteni :-) Mindazonáltal ez is csak 5 pontos, egyszerű, jól érthető bor volt, a maga nem túl mély struktúrájával, és lehetett volna hosszabb utóíze. Mivel ezernéhányszázért vettem, ár-érték arányt tekintve kiváló! (A két 5 pontos közül mindenkinek ez ízlett jobban.)
Általában nem "vallatjuk" at új topictagokat, hogy hol dolgoznak, ez ha akarom magánügy, egyébként meg a személyes találkozón úgy is kiderül. A te esetedben azért kérdezték, mert te is és a téged ismerők is gyakran emlegetik, hogy te már milyen sokat kóstoltál, sőt (nem te de a friss fórumozó kollégák) dicsérik nagy hozzáértésed, tudásod. Ezek után érthető, hogy akár minden rosszindulat nélkül is kiváncsi az ember, hogy ki ez, aki "ilyen sokat tud".
Szerintem vagy ne hivatkozz se te se más arra, hogy mennyire értessz hozzá, vagy ha leirod, hogy ezt eddig mivel bizonyítottad, akkor az eddigi tevékenységed alapján úgy is megítéli a köz, hogy mennyire tisztel tekintélyként.
Vannak olyan topictagok itt, akik soha nem irták, hogy mennyire értenek hozzá, esetleg nem is a szakmában dolgoznak, de az évek során ez mégis kiderült róluk, és ezért pl. én tekintélyként tisztelem őket, azaz egy borról a véleményüket figyelmesen meghallgatom (bár esetleg nem értek vele egyet).
És vannak más topic tagok, akiket azért ismerek el, mert leírák, hogy hol, mit tettek a Borért és ez alapján olvasom a véleményüket nagy figyelemmel. Mindkét esetben fontos elem a tekintély megszerzésében, hogy ők az én véleményemet is figyelembe vegyék (pl. vitassák) és ne "ex katedra" szóljanak.
Van néhány ismerősöm, aki engem úgy tart számon, hogy nagy borszakértő vagyok (ebből látszik, hogy mennyire nem értenek hozzá, hiszen kb. azért tartanak annak, mert tudom, hogy az olaszrizling fehér és nem vörös bort adó fajta). Azonban ha akkor, amikor még új voltam itt a topicon markánsan véleményt mondtam volna és ezek a személyes ismerőseim beírnák, hogy márpedig higgyetek neki, mert ő aztán ért hozzá, akkor lehet, hogy engem se teljesen jó szívvel fogadtak volna és küzdhettem volna azzal, hogy nem ismerik el a tekintélyem és nem tudtam volna annyi jó borbarátságot kialakítani.
Kicsit csípősen (ámde nem rosszindulatuan) azt is mondhatnám, hogy ne csak írjuk, hogy nem értünk - érthetünk hozzá, mert az egy egész életen át tartó tanulási folyamat, hanem ezt higyjük is el magunknak és ennek szellemében írjunk, osszuk a tudást, mondjunk véleményt. :) Meg széllel szemben egyébként is nem biztos, hogy érdemes "menni".
Na most amit itten leírtam, az abban a naív hitben született, hogy a fórumon kissé rossz szájízzel olvasott, kellemetlen hangvétel lassan alábbhagy. Lehet, hogy nem hagy, de akkor gondolom Alexandrosz se tér vissza soha. Említeném még Csite ötletét, egy Kötetlen Topic Találkozóról, amely jó alkalom megismerkedni és akár közösen borozni.
Étterem témában az eddigi legjobb élmémyek egyike nem Budapesthez fűz, hanem Tolcsvához, konkrétan az Ős-Kajánhoz. Az Ős-Kaján számomra tipikusan az a hely, ahol egységben van az étel-ital-kiszolgálás-imidzs. A Sommelier bortárs által felemlített (méginkább hiányolt) vendéglátós koncepció Tolcsván megtalálható. Egy éve ugyan nem jártam itt, de remélem nem változtak a viszonyok!
Off
Jaj-jaj! Nagy az én bánatom! Egy palack Gere Kopárban fogadtam a magyar labdarúgó válogatott vereségére! Szánom-bánom bűnömet, ígérem, ezentúl mindig lelkes patrióta leszek! Szeretem a (magyar) focit!
On