Szépestét!
Vincze B. '99 Merlot vs. Bakondi '00 Merlot, ki mit tippel/ajánl? Eseteg egy harmadik, hasonló árban?
Más: Régebben nekem bejöttek könnyű nyáresti szalonnasütésekhez az IVV magnumüveges asztali borai (Feindl Olaszrizling, Liszt KF), kóstolta mostanság valaki valamelyiket?
Weninger Rozé 2003: annyian dícsérték már, hogy nem tudtam ellenállni. Valóban szép, imponáló magabiztossággal elkészített bor. Talán kevesebb regiszteren játszik, mint a szekszárdi rozék, de gyönyörű egyensúlyban van, "szétbonthatatlan". Én még némi sósságot és mineralitást is hallucináltam bele. Erős 5 pont.
Jásdi 2003 Chardonnay "Sur Lie", vagy mi a bánat, hogy már mindenki ilyen elegáns neveket ad... Többet vártam. Utóíze valóban elég hosszú, de "előíze" kevés és elég jellegtelen, az utóíz pedig főleg enyhe kesernyéből áll. Nem rossz persze, csak a pince csopali rizlingjeinek színvonlát nem éri el. 4 pont.
Bortársaságba beestünk szombaton, és ott is fogtak minket egy kóstolóra (soha rosszabb meglepetés:-). Ennek eredménye:
Légli 2003 Blanc: kellemes, könnyű, jól iható, nem túlbonyolított bor, nekem kicsit rövidebb a kelleténél. Egészen más, mint Jásdi Chardonnay-je, de ez is kb. 4 pont. A hiperminimalista cimkéért jár egy különdíj az alkotónak!
Oremus 2002 Mandolás Furmint (száraz természetesen): ismerjük, szeretjük, egészen kiváló darab. 6 pont legalább. Tényleg, 2003-as nem lesz?
Konyári 2003 Merlot-Cabernet valami (nem emlékszem, franc vagy sauvignon). Hát igen, a csúnya előítéletek. Igencsak meglepődtem, mikor szájba véve egy gyönyörű vörösbor rajzolódott ki... tökéletes arányok, gyümölcs, elegancia. Aztán meg hirtelen elvágták, volt - nincs.
Ha Konyári úrék a kezdetben meglévő ízt elviszik hátra is, és még lenyelés után is marad belőle neadjisten, nem is tudom mi lesz.
Jo estet Mindenkinek!
En ma estere mar 2004-es borral altatom magam. Chenin Blanc 2004 Del Afrikabol, ez az igazi Nouveau foleg itt az eszaki felteken! Amugy egeszen halvany zold szinu, citrusos bananos illatu, ude friss savu borocska. Harminkus de nem tul hosszu utoizu. 4 pontot meger siman, 3 euro per uveg. Eljen az uj evjarat!
Jut eszembe nem terveztunk egy feherbortalit jovo hetvegere a kotetlenen kivul?
udv
sh
"...Ott elég lenne, ha a pincéreket megtanítanák a borral való bánásmódra és az adott üzlet borválasztékának megismertetésére, akár egy profi sommelier segítségével...."
Én már akkor boldog lennék, ha nem akarnának mindig 20-25 ˙C-os vörös bort rámeröltetni és még kioktatni is, hogy a vörösbort nem kell hűteni. :(
"Nem csak Szepsy van Tokajban hanem még sokan mások is."
Teljesen igazad van. Ez a nagy lehetőség és a hátrány is (pl. Kerház híre)
"Lássuk be, az igazi presztízs borok egy szűk elit számára készülnek."
Ebben is igazad van, de erről nem Szepsy tehet, illetve nem ez volt a célja. Ő "csak" jó bort akart csinálni és erre tette fel az életét. Kevés olyan emberrel találkoztam, mint Ő. Neki a pénz nem cél, csak eszköz. Kevés szerényebb és alázatosabb (a földdel, szőlővel, borral szemben) embert ismerek.
Az pedig, hogy drága a bora, adódik a minőségből és az elérhető mennyiségből. De eddigi tapasztalatom szerint Ő mindig a minőséget helyezte a mennyiség elé. És ebből nem enged.
A pincérek kiképzése jó gondolat... nemismerem a vendéglátóipari képzést, deszerintem kell hogy legyen ide vontakozó szakképzés.
Szerintem még az igazán nagy és menő éttermek között is kevés olyan van akinek akkor a borforgalma, hogy sommeliert tarthat.
Gondolj bele, ha a diplomás minimálbért kap egy sommelier azis havi cirka 300k HUF-ba kerül az étteremnek... minden nap 10 rugó. Hát nem tudom... ez eléggé a borok árában jelenne meg és a vége úgyis az lenne, hogy vagy szar bort adnának drágán, vagy jó bort még drágábban.
A ráció abban van, hogy az étterem megbíz egy vándor sommeliert, hogy az étlap alapjén rakjon össze egy borlapot és minden borról adjon egy kis leírást meg egy kis mesét amit a pincére szépen előadnak akedves vendégnek.
Az valóban naivitás lenne, ha kis forgalmú éttermekben "drága" sommeliert alkalmaznának. Ott elég lenne, ha a pincéreket megtanítanák a borral való bánásmódra és az adott üzlet borválasztékának megismertetésére, akár egy profi sommelier segítségével. Egy igényesebb étterem azonban nem nélkülözhetné sommelier alkalmazását és nem is kerülne sokba, ha mondjuk az alpafizetésén alacsonyan tartanák, de az eladott palackok utáni jutalékát viszont korrektül kifizetnék. Így a tulaj és a pohárnok is megtalálná a számítását és nem utolsó sorban a vendég járna a legjobban.
Mert amit én kóstoltam abban úgy tudom volt egy kevés, kb 10g-nyi maradékcukor(habár a címke szerint száraz). Szép bor volt, de a cukor a magas alkohol és az újfás jegyek miatt kicsit egy irányba dőlt...
SZVSZ
Ehhe, Judit nálam is nagy kedvenc, gyakorlatilag ő jött ki elsőként 2003-as jó (!) száraz furminttal. Remélem jövőre nem csak tartani, hanem emelni is tudja a szintet.
én kostoltam egy 2003 Füleky furmintot, ami nagyon megnyerő volt(újra) főleg az áráért. 6p
aztán egy antinori-möcsényi töppesztett chardonay-vól készült bort, ami hihetetlen érdekes volt, bár köze nincs egy klasszikus sándornéhoz. de azért tetszett:)5-6p egyébként nem került forgalomba
És még egy dolog: a közös fellépés, az együttműködés. Villány, bizonyos szempontból Eger, már mutatott fel erre utaló jeleket (Villány: borút, Eger: bikavér/eredetvédelem), ami messze nem jelenti az elérhető összefogás maximumát. Innen Budapestről és a partszéléről szemlélve úgy tűnik, mintha Tokaj egy kicsit lemaradt volna.
Nem csak Szepsy van Tokajban hanem még sokan mások is. Szepsy a húzóember, akinek a boraival be lehet törni, de nem mindenkinek kell Szepsyt vennie, lehet olcsóbban mástól.
Lássuk be, az igazi presztízs borok egy szűk elit számára készülnek.
Én szivesen csatlakoznék együttes kóstoláshoz szombaton vagy vasárnap (de tervezem, hogy a meccsekre már hazaérek).
A júni 18. és 19. részemről változatlan. Esetleg kezdjük újra a lista bekopizást? A topic újabb tagjai (akik miatt kezdte Csite 19.-ét szervezni) eddig nem igazán reagáltak a dologra.
Legyen! A múltkori hasonló esemény házigazdája -tudtommal- külföldön tartózkodik. Majd érdeklődöm nála az esetleges lebonyolítási lehetőségről! Persze ha van egyéb javaslat, akkor biztos meg tudunk egyezni! Apropó: a témát már kijelöltük?
"A kérdés az az, hogy van-e pénz és akarat komoly marketingre."
Ebben teljesen igazad van. Ha nem csalódom a Szepsy Aszú 8000 palackkal készül, a Lapis nem egész 3000 palack, a Szepsy Esszencia (0,375) 800 palack.
Erre tényleg nehéz marketinget "csinálni". Egy marad mindig jót készíteni és minél több embernek megmutatni, külföldön is.
Bországgyűlésre tán vasárnap megyek, 19-i Kötetlen Topiktalira is úgy néz ki, megyünk (elkezdtünk írni egy listát lejjebb, most nincs időm megkeresni), de eddig nem nagy az érdeklődés, a friss emberek részéről sem :-(
"a tokajinak, inkább egy fizetőképes igényes réteget kell megcélozni, sokkal szűkebb palettával"
Ez biztos így is van, viszont az árérvényesítés egy nagyon komoly harc.
Amikor majd gazdag sznobok azért rendelnek 1000 dolláros Tokajit, hogy sáőadjon a szomszéd asztalnál a társaság, hogy "nemcsak gazdag de még izlése is van" na akkor leszek megelégedve. Egyelőre szerintem ilyen célból német avagy francia édesbort rendelnek még a gazdagok. Tokajit az értő borivó rendel.