Keresés

Részletes keresés

CsTom Creative Commons License 2001.03.26 0 0 421
Nem tudjátok, hogy a futóval mi lett?

Nem tudom, csak azt, hogy a tavaly elötti Bitour Dél-olasz vulkántúrán (megmásztunk néhány vulkánt) ő volt az egyik túravezető.
(http://195.228.254.24/csapat/images/07nagy.jpg)
Ezért ott talán többet tudnak róla, mingyá megkérdem őket.

Előzmény: Saláta (408)
CsTom Creative Commons License 2001.03.26 0 0 420
Hali kéktúrázók,

Most, hogy immáron majdnem egy hónapja :) pöcsételgetünk az igazoló füzetbe (Dorog - Rozália tgy.), gondoltam én is hozzászólok.

FeLaZso: OKT bélyegzők helye/állapota lista

2001.03.10

Első kéktúra szakasz, munka után kirongyoltunk a Hűvösvölgybe, és olyan du. 2 körül indultunk neki.
Az utat igencsak nehezítette, hogy le volt gyalulva az _összes_ jelzés a fákról. Azért a térkép és a tájoló segített, csakhát rossz szájízzel indítottuk a Túrát...

Pecsétek:
Hűvösvölgy: A forgalmi irodán volt (már nincs)
HHH: A kisvendéglő zárva, fekete zászló leng felette... De: ahol bejön az aszfaltút a területre enyhén jobbra fordulva (a vendéglő ugye balra lenne) van valami épület, ott megtalálható a pecsét. Sőt, itt kaptunk egy "Csúcshegyi th." feliratút is, ezt nyomtuk a Virágosnyereg négyzetébe.
Virágosnyereg: A büfé zárva, szerencse, hogy az imént pecsételtünk oda is :)
Rozália tgy: A bejárat melletti oszlopon van egy vasbélyegző, de a lenyomata olvashatatlan lett :(

2001.03.24.

Dorogon leszálva a kispiros vonatról egy társaságba botlottunk, akik szintén KékPecsétet kajtattak. Kiderült, hogy Szolnokról jöttek ("Közalkalmazott Természetbarátok Túrista Egyesülete Szolnok") és szintén a Dorog-Piliscsaba távot szeretnék megtenni, így hozzájuk csapódtunk. Elég unalmas kis szakasz ez, tényleg jó volt társasággal menni, legalább elütöttük az időt. Az eső is el kezdett szemerkélni, így kissé sarasan értünk célt. Viszont kaptunk az egyesülettől Emléklapot, ha már végig velük mentünk :-)

Dorog: Sajnos a pénztáros eltávozott azzal a vonattal, amivel mi érkeztünk, így csak a forgalmi irodában talált "Dorog 2511" feliratú pöcsét került a füzetbe. (Ha már ott úgyis mindig van valaki, miért nem ott a KékPecsét?)
Klastrompuszta: Ott a gumis pecsét a fogadóban, de elötte is ott lóg a vaspecsét.
Piliscsaba: MÁV pénztár

2001.03.25.

Reggel igen mocsok idő volt (pl. az óbudai nagy kémény -- talán erőmű -- úgy a feléig látszódott csak a köd miatt), de hát ha már felkeltünk nekivágtunk. Csabára érve már sütött a nap (mint kiderült, ott reggel óta süt, semmi köd nem járt arra), és így is maradt végig az út folyamán. Nagyon szép kis szakasz, igazán élveztük. A zsíroshegyi romnál paintball-osokba ütköztünk (szerencsére nem szó szerint), de nem volt vészes :) Itt lassan leértünk a Pilis térképről (a Budai hg. meg persze hogy otthon maradt), de a jelzés végig nagyon jól követhető.
Hűvösvölgyben meg megnéztük a kisvasút-múzeumot, utána mentünk a pénztárba a pecsétért, ami -- mint kiderült -- átköltözött a múzeumba, így visszaballagtunk. Még szerencs, hogy ugyanaz az épület, nem kellett sokat cikázni ;)

Piliscsaba: A MÁV állomáson megtaláltuk a KékPecsétet, ezért a szembekocsmában nem is kérdeztük. Ennek ellenére kötelességünknek éreztük kipróbálni a helyet, érdemes betérni.
Zsíroshegy: Tanakodtunk, hogy betérjünk-e egy kortyra a Mufflon Itatóba, mikor megláttuk a "Kék túra pecsételő hely" feliratot, ez rögtön el is döntötte a vitát :) A picérlány szerint a hely már kb. 4 éve működik, de talán nem a kezdetek óta van ott a pecsét. Itt jó tudni, hogy 12-20 között van nyitva!
Hűvösvölgy: A pecsét átkerült a múzeumba (gondolom a forgalmisták megunták a "zaklatást"), az viszont csak 5-ig van nyitva (persze valószínüleg az iroda se sokkal tovább, hisz 16.15-kor elmegy az utolsó kisvasút)

Jártunk még a Szárliget-Gánt közötti szakaszon is úgy két hete, csak akkor nem volt nálunk füzetke, így nem kerestünk pecséteket sem. Elég jól követhető a kék sáv ott is amúgy.

Üdv,
CsTom

Előzmény: felazso (314)
kvte Creative Commons License 2001.03.24 0 0 419
Egy falu a Dél-dunántúli kéktúráról:

Homokkomárom

Ugyanitt Hosszúvölgy leírása is.

kvte

Thil Creative Commons License 2001.03.24 0 0 418
Tényleg. Alaposan. Mondtam, hogy az éjszakai menetben még gyakorlatlan vagyok:-)
Köszi! Írtam mélt...
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (417)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.03.24 0 0 417
Thillárom haj, eltévedtél!
Egy lukkal odébb.
Előzmény: Thil (416)
Thil Creative Commons License 2001.03.23 0 0 416
Háj KéKéltűek!:-D
Érdekelne az az éjszakai mezőny május elején!
Mi fontosat kell róla tudni?
Kösszentyű!
Thil
Zolcsi67 Creative Commons License 2001.03.23 0 0 415
Csak tippelni tudok, hogy Eger eleste után kaphatta ezt a nevet, vagy a törökök portyáztak arra, vagy előlük menekültek a névadók?
Második variáns:
Egy Török nevű erdész, turista, stb. volt a névadó...
Utána kéne nézni, ez biztos.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (414)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.03.23 0 0 414
Tudja valaki, honnan ered a Bükkben a Török út elnevezés?
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.03.22 0 0 413
A Dél-dunántúli Piros pedig Gyűrűfű "községen" halad keresztül.
Ez is elnéptelenedett a '80-as években, de ökofalut keztek ott építeni '95 környékén. Azóta nem jártam ott, nem tudom mi lett vele, de április elején tervezem meglátogatni.
Előzmény: larzen (409)
V42 515 Creative Commons License 2001.03.22 0 0 412
GÉPONTNAGYNÉ :-))
Előzmény: Saláta (411)
Saláta Creative Commons License 2001.03.22 0 0 411
Még a Maczó Ágnes tette híressé Szanticskát, amíg élt ott egy öreg néni, és önkormányzatot követelt neki az akkori kisgazda alelnök asszony.
Előzmény: larzen (409)
larzen Creative Commons License 2001.03.21 0 0 410
Sajnos én sem hallottam többet, de nagyon érdekelne.
Előzmény: Saláta (408)
larzen Creative Commons License 2001.03.21 0 0 409
Szádvár tényleg szép kilátással örvendeztetett meg, kicsit szomorú vagyok, hogy nem néztem körbe minden irányba, csak Szödliget és Derenk felé nézegettem.
Van ott a közelben egy másik elnéptelenedett falu is. Hatvanban a vonatra várva beszélgettem egy homorogdi emberrel, ő mesélt róla. A kéktúra útvonaláról kis kitérőt kell tenni. Felsővadászról indulva (akár busszal is) el kell menni Abaújlakig, onnan kb. 2km. Most nem jut eszembe a falu neve, hiába erőltetem a memóriám. Szikszó felől megy az út: Szikszó - Alsóvadász - Kupa - Felsővadász - Gadna - Abaújlak és közvetlenül utána van. Ez a falu kihalt, nem pedig lerombolták, mint Derenket. Valaki pár éve megvette, most ő ott a polgármester, már hat állandó lakosa van. Turistaközpont lett a faluból.

ps. Megvan! Szanticska a falu neve. Az kéktúra igazolófüzetem segített, abban (az én kiadásomban) a 70. oldal térképén látható. Ahogy itt elnézem, a régi kék keresztülment rajta, vagy legalábbis nagyon közel. Abaújlak és Nyésta miatt igazán nem kellett volna megváltoztatni az útvonalat. :-(

Előzmény: V42 515 (407)
Saláta Creative Commons License 2001.03.21 0 0 408
Csak most vettem észre a topikot, tök jó hogy ilyen is van!

Én '96 nyarán csináltam végig egybe a túrát, de azóta is voltam számos részén (egyszerűen kikerülhetetlen: a legjobb hegyes túraútvonalak kékek :-)

Nem tudjátok, hogy a futóval mi lett? Annyit tudok, hogy a 10. napon még bírta.

V42 515 Creative Commons License 2001.03.21 0 0 407
Gyönyörű képek! Szádvárról fantasztikus lehetett a panoráma. Derenk pedig a csendes döbbenet...
Előzmény: larzen (406)
larzen Creative Commons License 2001.03.21 0 0 406
Elkészült a hétvégi kéktúra szakasz albuma:
kektura1
Nem volt szívem ezeket a gyönyörű képeket kisebbre konvertálni, úgyhogy kissé nagyok.
Vérfarkas Creative Commons License 2001.03.21 0 0 405
Tegnap a Zold Pontban volt szo 2 fickorol akik a Himalajaban is jartak es most a kekturat nyomjak egyben. Sajnos csak a veget lattam. Kik ok ?
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.03.19 0 0 404
:-((((

Függőleges jelzést Larzennel láttunk a Nu, pogogyí túra legelején egy kis darabon. Ez egyébként a "román stílus", ott festenek így.

Előzmény: burnie (403)
burnie Creative Commons License 2001.03.19 0 0 403
A hétvégén a Gödöllői-dombságban tettünk egy túrát. Aszódról indultunk a piros jelzésen,
amit a térkép csak tervezettnek jelöl. Elvétve találkoztunk néhány jellel, de a térkép segítségével is nagyon jól lehetett követni az útat.
Amikor elértük a zöld jelet (ami szépen fel van festve), szerettünk volna továbbmenni
Ecskend felé, de egy teljesen új kerítésbe ütköztünk, ami az alján és a tetején villanypásztorral volt kiegészítve (Vigyázz magasfeszültség - a tábla szerint). Próbáltunk kerülni, de a kerítés a végtelenségig folytatódott.Szerencsére találkoztunk a terület kezelőjével, aki elmondta, hogy vaddisznós-kert létesült a területen, amit fegyverrel (is) őriznek és túristák számára nem látogatható. A terület -állítása szerint- a P/Z találkozásáig vezető aszfalt úttól északra fekvő egész erdőt magába foglalja (az Erdőkürt, Kálló, Galgagyörk, Püspökhatvan közötti terület nagy része). Egy újab terület, ahonnan ki lettünk rekesztve.
Túránkat kényszerből a -már előbb is említett- zöld jelzésen folytattuk Galgamácsa vá.-ig.
A túra még egy érdekes tapasztalattal szolgált, nevezetesen itt találkoztam először függőlegesen felfestett jelzéssel (a piros nyomvonalán).
larzen Creative Commons License 2001.03.19 0 0 402
Péntek délelőtt telefonon Bódvaszilason foglaltam szállást (Demény Istvánné, Tel.: 48/454-046). Egy családi házat adnak ki, elég kényelmes. A fűtésszezon miatt 1200Ft-ot kértek érte. Az előzetes félelmeim nem igazolódtak be: Bódvaszilas számomra nyugodt, csendes falunak tűnt. Reggel hétkor már útnak is indultam. A Barlangkutató forrást nem kóstoltam meg, mivel elláttam magam megfelelő mennyiségű vízzel. A Lófingató nem is olyan durva, mint arra számítottam. Az igaz viszont, hogy jól bemelegített. Megnéztem a Meteor barlangot és a 404-es víznyelőt. Hát, nem támadt csillapíthatatlan kedvem barlangászni. Szabó-pallag előtt valami csodálatos volt a fenyves! Pucros Mackó írta a K100-as topikban: olyan volt, hogy bármelyik pillanatban elém toppanhatott volna egy zöld erdei manó anélkül, hogy meglepne...:))) Pontosan erre gondoltam ott is. Később a látvány fokozódott: A BEAC bejáráson, Sikáros után láttunk egy fenyőerdőt, amely alul vörös (az aljnövényzet és a fák szára), felül zöld volt. Ezt a helyet azóta 'varázserdőnek' nevezzük. Pont ilyen rész következett! Vannak csodálatos képeim, remélem hamarosan sikerül majd valahova feltöltenem őket.
Szabó-pallagon vagy húsz barlangász ébredezett-reggelizett. Mint kiderült, éppen a Meteor barlangba készülődtek. Egészségükre. Elbeszélgettünk egy kicsit a barlangászatról, meg a "gombázó" környékbeli etnikumról, akik egészen rendesek, nem bántanak, csak ha nem figyelsz oda, már viszik is a cuccaidat. Elköszönve tőlük folytattam az utat Derenk felé. Egy domb tetején kisebb vármaradványt láttam meg (Szádvár). Elég magasnak tűnt, a kék kikerülte, de én azért felmásztam. Itt két kölyökkutya lett a kísérőm, akik egészen a várig feljöttek velem, ott azonban nemsokára nagy ugatást és madárkiáltozást hallottam. Úgy tűnt, jobb szórakozást találtak. :) A vár eléggé lepusztult állapotban van: csak néhány falmaradvány áll elszórtan, egyetlen bástya volt csak, aminek felismertem eredeti funkcióját. Lassan kis erdő is nő a falakon belül. A látvány azonban csodálatos. Délre a Várvölgy, azon túl Szögliget, körbe a hegyek. Sajnos itt a térkép (Aggtelek és környéke) nem fedi a valóságot, a Piros L jelzés nem úgy kanyarog, mint a térképen, a Kék L jelzés hiányzik - mindenesetre a térkép alapjában jó (irány alapján visszataláltam a kék jelzésre), csak rosszul vannak az utak feltüntetve. Ha kicsivel több időm lett volna, itt északra kanyarodva megnéztem volna az ún. Csempész barlangot. Erről semmit nem tudok, de láttam, hogy éppan a szlovák-magyar határon van és a neve sokat ígérő. Furcsa, hogy vastagon jelzett, azaz széles szekérút vezet a barlangig. :) A térképtől eltérően elég sok szekérutat, sőt egyszer betonozott utat is kereszteztem, nem tudom melyik vitt volna a barlanghoz, de az előző eltévedést nem akartam megismételni. Nagy várakozássan mentem Derenk felé. Semmit nem tudtam róla. Miért romközség? Mióta? Mi maradt meg a régi házakból? Bár gondoltam, hogy nem olyan lesz Derenk, mint a westernfilmeken látott elhagyott aranybányaszfalu, ahol ördögszekeret fúj a szél, de azért titkon ilyesmiben reménykedtem. Egy kanyar után pillantottam meg egy nagy, omladozó házat, az út jobb oldalán, megdobbant a szívem. Sajnos később kiderült, hogy csak ez az egyetlen ház áll, egy kis kápolnával. Később az út bal oldalán, a mezőn fedeztem fel a korábbi lakóházak alapjait. Kb. fél méteres, fűvel benőtt köves-sziklás kiemelkedések jelezték, hogy itt valaha házak álltak. Egy forrás vize folyt rá a rétre, ami ezért kicsit mocsarasra sikerült, csak a kiemelkedő alapok álltak szárazon. Most gyorsan utánanéztem a falu történetének, bár nem sokat találtam, idézem a vonatkozó részt (http://www.geo.u-szeged.hu/HGN/PHD/konf_1999/html/zahadel/zahadel.htm):
A falu volt főutcáján érkezőket szomorú látvány fogadja. Egy halott falu képe. Az utca két oldalán - mint sírhalmok - emelkednek a kis dombocskák, jelezve az egykori házak helyét. Ma már csak az iskola épülete áll, az is lassan beleroskad a tájba. A települést tudatosan rombolták le az 1940-es években, Horthy Miklós parancsára. E pusztítás oka az volt, hogy a falu szelce-pusztai vadászterületébe ékelődött.
Kutatásokkal igazolt tény, hogy e falu lakói lengyel származásúak. A községet már egy 1400-as vagy 1500-as évekből való oklevél említi. Az 1710. évi pestisjárvány következtében a falu lakossága kihalt. Ezután évekig üresen állt, majd 1717-ben lengyel hegylakó pásztorokat (gorálokat) telepített be az Eszterházy család.
Istvánmajor egyike azon településeknek, amelyekbe 1940-42-ben áttelepítették a derenkieket. Ezen kívül még Szendrőbe, Martonyiba, Ládbesenyőre, Sajószentpéterre, Emődre költöztek a lengyel származású emberek. A legtöbben Istvánmajorban (50 család) és Ládbesenyőtanyán (20 család ) telepedtek le, e két települás tisztán lengyel lakosúvá vált. E népcsoport a mai napig - több mint két évszázadon keresztül - képes volt megőrizni hagyományait és nyelvét, minden év nyarán visszatérnek falujukba búcsút ülni.

Továbbhaladva Jósvafő felé először nem nagyon értettem, hogy miért 'kerül' akkorát a kék. A piros jelzés csalogatóan rövidített, bár tekintve, hogy én ilyen téren elég maradi vagyok, természetesen ez komolyan fel sem merült bennem. És nem is bántam, egy kicsit sem a feleslegesnek tűnő kitérőt. (Azért mondom, hogy feleslegesnek tűnő, mert a térképen semmi érdemleges látnivalót nem fedeztem fel.) Sokáig a Ménes-patak völgyében vezetett az út. Sok szép mini vízesés tarkította a patak útját. A forrás után kicsit leültem enni. Sajnos nem ismerem a madarakat, ezért nem tudom milyen fajta, de két nagytestű madár jelent meg a fák fölött. Általam nem hallott, furcsa hangon kommunikálva egymással. Még a szárnyaik suhogását is hallottam. A továbbiakban szarvasinvázió következett. Először jobbra mellettem, kb. 30 méterre, fenn a gerincen hallottam trappolást. Hat-nyolc szarvas galoppozott el mellettem. Később az egyik kicsit lemaradhatott, mert egy kanyar után még láttam, hogy átvág előttem az úton. Jósvafőig négyszer találkoztam szarvasokkal. Találkoztam két sráccal, akik szembe jöttek, ők vaddisznókat láttak, és nagyon sok csapást, keresztbe az úton. Jósvafő előtt elvesztettem a jelzést, így átgyalogolva a falun a betonúton mentem fel a barlangig. 14.48-kor felszálltam a közvetlen Bp-re induló buszra (1970 forint a teljesárú jegy) és 19.50-kor leszálltam a Népstadionnál. 5 óra buszozás! :-( Gyöngyöstől inkább álltam. :)
larzen Creative Commons License 2001.03.19 0 0 401
Meg ám!
Szerda délután kollégám kirakott Szerencsen. Sajnos már nem volt időm Regécre elmenni, ezért Boldogkőváralja fele vettem az irányt. Ott találtam is egy nagyon jó szállást. 1200 forintért egy családi ház tetőtéri szobája, külön a vendégeknek fenntartott fürdőszobával. Tiszta és szép szoba, a vendéglátók nagyon kedvesek. Ajánlom mindenkinek. (Husztek Péter, Boldogkőváralja, Major u. 4. Tel: (46)-387-735, (30)-9116604, abauj12@borsod-kozoktatas.hu) Ezen kívül még a Tekerjes Fogadó kínál szállást széles választékban, ezt most nem részletezném. Tel: (46)-387-701, tekerjes@mail.matavnet.hu
Az árszínvonal a faluban: 120 ft egy üveg Borsodi (Tekerjes Söröző és III. Félidő Söröző).
Megnéztem a várat, bár bejutni nem lehetett, mert csak áprilisban nyit. A bélyegzőt hosszas keresés után sem találtam meg a faluban, a "Bodókő" nem kocsma, hanem vegyesbolt, ez az ünnepre és a késői időpontra való tekintettel zárva volt. Másnap korán indultam a Hernád-völgye fele. A vasútállomáson megtaláltam a pecsétet, nem csak a Boldogkőváraljai, hanem a hernádcécei is ott van! Alsócéce nem bővelkedik a látnivalókban, innen gyorsan mentem is tovább a Hernád töltésén. Itt elég rikták a jelzések. Később el is vesztettem az utat, ezért minél közelebb a folyóhoz a szántás szélén jutottam el a Gibárti Vízerőműhöz. A gibárti bélyegző a Hernád hídja mellett kezdődő bekötőúton érhető el, jelzés (kék bélyegző) van festve, a vízerőmű ügyeletén csengetni kell. Mind az erőmű, mind a gépház impozáns látvány. Encsre kerékpárúton lehet eljutni, ez kissé unalmas. Encsen találtam egy büfét, ami minden nap nyitva van (vasárnap csak délután), elfogadható árakkal (Heineken 210ft, hamburger 180), étel és italválasztékkal várja a vendégeket, a főúttól, kb. 20 méterre egy kereszutcában. Encs-Abaújdevecser után kezdődik a Cserehát. Ez általában úgy néz ki, hogy kis domb, erdők nélkül, leginkább szántással, mögötte kis völgy, benne a falu. Felsővadászig ez ismétlődött: domb-falu-domb-falu. Kissé unalmas lett a nap végére. Sajnos a szántásban nehéz kijelölni turistautat, ezért sokszor kellett a térképet használnom, ami viszont legalább pontos és használható volt (a cserehát turistatérképéről beszélek). Abaújszolnok a leglepattantabb falu, amit eddig láttam. Az egy dolog, hogy cigánytelep, de elhanyagolt, a porták koszosak, az főúton méteres átmérőjű gödrök. A jelzett kulcsosház udvarán méteres gaz, a redőnyök félig leszakadva. Mivel még korán volt, ezért továbbmentem Felsővadász fele. A domb tetején egy nagyon durva jelzésfestési szabálytalanság miatt kis kitérőt tettem, de a térkép ismét hasznosnak bizonyult. Nyésta ugyanaz, mint Abaújszolnok, csak kisebb. Innen is nagyon gyorsan leléptem. Itt láttam az első fenyőerdőt. Felsővadászra negyed öt körül érkeztem, próbáltam szállást keresni, de azt mondta a kocsmáros (mint később kiderült, ő volt a polgármester is), hogy itt nincs, menjek tovább. Gondoltam, majd Irotán találok, ott volt jelezve egy vadászház a térképen. Sajnos Irota előtt rámsötétedett, egy mezőn eltévedtem és elkezdett esni az eső. Vészforgatókönyv szerint felmentem a legmagasabb pontra, ott kiválasztottam a legközelebbi fénycsoportot, oda lementem. Mint kiderült Gadnára kerültem, itt jól elbeszélgettem a helyi cigánykölykökkel, akik nagyon segítőkésznek bizonyultak, még azt is felajánlották, hogy elvisznek kocsival Irotára vagy Abaújlakra, ahol tudomásuk szerint van szállás. Az eső esett és megtudtam, hogy nemsokára jön egy busz, ami közvetlen Miskolcra visz, úgyhogy inkább hazajöttem. Ezt már útközben megbántam, úgyhogy úgy döntöttem, a péntek este visszamegyek és Bódvaszilastól kezdve befejezem a túrát. Erről majd később. :)
Vérfarkas Creative Commons License 2001.03.19 0 0 400
na megvolt?
Előzmény: larzen (399)
larzen Creative Commons License 2001.03.13 0 0 399
Holnap délután már Regécen leszek!
A dolgok jelen állása szerint Regéc-Aggtelek a kijelölt útvonal. Szállást nem foglaltam, de összeszedtem pár magánszállás/turistaház címét az útvonalon, valamint az összes érintett település polgármesteri hivatalának telefonszámát.
Kaptam egy jó kis Kodak kamerát, képek majd jönnek jól.
Jó lesz végre kicsit egyedül túrázgatni. :)
Hétfőn jövök a beszámolóval.
Vérfarkas Creative Commons License 2001.03.12 0 0 398
Szerencsere kutyakkal eddig meg nem volt "komolyabb" dolgunk. Egyszer Balatonhenyen futtott felenk mergesen ugatva egy nagyobb darab peldany, de szerintem elfutni sosem szabad eloluk mert akkor folenyben fogjak erezni magukat. Igaz nem egyedul voltam, de hirtelen raorditottam erre meglepodhetett mert visszament. Csak a teruletet vedte volna.. Persze nem vallolok garanciat ha massal ugyanez nem igy tortenik..
Előzmény: burnie (396)
Egy úr az űrből Creative Commons License 2001.03.10 0 0 397
Úgy hívják, hogy ultrahangos kutyariasztó, kb 25 rugó az ára. :-((( Én nem láttam még működés közben de egy haverom mesélte, hogy együtt futott egy szakaszon a Sipos Istvánnal (ő futotta körbe tavaly az országot, megdöntve a pihenőnap nélküli futás világcsúcsát - ha valaki nem tudná), na szóval neki volt egy ilyenje, amit ki is próbált. Kb 15-20 méterről a kutyára irányítva meg kell nyomni egy gombot, ettől a kutya olyan lesz, mint akibe a villám csapott bele éppen, látszik rajta, hogy fogalma sincs, hogy mi történt vele, és inkább visszavonul.
Előzmény: burnie (396)
burnie Creative Commons License 2001.03.10 0 0 396
Már korábban is említette valaki, hogy a túrák alkalmával a kutyák sok kellemetlenséget okoznak a túristáknak. Engem egyszer harapott meg egy a Csobánc tövében, és mivel a gazdája sehol nem volt, kénytelen voltam futva menekülni, hogy az újabb harapásokat elkerüljem. A bakkancsom szára szerencsére felfogta a harapást, így nem kellett beoltani veszettség ellen.
Nem tudom nektek van e valami taktikátok a kutyák ellen, vagy csak a szerencsében reménykedtek mint én?
Ez az egész, csak onnan jutott eszembe, hogy olvastam egy hírdetést egy kutya riasztóról.
Felhívtam őket, és azt mondták, hogy ez a készülék valami féle sugárzást (hullámot) bocsát ki, ami a kutyát elriasztja ill. rosszabb esetben (már a kutya szemszögéből) az epilepsziához hasonló tüneteket okoz. Állítólag a Posta is vett ilyet a veszélyeztetett dolgozóinak és nagyon bevált. Egy gond van vele; az ára. Nos, az igen húzós.
Próbált már valaki közületek ilyet, vagy hallott róla? Várom a véleményeket.
Vérfarkas Creative Commons License 2001.03.10 0 0 395
Ha mar a szallasoknal tartunk:
(persze a kektura menten, hogy a topikhoz is kapcsolodjon)

A Bakonyban, Bakonybelen toltottunk el egy ejszakat egyik kekturank alkalmaval. Vadszolo szallo es etterem. Nincs messze a gerence fogadotol a pecsetelohelytol (ami akkor zarva volt). Nagyon jo kis hely. kb 1700/fo egy ejszaka helyben van etterme korrekt arakkal, szobak igenyesek (sajat zuhanyzoval) csocso a szoba elott!! tv... szoval nagyon kiraly.
1 dolog zavart, reggelit csak 500 ft-ert adtak
/fo (bundas kenyer vagy rantotta + tea vagy tej). Ez aranytalan volt azzal amit elozo este ott vacsoraztunk..Igy a szobakban reggeliztunk megpedig a sajat kajankat.

larzen Creative Commons License 2001.03.08 0 0 394
Nem, csak én még nem hallottam vasutaslaktanyáról. Persze el bírom képzelni.
Előzmény: Vaskalap kartárs (393)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.03.08 0 0 393
Igen. Bocs' ha kétértelmű volt.
Előzmény: larzen (392)
larzen Creative Commons License 2001.03.08 0 0 392
Ja, hogy vasutaslaktanya?
Előzmény: Vaskalap kartárs (391)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!