Keresés

Részletes keresés

CsTom Creative Commons License 2001.04.24 0 0 489
Én meg azóta jártam a Szabó Ervin könyvtárban, és megtaláltam a videókat a kölcsönözhetők között. :-)

Sajnos a kéktúrát kicsit hanyagoltuk, mert elmentünk kicsit Fertőtót kerülni bringával (pöpec volt, a viharos északi szélnek köszönhetően vízszintesen esett a hó az arcunkba. De a ruszti borok finomak), talán ezen a jó kis hosszú hétvégén tovább haladunk.

Előzmény: larzen (483)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.04.23 0 0 488
HOnnan vannak az információk? Ha van még, azt mondd meg, mi a helyzet a Bükk-atlasszal?
Előzmény: kvte (487)
kvte Creative Commons License 2001.04.23 0 0 487
Kéktúra atlasz II. kötet (Hűvösvölgy-Hollóháza) - előreláthatólag júliusban jelenik meg.
Kéktúra atlasz I. kötet (Írottkő-Hűvösvölgy) - előreláthatólag karácsonyra jelenik meg.

A felcserélt sorszám nem elírás!

Berki Zoltánék (a kiadók) több hasonló turistaatlaszra is pályáznak a Széchényi-terv keretében. Remélem sikerül nekik, ez a kettő már biztos. Konkrét hegységeket nem említett.

Alföldi Kéktúra (szívem csücske): Az MTSZ készül az egységes igazolófüzet kiadására. Full színes térképekkel, amelyből láttam mintát - egész pöpec. Egy baj van vele - bár lehet hogy velem van a baj, hogy mindig mindennel van egy bajom - szóval, hogy a megyei szövetségek adatain alapul. Egészen pontosan a Békés megyeiek által korábban kiadott füzetben elég rossz adatok szerepeltek... Na meglátjuk. Ezt, mármint a füzetet jobb esetben nyár közepére ígérik.

kvte

larzen Creative Commons License 2001.04.23 0 0 486
Most már Fancsal szerepel a bélyegzőn.
Most jöttem az MTSZ-ből, rákérdeztem a fémbélyegzőkre. Azt mondták, hogy ha nem is olvasható, ők tudják, hogy mi van rajta. Kár, hogy nem volt nálam a füzetem, szívesen leteszteltem volna őket.
Előzmény: Vaskalap kartárs (485)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.04.23 0 0 485
A Kéktúra bélyegzők hamisítása ellen a legjobb védekezést 1988-ban tapasztaltam.
Méra után (akkor még arra ment az út), Fancsal községben nem "Fancsal", hanem "Rodostó" volt a bélyegzőre írva. Ezt csak az igazolófüzetbe ütve vettem észre. A túravezető mondta is, hogy ez szándékos furfang.
Előzmény: CsTom (474)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.04.23 0 0 484
És azóta még nem lapozódott el az előzményed. :-)
Előzmény: larzen (483)
larzen Creative Commons License 2001.04.23 0 0 483
Lassan egy hónapos lesz a rendelésem. Egyelőre csak annyi az infó, hogy megkapták és folyamatban van a teljesítés.. :-(
Előzmény: larzen (451)
felazso Creative Commons License 2001.04.23 0 0 482
Az OKT+RPDDK összekötés jó 5LET!

A sátorozás szintén lehet jó, de mi általában csak ketten szoktunk menni, ezért a vadkempinget kerülöm, ha lehet.

FLZs

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.04.23 0 0 481
Én úgy néztem, hogy mivel az Írottkő nehezen közelíthető meg, érdemes olyan túrát csinálni, amelyik az OKT és a DDK végét kapcsolja össze, két füzettel, lakott településről indulva. Ja, ez nem szállásajánlat volt. :-)
Előzmény: felazso (478)
Saláta Creative Commons License 2001.04.23 0 0 480
Ja hogy ez nem az Írjunk három szóban topik, bocsi. Mindazonáltal egy kéktúrázó felkészülhetne arra, hogy így május táján sátorban tölt egy-két éjszakát...
Előzmény: Saláta (479)
Saláta Creative Commons License 2001.04.23 0 0 479
Igen! Sátorban, bárhol!
Előzmény: felazso (478)
felazso Creative Commons License 2001.04.23 0 0 478
Hali!

Az Írott-kő -> Sárvár szakara tud valaki jó szállás lehetőségeket ajánlani? Leginkább Tömörd és Szeleste érdekelne.

FeLaZso

burnie Creative Commons License 2001.04.16 0 0 477
Egy kis reklám:

Minden nyáron egy 16 napos vándortúrán szoktunk résztvenni. Többek között a Kék-túrát is ilyen módon jártuk végig. Idén nyáron is lesz egy ilyen tábor, és erre a szervezők mindenkit szeretettel várnak.
A túra időpontja : 2001. Július 13-29.
A túra helyszine : Zala megye
A tervezett útvonal : Zalakomár - Nagybakónak - Orosztony - Szentpéterúr - Gyűrüs - Zalaegerszeg - Salomvár - Szilvágy - Lenti - Bázakerettye - Pusztaszentlászló - Sormás - Belezna - Surd - Nagykanizsa
A táv : kb. 300 km (naponta átlagban 20 km - egy pihenő nappal)
A szállás sport pályákon ill. iskolák udvarán szokott lenni sátorban (saját camping felszereléssel). A cuccot a táborhelyek között teherautó szállítja, tehát csak a napi dolgokat kell háton vinni. Az étkezésről mindenki maga gondoskodik.
A túra költsége naponta kb. 400 Ft (szervezés, szállás, csomag szállítás)
A túrán tetszőleges tartamban és bontásban lehet résztvenni.
Akit érdekel a dolog dobjon egy mail-t.

pataporc Creative Commons License 2001.04.11 0 0 476
Ha jol emlekszem, a Rozalianal is van valami forditott betu. Bar az is lehet, hogy nem. Hja, a memoriam! :)
Előzmény: CsTom (474)
CsTom Creative Commons License 2001.04.11 0 0 475
Igen, tudom, de a negyed órával korábbi HÉVvel is pont ugyanezt a buszt lehetett volna elérni. Késöbb meg már minek elindulni :-) Ha viszont lenne Pestről késöbb is busz, az iskolai (és egyéb) "felmegyünk Dobogókőre piknikezni" típusú társaságok -- valószínüleg -- nem kelnének fel ilyen korán, ilyeténformán lenne hely... Talán már említettem, hogy az év elején voltunk Indiában, és az ottani buszélményeim jutottak eszembe (ott ti. akkora a tömeg, hogy egy gombostűt TÉNYLEG nem lehet leejteni...)

Itt szeretnék megjegyezni két linket:

BKV menetrend (ez se árt néha :-) )
egy nem hivatalos, ámde használható Volán menetrend

Előzmény: Carpy (471)
CsTom Creative Commons License 2001.04.11 0 0 474
Ennek speciel fordított J betüje volt (KEVÉJ), alighanem ezzel védekeznek a hamisítás ellen :-)
Előzmény: Vaskalap kartárs (470)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.04.10 0 0 473
"es addig taguljunk innet, mig nem kerulnek elo a szabadon engedett Rotweilerjei."

És akkor kerülne elő burnie kartárs kutyariasztója, amitől megkapnák a kutyusok a maguk epilepsziáját, az IFA-nak pedig hirtelen eltűnne valamennyi szelepe a kerekéből.
Ezt persze csak túlerőben érdemes megjátszani.

Előzmény: Carpy (472)
Carpy Creative Commons License 2001.04.10 0 0 472
Korpadon 96-ban jartam utoljara, Ibafa felol kozelitettuk meg a romkozseget. Gyakorlatilag semmi nyomat nem talaltuk, viszont jott egy figura egy IFA-val, kozolte, hogy megvette az egesz teruletet, es addig taguljunk innet, mig nem kerulnek elo a szabadon engedett Rotweilerjei.
Tagultunk.
Előzmény: Vaskalap kartárs (468)
Carpy Creative Commons License 2001.04.10 0 0 471
Pomazrol orankent, ketorankent mennek a buszok Dobogokore, erdemes onnan is probalkozni.
Előzmény: CsTom (469)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.04.10 0 0 470
"Egy tűzrakóhely melletti fán megtaláltuk az acélpecsétet.
Különben hogy lehet egy ilyen pecsétből olvasható lenyomatot produkálni?"

Nagyon nehéz. Ennek az acélbélyegzőnek az a hátránya, hogy a betűk nem kiemelkedők, henem be vannak vésve (elég kezdetleges módon, fordított "S" betűvel).
Sokkal szebb lenne az eredmény, ha olyan bélyegzők lennének, mint a Postán vagy a MÁV-nál.

Előzmény: CsTom (469)
CsTom Creative Commons License 2001.04.09 0 0 469
Szombaton lesétáltuk az utolsó "pesti" szakaszunkat is, a Dobogókő - Bécsi út távot. Pestről egyetlen busz megy Dobogókőre (7:45 Árpád-híd) így mi is ezzel próbálkoztunk. Negyed órával indulás elött (ekkor érkeztünk) már hosszabb volt a tömött sor a busznál. Szerencsére egy csapat diák különbuszt kért a Volántól Dobogókőre, így a maradék helyekre sikerült beférni. :-)
Érdekes volt a Dobogókői túristaház: nem lehetett beférni a "kocsmába" annyian özönlöttük el pöcsételés mián. Szerencsére ez a tömeg széthúzódott, nem kellett tömegben túrázni.
Leereszkedtünk Pilisszentkeresztre (néhány kidőlt fát kellett csak legyőzni, kiváncsi lettem volna rá, mit csinál a mögöttünk jövő nyugdíjascsoport...), ahol a kocsmában vártak már a késöbb kelő barátok, akikkel kirándultunk aztán tovább. Ebbe a kocsmában (kék kerítés lent az út mellett, kerthelységgel) már többször pihentünk meg, így ez volt most is az első, ahol haverokat és pecsétet kerestünk. Mindkettő meglett itt, továbbra is a "jó helyek" között szerepel majd emlékeinkben :-)
Némi frissítő után indultunk tovább, hamarosan beértünk a pilisszentkereszti szurdokba. Csodaszép! Robog lefele a patak, itt-ott kis vízesésekkel. Az út meg cikázik a jobb és bal part között, hol hídon, hol köveken kel át a patakon. A szurdokból kiérve kutyagoltunk néhány kilométert Csobánkáig, ahova is betértünk a zöld jelzésen (a kék kikerüli) pihentetni az elfáradt barátokat (nem mondom persze, nekünk se esett rosszul egy kis táplálkozással egybekötött ücsörgés), majd a kék kereszten visszatornáztuk magunkat a kékre. Itt a falu szélén van egy szép kis kemping, szerintem ideális szakaszhatár egy többnapos túra alkalmával. A kis-Kevély következett, itt a sárga jelzésen felmásztunk a Mackó barlanghoz (a kék "balról" megkerüli a hegyet). Jó kis meredek emelkedő volt, de túléltük :-) Nyáron ideális hűsülőhely lehet, most csak bekukkantottunk. Itt elbúcsuztunk útitársainktól (ők visszamentek Csobánkára), és a sárga csíkon próbáltunk előrehaladni a Stromfeld Aurél-turistaházhoz. Kritikán aluli volt az út, gyakorlatilag nem volt olyan 10méteres szakasz, ahol ne dőlt volna keresztbe fa. Jó kis kalandtúrává fejlődött a kirándulás, mintha nem jelzett túristaúton lennénk. :( Az egész erdő elég elhanyagoltnak nézett ki, de legalább az utakon végigmehetnének egy motorosfűrésszel.
Végülis megérkeztünk a túristaházhoz (illetve a romjához). Igen csúnya kép egy ilyen rom, a KVTE kéktúraleírása szerint 10 éve még ereje teljében állt itt az épület... Egy tűzrakóhely melletti fán megtaláltuk az acélpecsétet.
Különben hogy lehet egy ilyen pecsétből olvasható lenyomatot produkálni?
Innen aztán nekiindultunk a lejtőnek, és a szaporodó szemétkupacokból rájöttünk, hogy közeledik Budapest. :( A Rozália pecsétjét már múltkor benyomtuk, így most nem kellett átkutyagolni a vasúton, így a Bécsi útnál befejeztük a szakaszt.
A jelzések végig szépen követhetőek, frissek, motorosokkal is csak egyszer találkoztunk.

CsTom

Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.04.09 0 0 468
Hétvégén bejártam ugyanazt, mint "burnie" a múltkor.

"Korpád egy elhagyott község, ahol kb. 1 km hosszan közel 50 ház romját lehet
felfedezni."

Annyi kiegészítést tennék, hogy Korpádon valami készül.
Leásott valaki egy oszlopot, rajta egy olyan áramdobozzal (nem biztos, hogy ez a neve), amit az épülő házak mellett látni a betonkeverőnek. (Az oszlop tövénél porhanyós, puha a föld.)
Kicsit arréb pedig egy kutat tisztítottak ki. Egy rakás tégla és tetőcserép, korhadt gerenda, meg törött bögre hevert a kút körül megtisztított területen. A kút szélén friss kőművesmunka nyomai láthatók és a "faluban" kivágtak egy csomó fát és bokrot.
Innen remek kilátás nyílik a Mecsekre és a Misina-tetőn levő TV-torony is szépen látszik.

Előzmény: burnie (458)
CsTom Creative Commons License 2001.04.09 0 0 467
Régebben volt itt téma a kéktúra végigfutása Németh Csaba által, akkor ígértem, hogy utánakérdezek. (Akkor azt hittem, ez egy fél napos project lesz, hát mostanra válaszoltak csak):

Eloszor is elnezest szeretnek kerni, hogy csak ilyen keson valaszolok, de
kulonbozo, rajtunk kivulallo adminisztrativ es technikai okok miatt csak most
kaptuk meg a leveledet.

Szoval a Csabanak sikerult vegigfutnia az egesz Kek-tura utvonalat........
Micsoda teljesitmeny!

Most azonaban mar Nepalban van Melindaekkal egyutt es csak aprilis 11-en
jonnek haza.

pataporc Creative Commons License 2001.04.09 0 0 466
Tudja valaki, hogy az orszagos keken halado teljesitmenyturakat hogy lehet elismertetni a KT kereteben? Elvileg megvan a Huvosvolgy-Piliscsaba es a Sirok-Kekes szakasz (igazolva, plecsnivel, kituzovel), csak elfelejtettem elvinni magammal a KT-fuzetet :(.
Ceti Creative Commons License 2001.04.04 0 0 465
A hétvégén mi is kéktúráztunk, amelyről egy igen aranyos epizódot szeretnék elmesélni. Szinte már a túra végén egy faluba beérve találtunk egy teniszlabdát, amely a páromat nagyon felpezsdítette. Nagy foci rajongó, mindenre urgik ami gurul, így az utoló néhány száz métert önmagával - illetve a teniszlabdával - való focizással töltötte. Ezek után a labdát be kellett tenni a hátizsákba, és túrakelléknek minősítetett. Ettől én egy kicsit ódzkódtam, mert valószínű egy kutyáé lehetett és nem volt túl bizalomgerjesztő. A magyarázat egyszerű, ezek után ha elfáradunk, netán elérkezik a holtpont csak elő kell venni és lehet focizni (amit a párom szerintem még a koporsójában is fog). Persze győzködtem, hogy van otthon egy csomó original teniszlabda, ellenérv: azokat netán elfelejtenénk betenni. Szóval ennyit a nélkülözhetetlen kellékekről.
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.04.03 0 0 464
A "nyalóka" (gondolom ezt kérdezed) a kihelyezett bélyegzőt helyettesíti. Az útvonalat gondozó egyesület otthon, egy öntapadós vagy hátoldalán nyalásra ragadó papírlapra egymás mellé sok-sok bélyegzőt nyom. Ezt ollóval szétdarabolják és kiteszik a terepre. Ebben az esetben a túrázóknak nem kell bélyegzőpárnát magánál hordania, csak a "nyalókát" a füzetbe ragasztania.
A redszer előnye, hogy nem kell bélyegzőpárnát vinni és lopás esetén maga a bélyegző nem tűnik el; bármikor új nyalókák készíthetők.
Hátrány, hogy bármennyi spejzolható belőle, de aki becsületesen túrázik, annak ilyen eszébe sem jut.
Túlnyomóan nyalókás a Dél-dunántúli Piros és a Dél-dunántúli Kék.
Előzmény: Vérfarkas (463)
Vérfarkas Creative Commons License 2001.04.03 0 0 463
Ez mit is jelent?
Előzmény: Vaskalap kartárs (462)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.04.03 0 0 462
Van ám!
Még külön bélyegzője is, ami legtöbbször csak "nyalóka".
Előzmény: Vérfarkas (461)
Vérfarkas Creative Commons License 2001.04.03 0 0 461
A DDP-nek is van pecsételőfüzete?
Előzmény: burnie (458)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.04.03 0 0 460
Én is tervezem bejárni ezt a szakaszt a hétvégén, csak fordítva.
Kár, hogy kikerüli a jelzés Gyűrűfűt, mert kíváncsi lettem volna mi a helyzet az "épülő ökofaluval". Korpád is kísérteties lehet, már várom.
Úgy látom ez a Dél-dunántúli Piros egyre népszerűbb.
Előzmény: burnie (458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!