Off Igen, én is vasútmodellezek és én is pár éve kezdtem Matchboxokat is gyűjteni. A gyerekkori darabokat szerettem volna, csak egy kicsit túlnőtt ezen. Küldök hamarosan egy levelet pár linkkel, hátha hasznos lehet. On
Ez szerintem még reménytelenebb. Hasonló modellekkel én is találkoztam pl. az ebay-en és én sem tudom hová rakni őket. Van köztük egyértelműen code 2-es, de hogy ezekről létezhet-e valamilyen komplett lista vagy kigyűjtés azt nem hinném.
Létezik pár könyv is, de ahogy írtad, nem napjainkig, a legtöbb 1972 vagy 1993 vagy még talán 2002-ig öleli fel a sorozatot, ráadásul nincs róla infó, hogy mennyire teljesen.
Attól tartok, ebben nem tudok segíteni és nem is ismerek olyan gyűjtőtársat, aki ilyen mélységig ismerné a Yesteryear sorozatot. Engem sem érdekel a teljes repertoár és verzió, főleg az 1960-ig kiadott modelleket fogom apránként megszerezni, a későbbiekből már csak azokat, amik valamiért megtetszenek. Meg persze mindannyiunknak vannak „becsípődései”, nálam ezek a gőzhajtású járművek, a tűzoltó autók és még a lóvontatású járművek. Ja, meg a buszok, villamosok, trolik, főleg az emeletesek. És még minden olyan Matchbox, ami valahogy a vasúthoz kapcsolódik vagy köthető, de szerencsére ezek száma véges.
Nálunk eleve nem annyira népszerű a MOY, mint akár a Superfast vagy RW vagy az újabb sorozatok. Talán külföldi fórumokon érdemes kérdezni, bár ezek is eléggé leültek.
És az előbb linkelt oldal képéből azt se tudtam megállapítani ezek Code 1/2/4 modellek-e. Illetve a Code2/4 modellek felsorolása egyáltalán létezik-e. Honnan lehet pl kideríteni kik kaptak engedélyt Code 2 modell gyártására.
Köszönöm. Igazság szerint valaha volt egy nagyobb gyűjteményem (1964-től 1982-ig MB, Y, K szinte valamennyi példánya) és néhány éve kezdtem újra. Most azonban csak a Yesteryear sorozattal, mert ebből maradt néhány darabom. A neten található információk alapján összegyűjtöttem 400 oldalt Word dokumentumba. Mindenhol azt találom ugyanakkor, hogy az Y- 65 Austin, illetve Austin7/BMW Dixie/Rosengart LR2 készlettel záródik sor. Ehhez képest például itt https://www.mctears.co.uk/auction/lot/lot-906---a-collection-of-matchbox-yesteryear-models/?lot=235554&so=0&st=&sto=0&au=1250&ef=&et=&ic=False&sd=1&pp=96&pn=1&g=1 olyan dobozokkal illetve modellekkel találkoztam, amelyek kilógnak a sorból és nem igazán tudok velük mit kezdeni. Az általam ismert besorolásba ezeket nem tudom elhelyezni. Illetve arra se találtam adatot, hogy 1992-vel tényleg megszűnt-e a sorozat. Charlie Mack The Encyclopedia of Matchbox Toys 1947-2001 kiadványával kezdtem, de ahhoz képest is újabb festési variációk akadtak a kezembe. Szóval ezek a kétségek indítottak a bejegyzésem megírására.
Segítséget szeretnék kérni. Keresek olyan személyt, aki a Matchbox Models of Yesteryear sorozat hozzáértője. Elég sokat túrtam a netet és több - lehet másnak evidens - kérdés merült fel bennem. Ezen kívül az is érdekelne a mai időkben létezik-e teljes katalógusa a Matchboxnak, amiből tájékozódni lehetne az aktuális egyéb sorozatokról. A fellelt könyvek zömében 2001-ig nyújtanak csak tájékoztatást.