Erre van egy egyszeru megoldas ha tudod mit kell csinalni akkor a lepeseket felirod majd ez alapjan kersz egy ajanlatot amiben fel kell tuntetni az ajanlat ado mely lepesekre adja az arat.
Pld komplett konyha:
- kipakolas
- szerelvenyek lebontasa (gaz, viz, vill, stb)
- rendszerek bontasa
-- villany halozat lebontasa
-- vizhalozat kibontasa
-- gaz halozat
- elso lepes vill halozat uj nyomvonal kialakitasa
De : milyen az az alumíniumfólia kasírozású üveggyapot? Hiába keresem a neten nincs egyértelmű válasz. Ha ezt teszem fel akkor nem kell a gipszkarton fölé párazáró fólia csak ez ?
"A lakásbelső felé tekintő alumíniumfólia-kasírozás egyrészt a párazárást garantálja, másrészt hőtükörként funkcionál. "
Másik :"A hőszigetelés nedvesség elleni védelmét a cserép alatt, egy fólia végzi, ami a belső oldalán inkább hőszigetel, a külső oldalán pedig visszatükrözi a forró cserép által sugárzott hőt. "
Ha a cserép alá(léc-ellenléc) nem sima fólia kerül hanem páraáteresztő,akkor nem kell az x centi hézag,hanem érintkezhet a kettő felület ?(ezt olvastam)
Viszont:"A fólia és a cserép között van a második szellőző járat, ami a nyári hőséget hivatott elvezetni."
"Olyan mértékben különböző árakat kaptam két helyről, hogy csak kamilláztam."
Természetesen tapasztalat szerzésre nem árt már elvégzett munkáknál az egységárra visszaszámolni - de az irányadó mindig az ajánlat. A mester is végez akár magában is ilyen számolást - ha kevésre jön ki neki a munka - egy pufferrel mindig megtoldja.
Pl. az én egykori vizszerelőm . el akart kápráztatni az alacsony egységáraival, majd egy un. nyomáspróba cimén majd 30 % al megemelte volna az összeget.
Magyaráztam : úgy kell szerelni, hogy ne follyék a rendszer , hogy csinál nyomáspróbát vagy sem az az ő dolga.
Én is készítek - ha folyik nem veszem át.
Keverte a hatósági nyomáspróbával (pl. gáznál) ott jogos mivel egy másik, tőle független fél végzi.
Csak korábban a szoc. ipari vállalatoknál voltak szokásban az ilyen egységnormák főleg egymásközti tevékenységben.
Egy magánépítkezőnek nem az egységár a lényeg - hanem a végeredmény és összeg.
Hogy jobban érhető legyen : pl. egy szoba festése : egy költségvetést el lehet készíteni 8 - 12 tételből. Pl. felvonuás kaparás ...... előkészítések festés stb. mondjuk a takarítással zárva. Ha egység árakat kérsz változó lehet.
A lényeg - azonos műszaki tartalomnál a vég összeg. A példánál : az egyik mester 65 ért vállalja a másik 115 ért - na akkor lehet vizsgálni, hogy mind kettőben ugyan az van é-
Igaz ez piti munka. De lehet modelezni akár egy belső vakolásra, egy bádogozásra és sok mindenre.
Ja az egységár: kis munkánál eleve több lehet mint egy nagy volumenünél.
Egy 150 200 eft -os teljesen más, mint egy 2- 3 milliós.
Felújítás átalakítás kapcsán szeretném megkérdezni, hogy egyes szakipari munkák normáinak - idő szükséglet, ill. legfőképpen díjazás (pl. négyzetméter árak, vagy folyóméter árak, stb. - hol lehet utána nézni a neten, esetleg máshol. Olyan mértékben különböző árakat kaptam két helyről, hogy csak kamilláztam. Természetesen az ember megpróbál az olcsóbb felé menni, de természetesen az elvégzett munka minősége is számít ==>szeretnék egy kicsit ez ügyben tájékozódni és képben lenni.
Ennek ne oruljel annyira. Csak akkor vezetheted be az esovizet, ha konkretan engedelyt kertel es kaptal ra. Akkor adnak ra, ha az eddig bekotott szumma igennyel egyutt meg nem leped tul a csatorna kapacitasat. Utana a tobbieknek mar nem adnak engedelyt. Na ok engedely nelkul fogjak bekotni. Vagy ha valaki nem kert anno engedelyt, csak bekototte, akkor az o igenyet nem szamoljak bele a tervezesnel, igy vegulis igen jo esellyel nagyobb lesz egy durva zivatarnal a beomlo vizmennyiseg, mint amit a csatorna el tud szallitani. Es ekkor jon az, amit tapasztaltal: a csatornaban levo sok viz visszaduzzasztja a beomlo vezetekeket, es az alacsonyabban fekvo helyisegekben szepen "feljon" a csatorna a kozlekedoedenyek elvenek megfeleloen. Ha mazlid van, akkor csak a sajat trutyid jon vissza (ha Te is bekototted az esovizedet, akkor lehet olyan szerencsed, hogy nem trutyi jon ki, "csak" a kinti esoviz), ha nem, akkor az egesz utca cuccat takarithatod.
Én oda tettem ahol a cső kimegy a pincémből, így a teljes mögöttes rendszert védi, elég termetes darab, a kézi elzáró mögött van egy kerek 100-as tisztító csonk is, és egyiket sem céslzerű elburkolni.
Gránit külső párkányt milyen ragasztóba/habarcsba kell rakni? És milyen vastag lehet ez a ragasztó? Néhány gyári metszeti rajzon az arányokból ítélve akár 2-3 cm-es ragasztóágyat vélek látni.
Kis 6 négyzetméteres hálószobánk ablakába ablakcserekor Aereco légbevezetőt kértünk (magas páratartalom esetén aautomatikusan kinyit, de bármikor zárható). Korábban a rosszul szigetelő 30 éves ablakok mellett reggelre fülledt volt a levegő (ketten alszunk a kis szobában).
Az új ablak beszerelése óta a levegő reggel sokkal jobb, kellemesebb. Ugyanakkor a régi ablakhoz képest a hőszigetelés lényegesen javult.
Ellenben télen ha nekifeszül a hideg szél az ablaknak (8. emelet, nyugatra néz, előttünk a semmi - tehát az uralkodó nyugati légáramlat telibe kap minket) akkor a kinyitott Aerecon egész jól be tud süvíteni a hideg levegő. Ilyenkor alatta aludni képtelenség, be kell zárjuk. Bezárva is beszivárog minimális mennyiségű levegő, de soha nem volt zavaró.
keresek Aereco légbevezetővel kapcsolatos tapasztalattal rendelkezőket.
A kérdésem annyi, elzárható higroszabályzású ill. elzárható nem higroszabályzású bevezetőknél mennyire durván húz, mennyire viszi ki a meleget télen? Ha elzárod, mennyire érezhető a minimum légáramlás? Mennyire "rontja le" új hőszigetelt ablakok hatását? Gyakorlati tapasztalat érdekel. Köszi
Tavasszal fürdőszoba felújítás volt, kazáncserével. Most egy Saunier-Duval turbós, tárolós kombicirkó van. Tegnapelőtt bekapcsoltuk és azt tapasztaltuk, hogy a lakás egyik felében a radiátorok felső fele kezd el melegedni (ahogy az kell tudomásom szerint), a másik oldalon viszont az alsó felük. Tehát valahol keresztbekötötték a fűtéscsöveket a szerelők. A felújítás előtt jó volt, mindenütt felül jött be a melegvíz a radiátorokba. Persze most már nem látszanak a csövek, mert rabitz mögé kerültek, be van csempézve. A szerelő most úgy akarja megoldani, hogy ezeknél a radiátoroknál átteszi a szelepet az alsó felükre.
Kérdés: biztos, hogy ez a jó megoldás, nem lehet-e ebből később valami probléma a kazánnál stb. vagy ragaszkodjunk a hiba kijavításához, ami azzal járna, hogy megint szét kéne verni az új fürdőszobát?
Megkérdeztem a helyi víz és csatornaműveket és a következő választ kaptam:
Az én utcámban (nem vettem meg, csak ott lakom :)) ) a közműrendszer nem elválasztott hanem egyesített. Tehát nincs semmi sem rosszul, törvénybe ütközően kötve.
Sőt....
A tetőről lefolyó esővizet is bele lehet legálisan vezetni a csatornába, csak engedélyt kell rá kérni. És persze pénz is kell hozzá egy kevés.
mindegyik szolgaltato a AYCWY vagy NYCWY lehet ami vagy 2 vagy 4 eres, 16-os illetve ennel nagyobbak.
Hát én még 2 ereset ezekből a kábelelkből nem láttam, de ez nyilván azért van mert még csak 34. éve gyűröm az ipart! Amúgy a W nem szükséges. :)) efvill.
- a merohely kialakitasa a te feladatod tokkal vonoval ez vegzi el a reg vill szerelo
- a merohelyig tarto szakasz a helyi szolgaltato epiteti ki a sajat szerzodott cegeivel a megadott teljesitmeny alapjan szamoljak ki a szukseges keresztmetszetet
mindegyik szolgaltato a AYCWY vagy NYCWY lehet ami vagy 2 vagy 4 eres, 16-os illetve ennel nagyobbak.
Vill.ora szekreny tipizaltat fogadnak el, most keszul a legujabb lista kb 2 het mulva kerul ki, de az elmu oldalarol egy regi letoltheto.
A koltsegeid:
- ELMU kabel fektetesi es bekotesi koltsege 32 A / f dijmentes e folott 1 A plusz koltseg
- reg szerelo munkadija
- vill.ora szekreny ara, a szukseges egyeb cucokkal (kabelfogado, ora maga, biztositek ez lomha, es a felhasznalt kabelek arai)
- EPH csomopont koltsege
- foldelo szonda es annak koltsegei (erre is vannak eloirasok)
ezt mindent szabalyozza az MSZ 447 szabvanyunk.
Ja igen a terveket vagy egy mernok kesziti vagy a reg. vill szerelo kesziti el.
semmi. engem - hozzá nem értőt -az érdekelt, hogy a felsorolt tulajdonságok közül esetleg melyek irreleváns, parasztvakító dolgok. mondjuk utána láttam az árát. na az volt hihetetlen:) (290e ha jól emlékszem)