Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2009.02.20 0 0 76
Nem tudom, mi az ami neked nehéz gyakorlat.

Úgy szokás tervezni a gyógytornát, hogy a gravitációt ( azaz a lábad súlyát ), majd aztán tested súlyát ( álló gyakorlatok ) annak függvényében adják hozzá fokozatosan a terheléshez, hogy mennyit birnak az izmaid.

Ha leülsz és egyenes háttal támaszkodsz a falnak , meg tudod teljesne nyújtott térddel emelni a lábad , a lábfejedet magad fele húzva és csak tartani a maximálisna nyújtott lábad föld felett pár centivel ? Úgy nem tudsz csalni más izmokkal segitve.

Oldalt fekve meg tudod nyújtott térddel és csipővel emelni és tartani illetve picit hajlitani-nyújtani ?

Természetesen az is jó, ha felülsz az asztalra , teljesne alátámasztott combbal és emelgeted nyújtásig , de sz valószinüleg könnyü neked. Legalábbis azt hiszem.

Ha ennyire sérült a porc... hát franc tudja...nagyon fájdalmas gyakorlatot nem forsziroznék. A meniscusok a nyomas egyenletes eloszlásában segitenek, nélkülük egyenetlenül terhelődik az izületi vápa meg fej, azt irod errodált az izületi felszin.

Teljes hajlitásra van a legkevésbé szüksége az embernek , járás közben, lépcsőn járáskor a 0-60 fokos tartományban hajlik-nyúlik a térded. Gondolom egyelőre nem
a teljes leguggolás a legfontosabb. Abból egyenlőre elég ha fekve felhúzod talpra aztán kinyújtod a levegőbe-visszahúzod talpra. Állva nem erőltetném.

Konditerembe akkor menj, ha ülve-fekve súly nélkül bármit megcsinálsz, tehát a lábad saját súlyát már megbizhatóan elbirod.

Esetleg később biciklizhetnél is. nem akarnál inkább biciklitúrára menni gyalogtura helyett ?



Előzmény: Bohus123456 (74)
Bohus123456 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 74

Túrázáson a következőt értem: 15-20 km a Bakonyban hegyen-völgyön át....:-)

Lehet ezt igy csinálni?

 

A  bal térdemben külső-belső meniszkusz szakadás volt amik még fekélyt is okoztak a nagyizületben.  2008 Március 18-án mütötték. Vágtak ki a meniszkuszokból. Kisebb még mindig a 4 fejü combizom a bal lábamon....Térdszalag sérülés nem volt csak lazák a térdizületeim.

A jobb térdemből cisztát vettek ki és csiszoltak a porcon. Ez 4 hete volt.....

 

Szóval szted ilyen mütétek után lehet majd valamikor túráznom? Érdemes felvennem Neopranos térdvédőd? Vagy az csak kárt csinál?

 

A 4 fejü combizom erősitésére mi a legjobb módszer anélkül hogy nagyon terhelném a térdizületet?

Előzmény: zsuzsa (73)
zsuzsa Creative Commons License 2009.02.19 0 0 73
Túrázáson rengeteg gyaloglást értesz sima ösvényen vagy fel a hegyoldalon a rekettyésbe a köveken át ?

Egészséges térddel guggolnék is meg túráznék is, de ha fáj a térded és sokkal gyengébb a sérült térded combján a nyújtóizom, akkor nem biztos, hogy forsziroznám.
Guggoláskor a kopott izületi felszinek nagy erővel egymásnak feszülnek, ha fájós a térded , akkor valószinüleg kevesebb az izületi folyadék, nem tudom a meniscusok mennyire épek, de ha azokból kivettek, akkor a terhelés se kiegyenlitetten oszlik el.
Ha a szalagok nem teljesne épek, akkor meg nem stabil a lábad. Térdmütött beteget szinte csak teljesen gyógyultként guggoltattunk.

A guggolás végpontján a megnyúlt izmoknak ellen kell tartani, tudod azt kontrollálni hogy ne passziv lezuttyanás legyen belőle illetve guggolásból felállásnál ne a másik lábadra áttetett testsúllyal erőlködd fel magad ? Pl vizmedencében helybenfutás vagy guggolás azért más, mert akkor a felhajtóerő miatt nem a teljes testsúlyodat kell viselnie az alsó végtagoknak.

A biciklizéssel kapcoslatban voltak averzióim. Terhelés nélkül semmit nem erősit, ha meg felállsz a nyeregben , nagy ellenállással szemben tekered, akkor baromi fárasztó.



Előzmény: Bohus123456 (71)
olgi77 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 72

Sziasztok!

 

Férjemnek térdszalagszakadása van. Rövidesen műtik (Dr. Berkes István)

Mennyibe "kerül" mostanság egy ilyen műtét? Vagy már meg lehet kérdezni az orvost is?

 

Bohus123456 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 71
Mit szólsz a guggoláshoz és a túrázáshoz?
Előzmény: zsuzsa (70)
zsuzsa Creative Commons License 2009.02.17 0 0 70
Hát... a porc nem igazán regenerálódik, de ha nem vagy olyan dagadt mint én, akkor jobbak az esélyeid. Ha kövér vagy, próbálj meg lefogyni.
Nézd meg van-e a két combod közt körfogatdifferencia.
Ha az operált combod sokkal vékonyabb, az azt jelenti sokkal gynegébb a combizmod, ami valamennyire tart meg stabilizál - bár a térd sajnos nem túl stabil.

vizitorna, ülve nyújtott térddel lábemelgetés, térdnyújtó izom külső-belső fejének erősitése segithet.
Előzmény: Bohus123456 (69)
Bohus123456 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 69

Nekem a bal térdem 2008 Januárban ment tönkre úgy hogy nem tudtam kinyújtani, normálisan ráállni, menni.... Jan15-én mentem dokihoz, 31-én volt meg az MRI ami lateralis meniscus szakadást mutatott izületi folyadék felszaporodással. Március 18-án volt csak a mütét úgy hogy a doki ismerős volt....amúgy fél év lett volna a várólista....

Persze addigra már a medialis meniscus is tönkrement a leszakadt porcdarabok pedig beékelődve a nagyizületek közé fekélyt okoztak....

 

Még rá fél évre sem tudtam kocogni 20 méternél többet, igaz túrázgattam közben de nagyon nem ment a dolog...... lehet egy életre tönkrement a térdem a magyar eü. miatt. Biztos nem lenne ennyi baja ha egy héten belül mütöttek volna....

Szted milyen gyakorlatokat csináljak hogy újra a régi legyek?

Előzmény: zsuzsa (68)
zsuzsa Creative Commons License 2009.02.16 0 0 68
Sajnos ez igaz.... ortopédián dolgoztam évekig gyógytornászként, kb tisztában vagyok mi az ami mütéti indikáció és mi az ami igazán sürgős. Ennek ellenére a válogatott sportoló gyerekemtől pénzt várt a keretorvos a Sportkórházban. CT-t is csak külön kérésemre csináltak, majd azt mondta ( októberben ) hogy következő év februárjában lenne mütő kapacitás.
Aztán nagyon megsértődött, hogy mondtuk majd egy ismerős ortopéd orvos megoperálja . Néhány nap múlva mütötték, szalagszakadása és törése volt ( na jó, csak egy kis darab a térdkalácsából ) és ő a kivételezett sportoló ....

Lehet, hogy aszerint operálnak, ki fizet többet. Egy ilyen kicsit beszakadt meniscus csak akkor sürgős, ha tovább szakad és elakad . Nyilván nem lehet fél lábon ugrabugrálni hónapokig. Ha kisebb panaszokat okoz, akkor pár hónapig még ráérhet.
Viszont szalagszakadást napokon belül illene megoperálni, mert ha felszivódik az elszakadt szalag, akkor már plasztikázni kell. Meg egyébként sem lehet instabil térddel normálisan élni, közlekedni, dolgozni.
Előzmény: Bohus123456 (67)
Bohus123456 Creative Commons License 2009.02.16 0 0 67
Akkor nincs hosszú várólista ha adsz pénzt az orvosnak...sajnos....
Előzmény: zsuzsa (66)
zsuzsa Creative Commons License 2009.02.13 0 0 66
Talán ha elakadt a térde... de nincs leszakadt rész, a szalagjai épek... fene tudja, komoly sérülésekkel is hosszú várólisták vannak.
Előzmény: Bohus123456 (65)
Bohus123456 Creative Commons License 2009.02.13 0 0 65
Sztem Tündét azóta már megmütötték....
Előzmény: zsuzsa (63)
Bohus123456 Creative Commons License 2009.02.13 0 0 64
Én mi az E-mail cimed? Nekem Bohus123456@citromail.hu
Előzmény: Zssuuu (62)
zsuzsa Creative Commons License 2009.02.12 0 0 63
Jobb későn mint soha :

A térd belső oldalánál ( tehát a másik lábad felé eső oldalon )lévő félhold alakú porc hátrafelé mutató szarván , a vérerekkel nem beszőtt területen egy nem stabil függőleges szakadás található, de nem alakult ki kosárfül elmozdulás. Ennek a porcnak a hátsó részének a szélén a nagyfokú elváltozás-elfajuláson kivül vizszintes irányú szakadás is megfigyelhető , ami a félhold alaku porc felső kontúrjában nyilik ( gondolom arrafele nyilik szét )





Előzmény: Törölt nick (57)
Zssuuu Creative Commons License 2009.02.12 0 0 62
Szerintem nevet nem mondott a dokim, nem tudom. A térdem meg egy hisztis csipa, de lehet is rá oka sajnos. Én szintén két műtéten vagyok túl, és nem klappol sajnos minden, de lesz ez még jobb! A többiről inkább később e-mailben, ha lehet.
Előzmény: Bohus123456 (61)
Bohus123456 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 61
Mi a  baja a térdednek? Nem Hylarin injekció vagy hasonló?
Előzmény: Zssuuu (60)
Zssuuu Creative Commons License 2009.02.10 0 0 60
Elvileg van valami injekció is, ami vagy hatásosabb, vagy a térdbe adva koncentráltabb vagy nem tudom milyen, mint az általad felsorolt gyógyszerek. Nálam ez lesz a következő lépés, ha a Condrosulfra nem javul a térdem.
Előzmény: Bohus123456 (59)
Bohus123456 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 59

Tünde,

 

Nem hangzott jól amit leirtál a térdeddel kapcsolatban. Ez valószinü mütét lesz.... Tudom miröl beszélek nekem már mindkét térdemet mütötték.....a balt külső-belső meniszkusz szakadással amik még fekélyt is okoztak a nagyizületben.  A jobb-ból "csak" cisztát vettek ki és csiszoltak a porcon.

Utána kipróbáltam a Dona-t , Chondrosulfot, Proenzi 3-at de egyik sem igazán vált be. Tud valaki olyan porcerősitőt vagy módszert amnitől megjavul a térd és olyan lesz mint "új "korában? Szeretnék még nagyokat túrázni , futni és nem úgy élni mint egy nyugdijas.....

szjozsi79 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 58
Nem térd ugyan, de valószínűleg hasonló.
Jobb alkar: sajkacsont és orsócsont csatlakozásánál lévő, a kéz belső oldalán található porc (?levált). Legalábbis rossz helyen van, mert nem úgy néz ki, mint a bal kezemnél, hanem kissé ki van, ha a kezemet hátrahajlítom, akkor jobban kiugrik. Enyhe nyomásra is fáj.
Zssuuu Creative Commons License 2009.01.06 0 0 55
Sok helyen vannak jó orvosok. Segithet, ha a legközelebbi szakrendelőben leülsz egy kicsit a váróban és hallgatózol. Én már olyanokat hallottam vissza az ortopéd dokimról a váróban, hogy csak mosolyogtam rajta (idős néni vigyorogva jött ki, hogy nem fájt pl. a könyökébe adott szuri. Nem is hitte, hogy ilyen lehet). Mert ő normális, figyel, legjobb tudása szerint próbál segiteni és nem vág azonnal. Én megbizom benne, de az a lényeg, hogy mindenki megtalálja a számára jó orvost.
Ingi81 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 54
Jaj Dr. Berkes Istvánt is nagyon dicsérik a Sportkórházban.
Ő neki viszont nem tudom az elérhetőségét.
De a sportkórházat ha felhívod biztos megtudják adni.
Ingi81 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 52
Szia!

Nekem már 2* volt műtve a térdem. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy Szolnokon műtettem meg.
De most már Budapestre járok orvoshoz.
Dr. Béres György Tel.sz. : 061/252-4117
Sokan ajánlották. S szerintem nagyon jó. Bár elég sokára adnak időpontot, s egy vizsgálat 10000 Ft. ,de szerintem még mindig jobb tudni , hogy jó kezekben vagy.
Sajnos nekem többször volt úgy , hogy kiakadt a térdem , s azért volt szükség a műtétre. Nyúlik a szalag is, meg porcleválás is lehet.
Szerintem nézesd meg.
Jobbulást.
Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.04 0 0 51
Sziasztok,

ismertek egy térdspecialistát, aki megnézné a lábamat, s valami szakszerű diagnózist hatékony terápiával tudna mondani? Elakadt a lábam, néhány hete kiment, azóta fáj, de magától nem nagyon jön helyre sajnos. Van olyan, hogy a térd elakad, és helyrehozhatatlanul károsodik?
Kikazi Creative Commons License 2008.07.19 0 0 50
sziasztok!

3 napja volt egynapos meniscus műtétem. Aznap haza is engedtek. Aki esetleg átesett már hasonlón, meg tudná mondani, hogy körülbelül mikor fogom tudni behajlítani a lábam?

Kaptam egy papírt ami 10 rehabilitációs gyakorlat van, amit naponta 3x kellene megcsináljak, de ebből 7-nél be kellene hajlítani a térdet. És egyenlőre ez csak 20 fokig sikerül....

Mikortól erőltessem a térdhajlítást?

Meddig kell feküdni vele?

Köszi szépen a válaszokat!
deerce Creative Commons License 2008.06.26 0 0 49

Szia,

 

hogy nem csináltak semmit a sérült szalaggal, szerintem nem gáz, ha jól megerősíted a combizmodat, az tudja valamennyire pótolni a szalag funkcióját.

A kattogás is normális, nekem pár hét után elmúlt, de maradt helyette recsegés...:)

 

üdv

Előzmény: spori76 (45)
Ukrán Creative Commons License 2008.06.23 0 0 48
Puni,

a 22. hozzászólás környékén jobban kifejtettem, ott még képeket is találsz az állapotokról.

I.
Ukrán Creative Commons License 2008.06.23 0 0 47
Nekem pont ilyen verzióval reparálták a térdemet, és jelenleg a amerikai focizok, a magyar ligában a Div. II. egyik csapatában a Miskolc Steelersben.

Szerintem neked is el fog múlni minden apró szarság, ami evvel kapcsolatos. Nekem is elmúlt. Nekem 2007. márciusában volt a műtétem, októberben már a csapattal edzettem, és idén márciusban bajnoki meccsen voltam kezdő játékos.

I.
Előzmény: Puni (39)
dragutin Creative Commons License 2008.06.05 0 0 46

Köszi a választ,remélem így lesz!A te esetedhez nem tudok hozzászólni, mert nekem

"csak" porcműtétem volt.Mielőbbi gyógyulást!

Előzmény: spori76 (44)
spori76 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 45
nekem elülső keresztszalag 1/3 része részlegesen szakadt, máj 20án műtöttek. de a sérült keresztszalaggal nem csináltak semmit. ez jól van így vajon?

gyógytornászhoz járok minden nap, ha odafigyelek nem is sántikálok már, de ha megyek a műtött térdem kattog. ez normális? elmúlik valamikor?
lesz még 100%-os a lábam?
spori76 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 44
az elmúlik idővel, azt montdák nekem is.
Előzmény: dragutin (43)
dragutin Creative Commons License 2008.06.04 0 0 43

Sziasztok!

Hat hete volt artroszkopiás térdműtétem,és a térdem két oldalán,ahol a befúrás történt még mindíg két nagyon kemény dudor van.El fog ez múlni valamennyi idő

múlva vagy megmarad örök emléknek? Nemcsak kellemetlen nyomó érzést okoz ,de szemmel is jól látható,főleg mikor álló helyzetben vagyok.Előre is köszi,ha valaki

válaszol!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!