A Szeremley 2003-as Kéknyelűvel kapcsolatban egyetértünk. Fehér "zászlósbor"-nak kissé csalódás.
A Németh Pince Rétföldi Tramini 2001-vel kapcsolatban viszont más a véleményem. Kicsit szellőztettük a pohárban és szépen kinyílt. A pince hozzáállása pedig példás: Azt mondták drágábbak a boraik az átlagnál, viszont a kóstolási mennyiségért nem kérte semmit.
Másik csalódás(ok):
Gál: Chardonnay 2002 BARRIQUE.
Az én egyik kedvenc Chard-m volt a '99-es és talán még a 2000-es is.
Nagyon jó kis leírásokat lehetett találni a kóstolható borokról:
Termék eredete: Dűlő, szüret;
A bor minőségét befolyásoló tényezők: időjárás, mustfok;
Technológia: feldolgozás, hordó;
Leírás: szín, illat, íz;
Gasztr. ajánlat;
Analitikai adatok: alk., T.sav, cukor, Szabad SO2, Összes SO2, Cuk.m.Extr., Illósav tart.
Egy dolog hiányzott az analitikai adatok közül:
'fa: 1/2 kiló'.
Tény, hogy a szükségesnél jóval melegebb volt a bor, de szerintem uralta a barrique.
Gál: Pinot Noir 2002 szintén BARRIQUE:
A Pinot közül szintén kedvencem volt a 2000-es, nekem még a Tiffan's '00-esnél is jobban tetszett. Tény hogy az töménységben verhetetlen volt, de ez a Gál szerintem könnyebben érthető és talán elegáns Pinot volt. A '01-es vékonyka volt, gondoltam majd a 2002-es. Hát...
Szerintem nem volt eléggé tömény, testes (tudom a Pinot-tól nem is kell nagy testet elvárni), de ennyi fához (barrique) nekem hiányzott.
Tény egyáltalán nem volt behűtve a bor, így az is sokat ronthatott az ítéleten.
Valszeg az amerikai piac a GIA új célterülete. Nekik biztosan tetszik a sok fa, de nekem szálkás lett a nyelvem.
Günzer Tamás Cuvée Barrique 2002: Csúcsbor
Szerintem korrekt jól megcsinált bor, de nem gondolnám csúcsbornak.
Kellemes tapasztalat (aki teheti kóstolja meg): Füleky pince 2003-as Furmint (száraz), gyönyörű,
de a kései (édes) '2001 sem piskóta.
Bocs a bő léért és a szubjektív megközelítésért (bár objektív úgysem lehetne). :)
No, hát akkor a tegnapi Bországgyűlés tapasztalatai (a név kitalálóját eltiltanám lehetőleg mindentől élete végéig.)
Idő szép, tömeg mérsékelt, tornádó egy szál(l) se (pedig micsoda küvék keveredhettek volna a levegőben ), balsorsú német turisták tanácstalankodnak a Varga Kft standja előtt, mintha volna jelentősége, melyikből kérnek. Hazafias kötelességtudat (megmenteni, elcipelni őket valami emberi pincéhez) és a szabálykövetés, konfliktuskerülés lustasága viaskodik ilyenkor. (utóbbi győz.)
A szervezők kegyesebbek, mint tavaly; a zene jóval halkabb, néha még szinte beszélgetni is lehet. Pohár is csak 350 Ft.
A borok:
Gregorian Pince Szent György-hegyi Olaszrizling 2003. Nagyon gyenge, épphogy iható. Sav, gyümölcs nincs, csak furcsa, agresszív keserűség. Igazság szerint már a pince üvegeinek alakja figyelmeztető jel kellett volna legyen (pocakos design). 1-2 pont.
Szőke Mátyás Olaszrizling 2003. Nagyon kellemes, visszafogott, mégis gazdag; elegáns. Szép egyensúlyban van, dió ízt is éreztem benne. 6 pont.
Szőke Mátyás Chardonnay Selection 2002. Nem rossz bor, de az előzőnél kevésbé gazdag. Többen hiányoltuk belőle a karaktert, valaki még egy jellegtelen-t is megengedett magának. Egyébként ennek is jó az egyensúlya, kimondott hibája nincs, azaz 4 pont.
Németh Pince Rétföldi Tramini 2001. 400 Ft egy deci, a Bortársaságnál 2700 Ft fél literje, klubáron. Számomra egy valaha szép, de elfáradt bornak tűnt. Illata gyönyörű, intenzív bodza és szőlő. Ízben viszont szigorú, zárkózott ráül a borra valami dohos tompaság. 4 pont.
Szeremley Szemelt Rizling 2002. Hízelgő, kedves, jól érthető, meglehetősen rövid bor. A 3 és a 4 pont határmezsgyéjén.
Szeremley Huba Kéknyelű 2003. Szép folyású, krémes, az eleganciát sem nélkülöző bor, de csak kezdetben; ízben aztán már nem elég koncentrált, és a vége sajnos kimondottan vizes. Azt hiszem az eleje és a vége között nagy különbség van. Vissza kéne kóstolni, mert lehet, hogy ezesetben igazságtalan vagyok. Ha mégsem, akkor 4 pont.
Ópince Pázmándhegy Pannonhalmi Olaszrizling 2002. Határozottan semmilyen. Kevés a sav, kevés a gyümölcs, érdekes módon hátul középen megvan a mandulás hangulat, de nem az íz. Egyáltalán nem rossz, de sok öröm nincs benne, és hát Olaszrizlingben magasan van a mérce. 3 pont.
Dúzsi Rozé. Feltűnően világos szín, enyhe szénsav. Kirobbanóan friss, könnyű, gyümölcsös kiváló rozé. Ha mindenképpen kritizálni kell, itt is a rövidséget említeném, persze lehet, hogy egy ilyen bornak nem is kell hosszúnak lennie. 5 pont.
Heimann Merlot 2002. Erős barikk illat. Szépen, de nagyon intenzíven barikkolt bor, igazság szerint én csak a barikk ízeit éreztem. 3 pont.
Heimann Stílusgyakorlat (Merlot-CF-KF). Ugyancsak erős barikk illat. Ízben itt már lehet érezni a gyümölcsöt és a savakat is, de meg kell mondanom, hogy az arányokon szerintem még mindig lehetne javítani. Ennyi barikkhoz még erőteljesebb, koncentráltabb alap kellene, de még jobb lenne nem szétfázni a bort. 5 pont.
Günzer Tamás Cuvée Barrique (SC-KF-Merlot) 2002. Nem egy nehézbombázó, de szépen egyben van, jó bor. 5 pont.
Vylvan Merlot 2002. Gyönyörű bor. Intenzív fűszeresség, koncentrált, mégsem agresszív; igazi élmény inni. Kötve hiszem, hogy bárki 6 pontnál kevesebbet adna rá, én a 7-et sem sajnálom tőle.
Oremus 5 puttonyos aszú, 1999. A végén már biztosra akartunk menni, és megérte: csábító illatában botritisz, mandarin és méz, ízben is méz és mandarin, egyszerűen csodás. 8 pont.
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, természetesen minden leírás szubjektív stb stb stb, ja és egy tipp: sokan nem hűtik a borokat, érdemes kérdezősködni vétel előtt.
A maiaknak jó időt, élménydús borozást, egyenes járást kívánok!
Szerintem meg borzalmas az a Gere féle rozé (mint ahogy már korábban említettem), de egyre inkább azt hiszem, hogy csak nem volt szerencsém azzal a palckkal. Asszem megint megkóstolom nehogy alaptalan előítéleteim alakuljanak ki. (persze miattam nem megy csődbe Gere úr) :)))
Próbáld meg Gera A. 2003-as roséját. Abban nincs sok szénsav. Nekem bejött. Én sem rajongok a sok szénsavért, bár azt mondják attól jó a rosé, ha friss, a szénsav meg abban segít. Akkor inkább egy kevésbé friss vöröset nekem.
Éljen a magyar bor!
Nem tudom racionális magyarázatát adni, egyszerűen csak utálom a műanyag dugót. A parafát meg imádom. (hasonlóképpen a gesztenye színét és tapintását, vannak ilyenek.)
A műanyag dugók gyártói szerint teljesen megfelel mindenféle elvárásnak. :)
De szerintem hosszabb távú (8-10 év) tapasztalata még nem nagyon lehet senkinek. Addig, pedig nyugodtan lehet állítani, hogy tökéletes lesz. :)
miért? A rozé borokat hirtelen fogyasztásra szokás venni. Az meg bizonyított tény, hogy rövidebb ideig a műanyag dugesz is frankó. Ráadásul olcsóbb és ki van zárva dugós bor problémája.
Rozé-hadjáratunk legújabb áldozata:
St. Donatus Lellei Merlot Rozé 2003. Match, 750 Ft.
2-3 pont. A savak nagyon szépek, ámde egyrészt a bor bántóan rövid, másrészt gyümölcsnek nyoma sincs. Iható, de nem erről a borról fog sokat mesélni a főborász öregkorában az unokáknak elhomályosult szemmel, vagy legfeljebb az "első sikertelen próbálkozásaim a rozé területén" címszó alatt.
Két kritikai megjegyzést elfelejtettem felvésni a Weninger Rozéhoz:
1. Műanyag dugó - pfuj, pfuj, abcúg, le vele
2. Több szénsav volt benne, mint egy átlagos szódavízben. Tényleg unalmas már, hogy minden rozét fél óra rázogatással kell kezdni.
Fentiek miatt a Weninger rozét utólag visszasorolom ötös föléből ötös alába :-)
A horvátoknál még erősen nagyüzemi (szövetkezeti) dominancia van; családi gazdaságok, kis borászatok szinte alig. Dalmáciában iható vörösöket lehet találni, de a jó bor ott sem olcsó (add hozzá a tengerparti felárat is) 40 kuna alatt ne várj csodát...
a Borbarátban jó régen volt a dalmát borokról egy írás; Hvar szigete figyelemre méltó; további fajták: Vranac; Plavac (mali) hogy halmozzuk a hasonló hangzásúakat. kis konobákban is érdemes bepróbálni - én azért belefutottam nem egy ecetes illós lébe; node helyi bort ittam! :)
Micsoda véletlen, de én is egy 96-os évjáratú Scheller-birtok bort kóstoltam tegnap este! Nos, a bor 96'-os évjáratú Zöldveltelíni volt. Nem a megszokott cimke volt a palackon, hanem egy színes tájkép, valszeg Monostorapáti. A termelő Dr. Tóth Sándor, a dugón a 7 Kál-vidéki logó. Illatban abszolút "Schelleres": minerális és túlérett, mézes jegyek. Viszont ízében a megszokottól kicsit rövidebbnek és vékonyabbnak találtam. Polci ár: 640 Ft (SHELL-shop).
és Tom?
tegnapi borélmény; mely ismét bebizonyította, hogy nem minden fehérbor öregszik meg hamar:
Scheller Birtok: Áldozói Zenit 1996!! csillogó aranyszínnel tündököl a pohárban; illata MEGLEPŐEN friss, üde, érződik a túlérettség, mellette szép óboros palackbuké amolyan kicsit szamorodnis jelleg (de nem oxidáltság!) és gyógynövényes ásványosság. Ízét vibrálóan élénk savak, nagyon hosszan tartó íz jellemzi, továbbá az illatot jellemző jegyek ismét feltűnnek. Pazar, 7p!
Kortyolgatása közben elgondolkodtam, hogy hol is tartottam én akkor (utolsó év az egyetemen; tán borászatot tanultuk:)), milyen volt az év mikor ez a bor született; és rádöbbentem milyen nagyvonlúan és szemtelenül lepipál -majd' 8 év távlatából- minket ez az időtálló "istenek ajándéka"!
Lehet, elfogultan nyilatkozom a borról -ez a birtokot, termelőt ismerve sokunkkal előfordul- de igazán szegényebbek lennénk ilyen produktumok nélkül.
Még egy kis reklám, a Belvárosi borszalon forgalmazza a Bormíves Cég tagjainak széles szortimentjét, ott sikerült erre szert tenni - nekem a Cor@ megközelíthetetlen.