Érdekesnek ígérkezik ez a "Csúcsrajárás", a magyar gerinc-szakaszon új jelzésen, az igazolólapon egyébként "Csúcsrajáratás" szerepel. A tavalyi "Sziklatúra" is izgalmas volt (részben a térképen még nem szereplő kék háromszög jelzésen).
Egy kis helyesbítés: az osztrák csúcsok neve Kleiner és Grosser Hirschenstein.
Igen, folytattuk. Leírás csak sokára lesz, november előtt nem fog beleférni. Okt. 9-től bizonytalan ideig saját net és gép nélkül leszek, a nyers honlap egyelőre CD-re archíválva várja sorsa jobbra fordulását.
(Jelvényszerzô túra a Kôszegi-hegység magyar és osztrák oldalán)
A túra útvonala a Kôszegi-hegység gerincén halad, érintve a hegység csúcsait. A túra 2003. április 12. és 2004. május 1. között teljesíthetô, jelképezve, hogy az Ország csatlakozása az Európai Unióhoz a szétvágott földrajzi egységek, turista utak újra egyesülését is jelenti.
A túrához "A Kôszegi-hegység és környékének" turistatérképe használható (CARTOGRAPHIA)
Ami még kell: Útlevél a túra teljes távjának végigjárásához.
A túra útvonalához nem tartozik, de az elsô ellenôrzési pont (Kálvária) megközelítését, és az utolsó ellenôrzési ponttól (Oberkohlstätten) való hazajutás egyik lehetôségét is ismertetjük az útvonal leírásában. Ennek megfelelôen a megadott távolságok a kôszegi vasúti állomástól értendôek, illetve a bozsoki buszmegállóig szólnak, a táv hossza így 39.2 km.
"
Reggel 6:05-kor Pomázon leszek.
Ha jól emlékszem, tavaly Te is korán indultál és idén is jössz.
Pár perce láttam a "szomszédban", hogy itt vagy. Épp jelezni akartam, hogy összeállt a dokumentáció.
Minden papír nálam lesz, hogy el tudd bírálni a teljesítést.
"A Kalapos-kő megtekintése kimaradt, mert jóval hamarabb volt egy Khrsz jelzés, de nem találtam barátságosnak. Hogy hova vezet, nem tudom."
Talán a Gyilkos-sziklához, amennyiben jobbra ágazott ki. Egyébként ezek a helyek a Szikla-túra nevű mozgalom érintési pontjai, ami ha jól tudom, még az idén is teljesíthető (érd: Orbán Róbert, www.vmmik.hu).
10. nekiveselkedés, 2. nap
(Írottkő – Szombathely)
A túra a kilátótól indult.
Előtte egy kis OKT (Kőszeg – Írottkő).
A bélyegző a helyén volt, szép lenyomatot sikerült produkálni.
Külön öröm, hogy a „9 megye 99 nevezetessége” füzetbe is bekerült ez a pont. Ide ui. csak gyalogosan lehet eljutni. Na és nem felejtettem otthon a füzetet!!!
Írottkőnek különleges hangulata van. Legutóbbi ottjártamkor még hó borította a tisztást, majd lefagyott a kezem, amíg a pecséttel bíbelődtem. Most háromszor is kellett festékeznem.
Sokan voltak a kilátóban. Rendezett, tiszta a környék. Kár, hogy a levegő párás volt, sokat nem lehetett látni.
Rohamcsiga már írt a K- és a P- közös szakaszáról. Olyan. Puha tűleveleken ereszkedtem az elágazásig. Van hangulata.
Egy mély völgyet kellett megkerülni, majd folyamatosan ereszkedve jutottam el egy újabb völgyhöz. A vízmosás egyre mélyült, majd jött a kereszteződés. Át kellett kelni a másik oldalra és a kényelmes lefelé helyett egy fokozatosan emelkedés következett. Jó nagy hegyre kellett felkapaszkodni. A völgy, balra, egyre mélyült, majd elkanyarodott. Ez volt a Sötét-völgy. Jelzés nincs, de az út egyértelműen Bozsokra visz.
A Kalapos-kő megtekintése kimaradt, mert jóval hamarabb volt egy Khrsz jelzés, de nem találtam barátságosnak. Hogy hova vezet, nem tudom. Mikor jött a – most már tudom – igazi, már nem volt kedvem elkanyarodni. Utólag sajnálom, de akkor még nagyon el akartam érni a 17:30-as vonatot. (Ez sikerült is, de sok örömöm nem volt benne.)
A határtól hosszú, unalmas aszfalt. Száguldozó autók, jöttek ebédelni a sógorok.
Egy kis pizzériát találtam az útkereszteződésben, de az is flancos volt. Magyar szót nem lehetett hallani. 450-ért ittam egy nagyon finom pilzenit és kaptam bélyegzőt. Kicsit drága „mulatság” volt, de nem volt kedvem olcsóbb helyet keresgélni a faluban. Lehet, hogy nincs is.
Sokat nem időztem, irány az erdő.
Nehezen bírtam elszakadni a látványtól. Állandóan megfordultam, hogy gyönyörködjek a hegységben. Tisztán látszott a kápolna a völgy felett. Nagyon szép innen a táj.
Az erdőt elérve megkezdődött a hosszú menetelés.
Egy megjegyzésem lenne.
A „Külső-erdő” felirat (21. oldal) van egy „K” betű. Itt érdemes figyelni. A D-DK irányú út bal oldalán kerítés van. (Lehet, hogy egy éve még nem volt, az atlasz ui. nem említi.) Mikor elfogy az út, akkor van a sűrűben, közvetlenül a kerítés mellett egy keskeny, kitaposott ösvény. Itt balra kell fordulni.
A kerítés túloldalán már látni a jeleket. Innen keskeny ösvény kanyarog egy árokrendszer mentén. Jók a jelzések.
Mikor kiérünk a szántóföld szélére, akkor irány kelet. Gyenge szekérnyom, majd balról egy fiatalos. Itt már magas fűben halad az út, jelek is vannak. Az elfordulás jól van jelezve. A térképen az erdő még nincs feltüntetve, tehát nem az erdősaroknál kell kanyarodni, hanem később.
Innen nincs probléma.
A 89-es út előtt a térképen van egy nem létező út. Lehet, hogy tervezték, de nincs. Van viszont később egy aszfaltcsík, azt követően, hogy elhaladtunk a „Reiszig-erdő” „alatti” szekérút mellett. Itt van jelzés is, az erdő szélétől eddig nincs.
A térképen egy autóbusz-állomás van (5, 30). A valóságban itt az 5-ös és a 25-ös busz végállomása van. Előtte picivel van egy vendéglő. Itt 350 a sör, de adnak bélyegzőt.
Az 5-ös és a 25-ös ritkán jár és kacskaringózik a városban. Ha a térképen szaggatott vonallal ÉK irányba haladó aszfaltúton indulunk, akkor átkelve a patakon (van híd!), eljutunk a főútra. Itt közlekedik a 3-as busz, mely egészkor és félkor indul. Ezzel is eljuthatunk a vasútállomásra.
A környéken hatalmas építkezés van, csak úgy nőnek ki a földből a házak.
Az ÁRKÁDIA bevásárlóközpont kicsit keletebbre van. Itt is vannak műintézmények.
Mivel innen indultam, itt is fejeztem be.
Vasárnap nagyon sokan vannak a vonaton és késett is, jó fél órát. Ráértem volna a későbbi gyorssal is indulni, bár lehet, hogy az is késett.
Nincs még vége Vas megyének, de nem sok hiányzik már.
Nagyon messze van ez a vidék!
10. nekiveselkedés, 1. nap
(Egyházasrádóc – Nádasd)
Egyházasrádócon MÁV-os bélyegző van, a szolgálat folyamatos, a vasutasok készségesek. Tudnak a túráról. Vannak kereskedelmi egységek (boltok, kocsmák, vendéglők) is a közelben, lehet válogatni.
Molnaszecsődig minden úgy van, ahogy az atlaszban vagyon. Kicsit rövidebbnek tűnt a távolság, hisz 12:00-kor már a település határában voltam.
A híd már látszik, amikor a sarkon megpillantunk egy kocsmát. Ez nem az „Árvíz” büfé. Az egy házzal később van, egy pallón kell „átkelni”. Az épület háta látszik, cégér helyett fagylaltot reklámozó tábla. Az udvaron asztalok, padok. Nagy élet lehet esténként. A műintézmény folyamatosan üzemel és ami a legfontosabb, itt van az MTSZ-es bélyegző. Fanyelű, vadi új.
A híd után unalmas aszfalt. Hívogat Döröske pici temploma a hegyoldalban. Nem esik útba, de érdemes felkapaszkodni a hegyre. Sajnos, zárva volt.
Döröskén a tó a látnivaló. Igen szép a környéke, sok a hétvégi nyaralóház. Strand is van.
Nem érdemes kihagyni Döbörhegyet (kispistázók levághatják aszfalton az utat, bélyegezni nem kell). Hangulatos a szőlőhegy. Gyümölcs, sajnos, már nem volt.
Döbörhegyen is van folyamatosan nyitva tartó kocsma.
Innen aszfalt Szarvaskendig.
Kicsit érthetetlen az atlasz leírása. Mikor beérünk a faluba, akkor az országúton felkapaszkodunk a dombra, itt van a kocsma, benne az MTSZ-es bélyegző. Itt is folyamatos a nyitva tartás. Ha felmegyünk az iskolához (nagyon szép őspark veszi körül), akkor a kocsma valóban lent van. A lényeg az, hogy a kocsma az úton van, felette van az iskola és a templom.
Innen aszfalt, majd pici kitérő egy szőlődombra. Nem nagy durranás.
Nagymizdótól Katafáig ismét aszfalt. Árnyas erdőben haladuk, de aszfalt.
Katafán végig aszfalt.
Átkelünk egy hatalmas mezőn, majd beérünk Nádasdra. Át az első műúton, majd a másodiknál vége. Van vendéglő, kocsma, tán szállás is.
Ennyi tehát a 27,6 kilométer dióhéjban. Feltűnően sok az aszfalt. Szarvaskenden az iskola zárva volt, feltételezem, hogy a kastély emeletéről szép kilátás van a Rába völgyére. Döröskéről csak a távoli tájban lehetett gyönyörködni.
Döbörhegy és Szarvaskend között lenne erdő, de út nincs. Csak az aszfalt.
Izgatottan várom a hiányzó 12,8 kilométert. Hogy mikor, még nem tudom.
Kezd kísérteni a múlt. A két kimaradt pici szakasz több energiát fog elvenni, mint a közel 40 kilométeres göcseji szakasz.
Nem vagy elfelejtve, de addig nem akartam írni, amíg meg nem tapasztaltam személyesen.
Valóban szép a völgy.
Nem szeretek hasonlítgatni, de azért egy két völgyre felhívnám a figyelmedet.
Arka és Mogyoróska között.
Nagy-mély-völgy a Mecsekben.
Szőke-forrás völgye.
Apátkúti-patak völgye.
Malom-patak völgye a Börzsönyben.
Gaja szurdok.
Csörgő-patak völgye.
Szén-patak völgye.
Szalajka völgy.
Közvetelen a Kisújszállás és Óbánya közötti völgy előtt megcsodálhattam a Hidasi-völgyet.
Nagyon szép volt a DDP útvonalán a tanösvény Pásztor-forrás után.
Különleges csemege a Bódvarákó előtti töbrös völgy.
Vannak tehát völgyek, de az Óbányai völgynek kétségtelen, hogy különleges a hangulata.
Ha nem ismernéd, akkor ajánlom figyelmedbe a Csörgő-patak völgyét. Mátrakeresztestől Mátraszentisvánig. A Vándor-forrás vize iható. Mátraszentistvántól Mátraszentlászlón keresztül vezet egy út Mátraszentimrére.
Szervusz Güsziológus!
Örömmel olvastam, hogy Kisújbányán jártál nemrég.
Több helyre is feltettem már azt a kérésemet, hogy ha valaki járt már Kisújbányán és környékén, el tudja képzelni az "igényeimet", ha tud kis hazánkban hasonlóan szép környezetben lévő és hangulatú helyet, kérem írja meg nekem. Sajnos sokadszorra sem kaptam senkitől segítséget! :-( Ezek szerint és egyébként biztosan, Kisújbányához fogható hely nincs!:-) Ha Te mégis tudsz ilyen helyet vagy helyeket, kérlek adj ötleteket!
Előre is köszönöm!:-)
Jelentkezik a 034543-as számú rab! (a 034542-es Larzen)
Addig kell elturje a kritikat, amig nem javit a szolgaltatas szinvonalan.
Ird meg neki, hogy 5500 Ft-ert jar a szallodavendegeknek szappan.
Amugy meg a tulaj nem rank, turistakra epit, mert ha rank epitene, nem ilyen arak lennenek. Ajanlanam a tulaj figyelmebe a Szt.Orban fogadot. Itt van, Nagyirtaspusztan, az en cellam ablakabol, pont odalátok!
A fene a fajtátokat, Ti örök elégedetlenek! Olvasd el a vendégkönyvet (www.ablancbuk.hu oldalon), ott valójában minden szép és jó!!!
A turistának, aki a világ másik végéből el tud utazni oda, sok az a rongyos 5500 vagy 9800 Ft????
:-))) vagy inkább :-(((
Mellesleg felháborítónak tartom, hogy egy szálloda így próbál elégtételt venni a rajta esett "sérelmeken". Egyszerűen hogy jönnek hozzá??? Ehelyett próbálnák valahogy odacsalogatni a vendégeket. Én biztos, hogy nem fogok ott megszállni/fogyasztani, sőt, ezekután mindenkit lebeszélek.
Kvte, ezt a levelet be kellene másolnod az okt-s fórumba is!
Egyébként ha börzsönyi várazok, Márianosztrán majd meglátogatlak benneteket, viszek befőttet, és a kenyérben lesz a reszelő!
:-)
Így jár, aki kritizálni meri az Ablánci Malomcsárdát! Jött egy levél, úgy kellett visszanyomoznom hogy melyik helyről lehet szó 3 év távlatából, így indított:
"Tisztelt Cím !
Meddig kell még olvasnom és türnöm ,az önök portálján, valaki által
megjegyzett kritikát az egységünkről."
Mindezt, és még egysmást azért, mert ezt a gyilkos mondatot mertem írni annó: "A szebb napokat megélt épületnek most éppen Béta motel a neve, és rettenetesen drága - ottjártunkkor a gépi üdítőnek mosószer íze volt..."
Írtam egy szelíd hangú választ, hogy sajnálom, mi ezt tapasztaltuk, lehet hogy nekünk és a személyzetnek is éppen rossz napja volt.
Elég ez, vagy mi legyen?
Doktor Úr segítsen, különben Öngyi leszek!
Várom válaszát: kvte (034541-es rab)
Ja, és ehhez van vonatcsatlakozás is Pestről.
A Déliből 755-kor indul vonat Pécsre és azzal el lehet érni. Tehát Felsőkövesdről is lehet indulni.
Amikor 1989-ben ott jártam természetesen még volt bolt is és ha jól emlékszem még vettem is ott valamit.
Bélyegzőre sajnos nem emlékszem, de akkor még a régi bélyegző volt, lévén az út csak Szekszárd-Kaposvár között létezett.
Több, mint egy éve nincs netem, de most néhány óra gépidőhöz jutottam. Olvastam a Felsőkövesd témát és rákerestem, mert tudtam, hogy van oda busz de csak „minden hó elsõ hétfõi munkanapján, valamint keddi és pénteki munkanapokon”.
Íme:
Sásd, autóbusz-váróterem 11:00
Sásd, hörnyéki elágazás 11:02
Paléi bejárati út 11:04
Paléi bejárati út 11:04
Baranyajenõ, alsó 11:07
Baranyajenõ, posta 11:09
Baranyajenõ, községháza 11:10
Gyümölcsényi elágazás[2] 11:13
Baranyaszentgyörgy, italbolt 11:16
Tormás, alsó 11:19
Tormás, földmûves szövetkezet 11:21
Kõtörõ, autóbusz-váróterem 11:26
Alsókövesd, autóbusz-váróterem 11:32
Felsõkövesd, autóbusz-váróterem 11:36
De megpróbálom a linket is, bár nem sok reményt fűzök hozzá: menetrend
A lényeg az, hogy a hova rovatba nem Felsőkövesdet, hanem Szágyot kell írni, mert Szágyhoz tartozik és a megállólistából kell Felsőkövesdet kiválasztani.
Egyházasrádócról viszonylag „korán” (10:45-kor) tudtam indulni, de Nádasd közel van Körmendhez, vonat is van, busz is van, ezért volt idő kényelmes tempóban haladni. Sok település, sok kocsma.
Másnap reggel korán keltem, egy kis vonatozás, majd irány Kőszeg. 7:45-kor már indultam. Kemény mászás volt Írottkőig, de nagyon élveztem. Szép idő, csodás erdők. No jég, no hó. 11:00-kor már a csúcson voltam.
Innen folytattam az RP-DDK-t.
Hosszú ereszkedés, majd egy nagyon hosszú erdei séta. Egy kis városnézés Szombathelyen, majd unalmas vonatozás. Jó későn értem haza.
Csodálatos két nap volt. Még erős 100 km van hátra.
Azt hiszem, megvan az első 500 km Bz-mot. Még könyvelgetni kell egy kicsit, aztán „folyamodok” az elismerésért.
RP-DDK
Elég sok információ van az atlaszban, érdemes megvenni. Kevesebbe kerül, mint a szükséges térképek összesen. És a méretarány 1:40000.
A tapasztalatokról folyamatosan beszámolok, összefoglaló táblázat még nincs. De lesz. Most hét végén pl. kellemes meglepetésként két kocsmában is találtam kihelyezett bélyegzőt. Sok ponton van matrica (nyalóka), ezek pontos helye az atlaszban megvan.
AK
Általánosságban az a szabály, hogy nincs definit hely. Ez alól csak Bács-Kiskun a kivétel. Itt van 3 kihelyezett bélyegző. Lehet, hogy 4.
Konkrét kérdésre konkrét választ kapsz, de táblázatos kimutatásom nincs.
Kattints a nevem mellett az adatokra, ott a honlapom, rajta az RPDDK link. Sajnos a pecsételő helyek listája még előkészületben van, de ha az útleírást elolvasod, akkor Szekszárdtól Abaligetig fogod tudni, hol pecsételtem. A többi még nem készült el. :-( Valamint Güsziológus adatainál kattints a hozzászólásokra, elég sokat írt, főleg az AK-ról. Kicsit nagyobb munka, mintha lenne egy kész lista, célszerűen mondjuk az igazolófüzetben benne, by MTSZ, de több a semminél.