Ha beépítés utólag történt akkor áruld el a titkát, hogy hogyan lehet kivésni a betont ahova a a tisztító csonk kerül úgy, hogy a bent maradó cső ne repedjen meg.
Ez a tisztítócsonk, közvetlenül a pillangó szelep után van befelé, nem is a csatorna rendszer tisztítása a feladata, de ha beszorul valami a pillangó szelep alá, vagy kétségeim vannak a működésével kapcsolatban, kinyitom, benyúlok, vagy benézek.
Mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy a tisztítócsonk az alagsorban házon belül lenne. Nem elképzelhetetlen, csak ha a csatornát tisztítani kel akkor azt jobb az udvaron végezni.
Huhh nem kis meló volt... így amatőrként, a profik meg röhöghetnek.
Belülről ment a dolog, de sajnos nekem nem fólia van, hanem furnérlemez, és azon 3 réteg egymást átfedő kátránypapír.
Így sajnos a brutális módszer működött...
1. lyuk fúrása a furnérba (hiszen homogén furnérfelületet látok) 2. kicsi 20 centis kör vágása 3. cserepek között papírfecni átdugása 4. lentről megnézni hogy nem talált, a hibás cserép kettővel feljebb, eggyel balra. 5. kellő helyen jókora félméteres lyuk vágása dekopírfűrésszel (cseréplécek kímélése) 6. cserép kicserélése alulról 7. igenám, csakhogy hogyan pótoljam be a lyukakat?
én azt törpöltem ki hogy fóliát bedugtam fent a kátránypapír ALÁ, alul pedig ráfektettem a kátránypapírra, így a felülről jövő víz szépen átcsurog.
Igenám de mi van az oldalról jövő áldással? kicsit oldalról jövő vízzel? Azon a ponton, ahol a fent aládugott, alul feléfektetett fólia vonala "keresztezi" a furnérlemez vonalát (hiszen valahol a közepén ezt muszáj megtennie) ott simán leázik a rendszer...
A mentő ötlet sajnos későn érkezett :( Az igazi megoldás egy sor cserép visszaszedése, és a keletkezett "létrán" felsétálás lett volna. A cserépléceim min 5x5, de inkább 7x7cm-esek.
a magasság ahol dolgozni kell, kb (a talaj nagyon erős lejtése miatt) kb 11-12m.
a tartóvasat már leírták, én csak 1 dolgot szeretnék kérdezni: - mekkora lesz a beálló alapterülete? én is szeretnék csinálni, de szerintem a 6x3 m nem lesz jó, ha középre rakod az oszlopokat...
Márpedig nyugodtan nekiállhatsz egy ekkora tetőnek. Ha lesz következő házam, azon én fogom a tetőt is csinálni. Persze kell hozzá segítség, egyedül nem lehet felrakni a szarufákat, szelemeneket. Nyeregtető lesz? Nem biztos hogy kell bádogozás hozzá, tetőformától függ.
Ja belülről kéne megoldani, ha a tetőtér nincs beépítve. Ha van is fólia, lehet hogy odaférsz a két fólia között, 1,5 m széles a fólia manapság. Én hódfarkúval játszottam el ugyanezt tavasszal, mondjuk azok másképp kapaszkodnak egymásba (kvázi sehogy), a Bramackal lehet hogy nem olyan egyszerű, de az biztos hogy megoldható a fél tető lebontása nélkül.
A törött cserepet meg beveszed, vagy ledobod, az új cserepet meg elforgatva ki lehet dugni.
Ahogy írták már, én is azonos véleményen vagyok, azaz nagy rizikó kijebb rakni a falat. Én nembővíteném így, az fix. Belül válaszfal odébb rakásával nem lehet teret nyerni?
Áhá, értem, köszi. Alatta hőszigetelés lesz, pontosan beállítva a vastagságot, legalábbis ez a cél :) De inkább abból is csiszolnom kell a lejtés végett.
Kösz' a megelőlegezett bizalmat! :) Az az igazság, hogy ebben semmilyen tapasztalatom sincsen, míg a kőműves melóban igen. Meg valahogy úgy vagyok vele, hogy a tető az mégis csak fent van, ha le akar jönni az nem jó. Szóval inkább nem kísérleteznék vele, pláne nem ha most ősszel neki tudok kezdeni és még időben szeretném is befejezni! Bádogos melóról nem is beszélve!
Köszi mindenkinek a segítő hozzászólást. Még egy kérdés, ha lebetonoztam azt az u alakú vasat, mennyit várjak vele amíg rátehetm az oszlopot? Mert úgye azt meg ütögetni fogom, mikor rárögzítem a "kötőelemeket". 3nap?1hét?2hét? Előre is köszi. Ja, van ennek valami neve? Rákeresnék a neten s hogy valami jó áron vegyem meg.
van a cserép alatt fólia? ha nincs akkor nagyon egyszerű, alulról. ha van, akkor bátorság! ha nincs olyan létrád, amit feltehetsz, akkor leszedsz annyi cserepet, aminek e helyén fel tudsz mászni, betenni az új cserepet. aztán lefelé jövet mindet visszateszed.
sziasztok, SOS segítséget szeretnék kérni. Tényleg SOS sajnos...
Két szintes házunk bramac alpesi tetőcseréppel van burkolva, ma éjszaka hajnali kettőkor bazinagy robajra ébredtünk, visszhangzott a tetőtér.
Az egyik cserép (a tető kellős közepén, 18 éves) ferde vonalban eltört (mint mikor vkinek letörik a foga) és jókora zajjal végigcsúszott a tetőn, bele az ereszcsatornába.
Mivel tél előtt nem hagyhatom így, ezt meg kell javítanom. Igenám de hogyan? Hála az égnek vagy 5 dbb tartalék cserép ott csücsül a tetőtérben, de mi a módja?
1. van vkinek rajza egy sima 45 fokos nyeregtetőre milyen szerkezetet kell barkácsolni ami a gerincen megáll, és arra létra vagy akármi ráakasztható hogy lejjebb másszak a tető közeépig? 2 emelet (tető tetején már 3 emelet) magasan így is össze fogom sz*rni magamat a magasságtól, de legalább megoldható legyen...
2. mivel az összes cserép leszedése és egyéb finomságok értelemszerűen nem jöhet szóba, tudna vki segíteni hogy hány cserepet és hogyan kell kiékelni ahhoz hogy a tört cserép darabját le tudjam emelni a cseréplécről, és hogyan tegyem fel az új cserepet?
A tetőn jelenleg emberfejnyi lyuk van, és csak ma tudom megcsinálni, ma van szélcsend és ma nem fogok dolgozni (mármint a rendes munkámat) emiatt...
A sor tetejen odaprobalod a kovetkezo ytongot. Osszejelolod a fallal. ytong elvesz, betonba ovatosan 6-os lyukat belefur 8-10cm melyen. 20cm 6-os betonvas levag, lyukba beleut. Ytongba is belefur. Ragaszto, es az ytongot a tuskre rahuzva teszed oda.
Ahogy masok is mondtak: Mindenkeppen vegyel ilyen nyeles U alaku vasakat. Ha jo helyen veszed, 1000-1300 per darab. A nyele minnel hosszabb legyen. Ugy kell lebetonozni, hogy minnel tobbet ki is alljon a betonbol. Igy a fanak semmi koze nem lesz a foldhoz.
Ha alulrol kell feltenni, akkor ugy szoktak, hogy a gerenda szelebe U szegeket utsz, (vagy tuzogep), feltuszkolod a paplant, es cikk-cakkban vekony drotot huzol ki, az tartja. Utanna feltuzod a foliat a gerendakra, leragasztod az illeszteseket.
Ezt én is szeretném tudni :) Az összes fal mészhomoktéglából van, kivéve ezt az egyet, egy 3,5x2,8 m-es fal egyébként. Zsaluzásra nem sokat adhattak, levertem róla a vakolatot, tiszta rücsök az egész.
Vannak erre a célra acélból gyártott és tüzihorganyzott elemek, amiket lehelyezel a betonba és abba állítod bele a 10*10-es fa oszlopokat. Így a talajnedvesség, de még a tíz-tizenöt cm-es hó sem okoz kárt bennük. :)) efvill