Keresés

Részletes keresés

Dubois Creative Commons License 2004.10.14 0 0 2235

"és mert vannak bizonyos helyzetek, amelyekben csodálatos és megmagyarázandó módon a spec.rel. egyenletei alapján számolt számok mégiscsak pontosnak bizonyulnak"

Hát igen, ez a rákfenéje az összes filozofikus buktatási kísérletnek.

Előzmény: Törölt nick (2234)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.14 0 0 2234
Ezt már többen, többször is leírták: az, hogy a fény sebessége nem függ a forrás sebességétől tökéletesen elfogadható és természetes, ha egy éter szerű anyagban terjed a fény. A másik irány, azaz, hogy a fény sebessége a megfigyelő sebességétől is független, már egészen abszurd és számomra egyelőre bizonyítatlan és elfogadhatatlan. Az M-M semmi ilyesmit nem bizonyított, és most úgy látom, hacsak valaki konkrét kísérleti példát nem hoz ide, hogy ez csupán Einstein teljesen önkényes kitalációja, amire az egész spec.rel.-t felépítette. És csupán azért ragaszkodnak hozzá annyian, mert megszokták, és mert vannak bizonyos helyzetek, amelyekben csodálatos és megmagyarázandó módon a spec.rel. egyenletei alapján számolt számok mégiscsak pontosnak bizonyulnak. A kérdés az, hogy hibás elméletből hogyan jöhetnek jó eredmények. Például a relativisztikus tömegnövekedés nélkül nehéz a részecskefizikát elképzelni, ez egyszerűen tény.
Előzmény: Simply Red (2213)
Kristóf Miklós Creative Commons License 2004.10.14 0 0 2233

Kedves Simply Red! Egy modellt valóban nem lehet kísérletileg vizsgálni, csak a belőle levont következtetéseket. A fénysebesség állandóságát se tudjuk még mérni, sokan cáfolják is hogy igaz, pl. a tegnap elhangzott Korom Gyula előadásban. Nem kézenfekvő a rugós modell invarianciája, tényleg egyszerűbb egyszerűen kijelenteni hogy a fénysebesség állandó, akinek meg nem tetszik az fújja fel magát. A rugós modell egy kézzelfogható fizikai modell a RE világára, ennyi és nem több!

Magyarázó példa: A csoport olyan absztrakt algebrai struktúra, amelyben két elem szorzata is csoportelem, van inverz és egységelem, és a szorzás asszociatív és latin.

Na, ez a csoport. Most én prezentálom az alábbi struktúrát: {1,i,-1,-i} ahol 1*i=i,

i*i=-1, stb. Ez egy kézzelfogható modell a csoportra, de nem ez a csoport! Például ez Ábeli, de nem minden csoport Ábeli, ez csak 4 elemű, de nem minden csoport 4 elemű, stb.

Ugyanígy a RUT modell se azonos a RE vagya  kvantumelmélet teljes teóriájával, de egy modellt ad rá! Ennyit, és nem többet akartam.

Előzmény: Simply Red (2190)
Kristóf Miklós Creative Commons License 2004.10.14 0 0 2232

Kedves Simply Red! Most már látom, az a gondod hogy a diszperziós reláció ugyan Lorentz-invariáns, de vajon vannak-e más transzformációk is amire invariáns? Asszem erre te jobb választ adtál mint én, mert a bilineáris forma módszer jó erre, és szerintem a probléma csoportelméleti, sőt ábrázoláselméleti jellegű. Röviden arról van szó, hogy a bilin formával adott diszperziós relációnak határozzuk meg a teljes szimmetria csoportját! Hát, úgy érzem ebben te többet tudsz mint én. Ha végigviszed amit elkezdtél, szerintem hamar eljutsz a végeredményig, ami szerintem ez: A teljes Lorentz-Poincaré csoport és esetleg néhány tér-idő-tükrözés, koordináta-cserebere. Slusz. Tehát azt állítom hogy a diszperziós reláció involválja a Lorentz-transzformációt. A rezgő TIP modell és a relativisztikus kvantumfizika egymással izomorf, azaz néhány lényegtelen jelölésbeli eltéréstől eltekintve egyenrangúak. Ha belevesszük az áramlást is, akkor az ÁltRE izomorf modelljét kapjuk meg. Ezt állítom, bizonyítani egyenlőre nem tudom. Ahhoz jobban ki kell dolgozni az elméletet. Sőt többet kapunk mint az ÁltRE izomorf modellje, mert ebben a kvantumgravitáció is benne van.

Előzmény: Simply Red (2188)
lxrose Creative Commons License 2004.10.14 0 0 2231

A Miller kisérlet - amit említettem - éppenséggel nem támasztja alá a speciális relativitáselméletet, hanem pontosan ellene van.

Mindazonáltal én nem az egész elméletet támadom, inkább a speciális relativitáselmélet bizonyos elemeit, mert az általános relativitáselméletben valós okokat helyeznek a dolgok hátterébe, mint a gravitáció vagy a gyorsulás, amivel józan ésszel is lehet mit kezdeni, még ha az összefüggések leírása nem is tünik egyszerűnek. Ezzel az elmélettel nem szeretnék vitába szálni, mert ahhoz jobban kellene ismernem minden részletet, de úgy érzem, hogy a speciális relativitáselméletről elég sokat olvastam és filozofáltam ahhoz, hogy vitába szálljak azokkal, akik magukénak érzik azt.

A GPS órák azon eltérését, amit maga a mozgás okoz, azzal magyarázni, hogy a sebesség lassítja le az órát egy olyan helyzetben, ahol elvileg nem számít (és nem is lehet kimutatni), hogy valamilyen tárgy nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez...ezek után kiderül, hogy a valóságban nagyon is számít, hogy ki mozog kihez képest és még az sem mindegy, hogy milyen irányban...Az általam már említett helyzetben, ahol két galaxis között egymáshoz képest mozgó atomórák estén nem lehetne eldönteni, hogy akkor melyik késsen a másikhoz képest, valószínűleg egyik sem fog. Össze lehet ezt a helyzetet vetni a Föld körül keringő órákkal? Hát igen, csak lényeges különbségek vannak.

A müonbomlás ugyanezekkel a különbségekkel rendelkezik, nem kell külön említenem.

A Merkur és a többi bolygó speciális mozgása már valós okokon alapul és logikusan van felépítve. Bár meg kell, hogy mondjam, hogy ezt csak mint példát említik legtöbb helyen, de nem fejtik ki részletesen, hogy mi is történik, de az alapja tudomásom szerint a gravitációs hatás szintén véges sebessége, ami miatt a mező a bolygót nem ott "látja", ahol éppen van. Az már elég bizarr gondolat, hogy a gravitációs erőhöz görbe tér kelljen, mert csak így tartható meg a gömb alakú testek esetén a teljes egyenértékűség a testek gyorsításából származó erő és a gravitációs erő között. Ha az ember korai kijelentést tesz, akkor már tovább kell menni azon az úton...

Előzmény: Simply Red (2229)
Fuly Creative Commons License 2004.10.14 0 0 2230
Ezt a jelenséget folyamatosan kutatják, "teleportáció" elnevezéssel sok cikket találhatsz ról mostanában, magyarul is.
Legalábbis azt hiszem, erről van szó.
Előzmény: lxrose (2224)
Simply Red Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2229
Ha csak ez az egy dolog lenne, ami alátámaszja a relativitáselméletet, akkor megértenélek. De így elég reménytelennek látszik, hogy így találj hibát benne. Ceterum censeo, GPS, részecskegyorsítók, müonbomlás, Merkur perihélium mozgása, etc, etc., szóval azt hiszem, ha megtalálod a keresett hibát a M-M kísérletben, akkor csak egy nagyságrendileg rondább, és nehezebben felfogható elmélettel lehetne mindezeket megmagyarázni, amit persze még bőszebben támadna mindenki, aki a jelenlegi elméletet támadja. Szóval bármennyire szép lenne egyesek szerint a jó öreg Galileit (vagy a "józan észt") rehabilitálni, az már nem fog menni. A világ sajnos fütyül a mi józan eszünkre.
Előzmény: lxrose (2223)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2228
Ja, értem! Talán nem találták megőrzésre alkalmasnak. Lehet, hogy azok az írások is eltünnek majd, amiket én írok be. :-)
Előzmény: NevemTeve (2227)
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2227
... az említett topikot ...
Előzmény: lxrose (2226)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2226
Ezt hogy érted? Nekem működik a link!
Előzmény: NevemTeve (2225)
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2225
Úgy látom megette a cica... gondolom valamelyik átállás során begurult egy sarokba, és most nem találja a számítógép...
Előzmény: lxrose (2224)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2224

Közben megtaláltam az interneten, amit kerestem, bár részletes leírás itt nincs.

http://www.metaresearch.org/home/viewpoint/archive/010824FTL/Meta-in-News%20010824.asp

Előzmény: lxrose (2218)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2223
Hát szívesen ott lettem volna, amikor Miller végezte a maga kisérletét! Mert ő még nagyobb eltérést talált a Wilson hegyen.
Előzmény: Simply Red (2221)
Simply Red Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2222

Én speciel azt, hogy esetleg befolyásolhatta a méréseket a kísérletek eredeti szándéka:-)

De nézd az alsó táblázatot, az talán meggyőzőbb.

Előzmény: lxrose (2220)
Simply Red Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2221

Én el tudom képzelni, hogy erről azok is tudtak, akik a következtetéseiket levonták :-)

De ha gondolod, keresd meg az eredeti publikációkat, és találj hibát bennük.

Előzmény: lxrose (2219)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2220
Mit gondoltok a 2214-ben csatolt képről?
Előzmény: lxrose (2214)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2219
Ezzel az a gond, hogy annyiféle mozgás van benne. Ha a Föld végig állna, meg a Jupiter is, és csak a holdja mozogna...De még akkor sem biztos, hogy pontosan lehetne mérni bármit is.
Előzmény: Simply Red (2217)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2218
Nézegetem a topicokat, de sajna nem találok ilyet. Esetleg tudod, hogy pontosan mi a címe, mert beírva a keresésbe itt nem hozott ilyet.
Előzmény: NevemTeve (2216)
Simply Red Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2217
Valahol itt a fóruban is volt róla szó, pontos hivatkozással. Ha jól emlékszem, az egyik kísérlet a Jupiter holdjainak megfigyelsén alapul. Ha függne a fény sebessége a forrás sebességétől, akkor hamarább kéne ideérni a fénynek, amikor a hold épp felénk tart, mint amikor távolodik. Ilyet pedig nem tapasztaltak..
Előzmény: lxrose (2215)
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2216
Számtalan topik volt erről, ilyesmi címekkel hogy "Fény ami gyorsabb a fénynél"...
Előzmény: lxrose (2211)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2215
Erről a kisérletről írnál részleteket? Köszi!
Előzmény: Simply Red (2213)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2214

És nem biztos, hogy jogosan néztek zavartan. Az állítólagos "null effektus" az internetről, ami nem egy olyan oldal, ami támadni szándékozik a relativitáselméletet.

http://www.drphysics.com/syllabus/M_M/M_M.html

A délben mért effektus például kb. fele az elméletben számítottnak egyik irányban.

Biztos van mérési hiba is, de miért a megfelelő irányban?

Interferenciakép változás az M-M kisérletben
Előzmény: NevemTeve (2212)
Simply Red Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2213

Nem biztos ám, hogy a relativitáselmélet hibája, ha számodra zavarosak a megállapításai:-)

Egyébként azt a M-M kísérlettől függetlenül, külön bebizonytották, hogy a kibocsátott fény sebessége nem függ a fényforrás sebességétől.

Előzmény: Törölt nick (2210)
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2212
Kösz;) Szóval az MM kísérletet azért végezték, hogy kimérjék a Föld sebességét az éterhez képest... aztán nagyot koppantak és zavartan néztek...
Előzmény: Törölt nick (2209)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2211
Az a baj, hogy ha végeznek is olyan kisérletet, ami ellentmond a relativitáselmélet alapfeltevéseinek, akkor is azt mondják inkább, hogy a mérés nem volt pontosan kivitelezve. Gondolok itt például arra a kisérletre, amikor speciális körülmények között (már nem emlékszem, de utánanézhetek) egy jel gyorsabban terjedt, mint a fény vákuumbeli sebessége. Ez egyirányú terjedés volt, nem visszaverődéses, ezért azt mondták, hogy biztos az időzítéssel volt baj. Ha valaki emlékszik esetleg a részletekre, azt megköszönném.
Előzmény: Törölt nick (2210)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2210
Pontosan ezért érdekelnének a kísérletek pontos részletei, mert ha az összeset úgy végezték, hogy a forrás és a megfigyelő nem mozgott egymáshoz képest, akkor a falnak mehetünk az egésszel, és még nagyon sokáig küzdhetünk a relativitáselmélet zavaros megállapításaival. Egyébként ha egyszerű lenne, már nyilván végeztem volna efféle méréseket...
Előzmény: NevemTeve (2203)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2209
Valóban nem tűnsz elég jártasnak a témában (ami persze még nem volna baj), az M-M kísérletet pont azért végezték el, hogy eldöntsék a Föld Nap körüli mozgása egy hipotetikus nyugvó éterben okoz-e bármiféle érezhető "éterszelet", vagy sem.
Előzmény: NevemTeve (2206)
lxrose Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2208
Ezt akkor találták ki, amikor még azért kisérleteztek, hogy kimutassák azt, amit hittek.
Simply Red Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2207
Ja. A következő előadásnak nyilván ez lesz a címe: "Az alma elvileg alkalmatlan a gravitáció kimutatására"
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.13 0 0 2206
(Nem vagyok járatos a témában, de mintha azt hallottam volna, hogy az "éterszél" fogalmat pont azért találták ki, hogy az MM kísérlet negatív eredményét megmagyarázzák, tehát a cím olyan, mint ha azt mondanák, hogy 'a hegesztés fénye nem alkalmas arra, hogy a védőszemüvegen keresztül elvakítson')
Előzmény: Ftlan Prókátor (2205)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!