Mint hozzáértő szakemberek van egy kérdésem hozzátok :)
Mikor és miért kell használni a hajón a power trimmert?
Tavaly tettem le a jogsit kishajóra. Az oktatáson szóba se került én meg magamtól nem jövök rá. A csónakom egy 5 méteres siklóhajó, 3000-es OMC Cobra hajtással.
Maximum arra használom a power trimmert, ha sekély a víz felemelem, vagy szállításkor. Ha siklás előtt megemelem, akkor olyan mintha hanyatt akarna dőlni a csónak.
Ha már siklásban van és akkor emelem meg, akkor meg csak állva látok ki.
Na, lehet, hogy beigazolódik amit mondasz. A gyújtás töltőtekercsének ellenállása mintaszerű, példa értékű:
Teljes erőből megforgatva a berántóval, ami szerintem gyorsabb, mint az alapjárat, a maximálisan elérhető lejövő feszültség:
A trigger tekercs ellenállása is tökéletes, majdnem 170 ohm, a lejövő fesz vezetékenként földhöz mérve 0.6-0.7V közötti (0.5 a megkívánt minimum) két vezeték között mérve 3V fölé megy.
Na, most van szükségem igazán a tapasztalattal rendelkezők segítségére: s statorról lejövő egy darab vezeték (másik vége ugye ennél a modellnél földelve van, két tekercs pedig fent sorba kötve) és a test között, tehát a tekercsek által együttesen szolgáltatott feszültség maximuma 74.3Volt, a legdurvább rángatásokra - finomabban, normál módon rángatva ennek a fele....
Az előírás szerinti minimum 180Volt, vagy több.
Nos, a kérdés már csak az, hogy ezt alapjáraton (berántási fordulaton?) is kell neki tudni, vagy csak magasabb fordulaton?
Én gyanítom, hogy alapon is - s akkor megvan a bibi.
Így akkor érthető, hogy miért van még némi szikra, ami aztán becsavart gyertyánál el is hal többnyire, hol van, hol nincs, mint a mesében.
Most éppen már semennyire sem hajlandó indulni egy-két rugáson kívül.
S itt jön a te igazad: a mérve jó tekercs fesz-termelés közben valószínűleg áthúzhat, lecsökkentve azzal a hasznos menetszámot és azzal együtt a kimenő feszültséget.
Itt tartok most az okoskodásban, ehhez kellene nekem némi megerősítés, ha valakinek van konkrét tapasztalata, le kell-e jönni az előírt 180 Voltnak alapjáraton, illetve berántás közben is? Ez most a legfontosabb kérdés.
Felénk is, de olyan magas megint a Duna, hogy Dunakeszinél alig tudtam lennt megállni autóval. Azon f.stam végig, hogy még szárazon legyen mire visszaérek.
Nem oly' régen lett vásárolva a test, szeretjük nagyon, pár évig még nem tervezzük az eladását. Iszonyatosan tágas belül és telis-tele van tárolórekesszel. Jópár ilyen csónakot láttam már magunk mellett elsuhanni szintén 10-es ill. 15-ös és 25-ös motorral szerelve. Egyik motor sem olyan volt mint az enyém, pedig ez sem ritka (Mercury 10 2T).
ha mondjuk adva van egy 6 méteres vizvonalú merüléses hajó, aminek a testsebessége durván 11 km/óra, mondjuk vitorlás test esetén inkább 12-13, mi történik ha egy 20-50-vagy 80 lovas motort teszünk rá?
mekkora lehet egy ilyen test maximális sebessége-feltételezve, a bármekkora motorteljesítményt?
Igen, arra gondolok én is, hogy áramtermelés alatt átüt valamelyik töltőtekercs és hiába bika a szikra kint, kompresszió alatt már nincs meg a szikra rendesen. De a helyzet az, hogy megharagudtam rá. A legjobb minőségű csapágyakkal pakoltam tele a főtengelyt, hajtóművet, minden új benne, most jött volna az, hogy csak használni kellett volna. amikor a csónak beindítottam, még pöccre indult, szépen kegyegett egy percet fél szivatóval, majd még kettőt már szivató nélkül, s utána elindultam. 10 méter után leállt az egyik hengerben a gyújtás és azóta sem tért vissza S durva, hogy két új switchboxxal is ugyanazt műveli. Elegem van, nem akarok többé hozzá nyúlni. a 200-at érő moci 100-ért mehet a háztól. Kívánom a bátor vállalkozó jövőbeli tulajnak, hogy fillérekből oldja meg. Én már nem akarok többé hozzá nyúlni. Meg vissza a csónakra a vetyi :)
Hát..... ezek az ellenállás mérések nem érnek annyit, mint amennyi idő rámegy. Néhány menetnyi menetzárlatot ezzel a módszerrel nem lehet megmérni, de dolgozni már nem dolgozik a tekercs.
Az ár gyújtásmodul nélkül értendő. természetesen adom hozzá a levetkőztetett switchboxot is, ami a jelek szerint lehet, nem is rossz. Vagy a fene tudja. Tehát vegyük úgy, hogy az nincs.
Nam akkor itt a vége, feladtam, merc megy piacra. Aki tudja a megoldást, olcsón nyer egy 7.5-ös felújított Mercuryt (vízpunpa ugye alap, de ebben összes csapács és összes szimering is új, 10 perces össz eltelt futásidővel). Fogta magát és elhallgatott az egyik oldali gyújtás, amint már írtam. Ma egy bajai fórumtárs adott nekem két gyójtóegységet, nem álltam meg, hogy neki ne álljak, pedig a hét végét nem erre szántam. A jelenség ugyanaz: egyik oldal megy - ugyanaz, mint sajáttal, másik néma. Trafó mindkettő szól, ha azt a kimenetet peteszem bármelyikre, amelyik működik. Az már kicsit gyanús, hogy 3 switchbox ugyanazt produkálja. Méregettem:
Triggertekercs 168 ohm, gerjesztőtekerscek egyenként 870 ohm körül, együtt duplája.
Triggerfeszültség kézzel pörgetve a lendkereket meghaladja az 1 Voltot, tötőtekercsek scípnek, mint a bögöly. Azon az oldalon, ahol van szikra, egyébként egészséges és csattogós, kézzel mozgatott lendkerék mellett is.
Ezen a ponton elegem lett, ennyi, megy a háztól. Egy hete kb. tettem fel róla videót, milyen pöpecül indul, stabil alapjárat, veszi a fordulatot, szépen megy. Az első vízi úton kimaradt a fél gyújtás, azóta szívok vele. Látszólag minden jó, de mégsem oké.
Ennyi, itt szólok először, egy százas az ára, alku nincs, ha vinné valaki: húsz/öthuszonhárom-8835.
úgy"emlékeztem" hogy a fő tankom tele van, és csak a biztonság kedvéért bedobtam 5 liter tartalékbenzint.
úgy voltam vele, hogy 60-70 kilométert megyünk ma, bőven elég a benya
hazafelé szigetszentmárton alatt egy farhullámra fordultam élesen-hopp, a motor elkezd behalkulni,egyenesbe vissza újra erőre kap..na faxa kifogyott a benzin szigetszentmártonig bementem és még jó hogy eszembe jutott túramentő péter,felhivtam, hogy hozzon már még egy kis benzint, mert evezni nincs kedvem.
a lényeg, hogy az "úgy emlékszem tele van a tank" nem jó megoldás
Ez valószínűleg egy kamu hirdetés. Rákeresve a képre a google-ban előjött egy 2014-es fagyöngyömé--os hirdetés ahol ugyanezzel a képpel hirdettek egy motor 295e Ft-ert. Azt már törölték, de a kereső nekem is megtalálta.
Én egy suzuki DF5-el kezdtem(4T, egy henger zsír újan vettem) majd váltottam egy közel 10 éves ilyenre, mert kellett a teljesítmény. A teljesítménytől eltekintve (is) a különbség ég és föld. Nagyon nem bántam meg. Ugyanakkora sebességgel közlekedve csendesebb volt a yamaha, sokkal! Simább a járása. Tömege ugyanakkora, fogyasztása több.
Kafa! Akkor rendben mennek a dolgok ezen a szabályozási területen (is). :-)
Köszönöm.
justicze
Bocsánatot kérem minden fórumtagtól, mert még bemutatkozás előtt kérdeztem.
Most pótolom: 15 éve vagyok vízijármű tulajdonos, ebből az elmúlt 10 évet egy K-Maxxi Extra járgánnyal töltöttem. 40 lovas Honda a meghajtó, ami ma délután fog túlesni egy termosztát + tömítések cserén. Két héten belül a vezérlés következik. 10 év alatt sajnos még nem sikerült 300 üzemórát sem belezavarnom, nincs agyonhasználva. Tiszán és Dunán használom.
Van még egy 3.7-es keskeny "betámadós" müa hajó is, ez tetőcsomagtartón szállítható, ezen egy 6-8-as 2T Yamaha van. Ami egy kicsit sok neki, de kihagyhatatlan , 100üzemóra alatti vétel volt. Mondanom sem kell, nálam sincs használva. :-( De majd mostantól!!!
Igen, a két ütem lehet jó választás. Egy bibi: Senki nem lát bele a fotón. Jól néz ki, nem drága, de az állapotát neked kell megítélni. Itt csak azt írtuk, hogy ez egy jó tipus, ez a kétütemű lehet egy jó választás, de hogy ez konkréten milyen állapotban van, azt senki nem tudja.
Néztem én is! Nincs is távol tőlünk! De 2T nekem 4T kell és lehetőleg egy henger! Én nem napi használatra szeretném folyamra, hanem évente 2-3 hét a tengeren, aztán szünet a következő évig!
Ez igy ránézésre csak egy 2 hengeres 20-30 lóerős motor.persze majd a burkolat alatti rész megmutatja. erről koppintották az oroszok a Vihart. majd rakok fel holnap este fényképet a sajátomról.
Köszi! Holnap kapok egy fórumtárstól switcboxokat, teszek egy próbát még. Aztán, ha nem jön össze, befejezem, eladom így féláron. A bosszantó, hogy egy hete semmi baja nem volt, ment mint a doxa, fel is tettem róla a videót. Aztán 3 napja, amikor először elindultam vele a vízen, 10 méter után megállt az egyik henger gyújtása. Megjegyzem, nyoma volt neki a svitchboxon, hogy már korábban is küzdöttek vele. Hát nyilván nem volt véletlen. Kicsit sajnálom már, hogy összes csapágy, szimering, vízkerék csere volt benne, pénz és idő, energia. Ha nem jön össze rövid időn belül a gyújtás, megy a fenébe, bármennyire is fáj érte a szivem. Majd vesz bele gyújtást az új gazdája. De mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, igazi rendes vizenjárók vagytok.
A régi 94/25/EC Irányelv 2016 január 18.-val megszünt, helyette a 2013/53/EU Irányelv van hatályban.
De.
Az új Irányelnek vannak kitételei.
Ha valaki még a 94/25/EC szerint akar forgalomba hozni 2017 januárig 18. előtt, megteheti.
A gond az, hogy a tanúsító szervezeteknek ez év januártól már csak az új irányelv alapján tanúsíthatnak.
A régi irányelv alapján működött tanúsító szervezetek:
Az Új Irányelv szerint kijelölt tanúsító szervezet viszont jelenleg (még) csak egy van!
Ha valaki most csónakot akar gyártani, csak egy tanúsító szervezethez fordulhat.
A felemás helyzet oka az, hogy 2016. január 17.-ig minden tagországnak meg kelle alkatnia az új Irányelvb nemzeti átültetését, és ha ezt nem teszik meg, a nemzeti "Body"-t nem lehet kijelölni nemzetközi tanúsításra.
Megjegyzem, Magyarország szintén nem építette be az új előírásokat az előírt határidőre (2016.01.17.).
Pont annyit, amennyit adnak érte.Az a felirat nem tipus .König ,és a cég berlini cime .A dolog meg igy képtelenség. 5000-100000 ezerig akármennyi. Hajólevele gondolom nincs ,igy használni nem lehet.Lehet otthon nézegetni. Rajtam kivül van még az országban talán 3 ember akinek kellhet.Mi is csak nézzük.Ennyi . tegyél fel képeket ,vagy küld magánban.
Sziasztok! Sikerült szert tennem egy veterán versenycsónak motorra, egy 1961-es König Berlin63 tipusúra! Nagyon jó állapotban van és működik is. 250 köbcentis, 4 henger és 2 karburátor. A kérdésem az lenne hogy vajon mennyit érhet egy ilyen darab. A hozzászólásokat előre is köszönöm!
Bele kell tenni nitrohigítóba, néhány nap alatt olyan lesz a gumi hogy egy öreg fogkefével le lehet pucolni. A körömmlakk lemosó viszont leszedte a bötűket is az alkatrészekről.
Szívbaj, ja, az zicher :) Peppino fórumtárs talált 40 magasságában is a neten, a másik véglet meg itthon található, bő háromszor annyiért ... ez már vicc kategória, hogy azért kelljen ekkora pénzeket kifizetni egy evőkanálnyi alkatrészért, ami összértékben van vagy 2-3 ezer forint, mert kiöntötték gumival, nehogy már meg tudd javítani, ha valami filléres szar elszáll benne.
De tudatom az illetékesekkel, hogy levágtam a műanyag külsőt, a nyák forrasztási oldala már tiszta, s morzsolgatom a gumit kifelé belőle. Aztán lerajzolom. Aztán ha még egyszer csúnya árakat mondanak nekem, mérgemben felteszem a netre :)
Ha valaki nem ismerné a hajók besorolását és alkalmassági megfelelőségét egy nemzetközileg is elfogadott európai jogszabály az "Recreational Craft Directive" előírásai szerint, egy ( a sok közül) független nemzetközi tanúsító szervezet (Notified Body) által kiadott, az adott típusra érvényes megfelelőségi dokumentum igazolja, bármit is állítana a gyártó.
A tanúsító szervezet EU-szabványok szerint vizsgálatokat végez ( igénybevételi, fárasztó, vizsgálat, stb.) és annak eredményei alapján állítja ki a tanúsítványt.
Ha ezzel a dokumentummal a sorozatban gyártott hajó nem rendelkezik, annak nincs "CE-papírja", bármilyen papírt is ad ki a gyártó, vagy kereskedő.
Egy példa: a Kolibri KM-330 típusú csónak tanúsítványa. Francia Notified Body adta ki.
Tökéletesen érthető, hogy mi a csónak besorolása és a használhatósági paraméterei.
Ez már játék a számokkal, a másik véglettel példálóztam, és az volt a lényeg, hogy kevés egy 5-10LE. Nyilván a 20 már szépen viszi, a 30 meg még szebben. Ez a fórum a szavak második értelmezéséről szól lassan... :-)
És ha neked az jött le, hogy a Bark jobb minden másnál, akkor sorry. Nem mondtam ilyet. Csak hogy nem totál szar. Na ennyi a Barkról.
Nálam konkrétan nem megy az egyik henger. Egyszer csak megszűnt menni és úgy maradt - másik rendesen megy. Trafó keresztpróba megvolt, trafók rendben vannak, switchbox egyik fele nem hajtja meg a trafót.... :(
Egy 420-hoz a maximálisan felrakható 30LE motor ideális. Slussz. Aki ezt vitatja, az nem ült még nagyobb gumicsónakban.
Érdekes, én egész jól elvagyok a 420-assal meg a 20LE-s Tohatsuval. Egy pillanat alatt siklásba vágja úgy is(sőt, úgy jobban mert nem ágaskodik) ha bent ül az asszony meg a két gyerek.
Igaz, ez nem egy kiváló Bark csak egy szar Bombard Typhoon amire 25LE a plafon de nekem megfelel.
Sztem a CE minősítést rosszul értelmezed. Azon nem szerepel sorozatszám, mivel egy adot típusra adják és nem egy adott csónakra, vagy bármilyen eszközre.
Szerintem az én hajómnak meg még sok más hajójának itt a topicon van VALÓDI CE papírja, sorozatszámmal. Anélkül ugyanis nem vizsgáztathattuk volna le. Az előző gucsómat azért kellett eladnom mert akitől vettem, elhagyta a CE papírt és anélkül nem ment a vizsga. Ezt a hatóság bekéri a lajstromozáshoz, ha nem tudod prezentálni, automatikusan úgy tekintik, hogy valahol lajstromban van a hajód és nem kerülhet a nevedre amíg nem igazolod az ellenkezőjét. Nem egyszerű játék ez és nem ugyanaz mint a gyártó minősítése. Az én csónakom egy Bombard volt, természetesen az adattáblán is szerepelt a CE besorolás mégse lehetett levizsgáztatni.
Viszont a 360as még az a.méret, amit lehet szállítani, összerakni, 420 már értelmetlen, főleg hazai vizeken, mert elveszti a mobilitás előnyeit. Ráadásul, nem azért kell nagyobb motor rá, mert 420, hanem mert azok legalább 160-180cm szélesek is, mert ugye minél szélesebb egy csónak, annal nagyobb motor kell a siklatásához. Akkor inkább egy 4.5-5meteres merevfalú, 1.4m szélességű csónak, amit egy 10es motorral is még tudsz siklatni, akár 3 emberrel is.
Miért nem mégy a tengeri,illetve a gumicsónak topikra? Tipikusan tengeri,és gumicsónak kérdéseid vannak. Abban a szobában lesz válasz a kérdéseidre,mert szinte mindenki tengeren hajózik.:))
Ne felejsd el, hogy a tengeren 3 hatóságnak van hajója. A vámosoknak (Carina), a rendőrségnek (Police) és a kikötői hatóságnak (Lucka Kapitania). A te rendőrigazolványod legfeljebb a policének mutathatod, de a kapitania-val való találkozáskor az egy szalvétánál nem ér többet. Aki keményen büntethet, az az utóbbi.
A hajózási engedélyt is a Kapitania-n kell kérned, ha nincs ilyened és morcos tengeri medvével találkozol, akkor még a csónakodtól is elbúcsúzhatsz, miután a Kapitánia hajója azt vontágra veszi.
Szerintem a srácok itt is meg a Gumicsónak topicban is megírták mit kellene tenned.
Még egyszer mondom, a Bark jó csónak, de nincs csak D tanúsítványa, ergo ha jogkövető magatartást akarsz tanúsítani, nem ilyennel mész le a tengerre. Bark-ot árul két kereskedő is Mo.-n ott kapsz garanciát is, bár nem hinném, hogy sokra mész vele, mert 3 év alatt nem fog szétesni, nem úgy néz ki mint egy szedett-vedett ragasztású csónak. Garanciát ilyenre a miskolci ember is ad.
Sztem is hallgass a tapasztaltakra, ne ölj pénzt olyanba amit a második használat után megbánnál.
Csónakra a 9.9 is kevés, ha túrázni akarsz, nekem a 420-as Bark+ 9.8.as Tohatsu 20 alatt megy ha beültetem apámat meg a fiamat Kb 250 kg lehetünk hárman, plusz 90 kg csónak és 27 kg motor +sallangok. Egyedül megyek 30-at is.
Egy 420-hoz a maximálisan felrakható 30LE motor ideális. Slussz. Aki ezt vitatja, az nem ült még nagyobb gumicsónakban. Ha érdekel, holnap a Dunán vagyok Dunakeszi és Sződliget között, szívesen elviszlek egy körre és megmutatom mit tud.
Egyet megmondhatok, mert sok pénzt öltem már én is bele, azzal együtt, hogy olcsón vettem egy új csónakot: Nem leszel vele elégedett. Kis csónakot nézel és nagyon kis motort. Kidobott pénz lesz, mert utána már nehéz eladni, kiszállni belőle.
Vedd figyelembe, hogy a gumicsónak hosszában benne van a hurkák hátralógó fél méteres része is. Ami ugye nem számít hossznak és a hurkák vastagsága is lejön elölről, oldalról.
A 360-as csónak effektív belső mérete tehát jó ha van kb 300 cm hosszú és 100 cm széles. Aztán majd úgyis kijavítanak a tapasztaltabb rókák...:-)
Hidd el soha nem élek vissza a lehetőséggel, mert én is ellene vagyok, ha valaki visszaél és amig dolgoztam én is felléptem az ilyenek ellen!
Itt csak annyi volt, hogy meg lettünk mérve illetve fel lettünk véve videóra.
Aztán amikor kivett a sorból, akkor én tudva, hogy bűnös vagyok úgy köszöntem, hogy "dober da kolléga!", Ő meg rákérdezett, hogy miért is vagyunk kollégák?
Aztán elbeszélgettünk, hogy ki hol és mit melózik, majd azt mondta, hogy többet ilyet ne tegyünk és jó utat!
Mindez kb. 5 éve történt és motorral voltunk!
Ennyi! Mert lehet nagy arccal is és alázatosan is a szervekhez fordulni, aztán majd Ő dönt, hogy ad engedményt vagy megmarad a szigorúságban!
De hogy fokozzam az élvezeteket! Idén NIn-ben béreltem a "lélkvesztőt"5 lovas Mercuryval. Kérdeztem, hogy kell valami dokument, prometna, licenc. Semmi!! üljünk bele aztán menjünk,me menjek túl közel a partoz és a strandolókhoz. Aztán ha visszajövök megnézik, hogy mennyit mentem és annak függvényében fizetek, óránként 100 kuna. Tehát a papír kérdés is igencsak kérdőjeles? Vagy csak a nyílt vízen nagyvárosok környékén érdeklődnek, ha érdeklődnek a szervek???
Szerintem ezt itt most zárjuk le és maradjunk a "csamac" és a motorja témánál!
Ha minden kötél szakad, akkor talán a Bark CE-re ez is rá tud segíteni?"
Ezt nem tudom, de csak remélni merem, hogy összefutsz olyannal is,aki pont a police igazolványod visszaélése miatt fog plusz szívatni! Mert bizony van normális rendőr is, aki nem él vissza ilyesmivel, viszont te ellenszenvet fogsz nála ezzel kiváltani.
logikusan, sokkal nagyobb kockázat egy 15éves PVC csónakkal pancsizni, mint egy CE problémás ujjal, mert a Bark minőségével semmi probléma, ellenben az elsővel, amit nem tudhatsz.
Volt egy nyolc lovas kormányváltós kéthengeresem, ami elkezdett egyenetlenül járni. Szerelő megállapította, gyújtáselektronika 40x ezer ft 2001 környékén. :) Egy sk. karburátor tisztítás után kisimult :) (ez az én mercury switch box történetem)
2 hengeres CDI gyújtásos Mercuryra van valakinek ismerete megoldásra, ha a switchbox egyik fele el van halálozva? A bolti megoldást én is ismerem, de kizárt, hogy annyi pénzt adjak a gyújtásvezérlőért. Tengeren túl is drága, itthon meg annak is a duplája.
"Más kérdés, hogy a Bark valóban D kategóriás. Hogy miért azt nem tudom, mert összevetve egy Allroundmarin-nal, nem látok annál sok előnyt, sőt...."
Ha bemész egy sportboltba és egy olyan túracipőt veszel, amire a gyártó szerint közepes terepen többnapos használatra, kívülről alig fog különbözni attól a másik cipőtől, amire az van megadva, hogy könnyű terepre és egy napos túrára. A különbség a terhelhetőségben és használati tartósságban van. Ehhez hasonló a C és a D kategória közötti különbség, nem a küllemben.
Nem akarok belepofázni, főleg, hogy Bark-om van, amiről tudom, hogy nem vihető tengerre, de ezzel együtt tudok élni, lévén, hogy a Dunán használom.
Sztem a CE minősítést rosszul értelmezed. Azon nem szerepel sorozatszám, mivel egy adot típusra adják és nem egy adott csónakra, vagy bármilyen eszközre.
Más kérdés, hogy a Bark valóban D kategóriás. Hogy miért azt nem tudom, mert összevetve egy Allroundmarin-nal, nem látok annál sok előnyt, sőt. A következő nem lesz Bark, de csak azért, mert műanyag lesz. De a Bark nem rossz. Meg kellene nézni közelről is, talán rácsodálkoznának egyesek.
Ha felébresztem a zasszonyt, akkor azt meg tudom mondani, hogy Baján, a Nagy István u 32-ben mennyibe kerül. :))))
Szerintem találsz közelebb is. Csak azt meg nem tudom, mennyi lesz. 2200-2800 közt.
Vegyi dűbel néven fut, sok féle van a piacon, de műanyagra csak a soudal-t próbáltam. Mikor néhány gépet kellett rögzíteni, hozott a beszerző olyat, amivel a négy furatból csak hármat tudtam megcsinálni. Addígra belekötött a kinyomócsőrbe. Az idegesítő. A kinyomó csövében keveredik, és menthetetlenül bele is köt, úgy hogy abból javasolt egy-két + darabot vásárolni, ha nem biztos hogy egy-két perc alatt végzel.
Az autóm is a 7 éve alatt még nem aludt fedetlenül! A tengerre is, ha megyünk, akkor van neki egy olyan sátra, ami még a kerekeket is takarja, hogy a nap ne tudja a gumikat "bántani". Sőt még sót és havat sem látott, mert téli álmot szokott aludni! Rossz időre van Vitara!
De ugyebár a hirdetett Yam300S mégiscsak 15 éves, és, ha nem is gyors az öregedése, akkor is 15 éves és nem egy új vagy pár éves szerkezet!
Az az igazság, hogy első körben a 300-as méreten agyaltam, aztán jött az infó, hogy "kiel"-es legyen, persze az ár nálam elég fontos dolog!
Így rákerestem, hogy újként mennyi is lenne.
Aztán jött a hirdetési oldal és ott találtam Miskolcon hirdetve BT360S, jó a méret, van Kiel és új, arról meg ne is beszélve, hogy kihagyhatatlan áron lett ajánlva!
Na most akkor ott tartok, hogy a Barkon nincs megfelelő CE, akkor mit tegyek? Ne jelentsem be a kikötő-pk-nál? Hisz ahol nyaralunk ott közvetlen nincs is! Csak a part mellett csónakázunk és nem siklunk, csak óvatosan szeretnénk haladni valamivel gyorsabban, mint az evezős!
Motor az szerintem egy 4T Yamaha vagy Mercury 5 ló környéki szerkezet lesz.
Na most mit tegyek???
Új Bark és kockázat vagy használt CE minősítés és zsákba macska?
3.6 m alupadlós csónakom van, ez két embernek sztem teljesen jó. 10 le motorral kb. 30-t megy, ha ketten vagyunk, (100 + 70 kg+ kötelező) kb. 26-ot. Ha gyerekeket is bepakolunk, ( még + 60 és +40 kg) elférünk, tök jó a hangulat, egy-két órát simán elülnek, de a tempó leesik kb. 16-17-re és ez elég jelentős különbség, főleg a Dunán felfelé, szinte feleződik a tempó. Rövidebb csónak szerintem túl kicsi, a hosszabb meg nehezebb és nem sokkal kényelmesebb. A kb. 60 kg-os 360-ast ketten simán levesszük az utánfutóról, a hosszabb már lehet, hogy nem menne. Ebben a méret- és lóerőtartományban teljesen jó választásnak tűnik. 10 lóerővel ez nem csapatsport.
Ha felfújva, kissé visszaengedve tárolod letakarva, garázsban, szerintem gyakorlatilag nem öregszik el a csónak.
A csónak egész gyorsan összerakható, de vagy precízen (időigényesen) összehajtod, vagy nagy helyet foglal. Így egyedül még
könnyebben kezelhető, a csónak kb. 35, az alja 25 kg. Ha napokig a kocsiban hagytam, azért gyűrődött egy kicsit. Jobb az utánfutó, két gurtnival könnyedén lefogatva simán vihető 100 körül is, ha odatolatok a vízhez a kerékkel, egyedül is le- és visszarakom. Ha ponyva lenne rajta, még a kötelező cucc is benne maradhatna, anélkül persze kiveszem az ülésdeszkát is. A motort nem hagyom rajta, csomagtartóban viszem.
Itt szőrmók a sürített gyantát szokta javasolni. Én ezzel ragasztottam. Ha jól aládolgoztam, inkább kitépte a laminátumot, de nem eresztett a ragasztó:
Keresgettem a neten, de most úgy, hogy legyen CE besorolás.
Így most nem merem azt írni, hogy Bark lesz a nyerő!
Néztem Yam illetve Kolibri gumicsónakot!
Viszont azt nem tudom,hogy ezen két típus esetén használtakról beszélek és ezért, ha pl. elmegyek megvenni és összehajtom, nem tudom, hogy amire hazaérek addigra is jó lesz-e?
Nem tudom, hogy milyen szinten bírják a szét és összeszerelést?
Nálam itthon tutira felfújva lenne tárolva és évente egy alkalommal lenne összecsukva, amikor megyünk nyaralni, illetve amikor jövünk haza.
A szállításról, összehajtásról, elöregedésről is kérek egy kis infót, ha van és tisztelettel megköszönök mindenféle "és osztást", mert én a kezdőnél is kezdőbb vagyok!
Nem létszükséglet a 360-as méret!
Papíron 3 tagú a család. Összsúly kb. 200-220 kg. Mekkorát vegyek, hogy azért kényelmesen tudjunk a tengeren partközelben 5-10 km-t csónakázni?
Ha háromötvenes csónakod van, azzal LEHET, hogy nem piszkálnak a vizisünök egy ötlovas motorral de nem biztos. Viszont ha felteszel rá egy kilenckilences motort, akkor duplán kilógsz az engedélymentes kategóriából tehát a békesség kedvéért jobb, ha váltasz vízhasználati engedélyt. Ehhez ugye a jogsidon kívül kellene egy hajólevél de az neked nem lesz mert itthon nem hajólevélköteles az összeállításod, tehát a csónak papírjait kell villantanod. Abból pedig kiderül, hogy a bark "d" kategóriás vagyis tengerre nem ajánlott. Itt bukik el a dolog, amúgy a csónak meglehet, megfelelne igényeidnek. Egy rendes CE certifikát az tartalmazza a csónak gyári számát, ilyen a barknak nincs, csak egy általános nyomtatvány szerepel a honlapjukon amin a felhasználási terület "sheltered waters".
Elnézést, hogy elragadtattam magam de itt kibicnek semmi sem drága alapon ment az észosztás bark ügyekben-csak a bírságot senki nem fogja kifizetni helyetted.
Sajnos a horvát adria az egy ilyen faramuci hely, Görögországban simán hajózhatnál egy ilyen összeállítással.
Megoszlanak a tapasztalatok és a vélemények arról, hogy milyen papírok kellenek az engedély kiváltásához. Kezdve a szinte semmitől, a kétnyelvű adásvételi v. számlától a CE papíron keresztül a hajólevélig.
Ha biztosra akarsz menni, akkor C kat. Hajóleveles csónakal mész a zarándokhelyre.
A másik, a Bark megítélése elég szélsőséges. Sok nagy múltú hajós (akik közül van aki élőben nem is látta) kritikusan áll hozzá, akinek van, (vagy a nepper) azok szerint világszinvonalú a cucc.
Bennem csak az volt, illetve arról kaptam infót, hogy bármilyen gumicsónakot is veszek az a lényeg, hogy legyen alatta kiel, hogy megvezesse a vízen és ne "forogjon",mint egy lavór!
Teljesen kezdő vagyok ezen a téren!
A Bark BT360S az részemről egy tervezett vétel. Aki szállítaná annak jelen állapotban még nincs a készletén, kb. 2-3 hét múlva tudja hozni!
Nem foglalóztam csak beszélgettünk róla!
Tehát akkor csakis olyat vegyek, most akár típusmegjelölés nélkül, aminek van CE minősítése, mert akkor újra rámozdulok a csónakkeresésre. Abból igazából újat szeretnék!
Pingpongasztal..... én meg ezen a búvónyíláson keresztül tuszkolom le magam most már harmadik napja..... A két motor közt a 32-es villáskulcs csak hosszában fér el.
Szerintem Boar arra gondolt, hogy 3,6m-es csónakra ki kell váltanod a hajózási engedélyt.
Arra, kiváltképp, ha hallgat a "jó tanácsra" és a 9.9-es motort veszi. Mivel ez az összeállítás nem hajólevélköteles, elég érdekes lesz amikor a horvát hatóság valamiféle dokumentumot kér a hajózási engedély kiállításához aztán kiderül, hogy a bark csónaknak nincs CE papírja, amit a gyártó lobogtat az meg világosan írja, hogy nem alkalmas tengeri használatra.
És ezekhez az infókhoz max. két hetet kell visszaolvasni. De miután egy bark-os kretén ennek az ellenkezőjéről győzködte a nagyérdeműt, az olvárs meg annak(a fogalmatlan baromnak) hisz aki a számára kedvezőbb dolgokat mondja, hát belefutott a maflásba...
Ja drága bátyuskám rendszeres kiegészítő jövedelme volt az enyhe "túlfogyasztással" üzemelő hajón csudálatos módon keletkezett többlet gázolaj értékesítése.
Meg volt az ember a parton kannákkal csővel....stb akivel rendszeresen találkoztak.
Erről jut eszembe .Anno mikor a Fóka megszünés előtt állt, megállt a csónakházunk előtt egy fókás hajó. Furótorony volt rajta és elkezdett mindenféle olyan dolgot árulni ,ami valamilyen csoda folyamán nem volt leltárban. Kötél,lánc,vihar motor, evező,mentőmellény ,tetemes mennyiségű gázolaj. Egy komplett Weimár diesel motor, a furó tartalékja.stb stb. Hát fogyott rendesen. Dolgoztam annó a Népszigeten ,nem messze a vonóerő mérő állóhajótól. Na ott is volt élénk cserekereskedelem. Flottilla tankhajóról is érkeztek az épp hogy uszó marmonkannák az utánpótlással. Aztán üresen visszausztak.
Szerintem Boar arra gondolt, hogy 3,6m-es csónakra ki kell váltanod a hajózási engedélyt. (régen matricát) Ha van jogosítványod, az jó.
Egyébként a kérdésedre válaszolva, nyugodtan vehetsz 2T motort. Semmivel sem roszabb mint egy hasonló korú 4T. Sok előnyt-hátrányt lehet mindkettő mellett felsorakoztatni, amiből mindenki kénye kedve szerint választhat ki néhányat, hogy saját preferenciáját alátámassza.
A yamaha, (mint ahogy bármelyik másik Japán is!), megbízható motor hírében áll, jobbat nem találsz. A konkrét példányról a helyszíni szemle során szerezhetsz csak benyomást.
Ha lesz egy új csónakod, akkor vegyél rá egy új 4T Japán motort ! Hosszútávon kifizetődik, hidd el !
Na persze nem akarlak győzködni, de Te is tudod, mennyivel nyugodtabban indulhatsz így el a nyaralásnak ! És az sem árt ha a 9.9-esben gondolkodsz ! :-)
Felejthetetlen volt a látogatás is ,meg a két hét, amit eltölthettem rajta ! Sajnálom, hogy nem együtt tölthettük azt az időt !! A feljegyzések még meg vannak az élménybeszámolóhoz......valahol !
Nekem a tengerre kellene és nem versenyre, meg ahogy olvasgatok siklásba hozni, hanem csak úgy elpöfögni vele és nem az evezővel hajtani a "csamacot"!
Idén már béreltem egy kiscsónakot, abban4T motor volt Mercury 5 lovas, nagyon barátságosan üzemelt egy kicsivel az alapjárat felett. Nekünk az is jó volt!
Szerelő ismerősöm a 4T-t favorizálja, de az a probléma, hogy olcsón jót, szerintem esélytelen!
Viszont, ha mégis egy felújítást kellene bevetni, akkor a véleményünk egyezett, a 2T-t olcsóbb felújítani!
Arról meg nem is beszélve, hogy kb. 80-100 ezer ft difi van a használt 2T és 4T között!
Nagy tisztelettel meghallgatok minden véleményt!
Ez a motor, amiről felraktam a fotót, ezt az OLX-en találtam és azt írják, hogy makulátlan az állapota!
Összel megyek arra,elég sokat csavargok a világban. Azt kellene valahogy kipróbálni,hogy a hőcserélőn átfolyik-e kellő mennyiségű víz mindkét körön? Ga ez ok,akkor egy próbára szerkeszteni egy külön szivattyút,akár elektromost is a külső körnek. Így lehetne megkeresni,hogy hol a bibi.
Az ilyen dolgokat valami piti dolog szokta okozni. Nekünk egyszer egy hal valahogy átjutott a rácson és beledöglött a jégszekrény és a segédgép külsővíz szivattyúja közötti csőbe. Egy napig kerestük a hibát,mert jött a víz a csövön,de mikor a szivattyú szívta abtetem beljebb sodródott és lezárta nyílást....
Esetleg a napokban valamikor a délutáni vagy koraesti órákban lenne rá lehetőség, hogy személyesen megtekintsem a csónakot, valamint nagyjából méreteket vegyek róla és készítsek néhány képet? Nagyon megköszönném :)
megjött a kannám! állati jól néz ki, minőségi a cucc. ránézésre örök élet + 1 nap, de majd az idő megmutatja. Kanadai gyártmány patent számmal, racsnis dugóval és szuszogós kiöntő csővel.
Szombaton + látjuk. Ha tisztaság van maradunk és ott éjszakázunk.. Ha nem fotózok és tovább hajózunk és a megfelelő helyelyre továbbítom a képeket. Ezt kellett volna tennem már 2014 ben is! akkor mikor a wc csészéből fel jött a fekália!