Elnézést, csupán most volt alkalmam elolvasni, így most tudok reagálni. Ahogy írtam is most találtam ide, így nem követtem az itt leírtakat. Válaszod köszönöm.
Nem kell semmi tesztet fizetni, csak ha Bulgariabol mesz. Ezt elkerulni, csak ugy tudod, ahogy mar sokan leirtak neked. Repulo, vagy Olaszorszag felol auto es hajo. Jelenleg fillerekert vannak repulojegyek, talan az a legegyszerubb es kenyelmesebb megoldas.
Tavaly Sziciliaban egy 3 szobas, 90m2-es lakasban 60eur/nap-ert laktunk, de mondjuk a tengerpart autozos tavolsagban volt. Ezzel egyutt inkabb Nei Pori. Sziciliaba 1x erdemes elmenni. Felmesz az Etnara, megnezed Savocat, aztan viszlat. A tenger es a hangulat 1000x jobb a gorogoknel.
Lányos zavaromban nem teljesen a frankót írtam mert lehet autóval is úgy menni, hogy nem érintesz sárga-piros országot csak nem szárazföldön. Akkor úgy sem kell teszt. Egy Bp.-Bari-Igoumenitsa-Pireusz-Rodosz az derék! Szóval inkább a repülést javaslom!
Aha. Érteni vélem, hogy nem olvasod sem azt, hogy mire írtam ezt meg a topik címét sem. Akkor figyelmedbe ajánlom Bazidzsó fórumtárs 29984 hsz. utolsó mondatát. De idézhetem is! "..az egyéni szervezés és az autós út a legjobb nekünk" Autóval Görögországba függetlenül a zöld besorolástól negatív teszt szükséges. Tiszta? Rodoszra is lehet menni autóval meg hajóval de inkább menj repcsivel és akkor nem kell teszt. Örülök, ha segítettem.
Na, nálunk is nyugvópontra jutott hosszú nyűglődés után a családi nyaralás.
Eredetileg Ohridban volt foglalásom aug. 4-től, de a maciknak esélyük nincs a pirosból kijönni mostanában, úgyhogy azt lemondtam.
Akkor volt az, hogy több Balaton... :-) Hát ami ott van árak és minőség terén, az valami botrány...
Jó, akkor menjünk Dél-Olaszországba/Szicíliába. Ott meg augusztus elsején olyan szállásárak vannak, konkrétan, ha nem egy sufni, akkor 300 ezer/hét hármunknak. És ez még csak a szállás.
Ekkor jött a képbe Görögország, Szarti, autó. Aztán olvastam a tesztmizériát, a kocsit így kilőttem, de maradjon Szarti, repülővel.
Oké, de a szállásoktól a transzferre a legolcsóbb ajánlat 220 euró volt. Nézem a távolsági buszt, az kb. 100 euró hármunknak, de 4 óra az út oda, 4 vissza. Na nem.
Elkezdtem nézni Szalonikihez közelebbi helyeket, egyszerűbb, olcsóbb transzferrel, így lett Nei Pori (vonattal 1 óra). Nem egy nagy truváj, tipikus üdülőtelep, de a plázs kellemes,
a szállás nagyon rendben van (ráadásul 102 ezer/hét). Egy napra kocsit bérelek, megnézzük a hegyekben az „Öreg” Porit, Palaios Panteleimonast, Platamon várát, és a Meteorák is csak 130 km.
Hát ennyi. Ja, repjegy 112 ezer Ft hármunknak mindennel együtt a Ryannél.
A tervezésen én túl vagyok, kész helyzetben. 08,12-19. Még januárban befizettem. Repülünk, jön értünk transzfer és visznek Ag. Stefanosba. A nyugati oldalra. Teljesen véletlenül lett repülős de most nem bánom. Különben a Bariból behajózást választanám ahogy itt másik fórumtárs is!
Még annyit sem ér. Már nem tudom, hogy az első vagy a második krétai nyaraláskor mentünk át Santoirini szigetére egy fakultatív program keretében de emlékszem jó sokat hajóztunk. Persze Soudából nemvolt komp(Chaniába érkeztünk repcsivel és a sok közül az egyik Stavros nevű faluban volt a szállás) csak Heraklionból meg Rethymnoból, mi valamiért a távolabbi fővárosit választottuk. Jó drága volt, 43°c és a fenének sem volt kedve hegyet mászni még 22-23 évesen sem. Kiültünk valami szép kilátású kávézóba, néztük a tájat aztán vissza a hajóra és gyí! Aztán beismertem, hogy okosabb a szállásadónkra hallgatni és béreltem kocsit, lementünk délre és néha még 2-3 embert is láttam gyönyörű eldugott partokon. Nem tudom megmaradt e olyan érintetlennek a nagy sziget déli része? Az unokaöcsém tavaly nyáron nősült és ők 3 napos villámnászútra Santorinit választották. Előre egyeztettek valami helyi neves fotóssal aki várta őket és csinált sok "gyönyörű" giccses képet, így elment a 3 nap és jöttek is haza. Eltértünk a topik témájától? Annyi baj legyen!
A János-hegy a tengerszinthez mérten 500m, az a környezethez viszonyítva kevesebb mint 400. A szigeten minden a tengerszintről indul, ott az 500mérter az valós 500méter. De önmagában ez sem mond semmit, mindig az a kérdés, milyen meredekek az odavezető utak.
Hahh, a legmagasabb pontja 500 m, mint a János-hegy. Nem mondom, hogy szívesen tekernék fel a meredek lejtőn minden nap, de azért lehet gyalogolni is. OK, egy esetben szükséges az autó, ha a szállás a "hegyen" van és minden nap meg kell másznom le, s fel többször is az utat. Egyébként a terep magassága többnyire 100-200 m közt van és enyhe lankákon bejárható. Én itt max. egy mopedet bérelnék, azzal el lehet jutni mindenhova és a parkolás sem gond.
(Kivéve kisebb gyerek, de őt meg nem kínoznám azzal, hogy egy sziklára viszem nyaralni. Még emlékszem a sajátomra, aki marhára élvezte a homokos partot, áshatott rohangálhatott, és ha pofára esett nem lett semmi baja. Itt???) Egyébként kis emberkével végignyargalásztam a szigetet .... baromi ronda. Mindenki azt a templomos képet látja a neten és azt hiszi az egész sziget olyan szép. Hát nem. Ide max 1 napra jönnék kirándulni.
Ez elég érdekes téma, mi is sokat törpöltünk rajta, hogy mi lenne az ideális, hogy lejussunk Görögországba? Persze családja válogatja és sok-sok szempont "játszik" abban, hogy ki mit tart a legjobbnak, mit választ...
Volt úgy, hogy "jóárasított" utat találtunk és repülővel mentünk, kint kocsit béreltünk. De volt olyan is, hogy motorral vagy autóval, egyéni szervezésben kedvezőbb volt az út. Most, hogy öten utazunk, szerintem egyre inkább az egyéni szervezés és az autós út a legjobb nekünk.
Van ebben nagy adag sunyiság is a társaságok részéről. Ha sokan keresnek egy adott útra, akkor úgy kezeli a rendszerük, hogy nő rá az érdeklődés, emelik az árat. Ha esetleg nem törlöd az előzményeket és be tud azonosítani a rendszerük, akkor ismételt keresésnél ugyancsak emelni fogja az árat. Egy utazási irodás ismerős is megerősítette, hogy van ravaszkodás ezen a téren...
Én nem csak Santorinire gondoltam, lényegébe én mindenhol az autó mellett döntenék, egyrészt a két gyerek miatt, másrészt mi azok a fajták vagyunk akik szeretnek "saját" strandon fürdeni és bejárni mindent. Ja, és a tököm se akar tekerni 40fokba.Még a robogó vagy quad az oké, de gyerekkel az sem kivitelezhető.
Tevedsz, az auto nagyon hasznos Santorinin, foleg, ha szeretnel jo partokra eljutni. Vagy motorcsonak, igazabol az az igazi, de az mar mas arkategoria, meg jogsi is kell hozza.
Meg az utak alkalmatlanok. En jartam parszor, szerintem nem is lattak meg ott kerekparost a taxi es buszsoforok. Siman jarulekos vesztesegkent tekintenenek rajuk.
Vagy inkabb nem lehet Santorinin. A sik utak szukek es szaguldo taxisok , buszok toltik be, a tobbi pedig nem biciklivel, hanem meg gyalog is sportos embert igenyel. Bringat Santorinire ajanlani olyan nagy hulyeseg, mint sielni menni a Hortobagyra.
Nézz egy kicsit körül Santorinin a sárga emberrel; két dolog nagyon hiányzik a bringázáshoz; árnyék és lapály (a repülőtéren kívül). Valamennyi látnivaló vagy magasan fent, vagy mélyen lent van. A sziget valóban kicsi, a szintkülönbségek nagyok.
Így nincs rá szükségem mert hoznak visznek a reptér viszonylatában. A szállásomhoz közel már megtaláltam a kölcsönzőt, 40€ a legdrágább Jeep Renegade. + a bizti meg a benzin de ez egy ilyen dolog. Csináltam én már ilyet Krétán csak marha régen.
Napi 40 EUR-ért tudsz reptéren átvett és leadott autót bérelni(valami normális autót). Ebben benne van a nulla önrészes "CASCO" is. Nem olcsó, de a transzfer árak mellett már nem olyan durva. A tesztelés ára meg megint csak húzós.
Én is a saját autózás híve vagyok, Görögországban még nem is voltunk máshogy, de idén kipróbáljuk ezt is. Máshol már voltunk ilyen repülőgép+bérautó kombinációban, pl. Ciprusra nem igazán van más opció.
Hiányozni fog a relatíve korlátlan csomagméret, hogy hozni tényleg csak hűtőmágnest lehet, de most ennek is örülünk :) Bár érdekes, de a családtagok most panaszkodtak, hogy úgy hiányzik már egy hosszú autós út.
Így van! 2X voltam mind a 2 nagy(na jó, Rodosz nem nagy) szigeten a 90-es években. Ingyen jegy, habzsi dőzsi a Tu-154 kényelmes ülésein, üdülési hozzájárulás a cégtől! De sok pénzbe került a Malév a többi magyarnak, de olyan k...a jó volt!
Az igen! Korfu se egy nagy sziget. Néztem, valami 38 km. a reptérről a nyugati oldali(kettő van) AG. Stefanos.(oda megyünk) Thasos se nagyobb de kimondottan jó volt, hogy kocsival voltunk és mentünk mint a fájás azon a kis szigeten. De Szantoríni! Ehhez Nobel díj szükséges. Én csak kb. 3 napra tervezek kocsit bérelni, hogy ha esetleg megunjuk a banánt helyben akkor nézzünk meg ezt azt!
Hát... a hétvégén át hajóztunk a balaton északi partjáról a délire, gyerek programként, hát nekem már attól minden bajom volt. Mármint attól a kötöttségtől ami Siófokon volt, hogy bármi van nekem azt a hajót meg kell várnom és nem akkor megyek és oda ahova akarok. Nem jó érzés.
Rhodosz vagy Kreta eseten opcio a repules. Szarazfoldre, vagy ahhoz kozeli szigetre ertelmetlen. A sajat auto, amivel akkor mesz, akkor jossz, amikor csak akarsz akkora szbadsagot, biztonsagot ad, hogy a repules kenyelmet boven ellensulyozza.
Nagyon kivancsi vagyok mi lesz ezzel a vegyes utazassal. A vezetestol nem tartok, mar kismillioszor vegigcsinaltam. Kozbe johet viszont egy defekt, muszaki hiba, a repulonel jarattorles. Ezek miatt azert van egy kis aggodalmam, igy megertem Mrs. Fekszat is. Ezzel egyutt ugy gondolom, hogy a legdurvabb dolog, ami tortenni tud, hogy feleslegesen autozok. Ha nem erek oda, akkor a csalad nem indul el, ha meg torlik a jaratukat, akkor johetek haza.
Feldobtam a páromnak, hogy jöjjön repülővel, én leautózok, de nem enged el egyedül.
Osztottam szoroztam, kettőnknek a teszt még mindig kedvezőbb lenne, mint komppal menni olaszból, mégis ez utóbbi mellett döntöttünk.
A teszttel az a gondom, ha netalán pozitív, akkor nem megyünk sehová, de cserébe bukom a szállást meg a teszt árát.
Ha kompozunk, akkor az eredeti utiköltséget meg kell dobnom 70-80 ezerrel, de legalább kalandosabb lesz az utunk, és látunk egy kis világot is.
Ha mindketten repülnénk, akkor ott van még a kocsibérlés (10 napra alsó hangon 100e + kaució), vagy a reptér és szállás közötti tranzit kellemetlensége, de ez esetben 10 napig egy helyben lennénk.
Így már értem. Ti ráadásul 4-en lennétek? Akkor még több a repcsis utazás. Akkor az a 30€ a császárvárosból is úgy értendő, hogy még 50/fő a bőrönd? Mert akkor mehetnek a 3,14 csába! egyébként most néztem a leendő szállásomhoz közel eső autókölcsönzőt. 13 és 40€/nap Kia Picantó-Jeep Renegade a két véglet.
Semennyire sincs benne a pakliba az átsorolás, de ha mégis úgy lesz, akkor karantén. Ezt vállalom én is. Akkor megyünk ki Korfura amikor te jössz haza. A másik kérdésed szintén nem rajtunk múlik. A görögök az eddigi tapasztalatok szerint nem törődnek a 2-el kezdődő QR kódos utasokkal.
https://www.worldometers.info - itt tudod nezni orszagok szerint mi a tendencia. A kovetkezteteseket meg levonod sajat magad, mert ahogy mondod, senki sem jos.
Random valasztanak tesztelesre. Van aki szerint csak az 1-es szammal kezdodo qr kodosokat tesztelik, masok allitjak, hogy 2-es koddal teszteltek oket. Igazabol nem tok mindgy? Mi a legrosszabb, ami tortenhet? Max lesz egy teszted.
Pont ezért vettetük el a repülést. Még az is opció lehetne hogy én autó a többiek repülő, de azt meg az asszony nem akarja. Így maradtunk a teszt függvényében nyaralásnál. (nem hinném hogy eltörlik)
Lehet, hülyeséget kérdezek: mennyire van benne a pakliban, hogy aug. 4-ig, amikor indulnánk Görögországba, illetve 12-én, amikor jönnénk, megváltozik az ország zöld besorolása? Tudom, senki sem jós, de mégis...
A másik: mi alapján választanak ki valakit egy repülős társaságból tesztelésre?
Az 3 utazó tekintetében akkor kb. ugyanannyi mint lekocsikázni a családdal. Viszont ott vagy a reptéren és még el kell jutni a szállásra! Néztem a kíváncsiság kedvéért egy transzferrel foglalkozó oldalt a Makedónia Airport-ról, Szárti 147€ 3 főnek. Psakoudia 76€. Kavala 176€ Paralia 112€ stb. És vissza, meg a szállás és odakint buszhoz vagy kötve vagy ülsz a seggeden esetleg bérelsz kocsit. Akárhogy is de van létjogosultsága a topik címének még akkor is ha most nem egyszerű.
Az is ennyi, ha jo elore megveszed. De nyaralasra ez az ar nem palya, mert egy kis kezitaska az egesz, amit vihetsz. Abban a a pillanatban, hogy rendes csomaggal utaznal nagyon felszaladnak az arak, ugy 40-50 kornyekere.
Én Ryanairt nézegettem, ott is kb. két hétre előre nagyon alacsonyak az árak, de a közelebbi időpontokra már jóval drágábbak.
Pl Bp-Szaloniki aug 4. - 5.249 Ft (előtte szombaton durván drágább : 23.157 Ft), ez persze az alap jegy, ha csomagot is viszel, akkor kicsit többe kerül (+10 ezer és 20kg-s bőrönd is mehet).
Én tegnap 15 órakor csináltattam 30+2-ért ma 16-ra itt volt emilben az eredmény. A mintavételnél szólni kell h kell angol nyelven is kiállítanak egy nyomtatványt név, adatok és negatív v pozitív, pecsétek aláírásik. A laboreredményt is küldik, ha azt akarod angolul az még 15 / rohadjanak meg/. Azt olvastam a Konzuli szolgálat honlapján , h mindkét papírt eredetiben kérik nem fogadják el az emilben küldöttet, csak ha viszed a számlát is. Gondolom a sok hamisítás miatt. Jaa Synlabnál csináltattam
Rendben megjött a QR kód éjszaka, csak a nagyobbik fiunk kapott 1-essel kezdödö számot, öt tesztelték is a reptéren. A miénk kettessel kezdödött. Ha 24 órán belül nem jelentkeznek, akkor negatív.
Tegnap kivancsisagbol neztem most szombatra a wizznel jegyet, az 18/fo lett volna. Gondoltam last minute meg olcsobb lesz es akkor ezt eljatszhatom majd akkor is, amikor mi megyunk. Raneztem ma is, most mar 30. Es a leg viccesebb, hogy jovo szombatra is felment 13-rol 23-ra. Ezek utan a kedd estire gyorsan megvettem ennyiert, ennyit hajlando vagyok majd 2 hetre elore megkockaztatni.
Talaltam egy labort, ahol hetfo reggel csinalnak nekem tesztet es 6 oran belul megvan az eredmeny. Tudtatok, hogy 45-60 perc a PCR futasideje? En frankon azt hittem, hogy 24 ora es ezert 24-48 a leletkiadas kb mindenhol. Aztan kiderult, hogy a nagy fraszt! Ezeken a helyeken nincs labor, igy bekuldik a mintakat valahova, aztan meg varjak vissza az eredmenyt.
Ha a tavalyi 2 eurot kozelito benzinarat, illetve a pangas miatti alacsonyabb arakat veszed alapul, akkor szerintem teszttel egyutt sem lesz tobb a vegosszeg.
Így elég vert helyzetben vagy az idei évet illetően. A repülő nem játszik a 120 ezret én is sajnálnám a tesztekre. Bariból behajózni Korfura esetleg Igou.-ból lemenni Pargára ugyanaz a költség meg sok + km. Néha be kell ismerni, hogy nincs jó megoldás.
Ez a repülő+ autó kombináció tavaly nekem nagyon bejött,mindenkinek ajánlom.
Túlzott optimizmusomat a z irányunkba való lazítást illetően talán az táplálja,hogy nálunk az esetszám messze elmarad az angoltól vagy a skandinávtól,és ezen népek teszt nélkül repülhetnek Görögországba,még ha jól tudom(?) eseti ellenőrzések történnek a reptereken.Az angolok nagyon jól költenek,de a skandinávok nagyon fukar népek.Ők szinte csak a pia láttán nyitják meg a bukszát,de akkor nagyon.Sokat dolgozom velük ismerem őket.Tudom,hogy hozzájuk képest sokkal kevesebb magyar utazik és kevesebbet költ,de ha kevés a vendég akkor az a csekélyke magyar költés is jól jöhet,Én az idegenforgalomban dolgozok már 30 éve,ezért nagyon jól tudom,hogy mit jelent a jelenlegi visszaesés,és,hogy mennyire örülünk minden vendégnek.4 fő esetén a 120 000ft. -os teszt nagyon fájna.Mivel sajnos a fiamnál egy ritka betegséget diagnosztizáltak,az orvosok időlegesen nem javasolják a repülést.Ezért törpölök annyit ezen a rohadt teszten,mert belsőm minden porcikája vágyik az igazi nyárba Görögországba,de természetesen nem minden áron.
Most vettem meg a csaladnak a repjegyet. 1 felnott + 1 gyerek 12khuf Thesszalonikibe. En lenyomok egy 6 oras pcr tesztet elozo nap es elndulok autoval, hogy biztosan ott legyek, meg mielott felszall a gepuk. 2 eve voltunk "kenyszerbol" Horvatorszagban. Akkor azt mondtuk, hogy vagy Gorogorszag, vagy semmi. Tavaly olasz-gorog korut volt, Olaszorszag is ugyanebbe a skatulyaba kerult. Lehuzas nem volt, de az elmenyt sem igazan adta.
Mi is pont ezt tapasztaltuk és részben ezért is váltottunk Görögországra. Akikkel együtt nyaraltunk tavaly, őket is innen csábítottuk át görög földre. Most már nekik is ez a célpont a jövőben :-)
Tudom "békeidőben" nincs olyan megrakott komp amire két embert meg egy autót ne raknának föl.
Mi is mentünk át úgy hogy beestünk Bariba és az egy - két órán belül induló ciprusi hajón (Agoudimos) a négyágyas kabint szinte deck áron odaadták, de mi (és a hajótársaságok is) akkor nagyon kötetlenek voltunk.
Azt még elfelejtettem, hogy 6 Kunába számolnak 1 €.-t ami amúgy 7,50. Szóval távol a korrekt hozzáállás Bár mi hozzá vagyunk szokva a 2 hónap alatt meggazdagodni akaró balatoni vendéglátósokhoz. Én már döntöttem. Ha valamiért nem tudunk elmenni Korfura, akkor nem megyünk sehova. Van hétvégi házam ahonnan 20 km. a Velencei-tó és oda megyek.
Ismerőseim 2 hete abban a reményben mentek HR.-ba amit te is írtál. Kempingezős család, gondolták nem ők a lehúzás célközönsége! Azt hitték hogy, pedig dehogy!(nem) 550€ egy sátorhely valahol Sibenik környékén egy hétre. Nagylelkűen leengedték 5 kilóra amikor látták, hogy nem tetszik az ár. Kerestek mást de azt már nem figyeltem mi lett a vége mert ennyire nem érdekel HR. Az unokaöcséméknek meg könyörögtek, hogy maradjanak még egy hetet!(Szártiban) Féláron adják a szállást! Mondjuk a fiatalok fogyasztottak rendesen a parton, napi 40 korsó sör, 25 koktél, stb. Azt mondták a Sithon Travel be is zárt az idényre a múlt hétvégével, annyira nincs senki.
Figyelted mit írt a kérdező? Fél órával később van másik hajó! Én biztos nem vennék előre, esetleg 60-70€.-val drágábban.(/fő) Ha 3 nap múlva menne a következő akkor természetesen előre megvenném.
Szerintem jelen rendkivuli idoszakban jobb elore megvenni, ne hasonlitsd ossze a bekeidovel. A szarazfoldi kotelezo teszt nemcsak a magyar turistakat tereli a hajok es repulogepek fele, hanem az osszes tobbit is, tehat siman erheti kellemetlen meglepetes azt, aki a kikotoben akarja megvenni a hajojegyet.
Tesztelés időkorlátra nem emlékszem, szerintem nem volt. Keddenként nyilatkozik a helyi operatív törzs, a legutóbbi bejelentés szerint aug 4-ig marad a jelenlegi szabályozás, illetve még kicsit szigorítottak is (ha jól emlékszem, 6 határt lezártak a 12-ből, vagy valami hasonló.)
Emlékeim szerint a tesztkötelezettség júl. 29-ig tart.Tegnap átolvastam a Görög kormányzati honlapot ,ahol időkorlátot nem láttam.Én emlékszem rosszul,vagy a Hellének változtattak menetközben?
Lehet,hogy túl optimista vagyok,de reménykedem,hogy valamilyen pozitiv változás következhet be,ami alatt egy esetleges országszelektálást értek,hogy ne kelljen pl. nekünk teszt.
Nézegettem horvátországi szállásajánlatokat,és annak ellenére,hogy oda is kevesebben mennek,az árak az egekben vannak,Az éttermek aranyárban dolgoznak.A tengervíz hőmérséklete 22-23C .(ott sincs igazi nyár).Szalonikiben 26 C Én 18 éve járok Görögországba és a hangulat az amit szerintem más ország nem tud helyettesíteni,És talán ezért vagyok túlontúl is optimista.
+1. Nagyon elvezte a gyerek. Neki ez kulonleges, hogy vegre egyszer nem kell 8-kor lefekudni, nem agyban alszik, stb. Kaland. Nyilvan nem minden nap tortenik ilyen.
Alig aludtak valamit, mert mindig volt valami érdekes amit meg kellett nézni. Persze nekünk is:-)
Egyébként mi azon az úton is foglaltunk tranzitszállást (Popova Kula Winery) és ott kipihentük a fáradalmakat.
Ja még valami: tavaly barátainkkal voltunk együtt Görögország szárazföldi részén. Eddig még nem voltak Görögországban és amikor meséltünk nekik egy komphajós-szigetes nyaralásról, már a következő nyarat kezdték tervezgetni:-)
Az meg azert eleg meredek, ahogy a forumtarsaidat minosited, illetve olyan dolgorol mondasz ilyen sarkos velemenyt, amit ha jol ertem meg nem probaltal.
+1. Nagyon elvezte a gyerek. Neki ez kulonleges, hogy vegre egyszer nem kell 8-kor lefekudni, nem agyban alszik, stb. Kaland. Nyilvan nem minden nap tortenik ilyen. Az meg azert eleg meredek, ahogy a forumtarsaidat minosited, illetve olyan dolgorol mondasz ilyen sarkos velemenyt, amit ha jol ertem meg nem probaltal.
Az egyik legjobb nyaralásunk pont az volt, amikor a gyerekekkel együtt utaztunk így a komphajón. Sajnos idén kimarad, de remélem jövőre sikerül bepótolni :-)
Az teljesen más mikor huszonéves fiatal egy hátizsákkal bejárja a világot, sőt, egymagam még most is megtenném. De hogy a gyerekeim egy hajón a padlón aludjanak mert én sokallom a kabin árát. Valóban nem vagyunk egyformák.
Beszálláskor mindenhol irányítanak, az utast általában külön engedik fel. Ha kabinotok van akkor a hajón a recepción is be kell jelentkezni, ott kapod meg a kulcsot.
Hát.... Ez az aminek én nem lennék hajlandó kitenni a családomat. Ez a cigány csöves igénytelen utazás.És nem azért mert sznob vagyok. Arról nem is beszélve hogy a komp lényegébe annyiba kerül mint a teszt,meg ha már oda leutaznék az olaszoknál, akkor ott is maradnék. Azért nem csöveznék még tizen órát hogy elmondhassam hogy a görögöknél vagyok.
Nem hagy nyugod a kis ördög. Modelleztem egy PLF kérést, egy mi lenne, ha holnap kellene indulni repülővel, mert annyira olcsó.
Szerda este 8-kor kitöltöttem az űrlapot - a mienket jól közelítő adatokkal - és láss csodát éjjel 23:00-kor megjött mindkettőnk QR kódja, ami alapján valószínűleg nem tesztelnének bennünket, mikor odaérünk (2-el kezdődnek). Szóval akár indulhatnánk is.
(Sokan panaszkodtak, hogy nem kaptákmeg a QR kódot és másnap indulnának, de szerintem csak türelmetlenek voltak.)
A Ryanair meglepően olcsón méri a jegyeket Szalonikibe, lehet győzködöm még kicsit a páromat ...
Kitoltottem a gorog nyomtatvanyt, vasarnap utazok. A visszaigazalo emailben azt irjak, hogy ejfelkor kuldik a QR kodot. Megbizhatoak vajon ? Mert a legitarsasag is kuldott mailt, hogy anelkul a beszallitast is megtagadjak indulaskor. Autoval nem zavarna, legfeljebb varnek a hataron, amig megjon, de igy eleg idegesito, mert a repulo nem var. Na mindegy, nincs mit tenni.
Nem kell előre megvenni a jegyet, ráérsz a kikötőben. Mi sem vettük meg soha, Pireuszból mentünk párszor a görög szigetekre. A hajó indulása előtt ~3 órával ott voltunk: megvettük a jegyeket, elmentem kaját venni és kicsit még nézelődni is tudtunk a kikötőben.
Bár ált. a fedélzeten is van lehetőség étkezni, de elég húzós áron. Amit mi megvettünk kint a kikötő környékén, azt a fedélzeten meg tudtuk enni, nem szóltak érte. Kabint soha nem béreltünk, bár biztos kényelmesebb lett volna, de az élmény szerintem megér annyit, hogy kicsit lentebb adjunk a komfortfokozatból:-) A kinti és benti részeken szabadon mozoghattunk, oda ültünk ahova akartunk, ha volt szabad hely. Jegyekből mi a legolcsóbbat választottuk, (ülőhely) szerintem elég ez is.
A kocsiból ki kellett szállni mindenkinek, mi előre összekészítettük, hogy mit viszünk fel a fedélzetre: pléd, kaja, gyerekeknek olvasnivaló, fényképező. A személyzet rutinos, segít mindenben és te is látni fogod, hogy hova és hogyan kell állni. A yuotube-n van sok videó erről, ez a rövidke a miénk:
Indulás előtt lezárták a parkoló szinteket és csak akkor nyitották meg újra, mikor kiköt a hajó. Az aktuális kikötőt emlékeim szerint még angolul is bemondták, nem csak görögül.
Korfu-Igoumenitsa kisebb hajoval, na ott ki kellett szallni. Szerintem attol fugg, hogy hogyan jut fel az utas a hajora. A nagy kompon a parkolo fedelzetrol mentek fel a lepcsok, a kisebb hajon pedig a felhajto rampanal egy "galeriara" kellett felmenni, amin vegisetalt az ember, majd onnan lehetett felmenni a felsobb szintekre, amik csak a hajo vegeben voltak. Ez ranezesre inkabb hasonlitott egy nagyra nott balatoni kompra, mig a nagy hajo elsore inkabb egy csoffadt oceanjaronak tunt.
Maximalisan probalnalak lebeszelni a jegy elovetelrol. Barmi kozbejohet. Ha csak annyi, hogy kapsz egy defektet mar siman benne van, hogy lekesed a hajot. Odaertek, bementek a kikotobe, megveszitek a jegyet, megmondjak hol lesz a hajo, mi a neve, mikor van beszallas. Kimentek a varosba, kajaltok egy jot (ez nekunk nem sikerult a kikoto kornyeken, mert az ebedidonek vege volt, a vacsora meg meg nem kezdodott el, igy kb minden zarva volt) es mire visszaertek lehet beszallni a hajoba. En ugy emlekszem nem kellett kiszallni az utasoknak sem. Arra hatarozottan emlekszem, hogy beallas utan egyutt ramoltunk ki a kocsibol, szedtuk ossze a letfontossagu cuccokat. Nem tudom hogy lesztek idovel, de van egy delelotti jarat is, ami estere er at, azon nem kell aludni. Amugy "tok romi" kint a fedelzeten: naplemente, langyos szello, tenger illat.
Amit meg olvastam, hogy Puglia tartomanyba valo belepeshez kell valami hasonlo regisztracio, mint a gorog plf. Ennek nezzetek utana!
A kikötőben megkeresed a társaságodat, hajót amivel mentek. A hajóra begurulást irányítják a matrózok. Jó szorosan összeállítják a kocsikat, az utasod vigyen mindent magával a gyaloghídon! Előre szedjétek ki egy táskába ami kell a kabinban! Nekem a Grimaldiéknál van kaja is a jegyhez meg kabin. Javaslom a városban vacsorázni mert a hajón drága és nem is olyan acélos a konyha ezeknél a társaságoknál! Ha nincs vihar akkor nagyon kellemes utatok lesz.
En tavaly kompoztam Bari-Corfu vonalon. Az osszes netes foglalos oldal teljesen random arakat dobalt es mindegyik probalt presszionalni, hogy most azonnal vegyem meg a jegyet, mert mar tele a komp es mindjart dragabb lesz. A vegen felhivtam a hajotarsasagot es mondtak, hogy tokre raerek a kikotoben jegyet venni, ami igy a legolcsobb netes oldalnal kb 20%-kal volt olcsobb. Kb 3/4 toltessel ment a hajo foszezonban, hetvegen. 200eur volt auto + 2 felnott + 1 gyerek. 260 feletti arakat lattam a neten. A jegyet "deck"-re vettuk, ez a legolcsobb. Az aircraft type seat egy atveres, egy kenyelmetlen, merev muanyag szar, csak van rajta fejtamla. A jegyeladonal reklamaltam, hogy en olyat akarok, de o mondta, hogy no problemo, siman felmehetek oda indulas utan a sima jeggyel is. Ez tenyleg igy volt, de aludni kb lehetetlen benne. A fedelzeten aludtam, gyerek a szekeken keresztbe, parom polifoamon a foldon. A kabin biztos jobb, de szerintem irrealisan draga. A 200eur helyett lett volna kb 500. A fedelzetre mindent fel kell vinni, amire szukseged lehet, mert nem lehet lemenni. 40-50 fok koruli hoseg van odalent menet kozben. Nagyon durva, mar amikor beallsz az autoval szauna, pedig akkor meg nyitva van a rampa es szellozik. Szerintem vastag polifoamot erdemes felvinni, azon lehet aludni. Sokan csinaljak. Udito, szendvics, stb. Van etterem, egesz vallalhato kajak vannak, de megkerik az arat.
2 felnőtt 2 gyermek egy Alfa Romeo Giulietta 251$. 11óra 31 perc a menetidő. Ez most hétvégén lenne, próbáld meg a szállásfoglalásodhoz igazítani! Hátha előre megvéve olcsóbb! Most nem találtam, hogy kell €-ra állítani, de végül is tökmindegy. át lehet váltani.
Van de sokat nem segít mert Brindisiből Patraszba és kamionnal ami egészen más dolog. Ugye 2 hete úgy volt az első ijedtség miatt, hogy az én rokonaim is az Igoumenitsa-Kerkyra-Bari kompozást választják. végül nem az lett de úgy emlékszem fejenként 45€ volt a jegy(4 személy 1 autó) decken ami azt jelenti, hogy nincs kabin. 20 órakor indult volna a hajó Igou.-ból, 21-30 Kerkyra és másnap 7-00 Bari. Volt gyorsabb hajó is közvetlen Igou.-Bari az drágább volt de pár órával hamarabb(éjszaka közepén) ér olaszba. Ha akarod rákeresek megint de te is megkeresheted a Direct ferries oldalán a dolgokat.
Vélhetően mi az Olaszországból történő kompozást fogjuk választani a negatív PCR teszt helyett, hacsak nem enyhítenek a görögök a beutazás feltételein aug. közepéig.
Van valakinek tapasztalata a kompozást illetően?
Érdemes/kell-e előre foglalni helyet a neten, illetve azt mennyivel az indulás előtt érdemes megtenni?
A lefoglalt jeggyel hol kell jelentkezni az indulás előtt (Bariból indulnánk), egyáltalán mi a menete ennek a kompozós utazásnak?
Mit érdemes a fedélzetre vinni, az utazás alatt le lehet-e menni a kocsihoz, milyen szolgáltatások elérhetőek egy ilyen hajón, stb, stb.
Bárkinek van ezzel kapcsolatban személyes tapasztalata, szívesen olvasnám hozzászólását.
Sziasztok! Ha esetleg utra kelnek egyedul a parom autojaval (aki hivatalosan nem a felesegem) akkor kell valami meghatalmazas, vagy ilyesmi? Nagyon beizgult a csalad erre a vegyes utazasra, hogy ok repulnek, en meg autozok.
Nem vonták vissza a rendelkezést a határon meg amilyen gatya van rajtuk. Az unokaöcsémék 3 kocsival mentek és 2 utasaitól nem kérték a 3. tól meg kérték. Töltsd ki előre és bajod nem lesz belőle!
A lentebb jelzett oldalon (travel.gov.gr) részletesen leírják a tudnivalókat a beutazás módja szerint. Közutasok esetében kell a negatív teszt eredmény, repülösök esetében nem.
Köszi. Mi is Sarti mellett döntöttünk, de az autós verziót elvetettük a tesztek miatt. (Te egyébként mivel utaztál?) Jól olvastam, hogy repülős út esetén csak QR-kód kell? Mennyire komoly a "szúrópróba" a reptéren? A terv szerint repülnénk Szalonikibe, és kérnénk a szállástól transzfert, ezért csak olyan jöhet szóba, akinél ez lehetséges. Akinek van ebben tapasztalata, infója, mennyit kérnek egy Szaloniki–Szarti transzferért?
Csak a Belgrád-Nis-Szófia-Kulata játszik, így ez az ideális. A travel.gov.hu-n kell kitöltened egy form-ot, aminek hatására az utazáshoz kapsz majd egy QR kódot, ezt a határon kérik(lehet csak útközben jön meg, mobilneted legyen) A határon minden belépőnek 72 óránál frissebb PCR teszt kell(nem, az olcsóbb IGG nem jó) Ez ~30.000 HUF/fő
Visszafelé tranzitban jöhetsz a MAC-SRB útvonalon, nem lesz itthon karantán.
Sziasztok! Először is elnézést, nyilván amit kérdezni akarok, már korábban leírták. Ohridba mentünk volna aug. elején, de azt alig hiszem, hogy 29-éig átsorolják a mostani pirosból zöldbe az országot, a karantén meg nekem nem pálya. Szóval Görögország az új cél, ahol '92-ben voltam legutóbb. Kérdéseim: jelen állás szerint mely útvonal az ideális, ha a Halkidikire mennék. (Úgy tudom, É-Macedónián keresztül nem lehet...) Milyen dokumentumok kellenek? Valami eü. igazolás? És ha valakinek van javaslata, Thesszaloniki környékén/Halkidikin merre van szép, homokos strand, olyan falu, ahol érdemes megszállni, megköszönném.
Én is közel lakom a reptérhez, de 700 Ft-os alapdíjjal és 300 Ft-os kilométerdíjjal összeszalad 3000 Ft egy irányba. Tehát valahol 1 hét környékén lenne nekem rentábilis a taxi. Annyi időre viszont ha megyek már családdal megyünk, tehát nagyobb taxi kell, ez pedig annyival drágább, hogy megint csak megéri ott parkoltatni.
Ráadásul akinek amúgy utcán áll az autója így őrzött parkolóba rakja amíg nincs otthon.
Dobro Parking, még céges utakon is itt parkolok, amikor nem én fizetem.
1 hét pl. 6600 Ft, kényelmesebb, mint a reptéri parkolók, mert a transzfer az ajtóban rak ki és onnét visz el, mint a taxi. Ráadásul a reptérhez nagyon közel vannak.
Én holnap kérdezem meg a környékbeli ismerösöket, hogy hagyhatom-e a házuk elött és aztán szerintem nekünk is taxi lesz, de ebböl a témából is ki kell még művelnem magam, mert szinte még életemben nem taxiztam 😳
A korai időpont miatt? Úgy 15 éve 03-00 kor kelek hétköznap úgyhogy nem probléma, de arra is fel vagyok készülve ha nem is vagyok itthon. Van ferihegyi taxis haver aki kiviszi bármikor az utazni szándékozót.(érte is megy) Időpontot egyeztetünk és annyi. Nem néztem utána van e olyan kedvező árú lehetőség a reptér közelében parkolásra mint amilyet a múlt héten linkelt fel egy fórumtárs Schwechat esetében. Ami parkolót a BA. üzemeltet az förtelmesen drága ha nem az 5 perces felveszem és viszem is módon tudod csinálni.
Minden családtag számára kell QR kódot kérni. A nálad szereplő családtag hozzáadás csak arra szolgál, hogy tudasd kedves görög barátainkkal, kivel utazik a gyerek. Ettől függetlenül neki(k) is ki kell tölteni az űrlapot.
(Beszéltek valahol arról, hogy 2 évesnél idősebb gyerekeknek kell csak, de jobb az óvatosság.)
Ebből a szempontból nekünk kényelmesebb lesz. 14-35 kor indul a gépünk Korfura. Viszont ti nyertek egy egész napot mi meg 17-15-kor leszállunk, transzfer a sziget nyugati felére, úgyhogy annak a napnak annyi.
Én most kértem QR kódot és érdekesnek találtam, hogy 1 családtagot hozzá tudtam adni magamhoz (többet nem) és hozzá nem kellett utiokmány számot, meg semmit megadni, csak életkort. Utána kitöltöttem egyet a feleségemnek, hozzáadtam a másik gyereket és ennyi. Remélem jó lesz így.
Még az is poén, hogy az utazás napján 0:00-kor küldik majd a kódot... Még jó, hogy az okostelefonok világában élünk, nekünk ugyanis kb. fél 2-kor kell majd elindulni itthonról, hogy a 6:20-as Wizz géphez idöben kiérjünk. Jó lenne még nyomtatással is bíbelödni az éjszaka közepén, föleg, hogy nincs is nyomtatónk :-)
Kb pont ezt szamolgattam egy oraval ezelott. Azt irja, hogy a 72 oraval korabban lezajlott teszt eredmeny kell nekik. Ez nekem kb ugy jon ki, hogy szerdan leveszik, pentek reggel a kezembe nyomjak es indulas. De mintha mar lattam volna olyan hirdetest is, hogy masnapra adjak a tesztet. Elvileg a teszt futtatas 24 ora, igy ha reggel leveszik, akkor masnap delutanra siman lehet eredmeny.
"eredmény"-t ír :/ Az eü-s ismerősöm is azt mondta az számít amikor a labor kiállítja az eredményt. Ha úgy lenne, hogy a mintavétel ideje, akkor hétvégén nem is lehetne odautazni, mert csak hétköznap van labor.
"present upon arrival a negative molecular test result (PCR) for COVID-19, performed up to 72 hours before their entry to Greece" - en ezt ugy ertelmezem, hogy a mintavetel frissebb 72 oranal, nem az eredmeny.
Halihó! Szerintetek szombati indulással, tehát vasárnapi belépéssel Görögországba, mikor érdemes a tesztet csináltatni? Mert azt olvastam csak a második napon van meg az eredmény, mert akkor mutat pozitivitást. De egészségügyis ismerősöm pedig azt mondta, neki mindig másnapra van meg az eredmény. Tehát ha szerdán csináltatjuk, de véletlen megkapjuk csütörtökön, akkor az lehet, hogy már vasárnap reggeltől nem lesz érvényes. Mert ha bármi miatt tovább tartana az út a vártnál, akkor nem érünk oda vasárnap reggelig :/
Esetleg lehet úgy kérni a klinikát pl medicover, hogy csak pénteken állítsák ki?
30 rugo kurul van a teszt fejenkent. Meg nem nagyon lattam sem itt, sem facebookon ujjongani senkit, hogy jelentosen olcsobbat talalt.
En ha megis elindulok iden, akkor vagy leroptetem a csaladot, en meg lemegyek egy nappal elobb kocsival, vagy egy par napot eltoltunk Olaszorszagban es 2-3 megalloval lecsorgunk Bariig, megnezunk ezt-azt utkozben es utana athajokazunk. A repulo fele, harmada a tesztnek, a hajo kb ugyanoda jon ki a vegen, de mas elmeny egy tengeri kompozas, mint egy agyig feldugott vattas hurkapalcika.
A PCR teszt 30.000 körül van. Ha nem vasárnap indulnátok(Wizz szombaton van), akkor javasolnám, hogy a családot reptesd le Thessalonikibe ennek a feléért, te indulj korábban és vidd le az autót, és szedd őket össze a reptéren, így csak neked kell teszt. No meg ebben az esetben a reptérre el kell nekik jutni még otthonról. Visszafelé már lehet a szokásos macedón-szerb útvonalon jönni. Most, manapság ez képes napi szinten változni.
Budapesten több helyen lehet csináltatni, pl. Medicover. Időpontot időben foglalj pl. az utolsó péntekre, mert ez nem olyan egyszerű, hogy beesel és megcsinálják.
NEM, az teljesen msra valo! Pcr teszt kell, megpedig angol nyelven, szamlaval, eredetiben, nem emailben, sms-ben, stb, hanem papiron, pecsettel, 72 oranal frisebb mintavetellel. Minden utasnak! Gyereknek, nagymamanak egyarant. Szinten minden utasnak kulon PLF urlap (travel.gov.gr), a belepeshez szukseges qr kodot aznap ejfelkor kapod meg gorog ido szerint, mint amit megjeloltel az erkezes datumanak. Ezt mutogathatod telefonon is. Mobil neted legyen, hogy ha menet kozben jon meg a kod, akkor is megkapd! Ha ezek megvannak, akkor mar "csak" a lefele autozas marad, ami kizarolag Bulgarian keresztul kivitelezheto. Ez a mai allapot, ami barmikor valtozhat.
"Az utak és a tenger bizonyára a helyükön maradnak. :)"
Az lehet,de édesanyám még sosem látott tengert,és már elég nehézkes a mozgása.Megigértem neki,hogy leviszem mindenképpen,hogy megadathasson neki az unokájával tengerparton nyaralni.:)
A körülményesség része nem érdekel,összeszedem az infókat,elvégzek mindent,legfeljebb több időmet emészti fel.
Egyébként PCR helyett elfogadják az antitestest?Mert egy hete csinálták meg nekem melóban..
Ahogy néztem,azért van szórás az árakban...tudtok olyan helyet,ahol a családi kasszának értelmezhető árban van? :) Tatabánya környékén lakok,de Pest se gond.
A pillanatnyi állapotok most kis túlzással tényleg "pillanatnyiak". Senki sem tudja mi lesz holnap, vagy a jövő héten. Mármint hogy a vírus miatti korlátozások/szabályok hogyan alakulnak. Az utak és a tenger bizonyára a helyükön maradnak. :)
azért kérdeztem a specifikus dolgokat,mert itt gyakorlati tapasztalat van.
Szinte heti szinten járok külföldre,Szlovákiába,de azzal itt nem sokra megyek.
92-ben jártam Paralián,tavaly Cresen,tejesen idegen ez a rész így nekem,az utak,infrastuktúria,egyebek.De a neten lévő leírások is több évesek olykor,a pillanatnyi állapotról meg mindenféle infók keringenek.
A tankolást annyival egészíteném ki, hogy itthon az utolsó kúton tele, hogy Szerbiában ne kelljen, Bulgáriában pedig én az ŐMV kutakat ajánlom mert sosem volt problémám a kártyás fizetéssel és az ár most arra a legolcsóbb(Bulgáriában). A Görög határ előtt(Kulata) 2 km.-el van ŐMV ott megint tele és Paralia simán megvan oda vissza ha nem kocsikázol sokat Görögországban. Amiről a többiek nem szóltak az az autópálya használat. Szerbiában, Görögországban fizetőkapuk vannak. Visa-Mastercard, Maesto működik. Ha mégsem marad az €. Bulgáriában e-matrica. Javaslom előre megvenni! Vinetki.bg 15 leva a hetes(7 napos) 30 leva a hónapos(30 napos). Ha visszafelé is Bulgária felé van szándékod jönni akkor a 30 napos a célszerű. Ha Észak-Makedónia felé akkor elég a hetes. Ne zavarjon, hogy az előttem szólók kizárták a makedón tranzitot Görögország felé! Igazuk van. Hazafelé azonban lehet jönni arra is. Jó utat, jó idót!
Jelen állás szerint nem tudtok Macedónia felé menni, csak Bulgárián keresztül (Promahon átkelő). Kötelező a negatív Covid teszt a belépéshez minden utasnak, előző hozzászólásokban látod a formai követelményeket, illetve egy PLF formot kell kitölteni, és az ennek eredményeképpen kapott QR kódot bemutatni. Figyelni kell a változásokat, bár jövő hét végéig kicsi az esély, hogy pl. eltörlik ezt a tesztes feltételt, vagy megnyitják Evzonit.
EUR tapasztalatom szerint mindenhol működik, és a bankkártyás fizetési lehetőség is egyre inkább.Érdemes mindkettővel készülni.
Személyi - ha marad a szerb-bolgár-görög útvonal - elég lehet. Mi útlevéllel mentünk idáig, lehet feleslegesen?..
Tankolásban nem lesz nagy különbség, Görögország a legdrágább.
Szintén előző hozzászólások alapján nem nagyon lesz tömeg az utakon/határokon...sajnos hozzánk hasonlóan valószínűleg sokan otthon maradnak inkább idén
A jelenlegi helyzetre tekintettel, tisztában vagytok vele hogy mire van szükség az utazáshoz? Szerintem nem vagy tisztában a jelenlegi helyzettel, ha É. - Macedóniát írod útvonalként.
De a kérdéseidre a válasz. Elég a személyi, elég a kp euro és bankártya. Hol érdemes tankolni? A kúton. Elötte kérdezd meg hogy működik-e a kártya. Eurot általában szarul váltják. Jelenlegi helyzetre tekintettel sehol nincs tumultus.
Jövő héten vasárnap indulnánk a családommal Paraliába.Nagymama,unoka,mi,4-esben,autóval.
27 éve jártam ott,busszal,azóta kicsit tudom más lett,viszont az utazási feltételeket miképpen biztosítsam?
-euro kp-ban lesz nálam,azon kívül kell vmelyik nemzet valutája? Vagy simán tudok bankkártyával fizetni mindenhol?(útdíj,tankolás,befizetnék Szkiatoszi hajóútra,etc..)
-sima,kártyás személyi elég,nem kell útlevél?Olvastam leírásokat így is,meg úgy is.(Békés megyéből indulunk hajnali 2 körül,Tompát gondoltam,majd Szerbia,Macedónia,Gr)
-Tankolni hol érdemes jelenleg?(dízel)
-visszaindulás hajnalban érdemes,itt is tumultus van visszafelé napközben,mint Horvátországnál?
Facebook csoportokba sokan írtak már. Amire figyelni kell, hogy angol nyelvű kell és a legjobb, ha pecsétes papír. Ha még sincs lehetőség megvárni és csak emailban kapja meg az illető, akkor azt is ki kell nyomtatni és kell mellé az eredeti számla. Sajna a határmenti bolgárok rögtön ráröppentek a hamis teszt forgalmazására. Ha ezek megvannak nem kötekednek. Persze a QR kód továbbra is kell mellé. Fontos, hogy teszt birtokában sem teljesen kizárt, hogy a határon csinálnak tesztet, de ezt leginkább a fertőzöttebb országok állampolgárainak tartogatják.
Van esetleg olyan a fórumozók között, aki a kötelező teszt óta utazott ki autóval, Bulgárián keresztül? Ha igen, mennyire egyszerű teszthez jutni itthon, és rendben volt formailag a papír, nem kötözködtek a görög határon?
Minden fizetőkapunál, a görögöknél is Euróval feltöltött TransferWise kártyával fizettem.
14:15 komp indul Thassosról (0 km)
15:10 komp kikötött indulás Keramotiból (0 km)
15:54 fizetőkapu 2,4 Euró (69 km)
Itt most jön egy kis csúszás, mert volt egy kis dolgom Nea Kerdylia-ba. Kb. 2 órát töltöttem ott az egy ideig utolsó görög vacsorával együtt és kb. 8-9 km többlet km-t autóztam.
18:48 fizetőkapu 0,9 Euró (123 km)
19:13 fizetőkapu 1,8 Euró (170 km)
19:28 fizetőkapu 0,5 Euró (197 km)
20:04 fizetőkapu 1,8 Euró (259 km), ez van Evzoni előtt
20:06 érkezés a görög határra (262 km)
19:25 indulás a macedón határról (az idő mindig helyi idő, átjutni 19 perc volt)
19:31 fizetőkapu 100 DEN/1,63 Euró (276 km)
----- 310 km-nél újabb fizetőkapu épül, egyenlőre sávelhúzással
20:06 fizetőkapu 60 DEN/0,98 Euró (344 km)
20:21 fizetőkapu 80 DEN/1,31 Euró (371 km)
20:40 tankolás, és egy kis mozgás (405 km)
21:03 fizetőkapu 60 DEN/0,98 EURÓ (415 km)
21:13-21:16 MAC-SRB határ (430 km)
20:20 fizetőkapu jegy elvétel (437 km)
23:40-0:15 lapovoi ÖMV kút egy kis pihenés és wifi használat (705 km)
0:58 fizetőkapu 1460 RSD/12,53 Euró (788 km)
1:35 fizetőkapu jegy elvétel (885 km)
2:43 fizetőkapu 630 RSD/5,41 Euró (983 km)
3:03-3:10 SRB-HU határ Tompa (1008 km)
3:38 tankolás és egy kis mozgás Kiskunhalason (1041 km)
5:46 hazaérkezés (1206 km)
A magyar határőr annyit kérdezett honnét jöttünk. Görögországra annyit kérdezett, hogy megálltunk-e valahol. Mondtam csak tankolni. Igazolást (számla, nyugta,...) nem kértek. Lézeres hőmérőzés a homlokunkon, a vámos benézett két táskába és további jó utat kívántak. Az utakon személyautó szinte alig volt.
Én az este jöttem haza Görögországból repülővel.Sem a magyar sem a görög nem csinált semmiféle vizsgálatot,tesztet senkivel sem. Egyedül kifele kérték a QR kódot mindkét országban a reptéren ,de csak épp rápillantottak és ennyi. Hazafelé teljesen semmi,átlagos ki-be léptetés.Kint a tömegközlekedési eszközökön maszk,az üdülőhelyeken semmi.
Nem kell, vegezhetnek szuroproba szeruen, de Magyarorszagrol ennek az eselye nagyon kicsi. Es semmi karanten, mire megvan az eredmeny, a tobbi utas jo esellyel mar akar tobb szaz km- re van . Ezert kell kitolteni a beutazashoz a kerdoivet, hogy el tudjanak erni, ha valami baj lenne. Egyebkent a kontakt kereseseknel is, ha jol emlekszem a repulogepeken is kb 2 sort ellenoriznek a fertozott korul, soha nem az egesz gepet.
Tudom.És te azt tudod a repülős utazásnál hogy a Görög reptéren tesztelnek és ha csak egy fertőzött is van akkor megy mindenki karanténba?Ne így legyen,de azért erre is készüljetek.
Nekünk tavalyelőtt Röszkén hazafelé jövet mondta a vám és pénzügyőr,ő is ott volt, hogy miért arra mentünk?Azt mondta hogy Röszkét el kell felejteni szeptember közepéig.Normális volt és normálisan el lehetett vele dumálni.
Igen, a fiatalok rutintalanok és nem azt kérdezték merre jöjjenek, hanem kérték a határinfó várakozási időket. Elküldtem nekik, ez lett. Simán meg lett volna 12 óra alatt Bulgária felől! Hát nem lett meg.
Tényleg köszönöm a felajánlást,de a repülős utat már végképp elvetettük.
Igazából már ebből a sok variálásból lett elegünk ami két hete megy és ezzel párhuzamosan mi is variáltunk,ezért jutottunk erre a megoldásra.Tudjuk,nagy valószínűséggel nem fogják eltörölni a tesztet a Görögök,de nem is akarnánk az amúgy is bizonytalan utazási körülmények mellett még a tesztre is 120ezret kifizetni.
Ismered a rőzsét cipelő banya meg a királyfi esetét?!
(csak tréfából kérdem, remélem a rokonok már hazaértek, mert arra már nincs szó, ami itt folyik).
Szóval ....
.... bla-bla-bal ...
- "Hány éves vagy fiam?" - kérdi az aktus után a banya.
- "23." - válaszol a királyfi.
- "És még hiszel a mesékben?" - kérdi tőle a banya.
No, szóval te még hiszel a mesékben? (police.hu)
Face-n írták pl. hogy 20 autó állt Röszkénél és 2 óra volt a várakozás.
Azt is írták, hogy Tompánál senki sem volt és 5 perc alatt átjöttek ...
Most néztem szerb kamerát, nincsenek sokan, de mégis ott fognak állni vagy 2-3 órát. Autónként 10-15 perc egy ellenőrzés.
Tavaly ezt már kitárgyaltuk azt hiszem, hogy úgy tűnik, mintha utasításra csinálnák ezt a módszeres ellenőrzést-szivatást ("Nem megmondtam, hogy itthon nyaralj! Itt biztonságos. stb...").
Röszke felé SOHA. Ott mindennapos a szívatás, máshol csak alkalmi.
Igazán sajnálom, hogy így alakult. Ha mégis szembejön veled egy olyan hirdetés(repülős) mint amilyet a császár városból linkelt a múlt héten egy fórumtárs, én fenntartom az ígéretet, hogy ki juttatlak Ferihegyre és a kocsid biztonságos tárolását is megoldom.
Mi közben dűlőre jutottunk az asszonnyal.Mivel mindig ment a variálás,egyszer megyünk egyszer nem,így megbeszéltük hogy csak abban az esetben megyünk ha nem kell teszt,sehol.
Két napja a szállásadó is hívott hogy megyünk-e,kicsit úgy tűnt hogy ő is le akar beszélni.Kérdeztem mi a helyzet,mennyien vannak.Azt mondja mindenki visszamondta,az egész szezonra mi vagyunk az egyetlenek meg még egy család,de 99% hogy ők sem mennek.így már érthető hogy miért akar lebeszélni.Akkor már egyszerűbb neki ha senki nem megy.
Mi is szerencsésen hazaértünk az előbb, görög bulgár, bulgár szerb határ, 10-10 perc várakozás volt összesen, Magyarországra pedig Tompán mentünk, ahol szintén nagyjából 10 percet töltöttünk. Megkérdeztél honnan jövünk, felnyittaták a csomagtartót, és megmérték mindenkinek a lázát, majd kellemes utat kívántak.
Hazaértünk minden gond nélkül. Macedónián keresztül Tompa felé jöttem, hajnali fél 3-kor nem volt senki a magyar határon. Legtöbben Evzonin voltak, az 15 perc. A másik kettő nem volt 5 perc. A magyar határőr annyit kérdezett honnét jöttünk. Görögországra annyit kérdezett, hogy megálltunk-e valahol. Mondtam csak tankolni. Igazolást (számla, nyugta,...) nem kértek. Lézeres hőmérőzés a homlokunkon, a vámos benézett két táskába és további jó utat kívántak. Az utakon személyautó szinte alig volt. További részletek időpontokkal később. 😉
Nem közvetlenül a topik témája, de mástól is olvastam, hogy néhány topik első 3 hozzászólása után a többi lassan töltődik be már egy ideje.(nálam is) Ma csak úgy próbaképpen a Firefoxon megpróbáltam és kifogástalanul gyors. A Chrome ugyanúgy lassú de nem minden topikon.
Itt vannak a tranzit útvonalak, és az azokhoz tartozó határátkelők (SRB-nél Tompa és Röszke). De ez csak a külföldiekre vonatkozik tranzitban. Magyar állampolgárok mindegyik határátkelőt használhatják.
Akit elküldtek(?) Ásotthalomról, remélem, legalább utólag tett hivatalos panaszt. Rendvédelmi szerveknél nem esik jól, ha az ember letolást kap.
Találtam más elérhetőséget Tompára, elsőre fel is vették, nagyon udvarias volt a tiszt és cáfolta, hogy csak Röszkénél lehet belépni. Hercegszántó úgyszintén. A kis határokat nem kérdezem meg mert 22 óráig nem hiszem, hogy odaérnek.
Tompa 0677351777 és Hercegszántó 0679354028 gyakorlatilag nem elérhető. Mintha félre lenne téve a kagyló. Később még próbálkozom, a retyerutyám kb. mostanában van Promachonason ha sikerült elindulniuk 7 órakor(itthoni idő szerint 6 kor.)
Facebookon tobben irtak, hogy Tompanal is atengedtek oket. Szerintem egy telefon erkezes elott a kiszemelt hatarra siman belefer. Ez, hogy csak Roszke a tranzitutvonal resze szerintem pont olyan jol van (nincs) leirva valahova, mint ez az egesz szabalyozas.
Ha igazak a hírek akkor azért van itt egy kis csúsztatás. Ugyanis vannak olyan hírek hogy csak Röszke a tranzit útvonal része. Viszont ha tényleg így van akkor a határőr jóindulatán múlik az hogy át enged a határon mondjuk Hercegszántón.
Erről bátorkodtam beszélni alant, mondhat a minisztérium meg a konzul bármit, a dolog végül azon múlik, a szolgálatban lévő határőrön hányas a kabát...
A karantént hazaérkezés után az NNK helyi szerve rendeli el, a határátlépéskor kitöltött tájékoztató alapján. Az elrendelés előtt telefonon beszélnek veled és ez alapján rendelik el. Az általad említett esetben pedig a tranzitálás miatt nem került volna elrendelésre általuk a karantén. A hazaérkezés és a telefonos egyeztetést (munkanapokon) közötti időt kellene csak otthon maradni.
Hazai idő szerint 6-00 kor elindulnak haza az unokaöcsémék. Estefelé beszámolok mire jutottak. Nem mennek kőrbe Igou.-Bari-stb. Eleve 30 napos bolgár matricát vettek meg tartanak a piros NMK.-tól, úgyhogy BG-SRB ahogy lefelé mentek.
Egy másik fórumon írta az egyik tag, hogy tegnap mentek haza autóval görögből, a szerb magyar határon pedig nem akarták őket átengedni 14 nap karantén nélkül. Állítólag az ásotthalmi átkelőnél elküldték őket Röszkére, mivel az ottani határőrök nem hallottak erről, hogy haza lehet jönni karantén nélkül görögből és nem voltak hajlandóak meghallgatni azt, hogy mi van a magyar konzul oldalán. Végül Röszkén átengedték őket, de csak azért, mert a lakóhelyük 30km-e van Szerbiától, és így különös méltányossági okból ingázónak minősítették őket
Jó utat kívánok és szerencsés visszatérést, aki nekiindul. Részemről lezárva a dolog, ilyen feltételekkel nem indulok el. Voltam 1,5 évet katona, azt is ki tudtam várni. Most is várok egy évet és jövőre 20 napra megyek, mert a rászánt keretet félreteszem. Ha jövőre ugyan ez lesz, akkor várok még egy évet és elmegyek görögbe egy hónapra...Azután nem tudom. Lehet lecserélem a most egyéves autómat, jobb híján. Akkor már már három éves lesz. :-)
Teljesen igazad van. Mivel nem szokasom hulyeseget posztolni es meg az elozo evezredben volt az a matekora, amikor kiszamoltuk, felutottem a googlet es bepotyoresztem az elso "lotto ods calculator" oldalra, amit talaltam. Hat nem tudom mit szamolt ki, mert most vettem a faradtsagot es kiszamoltam rendesen, ahogy kell es tenyleg a 6-os lotto eselyesebb. Nem is kevessel. Nade ez mar nagyon off. Legalabb a virusokhoz terjunk vissza, ha mar iden ugysem autozunk!
Annyi kiegeszites, hogy ugy ertettem, hogy ha mindenki ugy figyelne es lenne ovatos, mint ahogy te irtad, akkor valoban nem kene a virustol felni, mert ugye tudjuk, ha nem tud terjedni, siman megmurdal szegeny. Erre batorkodtam irni a tipikus angol turistat, aki leszar mindent, foleg ha elszabadul 10 napra egy gorog szigetre..
ja,csak itt Olaszország Szerbia és É-Macedónia görbéiről volt szó.Persze idekeverhetjük még amerikát is,csak semmi értelme.
" Ha ezek a tipikus ,,mindent leszarok” reggeltol estig reszeg , befuvezett fenegyerekek ellepik a szigeteket, akkor szerintem hatalmas baj lesz ugy augusztus kozepere.."
Egyaltalan nem mindegyek a szamok, sot baromi fontosak! Mert 2 hetente kb hatvanyozodnak. Es Gorogorszagba meg csak ma erkeztek az elso angol jaratok, akik amugy a gorog turizmus 70% at adjak evente. Ha ezek a tipikus ,,mindent leszarok” reggeltol estig reszeg , befuvezett fenegyerekek ellepik a szigeteket, akkor szerintem hatalmas baj lesz ugy augusztus kozepere..
Az a baj, hogy ezek a szamok azt mutatjak valojaban, hogy 2 ket hete hany uj fertozes tortent. Mostanra valoszinuleg joval nagyobbak a szamok, a tendenciabol latszik. Idovel majd kiderul. Egy biztos, Olaszorszagban legalabb 20x akkor biztonsagban vagy jelen pillanatban, mint Macedoniaban.
Sejtettem. Almat hasonlitasz kortehez. Ne menj adatelemzonek. :)
Olaszorszag lakossaga 60M, 1M emberbol alig 5 uj fertozodik meg naponta. Ugyanez a szam Szerbiaban 40 (8x Olaszorszag), Macedoniaban 102 (20x Olaszorszag). Ezek a szamok mar igy is onmagukert beszelnek, de minden orszagban mas-mas a meres modszertana, szoval nem biztos, hogy ossze kell hasonlitani. Visoznt a gorbek alakjat ha megnezed az latszik, hogy Olaszorszagban teljesen stabil ez a 200 koruli szam, tehat a jarvany nagyon lassan terjed. Holnap, vagy akar 1-2 het mulva is nagy valoszinuseggel ugyanennyi lesz ez a szam. Szerbiaban es Macedoniaban viszont naprol napra egyre tobb az uj fertozott. Az utobbi par napban mintha lassulni latszana a terjedes, de 2 hetes lappangasi idovel ilyen kovetkeztetest meg elhamarkodott lenne levonni. Majd ket het mulva ha ranezel a grafikonra es meg akkor is 200 korul lesznek a szamok, akkor elmondhatod, hogy meg mindig eleg szar a helyzet, de mar javulo tendenciat mutat. Talan Macedoniara ra lehetne mar fogni, hogy tetozesben vannak.
Minden ország pozitív eredményű teszt számát csak akkor lehetne érdemben értékelni, ha mindig megadnák, hogy ez az eredmény HÁNY TESZTBŐL jött ki. És ez igaz Magyarországra is. Ha nincs teszt, nincs pozitív eredmény. Ha kevés a teszt, abból kevés lesz a pozitív.
Kétdezd az ORFK-t vagy a konzulátust. Nézd, nekem tökmindegy te hogy értelmezed, két napja csak olyan beszámolót lehet olvasni hogy simán jöttek, plusz a hivatalos szervek is ezt támasztják alá. Majd ha valaki arról számol be hogy nem engedték be simán pedig csak tranzit volt, na akkor lesz értelme kételkedni. Részemről egyenlőre ez az akadály elhárlt.
Sajnos vagy nem sajnos, de látják. Ezt en tudom igazolni tapasztalatbol. Ahogy becsipogtatja a személyit a rendszerbe mar ki is dobja a gép mikor melyik hataron jartal. A másik pedig hogy elmondtak és megirtak minden érdeklődőnek, hogy igazolni kell, hogy melyik országban tartózkodtal X napot/hetet
. Erre nyilván elég egy szallasfoglalas visszaigazolas.
És akkor ez nem tök mindegy. Már az is baj ha be tudsz jönni szarakodás nélkül? Egyébként nem vagyok benne biztos hogy az unios határátlépéseket nem látják.
Hát engem pont nem zavart össze,(most) mert pontosa az hangzott el ma a Gulyás szájából ami itt keringett már tegnap is. Miszerint a kiindulási ország számít. És a tapasztalat amit megosztanak is ezt támasztja alá.
Igen, csak a szerb határőrön kívül - aki belelát a belépési adataidba - senki nem fogja tudni megmondani, hogy te még megálltál Belgrádban bulizni. Sőt azt sem, hogy beugrottál Skopjéba is egy 1-2 napra. Tehát zöld országból jövök, de közben azért mindent megtettem azért, hogy esélyes legyek egy kis fertőzésre.
Sőt így nem ér semmi ezen a szakaszon a rendelet, hiszen magyar állampolgárként gyártok magamnak Wordben valami angol nyelvű dokumentációt, ami görög szállásfoglalásnak néz ki, és már karantén nélkül bent is vagyok az országban.
Pontosan. Elvileg a PCR teszt előtt 6-8 órával nem lehetne se enni, se inni, legfőképpen nem alkoholt fogyasztani. Egy tisztességes kajálás meg néhány rövidital, egy kis orrspray, és máris nő a negatív tesztek aránya :)
Nem véletlenül "értelmezi rosszul". A két hivatal biztosan képes volt egyeztetni, hogy melyik mit mondjon, ergo nem véletlenül mond az egyik mást, mint a másik. A cél, az összezavarás, minél többen maradjanak itthon, hiszen lőrinc barát szállodái üresen konganak. Az meg nem járja, hogy veszteség érje a világ legokosabb vállalkozóját....
De mindegy melyik mit mond, az lesz a döntő, hogy a határra érve az éppen szolgálatot teljesítő határőr milyen lábbal kelt aznap. Mellesleg a tegnapi életbelépéstől ma reggelig 700 utazót tettek karanténba. (hogy melyik határokon és honnan jövőket, azt nem taglalja a hír)
Szerintem én voltam és továbbra is tartom, hogy Evzoni nyitva van GR.-felé is csak korlátozásokkal. Pl. Görög állampolgárok számára. Munkavállalási, letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek számára. Diplomaták részére. Most ennyi jutott eszembe. A többit a konzuli szolgálatnál elolvashatod.
Elnézést,hogy korábban eltértem a topiktól,de kikivánkozott belőlem néhány gondolat
Viták helyett inkább egymást segítsük.Tegnap egy hozzászólásban utalás volt arra,hogy Evzoni időszakosan múködik GR. felé is.(remélem jól emlékszem)Van erre bármilyen megerősítés?
Reménykedjünk,hogy a tesztkötelezettség megszúnik.Ha marad a helyzet akkor valószinüleg én autőval lemegyek és a családom utánamrepül Szalonokibe(6900 ft.csomag nélkül).Tavaly is ezt csináltam,de akkor Athénba repültek aminek a távolság miatt van értelme.Most gyors fejszámolással kiszámoltam .hogy a 6900ft-os jegy olcsóbb mint a 30 000 forintos teszt(ehhez nem kértem telefonos segítséget).Ha valaki az idén belevág nem kell számolni a korábbi évek törökinváziójával.
A pcr teszt megbizhatatlansaga jelen esetben a nyaralasod javara teved. A pozitiv tesztek ritkan hazudnak, viszont sokszor lesz negativ valojaban fertozott egyeneknel. Ezert kell a negativ eredmenybol ketto.
"A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy aki egy zöld országból érkezik, de megáll egy más színű besorolású országban, akkor az utóbbi a döntő szempont. "
Szerintem ez a regiós színezés mondjuk olyan helyen lesz mint Ausztria, mert ott pl felsőausztriába sok van de van ahol semmi. Az rohadt mindegy hogy mondjuk Srb vagy É-mac-ban mit hova szinez ha Gr. számít. Most éppen.
Nekem ebből az jött le(de előtte kitöltöttem a nemzeti konzit:-), hogy Cili néni dönthet úgy, hogy az E-75 akár zöld is lehet a piros NMK.-ban. Szóval megpróbálom megtudakolni a nevezett néni cégétől, hogy mi az állásfoglalás az E-75 "régió" piros országon futó szakaszáról. Biztos egyszerű lesz!
Hát én bizakodok. Valahogy az az érzésem, hogy az nem random, hogy egy országból mennyit tesztelnek (legalábbis nem lenne logikus). Az, hogy az adott országból ki húzza a rövidebbet, az OK, hogy random, viszont annak az esélyét, hogy tesztelnek, még össze kell szorozni azzal, hogy pozitív is lesz. Persze megértem, hogy ez is kockázat és nem fér bele.
Egyébként a Görög határon nincs mód tesztet csinálni? Pénzért?? Vállalva az egynapos büntit a szálláson? Eddig müködött!? Ez az infó estleg a kettesben utazóknak volna hasznos..
Érdeklődni szeretnék, hogy az új járványügyi határátlépési szigorítást, melyet a 341/2020. (VII.12.) Kormány rendelet ír elő, miként kell pontosan értelmezni? Jelenleg Görögországban tartózkodunk, ahonnét 2020.07.17-én indulunk haza autóval. Görögország besorolása jelenleg zöld, de az országok (Bulgária, Szerbia), amelyeken átutazunk sárgák. Az említett sárga országokban nem kívánunk megállni, maximum wc használat és a szükséges egyszeri tankolás végett. Kérdésem, hogy magyar állampolgárként a kiinduló ország színét, a tranzitként használt országok színeit, vagy kizárólag a hazánkkal szomszédos ország színét veszik figyelembe a határon?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: HB
Tisztelt HB!
Tájékoztatom, hogy az Önök beutazása során a kiindulási ország, azaz Görögország besorolását fogják alapul venni, tehát korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarországra.
Kérem, hogy a görögországi tartózkodásuk igazolására szolgáló dokumentumokat a határátlépéskor mutassák be.
Tisztelettel:
X Y r. alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály Idegenrendészeti Osztály
Tisztelt X Y rendőr alezredes Úr!
Köszönjük gyors válaszát.
Egy kérdést még engedjen meg. A görögországi tartózkodásunk igazolására mit fogadnak el? Pl. a szálláson kapott számla, a hazautazáskori komp jegy nyugtája, a hazautazáskori autópályadíj nyugta (több is lesz a kapus rendszer miatt), egy bolti vásárlási nyugta a hazautazás napján, ...
Ezek megfelelőek, vagy valami pecsétes igazolást kell beszereznünk valahol?
Elnézést a kérdések miatt, de a munkahelyünk miatt nem mindegy, hogy mi fog történni velünk hazaérkezéskor a határon.
Tisztelettel: HB
Tisztelt HB!
Minden olyan dokumentum, amely a görögországi tartózkodást igazolja, pl. az Ön által felsorolt számlák, nyugták. Pecsétes igazolás a görög hatóságoktól nem szükséges.
Tisztelettel:
X Y r. alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály Idegenrendészeti Osztály
Tegnapelött ment egy barátom repülővel,bár ő Athénba ment de azt mondta hogy müködik az ellenörzés. Valóban vettek ki embereket tesztre, ő kettőt látott. Mi alapján vesznek ki nem tudom,megkérdezett egy angolul beszélő egészségügyist miattunk....az volt a válasz hogy randomly...... Ez sajnos nekem nem fér bele.....
Sorry, értem. Lehet, hogy utána kell néznem ennek a görög karantén témának, mielött foglalok, mert mi is 2 gyerekkel mennénk... Azért gondolom el nem választják a családot, hanem kompletten "dutyizzák". Ami azért úgy sem nagy élmény :-(
Alternativa volt a repülő...de mivel a görögök szúrópróba szerűen tesztelnek és valakit négyünkből a " megbizható" teszt miatt kint tesznek karanténba........... itt véget is ért a történet. Két felnöttnek vállalható a rizikó.... de egy négy fős családnak sztem nem
Arról volt szó, hogy nagyon drágán vettek nagyon sok lélegeztető gépeket ismeretlen gyártótól és ismeretlen forgalmazóktól. Mármint a külügy. (talán 14ezer darabot!!! ) Ehhez képest a Kórházellátó vásárolt 2500db-ot kevesebb mint fele annyiért/db, ismert márkákból ismert forgalmazóktól megbízható szerviz és karbantartás háttérrel. Ezekkel, az eddig meglévő 2000db-al, és a SOTE által is vásárolt gépekkel együtt jelenleg van Magyarországon annyi lélegeztetőgép amennyire félmillió beteg(nem fertőzött, hanem beteg!!) esetén lehetne szükség. Ennyi beteget a hazai egészségügy semmilyen formában sem tudna ellátni/kezelni.
A külügy elköltött 300milliárdot ezekre a gépekre és most flegmán azt mondják, ha nem kell, majd eladjuk..... Ja, jó esetben negyed áron. ://
Szerintem, ha lenyugodott mindenki akkor legyen türelemmel szombatig és akkor lesznek közvetlen, igaz, megkérdőjelezhetetlen eredmények! Ha az én retyerutyám mégis a Bari kerülőt választja, olvastátok, hogy lesz más aki SRB.-felől fog belépni szombaton. Ha"egyenesen" jönnek akkor bevállalják a makedón-szerb vonalat. Én tanácsoltam nekik mert úgy gondolom(lehet, hogy tévedek) BG.-felől rengetegen jönnek hazafelé. Szártin is elég sok még a szerb akik a tiltás előtt érkeztek és 2 hétre mentek. Bár ők is választhatják Evzonit.
Repülö nem alternatíva (bár most már lehet, hogy késö)? Én a jelen állás szerint Bécsböl szeretnék menni és reményeim szerint oda is visszajönni. Aztán ha közben Ausztria bepirosodik is, igazolom, hogy Görögországból indultam, ha meg Görögország pirosodik be és Ausztria zöld marad, akkor meg nem. Vagy naívság azt gondolni, hogy ez ilyen egyszerü?
"a gyártó 0-24ben gyártja a teszteket,nem tudják kielégíteni az igényeket"
2020.május 4. Szijjártó Péter elmondta: az elmúlt héten 525 ezer vírusteszt érkezett, így a 2,5 milliót közelíti meg az importált tesztek száma, és a további szerződéses állomány 1,2 millió darabra vonatkozik.
Ha vennéd a fáradságot! Elolvasnád amit irtam...és értelmesen értelmeznéd! És jó magyar szokás szerint nem rögtön rendreutasitó okoskodással válaszolnál! Látnád hogy a gépek mivoltárol alkalmasságáról egy sort sem irtam! Csak a felesleges és értelmetlen költekezésre probáltam utalni...bár ha ugy vesszük nem felesleges mert igy tudott visszacsusztatni a gyártó...valószinüleg. Viszont ha a te habitusoddal válaszolnék megkérdezném hogy egy nagy tudású gyogyszerész hölgynek mi köze orvostechnikai eszközökhöz?....De lehet hogy meghivnak mondjuk vizvezeték szerelöket is mikor egy uj cső anyagát tesztelik.....
Most beszéltem a konzuli szolgálattal és szóban is megerősítették,hogy hazaérkezéskor a kiinduló ország számít,és ez az irányelv maradni is fog.Viszont ajánlotta,hogy a besorolást mindig ellenőrizzem,mert ez akár naponta változhat,de véleményem szerint a Görög adatok,nem adnak okot az aggodalomra,hogy hamarosan ez sárgába átvált!Most már csak a Görög hatóságokon múlik,hogy a PCR tesztet továbbra is kérik-e,vagy esetleg országonként a magyar példa alján szelektálnak.Most már úgy érzem,hogy nem a magyar hatóságokon múlik,hogy mehetünk-e Görögországba.
A feleségem gyógyszerészként többek között a PCR tesztekkel is foglalkozik,és annak ellenére,hogy a gyártó 0-24ben gyártja a teszteket,nem tudják kielégíteni az igényeket világszerte,ezért szelektálnak.Ez azt jelenti,hogy a kevésbé fertőzött országok kevesebbet kapnak mint a nagyon fertőzött országok.Ezért kapunk mi kevesebbet mint PL. az olaszok.Egyszerűen nincs ebből elég a világon. ez tény!A lélegeztetőgépekhez csak annyit,hogy a feleségem személyesen ellenőrizte a gépeket a munkatársaival(itt több doktorival rendelkező szakemberekről beszélek),és ezekkel a gépekkel semmi probléma sincs,de mivel a lakossá minimális ezreléke ismeri ezeket gépeket beveszik az uszító sajtó azon állításait,hogy mindenre alkalmatlanok.Szerintem mindenkinek CSAK AHHOZ A TÉMÁHOZ KELLENE HOZZÁSZÓLNIA AMIHEZ ÉRT!!!!Ma itt volt a villanyszerelő és nem szóltam bele a munkájába,mert ő ért hozzá és nem én.Nem a kritika a probléma,hanem a hazugság
Csak mikor elkezdtem volna csináltatni négyünknek a tesztet.....benyögték a zónás dolgot.....és igazából még most sem biztos hogy hazajöhetsz e!? Szolnak fentröl hogy ne ugy értelmezzék a határon hanem amúgy....és megkaptad a hosszúcicit! És ez két gyerkővel nem volna annyira vicces....
Vicc szintű ami itt megy Orbánisztánban. Most mire letisztult (Talán) hogy mégse kell karantén ha zöld országból jössz bár ez még most is bizonytalan,vagy nem! De ez biztos!.Nem tudok tesztet csináltatni.....mert csak jövőhétre van időpont.....Sopron elérhető távolságában. És holnap el kellene indulnom. Nem értem hogy az amugy is sokszorosan meglopott megnyomoritott néptöl aki még extrát is hajlandó lenne fizetni csak eljuthasson a sóós vizhez. Még ezt a kis örömöt is igyekeznek elvenni mindenáron.......De közben repülőgépen tetszelegnek és valami harminc országgal arrébb lévő barátságra hivatkozva osztogatják a lélegeztető gépeket.Amikből VÉLETLENÜL 2x annyit rendeltek DUPLA áron,mint amenyire szükség van,és 3x annyit mint amennyire kezelőszemélyzetet tudnak biztositani! Mondja már el valaki a Vezérünknek (Akit valószinü az Oroszok csináltak egy kosár szilváért)hogy lopjon amennyit akar,nem szól érte senki! Csak hagyja már a népet élni.........
Bocsánat ha valaki érzékeny lelkébe beletapostam és lehet nem itt kellene tépnem a szám. De szarul esik hogy el kell engednem ezt a Görög nyaralást.........
Ha sárgából jössz, akkor az elsőt tesztet Mo-n a határon veszik le. Ezt ugye tudjuk, hogy aug 1ig allja az állam. De kérdésem óta, már azt is tudjuk, hogy szerencsére görög MÉG zöld és azt veszik figyelembe.
Korfura, évek óta odajárunk, de csak simán a szerb-macedón útvonalon. Bár az utóbbi pár évben nem Evzioni, hanem Niki felé mentünk, mert gyorsabb volt a határátlépés és hajnali indulással elértem Igoumenitsaban az ucsó kompot. Most idén lett volna (lenne) az első eset, hogy este indulnék. De ha csak a bulgárok felé lehet menni, akkor valami újratervezést kell csinálni.
Az biztos, de vannak alkalmazottak is, nekem is van par ismerosom , idegenvezetok, itthon is es kulfoldon is, akik most sok ev tanulas, tovabbkepzes..stb utan siman padlora kerulnek, ha az irodak csodbe mennek. Kb olyan, mint hogy nem a ,,szemet” fapados legitarsasagokat sajnaljuk, ha bedolnek, hanem a szerencsetlen alkalmazottakat.
Ez eleg egyertelmunek tunik, de egyben teljesen zavaros is. Mivel tudod igazolni, vagy jol atverni egy ostoba hatarort...Nem feltetelezem, hogy ellenorizni fognak szalloda, vagy ettermi szamlakat a hataron, az altalaban angol nyelvtudas hianyos hatarorok. Szerintem, ha igy van, akkor johet barki szabadon.
Nem hit kerdes, a belepesi orszag szamit. Pontosan az nem erdekel senkit, mivel ellenorizhetetlen is, hogy elotte hol jartal. Ez csak a repulos utasokra vonatkozik, egy kitoltendo kerdoiv, de ott is igazabol azt hazudik amit akar barki. A szarazfoldi hatarokon annyi a kulonbseg, hogy a hazatero allampolgart beengedik a nem zold orszagokbol is, de 2 het karanten, vagy 2 negativ teszt 48 oran belul es akkor szabadul.
Ezt a levelet nekem címezték (az aláírót figyeld, a nevet direkt töröltem):
Tájékoztatom, hogy az Önök beutazása során a kiindulási ország, azaz Görögország besorolását fogják alapul venni, tehát korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarországra.
Kérem, hogy a görögországi tartózkodásuk igazolására szolgáló dokumentumokat a határátlépéskor mutassák be.
Tisztelettel:
X Y r. alezredes
Országos Rendőr-főkapitányság
Rendészeti Főigazgatóság
Határrendészeti Főosztály
Idegenrendészeti Osztály
Ezt kérdeztem:
Sent: Tuesday, July 14, 2020 10:52 PM To: ORFK Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály <hatarrendfoo@orfk.police.hu>
Subject: Érdeklődés - 341/2020. (VII.12.) Kormány rendelet
Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy az új járványügyi határátlépési szigorítást, melyet a 341/2020. (VII.12.) Kormány rendelet ír elő, miként kell pontosan értelmezni?
Jelenleg Görögországban tartózkodunk, ahonnét 2020.07.17-én indulunk haza autóval.
Görögország besorolása jelenleg zöld, de az országok (Bulgária, Szerbia), amelyeken átutazunk sárgák. Az említett sárga országokban nem kívánunk megállni, maximum wc használat és a szükséges egyszeri tankolás végett.
Kérdésem, hogy magyar állampolgárként a kiinduló ország színét, a tranzitként használt országok színeit, vagy kizárólag a hazánkkal szomszédos ország színét veszik figyelembe a határon?
De tényleg teljesen felesleges.Egyik napról a másikra változik minden.
Pár napja úgy volt hogy megyünk,aztán jött a Bolgár teszt kérés,ott már kezdtünk kihátrálni.Majd jött ez a magyar ország színezés,na az feltette az i-re a pontot.gondoltunk a repülőre,de elvetettük.
Már ott tartottam ma reggel hogy akkor leugrunk Horvátországba.Elkezdtem nézni a horvát szállásokat,majd közbe érkezett a pletyka és félhivatalos hír hogy be lehet jönni a határon és most megint ott vagyunk hogy megyünk.Figyelni kell az eseményeket,olvasni a beszámolókat tapasztalatokat,most különösen nagy jelentősége van hogy itt a fórumon segítsük egymást a saját tapasztalatainkkal.
Mi eredetileg mához 3 hétre mennénk,de számomra egyértelmű hogy még párszor lesz változás addig.Szóval hova is kéne tervezni?
Ilyesmi mifelénk is van a 8-as úton.Az csak egy felüljáró,átadás és használatbavétel után nemsokkal alá kellett támasztani az alatta áthaladó 2x2 sávból egyet elfoglalva mert több lett a belógása a megengedettnél.
Hogy a francba lehet hogy 200éve tudtak hidat építeni ma meg egy nyamvadt felüljáró nem megy?Azon hogy a kőrösi völgyhídnál mire összeértek 1méter eltolódás volt meg sem lepődtem.
A Deák Ferenc híd, gyakorlatilag kettő különálló híd. Az elsőt, az északit 1990-ben adták át, majd 2013-ban a déli párját. most az északit 2évig felújították, átadták, majd pár hét után ismét lezárták. Amin most közlekedni lehet, az a déli híd. Csak nem mindegy, hogy 2x2 sávon, vagy 2x4-en. Óriási torlódásokat okoz.
Ebben az esetben a délszláv útvonalat fogom javasolni az unokaöcséméknek, akik szombaton indulnak haza Szártiról. Elteszik a szállás számláját és akkor az sem érdekes, hogy NMK. piros. Még szombat éjjel beszámolok az eredményről.
Az biztos, hogy ha az M0 nagy Duna-hídon jöttél át akkor át vagy jőve és ez eddig is élő lehetőség volt. Viszont az én olvasatomban akkor lesz átadva amikor sávelhúzás, sáv összevonás szóval forgalomkorlátozás nélkül lehet átmenni rajta.
Lehet ez lesz az újabb buktató, vagy pont senkit nem fog érdekelni hogy mit mivel igazolsz. De jó lehet egy szálláson kapott számla vagy gondolkoztam még a fizetőkapus cetlin is, azon rajta van a dátum, szerintem a rendszám is.
Frissítés a Konzuli Szolgálat oldalán a Görögországból hazatérőknek:
A Magyarországi belépéssel kapcsolatos változások:
Görögországból közúton hazautazók számára fontos információ, hogy az ORFK közlése szerint a magyar határon, beutazásnál a gépkocsival/busszal belépni kívánó magyar állampolgárok esetében a kiindulási ország besorolását veszik alapul (tehát nem azt az országot, ahonnan közvetlenül magyar területre lép), így a Görögországból hazautazók – amennyiben igazolni tudják kiindulási helyüket - szabadon beléphetnek Magyarország területére.
Annyi történt hogy mától megindultak a légijáratok az Egyesült Királyságból. A tervek szerint 22.-től Svédország felé is nyitnak és rövidesen az USA felé is. További nyitásról nincs szó.
Az új fertőzések számát bontásban teszik közzé. Tegnap 58 új eset volt ebből 34 "importált" és 24 belföldi.
A szárazföldi határon a negatív tesztet a származási (vagy tranzit ország?) államilag tanúsított laboratóriumaitól fogadják el angol nyelven.
Fontos hogy a név mellett annak az igazolványnak a száma legyen az igazoláson amivel belépésre jelentkezik.
Végül is nyitva van Evzoni csak korlátozottan. Gondolom GR.-ban sincs annyi szabadon mozgatható eü. személyzet, hogy minden határra kiadjanak egy ellenőrző csapatot!
Ez egyre vonzóbb alternatíva csak még egy darabig nem végig. Az M6 elején ha az M5 felé mész akkora a szívás,(éjjel nem) hogy jobb a Pentele-hídon átjönni az 51-re és úgy feljönni Pestre. Ha végre kész lesz a nagy Duna-híd, akkor nagyon jó lesz!
Teljesen igazad van. Nem tudok olyanról, hogy a horvátok nem engedik be a magyarokat Szerbia felől, de csütörtökön ennek is utánajárok. A "cégemhez"(nem az enyém csak a melót adja) jön egy csáktornyai kolléga aki magyar és megkérdezem tőle.
Ezt bátorkodtam én is írni alant... de a fővárosból a csontüres M6-on leszáguldani Mohácsig aztán aztán Udvar-Eszék-Belgrád szintén nem az ördögtől való...
Az a helyzet hogy én már csak a kis 5%-ommal vergődök,azzal az 5%-al amennyi esélyt hagytam arra hogy idén megyünk.Rendvédelemben dolgozok,annyira nem szerencsés a trükközés.De ha nem itt dolgoznék akkor szerintem én azon a Magyarországon átutazó vonalon indulnék el.Tehát ha van olyan opció hogy aki csak átutazik Magyarországon az szabadon átmehet akkor azt választanám,nem annyira bízom ebben a Szerb-Horvát határban sem.
Ha már arra tendálsz eszembe jutott egy 4 évvel ezelőtti eset. Barátaim jöttek haza Burgaszból és nagyon a hazajövős török roham idején. Kalotinánál 4 órát szívtak a 38°ban meg Lapovonál baleset miatt 1,5 órát. Belgrádi kapu megint 2 óra szóval teljesen ki voltak. Beszéltünk és mondtam nekik a Verbász-Hercegszántó lehetőséget, kapva kaptak. Persze rájuk sötétedett és a cimborám is elfáradt, átvette a felesége a vezető beosztást. Bezdánnál látta a határ jelét és nem is fordult el Küllödnek, hanem Kiskőszeg felé mert arra jelezte a határt. Haver megriad, örül mert már a határon vannak aztán nézi mi ez a sok kockás zászló! Átmentek HR.-ba. Mindegy, onnan 20 km. Udvar. Volt nagy csodálkozás a magyar rendőrök részéről mikor kérdezték "milyen volt az Adria" a haver meg mondta, "mit tudom én a Fekete-tengertől jövünk" Szóval így is beléphetsz Udvarnál és akkor zöldből jössz. Ezt is javaslom majd pénteken az unokaöcséméknek.
Ennek a forumnak arrol kene szolnia, hogy most hogy lehet oda meg vissza jutni autoval Gorogorszagba, a szabalyok betartasa mellett.
Erről úgy lehet gondoskodni, hogy ilyen témájú hozzászólásokat teszel. Nem pedig úgy, hogy leugatsz másokat.
Ugy latom sokan nem kepesek felfogni, hogy most nemcsak beulok az autoba levezetek kb 1000 km es mar Gorogorszagba vagyok.
Ezt pontosan miből szűrted le? Látom, nagy véleménnyel vagy a topiclakókról...
Na akkor figyuzzide öcsibogyó! Az orákulum a héten nem ér rá, rajta kívül pedig senki, érted, senki nem fogja neked megmondani, hogy amikor majd hazafelé jössz(ha lejutsz egyáltalán), milyen szabályokra kell számítani.
Egyrészt naponta változik a helyzet, tehát ha most tiszta, világos és érthető lenne minden, akkor se lehetne tudni, milyen lesz két nap, két hét, egy hónap múlva.
Másrészt most sem tiszta, világos és egyértelmű, mit gondolnak "uraink". Mióta a vírus mizéria van, soha nem is volt az. Három hivatalos szerv háromfélét mond és a lényeg mégis az lesz, hogy az éppen szolgálatban lévő határőrök akik beengednek, hogyan értelmezik a legújabb okosságot.
Nem véletlenül homályos minden. Így bármit meg lehet csinálni, az indoklás az lesz a sokszor egymásnak ellentmondó intézkedésekből ami épp oda passzol. Lényeg az, hogy ne láss tisztán, légy bizonytalan és inkább maradj itthon. Aztán a kis pénzecskédet elköltheted pénztáros lőrinc valamelyik érdekeltségénél, ennyire nyugodtan lehetsz hazaffy.
Elhangzanak a legújabb hírek. Mi itt nagyjából mind tűrhetően bírjuk a magyar nyelvet mégis annyifélét olvasunk ki belőlük, ahányan vagyunk. Ez nem a mi hibánk, a kormányszóvivő másként értelmezi mint a határőrparancsnok vagy a konzulátus, aztán lehet találgatni, hogy most az számít, ahol nyaraltál vagy az, ahol belépsz az országba...
És ez még mindig csak a magyar helyzet. Autóval át kell még menned pár országon ahol durvább a helyzet és nem tudhatod, akár már holnap mit fognak lépni a tranzitutasokkal.
Szóval felelősséggel senki nem fog tudni neked választ adni a kérdéseidre, hiába hisztizel mint Pistike a fagyisbódénál.
Véleményedet tiszteletben tartva csak annyit jegyzek meg, hogy a hétvégén már magamnak is sok voltam magamból annyit veséztem(az unokaöcsémék miatt) a lehetőségeket. Tény, hogy nem offoltam a fórumot de kicsit már csepűrágás jellegbe mentem át én is. Amióta kikopott néhány megmondóember, egész jól elvagyunk ahogy vagyunk. Régen amíg Stevie13 is írt ide, néha még politizáltunk is. Nem mindig szalonképesen. Mindezek ellenére aki először jön ide, veszi a fáradtságot és kérdez, még mindig kap választ és nem azt amit a kikopottaktól kapott."olvass vissza, ez a topik nem információs iroda," stb. Főleg manapság amikor naponta változhatnak dolgok, naprakészek vagyunk és ez jó szerintem! Vitázunk is, van aki durvábban ez ilyen.
Természetesen 2 nap adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, és nyilván hétvégeken mindenhol kevesebb tesztet végeznek, de azért hátha
Tök mindegy mit gondolnak(=szeretnének) az ott élők. Románia ma majdnem megint rekordot döntött negatív értelemben. Amíg ez így marad nem lesz enyhítés. Sőt nem lepődnék meg, ha a magyar, osztrák példát követve légi útra is jönne a zónákra osztás.
Ahhoz az kellene, hogy a román, szerb, bolgár fertőzési adatok lényegesen javuljanak a mostani stagnálással/romlással szemben. Most a trend nem ezt mutatja :(
En viszont egyetertek Somesz12-vel. Ennek a forumnak arrol kene szolnia, hogy most hogy lehet oda meg vissza jutni autoval Gorogorszagba, a szabalyok betartasa mellett. Ugy latom sokan nem kepesek felfogni, hogy most nemcsak beulok az autoba levezetek kb 1000 km es mar Gorogorszagba vagyok. Most mas a helyzet, ha valaki menni akar menjen, de vallalja is a kockazatokat ne nyafogjon, hogy milyen hulyek ezek a szabalyok, mennyivel tobbe kerul a nyaralas.
Tenyleg tobb az osszkoltsege meg a tesztekkel egyutt is? Nekunk 4 fo tavaly 2 het 4500 km 15 ejszaka szallas 6 helyszinen majd 1 millio Ft volt, ehhez kepest meg egy 150e ft teszt koltseg vallalhato is lenne. Megneztem nehany tavalyi szallast egy picivel meg olcsobb is.
Jo esellyel mindenki feltudja merni mekkora koltseggel es kockazattal jar most lejutni. Ket ut van megy vagy nem megy. Imadom es szeretem Gorogorszagot, de feltudom merni a kockazatokat es nincs kedvem folyamatosan azon kattogni mikor hol valtozik a helyzet es melyik orszagon keresztul lehet bejutni meg visszajutni. Itthon is tudok nyaralni, max szomszedos orszagba mennek el ahonnan egyszerubb visszajutni, nem kell meg minimum 2 orszagon keresztul jonni.
Ezek szerint az "Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztály" nem olvasta a rendeletet.
341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet
"1. § (1) E rendelet hatálya a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésére terjed ki."
Tehát arra az eseményre terjed ki amikor átléped a határt. Nyilvánvalóan a magyar államhatárról van szó, mivel a magyar kormány arra alkothat szabályt.
"3. § (1) Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban
a) zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."
A rendelet szempontjából csak az számít hogy milyen színű országból lépsz be Magyarország területére.
Ebben a rendeletben én nem látok olyan pontot ami szerint vizsgálni kellene hogy merre jártál.
Tisztességesebb lenne, ha néven neveznéd ki az alpári, okoskodó, fontoskodó fórumtárs! No meg a királyi többes sem elegáns így magától, kérés nélkül. Engem nem izgat a pólyásbaba sem a V betű, de tényleg csak a saját nevedben kéne!
OFF Bálint Gyuri bácsit Széplaki nyaralójából rosszullét miatt szállították az igen közeli kórházba, majd néhány nap múlva Budapestre a másik kórházba, ahonnan már életében nem vitték sehová. Minden más feltételezés.
Mondjuk hogy elfogadnak egy kompjegyet hivatalos igazolásnak, hát vannak kétségeim. Nem gondolom hogy röszkén felmutatom a Görög lidl-is blokkot és intenek hogy tovább mehetek.
Azt, hogy Görögországban voltál, gondolom tudod igazolni. (útlevél, szállás foglalas komp jegy, stb.) A válasz nekem így egyértelmű. Nem kell ezt tovább magyarázni.
Írásban kérdeztem meg, ma reggel kaptam meg a választ, legyen nyoma a hataron belepesnel.
Tisztelt Címzett!
Amennyiben igazolni tudja, hogy zöld jelzésű országból utazik haza Magyarországra, valamint azt, hogy a tranzitországokon csak átutazott, akkor magyar állampolgárként korlátozás nélkül beléphet.
Tisztelettel: Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztály
Es meg egy észrevétel. Ez a Fórum sztem az érdemi, használható infókról kell, hogy szóljon. Az alpári, okoskodó, fontoskodo fórumtársak talán keressenek egy másik helyszínt. Sokan vagyunk itt, akik nem vagyunk kíváncsiak az alpári stílusra.
Bálint gazda esetében nekem komoly gondjaim vannak.
Az rokonok szerint otthon önkéntes karanténban élt. Amikor kórházba került, ott csináltak egy tesztet, ami negatív volt. Pár nap múlva átvitték egy másik kórházba, ahol szintén tesztelték, és az is negatív volt. Néhány nap múlva meghalt. Csak a harmadik teszt - ami nem teljesen világos, hogy mikor készült - az mutatta ki a fertőzést.
Ebből az derül ki, hogy vagy az első két teszt hibás volt, vagy pedig valamelyik kórházban kapta el a fertőzést. Egyik se túl biztató.
Csak a leglényegtelenebb, info ("Ipari baleset mellékterméke lehet a ..."). Ez az amire nem is akart válaszolni,mert ez nem az ő szakterülete,mint mondta.
7 600 millió emberből, hat hónap alatt 13 millió embernél mutattak ki /a bizonytalan PCR teszttel/ vírust és ebből meghalt 500 ezer ember. Azt is tudni kell,hogy az ún. vírusban meghaltak 99%-a az alapbetegségében halt meg,csak kimutatták a vírust,mert minden befekvőt kötelezően teszteltek (pl. 101 éves Bálint gazda). Ezek 90-ánál semmilyen tünet nem volt. A maradék influenza szerű tüneteket produkált.
Ha a kiírt vírus fertőzési ráta és a halálozási ráta igaz lenne,akkor a világ legalább a felének fertőzöttnek és legalább 300 milliónak halottnak kellene lennie. Senki se mondja,hogy a karantén és a maszk miatt nem terjedt tovább! Mi van akkor a 90% tünetmentes hordozóval?! Azt hogy szűrték ki?
Mindenki gondolkodjon el, hány vírusos embert ismer és abból hány halt meg a környezetében.
Nézzetek utána a Nobel-díjas mikrobiológus professzor Luc Montegnier interjúnak (eredeti nyelven,angol felirattal), a világ egyik legjobb mikrobiológusának számító Dr. Sucharit Bhakdi véleményét (német nyelven magyar felirattal) az egészről.
"A cselekvési és/vagy szabadságjog megtartása. Hogy ne kezeljen semmilyen rezsim fogyatékosnak, kiskorúnak."
A diktatúrák sajátossága ezen jogok korlátozása. Ez most remek alkalom erre anélkül, hogy nagyon kilógjon a lóláb. :// Eddig is politikai haszon alapján működött, mitől lenne most másképpen.
Magam jól elvagyok a VII. kerületi 6. emeleten is, azzal együtt, hogy 1987 óta (kisebb-nagyobb szünetekkel) rendszeresen autóztam, repültem Görögországba.
Szerintem van majdnem tökéletes megoldás; MINDENKI MARADJON OTT, AHOL VAN! Itt kucorgok Balatonszéplakon a nyaralóban egész nyáron, és néha beleolvasok egy-egy görög vagy horvát fórumon a sok baromságba, amit az erőlködök összehordanak. Nem lesz 2021,22,23,24,34,44? Idén vége a világnak. Csak még egyszer a tengert látni és meghalni????????????????
Ez teljesen igaz, gondolom tokeletes megoldas nincs, csak ha lezarnanak mindent. De azert az esetek 99% - ra nem ez a jellemzo, hogy nyaralas helyett azon agyal, hogyan tudna kijatszani a szabalyokat, inkabb nem kockaztat. Ha jol tudom, a tranzit utasoknak ki van jelolve egy utvonal, sot meg az is, hol allhatnak meg, legalabb is a kamionosoknak biztos es ezt zart kamerarendszer ellenorzi. Ezek az intezkedesek nem adnak garanciat, hogy nem kerulhet fertozes az orszagba, de az biztos, hogy az eselyet nagyon csokkenti. Ennyi is a celja, semmi tobb.
Azzal nincs baj ha leellenőriznek a Szerb-Magyar határon.Így van,viszont kétségbe sem vonhatnák az állításomat.Sőt,én tényleg elhagynám az országot,csak aztán jönnék is vissza.
Azért ha ezt benyögnéd Röszkén, nagy fejvakargatás lenne a határon. Mivel nem tudják ellenőrizni, hogy tényleg tranzit vagy-e.
"A tranzitforgalom és az áruforgalom a szabályok alól kivételt képez, továbbá a hivatalos út is, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerülhet - ismertette a miniszter."
Te sem érted őt.Mit a sza.rt kapna el Szerbiában ha ki sem száll az autóból.Nagyobb biztonságba vagyok az autómba egy vörös országba mint egy zöld ország élelmiszerboltjába.
Még mindig nem érted mit karok mondani.Tekintsünk el az autótól rendszámtól mindentől.A lényeg hogy tételezzük fel én nem Magyarországra jövök,csak átutazok Ausztriába,mert miért is ne tehetném meg magyarként magyar rendszámos autóval.Akkor én azt szabadon megtehetem ha nyílegyenesen áthajtok Ausztriába?
Akkor nem ertettel meg. Ugyanakkora esellyel fertozodhet meg az atutazo, mint a magyar. De az atutazo tovabb utazik, ugyhogy viszi a virusat magaval, a magyar viszont itt marad a virusaival egyutt, ha veletlenul elkapta. Ezen kivul, nem fognak mindenkit lenyomozni, erre nincs kapacitas, hogy valoban Gorogorszagban nyaralt-e es csak atutazott Szerbian, vagy Szerbiaban nyaralt.
Nem nagyon értem az ésszerűséget ebben a korlátozó intézkedésben.
Ha Te mint magyar állampolgár átutazol egy sárga vagy piros országon akkor nagy eséllyel meg fogsz fertőződni az utazásod során, ezért irány a karantén.
Ha Te mint Uniós állampolgár átutazol Magyarországon, de ugyanazon az útvonalon közlekedsz, mint az előtted utazó magyar, akkor nem gond, mert csak átutazol, nem fogsz fertőzni.
Mi a tökömért van az, hogy csak nekünk magyaroknak ilyen gyenge az immunrendszerünk, hogy nem bírjuk ki az átutazás alatt, hogy ne fertőződjünk meg?
Az a baj ezzel a foglalós dologgal hogy normál helyzetben nem jó kivárni mert addigra elfogynak a jó helyek vagy a jó ajánlatok,olcsóság most van,mert üres minden.
Ha azt nézem hogy mi februárba foglaltunk augusztusra és akkor is már csak kompromisszumokkal tudtunk,10 nap helyett csak 8napra,majd kezdődött a korona,mondom írjunk rá a tulajra hátha már ki tudjuk tolni a dátumot.Hát addigra már az előttünk és az utánunk lévők is lemondták,szóval kitoltuk.Még várok 3 hetet aztán gyanítom az lesz a vége hogy mi is lemondjuk.Hát....,kíváncsi lennék szerencsétlennek mekkora a foglalási szintje.
Biztos az a 300? Én még sosem fizettem 42€/éj-nél kevesebbet(illetve egyszer igen de 09. 20-27 azért már elég késő Szártin) a szállásért, igaz a nőm csak tengerparti, medencés szállást néz. Mi hárman megyünk, legyen reggeli is(ez nekem fontos) szóval én biztos nem úsznám meg 300-ból de mondom az 500at sem sajnálnám Krétán. Jövőre kivárok az biztos!
Ha mondjuk 500€.-ért találsz szállást 10 éjszakára, kb. az 1/3 annak amit én kiköhögtem. Mondjuk kiviteted magad Schwechatra, haza is kell jönnie meg még egyszer mennie annak aki odavisz de akkor is max. a fele. Saját kocsit otthagyni a reptéren vajon mekkora költség? Asszem utolsó eset volt, hogy előre foglaltam, fizettem.
Basszus, most néztem, szept. 13-23., 30 euróért adnak egy Bécs-Heraklion retúrjegyet, lehet hogy brahiból veszek kettőt, több is veszett Mohácsnál, ha beüt a baj.
Én úgy értelmezem, hogy Törökország kis ázsiai része piros, Balkán-félszigeti része zöld. Azért látható a Meric mint határ. Persze akkor illene azt írni, hogy földrajzilag jelöljük és nem országonként! Nem tudom. Ha zöld is kelet Trákia, illene egy TR jel azon a részen az biztos! Hazánk nem tartozik sehova? Miért szürke? Tényleg tökorrú banda.
Tudtátok, hogy a görögök annektálták Törökország európai részét???? Suttyomban elfoglalhatták, mert amúgy Törökország a piros kategóriába tartozik, de láss csodát ....
A forrás látszik a kép tetején.
Katasztrófa, ami itt folyik.
Jobban figyelhetnének a művész urak-hölgyek.
Korábban még azt terveztem, hogy Görögországból átugrunk Isztambulba autóval.
Aztán nyár elején Isztambult kukáztuk.
Mára már az egész balkáni utazást.
De ez után a kép után, már gondolkodóba estem, ..., hátha ... :-))))
"Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint azok, akik a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló rendelet értelmében nem utazhatnak Magyarországra, az operatív törzs javaslata alapján, a kormány döntésének megfelelően július 4-én 0 órától a humanitárius korridor használatával átutazhatnak az országon, amennyiben esetükben nem áll fenn a Covid-19 fertőzés gyanúja.
A rendőrség közlése szerint az átutazók a kijelölt útvonalat nem hagyhatják el, és csak a kijelölt határátkelőhelyeket, üzemanyagtöltő állomásokat, illetve pihenőhelyeket vehetik igénybe. A szabályok betartását a rendőrség a Magyar Honvédség katonai rendészeinek bevonásával ellenőrzi."
Engem nagyon fáraszt az autópályás motorozás. A legtöbbet Szerbiában kéne menni ahol átlagolhatnak, fényképezhetnek, stb. tököm se kíváncsi rá. Nő egyedül a maga feje után nem hajlandó levezetni, főleg egy seggel. Szóval csak úgy mehetek, hogy tudjon ő is simán követni. A Virago 37 éves azzal nem mennék a Katana 34 azzal igen de azért nem 2 kilóval mert öreg léghűtéses azért már csipegeti az olajat. A XJR-en semmi szélvédelem. Anno voltam Dubrovnikban az R1-el úgy hogy a család indult péntek éjfélkor és meg szombat reggel 9 kor és előbb ott voltam de azok az idők elmúltak. Szerbeknél, makedónoknál is vannak tisztességes tranzitszállások, én már csak úgy tervezek.(persze csak a motoros esetben) Tisztán kocsival szükségtelen nekem.
Viszont motorral gyorsabban le lehet érni,nem a km a lényeg hanem a motoron eltöltött idő.600km az 5óra kényelmesen.Persze ahogy érzi az ember,de szerintem pályán letekerni 1200km viszonylag hamar hozható és nem is annyira fárasztó mint egy itthoni pár száz km-es túra.Én biztos az egy segget tartanám jobbnak,bár ha marhára ráér az ember és buliból miért ne,akkor jó lehet a tranzit szállás.
A másik verzió nálam is az, hogy legurulok én meg van haver aki jönne és a család meg viszi a holmit kocsival. De az már csak tranzitszállás közbeiktatásával menne. 600 km.-nél többet még nem mentem motoron egy nap és az is 10 éve volt úgyhogy már nem is szeretnék!
Én már mondtam az asszonynak hogy egyszer lemegyek motorral egyedül, azt mondta ő biztos nem jön, főleg utasként. Tervbe van neki is a motor, de egyelőre még nem úgy alakulnak a dolgok. Bár addig jó míg nem motorozik. Szóval én sem erőltetem a dolgot.
Köszönöm :) De mivel nő vagyok és nem olyan idős, mint a fórumtárs, így szavam nem lehet. Meg hát nyilván hitelesebb itt találgatni és okoskodni, mint vén "tapasztalt". Akinek nem inge. De sajnálom szívből, hogy itt tudja egyedül kompenzálni a valamit :(
"Az MTI kérdésére elmondta: szerdától lépnek hatályba az utazási korlátozó intézkedések. Megerősítette, azok is számíthatnak az új intézkedésekre, akik Görögországból közúton, Szerbián keresztül térnek haza."
Egy '83-as Virago 750, egy '86-os Katana 750(a bukónyíló) meg egy '06-os XJR 1300. A nőm is motoros, eddig 500-as Magnát gurított, most keresünk 900-as Vulcant neki! Egy régi havernak volt még a két kerek lámpás CBR900RR, én azt ismerem, fenomén! Úgy 15 éve egyszer a Júliai Alpokban hajtottunk R1-RR-ZX7 és egy Pan European elment nekünk úgy mintha állnánk, pedig szinte az aszfalton szikrázott a bukónk! Próbáltunk utána menni a haverom érintőzött a szalagkorláttal a másik majdnem bement egy busz alá mire elismertük a vereséget. Nem volt egy motoros alkat az ürge, én 187 vagyok de jóval magasabb volt. Lenyugodtunk és felcsurogtunk valami pihenőhöz ahol sok motoros volt és sorban álltak egy asztalnál kávézgató magas ürge előtt aki valamit irkált.(mint kiderült autogramokat osztogatott) Franco Uncini volt, mosolyogva megdicsért minket, hogy milyen ügyesen jöttünk utána! Hogy ne legyek teljesen off egy leendő tervemet is leírom. Ha normalizálódnak a dolgok szeretnék utánfutón két motort levinni(akár Szártira) és egy Sithonia, Kassandra kőrt lenyomni a nőmmel, bár neki nagy ellensége a kanyar de azért tud ha akar. Szóval valamelyik nyaraláskor motorral Görögországban-t szeretnék játszani! A bérléses témán már túl vagyok, egy DT 125 volt a legnagyobb amit ki tudtam venni egyik évben. Bokor ugrásra jó, de többre vágyom.
Bocs hogy belekotyogok..sokáig egy 1.8-as intruderrel jártam romániát....aztán lett egy 1,4-es gtr..... :) kerestem az utam,na :)és tavaly lett egy 2002-es első szériás Varaderóm......révbe értem.De ez vérmérséklet függvénye....jól megy, egyenes derékkal ülök lehet pakolni....
Reggel 14 percen keresztül ment a duma az új szabályok gyakorlati alkalmazásáról, csak éppen az nem derült ki, hogy zöld országból sárgán keresztül haza lehet-e jönni karantén nélkül.
Segítek. A kutyát nem érdekli a korod. A kérdés a "Hány éves vagy királyfi? ... És még hiszel a mesékben?" vicc adoptálása volt, mea culpa, gondolhattam volna, hogy egy olyannak, aki a kormányzati médiát tekinti hiteles hírforrásnak, ez nem fog átjönni...
Amúgy pont az utazási korlátozásokkal kapcsolatban voltak eddig is komoly visszásságok amikoris egyféle döntést háromféleképp adtak elő a megmondóemberkék.
M1 híradóban hangzott el(szerintem tudjuk kiféle miféle csatorna),nem mintha azt a csatornát lesném,csak pont elkaptam ezt a hírt.Igaz nem tényként közölték,de ha már ott megemlítik akkor nem mondanám hogy teljes mértékben figyelmen kívűl lehet/érdemes hagyni.
A korábbi hírekkel ellentétben Görögország nem nyitotta meg határait az albán és az észak-macedón szakaszon a Görögországba érkező külföldi állampolgárok számára, azonban információink szerint az országot el lehet Észak-Macedónia irányában is hagyni. A befelé érkező forgalom számára Görögország szárazföldi határai közül továbbra is csak a görög-bolgár határszakasz van nyitva. A görög hivatalos közlöny alapján az Észak-Macedón-görög határon, Evzoninál kizárólag görög állampolgárok, Görögországban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be. A határ szintén nyitva van az áruszállítók számára, továbbá egészségügyi dolgozók, mentők, hivatalos ügyben Görögországba érkező külföldi állampolgárok pl. diplomaták (megfelelő támogató dokumentumok bírtokában) is beléphetnek itt Görögországba. A kilepésre vonatkozóan a hivatalos közlöny nem tartalmaz külön szabályokat, azonban amint azt fent is jeleztük, olyan információk jutottak el képviseletünkhöz, hogy a görög hatóságok a kilépést lehetővé teszik a külföldiek számára.
Az oktató aki tanulómotornak használtat egy Katanát nincs(nem volt) a helyzet magaslatán. Egyrészt mindig is kuriózum volt(főleg az én bukólámpásom) de nem könnyen kezelhető, a hibákat megbosszuló, nem egy kezesbárány. Szóval pont nem rutintalanoknak való. A GS 500 egy kiváló tanulómotor(ha már Suzuki) A másik dolog. Úgy tűnik a hölgy fórumtárs nem egy nebáncsvirág aki egyből szalad a modikhoz. Ez így van jól. A vadkanvadásznak ez a stílusa, nem kell szeretni de ez van. Néha olvasom a moderátortopikot, hát elképesztő, hogy felnőtt emberek milyen ügyekben zaklatják szerencsétleneket.
Nekem ez a komp keresés nem megy, amit ajánlottál.
Bariból találtam Igoumenitsa-ba, Velencéből Korfura aug 20-22 között és vissza szept 10-12 között nem találtam. Illetve a visszaútra dobott valamit, de mivel odaút nem volt. nem tudtam azt sem megnyitni.
Háát, ha az a tegnapi bejelentés annyira korrekt és egyértelmű lett volna, akkor most nem menne itt a polemia lapokon keresztül, hogy hogyan is kell azt érteni.
Magamra vettem az inget...fórumon senkit nem sértegettem!Az hogy ország szinten nem lehetséges a szabad véleménynyilvánitás....ok.
De hogy fórum szinten már kifakadni sem szabad..... üti a vicc szintet :) Mikor én motorozni tanultam még a /1-es volt a csúcsmotor. És méltathatod Katanát kevésbé burkoltan mert valóban igen jóindulatú és hasznos tagja ennek a közösségnek!!!!És ezt minden cinizmus nélkül irtam!!!
De örülök hogy jóindulatú Buddhaként a helyes utra próbálsz tériteni!
Részben viccnek szántam ezt a pár sort....de sokan vannak akik értik a viccet,csak nem szeretik
Korfura (vagy a Jón tengeri partra, szigetekre de még a Peloponészoszra is) -a mai szabályok szerint- kifejezetten jó alternatíva Velencéből komppal.
Anek Lines vagy Agoudimos Lines. Összességében nem biztos hogy drágább mint közúton.
Velence 700 km. Ifjabb korosztály matraccal, hálózsákkal el van a fedélzeten is (deck jegy) Megspórolsz oda - vissza kb. 1500 km-t két tranzitszállást? a teszteket és csak zöld országban mozogsz.
A hajó Velence "főutcáján" fut ki. Lábad előtt a város. Maga a hajóút is buli.
Hihetetlen, hogy az idegrendszert hogy meg tudja borítani a bizonytalanság...
Szerintem egy nyaralási fórumon alapból a peace and harmony jegyében kellene, hogy megosztásra kerüljenek az egymást segítö infók, vélemények. A sértegetés/sértödés nem ide való. Légyszi.
Amúgy hogy vágytam egy olyan lábbal hajtós Moszkvicsra gyerekkoromban... De nem kaptam.
Viszont mikor a motor jogsit csináltam, az egyik motor az autósisiben egy Katana volt, ha jól emlékszem ;-)
Ja és köszönet a segítökész, tartalmas hozzászólásokért azoknak, akik olyanokat írnak.
Most a 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet szerint
"3. § (1) Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban
a) zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."
Tehát ha a jogszabály alkalmazója következetes (erre nem vennék mérget) akkor most sem vizsgálják hogy honnan jött a magyar állampolgár csak azt nézik hogy "zöld" határon lép-e be.
őőőő igen az :D :D Mert végülis a tegnapi bejelentésre sem adsz akkor. Értem. 35 vagyok szivikém, nem mintha korfüggő lenne az értelmi szint. De ezt úgy látom Te tudod a legjobban.
Én feladtam buktam 700eurót...de hátha valakinek segiteni tudok. Bécsből jelen pillanatban a flugsupermarkt.at-n 116 euro egy repjegy...Szalonikibe. Nem tartalmaz semmilyen!!!csomagot. 10 kilos kézipogyász 39euro...20 kilós feladós 49euró...ha ülést szeretnél választani 19 euró tól!!!15 euró fejenként az utasbiztositás.Autóbérlés egy hétre (Toyota Aygó kicsit nagyobb gyermekkorom pedálos moszkvicsánál) 179 euró plussz biztositás 7,20 naponta(biztositás nélkül meg se probáld elhozni).....
Négyünknek 850lett volna kb....ami vállalható annak fényében hogy nem szeretnék két igen csalodott gyerkőt nézni......de!
Mivel tesztelnek ha leszállsz és ha a "megbizható" teszt miatt karantén.....akkor ugrott a melóhelyem...sajna ez már nem fér bele...
Aki elindul....annak egy kalappal!!!!!!!! mi a ci...ány király irányelveit követve magyarországon turnézunk :( rohadna meg mind
Igen, én is ezen mosolygok és pont erről írtam tegnap. Ez viszi elé más irányba ezt a fórumot is. Hetek hónapok óta láthatjuk, hogy milyen szóbeszédek találgatások mennek. Olyan dolgokba kapaszkodnak az emberek amikbe "egy ismerősöm bennfentes valakije" mondott. Én is türelmetlen vagyok, de egy ilyennek sem hiszek, csak ha a kormánytól hallom bejelentések formájában.
Pár napja kértem ki a biztosítótól(union),meglepő módon nagyon kedves volt a hölgy és egyik nap délelőtt hívtam őket hogy kéne,másnap reggel mikor hazaértem már ott volt a levél,hát nagyon meglepődtem.A lényeg hogy zöldet küldtek,a motor a k&h-nál van,ők automatikusan küldik és szintén zöld.
Nincs és nem is jártam utána. Tegnap valaki írta, hogy aki 12 órán belül elhagyja HR.-ot az beléphet SRB.-felől. MNE felől nem lehet átmenni Bariba vagy Brindisibe? Aztán gyí!
Van valami konkrét információd arról, hogy ha Horvátország felől lép be valaki, nem nézik, hogy került Horvátországba.?
A Montenegró topikban pont arról megy az agyalás, hogy haza tud-e jönni a már Montenegróban lévő utazó Horvátország felé, de úgy, hogy megússza a karantént. Sokak szerint nem.
Horvátországi belépéskor (Szerbia felől) nem kell kitölteni egy regisztrációs papírt? (Olyanra gondolok, mint, amit a HU-CR határon kell belépéskor Horvátországba.)
Nem kérhetik azt a horvát-magyar határon esetleg a magyar határőrök?
Szép lehet még egyébként a sok öklendező vagy éppen ..... ember a határon mintavétel közben. Mert ugye azért szükséges 8 órás éhgyomor előtte, hogy ne jöjjön ki semmi belőlünk miközben a pálcikát a torkod közepéig ledugják :D De erről nem írnak, csak a klinikák mikor még itthon időpontot egyeztetünk.
Nem egy seggel nyomják le. Riminiben vagy Jesoloban megalszanak. De szombatig még meg is gondolhatják magukat és hazajönnek NMK-SRB-HR felől. Ezt is levezettem nekik, majd eldöntik. Úgy olvastam nem érdekes honnan jön a pógár csak zöldből lépjen be hazánkba!
Tegnap csináltam meg az útvonalat az unokaöcséméknek Szártiból-Igoumenitsa Bari-stb. Majdnem 2400km. 45€ a hajójegy személyenként(11-en vannak 3 kocsival)
Megtaláltam az eredeti szöveget,egy Mabisz sajtóközleményből lett kiollózva. Továbbra is furcsa számomra, hogy egy szó sem esik benne arról, hogy elég lesz fehér papírra kinyomtatni, holott az egész bekezdésnek ez lenne az értelme színes tűzijátékkal kísérve.
Egyébként az olvtárs elfelejtette bemásolni a közlemény végét:
"Tekintettel arra, hogy új zöldkártya-kibocsátási gyakorlat bevezetéséhez egyéb feltételeknek is teljesülnie kell, pl. jogszabály módosítás is szükséges, a bevezetésről hivatalos döntés még nem születhetett."
Talán jobban tájékozottak vagytok mint én. Augusztus közepétől szeptember közepéig mennénk autóval Korfura.
Tudtok-e olyan útvonalat, ami járható? Talán negatív PCR teszttel menne Szerbián és Bulgárián keresztül, ha jól tudom. Macedónok felől nem engednek be információim szerint.
Visszafele lehet Macedónián és a Szerbián keresztül jönni, csak Görögországból kell negatív PCR, hogy itthon ne kelljen karanténba vonulni 2 hétre?
Horvátok, szlovének vagy olaszok felől lehet komppal menni? Vagy mocsok drága és hosszú az út?
A hirtelen bepirosodás vagy sárgásodás aggodalma azért van, mert így szimplán két héttel meghosszabbodik a szabadság, ami így fizetetlen és nem megoldható pl home office? Egyébként már azon gondolkodtam, hogy AKI megteheti, hogy vállalja a 2 hetet otthon, annak tesztet sem kell csináltatnia. Aug 1 utánra gondolok. Ott a határon elvileg felteszik a kérdést, hogy vállalod-e vagy sem. Ha igen (mert pl nem probléma és így a zsebedben marad legalább 60e), akkor kapsz egy piros matricát az ajtódra és szevasz.
Amikor meg lett nyitva a szerb határ (kb 1 hónapja,vagy több,nem emlékszem) akkor azt hiszem Macedónia vagy Bulgária volt tiltólistán,vagy mindkettő.Konkrétan volt erre irányuló kérdés,azt válaszolták,hogy aki Szerbiából lép be Magyarországra,nincs karanténkötelezettség,függetlenül attól,hol volt nyaralni.
Tehát ezáltal Horvátország felől nincs probléma a belépéssel.
Horvátországba be lehet lépni a Szerbek felől,ha 12 órán belül el van hagyva az ország.
A 100%-ból egyelőre 90%-nál tartok hogy nem megyünk idén.A maradék 10% már csak a csoda,de szerintem nem fog eljönni. :)
Görögöknél 29-ig covid teszt kell,össze-vissza kanyarogni,trükközni hazafelé,közben bármi változhat pozitív és negatív irányba is.. :(:(
Mert a mai bejelentésük mi?Ok nélkül?Okot lehet találni mindig mindenre.Főleg erre mifelénk.Egyre több a fertőzött Ausztriába is,de érdekes módon a hétvégén megrendezésre kerülő F1 tagjai személyzete minden további nélkül ide jöhet Ausztriából.
Ez azert nem igy mukodik, az asszonyok is tevednek neha! Nem szorakozhat egy eu tagallam ok nelkul a hatarok es utazasi szabalyok valtoztatasaval az union belul, a balatoni foglalasok aranyaban😂😂😂. Eddig sem tettek, nem is tehetik, ezek az intezkedesek mindig a tobbi tagallammal valo egyeztetesek utan tortennek.
Ez mar nem igy mukodik a 10 eves valsag ota, miota az eu es imf ,, megreformalta” a gorog gazdasagot. Egy kavet sem kapsz szamla nelkul, de meg a piacon se egy db paradicsomot. 14 eve teljesen mas vilag volt. Felejtsd el, hogy haver ad autot berbe, aztan lepacsizod vele, foleg ugy, hogy a hivatalos uton olyan alacsony arak vannak, mert az allam tamogatja ezeket a cegeket, hogy meg akkor sem tudnak olcsobban adni, ha kockaztatnanak egy akkora buntetest, amennyi az auto erteke.
Á,beszéltem az asszonnyal,szerintem elengedjük ezt idén.Mondta hogy ő is nézegette a repülős vonalat,de aztán mondja hogy mi a garancia hogy nem vezetik be arra is mert még mindig kevés a turista itthon a Balatonnál.
Ez így sehogy sem tudna egy nyugodt nyaralás lenni.Figyelem a történéseket,azt a kevéske % még megtartom hátha meg lesz az esély az indulásra.Többet nem tehetek.
A depozit egy fajta biztosíték amit foglalva tartanak egy ideig, hogy ha a kocsi leadása után 3 héttel jön egy bünti gyorshajtásról akkor azt levonják a depozitodból és utána visszakapod a maradékot. Szerintem ezeket felejtsd el! Tényleg olvasd el a geodo blogján a kiegészítést az autókölcsönzőkről! Nagyon felejtős még a tékozló homár(bármit is jelentsen ő) szerint a Wizzair féle kocsibérlés a repjeggyel együtt! Kis iroda aki odaviszi a kocsit a reptérre, teli tankkal veszed fel, úgy adod le, full bizti és kiköhögöd ott helyben! Akivel nem lehet kp.-ben elintézni Görögországban az dögöljön éhen! De én nem vagyok mérvadó, Krétán béreltem utoljára 1996-ban még drachmáért egy ronda Nissan Micrát. Emlékszem nekem is leeresztett egyik reggelre. Telefon az irodába, fél óra és jött a szerelő aki megcsinálta és nem került(nekem) semmibe.
Es ahogy atadtam az autot es korbenezte a csavo a repteren a parkoloban, be se kellett mennem az irodaba, egybol mehettem be a gephez, mar telefonalt is az irodaba, hogy ok es amikor 2 ora mulva leszallas utan megneztem a szamlat, mar fel is volt oldva a penz. Nagyon korrektek. Meg korona ugyileg is hihetetlen volt, amikor atadtak a kocsit, egy szalaggal volt korberagasztava, nekem kellett lehuzni es meg a sebvalton es kormanyon, az ules allito karokon at mindenen nylon vedo volt, amit nekem kellett eltavolitani . Nagyon megadjak a modjat, nem tudom ilyen forgalom mellett meddig tudnak igy talpon maradni..
Nem szamoltak fel, siman vihettem volna a kotelezo alapbiztositassal, ami benne van az arban. Akkor mondta, hogy 8 euro + ert teljes bizositast ad, ami nagyon olcso, viszont nagy nyugalmat ad az embernek, mert nem kell rettegni, hogy veletlenul ejtesz egy karcolast a draga Punton.😂😂
Kell egy kartya, amin van fedezet, egy garancia feleseg, ha peldaul nem tankolod meg az autot es nekik kell, mert altalaban tele tankkal adjak es ugy is kell leadni. De ez nekem utoljara 300 euro volt. Es ahogy leadtam az autot, azonnal fel is szabaditjak.
A debitet is elfogadjak , habar a honlap creditet ir, eleinte en is rajuk telefonaltam, hogy azzal lehet e es mindenhol, meg a ferihegyi Hertznel is azt mondtak, hogy persze es ugy is volt. A zarolt osszeg a Szaloniki repteren berelt autok utan 10 perccel mar fel is volt oldva, mind a ketszer az utobbi idoben. Mondtak is foglalaskor, hogy leadas utan azonnal feloldjak.
", viszont depozit ami ha jól emlékszem 900 euró volt és az autó leadása után max. 2 nappal későbbre ígérték, csak 30 nappal később került feloldásra..."
Tavaly béreltem egy autót a reptéren Athénban, Citroen C1, 11 napra 51e Ft volt.
Szükség volt hozzá egy credit kártyára (debit nem játszik).
5 perc alatt megtörtént az átadás, viszont depozit ami ha jól emlékszem 900 euró volt és az autó leadása után max. 2 nappal későbbre ígérték, csak 30 nappal később került feloldásra...
A használat során kiderült hogy volt egy sz@rul javított defekt ami elkezdet ereszteni. Jeleztem a call centerüknek ahol azt mondták ki kell fizetnem a teljes gumi árát:), mondtam, hogy én így vettem át...
A leadás napján egy gumissal az út szélén 15 euróért megcsináltattam és amikor visszavittem elmondtam a történetet a hapsinak aki átvette.
Azt mondta. ezt most meg sem hallja mert ki kell fizetnem a gumi új árát 150 eurót!!! Akkor vett vissza amikor megmutattam a gumisnál készült fotókat az eredeti gányolt javításról...
Szóval oda kell figyelni minden karcra, horpadásra...
A cég neve Surprice volt.
Korábban Krétán béreltem autókat, csak úgy spontán bementem az útszéli irodákba és ahol a legjobb ajánlatot adták onnan béreltem.
Emlékszem egy A4 -es papíron levezetett vad számolás után, ahol horribilis összegekről indultunk jött ki a valódi eredmény:))
Bár mondom, engem nem érint, ha "pdf-es" biztosítónál vagyok, évente egyszer írok egy emailt, hogy küldjék ki postán. Kötelesek kiküldeni (azt hiszem, 7 naponta lehet kérni).
Örülnék neki, mert mindig is idiótaságnak tartottam ezt a zöld papíros dolgot. Fehér papíron nem igazolta volna a biztosításomat? Csak zöldön?
Ettől függetlenül a szövegből számomra ez nem derül ki. Eddig is fekete-fehér színben bocsátották ki (pdf), és elektronikus úton juttatták el (email). Aztán lehetett a nyomtatóba betenni a zöld papírt.
Koszi! De akkor en is ajanlom, ha mar autosok, de repulore kenyszerultek, amit Fekszanak irtam. Hogy ha mar reulo es Szaloniki+ berauto, akkor a benzinkoltsegen kivul mas extra kiadasok nelkul bejarhatjak az egesz orszagot, nem kell mindenaron eszakon maradni, mert a kocsi leadhato az osszes repteren, meg sok mas helyen. Visszafele peldaul Athenbol is lehet nagyon jo jegyeket kifogni, mert Wizz, Ryanairen kivul augusztus 2 tol az Aegean is indul ujra Budapestre, ugyhogy 3 legitarsasag is kuzd egymas ellen az utasokert.