Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3744
Mezőtúr és a Peresi gátőrház között a Te leírásod a nyerő. Mikor a gátról letérünk, akkor van egy kis bizonytalanság, de viszonylag egyszerűen el lehet jutni a műútig. Kicsit zavaróak a nyilak és a távolság adatok. A műútnál van festett jelzés is egy fán. Innen, ha jól emlékszem, eljutottam a hídon keresztül a főiskola vendégházáig (követve a jeleket), majd megindultam déli irányba. A jelzés, mintha a Körös partján lett volna. Jelzéshiány az utolsó néhány száz méteren volt. A Bemutatóház után nincs probléma.

A Bikazug táblánál, a műútnál van egy kocsma. Feltételezem, hogy még üzemel. Itt egy egyértelmű jelzés van, irány a major. Később is van jel. A Te verziód tehát minden bizonnyal megszűnt. A majoron keresztül aszfalton mentem, majd egy idő után találtam jelet. Kb. ott, ahol a füzetünkben (30. oldal) a K- szimbólum van.
Innen tökéletes a jelzés, a csomópontnál (Káka-halom, 84,1 alatt kb. 2 cm) karók. A füzetünkben lévő szekérút megvan, de gazosodott.

Eperjes után, ott, ahol el kéne kanyarodni, benéztem az úton és találtam jelet. De vannak jelek az országúton is. Nem tudom, melyik az igazi. Érdemes lenne megnézni az általatok járt utat, megvan-e a többi jel is?

Hirtelen ennyi.

Remélem, egyszer lesz időm összeszedni a leírásaimat. Röstellem, de a végleges verzió csak a neten van meg.

A Mezőtúr - Szarvas közötti szakasz:
#2384
2002-12-20 11:30:55

A Szarvas - Gádoros szakaszról készült beszámolót elfelejtettem kitenni, küldöm mail-ben.
Az ok egyszerű. A szakasszal kapcsolatban írtam egy kis elmélkedést, azt tettem ki. Sorry.

Előzmény: kvte (3743)
kvte Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3743
Güszi,

Gratulálok a Békés megye szakasz bejárásához, nem semmi lehetett. Vasárnap megyünk a Mezőtúr-Gádoros szakaszra túrázni + felderíteni a módosulásokat + fotózni. Kikerestem a vonatkozó leírásaidat, Mezőtúr és Peres közt általad jelzett eltérést igyekszem felderíteni.

Eperjes és Gádoros közt az úton mentél? Szarvas alatt, Bikazugtól melyik utat követted, az igazolófüzet szerintit, vagy az általam berajzoltat?

kvte

Előzmény: Güsziológus (3742)
Güsziológus Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3742
Vannak tapasztalataim a TKM-es bélyegzők állagáról. Őriszentpéteren fogyott el a cérnám, vettem egy bélyegzőpárnát. Megebédelhettem volna az áráért!
Nem tudom, hogy a bélyegzők minősége és a használat hogyan aránylik egymáshoz, de tegnap pl. nem sikerült használható lenyomatot produkálni Geszten. Maradt a könyvtár bélyegzője. Az tökéletes volt.

A kocsmákkal kapcsolatban már beszéltünk a sorrendről. Minimális fogyasztás esetén készségesen adnak bélyegzőt, arról nem beszélve, hogy a helybélieknek hetekre beszédtéma ha egy istenhátamegetti faluban megjelenek. A túra (AK) szinte sehol nem ismert az Alföldön. Azt hiszem, hogy a társadalmi beágyazódottság (de ronda kifejezés) a fő gond. Minél kisebb egy helység, annál nagyobb az érdeklődés. Körösnagyharsányban teljesen fel volt dobva a hölgy, hogy megjelenik egy turista. Érdekes, itt tudtak a túráról.

Bakonszegen a polgármester azt is tudta, hogy hol vannak a jelek. Ebben a megyében viszont a helyi MTSZ-esek nem tudják. Nem akarok általánosítani, de nem lehet felhőtlen a viszony a helyi notabilitások és a túraszervezők között.

Mindez a "kellemetlen" szóról jutott eszembe.

Előzmény: nagypapi (3741)
nagypapi Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3741
„Ördögöd van!"
Sőt, a múltkor Sátán voltam!

Nagyon örülök, ha indulnak ilyen jelvényszerző túrák. Így lehet alaposan megismerni az országot. Jó lenne, ha a Szervezők gondoskodnának igazolóbélyegzőkről is, hasonlóan a TKM mozgalomhoz (és persze a Kéktúrához). Ez persze nem csak az általad írt túrákra vonatkozik!!

Elég kellemetlen egy-egy kevésbé frekventált jelvényszerző túrán kocsmában/boltban/mittudoménhol magyarázkodni, miért is van nekem szükségem bélyegzőre, mert sok helyütt igen bizalmatlanok (nem az APEH-tól vagyok-e). Meg aztán egy-egy „hivatalos" bélyegzővel telepecsételt igazolófüzet éppolyan szép emlék, mint a teljesítésért járó jelvény.

Előzmény: cserlaci (3740)
cserlaci Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3740
Ördögöd van!
Magyarországi török kori emlékek füzetet 2 hete már láttam.
Készülőben van a Magyarországi római emlékek füzet is.
Előzmény: nagypapi (3739)
nagypapi Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3739
Szvsz nem lenne különösebb értelme ilyen jelvényszerző túrát csinálni. Van egy-két „elvetemült", akit különösen érdekel a dolog - meg kell hagyni, építészetileg nagyon különleges, egyedi víztornyok vannak, amelyeket tényleg érdemes megnézni, ha arra járunk, de jelvényszerző túrának talán nem a legmegfelelőbb. Ilyen alapon lehetne Mo. vízimalmai, román kori templomai, látogatható barlangjai, római romok, stb. is. Egyébként örülök, hogy más is gondolkodik új jelvényszerző-túra elképzeléseken - na nem mintha olyan kevés volna -, ez is azt jelenti, hogy van rá igény, és remélhetőleg nem csak itt a fórumozók között.

Én is gondolkodtam egy jelvényszerző túra lehetőségén, kíváncsi vagyok a véleményetekre. Tehát:
Magyar történelmi emlékhelyek
Bronz fokozat: A mai Mo. területén fellelhető emlékhely felkeresése. Pl. Mohács, Visegrád, Esztergom, Szfvár, Vésztő-Mágor, Ópusztaszer, Recsk, Eger, stb.
Ezüst fokozat: A történelmi Mo. területén fellelhető emlékhelyek felkeresése: pl. kassai Szt. Erzsébet templom, Arad, Kolozsvár,
Arany fokozat: Mo-hoz kapcsolódó történelmi emlékhelyek Európában: Trianon, Vereckei-hágó, Krakkó-Wawel, Doni emlékhely, stb.
Kicsit nehézkes az ellenőrzés (jegyek, fotók alapján lehetséges lenne), de azt hiszem ezáltal „személyesen" is megismerhető a magyar történelem.
A túra megvalósítójának ingyen átadom a kopirájt jogokat, de egy igazolófüzetet kérek ingyér' :-))

Előzmény: cserlaci (3735)
Güsziológus Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3738
23. szakasz
(Körösnagyharsány – Geszt)

Kvte nagyon részletes, új verzióban is olvasható leírása nagyon fontos segítség volt, különösen hasznosnak találtam a résztávokat.
Mivel én ellenkező irányból mentem, néhány kiegészítés.

Körösnagyharsány jelenleg csak vonatpótlóval közelíthető meg, a vonatpótló végállomása a Polgármesteri Hivatal előtt van. Itt kezdődött tehát a túra.
Bementem az Önkormányzat épületébe és kértem egy billogot. Nagyon kedves hölgyek fogadtak. Megadták a helybéli templomgondnok telefonszámát (a címét már ismertem). Lelkész csak Biharugrán van, az internetes telefonszám ott csörög!
Az idő rövidségére tekintettel kimaradt a becsületkunkor és a templomlátogatás. Vissza kell menni!

A Térképcentrum térképe nagyon hasznos, csak épp a Kossuth tér hiányzik róla. A Kossuth tér a templom szimbólum „alatti” névtelen utca (hosszú, széles tér). Keleti végén ott az önkormányzat szimbólum (ott is van az épület). Nyugat felé haladva közeledünk a templomhoz, előtte a kvte által is említett szobor. A templom hivatalosan a Kossuth téren van. A felfedezendő szakasz tehát a templom és a vá. közötti.
A templom után (balra) már van jel. A Vasút utca beletorkollik a Rákóczi utcába, szembe a postahivatal. Kicsit tovább ABC és kocsma. A Rákóczi utcán haladunk nyugati irányba, vannak régi jelek is. A füzet rajza pontatlan, egy blokkal nyugatabbra vagyunk.
Éles balkanyarral fordulunk a Petőfi Sándor utcába, majd azt követően, hogy teletömtük hasunkat a finom meggyel, jobbos kanyar a Váradi utcába. Vannak jelek! Előttünk Komádi tornya. A tápcsatornán nincs híd!
Két útkereszteződést számoltam, a füzetünkben is jelölt tanya (a kanyar előtt) funkcionál. A kanyar eltéveszthetetlen, az út továbbra is jól járható, de már füves. Megvannak a villanyvezetékek is. Kilátótorony nincs. Jobbra erdőfolt! Pár száz méter után az út elindul NY-DNY irányba, ahogy kvte is írja. Egy hatalmas fánál éri el az aszfaltcsíkot. Itt van egy híd (balra). Az öreg fán nagyon öreg jelzést találtam. Ettől a ponttól kezdve aszfalt a faluig, jelek is vannak!
A szépen felújított, kvte által is említett, 160-as számú ház (nekem jobbra) megvan, de nem látogatható. Egyedülálló műemlék, zsellérház. Nem akarom fitogtatni műveltségemet, de a zsellér az nem paraszt.
A Szabó Pál emlékmúzeumhoz egy kicsit jobbra kell kanyarodni, a Térképcentrum térképe itt is segít. A Szabó Pál utcában van! Mázlim volt, ott volt Szabó Pál lánya.
Kocsma és posta az elágazás után. A templom sisakjának csak a fa „alapja” van meg. Elég lehangoló látvány. Szabó Pál mellszobra a kanyar után. Szép épületek.

A kocsmában az egyik törzsvendég nekiállt cikizni. Ilyen alkattal gyalogolni, próbálkozott belém kötni. 13:00 volt. Mondtam neki, hogy fogadjunk. Én 15:00-kor Geszten leszek, követhet, vagy jöhet busszal. Csöndben visszavonult. 15:15-kor már a kastélyban voltam. No com.

Nem tudom, mikor kellett volna lekanyarodni a puszta felé, ezért a kvte által leírt aszfalton mentem. A füzetünkben is megtalálható farm (jobbos kanyar előtt) környékén két jelet is találtam. Régiek. A leágazás utáni betoncsíkon a párhuzamos vezetéket figyelve haladtam. A vezeték végén a semmi, bal oldalon egy fán régi jel! Követtem a füves, gyenge szekérutat, figyelve az irányt. 2x2 cm-es karók, sűrű, tömött sorban, érthetetlen számokkal. Később derült ki, hogy vezeték lesz fektetve, a geodéták karóztak a tavaknál is.
Ellenkező irányból nem nehéz a pusztai utat követni, mert jól látszik a templom tornya, most már csak a Biharugra melletti leágazást kéne megtalálni. A jelzett út minden kétséget kizáróan a kvte által leírt. Érdekesebb lenne a pusztai út, bár lehet, hogy a Nemzeti Park ellenezte a felfestést.
Jelzést nem találtam a Nagyszíki hídon.
A Kisszíki hídon van egy nagyon öreg jelzés.

Lehet, hogy Mr. Bean az igazi katasztrófa, de azt hiszem hogy ez több, mint felelőtlenség. Ott a rengeteg figyelőtorony, nem lenne nagy munka felfesteni néhány jelet! Megy az ember a semmibe! Ott vannak a táblák, azokon is elférne a jel! Nem sűrűn háborgatják a turisták a környéket!

Sikerült elnavigálnom a pusztában a 91,1-es pontig (Nagy-halom), innen még egy kicsi és már látszik Geszt templomának tornya. Az út jó minőségű volt. A végén ott a jel, melyet már egyszer felfedeztem.
A kripta kimaradt:(o
A kastély állapota eléggé lehangoló.
A kastélykert még jelen állapotában is impozáns.
A bélyegzők állapota siralmas.
A bor olcsó és finom Geszten.
Beletettem a jó hideg műanyag palackot (fél liter) egy gyapjúzokniba (saját szabadalom!) 15:30-kor. 19:30-kor indult a vonat Gyomáról. Még élvezhetően hűvös volt az ital! Sajnos, nem tartott sokáig :(o

Továbbra is az a véleményem, hogy a Zsáka – Biharugra szakasz az igazi. Megnéztem a potenciális szálláshelyet, nagyon szép környezetben van a két szintes zsalugáteres ház. Nagy udvar is van.
Biharugráról kényelmesen el lehet jutni Okányig, egy hajnali pusztatúra izgalmasnak ígérkezik.
Legközelebb:o)

asciimo Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3737
Igazolast hogy gondoltad?
Előzmény: cserlaci (3735)
Güsziológus Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3736
Nem volt könnyű döntés.
Körösnagyharsány – Geszt 1 nap alatt.
A távolság 22,2 km kvte szerint, „hivatalos” távolságadat nincs.
A közlekedési idő 10 óra, a „hasznos” idő max. 6 óra. Elvben.

A Gesztről 17:05-kor induló busz érkezése (17:30) és a Sarkadkeresztúrról induló vonat indulása (17:33) közötti csekély idő volt „a” bizonytalansági tényező. Van egy korábbi járat is (Debrecen – Gyula), az 17:20-kor ér a vasútállomásra a menetrend szerint, de csak Mezőgyánnál lehet felszállni rá (+5 km).

Mivel a vonat (vonatpótló) 10:55-kor érkezett Körösnagyharsányra, igen kevés idő állt tehát rendelkezésre, a bruttó távolság ui. 27 km-re növekedett. A 3 perc átszállási idő irreálisnak tűnt.

Az élet persze rácáfolt minden tervre.
Késett a debreceni busz, majd 10 percet, de késett a vonat is. Az első átszállás tehát sikeres volt, de a drukk (mi lesz, ha lekéssük a gyomai csatlakozást), maradt.
Szokásához képest keveset késett Szeghalmon a füzesgyarmati csatlakozás (ez jó hír), de késett az ellenvonat.
Kiengedték a mi vonatunkat, de Körösladánynál be kellett várni a késő szembevonatot (egy vágány van!). Végül az mentette meg a helyezetet, hogy csak egy motorvonatból állt a „szerelvény”, minek következtében Dévaványánál nem kellett csiki-csukizni. Elértük a gyorsot és ennek köszönhetően 22:00-kor már kiengedhettem.
Kemény nap volt.

Ha valaki nem bírta volna követni, teljesítettem a Körösnagyharsány – Geszt szakaszt, ezzel a teljes Békés megyei szakaszt. Nagy kő esett le a szívemről.
Írok majd beszámolót és összefoglalót is.

A jelen állapotban az a helyzet, hogy még 100 kilométer és vége.

cserlaci Creative Commons License 2003.06.18 0 0 3735
Mi a véleményetek a Gyertek velünk túrázni 3747 hsz-hoz?
Zete Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3734
felazso!

Ezúton üzenem, hogy szállás lefoglalva, 5 főre. Az Oázis TH-ban már nem volt hely, de ettől kb. 100m-re van az Emese Panzió, ott kaptunk helyet, 2000 HUF/fő áron. Kérdeztem a kajálást, de nem nagyon bizztatott a tag, hogy este 7 felé lesz még vacsi - gondolom ezidőtájt érünk oda. De ha nem, átnézünk majd az Oázis éttermébe, hátha ott szerencsénk lesz. A reggelizéssel ugyanaz a helyzet másnap. Kocsma/preszóvizsont este 9-ig üzemel.

Még1x köszönet mindenkinek az infókért!

Előzmény: felazso (3728)
nagypapi Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3733
Nyomdász, Eszkimó!
Köszönöm a kiigazítást!
nyomdász Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3732
Turista Magazin 2003. június, 18-19. oldal.
Lieber Tamás interjúja a Baradla felújításáról.
-ny-
Előzmény: nagypapi (3730)
asciimo Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3731
Van rola cikk vagy a Magyar Turistaban, vagy a TuristaMagazinban. Van hosszu tura, de modositott utvonalon, Közep tura nincsen, es az Aggteleki rövid is masfele megy.
Előzmény: nagypapi (3730)
nagypapi Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3730
Valahol mintha arról olvastam volna, hogy a Baradla Hosszú-túra (Aggtelek-Jósvafő) felújítás miatt egyelőre nem járható végig. Mondom, nem vagyok benne viztos, de szvsz egy telefont megérne leellenőrizni, mielőtt mentek.
Előzmény: felazso (3727)
Zete Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3729
Na, még pont időben, ma fogok telefonálni - kösz!
Előzmény: felazso (3728)
felazso Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3728
Zete!

Van egy 5. érdeklődő is.

Felazso

Előzmény: Zete (3721)
felazso Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3727
A Putnok -> Bódvaszilas irányban 2 fő érdeklődővel (Felazso+FGG) számol6cc!

A barlangtúrát még mindíg olyan borsos áron kínálják? 5-6000 HUF-ra emléxem. Ja, és csak alőzetes megrendelésre van, gondolom létszám alapján. Ez a része (a középső nap) családom többi tagját is érdekli.

Felazso

Előzmény: pavarotti (3725)
burnie Creative Commons License 2003.06.17 0 0 3726
Múltkor említettem már, hogy idén nyáron a Dél-Dunántúlra megyünk túrázni. Ime a teljes kiírás. Akit érdekel szóljon.

VÁNDORTÚRA A DÉL-DUNÁNTÚLON

Időpont : 2003. július 11-26.
Szállás : saját sátorban
Étkezés : önellátás
Részvételi díj : 400 Ft/fő/nap (szervezés, táborhelyek, felszerelés
szállítása a táborhelyek között)
A túrához bárhol lehet csatlakozni
Jelentkezési határidő : július 1.

Táborhelyek:

július 11-13. : Sötét-völgyi Gyermektábor (Szekszárd)
július 14-16. : Villány, sportpálya
július 17-19. : Sellye, sportpálya
július 20-25. : Pécs, PVSK sportpálya

Hazautazás július 26-án

pavarotti Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3725
OKT javaslat a legszebb nyárban
- talán még az Aggteleki barlang is érdekel részletesen? -

Július 19-20 (Szo-Vas) + 1 nap, amelyik jobb a társaság nagyobbik részének:

Putnok - Bódvaszilas
- irány: Majd meglátjuk
- útvonalterv:
1. nap Aggtelekig v. Jósvafőig (iránytól függően)
2. nap Aggtelek-Jósvafő vezetett barlangtúra (a túra végig túraöltözetben (tehát különösebb + felszerelés nélkül) teljesíthető)), igény szerint Retek-ági kitéréssel (ez gumicsizmát és melegebb ruhát igényel), majd egyéb elfoglaltságok a környéken (pl. felszínen is teljesíteni, kocsmázni, stb. ízlés szerint:) //A hivatalos kiírás szerint a lenti végigjárás a szakasz teljesítését jelenti//
3. nap Putnokig v. Bódvaszilasig (iránytól függően)

Igény esetén a túra egyes részeire is lehet jönni (tehát pl. csak hétvége, v. csak barlangos nap)

Részletes program a jelentkezők függvényében.

Ps: A barlangtúráról ld. az Aggteleki Nemzeti Park honlapját (Látogató-infó/Barlang Látogatás/Baradla-barlang, Hosszú-túra; Speciális (Retek-ági)-túra)

pavarotti Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3724
Sólyom-bérc tényleg érdemes, én voltam. Nemcsak a kilátás, hanem maga a hely is nagyon érdekes (szép:)
---
Please majd írd meg a szállástapasztalokat, nyár végén (szeptember) terveződik a (szederszedős:)OKT (majdnem?:)befejezése Boldogkőváralja-Eszkála szakaszon.
Előzmény: Zete (3714)
Zete Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3723
Igen, érdekel a Baja-Szekszárd :)
A komplett AKT ugyan nem kicsi falat, de a Gemenc az nagyon vonz, és ha már ott járok, akkor a bélyegzést is meg lehet éppen ejteni ugye... (bár az a hajnali indulás...)
Előzmény: Güsziológus (3722)
Güsziológus Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3722
Vedd úgy, hogy mind a négyőtöknek írtam. A lényeg az, hogy tudja az ember, hogy melyek a lehetőségek. Sokszor előfordult, hogy valamit kihagytam, de mikor később jött az infó, akkor dühített, hogy nem tudtam hamarabb. Mivel hiánypótló "mű" a mennykő, ezért proponáltam. Ha valaki megnézi, akkor már könnyebb eldönteni, én ui. ezt láttam, más mást látott.
A lényeg az, hogy jól érezzétek magatokat és szép időtök legyen!
Remélem, gyalog mentek át a Sátor hegyek völgyei között! Szerdán még erről is válthatunk néhány szót, holnap nem leszek. Ma sem.

Ui.:
Nincs még döntés. Nyitott vagyok. Egy napot tervezek, ha lehet hét végén. Most úgy van, hogy 28-án, szombaton.
Egy biztos, 30-án, hétfőn Pocsaj. Már lefoglaltam a szállást. Nekem 1-e szünnap, így kihasználom az egy nap szabadsággal 4,5 nap távollétet.

Babonás vagyok, de most már mindegy.
Holnap Körösnagyharsány - Biharugra.

Nagyon szeretném július 1-én befejezni, Hencidán. De az is lehet, hogy Szekszárdon, kicsit később. Esetleg érdekel?
Hajnali 3:25-kor indul a vonat, 8:05-kor tudunk indulni Bajáról.
A múzeum telefonszáma megvan, Keselyűsön van csárda (kaja pont).
Bárányfok egész biztos üzemel.
Szekszárd!
Oh, de jó lenne már ott lenni!!!

Előzmény: Zete (3721)
Zete Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3721
Hajrá Güszi, fel az Alföldre!

Baja-Szekszárd mikor esedékes nálad? Továbbra is egy napra tervezed?

Köszi egyébként a javaslatokat, bár nem csak én fogok dönteni. Lehet, hogy nem jött le világosan, de többen (4-en) megyünk, és nem fogom játszani a vezért :)

Előzmény: Güsziológus (3717)
Zete Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3720
OK, most már világos. Bocs az értetlenségért...
Előzmény: kvte (3718)
Zete Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3719
"Azért erre ne tedd le a nagy esküt! "

Azt nem, de azért valószínűsítem... :)
Komolyra fordítva: 2x voltam eddig a Zemplénben, igaz nem kifejezetten túrán, de azért az is volt a programban. Természetesen GYÖNYÖRŰ a Zemplén, sokan mondják a Kárpátokkal való hasonlatosságot is, de az a fránya távolság BP-től nem éppen mellette szól - nálam legalábbis. Manapság 2 napnál többet nem tudok távol lenni az otthontól, így különösen hangsúlyos a választásnál a túra/utazás időarány. Ha befejezem az OKT-t, persze majd átgondolom újra a preferenciákat,de jelenleg így gondolom.

Előzmény: nagypapi (3715)
kvte Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3718
Zete,

Amit írtam az az Oázis kulcsosház, a Szplanyica-völgy elején. Ugyanarról beszélünk...

kvte

Előzmény: Zete (3711)
Güsziológus Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3717
Bakos Bertalan
(46) 387-552

A hely egy panzió, mely a falu északi végén van. (Az atlaszban nem említik, de itt is van bélyegző.) Én itt aludtam. Két éve 1100 Ft volt egy éjszaka.
Itt van bolt is. A boltban "árulják" a házi pálinkát. Hivatkozzál arra az őrültre, aki a fagyos november eleji estén megszállt 2001-ben. Erős szél volt, a hegytetőn állt a jég a tócsákban. De csodás volt, mert sütött a nap. Voltak hasonló őrültek István-kútnál. Ők ott aludtak.

A Péter mennykövet nem azért javaslom felkeresni, mert 700-as csúcs. A különleges panoráma az élmény. Látszik a túra elkövetkezendő útvonalának jó része, egész a füzéri várig, a teljes völgy Sátoraljaújhely és Füzér között, háttérben a hegyekkel. Na és a kisvasút völgye is előttünk tátong.
Érthetetlen számomra, hogy az atlaszból miért maradt ki ez a kilátópont. Mintegy 2 kilométer (összesen) a többlet, szint nem nagyon van. Nekem ez volt a csúcs ezen a szakaszon. Ha összejön a szállásod, ahogy tervezed, akkor biztosan belefér.
Természetesen Te döntessz!

Én még mindig Alföld:o)

Előzmény: Zete (3714)
nagypapi Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3716
Tegnap du. Pusztavacsra vittem kis családomat - ez a Magyarország jellegzetes földrajzi pontjai nevű Jelvényszerző túra egyik ellenőrző pontja, úgyhogy nem vagyok offtopic!

Az „emlékmű" egy rét közepén, a falutól kb. 1 km-re található, a faluban már jelzik az utat, és ha jól láttam, a zöld sáv is erre tart. Az „emlékmű" és az alatta pontosan középen elhelyezett márványtömb (rajta tájolt Mo. térkép) jelzi egészen pontosan az ország közepét. Félve jegyzem meg, hogy még nincs teljesen összegraffitizve az egész, bár az építmény körül van néhány talapzat, ami talán valami oszlopot tarthatott, ez azonban már nincs meg. A rét falu felöli végén eligazító tábla, mely felhívja a figyelmet többek között a környék botanikai érdekességeire. Amúgy természetvédelmi területen van az egész, de valószínűleg nem lenne az, ha nem itt lenne az ország közepe.

A rét szélén, árnyas fák alatt padok, egy szemetes zsák és ivókút (a szokásos kék). Büfé, ilyesmi nincs, aki pecsétet akar igazolásként a jelvény megszerzése érdekében, annak a faluba kell besétálnia, ahol több kocsma is található. Egyik éppen a XV. századi rendkívül impozáns templomrommal szemben, érdemes ide betérni, és gyönyörködni a romokban.

Valahogy nem volt olyan érzésem, hogy én most épp az ország közepén állok, inkább a puszta közepét tudtam volna elképzelni. Talán ha ez a pont Szarvason volna…

nagypapi Creative Commons License 2003.06.16 0 0 3715
olyan távol van a Zemplén, hogy nemigen fogok én oda meni
túrázni az OKT után

Azért erre ne tedd le a nagy esküt! Na nem azért mintha később közelebb jönne, hanem a szépsége miatt.

Mindig a zárójelekben van a lényeg!! :-)))

Előzmény: Zete (3714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!