Keresés

Részletes keresés

Gruzmanek Creative Commons License 2007.03.23 0 0 95
Sziasztok,
elkészült a kemencénk csikótűzhellyel egybeépítve. Még szárad, de gyűjtöm a recepteket!
G.
hflaokon Creative Commons License 2007.03.21 0 0 94

Szia!Valóban látogatom a tavas és a madáretetős topikot is, ott találkozhattunk.Mellesleg szeretek fotózni, amatör képeimet megnézheted a www.hflaokon.fw.hu oldalon.

A hétvégi négynapos ünnepen  háromszor befűtőttem a kemencét.A menük:

Anyáméknak:fűszeres lében előfőzött csülök, a bőre bekockázva és alsószinten sütve, a felső szinten előfőzött hasábburgonya.

Unokámnak:kenyértésztából készült pizza gazdag feltéttel.

Sógoromnak:fűszeres olajban pácolt csirkecomb, a felső szinten sült hasáb burgonya.

Jó étvágyat.

Előzmény: pistályi (91)
pistályi Creative Commons License 2007.03.20 0 0 93

Egy tutti általam kikisérletezett kenyérlángos recept:

kenyérgéppbe szoktuk csinálni: másfél deci tej, másfél deci víz, utána 600 gramm liszt, egyik oldalára 30 gramm élesztő, másik oldalára 2 kávéskanál só. Tésztaprogramra rakom. Ha kész van 1 db főtt krumplit összetörve még hozzádagasztok, átgyúrom az egészet. Kinyújtom kiolajozott és lisztezett tálcára rakom, és villával megszúrkálom a tetejét több helyen. Fél óra felfűtés után mehet be a bubiba, ha elkezd barnulni a teteje meg kell fordítani, de akkor is meg kell szúrkálni villával, ezt is barnára sütjük, ezek után mehet rá a feltét.

 

pistályi Creative Commons License 2007.03.20 0 0 92

Szia

ha érdekel a mi kemencénk csináltam egy leírást Cd-n elküldöm neked, csak küld meg a mail címemre a postai címedet. Sajnos nem tudom mail-en átküldeni, a fotók nagy terjedelme miatt.

 

 

Előzmény: ikti (86)
pistályi Creative Commons License 2007.03.20 0 0 91

Szia

hasonló az érdeklődési körünk, a feleségem - zozocska- aktív látogatója volt a kerti tó fórumnak, ha jól emlékszem. üdv. a fórumon, klassz a kemencéd.

Pistályi

 

Előzmény: hflaokon (85)
pistályi Creative Commons License 2007.03.20 0 0 90

Szia

talált, Budaörs mellett lakom, többen voltak már nállunk megnézni a kemencét és kenyérlángost sütni innen a fórumról. Nyugodtan írj e-mail-t szoktam válaszolni 1 héten belül.

Üdv.

Előzmény: rekci (88)
rekci Creative Commons License 2007.02.28 0 0 89
bocsánat pistályi! lemaradt az i!
rekci Creative Commons License 2007.02.28 0 0 88

Sziasztok!

Mindenkinek gratulálok, akik már felépítette a maga kemencéjét. És annak is, akit megfertőzött egy a szép gondolat!

pistály! tőled szeretném megkérdezni, hogyBudaörsön laksz? persze csak ha nem veszed toladodásnak.

Írhatnék neked e-mailt?

Az én címem: fr03@freemail.hu

Köszi!

Előzmény: pistályi (76)
saumur Creative Commons License 2007.02.27 0 0 87

Szia!

Sabján Tibor: Búboskemence alapmű, kb. 1500 Ft. Rengeteg hasznos információt tartalmaz, alaprajzokat is.

Pangea egyesület honlapja:

http://www.pangea.hu/kemenceepites.php

Én az általuk leírt kemencét építettem meg és nagyon jó.

Meg lehet tőlük rendelni egy kis füzetet a kemenceépítésről kb. 300Ft, amiben részletesen leírják az építés folyamatát.

És persze olvasgasd ezt a fórumot is.

Hamarosan nekiláthatsz mert jön a tavasz:-)

Előzmény: ikti (86)
ikti Creative Commons License 2007.02.25 0 0 86

 

 

 

              Sziasztok !

 

         A tavaszal szeretnék kültéri kemencét építeni, ha tudnátok segiteni, képekel,leírásal, szivessen fogadnám. ikervaritibi@freemail cimen.

 

           köszi   N Tibi

hflaokon Creative Commons License 2007.02.22 0 0 85

Üdv Mindenkinek!

A vályog topikon nézegettem kemencéket eddig, ma találtam rá erre a fórumra.

A kertemben én is építettem egy kis kemencét, persze ma már másképp csinálnám, de ezzel is meg vagyok elégedve. A mintát egy működő, vásárokon használt mobil kemencéről koppintottam.

Az építés menetét felraktam. Ősszel a kerti házba hasonlót építek, csak kandalló ajtóval és kéménnyel.

saumur Creative Commons License 2007.02.06 0 0 84

lemaradt: samott vagy bontott/vagy új kisméretű tégla?

a vélemények megoszlanak. én nem raktam bele samottot, mert azt hallottam, hogy ha abból van a kemencefenék, megég a kenyér stb. én új kisméretű téglát használtam és a kenyér nem ég meg se alul se felül, a kemence szépen süt.

Hajrá kemencések!

Nyugodtan bele lehet vágni a kemenceépítésbe, mert ha esetleg nem sikerül szét lehet bontani és fel lehet újból használni az anyagokat.

Szerintem ha valaki kemencét szeretne építeni és van egy kis kézügyessége simán meg tudja csinálni!

saumur Creative Commons License 2007.02.06 0 0 83

Sziasztok!

eléggé leült a topic.

én októberben lettem kész a kemencémmel.

természetesen elolvastam Sabján Tibor Búboskemence könyvét, ami tényleg alapmű és a Pangea egyesület kiadványát használva készítettem el a kemencét.

Ők egyébként a Művészetek Völgyében is csináltak kemencét és minden évben lehet velük ott találkozni.

http://www.pangea.hu/kemenceepites.php

Rengeteg használható tipp található a füzetükben ,én az ő általuk ajánlott nyeregkemecét építettem meg. a füzet kb. 300 ft + postaköltség.

akit érdekel a kemenceépítés vegye meg, benne van milyen agyag, sár kell, hogyan lehet megtudni hogy jó-e a tégla, egyszóval a kis füzet sokszorosan megéri az árát.

A kenyérsütés most tanuljuk, meg kell találni a megfelelő receptet, mert sok recept elég gagyi kenyeret eredményez. Érdemes sikért adni a liszthez, mert a mai liszteknek jóval kisebb a sikértartalma, mint a régieknek ezért nem is lehet sima fehérlisztből jó kenyeret sütni.

 

jiking Creative Commons License 2006.12.31 0 0 82

Boldog Új évet mindenkinek !

 

Timy26 Creative Commons License 2006.12.25 0 0 81
A mi receptünk:

 

Csülök tepsibe sült burgonyával

 

Hozzávalók 5-6 főre:

2 db sertés hátsó csülök, só, fokhagymakrém, csípős Piros Arany, bors, mustár, kömény, majoránna, hagyma, olaj, burgonya, fél liter száraz fehérbor, 1 üveg sör

 

A hátsó csánkot 5 darabra vágjuk fel, a szárkapocscsontot bennhagyjuk a húsban, csak a sípcsontot vesszük ki.

Bepácoljuk a húst, és 1-2 napig állni hagyjuk.

A páchoz az alábbiak szükségesek: Só, csípős Piros Arany, mustár, fokhagymakrém, hagyma, olaj, bors, majoránna, kömény (Ízlés szerint más fűszereket is használhatunk) A páccal jól összedolgozzuk a csülköket, majd lefedve min. 1 napig hűvös helyen állni hagyjuk.

Sütés előtt bekészítjük a tepsibe a bepácolt csülköket (mi egy külön erre a célra hegesztetett nagyméretű alumínium tepsit használunk, mert ez nem hajlik meg, mint amik a hipermarketekben kaphatók...), vizet öntünk alá, lefóliázzuk, és így helyezzük a kemencébe. Kb. egy óra múlva, ha a víz már elpárolgott fehérbort öntünk alá, és hozzáadjuk a karikákra vágott bugonyát.. Kb két óra múlva, ha már a bor is elpárolgott, véglegesen levesszük az alufóliát, és felrázott sörrel lespricceljük a csülköket. Ezután már fogozottabban figyeljük a húst, és kb. fél óra múlva szépen megpirul a hús.

Az étel fogyasztásához csípős vegyes savanyúság, esetleg kemencében sült házi jellegű kenyérJ fogyasztását ajánlom.

Jó étvágyat!

 

Timy

 

Timy26 Creative Commons License 2006.12.25 0 0 80
Sziasztok!

 

Mi idén nyáron építettünk egy kemencét. kb. 3500 Ft-ba került, és 3 hétig tartott. A "művelet" az alábbiak szerint alakult:

Apósom kőműves, ő felfalazta az oldalát, közben mi a helyi kavicsbányában tenyérnyi köveket gyűjtöttünk, miután ez megvolt rengeteg üveget kellett hozzá szerezni.

Korábbról maradt bontott téglát használtunk hozzá. Azért tartott 3 hétig, mert a környékbeli vendéglátó helyekről  ennyi idő alatt tudtuk összegyűjteni a szükséges színesüveg mennyiséget (ez is kell a hőtároláshoz), de ekkor már a faluban az összes kocsmáros nekünk rakta félre az üveketet :)).  (Ja, és a szelektív hulladékgyűjtő kukákban is fellelhető nagy mennyiségű üveg.....:))

Egy tetővel ellátott félig nyitott helyre épült, Beton alapra lett falazva, bontott téglából (így legalább az is eltűnt az udvarról), az alján azt hiszem föld van, középen a kövek, a tetején pedig 30-40 cm tört üveg. Miután a hőtároló rész le lett zárva, utána készült a kémény és az íves tető.

Én a folyamatokból ennyit láttam, de ha valakit érdekel részleteiben a páromtól tudok információkat kérni. Az e-mail címem: lendvai.timea@freemail.hu

A látottak alapján szerintem nem kell hozzá nagy tudomány, csak egy kis kreativitás, és némi kőműves alapismeret. A rajzokat az internetről szedtük le, azt már nem tudom melyik oldalról, és több rajzból raktunk össze egyet. Nem olyan szép, mint az ami tetővel van ellátva a korábbbi hozzászólásoknál, de a célnak tökéletesen megfelel. Hegesztettünk hozzá egy nagyméretű alumíniumtepsit, ami éppen belefér, ez volt még kb. 3000 Ft.

Általában csülköt és pizzát  sütünk benne, melyek nagyon ízletesek és gyorsan elkészülnek. Most próbálkozunk kenyérsütéssel is.

Baráti összejöveteleknél nagyon nagy sikere van.

Ajánlom mindenkinek!

 

Ha esetleg valakinek van receptje szívesen várom. Erre az oldalra is úgy találtam, hogy recepteket böngésztem, de sajnos tényleg nincs sok választék.

 

Üdvözlettel:

 

Timy

 

Helem Creative Commons License 2006.12.11 0 0 79

Én ezt szoktam, olyan erdős senki földjének tűnik. Persze mindennek van tulajdoosa, de ez szerintem senkit nem zavar ebben az esetben itt.

Előzmény: Gruzmanek (78)
Gruzmanek Creative Commons License 2006.12.11 0 0 78
Köszi, és csak úgy odamegy az ember és önkiszolgálja magát?
Előzmény: Helem (77)
Helem Creative Commons License 2006.12.11 0 0 77
pl. Őrbottyán és a Váchartyán közötti úton van egy hely egy kis szakadék jobbra Örbottyán közelében az útról látszik onnan lehet, az kiválló, van ott a közelben egy téglagyár is.
Előzmény: Gruzmanek (74)
pistályi Creative Commons License 2006.12.10 0 0 76
Völgyekben vagy patak mellett keresd. Vagy ha ásnak emésztőt valahol. Mi úgy találtunk agyagot, hogy az OBI áruház alapját ásták a Duna mellett és ott mélyen volt. Állítólag az Alföldön rengeteg van. Mi Budaörsön tudunk, de országosan nem vagyok otthon a témában.

Előzmény: Gruzmanek (74)
újkőbánya Creative Commons License 2006.12.10 0 0 75

Üdvözöllek !

Sajnálatos módon a második kisérletem sem volt sikeres, hogy eljusson hozzád az e-mail, így arra kérlek, hogy valamilyen úton juttasd el hozzám az elérhetőséged. Ha szükséges, küldöm az én címemet: doris22@t-online.hu.

 

Várom jelentkezésedet ! Szeretnék a terveimről beszámolni és a tanácsaidat, de a közreműködésedet is kérni, ha lehet.

Előzmény: pistályi (50)
Gruzmanek Creative Commons License 2006.12.07 0 0 74
Tényleg nagyon jól néznek ki ezek a finomságok!
Mostmár csak azt nem tudom, honnan lehet agyagot szerezni, ha közel s távol csak homok van, több méter mélységig?

Előzmény: pistályi (70)
pistályi Creative Commons License 2006.12.06 0 0 73

ezt a levelet már megválaszoltam 11.21-nél keresd, ha nem kaptad meg elküldöm újra.

jiking Creative Commons License 2006.12.04 0 0 71

Köszi!Ezlyen válaszokat vártam.Ha valaki még valamit fontosnak talál ossza meg.

Szerintem ezek az egyszerű dolgok hiányoznak.Senkit nem találtam aki megtudta

volna mondani milyen a jó agyag.Sabján Tibor könyvét most keztem,Sót és szört ,

hajat ír az agyaghoz keverni repedéek elkerülésére.

 

Előzmény: pistályi (70)
pistályi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 70

Én azt olvastam, hogy a samott hirtelen adja vissza a meleget és hirtelen ki is hűl. Viszont az agyag egyenletesen és fokozatosan adja ki a meleget, ezért jó sütésre.

 

Megjegyezném hogy mi Sabján könyvből 1:1 arányban építettük meg a kemencét és csodálatosan sül benne a kenyér is. Nem mindegy a kemence ajtómérete a kémény mérete stb. Úgyhogy sokmindentől függhet, hogy jó-e egy kemence, így a szomszéd irigységétől is.

 

Egyik szomszédunknak samott van, és pizzánk kívül szinte semmit nem tud benne megsütni.

 

Tanulányaim során két tégláról tudom, hogy jó: Mátraberecskei és Devecseri tégla alkalmas e célra, amit ma is gyártanak.

 

Így lehet megállapítani hogy jó e az agyagod: 5 cm oldalhosszúságú próbakockát gyúrsz vízzel, ha megszárad 1-2 nap múlva és berepedezik, akkor az agyag túl kövér, homokot kell hozzá keverni.

Ha viszont kapargatva porlik, akkor túl gyenge az agyag és kerámikus agyaggal kell feljavítani. Amennyiben kemény és nem porlik, megtaláltad a megfelelőt.

 

Köszönöm a gratulációt mi is nagyon imádjuk a bubinkat. Minden hétvégén sütünk, egy kis inycsiklandózó falatot küldök nektek.

Helem Creative Commons License 2006.12.03 0 0 69
Hát igen sokféle vélemény van. Az öregasszony akivel beszéltem azt mondta, hogy neki a csengőtégla bevált. Ez bizti mert régen az egész falunak ő sütötte a lagzis kalácsot. De mondta, hogy a szemköztiek hasonló samottos kemencéje nem jó. Ez így bonyolult, mert ismervén az embereket lehet, hogy csak emberi dolog miatt. Például nem értenek hozzá, vagy az öreglány irígy rájuk és nem mondja el a lényeget stb. Hát nem tudom?
Előzmény: td cdx (66)
td cdx Creative Commons License 2006.12.02 0 0 68
Az öreg bácsi (aki épített nálunk) szerint az egész kemence lényege, az aljának a hőtároló képessége! Az oldalfalnak sütés, hőtárolás szempontjából nincs sok jelentősége.
td cdx Creative Commons License 2006.12.02 0 0 66
Azzal nem értek egyet hogy a samottból készült kemence nem alkalmas sütésre.
Igaz hogy a mi kemencénknek csak az aljába került samott, de remek ételek készülnek benne. Egy hete szülinapi összejövetel volt, a kenyér és a sütemény a búbosban sült.
Mindkettőnek hatalmas sikere volt.
Helem Creative Commons License 2006.12.02 0 0 64
A végső kérdés számomra az, hogy sima "csengő téglából" vagy samottból csináljam?
Előzmény: Törölt nick (63)
Helem Creative Commons License 2006.12.02 0 0 62

Ez a csengőtégla számomra kérdéses. Nem tudom, hogy tényleg van -e jelentősége vagy csak egy népi hit. A függvénytáblában az építési anyagoknak hasonló a sugárzási együthatójuk. Én igazából samottból csinálnám, de megingattak.

Jó lenne valami biztos infó erről.

 

Egyébként ntényleg nagyon jól néz ki a kemencéd, gratula érte!!! 

 

 

 

Előzmény: pistályi (53)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!