Szia!Valóban látogatom a tavas és a madáretetős topikot is, ott találkozhattunk.Mellesleg szeretek fotózni, amatör képeimet megnézheted a www.hflaokon.fw.hu oldalon.
A hétvégi négynapos ünnepen háromszor befűtőttem a kemencét.A menük:
Anyáméknak:fűszeres lében előfőzött csülök, a bőre bekockázva és alsószinten sütve, a felső szinten előfőzött hasábburgonya.
Unokámnak:kenyértésztából készült pizza gazdag feltéttel.
Sógoromnak:fűszeres olajban pácolt csirkecomb, a felső szinten sült hasáb burgonya.
Egy tutti általam kikisérletezett kenyérlángos recept:
kenyérgéppbe szoktuk csinálni: másfél deci tej, másfél deci víz, utána 600 gramm liszt, egyik oldalára 30 gramm élesztő, másik oldalára 2 kávéskanál só. Tésztaprogramra rakom. Ha kész van 1 db főtt krumplit összetörve még hozzádagasztok, átgyúrom az egészet. Kinyújtom kiolajozott és lisztezett tálcára rakom, és villával megszúrkálom a tetejét több helyen. Fél óra felfűtés után mehet be a bubiba, ha elkezd barnulni a teteje meg kell fordítani, de akkor is meg kell szúrkálni villával, ezt is barnára sütjük, ezek után mehet rá a feltét.
ha érdekel a mi kemencénk csináltam egy leírást Cd-n elküldöm neked, csak küld meg a mail címemre a postai címedet. Sajnos nem tudom mail-en átküldeni, a fotók nagy terjedelme miatt.
talált, Budaörs mellett lakom, többen voltak már nállunk megnézni a kemencét és kenyérlángost sütni innen a fórumról. Nyugodtan írj e-mail-t szoktam válaszolni 1 héten belül.
A vályog topikon nézegettem kemencéket eddig, ma találtam rá erre a fórumra.
A kertemben én is építettem egy kis kemencét, persze ma már másképp csinálnám, de ezzel is meg vagyok elégedve. A mintát egy működő, vásárokon használt mobil kemencéről koppintottam.
Az építés menetét felraktam. Ősszel a kerti házba hasonlót építek, csak kandalló ajtóval és kéménnyel.
lemaradt: samott vagy bontott/vagy új kisméretű tégla?
a vélemények megoszlanak. én nem raktam bele samottot, mert azt hallottam, hogy ha abból van a kemencefenék, megég a kenyér stb. én új kisméretű téglát használtam és a kenyér nem ég meg se alul se felül, a kemence szépen süt.
Hajrá kemencések!
Nyugodtan bele lehet vágni a kemenceépítésbe, mert ha esetleg nem sikerül szét lehet bontani és fel lehet újból használni az anyagokat.
Szerintem ha valaki kemencét szeretne építeni és van egy kis kézügyessége simán meg tudja csinálni!
Rengeteg használható tipp található a füzetükben ,én az ő általuk ajánlott nyeregkemecét építettem meg. a füzet kb. 300 ft + postaköltség.
akit érdekel a kemenceépítés vegye meg, benne van milyen agyag, sár kell, hogyan lehet megtudni hogy jó-e a tégla, egyszóval a kis füzet sokszorosan megéri az árát.
A kenyérsütés most tanuljuk, meg kell találni a megfelelő receptet, mert sok recept elég gagyi kenyeret eredményez. Érdemes sikért adni a liszthez, mert a mai liszteknek jóval kisebb a sikértartalma, mint a régieknek ezért nem is lehet sima fehérlisztből jó kenyeret sütni.
A mi receptünk:
Csülök tepsibe sült burgonyával
Hozzávalók 5-6 főre:
2 db sertés hátsó csülök, só, fokhagymakrém, csípős Piros Arany, bors, mustár, kömény, majoránna, hagyma, olaj, burgonya, fél liter száraz fehérbor, 1 üveg sör
A hátsó csánkot 5 darabra vágjuk fel, a szárkapocscsontot bennhagyjuk a húsban, csak a sípcsontot vesszük ki.
Bepácoljuk a húst, és 1-2 napig állni hagyjuk.
A páchoz az alábbiak szükségesek: Só, csípős Piros Arany, mustár, fokhagymakrém, hagyma, olaj, bors, majoránna, kömény (Ízlés szerint más fűszereket is használhatunk) A páccal jól összedolgozzuk a csülköket, majd lefedve min. 1 napig hűvös helyen állni hagyjuk.
Sütés előtt bekészítjük a tepsibe a bepácolt csülköket (mi egy külön erre a célra hegesztetett nagyméretű alumínium tepsit használunk, mert ez nem hajlik meg, mint amik a hipermarketekben kaphatók...), vizet öntünk alá, lefóliázzuk, és így helyezzük a kemencébe. Kb. egy óra múlva, ha a víz már elpárolgott fehérbort öntünk alá, és hozzáadjuk a karikákra vágott bugonyát.. Kb két óra múlva, ha már a bor is elpárolgott, véglegesen levesszük az alufóliát, és felrázott sörrel lespricceljük a csülköket. Ezután már fogozottabban figyeljük a húst, és kb. fél óra múlva szépen megpirul a hús.
Az étel fogyasztásához csípős vegyes savanyúság, esetleg kemencében sült házi jellegű kenyérJ fogyasztását ajánlom.
Jó étvágyat!
Timy
Sziasztok!
Mi idén nyáron építettünk egy kemencét. kb. 3500 Ft-ba került, és 3 hétig tartott. A "művelet" az alábbiak szerint alakult:
Apósom kőműves, ő felfalazta az oldalát, közben mi a helyi kavicsbányában tenyérnyi köveket gyűjtöttünk, miután ez megvolt rengeteg üveget kellett hozzá szerezni.
Korábbról maradt bontott téglát használtunk hozzá. Azért tartott 3 hétig, mert a környékbeli vendéglátó helyekről ennyi idő alatt tudtuk összegyűjteni a szükséges színesüveg mennyiséget (ez is kell a hőtároláshoz), de ekkor már a faluban az összes kocsmáros nekünk rakta félre az üveketet :)). (Ja, és a szelektív hulladékgyűjtő kukákban is fellelhető nagy mennyiségű üveg.....:))
Egy tetővel ellátott félig nyitott helyre épült, Beton alapra lett falazva, bontott téglából (így legalább az is eltűnt az udvarról), az alján azt hiszem föld van, középen a kövek, a tetején pedig 30-40 cm tört üveg. Miután a hőtároló rész le lett zárva, utána készült a kémény és az íves tető.
Én a folyamatokból ennyit láttam, de ha valakit érdekel részleteiben a páromtól tudok információkat kérni. Az e-mail címem: lendvai.timea@freemail.hu
A látottak alapján szerintem nem kell hozzá nagy tudomány, csak egy kis kreativitás, és némi kőműves alapismeret. A rajzokat az internetről szedtük le, azt már nem tudom melyik oldalról, és több rajzból raktunk össze egyet. Nem olyan szép, mint az ami tetővel van ellátva a korábbbi hozzászólásoknál, de a célnak tökéletesen megfelel. Hegesztettünk hozzá egy nagyméretű alumíniumtepsit, ami éppen belefér, ez volt még kb. 3000 Ft.
Általában csülköt és pizzát sütünk benne, melyek nagyon ízletesek és gyorsan elkészülnek. Most próbálkozunk kenyérsütéssel is.
Baráti összejöveteleknél nagyon nagy sikere van.
Ajánlom mindenkinek!
Ha esetleg valakinek van receptje szívesen várom. Erre az oldalra is úgy találtam, hogy recepteket böngésztem, de sajnos tényleg nincs sok választék.
Üdvözlettel:
Timy
pl. Őrbottyán és a Váchartyán közötti úton van egy hely egy kis szakadék jobbra Örbottyán közelében az útról látszik onnan lehet, az kiválló, van ott a közelben egy téglagyár is.
Völgyekben vagy patak mellett keresd. Vagy ha ásnak emésztőt valahol. Mi úgy találtunk agyagot, hogy az OBI áruház alapját ásták a Duna mellett és ott mélyen volt. Állítólag az Alföldön rengeteg van. Mi Budaörsön tudunk, de országosan nem vagyok otthon a témában.
Sajnálatos módon a második kisérletem sem volt sikeres, hogy eljusson hozzád az e-mail, így arra kérlek, hogy valamilyen úton juttasd el hozzám az elérhetőséged. Ha szükséges, küldöm az én címemet: doris22@t-online.hu.
Várom jelentkezésedet ! Szeretnék a terveimről beszámolni és a tanácsaidat, de a közreműködésedet is kérni, ha lehet.
Tényleg nagyon jól néznek ki ezek a finomságok! Mostmár csak azt nem tudom, honnan lehet agyagot szerezni, ha közel s távol csak homok van, több méter mélységig?
Én azt olvastam, hogy a samott hirtelen adja vissza a meleget és hirtelen ki is hűl. Viszont az agyag egyenletesen és fokozatosan adja ki a meleget, ezért jó sütésre.
Megjegyezném hogy mi Sabján könyvből 1:1 arányban építettük meg a kemencét és csodálatosan sül benne a kenyér is. Nem mindegy a kemence ajtómérete a kémény mérete stb. Úgyhogy sokmindentől függhet, hogy jó-e egy kemence, így a szomszéd irigységétől is.
Egyik szomszédunknak samott van, és pizzánk kívül szinte semmit nem tud benne megsütni.
Tanulányaim során két tégláról tudom, hogy jó: Mátraberecskei és Devecseri tégla alkalmas e célra, amit ma is gyártanak.
Így lehet megállapítani hogy jó e az agyagod: 5 cm oldalhosszúságú próbakockát gyúrsz vízzel, ha megszárad 1-2 nap múlva és berepedezik, akkor az agyag túl kövér, homokot kell hozzá keverni.
Ha viszont kapargatva porlik, akkor túl gyenge az agyag és kerámikus agyaggal kell feljavítani. Amennyiben kemény és nem porlik, megtaláltad a megfelelőt.
Köszönöm a gratulációt mi is nagyon imádjuk a bubinkat. Minden hétvégén sütünk, egy kis inycsiklandózó falatot küldök nektek.
Hát igen sokféle vélemény van. Az öregasszony akivel beszéltem azt mondta, hogy neki a csengőtégla bevált. Ez bizti mert régen az egész falunak ő sütötte a lagzis kalácsot. De mondta, hogy a szemköztiek hasonló samottos kemencéje nem jó. Ez így bonyolult, mert ismervén az embereket lehet, hogy csak emberi dolog miatt. Például nem értenek hozzá, vagy az öreglány irígy rájuk és nem mondja el a lényeget stb. Hát nem tudom?
Az öreg bácsi (aki épített nálunk) szerint az egész kemence lényege, az aljának a hőtároló képessége! Az oldalfalnak sütés, hőtárolás szempontjából nincs sok jelentősége.
Azzal nem értek egyet hogy a samottból készült kemence nem alkalmas sütésre. Igaz hogy a mi kemencénknek csak az aljába került samott, de remek ételek készülnek benne. Egy hete szülinapi összejövetel volt, a kenyér és a sütemény a búbosban sült. Mindkettőnek hatalmas sikere volt.