Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Tegnap kiszedtem a samott téglákat, és visszaraktam egy picit másképp.
Napközben csak fával fűtöttem, és elegendő volt, bár sűrűn ráraktam.
Este 21 órakor ráöntöttem egy vödörke szenet, és reggel 4 óra 30 perckor a tűztér tele volt izzó parázzsal.
Ilyen még nem fordult elő. Fűtési idény elmúltával szakemberrel csináltatom meg a samottozást.
A gyakorlat igazolta, az általad leírt kísérletet. Történetesen az állóvíz – 1 -2 fokos, és mozgás hatására egy pillanat alatt történő megdermedésére gondolok. A házi vízművembe dermedt bele egy pillanat alatt a víz. Hála Istennek azonnal kikapcsoltam a szivattyút, így nem szenvedett maradandó károsodást.
Főleg eleinte, amikor szinte az egész tüzelési idő alatt a kazán mellett ültem, néztem a hőfokokat, próbáltam a gyakorlatba átültetni az itt tanultakat.
Mint ugye kezdő vegyeskazános, én sem tudtam előre készülni a megfelelő száraz fával, mivel ősz óta van a kazán. A nyáron termeltük ki a fát az erdőn az idei télhez, aminek egy része akkori vágás, egy része lábon száradt volt, míg egy része már korábban kivágott fa. Az összetétele is teljesen vegyes, akác, bálványfa, juhar, meg még valami ami most nem jut eszembe.
Így természetesen sikerült megtapasztalnom, hogy milyen szárazzal, illetve nedves fával tüzelni.
A segédfűtőket is be kell tanítani. Mostanság a fiamat kondicionálom. Ma gyújtott be egyedül először, igaz az én háttér felügyeletemmel. Idáig csak nézte a rendszert és magyaráztam.
Nekem a száraz fa és a megfelelő tüzelés, valamint a konix miatt a kátránynak a híre sincs. Simán a régi autós kefével le lehet kefélni a hőcserélőket, a drótkefe azért kell, mert a belső részekre az autómosókefe nem fér be.
Én minden begyújtás elött átkefézem az egész kazánt egy műanyag kefével, a hőcserélőknek ennyi elég, a tűztér alsó részében ahol hidegebb a víz és jobban kicsapódik a trutyi, ott kazánhoz adott lapos fejű piszkavassal le szoktam tolni olyan spakliszerűen a ráégett cuccot, majd átkefézem ezt is.
Ha konixot használsz, ahogy Blue írta, akkor jó eséllyel elég átkefézni. Én is használok, csak amikor a "segédfűtő" zárja le a kazánt, ez el szokott maradni.:)