Sziasztok, szép hetet mindenkinek,
rengeteget okosodtam a hétvégén, minden olvashatót elolvastam, a blokkokat is értem már. A varrógépem szerelőnél van, remélem, ma este már készen lesz, és varrhatok. Most, hogy nem volt otthon, annyira hiányzott, úgy varrtam volna már (kb. 5 éve nem fordult elő velem ilyen, hogy hiányzott volna a gép).
Először is bevallom, kezemben még nem volt igazi foltmunka, csak képeken láttam ilyet (tudom, ez nem szép dolog, de így már érthető, hogy hülye és amatőr kérdéseim vannak)
A részek összevarrását már többé-kevésbé megtaláltam, de megint van egy nem-világos dolog, ez a hátlapozás: ha összevarrtam a blokkokat, akkor fogom ezt, a bélést és a hátlapot, összefércelem őket, és az eredeti varrás mellett végig kell steppelnem a három anyagot? (ha így kell, akkor azt is értem, miért nem kell eldolgozni a széleket)
Bocs, ha nagyon buta vagyok...:))
Sylvie
Fancsi, köszi a biztatást, legfeljebb, ha nem sikerül, kispárna lesz belőle. :-))))))))
van valami tippetek, hogy az összevarrást hol találom meg lerajzolva? Kb. 2 órája különböző oldalakat nézegetek, és nem igazán látok ilyet - ennyire természetes, hogy azt tudni kellene magamtól?
Sziasztok,
huh, örülök, hogy nem csak én nem bírok ezzel a gurulóvágóval. Viszont nem bántam meg a beruházást, mert rengeteg más dologra lehet használni, például dekorpapírra.(névjegykártya, üdvözlőlap) a pizzaszeletelésről nem is beszélve... :-))) Meg azér szerintem a seminol-hoz, (ami az egyik kedvenc ruhadíszítő elemem) nem olyan rossz.
Silvie, örülök, hogy belevágsz, szerintem párnára mindig szükség van...;-)
Sziasztok,
megvettem ma Dolányi Anna könyvét. Remélem, este lesz időm végignézni, sőt, erősen beleolvasni is. A topicot kinyomtatom, aztán otthon mégegyszer végigolvasom, és megpróbálok rájönni, hogyan is kell összevarrni a darabkákat - ezt még sehol nem láttam, és ez nekem nagy gond. A varrógépem éppen szerelés alatt van (legalábbis remélem, a páromra rásóztam, keressen szerelőt, gyógyíttassa meg).
Gyors, és gondolom, számotokra banális kérdés: vissza kell hajtani a vágott széleket, vagy elég a cikkcakk? (nem nagyon szeretem, szerintem a géphiba miatt) Mivel érdemes kezdeni?
Sziasztok!
Azt hiszem sikerült mindenkit egy kicsit megfertüzni a foltos szenvedéllyel. Aki kezdő, annak ajánlani tudnám, hogy vegyen részt egy tanfolyamon. Aránylag sok indul, persze nem mindegyik olyan jó, én a kőbányait tudnám szivből ajánlani. Könyvet pedig érdemes a Verena boltban nézni, vagy más helyeken. A foltvarázs (Halász Edit könyve) ujból megjelent. Én ezt mindenkinek ajánlanám. Azonkivül, hogy hasznos, még szép is, és ha pl. kis gyerekek vannak, akkor mesék is vannak benne. Nem beszélve a csodaszép mesefaliszőnyegekről. Ami a vágókést illeti, nekem nem vált be, biztos bennem van a hiba. Más is van ezzel igy. Persze mindenki azt csinál, ami kényelmesebb neki.
Lőrincz
annyit beszéltek a foltvarrásról, hogy szépen lassan kedvet kapok hozzá. de először könyvet keresek, meg anyagot, és legfőképpen, azt hiszem, varrógépszerelőt.
Sziasztok,
Kedves Lőrincz, úgy látom, Te ebben a vágókészletben profi vagy. Én is vettem nemrég egyet magamnak ajándékba (Fiskarsot). Kicsit bizonytalan vagyok, mert az alátétet rendesen összeszabdalja a vágóél. Nem gond ez?
Amúgy mindenkinek tudom ajánlani ezt a hobbit, a foltvarrás nagyon pepecselős, de ha ajándékba csinálod, mindenki nagyon örül neki.
Sziasztok Lányok!
Az egyenes varrást sok gyakorlással lehet megtanulni. Akik kitanulják ezt a szakmát (régebben igy volt!)sok-sok paplant varrtak (franciavarrással, ami ugye két varrás!) én leginkább pl. a függöny beszegésznél, lepedő beszegésnél (méterben vattem az anyagot) gyakoroltam. Nagyon fontos a helyes cérna megválasztása, és hogy az alsó és felső szál egyforma legyen. Na meg a tapasztalat. A patchwork vágó egy kerek vágó (mint a derelyevágó, csak nem hullámos)és jól lehet vele vágni, ha tudsz. Persze kell hozzá egy jó alátét és egy széles vonalzó. Nekem van egy alátétem, van egy vágóm, de nincs vonalzóm. Igy a sima vonalzóból mindig le-le nyirok egy kicsit. Különben a Lomb utcában lehet a KAEV boltjában (bent az udvarban) kapni. Méregdrága, ezért ajándékba kérjed. Én jó ollóval vágok.
Lőrincz
Köszönöm, ez jó ötletnek tűnik. A gép kb. 12 éves, és lehet, hogy valamikor jó volt, és nem varrtam vele csámpásan, de nem igazán emlékszem rá. Volt, hogy évente 1-2 alkalommal vettem csak elő, volt, hogy annyit sem. Egyébként sem ártana egy alapos takarítás-ellenőrzés a gépnek, megkeresem a szervizüket, hátha létezik még, és elviszem.
Látod, nekem a varrás-bontáshoz nincs türelmem, ekkor jön a sarokba-dobás esete. Ha elsőre nem jó, akkor soha elő nem veszem többé...
Mi ez a vágó? Még én sem hallottam róla, mondjuk ez nem is csoda.
Sylvie
Nézetted már a gépedet szakemberrel. Én is azt hittem sokáig, hogy milyen béna vagyok. mert még egyenesen sem tudok varrni. A patchwork készítés abból állt, hogy megvarrom - ferde lett - kibontom. És kezdjük a műveletet előről. Míg véletlenül nem mentem patcwork vágó után érdeklődni és egy varrogépeket is javító céghez kerültem. Ott vágó helyett - mivel arról nem is hallottak - beszélgetésbe elegyedtünk. Kiderült hogy a gép húz vagy mit csinál és ez javítható. És lássunk csodát....Nem nyílegyenesen de egyenesnek mondhatóan varrok.
Drága kutymorgo,
tudnék én varrni, ha nem kellene egyenesnek lennie annak a fránya varrásnak. Kézzel még csak-csak elboldogulok, hímeztem is zsenge lyánykoromban, de úgy lassú. Géppel meg nem megy, akár a legalacsonyabb sebességgel varrok (így még unom is), akár a legmagasabbal, mindig a (háborgó) Balaton felszínéhez hasonlít a varrás. Ez pedig egy foltmunkánál nem kívánatos, úgy gondolom. De keresem a kockás, csíkos anyagokat, azon fogok gyakorolni, vagy csak ilyet varrok majd.
(Annyira nem szeretek kézzel varrni, hogy a kötött-horgolt darabokat is van, hogy elkészülés után fél évig nem állítom össze, mert az már nem érdekes, és nem szeretem)
Végre eljutottam a Vámház körúti Röltexbe, láttam sokféle fonalat. Sajnos semmiféle pamut nincs, török és szlovák, főleg műszálas fonalak vannak, kb. 150-300 Ft/10 dkg. áron. A kicsit gyapjús fonal (azt hiszem, Burda fajta, a Patons) 290 / 10 deka.
Én sem tudok még varrni, most készülök megtanulni. Idén tanultam meg horgolni. Én már csináltam sok kalocsait, meg keresztszemest és gobelint is, de legtöbbet kötni szoktam. Varrni a patchwork miatt akarok megtanulni, remélem menni fog. Engem ellenben zavar a kezdeti lassúság de megpróbálom tultenni rajta magam, előttem lebeg a cél hogy milyen szépeket tudok majd alkotni.
Kedves Sylvie!
Nem tudsz varrni?Sok mindent meg lehet tanulni, én pár éve tanultam meg hímezni. Most tanulom a kalocsai áttört (lehet hogy nem ez a jó név) hímzést, egyenlőre kézzel, de megpróbálkozom a gépivel is. Lehet hogy lassabban csinálom mint a profik, de nem zavar.
Sziasztok lányok!
Előkeritettem a Fürge Ujjakat és kiirtam pár fonalas cimet. Ha valakinek megvan bocsi hogy itt ezzel foglalom a helyet.
Tehát:
1. fonalak 900ft/kg-tól felbélyegzett válasz boriték ellenében küldenek mintát, és a cim : Sütő János 2330 Dunaharaszti Némedi ut 14
2. gyapju, árat nem irt, de küld mintát válaszboriték ellenében, a cime:Rikker János 7131 Mözs Temető ut 2
3. pamut, gyapju, akril, buklé stb fonalak többféle szinben 700 ft/kg, telefon szám van : 06 30 9620494
4. gyapju fonal 1350ft/kg plusz postaköltség, Bába Mihályné 7130 tolna, Alkotmény ut 83 tel. 06 74 443092
Remélem sokan örülnek neki. Szép napot mindenkinek
Sziasztok!
Látom egyre inkább megjön a kedvetek a patchworkhöz. Én amikor elöször találkoztam ezzel a fajta kézimunkával (elég régen volt!) akkor szinte alig volt ujság amiben találtam volna, de azért több helyről összeszedtem. Az első teritőt kézzel varrtam, ezt azóta is szeretem művelni. Rajzlapból kivágtam a sablont (előtte persze megterveztem) erre ráférceltem és mikor a sok sablonon a ráfércelt anyagokkal kész voltam, akkor mint egy puzzle-t összeraktam és aztán kézzel összevarrtam. A legegyszerübb a négyzetek, ebből lehet a legjobbakat kihozni. Anyagokat honnan lehet szerezni? Egyrészt a rongyoszsákból, de ha szólsz az ismerőseidnek, hogy gyüjtőd az anagokat, akkor igen hamar kis raktár alakulhat ki Nálad. Ezért rögtön fel kell nyiszálni a ruhákat (gombokat, zippeket megmenteni!) utána kimosni, kivasalni (persze előtte valamilyen formára vágni érdemes) és úgy eltenni. Sőt a nagykönyvben úgy van megirva, hogy a szinskála szerint érdemes csoportositani. Aztán ha látsz valahol olcsó anyagot, úgyse állod meg, hogy ne vegyél. Ha meg összejössz egy két megrögzött foltossal, akkor lehet csereberélni. Én pl. a férfiingek anyagait és a farmernadrágokat külön külön gyüjtöm. Farmerből igen szép takarót lehet csinálni. Na hosszú voltam, bocs!
Lőrincz
Köszi, már sejtem, melyik az eredeti anyag. Szóval mindenféle mintájú anyagot árulnak méterben, amiből lehet csodás dolgokat varrni. Meg fogom valahol nézni, még soha nem láttam ilyet. Annyit beszélünk a patchwork-ről, hogy egyre inkább megjön hozzá a kedvem. Pedig nem szeretek varrni, mert nem tudok.
Sziasztok, köszi a választ, megint rosszul lettem, pedig akkoriban még csak ösztöndíjból éltem..
Sylvie, érdemes megnézni... ezekből az anyagokból készítik az unatkozó német és amerikai nők a "handmade" remekeket. De az ember sírni tudna amikor meglátja, olyan szépek.
Mindegyikből van összeillő szín, más-más méretű mintákkal...mondjuk kreativitás az nem kell hozzá.
Szoktam turkákat járni, de nem nagyon szeretem. Egyre több rongyot akasztanak ki vállfára és akkor már az ára sem jó. Bár plüssöt állatfigurákhoz csak ott lehet beszerezni elfogadható áron.
Métere az eredeti USA patchwork anyagnak 3000 Ft-nál kezdődik. Ha arra gondolok, hogy ezt régen az elhasználódott ruhákból készítették...
Szia Fancsi,
én a Petőfi S. utcai boltban akartam szívbajt kapni, meg akartam venni egy lapszoknyára való anyagot, és kb. 3000 Ft-ra jött volna ki a megfelelő mennyiség. Egy darabig gondolkodtam rajta, de nem is tetszett igazán, meg talán nem lenne nagyon drága, ha biztos lennék benne, hogy elkészül és szép lesz. De mivel a varrástudományom egy kicsit ... hmmm ... inkább otthagytam. Keresek a kalászi kilós boltban, azt szívesebben "elszabom".
Egyébként ott láttam vmikor télen-tavasszal műszőrme és pléd maradékokat is.
Milyen eredeti anyagokra gondolsz?
Sziasztok,
Festéssel még nem próbálkoztam, szerintem érdemes szólni a családban, hogy selejtezzék ki a szekrény mélyéről a ruhákat, nagyon jókat lehet találni...én a férfiingek nagy szerelmese vagyok. Állítólag félnek is, hogy egyszer csak a kedvenc ingükből hiányzik majd egy kis rombusz vagy négyzet :-)
Van egy varrónő ismerősöm, aki összegyűjti a hulladékokat és odaadja.
Tényleg annyira drágák az eredeti anyagok? Mennyi most egy ilyennek métere?
Egyszer elmentem a műszőrmeházba, amit mindig hírdetnek a Praktikában, nem emlékszem mennyibe kerültek ott az anyagok, de azt hiszem majdnem beájultam, mikor megláttam...
Érdemes esetleg máshol próbálkozni? Néha biztos megvenném az eredetit...
Szia kutymorgo,
nem tudom, lehet, hogy volt már szó a kilós ruhaboltokról ilyen szempontból. Szerintem ha találsz olcsón jófajta inget, szoknyát, nadrágot, azokból is valahogy összehozható egy szép patchwork (nem igazán értek hozzá, de egy kisebb darabra össze lehet válogatni biztosan valamit.)
A többieknek mi a véleménye?
S.
Jo dolog a pathcworkhoz festeni az anyagot, de az a baj, hogy sok minden csak mintás anyagból néz ki jól. Az eredeti anyagok méregdrágák. Az olcsóbban kaphatókból meg nincs 3 - 4 szin. Irigykedve olvasom, hogy mennyi boltot felsoroltok. Többszörösen hátrányos helyzetű vidéki vagyok. A városban található méteráru boltok nem nagy választékúak. Az anyagokért Pestre utazás, meg nem egyszerű dolog és kissé költséges.
Szia Lőrincz,
sajnos az általad említett boltok eléggé kiesnek nekem, sajnos nem ismerem.
Budakalászon az udvarban van még kilós bolt, meg minden egyéb is, a többire nem emlékszem.
Valamikor télen vettem ott 5 m. vásznat, talán 1 kg. volt, 1000-1200 Ft-ot fizettem az egészért. Tényleg az a jó benne, hogy mindent kilóra adnak, így 2-300 ft-ra jön ki a könnyű anyagok métere.
Sziasztok!
Én továbbra is a kispesti textilboltot tudom ajánlani, persze nem tudom, hogy meg van-e, de ott pamutszövetekből van nagy választék, és olcsóbban mint a József A. utcai üzletükben. Ha már mindjárt ott vagy, ott van a Reviczki u. Textil üzem mintaboltja, ahol közbéléseket és ha emlékezetem nem csal szivacsokat is lehet kapni. Persze ebben nem vagyok biztos, de ragasztós és nem ragasztos közbélések a legjobb áron vannak. Pl. patchwork papirra varráshoz én a nem ragasztósat használom, és bevált. A budakalászi boltot megnézem, nem ott volt régebben egy kilós ruhabolt?
Lőrincz
Sziasztok, ma még ilyen későn jövök, aztán holnaptól megint nap közben trécselhetünk.
A boltban szinte minden kapható, len- és pamutvásznak, frottir, pelenka, lepedő, damaszt, csipkefüggöny (egyáltalán így hívják még?), plüss, kord, talán thermo, de bolyhos pamutmelegítő biztosan, vatelin, némi török fonal. Nekem is el kellene megint mennem, de sajnos időhiányban szenvedek mindig.
Ha jól emlékszem, a Szentendrei úton a Süba majdnem-szomszédjában láttam egy szivacsos boltot, de soha nem voltam benn.
Sylvie, Kösz-köszi, azt hiszem a nyitvatartás miatt nem rohanhatok most oda (Százhalombattán dolgozok pirkadattól sötétedésig), de felírom jól a címes füzetembe.
Van valakinek overlock varrógépe? Szívesen kérdeznék róla. Egyszer rá akartam szánni a pénzt, de rájöttem a boltban, hogy egyből kettőt is kellene vennem, nem tudom, egyáltalán megéri-e háztartási varrógépnek, ha van már egy "rendes"...
Mit varrtok mostanában? Én egy fatálcát vettem a Praktikerben , bepácolom és varrok bele patchwork betétet. Köszi, hogy emlegettétek ezt a másik topicot, el is megyek egy kicsit oda a fapácolás ügyében....-> -> ->
Azért annyira nem izgulok, hiszen láttam a "vizsgamunkákat", csak tényleg úgy szeretem azt a nacit, hogy jaj.
A Babi pedig már belenyugodott, hogy az nem kutya, hanem nyuszi, de annyira édesen játszik vele, tényleg neveli, meg este lefekteti maga mellé..
Jaj akkor én nagyon örülök, hogy a kis Babikád megszerette a nyuszi-kutyit !!!!
Sebaj, hogy Ő kutyának nézni. Néha én is olyan kutyafejűűűnek láttam.
Azt ugye mondtam, hogy a nyuszisabb pofa érdekében még a füleit is megnagyobbítottam, de úgy lácccik, hiába.
No, de a lényeg a lényeg, hogy a kis Babid szereti !
Ne izgulj a farmerodat épp csak anniyra darabolom fel, hogy még használható legyen szabásmintaügyileg :-)))
Hello Nannics !
Jajjjj, jajj, most ám én irulok-pirulok..........
Tulképpen lehet, hogy nincs is szükség a méreteidre:-)), merthogy a farmerodat és sitty-sutty feldarabolom :-))), azaz nem veszek ki más szabásmintát, mint azt egyszer felvetettem.
Egyébként a darabolásnak még nem álltam neki. Ilyen hidegben nem működnek az ujjaim. Kicsit rozsdás vagyok ebben a fogvacogtató hidegben.
Csilla !
Persze, hogy nem a legdrágább anyagokkal szeretnék kezdeni. Először egyszerű szabásmintákkal, és viszonylag könnyen kezelhető-varrható anyagokkal próbálkozom. Olyan, hogy kosztüm, szóba sem jöhet egy ideig, az tutttti !
Szóval mindettől függetlenül képedtem el az árakon. Mert ugye amikor betépek egy boltba ezerrel, akkor én először a szép anyagokon legeltetem a szemem. Aztán körülnézek alaposabban és megállapítom, hogy Ok, az én pénzemhez, meg az én varrótudásomhoz inkább mely anyagok passzolnak.
Ja, és hol ismertek ti szivacsos boltot ? Én csak a Népszínház ucccában. De oda csak pasival (szegényt nehezen lehet elcipelni ilyen helyekre), meg néhány bicskával, pillangókéssel, no meg a kioldott bombával merek csak menni :-)))