Hálás lennék, ha valaki segítene az ikerparadoxon helyes értelmezésében... És elnézést, ha már volt erről szó...
Ha egy ikerpár egyik nagy sebességgel elhagyja a Földet, akkor később oda visszatérve fiatalabb lesz mint az ittmaradt testvére. Ez okos emberek szerint azért van, mert számára lassabban telt az idő, mint nálunk, mivel tőlünk nagy sebességgel távolodott. Azt nem értem, hogy ilyen logikával a mi is nagy sebességgel távolodtunk tőle, úgyhogy mi az itteni testvére is fiatalabb maradt nála. Márpedig, gondolom, nem lehetnek egyszerre fiatalabbak egymásnál :). Mit értettem nagyon félre?
A foton nem ismer ilyet,hogy tomeg ,hiszen neki nincs ami ilyen infot hozna a kornyezetbol.Ezt epp a foton kozvetiti a tomeggel rendelkezo szerkentyuk kozott.
Amugy nem sok ertelme lenne annak ,hogy ket egymastol nagy sebesseggel tavolodo objektum mindegyike a masik idejet latja lassulni... Pontosan ez történik...
ennyit az ekezetekrol!szoval:
kizarolag a merhetoseg miatt mondja ,de ez adothat a Doppler-eltolodas miatt is.
Amugy nem sok ertelme lenne annak ,hogy ket egymastol nagy sebesseggel tavolodo objektum mindegyike a masik idejet latja lassulni...
1. A Doppler-effektus fénnyel máshogy működik, mint ahogy ez alapján gondolhatnánk. Tehát pusztán csak a Doppler-effektus nem lehet a háttérben.
2. A fény tényleg úgy működik, hogy elektromos tér gerjeszt mágneses teret, az megint elektromosat csinál, és így tovább. Ezért elektromágneses hullám a fény. No most az a gond van vele, hogy akárhonnan is figyeled, _mindig_ 300000km/s-nak adódik a sebessége, függetlenül attól, hogy te magad milyen gyorsan mozogsz a fény kibocsátójához képest. Rengeteget pöcsöltek azzal, hogy a Maxwell-egyenleteket gyűrjék át értelmesebb alakba, de az eredmények nem egyeztek a kísérletekkel. A relativitáselmélet lényege az, hogy a newtoni mechanikát gyűri át olyan alakba, hogy ne mondjon ellent a fénysebesség Mawxell-egyenletekből adódó invarianciájának. Ez viszont egyezik a kísérleti eredményekkel.
Megnyugtatlak! Nem kell versenyt futni ahhoz, hogy valaminek a sebességét lemérjük. Egyszerűen egy méterrúddal lemérjük az adott távolságot, és a stoppert lenyomjuk az elején meg a végén, ha el ment mellettünk a „vonat”. Szóval kapkodni nem kell! : -)
Hogyan mérünk tömeget? Úgy hogy leolvassuk a szemünkel(agyunkal) a mérleg skálájáról. Ez pl.1kg. De ha sebességet akarsz mérni azt nem tudsz nagyobbat mint a fényé, aminek a sebességével látsz. Ezért a sok okos a fénysebességét(vákuumban) abszolútnak tartja.
Kösz az ötletet, bár szerintem Te is tudod, hogy relativisztikus sebességre gondoltam. Amikor engem mérnek trafival, az nem az a kategória. Bár azért érdekelne, hogy az mennyire pontos.
Mind a hármótoknak: nem értettem félre semmit. Én csak azt mondom, hogy ebben az esetben bizony a két test közel 2c sebességre gyorsult egymáshoz képest.
Az, hogy az egymáshoz képest vett sebességüket mekkorának mérik, az már más kérdés. Ez ugyanis függ a mérés módszerétől. Sebességet helyesen mérni csak sok megfigyelővel lehet.
Ahogy notwe irta, a kozepen levo megfigyelo mondhatja azt, hogy az o rendszereben a ket urhajo 2c-vel tavolodik egymastol. De a tortenet semelyik ket szereploje sem erzi ugy, hogy az egymashoz kepest mert sebesseguk nagyobb lenne c-nel.
Hát akkor valamit félreérthettél! Ha 2 valami hozzám képest közel c-vel és –c –vel halad, ez azt jelenti, hogy a távolodásuk! sebessége hozzám képest közel 2 c lesz. De egyik objektum sem tud hozzám képest c-nél nagyobb sebességgel menni. Ha a tőlem távolodó egyik objektumról nézem az eseményeket, akkor onnan az látszik, hogy én közel c-vel távolodok tőle, míg a másik objektum meg (még) közelebb c-hez távolodik tőle. Tehát senki sem megy senkihez képest nagyobb sebességgel c-nél!
Ez elég érdekes, mivel itt már a legvérmesebb rel. hívők is elismerték, hogy ha valami közel c-vel megy "jobbra", és valami közel c-vel "balra", akkor egymáshoz képest közel 2c-vel haladnak.
A sebességnek csak valamihez viszonyítva van értelme, mivel az egy összehasonlítás! Ha a űrhajó (korábbi) önmagához képest felgyorsul mondjuk 0,9c-re, akkor sem fogja a külső megfigyelő c-nél nagyobb sebességűnek látni. Helyette azt látja, hogy az űrhajó órái egyre lassabban járnak, és szerinte ezért „hiszi” azt az űrhajós, hogy egyre gyorsabban megy.("ugyanannyi" idő alatt több utat tesz meg)