Keresés

Részletes keresés

pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1958
Lapa negyedet ismeritek Lisszabonban?
pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1957

május végén megyünk, akkor még gondolom nem lesz túl meleg a tenger.(bár nem is azért megyünk)

a piri-piri csirkénél a chilipaprikát a kaja mellé adják, vagy bele van főzve?

 

az egyik legjobb cikk Lisszabonról, amit eddig olvastam

http://www.c3.hu/scripta/lettre/lettre57/rodrigues.htm

 

a Lisszaboni történet c.filmet hol lehet beszerezni?

Előzmény: Bahía (1941)
Bahía Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1956

Szia!

Nem baj hogy ide írtál, húúú ez jó zavaros lett :))) szemüvegtéma a Portugál topikban és közben meg Spanyolország!!! Majd írok neked! Igen, egyébként a másfél év Portugália után nem költöztem messze, csak Andalucía-ig.:)

 

Előzmény: freeway_ (1955)
freeway_ Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1955

Szia Bahía!

 

Ne haragudj, hogy ide írok szemüvegtémában, de láttam, hogy ezen a fórumon voltál utojára és sajna az e-mail címed nem publikus. Szóval én tudnék több látszerészt is ajánlani, akikkel kapcsolatban állok. Azért mertem írni, mert gondolom Spanyolországban élsz, és én  Andalúzia imádó vagyok. 

 

Írjál e-mailt, ha érdekel a téma, a címem publikus.

 

Üdv

freeway

 

ui.: bocsi az off-ért

Előzmény: Bahía (1941)
guma Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1954

Sziasztok!

Mi május 22-én indulunk a párommal Portugáliába, 10 napra repülővel.

Olvasok mindent amit írtok, de majd kérdezek is ha lehet.

Szállást 2 napra már lefoglaltuk. Biztos ami biztos alapon. Autót is bérelünk csak azt nemtudom még hogy itthon jobb-e elintézni vagy elég oda kint is?

Igy hogy olvasgattam a látnivalókat már úgy érzem nem lesz elég az a 10 nap.:)

 

pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1953

Vila nova de Milfontes -nagyon szép

 

Előzmény: pécsi hornet (1950)
pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1952

tintahalat tintával és az éticsigát gombostüvel!

ez sok helyen kapható?

Előzmény: kölni (1942)
pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1951

Obidos majd a következő portugál túrára marad valószínű, bár a képek és az elmondások alapján tényleg gyönyörű lehet, dehát Lisszabonra, Faro és Evora környékére szánt napokból sem tudunk már lecsípni, annyi ott is a látnivaló.

már arra is meg van a képzeletbeli útvonal:Obidos,Nazaré, Tomar, Coimbra, Porto, Braga... de előbb jöjjön Algarve és Alentejo Lisszabonnal..

Előzmény: linha (1943)
pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1950

szia,

megnéztem Vila nova de Milfontes-t, tényleg gyönyörű, de nekünk sajnos ki fog esni, mivel vonattal megyünk le Lisszabonból Faroba.(így  Alcácer do Sal és Santiago do Cacém is) Evoraban ugyanis kb 2,5 napunk lesz, és onnan Monsarazt, a dolmeneket, és Evorát tervezzük megnézni. Evorába nem a csontok kápolnája maitt megyünk, hanem inkább a római romok (Diana templom), a Szűz Mária katedrális és a Praca do Giraldo és az ebből nyíló utcák, valamint a környék dolmenjei miatt. (legalábbis a képek és könyvek szerint ezekért mindenképpen érdemes)

a dolmeneknél voltál? ha igen, mivel?

az aroz marisco-t biztos kipróbálom, szeretem a tengeri kajákat. a carne porco alentejano-ról olvastam, az is jónak hangzik.

Előzmény: kölni (1942)
quilla Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1949

A Rua Sa da Bandeiran, ami parhuzamos a Sta Catarinaval, ha a szallasotokorol mentek lefele be a varosba, akkor a Catarina toletek tavolabb eso oldalan parhuzamos utca... ott van a Piac is. Van egy ter ahol az a kavezo van, a Praça D.João, az biztos rajta van a terkepen. Na ahol az utca elmegy a ter mellett, ott van az utcan a sarkon szinte. Remelem ertheto voltam :o)))

A Rua Passos Manuel es a Sa Bandeira sarkarol beszelek, ahol a ter is van :)

Előzmény: certaldo (1948)
certaldo Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1948
Huuu, nem is remeltem, hogy itt vagy. Hol van az a Tupi nevu hely, amirol meseltel?
Előzmény: quilla (1947)
quilla Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1947
Udv itt a jegviragok foldjen!! En ma este naplemente utan a buszmegalloban majdnem csenben megfagytam :))) Nem kellemes ez a nyirkos hideg, de nappal tenyleg szep idotok van!!! Tovabbi jo kirandulasokat!
Előzmény: certaldo (1946)
certaldo Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1946

Ola mindenki!

 

Jelentkezem Portobol. Megjottunk, quilla csodas utmutatasa alapjan mindent megtalaltunk, istenien erezzuk magunkat. Ha hazaerunk, majd hosszan meselek, de most ugye nincs sok idonk. Ja, tenyleg: az ido. Csodas napjaink vannak, tegnap is es ma is ragyogott egesz nap, bar este elegge lehul, de napkozben csodalatos kiranduloido van.

Vasarnap ejjel megyunk haza, majd irok, sziasztok!

dismay Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1945
há caracois?:)
Előzmény: dismay (1944)
dismay Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1944
na arroz de mariscos a kedvencem,

Lisboaban a var fele van egy kiraly hely Rio Coura, melos tagok esznek ott, egy vajlinban kapod a cuccot, 3-4 rak is van benne:) zaras elott kell menni mert akkor dupla adag van:) kb. 20 euro 2 szemelyre, de ebben a bor is benne van (vinho verde)

lent a setalo utcan nem erdemes ezt kiprobalni, mert atvernek sajna, meg teleteszik korianderrel, amine hat gaz ize van

adeus

dismay
Előzmény: kölni (1942)
linha Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1943

Nem látom a listádon Óbidos-t, márpedig azt nem szabad kihagyni. Nekem Évora is tetszik, és Alentejo-t is meg kell nézni, bár az tény, hogy van, akinek öde és unalmas, de talán éppen ez benne az érdekes, na meg a parafa tölgyek.

 

Előzmény: pécsi hornet (1935)
kölni Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1942

Az Alentejóra rá kell érezni. Ez vagy megfog valakit, vagy nem. Én az elsö pillanattól kezdve tudtam, hogy ott otthon fogom érezni magam, de olyan látogatónk is volt már, aki egy éjszaka után fogta a batyuját és csak menekült onnan.

 

Evora nekem egyáltalán nem tetszett. Sok túrista zarándokol oda, hogy megnézze a csontkabinetet. Ez egy olyan helység, mely körös-körül emberi csontokkal van kifalazva. Biztos, hagy van ebben az országban érdekesebb látnivaló is.

  

Festöi hely a Vila nova de Milfontes. Alcácer do Sal-ban és Santiago do Cacém-ban is érdemes megállni. Setubálban még meg vannak a hangulatos kis mellékutcák, ahol még eredeti hangulatban olcsón és jól lehet kajálni.

 

Apropó kaja: Azt az ételt aroz marisconak hívják. Rizsbe fözik bele a tengeri herkentyüket és kis kalapácsot is szoktak adni a rák ollójának feltöréséhez. Van olyan étterem, ahol olyan kopácsolás van, mit egy építkezésen. Tipikus étel még a carne porco alentejano. Ez olyan pörkölthöz hasonló sertéshús foghagymás szósszal. A hús kagylóval együtt van megfözve. A bacalhau na braz egy pürészerü étel, mely sózott és szárított halból készül. Ha már ott leszel, próbáldd meg a tintahalat tintával és az éticsigát gombostüvel!

 

Lisszabonból nagyon gyorsan él olcsón el tudsz jutni vonattal Faróba. 

Előzmény: Bahía (1941)
Bahía Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1941

Voltam azóta kétszer 1 hetet de csak látogatóban az ismerősöknél, kicsit pihenni.

Evora, Estoi nem voltam sajnos, Alentejoban csak mindig áthaladok ha vmi dolgom volt a fővárosban. Szerintem Alentejoban nincs különleges látnivaló. Mandula termelés, oliva ilyenek, falusi rész.

Olhaoban csak kutyafuttában voltam szintén. Kevesebb ott a turista mint pl Lagos, Portimao vagy Albufeiraban.

Én mindig busszal mentem mindenhova, szép és tiszta, légkondis, néha emeletes, és a bőröndöket alulra berakjátok. A vonat is biztos jó, csak nekem a busz bevált, meg ahol laktam nem volt vonatállomás, csak buszpályaudvar.

Az egyik helyi étel délen a marisco. Ez egy kenyérbe töltött tengeriherkentyű saláta vagy hogy is nevezzem :)) Fincsi. Halételek frissek a tengerhez közeli éttermekben, de inkább azok a helyek a jobbak szerintem ahol többnyire portugálok vannak, és nem a turistarész központjában van, hanem mondjuk egy kisebb utcácskában. Még a "csirke piri pirivel" is délen népszerű étel. Ez csipős csirke.

Ti mikor mentek? A tenger elég hideg főleg Cascais, Estoril, Lisszabon környékén, az ég nagyon szép kék :) és a portugálok lassúak és nyugisak. 

Lisszabonban hangulatos a régi városrész az Alfama. Ez közel van Rossiotól. A Cais Sodré környéke nem túl jó késő este sötétben. Meg még talán ilyen Bairro Alto.

Rossio jó kiindulópont mert ott van sokminden közel.

Húú de hosszúra sikeredett...

 

 

Előzmény: pécsi hornet (1940)
pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1940

és azóta visszamentél? Alentejoban jártál?Evora környékén a dolmeneknél?

Estoi kastélyt, Loule-t,Olhaot érdemes beiktatni?

megnézzük azt a fado házat, a Rossio környékén lesz úgyis a szállásunk.

hát, Azori majd a következő portugál kirándulásra marad.

közlekedésben mit javasolsz? vonat vagy busz? ahogy néztem, sűrűn közlekedik mindegyik, és kb ugyanaz az ár (Lisszabon-Faro, Faro-Evora, Evora-Lisszabon, Lisszabon-Fatima utakra)

és írj mindenfélét, hangulatról,kedvenc utcákról, éttermekről..

Bahía Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1939

Praia de Rocha

Előzmény: pécsi hornet (1937)
Bahía Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1938

Én másfél évet éltem ott :)) Imádom Portugáliát, jó helyre mentek nyaralni, ebben biztos lehetsz!!! Én nem bírtam megunni. Ebből 1 évet Albufeiraban, 5 hónapot Lisszabonban és 1 hónapot az Azori szigeteken. Coimbrat csak meglatogattam de mivel jól megfáztam nem nagyon tudtam élvezni.. Portoban is csak szétnéztem egy hétvégén.

Lisszabonban én szeretek felmenni a várba sétálni a Tejo folyóra szép a kilátás meg a városra. Egyébként az utikönyvekben a látványosságok amit ir minden szép. A naval muzeumban a hajosok a felfedezésekkel kapcsolatban sokminden van.

Van 1 fado ház a Rossio metroállomástól ha lementek a Tejo felé majdnem a partig, ott a parttal párhuzamos első utcába balra kell bemenni és kb 10 percre gyalog. Tudom ez így zavaros kicsit de ha megkérdezitek arrafelé megmutatja egy portugál hogy hol van. Ha valaki ott lakik és pontosabban leírná, mert én nem tudom az utca nevét sajnos.

Azori szigetek ha belefér az időtökbe fantasztikus hely.Egy nagyon különleges hely gyönyörű a táj vannak furnas-ok, ez magyarul talán hőforrás!! Tehát a vulkanikus erők miatt a víz a természetben FORR!!Vulkani tavak, meg botanikuskert különleges növényekkel a szubtropusi klima miatt.

Csuzdaparkok Algarve-ban ha érdekel, a Slide & Splash a legjobb szerintem. A Zoo Marine parkban meg lehet úszni delfinekkel, de elég drága kb Eur 150.

Ha van konkrét kérdés írd meg ha tudok válaszolok.

Üdv

Előzmény: pécsi hornet (1937)
pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1937

szia,

kösz a tippet. szép képeket találtam róla. Te sokat jártál arra?

egyéb javaslat?

 

jó kis portugál képek itt:

http://www.pbase.com/diasdosreis/portugal_stock

Előzmény: Bahía (1936)
Bahía Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1936

Sziasztok!

A Praia de Rocha szép, fent sziklás, de a part nagy széles homokos!!

Albufeira?? Van több tengerpartja, ha inkább sziklásat akartok van egy kisebb strandocska a Praia de Pescadores és a Praia de Oura között van, nagyon szép az út ha a sziklákon mentek a fent említett 2 strand között!! Nagyon gyönyörű!!

Faroból Albufeiraba kb 45 perc busszal, és menjetek közvetlen járattal, az nem áll meg minden bokorban!:))

Ja és vannak 1 napos hajós turistaprogik, amik szerintem elég jók, általában Vilamuraból indulnak. Pl ilyen helyekre visznek el:

 

 

Előzmény: pécsi hornet (1935)
pécsi hornet Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1935

sziasztok,

 

május végén megyünk Portugáliába, Genfen keresztül az easyjettel. 14 napot leszünk ott. Lisszabonban, Faroban és Evorában tervezünk megszállni. Busszal, vonattal szeretnénk majd közlekedni.

A terv:

- Lisszabon

- Sintra

- Fatima

- Evora és a dolmenek

- Monsaraz

- Faro

- Tavira

- Loule

- Lagos

 

*A dolmenek mivel közelíthetől meg Evorából? Busszal/biciklivel?

*Algarve-ban melyik sziklás partot ajánljátok 1 napos kirándulásra Faroból? Praia de rocha? vagy ami esetleg jobban megközelíthető Faroból?

*Lisszabonban tudtok fado házat javasolni?

*egyéb észrevétel, javaslat a tervvel kapcsolatban?

 

obrigado

 

certaldo Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1934
Igen, igen, igen! Ilyen kék eget akarok!
Na, megyek, kiszedem a mosógépből a cuccainkat, hogy a holnapi vasalásig még legyen idejük megszáradni.
Előzmény: quilla (1933)
quilla Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1933

Hat mi is igy szoktunk indulni innen arrafele, mert ha jol remlik 6-kor van a kiloves :) Mar ha a hajnali geppel megyunk.

Nagyon klassz ha sut a nap... tegnap tengereztunk is egy nagyot a csajszival...

 Mondjuk ez pont nem tegpani foto, asszem novemberi, a Gaiai tengerparti setany es egyik kavezoja :)
Előzmény: certaldo (1932)
certaldo Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1932
De jó, hogy pont itt vagy!
Én is abban reménykedem, hogy ha nem esik (és most úgy tűnik, nem fog), akkor mindegy a hőfok, mert a napsütés az sokat dob az ember hangulatán.
Jaj, annyira izgulok. Most néztem meg a repülőjegyet, háááát, az indulás az vicces lesz: reptérre kiérés időpontja reggel 4.20. Amihez itthonról indulás 3.40. Na, sebaj, majd hamar lefekszünk kedden.
Előzmény: quilla (1931)
quilla Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1931

Epp ma mondta az emberem, hogy olvasta jon ide is a hideg :) Amit te emlitesz, az a delutani 9-10 fok az siman lehet am a hideg verzio, mert tegnap szerintem napon es szelcsendben volt vagy 18-20 fok :) Meg a tengerparton is egy szal, bar hosszuujju pamutfelsoben flangalt a gyerekem. A delutani 9-10 az nem szamit magasnak... ha nagyon szar ido van 7-8 akkor is szokott lenni.

Ami nagyon nagy kulonbseg erre az otthonihoz kepest, hogy ha sut a nap annak igy telen is nagy ereje van es elegge meleg tud lenni. Valamint Portora elegge jellemzo egy alapjaraton fujo szel is... nem mindig, de eleg gyakori.

Előzmény: certaldo (1930)
certaldo Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1930
Kellemes vasárnap délutáni sziesztázást mindenkinek!

Már csak hármat kell aludni!!!! Eszembe jutott, hogy megkérdezem, mit ígérnek a ti kedves, portói meteorológusatok, mert a ma reggeli híradóban a mieink azt dörögték, hogy vége a jó világnak, keddig lesz csak "tavasz", szerdától már komoly mínuszokat és csütörtöktől havazást is jósolnak.
Megnéztem a weatheronline-t, és a 4-6 napos előrejelzés Porto városra 9-10 fokos délutánokat és ragyogó napot, csapadékmentességet ígér.
dismay Creative Commons License 2007.01.20 0 0 1929
OLa

Porto-ban Duas Nacoes-be menjetek, igaz gyalogolni kell a holland utcan, de kiraly a hely, es a tavolkeleti holgy is kedves, szemben egy zongoramuvesz csavo lakik az emeleten, neha begerjed, es kortarsat is jatszik:) van hentes is a hatso fertalyon:)
de a holland kocsmat es konyvesboltokat nem szabad kihagyni

a foteren a bal oldalon ha meg el a bajszos oreg pincerrel vigyazzatok, sunyi a kulfoldiekkel, hiaba beszelsz portugalul megprobal atverni

a piacon (fotertol jobbra, ket sarok) meglathatjatok, hogy a polip hogy nez ki a sutes vagy fozes elott:)

itt van egy supermercado, olcso,de vasarnap csak 11-ig van nyitva:(


adeus

dismay

p.s.

a Nyulas etterembe (Coelho) aparton ne menjetek be:)
Előzmény: pulp (1928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!