" Ha egy alsó maegashira jó eredményt ér el, akkor az utolsó pár nap magasabb rangú ellenfelet kap"
Jó kis módszer :-)
Még egy téma, ami nagyon érdekel: ha valakit megszivatnak azzal, hogy elhasaltatják, vagyis félreugornak előle a kezdés után (mi is ennek a "technikának" a neve"?). Mi van akkor, ha ezzel komolyan befolyásolják pl. a tornagyőztes kilétét? Nem kéne ilyenkor netán szankcionálni az illetőt, aki aljaskodott, vagy újrajátszatni a meccset? Egyáltalán: van erre lehetőség szerintetek, hozhat-e ilyen döntést a bíró, vagy nem?
Ilyen volt, amit már említettem, amikor Hokutoriki vezetett Asa előtt, úgy, hogy már találkoztak és legyőzte. Volt hátra két meccs, neki addig egy veresége volt, Asa-nak kettő. Vagyis ha azokat behúzza, akkor tornagyőztes, de az utolsó előtti meccsén elfektették, így egál lett és a ráadás meccsen Asa legyőzte, a győzelem tehát végül is ezen a szivatáson bukott el. Engem nagyon bosszantott az eset és igazságtalannak éreztem, hogy nem kapott Hoku védelmet, "elnézték" az esetet.
Az utolsó nap párosítását már az utolsó előtti nap mérkőzései előtt kiírják, ezért ekkor már nem tudnak korrigálni. Ha legvégén holtverseny van az élen, mindenképpen "rájátszás" van a yushoért akár mérkőztek akár nem. Ha egy alsó maegashira jó eredményt ér el, akkor az utolsó pár nap magasabb rangú ellenfelet kap (legutóbb szeptemberben fordult elő Kisenosatoval) általában ez elég szokott lenni, ahhoz hogy ne nyerjen yushot :)
Viszonylag ritkan fordul elo ilyesmi, igy ezt nehez megmondani :) ha egy alsobb maegashiranak jol megy, nem kell mindjart yokozuna ellen bedobni a mely vizbe, eleg neki nehany sanyakut adni, aztan megnezik, mennyire birja a gyurodest :))
Utolso napra valoszinuleg mar nem valtoztatnanak ebben az esetben. De pl. Takatoriki 2000-es gyozelmekor elmaradt a Musashimaru-Akebono yokozuna csucstalalkozo, es mindketten megmerkoztek Takatorikivel a 13-14. napon.
És ha pl. az utolsó forduló előtt azonos eredménnyel áll a yokozuna és egy alacsonyabb rangú, akivel eredetileg nem mérkőzött volna, akkor változtatnak a programon, hogy találkozzanak, vagy lesz egy 16. ráadás meccs?
Igen, bar akkor Kotomitsukinak volt egy kinboshija Musashimaru ellen, tehat volt yokozuna elleni meccse.
Maegashira valoban ritkan gyoz, de maegashira 4 alatti vegkepp: atlagban ugy 5 evente egyszer. 1991-ben Kotonishiki ugy nyert, hogy nem merkozott egyetlen yokozunaval sem, igaz, az egyik nem is indult, a masik meg torna kozben serult le. Takatoriki M14-kent is tudott nyerni 2000-ben, viszont neki ket yokozunaval is meg kellett kuzdenie a ravasz torikumi-keszitok jovoltabol (ki is kapott mindkettotol, de a yushot megszerezte).
Hokutoriki amikor majdnem tornat nyert, maegashira 1 volt, tehat neki mindenkepp lett volna yokozuna elleni merkozese.
Tornát bárki nyerhet, akár M17 is, csak a győzelmek száma számít. Csak utóbbi időben nem nagyon fordult elő, hogy maegeshira nyerjen. Utoljára 2001 szeptemberében Kotomitsuki nyert M2-ként.
Örülök, hogy rábukkantam erre a topikra! Amióta először láttam szumo közvetítést, rögtön megkedveltem ezt a sportot. Az első meccs amire emlékszem és különösen megfogott, az 2001-ben egy Mushashimaru-Chiyotaikai találkozó volt, amit Chiyo megnyert, pedig abban az időben Mushashimaru majdnem olyan ritkán kapott ki, mint manapság Asa. Azóta is Chiyo-nak drukkolok, remélem, ezen a tornán végre szerencséje is lesz, és besegít neki valaki azzal, hogy megveri Asa-t, mert, szerintem enélkül egyszerűen esélytelen másvalaki a tornagyőzelemre. Döbbenetes, hogy milyen szerencsés is volt, már többször. (Pl. 2 éve, amikor Hokutoriki győzhetett volna, de az utolsó előtti meccsén elhasaltatták, pedig előnye volt Asa-val szemben) . A nagysága előtt is kalapot emelek persze, mert az, hogy formaingadozás, gyak. kizárható nála.
Egyedüli, ami nagyon nem tetszik, az a tv közvetítések teljes kuszasága. Kb. 2004-ig még viszonylag normális rendszerességgel adták a tornákat, de mostanra teljes a káosz. Most ősszel is elkezdték adni az egyik nyári tornát, erre a felénél bejött valami billiárdverseny, ami miatt totálisan leállították.
A szabályokkal kapcsolatban volna egy kérdésem: régóta figyelem a részleteket, de az még nem világos, hogy tornagyőzelemre csak annak van lehetősége, aki a yokozunával is meccsel, vagy nem ez a döntő kritérium? Ahogy eddig láttam, kb. M5 alatti ellenfeleket nem szokott kapni a yokozuna.
Hát ha nem borul a papírforma, és nem bukdácsol az alacsonyabb rangú ellenfelek ellen, akkor simán meglehet neki. A két komusubi rettentő gyenge most (Tamanoshima sérült is!), így elvileg már csak Hakuho és Tochiazuma számítható erősebb ellenfélnek, bár mondjuk egy Ama ellen sem mehet biztosra. Na mindegy, azért szerintem a kachi-koshi meglehet a grúznak. Ja, Chiyot meg elfelejtettem! Gondolom Kokkai vele is meccselni fog.
Hát a mai nap is különösebb meglepetés nélkül ért véget; hacsak Kokkai Kotooshu elleni győzelmét nem tekintjük annak. A grúz ezzel már a második ozekit győzte le a kinboshija mellett. Most sajnálhatja igazán a Kasuganishiki elleni vereséget. Holnap ráadásul a veretlen Hakuhoval meccsel. Ha őt is megveri a le a kalappal előtte. Igaz utána még valószínűleg Tochiazumával is meccselnie kell. A komusubik rettentő gyengék, viszont Chiyotaikai ismét elég jónak tűnik, más kérdés, hogy minden bizonnyal ez is kevés lesz neki a tornagyőzelemhez. Tochiazuma is jól összeszedte magát, és Ama is megint nyert. :D
Viszont ez a Kyokushuzan-Takamisakari meccs egész fantasztikusan látványos és fordulatos. Szintén nagy látványosság Chiyotaikai tsupparizápora, érdemes azt is mindenképp megnézni. Ama meccse sem szokványos, kiderült, a kis mongol védekezni is nagyon tud.
Hakuho extra csavar egyet a már földön fekvő, mozdulatlan Tamanoshima összeragasztott vállán, Kyokushuzan meg a legyőzője arcára támaszkodva áll fel a dohyo mellől... Még jó, hogy nem lépett Takamisakari hasára.
Kyokutenho 0-4-e is meglepő, habár eddig csak magasbb rangú versenyzőkkel küzdött (Chiyotaikai, Hakuho, Kotomitsuki, Kaio). No, és Tamanoshima kiállt Hakuho ellen, pedig tegnap még alig tudta mozgatni a jobb karját.
Érdemes megnézni Roho meccseit. Három erős fickóval küzdött (Kotooshu, Iwakiyama, Kotomitsuki), és mindhármat gond nélkül földhöz vágta egy-egy szép uwatenagéval. Pont az a stílus, ami miatt Kotooshut is megkedveltük :o)
No meg az Iwakiyama-meccs a bíró miatt is érdekes :oD
Most többször visszanéztem Asashoryu és Kokkai tegnapi meccsét, és feltűnt, hogy a grúz fel akarta segíteni a yokozunát, és kezet nyújtott neki. Azonban Asashoryu nem fogadta el, sőt elrántotta a kezét. Nem valami szimpatikus viselkedés....