én az első sörömet tavaly ősszel Coopers India Pale Ale Sörsűrítmény 1,7 kg sűrítményből "főztem". Eleinte az íze nem jött át, valamiért zavarosnak éreztem, és a visszajelzések is erről tanuskodtak. Akkor hülye fejjel kiöntöttem a készlet csatosüvegbe zárt tartalékát. Tegnap az üvegeim pakolgatása közben belefutottam 4 üveg ilyen sörbe. Még volt "raktáron" belőle.
Félve megkóstoltam és akkor éreztem, hogy kell neki jó fél év majdnem mire faszán összeáll és letisztul.
van 3 db stc1000-es kontrollerem, ami eladó. Nekem másfajta típusra van szükségem, így ettől jó áron megválnék. Mindegyik teljesen új, dobozban, érzékelővel.
Szerintem lesz nektek is 2. erjesztő, meg több... Nem is értem hogy bírjátok... :) Egyébként ahogy leírod, át lehet fejteni utóerjesztőbe. Teli vödör asztalon, üres a csap alatt. A csapon meg egy cső, ami az alsó vödör aljáig ér, így nem csobog a sör, csak a felszíne érintkezik levegővel. De ekkor még termel CO2-t, kitölti a maradék helyet a vödörben lezárás után. "Óvatosan" kell átfejteni, én pl. lábujjhegyre állok, a csapot meg tökre kinyitom, had follyon gyorsan :) Csak a csapban lévő élesztő megy így is át, talán 1%. De ezt az átfejtést csak hidegkomlózáshoz csinálom, egyébként csak palackozás előtt és akkor a második vödörbe teszem a palackozócukrot (szirupként) és onnan már palackozom is.
Ahogy hallom, van aki mindig átfejt másodlagosba (tisztább sör), van aki soha. Én nem vagyok finnyás egy kis lebegő élsztőre, de az is leülepszik egy hónap alatt az üvegben nagyon. A sör évezredekig többé kevésbé opálos volt, míg kitalálták a kovaföldes szűrést, szerintem marketing fogásból.
Mellesleg ezt az átfejtéses technikát hogyan érdemes csinálni? Mikor leerjed átfejted egy 2nd fermenter tartályba óvatosan, hogy nehogy belemenjen a vége? Vagy még átmegy valami szűrőn esetleg? Ennek igazából csak az a jelentősége, hogy az élesztőmaradék ne kerüljön át az üvegekbe már. Mivel nekünk csak egy tartály van, így lehet macera lenne - és ilyenkor az is fontos, hogy keveset érintkezzen a levegővel nem? (Vagy ez csak tévhit...)
Első konzervesnél pl az élesztő sem volt annyira profi, nagyon nem akart letisztulni, és később üvegben egy lepkeszárnycsapásra felkeveredett (Azóta Safale US-5 meglepően jobban tapad az aljára)
Bocs, csak azért dumáltam bele ebbe konzerv kontra sűrítmény nevezéktanba, ne keverjük már meg, akinek segíteni akarunk. :) Szerintem sűrítményből is lehet jó söröket készíteni, bár én nem próbáltam, mert kezdettől érdeklet a sörfőzés folyamata. Szerintem engem be lehetne palizni sűrítményessel, bár mástól sem kóstoltam. Az elején talán két vagy három konzervest kóstoltam, de attól nem voltam elragadtatva, valószínüleg a cukros technika miatt.
A bugyi-zsákkal viszont a saját tapasztalatomra alapoztam, csak én vettem, barátaim nem. De én is csak egyszer használtam, mert a pellet olyan apróra esett szét, hogy jelentős mennyiség keresztül ment rajta. Lehet, az enyém ritkább anyagú volt. Leveles komlónál viszont jó lehet. De de nekem főzésnék sem okoz gondot, mint írtam forralás után leülepszik, tisztán le lehet róla fejteni a sörlevet. Hidegkomlózást meg nem az élesztő fölött szoktam csinálni (általában), hanem egy másodlagos erjesztő edényben, de abban is szépen leülepszik a komló.
A sör is olyan, mint a legtöbb dolog, többféleképpen lehet jól csinálni. Pl. bugyiban vagy anélkül. :)))
Jah mi is zsákoztunk (Olasznál nagyon olcsó zipzáros)... pont akkora a lyukméret rajta, hogy tiszta élesztős anyag marad csak a hordó alján + szerintem biztosan kioldódik minden így is... főleg, hogy úszik a tetején mint egy női bugyi :) Hidegkomlózni is ezzel fogjuk majd... csak előtte jól kifőzzük.
Smürc: A konzerves témához... kicsit kevertem a neveket, mindkettőt konzervnek neveztem... de csináltunk igazi konzervből 22L víz+ cukorral, de híg lett nagyon. És kipróbáltuk a natúr malátasűrítményest is (amit balgán konzervnek neveztem) erre gondoltam, hogy jó köztes lépés szerintem is saját komlózással, főleg akinek nincs 20-30 literes fazeka.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy Ti mint öreg motorosok a sörfőzésben felismernétek vakteszten a natúr sűrítményt vs. all grain metódussal készített sört? Tudom, hogy ugyan az a kettő, de mégis all-grain valahogy természetesebbnek hat frissen malátából az enzimek dolgozgatnak... (emiatt mondjuk nagyobb a szabadságfoka is a dolognak)
A gluténmentes sörfőzéshez gluténmentes alapanyagok kellenének. Nem tudom hogy tudsz kukorica malátához jutni, hacsak nem te malátázol? Ugyanez érvényes a cirokra és a hajdinára is. Na jó hajdina malátát láttam lengyel webshop-ban. De nem hiszem, hogy valamelyikünknek lenne tuti receptje rá.
Alternatív javaslat, hogy próbálhatnál cidert csinálni. Jó, ez nem sör, de jó kezdés a sörkészítéshez.
Nem én hoztam el, de csodálkoznék, ha kellene vállalkozói.
A térkép ötletét valaha én vetettem fel, de a megvalósítás már más érdeme. A kapcsolatfelvételek megkönnyítésére gondoltam, de ezzel még nem találjuk meg a szomszédot.
Hol veszitek a kilós komlót ? Mert érdekelne a lehetőség, hátha itt komárom megyében is van még sörfőző kolléga akivel el lehetne osztani az anyagot :)
Én a lemezes hőcserélő miatt most elkezdtem használni komlóforraló zsákot a külföldi oldalakon megtalálható hop-spider mintájára, csak PVC elem helyett 2 len madzag közé csíptetem fel a zsákot és úgy lógatom a forralóba. Most kezdtem kóstolgatni az ezzel készült első sört és én nem tapasztalok csökkent kioldódást, viszont gyönyörűen megfogta a pelletből visszamaradt üledék nagy részét. Sajnos nem fényképeztem le, de az erjesztővödröm alján (elsődleges) észrevehetően kevesebb seprő maradt és az is gyönyörűen letapadt. Én sose szűrögettem, csak vigyázva átöntöttem vagy átszivattyúztam, szóval volt összehasonlítási alapom és nálam úgy tűnik bevált a zsák. (60g komló volt benne, többel lehet problémásabb)
A zsák egyébként voile függönyanyag. Meglepetésemre állati könnyen ki lehetett mosni belőle a komlót.
Szerintem keveredik a "konzerves sör" és a maláta kivonat fogalma. A kivonatok egy-egy maláta típusból vannak, így ezek arányát a saját recept szerint össze lehet állítani és ezt aztán szintén saját recept szerint komlózni. A konzervben már minden benne van a kívánt sörnek megfelelően. Ezt persze lehet cukorral megduplázni, hogy olcsóbb legyen, de az olyan mintha egy üveg JÓ (!!!) sört megdupláznánk szeszes szódavízzel, aztán sopánkodnánk, miért lett ez Balatoni Világos (és bandája). Ahogy Acerola is írja, miért várnánk jobbat?
Persze én úgy osztom itt az okosságot, hogy ilyen konzervet is csak más kezében láttam. Sváb vagyok, figyelek mindig az ár/minőség arányra is és úgy láttam a konzerv kb. bolti sör bolti áron + még el is ronthatom. Ez így nem vonzott, inkább kicsit utánaolvastam és rögtön a kásakeveréssel kezdtem, mert az számomra a jobb minőség ígérete volt max. féláron. Aztán kiderült ennél is olcsóbb, annyira, hogy nincs is értelme esetleg kispórolni valami alapanyagot.
A "száraz dunszt" nagyon jó megoldás, messze jobb, mint a gáztűzhelyen egyensúlyozgatni a hőmérsékletet. Jó szigeteléssel nincs számottevő visszahűlés. De minél nagyobb az edény (csökken a relatív felület) a szigetelésre is egyre kevésbé van szükség. 50 literest nem szoktam levenni a gázzsámolyról és csak hosszabb idejű hőlépcsőnél teszek rá valami takarót, miután kikapcsoltam a gázfűtést.
Komlópelletet én csak beleszórom. Nemigen látom értelmét zsákba rakni, az apró szemcsék úgyis kijönnek a zsák lyukain, ha meg nagyon sűrű szövésű lenne a zsák, szerintem a kioldódás hatékonyságát is csökkentené. Ráadásul a komlószemcsék úgy is teljes mértékben leülepszenek, az amúgy is képződő és szintén leülepedő fehérjecsapadékkal együtt. Az elején vásárolt "komló forraló zsák"-kal azóta sem tudom mit kezdjek, bár az utóbbi években el is feledkeztem róla. :)
Komlótermesztés nálam is tervbe van, de tényleg nem a gazdasági jelentősége miatt, inkább amint írod, a "sajátabb" sör kedvéért. Egyébként, ha már a pénz szóba került, a komló tényleg drága dolog tud lenni, ha nagyon kis tételben vásárolja az ember. Szerencsére (meg talán befolyásomra is) környékünkön kis laza közösségbe szerveződünk és így bevállalósabb főzőtárs már kilós kiszerelésben vásárolja a komlót, amit azon az áron ad tovább a többieknek. Így töredékére esik az ár, bővebben is merjük használni, nem is fog senki nyakán maradni a nagyobb mennyiség sem.
Szerintem a főzés az a mi nem jó a kiwi-nek :D Mi is csináltunk házi kiwiszörpöt, de borzasztó babahányás íze lett. Meg is keseredik szerintem.
Valahogy mi is abban a tévképzetben éltünk, hogy olyan lesz mint egy gyári friss zöld kiwiszörp (műaroma) de nem :D
Amúgy konzerves témában teljesen egyetértek Acerolával, lehet belőle jót csinálni, de vagy 2x-es adaggal kell számolni, hogy legyen valami íze, vagy akkor már komlózgassunk rá, mert hajlamosak kispórolni belőle. Az élesztő sem egy top minőség szerintem amit ezekbe csomagolnak. Legalábbis Safale US5 biztosan jobb.
A legjobb köztes megoldás a natúr konzerv, cukor nélkül komlózva, választott élesztővel megfelelő mennyiséggel. Amég' allgrain nem indul be... mondjuk utóbbi szerintem poén is, főleg mikor legurul mellé sok-sok üveg sör a "mesterek" torkán :P
Az Edelweiss időnként bitang jó tud lenni. Úgy tudom abban élő élesztő van. Már csak az a kérdés, hogy palackozásnál nem cserélik-e ki másra. Egy próbát megér a felszaporítása.
Visszatérő feladat az, hogy egy nagyon kis mennyiségű élesztőt felszaporítsunk annyira, hogy azután elegendő mennyiség legyen egy főzésnyi (mondjuk 15-20l sörhöz). Az élesztő többféle forrásból származhat. Legtöbbször üveg aljáról tudjuk összegyűjteni. De hasonló a[...] Bővebben!Tovább »
Igen csak sajnos 20 literrel szinte ugyanannyi meló van mint 5-el :) tanultam az esetből, eddig úgy voltam minden sört meg lehet inni, de sajnos a kiwi aminek szerintem a minősége is rossz volt nagyon elvitte ihatatlan irányba. Lehet majd később kipróbálom ezt a kísérletezgetést ha új receptet tesztelek, bár amiket eddig magamtól raktam össze azok nagyon jól sikerültek, ez volt az óriási mellé lövés
Én egy 5 literes ioncserélt vizes palcból csináltam múltkor erjesztőt (a kupakjába simán fúrtam egy megfeleleő méretű lyukat a kotyogónak, és kész), így tudok kisebb (3-4 literes) mennyiségekkel kísérletezni. Az első három liter mézsöröm pl elég keserű lett (de azért el fog fogyni), és így nem rontottam el 20 litert.
Várjuk a képet hátha tudunk segíteni! Én is búzasörrel kezdtem, és valami nagyon jól sikerült, bár az előre kimért volt amit az Olasznál lehetett venni. Utána málnás búzát csináltam ami szintén príma lett, de sajnos itt kellett volna abbahagynom a különféle adalékok hozzáadását. Megpróbáltam egy kiwis búzát, soha senkinek nem ajánlom, hogy elrontsa a finom sört ezzel. Kb még 20 liter várja a vesztét, mert valószínűleg a lefolyóba fogja végezni... Elsőre jó ötletnek tűnt, de most már nem csinálnék semmi ilyesmit. 3068-at én is tudom ajánlani, szerencsére most jön nekem is a következő adag belőle :) Amúgy kisérletezgess nyugodtan, szerintem minden gyakorlás kérdése :)
Ha nem kell virágnyelven beszélnem, akkor elárulom, az Edelweiss a nagy szerelmem. :D
Ez az élesztő kitenyésztés nem hangzik rosszul, ez Edel-ben biztos, hogy van élesztő, amit épp a közelmúltban fedeztem fel, pedig már vagy 15 éve fogyasztom ezt a sört, de csak mostanság jutott eszembe egy baráti sörözgetés alkalmával, hogy a lámpa fényével átvilágítva nézzek keresztül az üvegen és meglepődtem az üveg alján látható üledék láttán, pedig sejthető volt, hogy van benne, hiszen szűretlen sörről van szó. Mondjuk, ez az élesztő kitenyésztés nem lehet egyszerű menet, főleg nem egy kezdőnek, de ha all-grain-re váltok, akkor mindent megteszek, hogy a lehető legjobb búzasört készítsem el. A rövid időn belüli elfogyasztással meg nem lesz gond, nem hagyom megromlani a pincében. :D
Nem szükséges virágnyelven beszélned. Leírhatod konkrétan melyik sör tetszik vagy nem tetszik. Búzasör élesztőből eddig a Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen folyékony élesztő tetszett a legjobban. De meg lehet próbálni valamilyen finom búzasörös üveg aljából kitenyészteni az élesztőt. Sajnos nem minden üvegben van élő élesztő és nem minden üvegben van az eredeti törzs sem.
Igen, olvastam, hogy 23 helyett érdemesebb 20 literrel próbálkozni, de gondoltam, mennyiségileg is ki kellene hozni a maximumot a dologból, viszont látom már, hogy dönteni kell a minőség és a mennyiség között, vagy all-grain-nel kell próbálkozni, ott mindkettő összejöhet. Ez még arrébb van, de nem túl messze. :)
Amíg kotyog a sör, addig hagyni kell az érlelőben?
Első all-grain sörnek majd nem búzát főzök, de mivel búzasör mániás vagyok és abból is leginkább azt a bizonyos osztrák típust kedvelem, ami gondolom, a német típusokhoz sorolandó, de nekem a drágább német nem jön be annyira, mint ez. A belgától meg nem vagyok elájulva, van egy mellékíze, ami nekem nem jön be annyira és az igazi banános észter hatás azoknál nem érezhető. Jó, hogy kitértél erre a fenolos, észteres dologra, mert pont az lett volna a kérdésem, hogy mi a titka ennek. Azt hittem, a búzamaláta típusa és mennyiségi aránya határozza meg, de akkor már tudom, hogy az élesztő. Ha oda kerül a sor, hogy all-grain-re adom a fejem, akkor megköszönném ha elárulnád, melyik is a legalkalmasabb élesztő a búzasörhöz és persze örülnék ha a buktatókra is felhívnád a figyelmem, hogy mire ügyeljek a tökéletes ízhatás elérése érdekében, mert a sörrel kapcsolatban bizony én is kritikus vagyok, az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz söröket igyunk. ;-)
Ha belezuhan a fokoló teljesen a sörlébe, akkor az azt jelenti, hogy megerjedt? De akkor miért bugyog még mindig a kotyogó? Egyébként a dobozokon nem írták sem az OG-t, sem az SG-t, de amíg nem tudom, pontosan mit is mutat a fokolóm, addig hiába is írnák oda, akkor sem tudnám, mi a helyzet. :) Még jó hülye vagyok a sörfőzéshez, de kitanulom, mint eddig sok más DIY dolgot. :) Majd lefényképezem a fokolómat és feltöltöm ide, hogy végre valaki elmagyarázza, mit is mérek. :)
Gondoltam, a sűrítményes megoldás is jó lesz, mégis kevésbé időigényes, de ennek megfelelően, látom, hogy olyan is...
Van még 3 féle sűrítményem, nem volt olcsó, így nem dobom ki :), megcsinálom, aztán asszem jöhet is az all-grain, majd rászánok egy napot mindig. Mert ha sört készítünk, akkor az legyen tényleg sör! :)
Alapvetően maláta sűrítményből is lehet jó sört csinálni. De miért várnánk el, hogy fele maláta fele cukorból ugyanolyan sör legyen mint tiszta malátából? Ha valaki konzerv söröket csinál, akkor próbálja inkább azokat, amikhez kevesebb hozzáadott cukrot kell rakni.
Én az első jó 10 sörömet sűrítményből csináltam. Nagy kiszerelésű kannás sűrítményből. Egyszer sem csináltam a gyári recept szerint, mindig raktam hozzá valamilyen komlót vagy áztattam hozzá malátákat. Kipróbáltam mindenféle élesztőt. Nagyon sokat tanultam belőle és a sörök is egész jók voltak. Persze az all grain az aminél nincs megkötés és mindenféle recept lefőzhető. De jót lehet maszatolni a sűrítményekkel is.
Ha a fokoló lezuhant a henger aljára, akkor túl kevés sörlét öntöttél bele. Önts még egy kicsit és akkor le tudod olvasni.
A sűrítményes sörfőzésnél az egyik első tanács amit adni szoktak, hogy 23 liter helyett elég a 20 vagy még kevesebb, ha egy kicsit finomabb sört szeretnél.
2-3 nap alatt csak nagyon ritkán zajlik le a teljes erjedés. Normális, ha 1 hét után még kotyog.
Sajnos a (német) búzasör az egyik legnehezebb sörfajta. Nekem a negyedik próbálkozásra lett elfogadható (kritikus vagyok a sörrel szemben). Nagyon élesztő függő műfaj. Az élesztőnek kell a gyümölcsös/banános észtereket és a fűszeres/szegfűszeges fenolokat előállítania, ami a jó búzasör sajátja. Nekem száraz élesztővel ez még nem sikerült. Ráadásul, ha kész a sör, akkor 1-2 hónapon belül meg kell inni, mert valahogy a házilag készített búzasörnek nagyon hamar romlik a minősége. Nem akarok róla senkit lebeszélni, mert nagyon jó érzés amikor sikerül, de nem biztos, hogy első sörnek ajánlanám.
Az teljesen rendben van ha a fokoló belezuhant a sörlébe, ugyanis az azt jelenti, hogy megerjedt. Vagyis pontosan akkor szokták késznek mondani az erjedést, hogy ha 3 napig változatlan a FG-je (Final gravity).
Nem tudom milyen mérőd van, de a könyvbe le van írva, hogy kell használni. Pl ha 1-est mutat a mérőd, az 1004-es sűrűséget jelent, de nem akarok hülyeséget mondani, mert most nincs előttem.
Én időnként rászoktam melegíteni, elején én is paráztam a hőfokok miatt, de most már úgy vagyok vele hogy 2-3 fokon belül megpróbálom tartani. Ez a szépsége ennek, ha folyamatosan ott tudnánk tartani, az már profi berendezésre vallana. Ha jód próba oké nem lehet nagy baj, max ízben a hőlépcsők miatt más lesz, de ugye ezt is ki kell tapasztalni.
Konzervek sajnos ilyenek. Mi 3x csináltuk konzervből, de eleve az, hogy 23 liter víz + 1 kg cukor miatt mindig sokkal kevesebb anyag lesz benne, mint egy rendes allgrain főzésnél. Szombaton először főztük malátából all grain 4.3 kg-ból cukor nélkül..., és a végére maradt 12.5 liter sörlé! Szóval látható a különbség, 23 liter+ cukor vs. 12.5. Ráadásul ezekbe az előre komlózott sűrítményekbe alig raknak komlót szerintem.
Lényegében egy sokkal sűrűbb ízesebb és testesebb sörlevet kaptunk, messze jobb illattal (nem sütőtök, hanem finom kenyeres malátás illat) és masszív komlókeserű véggel.
... én amit tudok mondani, hogy minél előbb vegyél egy 20-30 literes fazekat és allgrain... vagy natúr sűrítmény + komlózás, és nem teszel bele cukrot, hanem 2x annyi konzervet raksz bele.
Ha egyszer rákaptok az allgrain érzésre, akkor soha többé konzerv :D
(Jódpróba oké volt, ez tény és édes is lett nagyon) ... viszont az méregdrága lézeres hőmérő szerintem nem olyan pontos. Eleve először 53 fokon pihentettük, ahogy a videóban van. Vagy például a 68 fokos pihenőnél: A cefre teteje rámérve keverés leállításával folyamatosan párolog és emiatt 5-6 fokkal kevesebbet mutat kb mint keveréskor. A fazék széle meg szerintem forróbb. Szóval eléggé nehezen tudtuk belőni a hőmérsékletet. Ráadásul nem szendvicstalp miatt folyamatosan kevergetni kellett, nem tudtuk csak őrlángon otthagyni 45 percet.
Lehet, hogy 72-74 fokon pihentettük, folyamatosan hűlve 68-ra :/
Vagy dobjuk ki az infrás hőmérőt, és inkább tegyünk bele valami analóg darabot?
Szóval ha jódpróba oké, és nem sikerült max 1 fokos eltérésekkel belőni a hőmérsékletet, okozhat majd valami komolyabb problémát?
Egy hete érlelődik a búzasör sűrítményemből készített lé és még mindig kotyog, ráadásul elég sűrűn. Normális ez? Csak azért kérdezem, mert a videón azt mondja Olasz, hogy kb. két nap alatt lemegy az erjedés. De nem is ez a nagy problémám, hogy még mindig gargalizál a kotyogó :), hanem, hogy vettem mintát és a fokoló egyszerűen belezuhant a folyadékba, azaz, lemerült teljesen és az edény fenekén landolt. Gondolom, ez semmi jót nem jelent. :( Mikor bekevertem a lét, akkor a fokolónak azt az oldalát néztem, amin fehér alapon, 10-esével vannak a számok és 30-nál állt, akkor még lebegett a keverékeben. Egyébként, olvastam itt lentebb Coppers hozzászólásában, hogy 1,074, meg 1,072-t mért. Ez miféle mérési rendszer, hogy kell ezt érteni? Láttam, hogy a fokoló tetejénél van egy 1000-es szám és lejjebb 10-esével növekednek a skálán. Akkor az én kezdeti mérésem úgy nézett ki, hogy 1,030? Gondolom, az nem túl jó, pedig a leírásnak megfelelően csináltam mindent, 23 liter víz, 1 kg (szőlő)cukor és egy hete lezárva kotyog.
Kóstoltam is a sörlét, azt kell mondjam, nem ájultam el tőle, tudom, persze, még éretlen, sőt, le sem erjedt teljesen, de nagyon gyengének tűnt, úgy ízben, mint alkoholtartalomban.
A malátát cefrézzük nem főzzük. A visszahűlés megengedett. Annyi csak vele a probléma, hogy nem lehetsz benne biztos, hogy szárazabb vagy édesebb lesz a végén a söröd. Az enzimek alacsonyabb hőfokon is dolgoznak, magasabb hőmérsékleten gyorsabban. A hőmérsékleti lépcsők úgy vannak kitalálva, hogy a legmagasabb hőmérsékleten dolgoztatjuk az enzimet, amit még kibír. Vagy legalább is nem fog az összes denaurálódni a lépcső végére.
A többi kérdésed nem túl konkrét. Komlópelletet valaki zsákban használ valaki csak beleszórva. Én ritkán használok zsákot. Van aki leveles komlót használ. Én termesztek otthon komlót. Vad komlót még nem próbáltam.
Akkor ez ereszt valahol. Nekünk a 4 eddigi főzés alatt szerencsére sohasem volt gond, mindig jól rácuppant. Másnapra beindult és kotyogott izomból.
Amúgy ezt lehetne szerintem úgy tesztelni, hogy benyomod a tetejét, és figyeled a kotyogó víz szintjét nagyon pontosan. Esetleg később az egész üres lezárt hordót beletenni fejjel lefelé egy vízzel teli kádba, és nézni, hogy jönnek-e buborékok.
Viszont a sör minőségét nem hinném, hogy befolyásolná, mert a folyamatos túlnyomás miatt csak kifelé szökik a CO2 és ennyi. A mérésnek kell hinni aztán kész :)
Pár dolgot kérdeznék amivel nem vagyok teljesen tisztában :
Amikor fözöm a malátát , és a höfoklépcsőn pihentetem , akkor megengedett a visszahülés ? Mert én olyankor " száraz dunsztba " rakom a fazekam hogy ne hüljön vissza , de nem biztos hogy szükséges!
A másik a komló! A pelletet ti is csak beledobjátok a sörlébe , vagy pl: zacskóba főzitek ki ?
Megmég : Csak pelletet használtok ? Termelni nem termeli senki? Az olasznál csak pelletet találok, de valameik fórumon olvastam Esztergomi komló hozzáadásáról! Nem a pénz miatt , csak ha terem akkor az sajátabb sör lenne :)
Mi is pont tegnap kb 14 litert raktunk a 30 literes vödörbe, Safale US05-el, és pár pár óra alatt megmozdult a kotyogóvíz...Pedig olyan 22-23 fokon van...
Ma reggelre meg "10-es skálán" 8-9-en kotyog durván. Szóval szerintem mindegy mekkora hely van neki...
Jódpróbát csináltál? Máslás után nekünk tökéletesen sárga maradt Betadine után, és nagyon finom cukros sörlé lett..
Best Malt RED-X 100%-ból csináltuk, és nagyon szép színe lett! Alapból finom malátás, kenyeres illata lett a sörlének. Sokkal jobb, mint bármilyen konzervből. Azoknak a sörleveknek kb sütőtök szaga volt bekeveréskor.
Komló Mosaic volt... hasonló a Citrához, de az inkább zöldteás illatú, ez pedig gyantás, áfonyás inkább ahogy írják.
Végül a keserűséget Brewtoaddal lőttem be, de nem tartottuk magunkat hozzá tökéletesen. 3 részletben ment bele 1 óra alatt (zacsiba rátöltve) kb 40G Mosaic... és folyamatosan kóstoltuk közben... szerintem pont elég ütős lett a vég íz így is.
Megy bele majd még kb 14 literbe erjedés után 12 g hidegkomló, 1 hétig. Ezzel kapcsolatban lenne olyan kérdésem a tapasztalt kollégáktól, hogy ennyitől még nem lesz nagyon "grassy" ízű ugye?
A befertőződés esélye nagyon kicsi ilyenkor ugye?
Köszi a sok segítséget, sörök hálám üldöz mindenkit! :)
Szia! Ha már régóta olvasod a fórumot, csodálkozom, hogy nem találkoztál a talán leggyakrabban felhozott problémával, hogy nem dolgozik a kotyogó. Az újak minduntalan panaszkodnak erre (pár éve én is :) ) és minduntalan válaszol valaki, hogy a kotyogó nem megbízható, a vödrök nem zárnak tökéletesen, máshol elszökik a gáz. Van, hogy az elején, míg sok a gáz, addig kotyog, majd mikor már kevesebb gáz termelődik, elszökik valahol kis résen és a kotyogó leáll, bár az erjedés még nem. Kellemetlen, mert ha végig dolgozna, nem kellene fölöslegesen korán méregetni.
Én a vödör lezárás előtt a tető peremrésében egy kis sörlevet szoktam körbefolyatni, bízva, hogy a ragacsosság segít a tömítésben. Hasonlóan a kotyogóguminál is körbekenem egy kis habbal. Többnyire segít. Szeretem a kotyogó visszajelzését az erjedés folyamatáról.
Egyszer itt olvastam, mint alapszabályt: Sört ki nem öntünk! :) Igyekszem tartani magam hozzá.
Régóta olvasom a fórumot.Ezer köszönet a sok hasznos infóért!!!
Volna egy s.o.s kérdésem. 2 hete volt a Hopfanatic-ban egy közös főzés.
Nem tudom volt-e közületek ott valaki.A Nohoplimit-et főzte meg Tomi és közben lehetett kérdezni,beszélgetni,jegyzetelni. :-)
Tegnap megfőztem a megadott infók alapján,az előzetesen beszerzett hozzávalókból.
Kb 15 L kész sörlé lett. Egy 30 L-es tartályba tettem,20 fok körüli hőmérsékleten tartom.
Az a gond,hogy nem indult be az erjedés,a kotyogóban a víz csak pár millimétert
mozdult meg,a tartály teteje kicsit púposodik,de ennyi. Most 11,5 gr US 05-ös élesztőt használtam.
Korábban is volt már ilyen,hogy a kotyogó nem dolgozott,de a sör valamit csak csinált,mert a teteje púpos lett és palackozás után egész jó lett.Mondjuk azok pilseni-ek voltak.
Nem tudom van-e összefüggés,hogy egy adott mennyiségű sörlevet mekkora tartályba teszek. Lehet,ha csak félig van a tartály,akkor elég az a tér neki?
Próbáld ki a tervező programmal. 100g-mal tudsz csinálni epekeserűt, ha mindet belerakod a forralás elején. Ha pedig mindet a forralás végén rakod bele, akkor nem lesz túl keserű.