Keresés

Részletes keresés

Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1546
Itt az impulzusmegmaradásról van szó. Semmi humbug.
Előzmény: AgyProTézis (1544)
Muster Mark Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1545
Az attól függ, hogy megszámlálhatóan, vagy megszámlálhatatlanul végtelen petéjű ikersorról van szó :)
Előzmény: megadott2 (1543)
AgyProTézis Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1544
A korreláció tudományosan 'ontopic'?
Szinkronicitás topic
Előzmény: Anti Nomy (1538)
megadott2 Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1543
Ha igaz az ikerparadoxon, akkor most két olyan ember áll egymás mellett, akik felett különböző sebességgel járt el az idő, hiszen az egyik öregebb, mint a másik. Ez asszimetria. Azaz az egyik a létezés olyan szegmenseiben járt, ahol az idő is másképp járt, méghozzá nem látszólagosan, mert "látszik", hogy az egyik öregebb mint a másik. Tehát ha a világ valamennyi objektuma egy pontba gyűlne ismét össze, a végtelen petéjű ikersor tagjai kor szerint sorba állíthatók lennének.
Előzmény: Dr. Lecter (1542)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1542
Tökmindegy, ki ül benne.
Előzmény: megadott2 (1541)
megadott2 Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1541
De a másikban már egy öregebb ember ül ugye? Márha az egyik a másiktól gyorsult el valamikor.
Előzmény: Dr. Lecter (1540)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1540
Ha viszont ez így van,

Nem így van. Két tetszőlegesen kiválasztott, egymáshoz képest egyenesvonalú, egyenletes mozgással végző rendszer esetén mindkettő azt észleli, hogy a másikban telik lassabban az idő. Ez a szimmetria lényege.

Előzmény: megadott2 (1539)
megadott2 Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1539
Nem tudom, volt-e már szó róla, de visszatérve az iker paradoxonhoz, ha jól értem, ez az egész dolog nem szimmetrikus. Tehát két tetszőlegesen kiválasztott, egymáshoz képest egyenesvonalú, egyenletes mozgással távolságot változtató tömegközéppont mintegy emlékszik arra, hogy valamikor korábban melyik gyorsult a másikhoz képest jobban, azaz melyikre hatott nagyobb gyorsító erő, melyiknek a tömegébe épült be a másikhoz képest nagyobb energia. Nyilván az itt élő iker marad fiatalabb. Ha viszont ez így van, akkor a világegyetem objektumai sorba rendezhetők úgy, hogy a sor elején az az objektum, tömegközéppont, inerciarendszer "áll", ahol egy végtelen sok petéjű ikersorozat legöregebb tagja él, a másik végén pedig a legfiatalabb. Tehát ezek szerint igenis tetszőlegesen megközelíthető egy abszolút nyugvó pont, ahol persze az idő csaknem végtelen, illetve csaknem fény sebességgel telik, míg a másik végen csaknemm fénysebességgel mozgó objektumok vannak, amelyek saját ideje szinte nem is telik egyáltalán. Ebből az is következik, hogy noha a foton fény sebességgel repül, tehát a tér áthidalásához időre van szüksége, a fotonhoz rögzített inerciarendszerben egyáltalában nem telik, azaz nincs idő. Vagy ez hülyeség?
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.30 0 0 1538
Igen, ezt már elég sokan felvetették. Itt a Tudomány különböző topicjaiban is, de legelőszőr Einstein, Podolsky és Rosen 19xx-ben. El is nevezték róluk EPR-paradoxonnak a jelenséget. Egy Allain Aspect nevű fizikus pedig kísérletileg is megvalósította. Csak első pillanatra tűnik úgy, hogy a jelenség ellentmond a relativitáselméletnek. A valóságban nem az történik, hogy az egyik foton közli a másikkal, hogy mi történt vele, hanem pusztán arról van szó, hogy két, egymással nem kauzális relációban álló esemény között korreláció van. De információátvitelre nem lehet ezt használni (bár valahol már olvastam EPR-phone-ról, de ez valószínűleg csak valami new wawe-es kamu). Az EPR paradoxon le van írva pl. a Feynmann-sorozat egyik kötetében, meg egy pár ismeretterjesztő könyben is (pl. Penrose: A császár új elméje, Vassy: Schrödinger macskája és egyéb történetek, ez utóbbi fent van a neten is). Ja, és valószínűleg E. Szabó László is tárgyalja a Nyitott jövő problémája című könyvében (ezt én még nem olvastam, de az azonos című topicból ez valószínűsíthető).
Előzmény: matyko2 (1537)
matyko2 Creative Commons License 2003.01.30 0 0 1537
üdv. mindenkinek
Van egy érdekes jelenség amit már lehet, hogy felvetett itt valaki de nem olvastam végig az összes hozzászólást. A következőről van szó: ha egy elektron és egy pozitron ütközik keletkezik két foton melyeknek megvan az a sajátosságuk, hogy az egyiken létrehozott változtatás (mérés, ütközés stb.) a másikon is ugyanúgy kifejti hatását. Mivel mindkét foton fénysebességgel száguldozik a hatást érvényesítő információnak gyorsabban kell terjednie a fénynél, különben a foton sosem "tudná" meg mi történt a párjával.
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.27 0 0 1536
es ez most mihez kepest volt uj? :)
Előzmény: antcoder (1535)
antcoder Creative Commons License 2003.01.27 0 0 1535
Az ikerparadoxonnal kapcsolatban talaltam egy uj dolgot:az atomoras kiserletet ket repulogeppel vegeztek el,es a kelet-fele haladon lassabban telt az ido./aminek a sebessegehez hozzaadodott a fold forgasa/.
muallim Creative Commons License 2003.01.25 0 0 1534
Ezt én úgy helyesbíteném, hogy minden elemi építőkő a vilgmindenségben hat egymásra ( a mai szemlélet szerint kvantumosan )egy elemi hatás alapegységével, ennél kisebb hatások nyílván nem léteznek, mert akkor nem lenne elemi hatás.Ez az elemi hatás, akár 10a-42.-en is lehet.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (1533)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.25 0 0 1533
Nyilvan ez lenne a kivanatos. Mas kerdes, hogy mit hivsz preciznek? Szerintem ha Foldon levo testek mozgasanal az allocsillagok mozgasat is figyelembe szeretnenk venni, kvantummechanikai korlatokba utkoznenk (a szazmilliomodik tizedesjegyben befolyasolna a test mozgasat:).
En pedig ugy gondoltam, hogy az ikerparadoxon felfogasahoz ertelmetlen lenne belekeverni azt, hogy "huha, dehat a Fold nem is inerciarendszer".
Előzmény: muallim (1532)
muallim Creative Commons License 2003.01.25 0 0 1532
Szerintem egy precíz elméleti leírásnak a mikro és makro szinteken is azonos törvények szerint kell működni.
A mai fizikai leírásmód törekszik erre, de jelenleg is minden teoriának elméleti alsó és felső korlátai vannak, ami nem azt jelenti,hogy a gyakorlat számára ( emberi léptékben ) nem megfelelő.
Egy átfogó elméletnek figyelembe kell majd vennie,hogy nincsenek erőmentes, gyorsulásmentes rendszerek, azaz minden mindennel összefüg, a nagy bumm óta.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (1531)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.25 0 0 1531
Remelem ezt figyelembe veszed, amikor a lejton csuszo test mozgasat vizsgalod.
Előzmény: muallim (1530)
muallim Creative Commons License 2003.01.25 0 0 1530
minden "állócsillag" más-más rendszer.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (1529)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1529
Egyebkent mindig talalhatok jo inerciarendszerek, feladattol fuggoen. pl. en a repulok mozgasanal az allocsillagokat megfelelo inerciarendszereknek gondolnam :).
Előzmény: muallim (1528)
muallim Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1528
Ez olyan mintha,egy n ismeretlenes egyenlet egyik gyökét ismernéd az egyenlet ismerete nélkül.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (1527)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1527
Stb=micsoda??? Mindenesetre az univerzum tagulasa nem egyenletes, ugyhogy tenyleg gyorsul minden benne. De ez engem abszolut nem zavar abban hogy elkepzeljek egy inerciarendszert, vagy akar kettot :). Csupan a vilagegyetem tobbi reszerol kell megfeledkezni
Előzmény: muallim (1526)
muallim Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1526
forog a Föld, forog a Naprendszer a galaxis magja körül, stb.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (1525)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1525
marmint mi az hogy minden forog, ezt hogy kell erteni?
Előzmény: muallim (1522)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1524
En tenyleg felreermeztettem egy kicsit, de azert azt nyilvan viccnek szantad, hogy "Az űrhajóból persze hogy nem látod, hogy hány éves az ember a Földön, hiszen messze vagy tőle és a fénysebesség véges."
Ez tok jo, mert akkor sehonnan nem latok semmit, mert a feny sebessege veges. Vagy milyen tavolrol latok meg valamit szerinted? Mert ha ez teged zavar, hogy "nem latom", akkor vegyuk a Fold koordinatarendszereben azt a pontot, ami eppen az urhajotol 1 meterre van, es nezzuk ott az orat (ami persze egyutt jar a Foldon levo oraval), azt mar csak latom az urhajobol (persze csak ha leengedem a redonyt).
Persze akkor tenyleg gaz lehet, ha fenysebesseggel megy az urhajo, de azert csak nem :).

Ha nem gyorsulna a rendszer, nem is lenne ikerparadoxon, mert a ket ember sosem talalkozna megint. A Fold korul repulo repulok is gyorsulnak folyamatosan a Foldhoz kepest.

A Doppleres magyarazatot sikerult felfognom, azt viszont meg nem, hogy a sajatidos felirasban hol van a bukfenc, ami miatt megis kijon a dolog (a gyorsulas miatt nyilvan).

Előzmény: Silan (1517)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1523
igen, és szigorúan nézve mindenütt a muallim-geometria érvényes.
Előzmény: muallim (1522)
muallim Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1522
szigorúan nézve inerciarendszerek nem léteznek, mert minden forog, csak gyorsuló rendszerek vannak.
Előzmény: muallim (1519)
muallim Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1521
Ezer bocs : Lajos
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1520
Ez rögtön ellentmondásra vezet, ha kettőnél több inerciarendszer van.
muallim Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1519
Jánossy György :az inerciarendszereknek valamikor gyorsulniuk kellett és ekkor történnek meg a méter és órák torzulásai (Lorentz kontrakció, erőbehatásra). Csak úgy eredendően nem keletkezhetnek inerciarendszerek ( egymáshoz képest egyenesvonalú egyenletes mozgást végző rendszerek )
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (1512)
Silan Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1518
Nem a "specrel segítségével nem tudod megmondani", hanem nem tudod közvetlenül megfigyelni.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (1511)
Silan Creative Commons License 2003.01.24 0 0 1517
Ebben mi a meglepő? Az űrhajóból persze hogy nem látod, hogy hány éves az ember a Földön, hiszen messze vagy tőle és a fénysebesség véges.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (1511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!