Sajnos az MTZ,tényleg egy ilyen traktor.........mikor nyáron megvettem a 80-ast,60 km-ről jöttem vele gaza.....és az nem 25-tel megy.....hát mit mondjak...elég izgalmas volt.......néha bekacsázott.. ! nyomtam neki tökig...:-) de azért..hozzálehet szokni egy idő után. Viszont ha szembe jön egy kamion,inkább lassíts ,és húzódj le...amennyire csak lehet !:-)))
Hát nem igazán tudom egyenesbe tartani mindig egy kicsit mozdítok a kormányon vagy jobb vagy balra akkor arra megy! De lassabb sebességbe akkor egyenesen tudok vele menni!
Nekem ki van belőle dobva a rugó, mindenestől (nem jött ki tőle a kábelköteg kuplungozáskor..... tsz...). Alul van egy húzórugó.
Az újabbaknál szokott az lenni a gond, hogy összegyógyul a pedál karja a tengellyel, aztán ha benyomod a kuplungot a fékkel együtt, akkor bentmarad a kuplungpedál.
Jaa ..azt akartam hozzáfűzni a kuplug témához hogy nekem bevált a gyári visszahúzó rugó ,..csak nagyon oda kell figyelni a beállításnál mert tényleg csak egy helyen működik úgy hogy visszatolja a pedált és pedállenyomáskor egy kis ellenállás után átugrik és akkor már nem akadályozza a lenyomást ,inkább még segíti is.
Az alsó kuplugos (régebbi?) megoldásról beszéltem.
A kuplungholtjátékot én a pedálnál szoktam figyelni ,kb 5 cm üres pedálút ..és ennyi.
A nyelestengely féket is beállítottam előírás szerint ,látszólag jól is működik(tehát a nyelestengelyfék tengelye ütközésig elfordul a rugó teljes összenyomódása mellett) ,..de a gyakorlatban nem érezhető hogy kinyomott kuplungnál "hirtelen" lelassulna ,..inkább olyan mindha nem fékezné semmi :(
Nem tudom, milyen geped van, de sima 80-assal egy menetben felejtos... Keves a loero.... 25 centi 2 menetben. Ha nyers a fold, akkor a gurgulat a vegen felejtsd el (bekot). Oda tamasztokerek kene, mint az eken.
Köszi. Szoval neked nem jött be, én csak őszivetés(repce,búza) előtti tarlóápolásra, ill. az ezen vetemények szántás kiváltására gondolok, mert van mikor a szántás nagyon durva talajt hagy a 8. 9. hónapban, sokszor nehéz vetésig jó talajt csinálni belőle és sok idő meg gázolaj is, arra gondoltam hogy ez csak finomabb talajt hagyna maga után 20-25 cm.-en járatva.
Csak volt... Most egy 3.2(vagy3.8)-as X tarcsat ujitgatok. Nekem gyarilag 13 keses volt, de en mar toldalekok nelkul 11 kessel vettem. Szerintem a 80-asnak eleg a 3 gerendas 9 keses. Igaz az a traki szelesseget szuken viszi. Fogyasztas, mikor meg mertem 11 kessel 23-27l/ha kb.15 centin. Gazossag fuggvenyeben. Talan, ha csira es gazmentes tarlon hasznalod, akkor lejjebb mehet a liter. Nekem 3.-on vitte fustoles nelkul. A haver a 820-assal 9 kesessel 4. vagy 5.-en huzza...fold kotottsegtol fugg. A valtot(diffit) es a nagyobb gruber a hidraulikat elegge megterheli...
:-) Nekem a szerelom ha jol emlekszem, ??24-es?? vagy valami ilyesmi meretu menetfurot ajanlott:-))) Azt mondta, ha szerencsem van, kijon... De inkabb bizom benne, hogy beledagad a gumigyuru...(regen ment a motor)
Bocsánat, hogy nem válaszoltam, azt hittem megyek haza, de mégse tudtam a gépeimhez eljutni!
Ha előbb nem szombaton disznóvágás lesz nálunk (szüleimnél, gépeimnél), akkor lefényképezem. Nagyon egyszerű, a bicikli kormány rögzítő adta az ötletet. Egy 1/2"-os cső egyik vége bevagdosva (hogy tudjon szétnyilni), a másik vége egy anyával behegesztve. A szétnyilni tudó végébe egy kúpot huzatunk be, a cső szétnyílik és beleszorul a hüvelybe és könnyen kihuzhatóvá válik.
Hát ez az csak kitudja mikor fog változni a törvény! Akkor B ktegóriával nyugodtan lehet húzni nagy pótkocsit ha piros redszámos a gép meg a pót is igaz?
Nem tudjátok Nyíregyházán az Educarnál szokott T-kategória indulni? Csinálta már ott valaki?
Egy picivel lett nehezebb, szinte nem is érezni hogy rajtavan a két rugó. Mindig meg ált nélküle félútnál a pedál és megcsúszott. Ha meg alul azt a rugót spannoltam akkor meg nehezebb volt kinyomni a pedált. Az most nekem csak úgy rajta van, kivan engedve.
Nincs a rugó nagyon megspanolva mert ma kipróbáltam hogy jobban megspanolom akkor felhúztam a pedált de vissza le is húzta azt a 2cm-t! Akkor lehet hogy tényleg a rugó fáradt el?
Nemértem, hogy mi az összefüggés a kuplungszerkezet esetleges hibálya és a pedál között, ha kézzel fel tudod húzi a helyére akkor a rugónak is fel kellene tudni nyomnia.
Lehet, hogy a rugó elfáradt és ki kellene cserélni. Keletagrónál 400Ft.
Nekem olyan könnyű a kuplongom, hogy a traktor mellett állva félkézzel simán le lehet nyomni.
15300 üzemóra van benne, a nyomólapok még nem voltak szabályozva, 11000 körül volt tárcsa csere. Évente legalább egyszer érdemes ellenőrizni a kinyomóvillákat és beállítani.
Kérlek szépen a haver 50-ese régi önindítóval bír,bármilyen előzmény után maximum a második sűrítés után indul a motor....nagyon tetszik.(mondjuk több ilyen jót nem is láttam)Az enyém meg nem is tudom hányat pörög új áttáteles önindítóval.Jó lenne elérni azt az állapotot....de úgy néz ki távol van..:)
Nekem azt mondták hogy mikor kuplungozták a gépet az előző gazdája akkor valamit ott síkba köszörültek, nehéz volt lenyoni a pedált! Ismerős állított rajta a kuplungnál alul a kisablaknál meg a rudazaton meg a rugón de most meg nem jön fel a pedál teljesen vagy 2-3cm felkell húzni!
az adagoloban lehet,hogy kopottak az elemek nem tud anyit nyomni amenyit kell.de lehet még nincs összekopva a motor,még járodnia kellene,meg látni ahoz,h mi baja lehet.
Porlasztók újak(többől lett válogatva) gyűrűket szakember rakta rá.A szelepeket nem cseréltem egyedül.Leellenőriztem őket, nem folyik át rajtuk a benzin... Ha az adagoló rossz, pontosan miért okozhat füstölést?
Szia lehet adagoló,porlasztókat néztetek?hengerfejet néztetek milyen állapotban vannak szelepek,szelepvezetők,gondolom dugattyúkra jol raktátok fela gyürüket.
Frissen újítottuk fel az 50-est,új hüvely,dugó, gyűrű stb.A motor jóval halkabb lett mint előtte,mégis pár üzemóra után elkezdett füstölni.Most jobban füstöl, mint motorfelújítás előtt.Szürke füstöt látok alapjáratnál, holott előtte nem láttam semmit.A motorolaj asszem,nem fogy.Fordulaton nincs füst.Ez normális?Kicsit nehezen is indul még mindig,lehet esetleg adagoló?
Gondold meg! Ha piros rendszamu cuccaid vannak, akkor jobban megeri a B, legalabbis, amig nem valtozik a torveny. Arban szinte ugyanott van a ketto tanfolyam.
B kategoriaval lehet vezetni piros rsz traktort, meg hozza piros rsz nehezpotkocsit 1db-ot. A torveny ugy irja: "Lassu jarmu es potkocsija" Tehat mig piros a rendszam, mindegy, hogy nehez vagy konnyu pot. A fekete rsz vontatoval csak 750 kg ossztomegu utanfuto vontathato.
Nekem is ugyan igy van megoldva a kuplung! Ma próbáltam a rugón kifelé tekerni hogy jobban összemenjen de úgy sem emeli fel a pedált teljesen! Nem tudom mit kéne vele csinálni! Akkor lehet hogy marad az hogy majd mikor kuplungozva lesz!
Csak ez a baj hogy B kategória sincs meg nekem! Tudom hogy benne van a T-de lenni kell mellette egy kódszámnak! Meg elivleg egy könnyű pótkocsit lehet húzni csak!
Jól mutat ! és nem is nehéz megcsinálni ! csak azt a műanyag fedelet kell kivenni,körberajtolni,és kivágni a megfelelő anyagból,aztán csak be kell tenni,és lefogatni....kb másfél órai munka. Fa mintázatú linóleum-ból is kivitelezhető !:-)
Üdv. Hú hallod mikor én is átültem kisfülkésből nagyba desokáig kerestem a féket, sokszor úgy melléleptem hogy öröm vót nézni. De mi az a félkör ráhegesztve a pedál végére?
Hát tulajdonképen azt is be tudod állítani, de a lényeg az, hogy van a kinyomócsapágy irányában egy olyan csavar mint az olajleeresztő. Azt kicsavarod és belelátsz a kinyomócsapágyhoz.Tegyük fel, hogy a kinyomóvillák jól vannak beállitva. A rudazatot ugy állitod be, hogy járó motornál a pedál felengedve a kinyomócsapágynak nem szabad forognia.
Aztán a pedált ugy állítod be mgadnak, hogy kényelmes legyen. Én úgy szeretem, hogy a sarkam megtámasztom a padlón és a lábfejemet emelem akkor indul el a gép, ha sokat kell kuplungolni és nagyon fent fog a kuplung az nagyon fárasztó tud lenni.
A te gépeden milyen fajta rudazat van olyan mint a Józsi73-én vagy olyan mint az én képemen?
Ennek a fajtának az az előnye, hogy amikor lenyomod a pedált a rugo átbillen a holtponton és nem felfelé nyomja pedált hanem lefele és így könnyebb megtartani.
A másik fajtát azt nem ismerem, de ha csak símán ráakasztassz egy visszahuzórugót, azzal is kell számolni, hogy nehezebb lessz lenyomni a pedált.
A te traktorodnál kuplung pedál valahova felülre, a hidraulika tartályhoz van felszerelve. Nem tudom pontosan, mert én ilyet már régen láttam és nem emlékszek egyáltalán rá, hogy ott gyárilag hol és hogyan van a rugó. Nekem mindegyik MTZ-m "alsó karos" vagy nem tudom, hogy kell mondani :-)
Tegnap néztem maximum-ig volt a nívónál az olaj! Elmetem kihúztam kétszer egy rakodógépet! Visszaáltam úgyan arra a helyre ahol tegnap néztem ma nézem most meg egy félcentivel lejjebb mutat! Ez hogy lehet? Nem csepegett volna rendesen mindenhonnan?
:-) Nekem is volt szivas a gyari rugoval. Eloszor nem jott vissza a pedal(2-3 cm-ert tudtam rajta huzni meg, nem volt kuplung holtjatek), utana kuplungozta a szerelo, a komplett rugot nem tudta betenni, vagott le belole. Utana elkezdett akadozni, majd szinten lent maradt. Vettem bele uj rugot, 2 ora sz*arakodas utan (nem tudtam befesziteni a helyere)kidobtam, es megoldottam egy masik rugoval meg a hasa ala felcsavarozott szogvas darabbal. Azota jo:-)))
Az eredeti kuplung pedál visszanyomó rugód megvan egyáltalán? Annak lehet a feszítésén és a szögén is állítani, tudod? Arra igazságszerint nem kell pótrugó, nálam egyiken sincs. Az is lehet, hogy a rugód olyan rosszul van beállítva, hogy az tartja lent a kuplung pedált, nem engedi felbillenni.
Te is hozzá füztél egy pár jó megyjegyzést . Ilyen a világ most sajnos ez van . Tegnap voltam egy ismerősomnél , ki szántott a JD vel . Állni fog, az van amit le írtam . És azok ahibák amit ki javított jövőre e miatt , kezdheti újra .
Egy gazda mondta " kezessé kell tenni " vagy is kezelni kell.
Attól függ, hogy mennyit mész vele 1 évben. Ha tavaszal és nyáron mész 250 üzemórát és télen is ugyanannyit akkor nyáron 40-es vagy 50-es olaj, télen meg 20-as 30-as olaj. Ha nem sokat mész 1 évben akkor 15w40, 20w40, 20w50. Márkában inkább MOL vagy AGIP. Nem sokkal drágább. Tovább van jó kenése, mint a nem sokkal olcsóbnak.
Aki ennyi rengeteg tapasztalatot halmozott fel,annak mér nincs sok hátra ! :-)))....mert ez a dolog,sajnos, eléggé idő igényes...az élet meg rövid......... Lassabban gyűjtsd a tudást !:-)))
Sajnos tudom és látom. Nagyon sok új mtz-ét elfelejtenek bejáratni vagy esetleg egy pár órát járatják 0-5 üzemóra és utána beledobják a mélyvízbe. Azaz csinálnak mindenféle munkát vele. A 60 üzemórát be sem tartják a drága gázolaj miatt. Akik 1994 környékén vettek először új mtz azok még bejáratták rendesen, meg a csavarokat utánhúzgálták stb azaz a könyv szerint jártak el. Az első 60-100 üzemóra nagyban befolyásolja egy gép élettartamát. Nem beszélve az olajcserékről. Ami szintén elmarad......
Nálam csak télen áll a gép hosszabb időre. Tavasztól-őszig szinte mindig dolgozik egy kicsit.
Őszintén mondom, ha rá találsz az általad említett MTZ trakira qva nagyot fogsz csalódni , hogy ezek hogy vannak össze szerelve .
Sajnálom , hogy ki töröltem a 7000 üó . trakit . Csupán egy a titka ami nem is titok, kezelni kell . Te ebben elég jó vagy .
Tapasztalatom az . Egy két hónap munka után sokat állnak az erőgépek ez minden tip . igaz . Gondolj a kombájnra . Aratás kezdetén fő jav, jönnek elő . Beáll a gépezet .Találkoztam olyan trakival aminek aváltóban a fogaskerekek be voltak rozsdásodva. Az állás ami sok hiba forrása lesz .
lajoska82 a helyedbe nem aggódnék cseppet sem az olajnyomás miatt. Jobbat kívánni se lehetne az értékeidnél. Még ha 1-2 tizedet csal az órád, akkor is jó. Nem feltételeztem, félre ne érts, csak hát ezek az órák nem hitelesek.
Melegen: alapjáraton 0,9-1,2 attól függ mennyire meleg, fordulaton 2,2-3 között. Hidegen kicsit sokallom, de nem b@sztatom feleslegesen, ha nem muszáj. Ja, és most gagyi 15w40-es olaj van benne, amit asszem hamarosan lecserélek. Szerintem ebből is adódnak ezek a szélsőséges értékek. Én csak úgy hívom,h "elmelegszik" az olaj. Gagyi.
Jo a gep.ha az enyem is kesz lesz ,csinalok en is vidit,mennyi neked az olajnyomas hidegen/melegen,nekem hidegen eloszor2.5,majd felmegy 3.5re kb 5 perc utan,majd beall olyan 3/2.8 korulire.alapjaraton1.8/2.2
Egyenlőre ez van csak, tegnap készült. Lesz még, ha neki tudunk állni normálisan dolgozni, mert felénk még nagy a sár. Szántani még lenne mit, de tegnap elegem lett a kínlódásból, ma ki se mentünk, nem akarom gyilkolászni. A 3. fejet meg nincs kedvem levenni.:)
Mivel csak potkocsizik,meg kaszal,nem sok hengerfejes,mocifelujitas volt,de sokat nem tudok rola,csak a havat szokta tolni,es akkor bele szoktam nezni,iden 9100ora volt benne.
Ha kompletten akarja az oldalablakot venni akkor már drága. Az üveg valóban olcs bele. Vagy nézz szét itt, még regisztrálni se kell és látod az árakat:
Tudnátok nekem segíteni hogyan lehetne egy kuplung visszahuzó rugót beiktatni valahová? Mert nem jön fel a pedálom rendesen! Mert az előző gazdája mikor kuplungolták akkor valamit síkba köszörültek és nem hézagoltak valami ilyesmi van, és nem jön fel a pedál rendesen nem tudok kétszer kuplungolni!
Nem tudom te hol nézted hogy drágálottad,de én most itt vettem a városomba a kisfülkés 50es ajtóbaüveget 3000volt,de ha a habitól rendelem,akkor 2200körül megúszom,a panorámásba is az ajtóba meg az oldalsó ablakba 3-4000körül vannak az üvegek pont ma kérdeztem,mert van egy nagyfülkés 82esem is igaz abból még nem tört ki üveg,de kíváncsiságnól megkérdeztem,deha bírod hogy www.webaruhaz.habi.hu és regisztrálsz akkor árakat is ír ki,de mondom nem drágák az üvegek 4000ből postaköltséggel megúszod,és nem karcos üveget veszel hanem újat bele!
Üdv mindenkinek. Mtz 50-es mostanában nehezen indul.Akkumlátor,önindító(áttételes),izzítás rendben van.Nyomástartó fejszelepek kicserélve.Adagoló-kompresszió?Aki tud segítsen.Előre is köszönöm.
Hello mindeki!Mtz 50es ajtóba kitört az üveg tegnapelőtt ,mert véletlen nyitvahagytam és kilencedikkel próbáltam a féket és kivágódott az ajtó neki a bukókeretnek,ma már vettem is bele,üveget,meg gumicsíkot is,hogy kell belerakni először a gumicsíkot úgy az üveget,vagy az üvegre rá a gumicsíkot és úgy a keretre?Meg hallotam bálamadzag megoldást is,azt hová kell tenni?Válaszokat előre is köszi,de lagalább a fék az tökéletes lett,jah ma sikerülkt rendelnem egy maszektól műszerfal tetjét ,ablaktörlőmotort,meg nivópálcát,pototm 2500ftért,meg majda posta lesz 1500,még az orára kéne egy vonószem ami két csavar fogja fel,de majd idővel.
Ha a www.ktd.hu rajta van akkor igen itt gyártották. 50-es dugattyúba hasonlította össze a magyart és az ukránt. A magyar sokkal nehezebb. Több benne az anyag és a dugattyú teteje sokkal vastagabb, masszívabb erősebb. Nyomatéknál jobb a nehezebb dugattyú. A 920.3 dugattyúja is sokkal nehezebb mint a hagyományos 80-as dugattyú.
Nem az ukrán gyártásúval van a baj, azok még szerintem jók, hanem a kínai meg a török meg kitudja még ki ukrajnán keresztül nyomja szét a cuccot. A kínai még az OTK minőségellenőri jelzést is belekoppintja.
Ma szétbarmoltam a gázpedált.....levágtam felére a hosszát,(így is pont elég,és jobban elfér...) a hajtókart levágtam róla,és kicsit megtoldva,áthegesztettem a másik oldalra. Így ,nem kell másik nútot vágnom a kabin aljába,csak alól,a karon,picit kellett csavarni.....aztán rám sötétedett.....:-( Most azon gondolkodom,hogy a pedál részét, csavarral fogassam le,vagy egy elektródával ?:-))) De fasza lett ! ....sokkal természetesebb testhelyzetbe lehet-lesz a gázt nyomni neki....
Azért nem kell hazavinni. Remélem nem újként árulja? :) A nyomásmérőt jónak tartom, de a szivattyú kapcsolást minek bonyolítani. 1 nap csak 1x szokták kapcsolni. Valaki meg soha nem kapcsolja.
A levegőszűrőből a betét mivel lehet könnyen kivenni? Mert elkezdtem húzni kifelé úgy meg ketté jött! Mert ma beletettem az újat és a széle kicsit meggyürődött az baj?
Csak azért kérdem mert Csukánál van Szalkán.Mert akkor haza hozom.Nekem olajos a difikapcsolásom.Bevezetem a fülkébe 1 olajnyomás merő órára a difikapcsolást látom:)Meg szeretném a hidralika szívatyu kapcsolását bent csinálni a fülkéből 1 mozdulattal.
Legalább faszáúl felújítod és tavasszal csak ülni kell bele hajtani. Nekünk még marad egy pár kert tárcsázása, meg 1hektár szántani való. Majd ha fagy vagy 2-3 napot akkor rámegyek addig nem.
A levegőszűrőbe a betétet milyen gyakran kell cseréli? Mert én ma cseréltem benne de csak az alsó volt olajos a többinek semmi baja nem volt! A 3darab nem igazán fér bele!
ah az lehet h az a newholland vagy amiket láttál vagy hajtottad azok könnyűek de én itt láttam ojat h egy 110 lovas nh 6030 egy 14 tonnás nagykocsit húzott ki sárból teli volt elég vizes kukoricával h elérte azt a keretet ahova a ponyvát kell fel rakni alig alig kapart de ojan nem volt h egyhejben kapaart ki még indulásnál se (tarlón!!!) szovl ne mond h annyira könnyűek !! mtz 82.1 meg mbpvel elakad ki se lácik h van a kocsin vmi :S ennyit az mtzről
Üdv mindenkinek. Régen írtam,de rendszeresen olvasom az oldalt.Most azt szeretném tudni valaki vásárolt-e már mütrágyát /34%N/? Milyen áron lehet hozzájutni ?Van valakinek tapasztalata?
Tíz éve került hozzám,akkor a gömbfejeket,királycsapszeget mankóstengelyeket(jól mondom??) kicseréltettem,felújíttattam.Csak télen hótolásra használtuk,már amikor esett.
Nem hiszem hogy mindene elkopott volna,csak azt érzem hogy a holtjáték megnőtt.Majd átnézzük.
Én is úgy ismerem, hogy egyből megmutatta volna. Emailre se válaszol. A maga valóságában traktor az is és a kertészetébe kifogja tudni használni tökéletesen. Igaz neki van egy kis előnye jobban le lesz súlyozva :DDD
..hát..nagy a csend....pár napja,már nálam se jelentkezett be....
Szerintem még nem jött meg neki....mert akkor már régen dicsekedett volna !:-))) ....meg fogja bánni.....úgy is tudom !:-))) ...mert az nem traktor.....
Hát olyat kel venni,amit nem kell újítani !!! ....nem azt mondtam,hogy szart vegyen meg kilóra !:-) 300-ba,bőven belefér egy üzembiztos motor ! Nem hinném,hogy szarabb lenne,mint az az 50-es,ami most van benne..........
Ja azt elfelejtettem, de még a vezérműfogaskerekekről nem is beszéltünk, meg főtengely ékszíjtárcsa, generátor ékszíjtárcsa olajszívattyú, kormáynszivattyúról.......
Ha mindent kicserélünk akkor lesz csak 80-as motor. Természetesen sok alkatrészt ki lehet hagyni, de akkor már az nem igazi 80-as motor.
Régi kisfülkés jumz-nak a fülkének az első része gyárilag két ablakos. Tudtommal passzol rá. Csak az elejét kell kicserélni, mert a fülke több darabra bontható.
A fülke alatt vannak az állítócsavarok (eléggé hülye helyen), bal oldalon az egyik lábfék, a jobb oldalon a másik lábfék ( I.), és a kézifék ( II.). Alul van kontraanya, meglazítod és az állítócsavart hajtod befelé. 7-9cm kell legyen a pedálút.
Hát igen, elég nagy meló átalakítani, megy egyébként mint Szaby is írta nagyon sok minden kell hozzá, még az olajhűtőtt is illene kicserélni mert a 80-asé jóval nagyobb. Én is annak idején csak azért csináltam mert amúgy is motorgenerál volt , meg hengerfejem és pajzsom volt
Én ahogy néztem mintha az új termosztátnak másabb lenne a kimenetei! Meg olyan 7-8000-Ft körül mozog az ára! Kárpitozáshoz nem tudjátok hol lehet venni anyagot?
...hát nem tudom.....én inkább eladnám a helyébe az 50-es blokkot,és vennék bele egy használt 80-asat !:-) ....elég gyakran szoktak 80-as blokkokat hirdetni.......250-300 ezer körül szoktak lenni.......az 50-esért kapna 150-et ,és már csak 150-be lenne neki !:-)
Na kijön az 1 kicsit olcsóbban is , ez sem kapott másik főtengelyt, meg lendkereket kuplungszerkezettel(igaz ebbe már könnyű lendkerék volt), meg a kompresszor is maradt a váltónál, a 80-as pajzson a helye meg le lett fedve.
Sziasztok!Régen volam fent sok a munka.Az 52 es be bal oldalra a fülkén elölre szeretnék betenni ablakot úgy mint ahogy jobb oldalt van.Valaki tudna nekem segíteni hogyan csinálta meg és tudna nekem képet is feltenni róla.Hát meg ha jövőre összejön kap négy új széles ballonos gumit meg egy bukókeretet is.
Üdv mindenki. Csatlakozom a többiekhez, a régi helyére föl lehet tenni, azért jobb mert jobb a belső kialakítása és jobban tömít zárt állapotba, mindig 70-80 c°-on tartja a motort.
És a régi termosztát helyére fellehet tenni, nem kell átalakítani valamit hozzá? Miért lesz jobb az új termosztát? Szólóba is 50-fok körül a víz és akkor üzemmelegn nem kopik annyira a motor?
A jobb melegedéshez találták ki. A termosztátot is cserélj, hogy hamarabb melegedjen. Cseréld ki az újfajta termosztátra és házra. 5-6ezer Ft de sokkal jobb mint gyári ruszki. Nyáron nem főzi a vízet, télen hamar melegszik.
Motorosboltban vagy biciklisboltban veszel sima bowden méterben, tok nélkül, az jó hozzá. Meg tegyél termosztátot, akkor hamarabb lesz üzemmeleg motorod
Nem semmi. Én a 2e öl földnél nem mertem meg nézni a fogyasztás, igaz kapott 64m3 fermetnlét(biogáz végtermék) betárcsázva terep 3 felezve +difi 3x38 cm en
Én is így voltam mikor bejöttek az oldalváltós 820 asok nem tudtam hova rakjam tárcsával nem mertem meg álni mert nem tudtam hova kell tenni a sebbeséget. :D
Meg lehet szokni, nekem az oldal váltónál a mainapig a rükverc a kiindulúpont, én így szoktam meg.
Legtöbb ször a 6-ból 8-ba rakással van baj mert valamikor áthúzom terepbe! Meg ha 8-ból teszem 9-be valamikor 2-be sikerülne és nagyon recseg a váltó olyankor!
Főtengely, lendkerék, kuplungszerkezet, kuplungtárcsa csere. Hengerfej, porlasztók, szívótorkok csere. Hüvely, dugattyú, hajtókarcsapágyak, persely csere. Motorpajzs csere, kompresszor felrakása az adogolóhoz, adagoló csere vagy átkalibrálás. Meg egy két apróság. 300ezer Ft körüli tétel minimum ha minden új alkatrész. 600-700 komplett D-243-as motor csak be kell rakni és megy.
Hello azt szeretném megkérdezni tudja-e valaki hogy mtz -50esbe milyen elsőkerékcsapágy kell, mert néztem a habi oldalán és ott csak méret szerint van,így nem tudtam megrendelni,mert jó rá a 8.3-20as kerék bal oldalt nincs is semmi baj,de jobb oldalt hozzáér a hídhoz néhe ,mert kerékcsapágyas,másik kérdés 50es mtzbe mennyi az üzemmeleg olajnyomás fordulaton és alapjáraton?Harmadik van-e valakinek eladó nívópálcája tankba való,meg előre vonószem,ami felcsavarozható,és 3i pont ún,"orsó",továbbá a műszerfal tetjén lévő doboz ami tartalmatózza az indítókulcsot levegőórát ,ilyenek nincsenek -e eladó valakinek mert megvenném,előre is köszi a válaszokat.
Üdv. kataloq mester! Dutrancs bácsival együtt ritkán jártok errefelé, hogy nekünk amatőröknek "osszatok egy kis észt" :-)
"Arra gondoltam , hogy nem azért tanult , hogy" ezt sokan rám is mondják, pedig számomra olyan jó kikapcsolódás a traktorozás. Ha egész nap a földön dolgozok, akkor nincsenek alvási prblémáim :-) Persze az év 365 napján mindig ezt csinálni?! Nade mi van olyan -AZON KÍVÜL- amit jó minden nap csinálni?
Igen, igazad van. Országuti vagy terepbe váltáskor érezhető erővel meg kell húzni a váltókart. Elég jó, bár azért a személygépkocsis hasonlatot picit tulzásnak érzem, de tény, gyakorlat kérdése. Én a szamárvezetőt pl. a T25-ön tartom fontosnak (rá is festettem mi hol van, édesapám kifejezett kérésére) ráadásul nem is egyforma a két traktornak a váltója. A t16-on meg nincs, és ahogy hazahoztam, meg helyre jártam, hát bizony rendesen meg kellett néznem a kapcsolási sémát :-)
Minden gyakorlat kérdése, van olyan amit egy évben egyszer indítok el, mert mögötte van a kukorica vetőgép :-)
Nem sértődők meg. Részben igazad van abban, hogy nem folymatos a meló, de sokkal többet melózok mtz-ékkel mint ami a videókon és fotókon látszik. De még ez is hobby.
én 10 éves koromtól ülök mtz-be meg szinte 14 éves koromtól önállóan melózok vele mert rávitt ak ényszer. fater infarktusos tesóim megnősültek szal rám maradt a gazdaság meg nem állhatott le. igaz h 23 vagyok de 1 trakival csinálok mindent szántás,tárcsa,vetés,permetezés,gyomírtás,kasza,sodrás,rendterítés,bálázás,bála hordás,szártépőzés stb. én viszont szinte egész évben traktorozok még is szeretem csinálni:) ha milliomos lennék akkor is tartanék trakit csak azért h legalább beleüljek és érezzem a gázolaj meg az olaj illatát:D:D
A 82-est,15 éves koromban bízta rám apám élősszőr (az 5611-esünkel,már 13 évesen mentem).......előtte mikor taníthatott,ha valamit elbasztam,jól leordibált.....így aztán,elég gyorsan tanultam.....:-))) viszont 20 éves koromtól 33 éves koromig,nem nagyon érdekelt a traktorozgatás.......elég ritkán ültem bele...többnyire csak szüretkor,mikor a fater elég gyakran volt berúgva..:-)))
Ha nincs cibálva a váltó akkor országuti VI. , VII. , VIII., IX. között tudsz váltani vagy terep III., IV., V. között. A többibe meg kell ütni a váltót ezt értettem reteszelés alatt.
Tudom, hogy nagyobb az útja ezért írtam a hajtogatást.
Szerintem az oldalváltó sokkal könnyebb. 1-2 üzemóra és odanézés nélkül megy a váltás. Vagyis én így voltam vele. Tudtommal ha csak üresbe mozgatod a váltót akkor csak az előre sebességek között mozog. Ha országúti vagy terepbe akarod rakni akkor egy picit meg kell pöccinteni a váltót magadfelé azaz egy kis ellenállásba ütközik és csak ekkor tudod országúti vagy terepbe tenni. A rükverc ugyanígy van megoldva.
Az előre sebesség meg olyan mintha autóba váltanál csak máshol van a sebesség. Az autóban sincs szamárvezető. :)
"Vagy mtz alkatrész boltba vesz egy szamárvezetőt pár száz forintért és 6db 6-os vagy 8-as csavarral felfogatja. A váltókart meg addig hajtogatja, míg a sémához nem passzol."
Ez így nem jó. Az oldalváltós karnak akkora az útja, hogy a hagyományos váltóhoz való sablon nem jó. Oda egyedileg kell szerkeszteni valamit, már én is gondolkodtam rajt, de még nem értem rá (mint annyi minden másra se) megcsinálni. Én praktikusnak tartom a "szamárvezetőt", ritkán használom egyes gépeimet és bizony oda kell figyelnem.
Hát igen..így is lehet.......én is a matricás megoldást választanám !
Amin én tanultam annak idején,arról már lekopott a matrica......és néha én is csak töketlenkedtem....:-)
Aztán egy gyári matricáról,csináltam egy rajzot,azt meg felragasztottam a műszerfalra........de kb csak egy hétig használtam.....aztán már meg volt fejben is..:-)
Vagy mtz alkatrész boltba vesz egy szamárvezetőt pár száz forintért és 6db 6-os vagy 8-as csavarral felfogatja. A váltókart meg addig hajtogatja, míg a sémához nem passzol. De a matricás megoldás a legjobb.
Csinálj a váltókar utakról egy rajzot ! és jól látható számokkal,írd fel rá a sebességeket ! Még a régebbi váltókhoz is adtak minden MTZ-be ilyen szamárvezető matricákat........a műszerfalra ragasztva.
Ha azt fogod váltások előtt sasólni,akkor szépen lassan meg fogad majd tanulni,és a kezedben lesz az egész váltás !
De ha az istennek sem fog menni,akkor nincs más doldog, mint csinálni eggyet 3-mas lemezből.....nagyon pontosan be kell méretezni és felfogatni ! ki kell vágni a válltókar utakat, és rezgés mentesen,jó erősen rögzíteni kel....ennyi...:-)
..hihi...hogy te mekkora áldozatokra vagy képes.......! csak hogy segíts másokon.....:-)))
Én most a gáz pedált fogom 23cm-rel eltolni ,majdnem középről.... oldalra....mert így ahogy van,az borzalmasan kényelmetlen.....(ezt is elbaszták benne,mint a kis-fülkék...)
Ok. Csak egy ötletnek hoztam fel. Én is akartam 600literes függesztett axiált venni de lebeszéltek róla. Szőlő lugasba jók máshova nem. Némi átalakítással gyümölcsösöbe is használható. 60ezer a fúvóka. Szoktak a szíjhajtáson is variálni, hogy többet forogjon a ventilátor. Ha sebbváltós ventilátort tetetel rá akkor nagyon drága már. Úgyhogy Te tudod én csak a véleményem mondtam el.
A függesztett axiált valójában fiatal gyümölcsösbe és szőlőbe találták ki.
Olyat keres akkor aminek a szivattyúja tud legalább 40-50bárt, min 80-100liter percenként. A ventilátora 40000m3/h szállításnál kezdődik. Ez a teljesítmény kell minimum, hogy jól megforgassa a fát azaz átjárja a permetszer.
Kiskőrösön javítottak fel kertitox permetezőket mi is onnan vettük 2005-ben. 350ezerért házhoz hozták 1év garit vállaltak rá. A keleti apróban szokta még mai is hirdetni magát.
Azt érezni kell. Tudtommal oldalváltósra nincs szamárvezető. Kézifékkar útban van. Én szívesen elcserélem a váltófedeledet az enyémre és akkor középen lesz a váltókarod, meg lesz szamárvezetőd. :)
Üdv! Miért pont 600literes függesztett? 500ezer+áfa körül mozognak amik már jók. Garden-Jet, Forrás márkák nem rosszak. Ha nagyobb gyümölcsfákat is akarsz permetezni velük akkor a felső két-két fúvókát ki kell cserélni turbós réz fúvókára, hogy felvigyen jól. Aminek 15ezer darabja. Sajnos csak így használható úgy mint 1 kertitox permetező. 1 jó állapotú használt kertitox 1000literes 300-400ezer között mozog. Ezek legalább még permetezők. Ja és a gép hátulját kiméli a kertitox.
sziasztok, mi megcsinaltuk amelegvizes probat,meg ,benzineset is....,most ott tartunk,hogy a reeegi hengerfejjel,reeegi blokkkal,es a leeeenyeg uuuj vizpumpaaaaval,de joo a taki:-)
Azt talajmunkában lehetne kipróbálni hogy mejik az erőssebb. Minek volte állítva csavarral????????? Az alsó a szabájzón álítt valamit, a felső az anyag.
Az egész országba turbó hiány van. Tkp-7-est fillérekért utánnad dobják, de a 6-osnak nagyon felment az ára. Eredeti orosz tkp6-os turbó 65ezer körül van.
Sajna vidi nincs de majd egyszer csinálok, Azt mondták a 7 esnek kevés a levegő amit a kis légszűrő átenged, meg nem is akarjuk annyira felhúzni azt a motort.
Hát én a keletagrónál nem vásároltam még, Hogy olcsóbb e a Habi azt nem tudom de hogy nem drágább az szinte biztos, csak 1 példa: a habinál ukrán tkp6 turbó 33ezervalamennyi nettó, itt nálunk helybe 47ezer valamennyi nettó ugyan az a kék dobozos hologramos.
A sae 15w40 az nem egyfokozatú olaj. :) Én véleményem szerint összerakási gond van azzal a géppel csak. Látni kéne a gépet. Fekete olaj miatt még nem szedtem volna szét, ha volt benne erő és nem ette az olajat.
Nekem is a 920.3-as a szimpatikusabb. Van itt egy 920.3-as tavasszal vették, szinte éjjel nappal megy a gép, az adagolóját felhúzták 2200-ra a gyári 1900 helyett. 60 körül megy. Két mbp-vel hordja a tengerit a nyugati gépeket közúton előzgeti. :)
Ventilátort is cseréltünk fém 6lapátos lett. Hú hallod kérdezed mit vettünk még? hosszú lenne felsorolni 3 oldalas lett a számla. Inkább kérdezz amire kiváncsi vagy. A HABI- nál vásároltunk , de turbójuk nem volt csak tkp7, azt meg nem akartunk igy az itt helybe lett véve ukrán tkp6 olyan áron mint a habinál az orosz lett volna.
Nem akarok okoskodni de ha jól értem évente 1000üó és tavasszal olajcsere. Ez azt jelenti hogy évente egyszer? Azért olajat illik 250 üó-ként cserélni akár milyen olajat is teszel bele.
Abbol,hogy a sipol a müszerfalban valani és világít a lámpa a vizóránál.De ha a vezetékjét lehuzom a gombának megszünik a sipolás és a lámpa sem világit!
Vákumszabályzót nem tettünk, csak tekertünk egy kis + kaját a cseh adagolónak, az izzítást nem vakoltuk le (a sajátomon sincs) szerintem az ami ott elmegy, ha egyáltalán elmegy az jelentéktelen.
Üdv nektek. Mai meló, 820.2 megturbózva. Cseh adagolón ahogy valamikor Peti023 nevű fórumozó írta állítottunk. kurva jó lett, alapjáraton még rövid 9-be is elindul, és mint Mérnökferi barátunk irta ennek is félelmetes ereje lett.
Szerintem a 920.3 ugyanannyit tud mint a 820-as csak a motor más. Szóval szerintem tök mindegy melyiket veszi az ember de én 920-ast választanám az jobban tetszik kinézetre :)
Nem hiszem hogy az lehet a gond. Az újabb mtz-knél én mindig használok teflon karikákat szerintem jók. Ha lehúzod a hengerfejet a következő módon. 160 Nm 190 Nm majd egy 15 perc után 220 Nm nyomatékkal akkor ilyennek nem szabad gondnak lenni. Utánna húzni nem kell ha ezekkel a mértékekkel húzod le. Persze a hengerfej csavarokat is egy bizonyos sorrendbe kell lehúzni. Belükről indúlva átlósan kifele. Jah és nem árt ha a tőmítés helye sima mint a tükör és tiszta is természetesen. Amúgy azért mert fekete volt az olaj szerintem felesleges volt meghüvelyezni, mert bizonyos óra után illetve ha az olaj elhasználodik akkor befeketedik és ez az összes motorolajra igaz. Na de nem akarlak kioktatni félre ne érts.
Ja azt nem is mondtam hogy 43o uzemora van az uj hüvelyekbe vigyászta nem fösztem meg a motrot a felujitás ota de elöte nem volt semi baj csak nagyon fekete volt az olaj ezét hüvelyesztem meg és utána kezdödöt hogy kiégete a hengerfej tömitést unokatesom auto szerelö vele csináltuk, azt mondta hogy a henger felejet kell kicserélni jo vetem ujat és rövid ird iö után fogyot a vizem ujbol hengerfejtömités csere kicsit tovább birta de most megin nehezen indul a viz fogy elindulás után fekete vizes olajos trutyi fojik ki a kipufogon nemrég halota hogy a hengerfejet meghuzás után kb 24 ora után ujra kell huzni a csavarokat de nem tulhuzni és csak aztán szabad beinditani lehet hogy enyi a gond??? Köszönöm az segitséget.
Igen, az elágazót, nekem a partos földjeimben is sok ilyen nekem már tavaly is behörpintett másfél litert, igaz fogast is húztam, meg az éjszakában későn vettem észre, hogy a finomszűrő tömítése mellett nyomja a naftát. normális mélységben (28 cm), normális földben mi is 1 liter körül szántogatunk.
A tsz-ben szántottunk ilyen ekével, nekem tetszett a munkája. Igaz, hogy dombnak kifelé nem fordított szépen (de szerintem egy eke sem), meg nem a legkönnyebb a vontatása, de nekem csak kiskertekbe és tűzvédelmi szántásra kellene. Meg ugye vésztartaléknak.
Miért? Én ehez hasonló ekét keresek, korábban ilyesmi ekénk volt leraktam és szántottam egész nap vele gond nélkül, legyen az kuki vagy kalászos tarló. :)
Gondoltam hogy valami "gáz" van vele mert még eddig képet sem találtam róla. :)
Pedig jófajtának néz ki ,..váltvaforgatós (kézzel lehet átteni egyik vagy másik állásba),vaskerék van alul...,erős, masszív,jó ninőségű fajtának nézem.
Csak már az utolsó pillanatban van a megmentéshez,..már így is kéne rajta rozsdamarózni meg olajozgatni hogy faszán műkődjön mindene.
Itthon nem ér már az semmit,nincs hozzá alkatrész de ha vasért megveszed és meghirdeted német oldtimer oldalon elviszik tőled aranyáron a fanatikusok vissza a hazájába. Szerintem még cserére is esélyes a dolog,kaphatsz érte egy 3as váltvaforgató ekét kintről.
A blokk felé kell nézni a szélesebb lemezperemnek. Nem tudom teflonkarikával próbálkozott-e a kolléga, habár ez ügyben megoszlanak a vélemények. Régen nem volt, meg most sincs gondolom mindenhez (én legalábbis DT motorhoz nem kaptam). Hál' Istennek eddig nekem sikerült teflonnal meg anélkül is a tömítés csere, de nehogy elkiabáljam :-)
Hát igen, elvileg enyhe túlnyomásnak kell a hűtőbe lenni. Nyomás alatt nagyobb hőfokon forr fel a víz (lásd kukta). Sok gépen nincs is hűtősapka. Az én JUMZ-omnak olyan trehány gazdája volt, hogy nemcsak a sapka hiányzott, hanem még a beöntő csonk is. Forrasztottam rá másikat, na egyszerre el is nyomta a hűtő alsó részénél az öreg tömítést. Kicseréltem, azóta jó.
Még a dombos részen el is vitte de a düllőbe térdig víz/sár, már majdnem befejeztem csak az ekének a z- tengely állítójánál elhagytam vhogy egy 14-es csapot így haza kellet jönnöm.
Pedig kb 2méternyi maradt meg az egyik végét kellet volna beszegni. De ilyen a szerencse. Ez is most pont amikor igyekezni kéne nehogy még több eső legyen.
Hnap megcsinnálom és befejezem meg amúgy is van még abban a tagban egy 1 hektáros úgyhogy így már nem olyan nagy kár.
Remélem nem fog hirtelen felfagyni mert még van 10 hektár de az olyan helyen hogy most még üresen is elég lenne rajta menni. Ez az a hely ahol a 3 fejet csak terep 3 felezve meg még úgyse szereti.
Meg kéne nézni hogy nem e meg vannak süjjedve a hüvelyek, esetleg repedés a blokkon, ha 4 izzítós motor akkor mondanám a hengerfejben a kamrákat de írtad hogy az új.
Nos, sok otletem nincs. Nezd meg, hogy a huvelyek pereme kiall-e egyforman a blokk sikjabol, nem ferde-e valamelyik. Esetleg, ha tudsz elvonalzot, akkor nezd meg a blokkot, hogy gorbe-e. Hf tomitesrol kerdezd Dutrancs bacsit, hogy a blokk vagy a hf felol kell szelesebb lemezperemnek lenni a hengereknel (2 fajtat kapni, nem tudom, melyik az eredeti). Probald belefaragni a teflonkarikat osszereakasnal... Gondolom, az eloirt nyomatekkal huzod le a csavarokat, es azok nem nyultak mar szarra... Ja ha jol emlekszem Mtz-Freddy irt valamit arrol, hogy a repedt huvelyt hogy lehet kiszurni...
Üdv mindenkinek. Te mindig a dolgok rossz oldalát nézed, nem biztos hogy cserélni kell azt a fékszalagot, próbálj rajta állítani először. Olvasd vissza a hozzászólásokat épp egy jó pár napja írtunk róla.
Jahh...hat alapban a huto nyomas alatt mukodik...amig nem enged valahol:-) Az enyem csak nyomas alatt szivarog kisse... Apam 550-ese, mivel allandoan hengerfejes volt, kiherelt kupakkal ment mindig:-)
Valaki tudna segíteni abban hogy mtz -en már kétszer volt cserélve a hengerfejtömités és most megin belefojik a viz kerül az égötérbe mit tegyek hogy megszünjön ez a probléma
uj hengerfejet is kapot de az se birta sokáig
A blokot kelene sikba köszürülni? de ez nagy munka.
A kardán fékszalagot nehéz kicserélni? Mert szártépőzés közben vettem észre hogy csúszik a szalag meg nehezen pörög be a szártépő is! Csere után állítgatni is kellene?
A hűtőtömítő adalékkal kapcsolatban jók a tapasztalataim ,..nekünk még az erőssebb szivárgást is megfogta ! MTZ-be 1 falakonnal nyugodtan belerakhatsz.
Nekem MTZ-nél olyan is volt hogy meleg motornál ahogy letekertem a hűtősapkát akkor szisszent egyet ,..tehát egy kis nyomás volt a rendszerben mert a sapka nem engedte ki a felesleges levegőt .Melegen szivárgott alul a víz. Kiheréltem a hűtősapkát és megszünt a szivárgás. :)
Amúgy azzal a hűtőtakarítással finoman kell bánni mert könnyen olyanná válhat a hűtő mint a szita ,főleg ha trisózzátok !.......pláne ha elötte már hűtőtömítővel volt "kezelve" ! :-)
Uj tomitest raktam 2x hozza sziloplasztot. Nekem az volt a gond, hogy a felso fedelet ahogy preseltek egy rezlemezbol, hullamos lett a szegelye. Probaltuk egyengetni, ilyen lett. Eloszor tulhuztuk, aztan nem elegge...most olyan-amilyen. Eloszor probald a hutotomito szerrel, de ne ontsd bele mindet, mert trutymo alakban osszejon a huto aljan. Melegitsd meg a vizet, aztan onts bele egy keveset, varj par percet, figyeld, eltomi-e, ha nem, akkor ismetles. Regen erre lenmaglisztet hasznaltak:-)
Nekem az alsó öszetételénél csöpög középtájt,te próbáltad ezt a tömítőport? a sziló sem fogta meg illetve az fbs paszta?mert én ha minde kötél szakad akkor azt kaarok rákenni.
Hmmm... A huto felso leveheto resze nekem is enged:-( Azota, miota ujra csereltem...mar 3 szerelesen, es mindenfele kencen tul van:-( Hiaba, hala az utangyartott sz*roknak...
Most találtam a habi weboldalán hűtőtömítő port,használ ez szerintetek? az enyém épp csak scöpög ,hidegen nem is csak ha kicsit bemelegszik,ez a tömítéseket nem eszi el gondolok itt a hüvelygumigyűrűre,pl,mert az ára az nem lenne sok olyan 900ft körül van.köszi előre is.
Hello mindeki köszi a hozzászólásokat,holnap kezdeneém a vezértömbön a tömítések cseréjét mert áltó helybe jön belőle az olaj és addig nem akarok új olajat beletenni még így csöpög,kérdés hogy kezdjek neki nehéz meló az?ilyet még nem csináltam,illetev úgy kérdezem kell sok türelem hozzá?Vmi szét tud benne peregni?Válaszokat előre is köszi,jah mostmár bizti hengerfejes nyota ki a vizet úgyhogy ha ez kész azután hegerfejezés,utána meg a hűtőt takarítom ki,meg az összetételnél csepeg,valószínű a tömítéésnél,meg a kormányba cserélek olajat,és utána megy dolgozni az árvizzel elöntött rétete amit nem tudtam lekaszálni arról fogja a angyfákat lehuzni ,meg leboronálni,jah meg az első gumizást kifelejtettem azt is megejtjük közben:-).
Még nem:) De a lezárt hűtőcellák miatt: csökken a hűtési képesség és ezt gondoltam 6 lapáttal kompenzálni...bár a hűtős azt mondta most, hogy ez már csak párásítónak jó:S hűtőnek nem igazán.
Én is sokat olvasok és keveset írok... A legújabb mutatvány: elszabadult egy ventilátorlapát és rendezkedett a hűtőben. Tizenvalahány cellát le kell zárnia a hűtősnek, ti tennétek rá 6lapátos ventillátort?
Mélységes tiszteletem Szabi 27nek, nem különben Mérnökferinek, meg mindenkinek, aki a magamfajtákat fáradhatatlanul segíti!
Nem szólok hozzá általában semmihez,de rendszeres olvasója vagyok a fórumnak,(mióta "mtz tulajdonos" vagyok),és mondhatom,nagyon sok mindedenben segítettetek eddig!
Kívánom nektek, (meg magamnak is) legyetek még sokáig jó erőben, válaszolni a sokszor fárasztó kérdésekre is!
Ha nincs otthon rézalátéted, felforrósítod a régit, majd hirtelen belevágod a hidegvízbe,olyan puha lesz mint előtte.Más fémre ez nem nagyon jellemző..:)
"Mert akkor még alátéteket is vennem kell!" Ne haragudj nem tudom megállni szó nélkül! Én nagyon sóher ember vagyok (egyáltalán nem szégyellem, sőt...), de 14-es réz alátétből egy géppel rendelkező embernél lenni kell otthon! Olyan mintha ivóvíz nem lenne a háznál!!!
Nem kell lekötni, de ez meg még sokminden adja magát, ha figyelmesen megnézed. Sok sikert a szereléshez!
Nehogy már ilyet csinálj!!! A kereket részben a felni és az agy közti surlódási erő tartja stabilan a helyén. Az alátétezésedtől megmozdul és elhagyod majd az egész kereket. Én még dupla keréknél is a plusz rendes agy híve vagyok.
Üdv. Itt a szomszédba 8.25x20 teherautógumi van rajta de épp hogy elfér a hídnál, az újabb panorámásakon elfér még a 900-as is mert szélesített az agy meg a könyöktengely.
Üdvözlök mindenkit.Mindenkinek köszönöm a jótanácsot.Az-az igazság ,hogy a gépet nem akarom eladni ,saját használatra van tartva mert erdőn és földön is használom.Akkor jobb ha ujjat rakok rá,mert az ujitgatás csak ideig óráig jó a tapasztalataitok szerint.
Ha jó a vezérlőtömb, akkor nem kell kicserélni. A "gömböknél" szokott engedni, bekeményedett, repedezett O gyűrű. Kicseréled az O gyűrűt és kész. Én a betonkeverőmön még sérült gömböt is javítottam házilag és azóta is jó. Az alu csészék nekem jobban tetszenek mint a mai műanyagok, ha az van bent és jónak itéled, akkor ne cseréld ki műanyagra.
A gázolajszűrővel nem érdemes szórakozni, szerintem fillérekért lehet venni az újabb fajta egyszűrős házat. Bár szerintem egy MÉH telepet rendszeresen látogató embernél otthon sorba áll az ilyesmi a polcon :-)
Ha az égéstérbe belefolyik rendesen a víz, át se lehet forgatni a motort, mert a folyadék összenyomhatatlan. Én már sajnos így is jártam.
Nedves perselyes a traktorod? Nekem csak a régi 80-as az, de abból kifele folyt a víz=O gyűrű csere. Egyszerű célszerszámot lehet a persely kihuzáshoz házilag készíteni.
Az egyik gépem hideg indulását a pisilős porlasztók okozták. Hiába állítottam be a megfelelő nyomásra (nagyon alacsony nyomáson nyitottak), akkor se porlasztott rendesen. Új porlasztócsúcsok megoldották a problémát. Érdemes neked először a porlasztókat megnézned mielőtt tovább keresnéd a hibát. A jó porlasztó nem pisil, nem utáncsöpög, hanem ködösít. A jó amikor kinyit, olyan érdekes hangot ad, a rossz meg nem.
Nekem az SzK-mon most volt olajos a vizem=hengerfejtömítés :-)
Az időkorláton azt értem ha beküldök egy hozzászólástkb 5 pecig azt írja ki nem telt le még a biztponsági időkorlát,most 7.5-20as gumi van rajta,úgyhogy az átmérő az biztos jó,csak a széleségével nem vagyok biztos,de ha nagyon kicsi lezs a hézag a híd meg a gumi fala között akkor rakok rugóslaátétet az egy meg a felni közé vagy 2őt ,mert a felnicsavar hosszúsága engedi.
Rámegy a gumi. Esetleg csak az első sárvédő tartókat kell megbővülni egy kicsit. De egyszerüen mellérakod a gumit és már látod is, hogy jó rá. Az 50-esnél nincs jelentősége az átmérőnek, mivel nem hajt az eleje.
Egy vezértömbön a felújjítás álltalában a belsejére vonatkozik, ház, tolattyúk, rugók stb. Az már nem 500Ft. A javító készlettel csak az olajfolyást lehet megszüntetni főleg az ukrán szarokkal csak ideig óráig. Van Hajduszoboszlón egy tömítést gyártó vállalkozás. Ott lehet rendelni jó minőségű olajálló cuccokat. Az ára többszöröse az ukránétól, de az élettartama is.
Mégegy kérdés,bocs a sok kérdésért,nekem a 82esről maradt meg egy két hetet ment 8.3-20 gumim szerintetek rámegy az 50esre előre,mert így is kb csak 2 centi a gumi fala meg a híd közti különbség,mert mint láthatjátok,elég ramaty az elsőgumim,meg a hűtőben a víz ha olajos akkor az miondeképp hengerfejtömítés?Válaszokat előre is köszi egyenlőre nincs több kérdésem ,de most belekezdtem felújítnai,ti halotatok már ilyenről hogy nyelestengelyfék?Ezen az 50esen van és meg se rccsen a váltó ,ha csak 1x kuplungolok is,ezt miért hagyták ki az ujabba mtzből illetve miért dobálgatják ki az 50esekből van ennek vmi hátránya?Köszi előre is!