Keresés

Részletes keresés

Zete Creative Commons License 2001.10.20 0 0 785
Bodajk-Isztimér

Valóban nem egészen sima ügy ez a szakasz. Én is 99-ben jártam erre, és alaposan megkínlódtam vele. Bodajkon ekkor még abban a (egyébként színvonalas) vendéglőben volt a bélyegző, amelyik a vasútállomástól bejövő út és a főút kereszteződésében található. A Gaja-szurdok érdekes volt, csak elég sáros, pedig száraz időben mentem. Utána viszont elég gyérek voltak a jelzések, egy mélyútban kellett haladni, ebből kellett volna kimászni balra. Én azonban tovább mentem és így eljutottam egészen a Zséri (ha jól emlékszem a nevére) vadászházig. Itt egy mogorva arcú tag közölte velem, hogy erre aztán semmi országos kék nem megy. Erre gyorsan kértem tőle eligazítást, mire a ház előtt haladó köves utat ajánlotta egész Isztimérig. Gyorsan el is húztam innen - vadászokkal nem szeretek vitatkozni, főleg nem akadékoskodni. Ez a köves út aztán elvitt egy széles mezőig, ahol a térkép szeint egyenesen át kell vágni. Jelzés itt semmi, kimásztam a szemközti dombtetőre, ott egy nyiladékon átkelve, átmászva egy kerítésen, már volt néhány régi jel, és dűlőutakon lejutottam Isztimérre. Kb. három órát tartott ez a rövid táv. Rengeteg vadat láttam én is, egyszer egy legalább 10 szarvasból álló csapat ugrott ki elém az útra. Az a baj, hogy erről a területről nem jelent meg összefüggő térkép. A Bakony-észak térképen csak mellékletek vannak. Elkelne egy külön komplett Bakony-kelet térkép is. A táj gyönyörű és érdekes, de alig jár erre valaki - a vadászik biztos nagy örömére. Egy ilyen Bakony-kelet térképen végre rajta lehetne a teljes Burok-völgy is, ami egyik kedvenc helyem. Aki ere jár, ne hagyja ki. Nyáron viszonylag könnyű bejárni, bár rengeteg a kidőlt fa. Télen már sokkal veszélyesebb, nagyon lassan lehet csak haladni, baromira vigyázni kell, könnyen be lehet gyűjteni lábsérüléseket. Egész napos túrát érdemes rá tervezni. Isztimérről vagy Bakonykútiról is neki lehet indulni. Szóval igazi csemege.

bami Creative Commons License 2001.10.19 0 0 784
Raadasul az uj utvonalon a Fehervarcsurgo-i viztarozonal/Kincsesbanya falu szele/ a Becsali kocsmanal uj belyegzo hely is van!Szep uj haromszog alapu belyegzo.Bezzeg az Isztimeri regi belyegzo lenyomata alig olvashato mar.
Ezeket a Kisgyoni felnyolcas tturan tapasztaltam.
Ja,es a bodajki belyegzot sem talaltuk meg a jelzett helyeken a vendeglatoipari egysegekben, sajna.
Egyebkent az utobbi hetekben elegge elkeseritettek az olvashatatlan belyegzok.Miert nem cserelik ki?
Nagyvillam vendeglo,Viragos nyereg Boroka bufe olvashatatlan.Es azok a szep kis fem belyegzok!:)
Irottko,Het-forras,Rozalia teglagyar/amit mar csak a turistak ismernek ilyen neven,mert a busz vezetonek amikor mondtam hogy szoljon hol kell leszallni nem is tudta ezt a nevet,csak az uj Wienerbergert tudta:)/
frej Creative Commons License 2001.10.19 0 0 783
Sziasztok!

Nem tudom, hogy értesültetek-e róla, de jelentős útvonal-változás történt az OKT bakonyi szakaszán, Kisgyónpuszta és Bodajk között.
A kék út eddig Kisgyóntól kb. 5 km hosszan vezetett Isztimérre, ahol a falu északi csücske érintése után egy nagyon szép vadvédelmi területen át vezetett a Gaja-szurdokba, ahonnan elérte az út Bodajkot.
A vadvédelmi, illetve vadászterületet feltehetően a vadászok nyomására teljesen elzárták a túrázók elől. Ennek következtében Isztimért nem is érinti a jelzés, hanem Kisgyón után kb. 3 km-rel délre fordul a piros jelzéssel együtt, majd kb. 1 km-rel Istimértől nyugatra (a régi kék úttal párhizamosan) egyenesen Bakonykútira vezet be. Sajnos a térképeken ez a módosulás nincs rajta, és az átalakítás miatt megváltozott többi jelzés nyomvonala is csak sejthető. sajnos az út folyamán sehol sincs utalás (tábla, fára festett felirat, stb.) az útvonal módosulására. Ráadásul Bakonykútiról a jelzés már olyan úton vezet, aminek egy része nincs is a térképen. Bakonykútiról egyébként én sem tudom pontosan, hogy merre vezet az út, de úgy raktam össze a részleteket, hogy a jelzés kelet felé egészen a fehérvárcsurgói víztározóig megy, majd észak felé fordulva visszatér eredeti nyomvonalára a Gaja szurdok déli (fehérvárcsurgói) bejáratánál. Innentől az út Bodajk fele megy tovább.

Az egész módosítással csak az a baj, hogy nincs egyátalán kommunikálva, a térképen egyátalán nem szerepel, figyelmeztetés nincs.(Azt nem tudom, hogy a jelenleg megvásárolható OKT pecsételőfüzetben hogy szerepel, de hát ebből nem lehet mindig a legfrissebb.) A módosítással a szakasz hossza számításaim szerint legalább a duplájára nőtt, plusz az Isztimér helyett érintett Bakonykútiról tömegközlekedés lényegében nincs, napi 4-5 busz van, a lehető legrosszabb időpontokban.
Azért is szólok, mert csúnyán keresztülhúzhatja a túrázók számítását, ha nem tudnak a változásról, komoly kellemetlenségeket és időterv-borulást okozva.
A lezárás oka pedig sajnálatos, hiszen az az erdőrész tényleg "hemzsegett" az őzektől, szarvasoktól, vaddisznóktól. Legalábbis kb. 2 éve nagyon komoly élmény volt, mikor ott jártam, még az eredeti útvonalon.

Ez a módosítás egyébként jól példázza azt, hogy mennyire nehéz friss információt szerezni a kék túra útvonaláról (és úgy általában, a változásokról). Sajnos az MTSZ honlapja, aminek ez lenne az egyik fontos funkciója, az útvonalváltozások rovata legalább egy éve.
Pedig jó lenne...
frej

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.10.19 0 0 782
Velem a régi végpont abból az időből, amikor még létezett a határsáv. Pl. a Hétforráshoz csak külön engedéllyel, fegyveres felügyelettel lehetett bemenni. Velemben a Szent Vid-kápolnánál volt a végpont (pecsét lent a faluban), és 1-2 méterre onnan a tábla, hogy határsáv, belépni tilos. 12 éves koromban ott töltöttem a fél nyarat, és Velem a szívem csücske azóta is, természetesen a tábla mögé egy méterrel bementem, és örültem magamnak. :-)

Felteszem, hogy Velemet szükségmegoldásnak tekintette az MTSZ, és amikor át (vissza-?) lehetett tenni az Írottkőre, akkor át is tették.

Előzmény: larzen (781)
larzen Creative Commons License 2001.10.19 0 0 781
Vettem egy Kőszeg és környéke térképet az Írottkőhöz. Ezt elnézegetve előjött egy kérdés: aktuálisan hol kezdődik az OKT? Én úgy tudtam, hogy Velemen, de ott egy árva K- jelzés sincs. Írottkőről az országhatár mellett, dél-keleti irányban megy, be Bozsokra (Velemtől délre) és onnan tovább, gondolom már úgy, mint DDK. A füzetemből emlékszem egy Velem bélyegzőhelyre. De hát ott nincs is K-!
Joker Karakter Creative Commons License 2001.10.19 0 0 780
Elkezdtem körbejárni ezt az Ablánc-Szeleste-szállás-kérdést. Az Abláncot már tudjátok, és a csárda környékén más lehetőség nincs.
Szelestén volt egy Horváth csárda, a tavalyi telefonkönyvben még benne volt, de már megszűnt.
Viszont elkészült a Festetics kastély, impozáns szálló, a szelestei arborétum közepén, ott megy el alatta a kék. Érdeklődtem, sajnos nagyon drága. Kétfajta áruk van, 6720 és 8960 HUF/fő, reggelivel. Egyébként egy ismerősön játr már ott, azt mondja, szuper lakosztályok vannak. A telefonszámuk (95)565-001, de szerintem ilyen árak mellett foglalás nélkül is lesz hely :-)
Beszéltem egy barátommal, a szomszéd falu, Vát egykori polgármesterével. Azt mondta, az ottani népek nem olyan vendéglátós típusúak, szerinte Szelestén nincs fizetővendéglátós hely. De megígérte, hogy megpróbál valami alkalmi lehetőséget felhajtani, szerintem ilyen drága konkurrencia mellett megérné valakinek erre komolyan ráállni. Holnapig visszaszól.
Egyenlőre ennyi.
Előzmény: Zete (768)
Zete Creative Commons License 2001.10.19 0 0 779
Hali,

elment a mail.

Zete

Előzmény: Joker Karakter (775)
Zete Creative Commons License 2001.10.19 0 0 778
Lehet, hogy nem eredeti a gondolat, de szerintem a Kéktúra arra is kiváló, hogy elmész olyan helyekre is, ahová egyébként eszed ágába sem jutna elutazni, nemhogy ott túrázni. Ez különösen a síkvidéki szakaszoknál van így. Én is sokkal jobban szeretek a hegyekben túrázni, sőt eddig csak ott túráztam. Síkságon legfeljebb bicikliztem. Viszont így megnézel egy csomó falut, erdőt, bokrot, akármit, ami útba esik és nemegyszer meglepően jó helyekre lehet így rátalálni. Ahová esetleg később visszamész. Szóval nem várok sokat a Sárvár előtti szakasztól, mert ugye a Börzsöny azért mégiscsak..., de semmiképp nem hagyom ki.
Előzmény: Carpy (777)
Carpy Creative Commons License 2001.10.19 0 0 777
A Szeleste-Sarvar szakaszt en kihagynam, szivem szerint az egesz Kekturabol, folytonossag ide vagy oda... Emiatt nem erdemes ketnaposra csinalni a turat.
15 eve is van, hogy arra jartam, de a mai napig emlekszem arra a turara... Akkori tapasztalataim alapjan Bogoti Orhaznal Bogot sincs, orhaz sincs, belyegzo sincs, Csenye Ujmajor pedig meg autobusszal is jol megkozelitheto.
A Szeleste-Csenye szakaszt legfeljebb vasutbaratok elvezik, ha jon arra valami jopofa vonat, Csenye-Sarvar kozott meg a patak gatjan kell menni, nem egy nagy elmeny. Persze ha jo a tarsasag, akkor mindenhol jo.
Előzmény: Zete (768)
Carpy Creative Commons License 2001.10.19 0 0 776
nem tudtam pecsételni, mert nem volt nálam bélyegzőpárna

Piros Arany-at nem viszel sose magaddal? Remekul megfelel belyegzoparna hianyaban :-)

Előzmény: larzen (773)
Joker Karakter Creative Commons License 2001.10.19 0 0 775
Zete!

Én szombathelyi vagyok, ha megfelel (Neked és nekem is), bejöhetsz busszal és elalhatsz nálam. Még ne éld bele magad 100%-ra, egyeztetni kéne. Dobj meg egy emillel.

Előzmény: Zete (768)
pavarotti Creative Commons License 2001.10.18 0 0 774
Háromhutára Olaszliszkia Tolcsva vá.ról mennek a buszok, idevágó menetrendet a Borsodvolánnál nem találsz, csak a Volánbusznál, de érdemes telefonon is érdeklődni előtte mert ugye a volanbuszos rendszer sajnos képes meglepetéseket produkálni... (főleg hogy az adott napon megy e az adott járat)
Szerintem mindenképpen két napra van szükség
1) Bpestről indulva nem érsz fel Háromhutára csak délután
2) Csomó kis kilátóhely van a környéken, amire érdemes felmenni, a regéci várat sem hagynám ki (az igaz h. idén már jártál ott :)
Előzmény: larzen (773)
larzen Creative Commons License 2001.10.18 0 0 773
Kis tanácsot kérnék! P-ista vagy Pavarotti, úgy emlékszem, Te jártatok mostanában a Zemplénben.
A problémám a következő: tavaly, az Öreg Bence Nagy-Milic túráján jó nagy szakaszt tettem meg a zempléni szakaszból, de kisebb szakaszok kimaradtak:
- Bodó-rét - Hollóháza szakasz (K+ jelzésen mentünk Füzérre)
- Füzér - Senyánszki-rét (ahol Pusztafalu felől bejön a Knégyzet jelzés)
Ez a két kis szakasz elég messze esik a többitől, úgyhogy egyelőre így is marad. Emelett van még:
- Vágáshuta - Bányi-nyereg
- Eszkálán és István-kúton nem tudtam pecsételni, mert nem volt nálam bélyegzőpárna
- Hiányzik a teljes Regéc - Boldogkőváralja szakasz
Utóbbi három szakasz pótolható a következő módon:
Leutazás Sátoraljaújhelyre reggel. Érkezés 9.54-kor. Innen Bányi-nyereg - Vágáshuta - Nagyhuta - Knégyzet - Eszkála - István-kút - Regéc - Boldogkőváralja
Ezt a szakaszt 55km-nek saccoltam. Sajnos a késői indulás és a korai sötétedés miatt ez a szakasz egy napba nem fér bele, Regécen vagy Mogyoróskán meg kellene szállni. Ez a lehetőség nem nagyon vonz, mert az a tervem, hogy reggel Boldogkőváraljáról átvonatozzak Bódvaszilasra (indulás 7.02, érkezés 12.22), ott aznap még bejárjam a Szabó-Pallag - Vecsem-bükki-zsomboly környékén kiépült új tanösvényt, majd másnap induljak tovább Rakacaszend - Felsővadász irányába (ugyanis a Bódvaszilas - Felsővadász szakasz kimaradt a Cserehátból).
A másik lehetőség, hogy nem megyek el Sátoraljaújhelyig, hanem leszállok valahol (pl. Sárospatakon), és onnan elmegyek busszal Háromhutára, onnan megyek fel Eszkálára, így esély van rá, hogy estére elérjek Boldogkőváraljára. Közületek valaki csinált ilyet, nem (mármint a Háromhutáról indulást)? Hol szálltatok le a vonatról? Honnan mentetek oda?
asciimo Creative Commons License 2001.10.16 0 0 772
Sot, Agasvaron annyira nincsen belyegzo, hogy oktober 8-a fele 30 fonyi turazo szetszakitott a gumit.... (Ugyanis elotte a belyegzo es a gumi kulon voltak, de most a gumi cafatokban.)
Foto keszitese ajanlott, vagy akkor a pavarotti
fele Mszt.Istvanos megoldas a joker.

udv!

Előzmény: pavarotti (761)
Zete Creative Commons License 2001.10.12 0 0 771
Köszönet az infókért. A travelporton megtaláltam a honlapjukat: www.hotels.hu/ablanc_buk. Nincs benne sok koszonet. A feltett infók alapján egy éjszaka 26-30 DEM/fő - még jó, hogy hitelkártyával is lehet fizetni... Tényleg németekre szakosodtak. Ennek fényében (vagy inkább sötétjében) elsődlegesen a sátor játszik be, esetleg Szelestén valami magánszállás.

Üdv.

Előzmény: ATW (770)
ATW Creative Commons License 2001.10.12 0 0 770
Hali,

Danubius Beta Hotel Ablánc 94/355-130

Húsvét környékén voltunk ott.
Nagyon jó helyen van, de német, osztrák vendégekre
van specializálva (lovasturizmus).
Az ár ennek , megfelelően elég magas.
Nem pontosak az emlékeim, de 7.000-8.000 körül
volt egy kétágyas szoba (nem esküszöm meg rá).
Szerintem jól tudják, hogy azoknak a kéktúrásoknak
akik nem sátorozva vonulnak, ők az egyetlen lehetőség.
Van a közelben egy volt úttörő-tábor is (el is halad mellette a kék), de nem
tudom a kontaktjait.

Üdv

Alan

Előzmény: Zete (768)
V42 515 Creative Commons License 2001.10.11 0 0 769
Ablánc malom ma egy (ha jól emlékszem) a Danubius láncba tartozó panzió, szállás van, de szerintem elég drága.

Részletes infót találhatsz a www.travelport.hu honlapon, ha rákeresel (Acsád vagy Ablánc)

Előzmény: Zete (768)
Zete Creative Commons License 2001.10.11 0 0 768
Van nekem is egy kérdésem:

A következő túrámat Kőszeg-Sárvár közötti szakaszra tervezem. Van infója valakinek az Ablánc malomnál lévő csárdáról?

Lehet-e ott aludni, mennyiért, stb. A telefonszámuk is jól jönne, ha megvan valakinek.

Vagy tudtok esetleg más szálláslehetőségről a szakasz közepe felé (pl. Szelestén)?

Köszönet előre is.

larzen Creative Commons License 2001.10.11 0 0 767
Idézem a 618-as hozzászólásomat:
Megjöttem Kéktúráról. Címszavakban:
Csak Tapolca-Badacsonytördemic szakaszt tettem meg. 15km, ebből 12 km beton, volt benne a forgalmas 71-es útból is egy szakasz. :-(
A Tanúhegyek viszont így is gyönyörűek, igaz csak a Szent György hegyet másztam meg.
A Balaton környéki emberek koszos bunkók. Egy hete voltam a Zemplénben, most ehhez viszonyítok.
A szigligeti bélyegző most a vár pénztárában van, áprilistól-októberig, 9-18 óráig.
Előzmény: ATW (764)
Zete Creative Commons License 2001.10.11 0 0 766
Júliusban jártam be a Városlőd-Balatonhenye szakaszt. Nagyvázsonyből kifelé elkavartam ugyan, de először követni kell a térképen jelzett irányt az országúttal párhuzamosan, később az erdőben már nem lesz gond. Vizet lehet venni a kolostorromnál lévő forrásből. A Csicsói vadászházig jól lehet haladni, bár van egy elég hosszú sóderos útszakasz, ami uncsi és lábnyúzó is egyben. Viszont a vadászház után figyelni kell. Nekem egy régi Bakony Dél térképem volt és azon nem stimmel a jelenlegi útvonal. Ahol most megy a kék az az én térképemen piros sávval volt jelölve - de lehet, hogy az újabb térképen már ki van javítva. Mindenesetre régi piros jelzések felbukkantak néha-néha. Balatonhenyén a buszfordulónál lévő kocsmában van a bélyegző, a Csicsói vadászháznál a ház előtt egy fán, míg Nagyvázsonyban a vár pénztárában.
Előzmény: ATW (764)
pavarotti Creative Commons License 2001.10.11 0 0 765
Okt 20-23: Október 21-22n megyek a Bükkbe Szarvaskő-Bánkút-Putnok édesapámmal
20-án és 23-án nem érek rá.

Okt. 24-28: Egyetem-begyetem tengertánc, reméljük erre az időszakra semmit nem kívánsz...:)
Meglátjuk. Vevő vagyok Becske-Mátraverebély valamint Putnok-Eszkála közötti szakaszokra.

Előzmény: rohamcsiga (763)
ATW Creative Commons License 2001.10.11 0 0 764
Üdv,

Okt. 20-23 között a tervek szerint a Tapolca-Badacsonytördemic-Szentbékkálla-Nagyvázsony szakaszra megyek.
Nem járt errefelé valaki mostanság?
Van amire esetleg oda kell figyelni (jelzés-kavarások vagy egyéb neuralgikus helyzetek)?

Üdv

Alan The Wild

rohamcsiga Creative Commons License 2001.10.11 0 0 763
En tok szivesen mennek Eddig meg csak elmeletben kek turazom es mar ugy szeretnem igazibol is elkezdeni!! Okt 20-23 kozott nem dolgozom akkor valamikor becsatlakoznek
Helyszint ratok bizom lenyeg hogy ne a Pilis legyen :)
rcs
Előzmény: larzen (762)
larzen Creative Commons License 2001.10.11 0 0 762
Jó idő esetén szeretnék egy nagyobb kéktúra szakaszt bejárni október 23-28 között. A helyszín még kérdéses, de szeretném a keleti szakaszon tesztelni a kéktúra atlaszt. Az eddigi elképzeléseim:
- a Cserhát Magyarkúttól kelet felé
- a Mátra és a Bükk eleje
- Aggtelektől nyugat felé a Bükk, ami belefér
Van kedve valakinek csatlakozni? Topiktúra? :)
pavarotti Creative Commons License 2001.10.11 0 0 761
Szerintem (bár ezen érdemes a legkevésbé vitát nyitni) alulra a teljes "erebel" van írva olyan módon, hogy (amint mondtad a felső M betű bal alsó sarka "v"-t képez, a jobb alsó sarka pedig "y"-t. Így kijön a teljes "M(átra)+v+erebel+y".
**********************************
Dorog-Piliscsabán voltunk tegnap:
Könnyű szakasz, néhol szép, néhol már majdnem unalmas, jelzések követhetőek. Dorogon körbélyeg, Klastrompusztán "központban" villanyoszlopon fém, P.csabán a vasútállomáson van OKT bélyegző.
**********************************
Még egy információ édesapámtól a Mátrából:
Ha Ágasváron be lenne zárva a th., Mátraszentistvánon lehet Ágasvár-as OKT bélyegzőt is szerezni, csak kérni kell!! (kocsma)
Előzmény: asciimo (760)
asciimo Creative Commons License 2001.10.10 0 0 760
Egy nagy M betu (mint Matra)
es az M betu aljaban odairva, hogy EREB,
ami igy ertelmetlen, de az M betu also szara olyan Metallica modra csucsos, es ezert alul a VEREB (ugye MatraVEREBelyen vagy) olvashato...

Epp tegnap jartam ott, mert a szept.30.ai turara nem vittem fuzetet, es potoltam a pecseteket.

Előzmény: larzen (758)
Zete Creative Commons License 2001.10.09 0 0 759
Folytatás az 1. részhez

II. Aggtelek-Bódvaszilas

Másnap reggel útrakeltünk a kempingből Jósvafő felé. Sikerült elveszíteni a kéket már a Hotel Cseppkő mögött, ezért toronyiránt lementünk a faluba és megnéztük - volna - az Aggteleki tavat. Azért csak volna, mert mindössze a közepén volt némi szabad vízfelület, a java részét benőtte a nádas. Talán jó lenne kitisztítani, mert így hamarosan csak békaparadicsomnak meg szúnyogtenyészet céljára lehet használni. Innen a sárgán visszakanyarodtunk a kékre, ami levezetett a Tengerszem szállóig. Útközben túrázók ismét sehol. Az erdő mint korábban, itt is nagyon szép, a jelzések pedig kiválóak. A szállóhoz a zöldön kell leereszkedni, a recepción kell elkérni a bélyegzőt. Nagyon kedvesen meg is kaptuk, sőt megtudtuk, hogy egy kétágyas szoba reggelivel 9500 HUF. Ezért úgy döntöttünk, hogy inkább a Jósvafő központjában lévő turistaszálláson töltjük el a következő éjszakát. Ezt el sem lehet téveszteni, a vendéglő melletti házban van, a ház sarkán pedig Turistaszálló felirat és egy jókora lestrapált bakancs (igazi műremek) igazít útba. Azért leírom a címet is: Rákóczi út 1. Ár: 900 HUF/nap + 350 HUF az ágyneműért. Erre a napra ennyi volt betervezve, ezért a zöldön visszasétáltunk az aggteleki kempingbe. Ez az út a Baradla-völgyön át vezet és igazi vadparadicsom lehet, annyi vaddisznónyomot és túrást láttunk. Az út nagy része sűrű bozóttal szegélyezett, ezért bármelyik pillanatban számítottunk felbukkanásukra, de szerencsére megúsztuk. Azért jó volt megérkezni a kempingbe, néhol nyomasztó volt a terep.

Másnap visszatértünk Jósvafőre, kivettük a szállást, és elutaztunk Bódvaszilasra,,hogy onnan visszafelé teljesítjük a szakaszt. Bódvaszilason épp megzavartuk az állomásfőnök urat az ebédjében, de nem vette zokon és szó nélkül kiadta a pecsétet (MÁV bélyegző + Bódvaszilas feliratú is) - majd az utunkat.

A Szabo-Palla erdészházig jókora szintemelkedőt nyomtunk le, kb. másfél óra alatt tudtuk le a füzet szerinti 4 km-t. A ház előtt gyönyörű fenyvest érintettünk, és a korábban útba esett Pócsa zsomboly is látványos volt. A ház tornácán igénytelen fémbélyegzőt találtunk, olyat mint amilyeneket a Gerecsében már megismertem (fordított betűk, olvashatatlan felirat, stb).

Kíváncsian vártam a Szádi várat, korábban sok jót és szépet olvastam róla. Előtte még eljött egy forrás, a neve most nem jut eszembe, de sem ez, sem a korábban érintett Barlangkutató forrás nem adott vizet. Mindkettő eltömődött a fa és kőtörmeléktől. Tehát Bódvaszilason bőségesen kell vizet tankolni annak, aki erre jár. A piros rom jelzésen mentünk a várhegyre, amíg nem láttuk meg az első falszakaszt. Itt egy nyíl mutat a hegycsúcs felé, hogy arra tessék menni. Hozzátehették volna, hogy a gatyát meg tessék felkötni! Elkezdtünk felfelé menni a rettentő meredek úton a váron keresztül, kézzel is besegítve. Miután átjutottunk egy kapuszerú nyíláson, megláttuk, hogy még szinte semmit nem mentünk fel, olyan messze volt a tető. Nagyon veszélyes terep, erősen figyelni kell minden lépésre, különben könnyen a kiindulási ponton találja magát az ember. Mikor felértünk, újabb falszakaszokat láttunk, ahová még elvonszoltuk magunkat. Innen viszont olyan vagány kilátás nyílt, hogy egyből elfeledtette a feljutás nehézségét! Feltárult az egész környék, a változatos őszi színvilág magával ragadó volt. Sokkal hosszabban is időztünk volna, de sietni kellett tovább. Aki erre jár, ne hagyja ki a felmászást - időt s fáradtságot bőven megér a látvány.

Derenkig könnyen eljutottunk, bélyegzőt az út menti fára szerelt dobozban találtam, minősége mint az előzőé... Itt viszont már kezdett sötétedni, sietősre vettük a tempót, de így is hamar elért a sötét, 1/2 7-kor az erdőben már elő kellett venni a lámpát. A kék mellé később csatlakozott a piros sáv is, és együtt haladt egész Szelcepusztáig. A Ménes-völgy bejáratánál irányítótábla áll, hogy már nem arra megy az OKT. Ezt tudtuk az Atlaszból is, de azért jó volt látni, hogy gondoltak a tájékoztatásra. Vizet a Puska Pál forrásból tudtunk venni, amire már nagy szükségünk volt. Szelcepusztánál gyengülni kezdett a lámpánk, meg köd is beköszönt, ezért nem az új kéken mentünk Jósvafőig, hanem a Szelce-völgyi piroson. Nagy élmény volt a tágas völgyben haladni, látótávolság ha 20 m lehetett. Még határőrökkel is találkoztunk, akiket megnyugtattunk, nem tévedtünk el. Este 10-re értünk vissza Jósvafőre.

Utazás: ha BP-ről akar valaki Putnokra menni, reggel 7-kor indul IC Miskolcra, ahonnan 5 perc mulva megy intepici Putnokig. Az IC pótjegy előnye, hogy így az IP pótjegy 0 HUF! 9 óra 40-kor már lehet indulni a túrára és estig el lehet jtni Aggtelekig (30 km).

larzen Creative Commons License 2001.10.09 0 0 758
Jajj, ne izgassatok! Mi van rajta? :)
ifj. Esti Kornél Creative Commons License 2001.10.09 0 0 757
Jujjuj! Az egy ROPPANT kurrens bélyegző, én olyat tettem, mikor elindultunk Mverebélyről a Cserhátba. De azért - októberre én is terveztem a Mverebély-Mháza(-Kékestető) szakaszt, majd akkor benézek én is a korcsmába :)
Előzmény: pavarotti (756)
pavarotti Creative Commons License 2001.10.09 0 0 756
Mátrában jártam vasárnap, Mátraháza -> Mátraverebély.

- Viszonylag könnyű szakasz, egyedül a Nyírjes-eh. - Galyatető szakaszon kell komolyabbat mászni.

- Jelzés: csillagos ötös
- Érdemes hosszabb távú túrába betenni, szálláslehetőség Ágasváron, ill. Vörösmarty th.ban (!a KTAtlaszban levő tel.szám fax.szám, van rendes telefonszám is, ezt most nem tudom fejből, csak azt jegyeztem meg, hogy az ott megadotthoz 15öt hozzá kell adni..), Ágasváron mobilszám, 1-2 napon belül visszahívnak.

- Érdemes felmenni az Ágasvári csúcsra (kék hszög)

- Mátraverebélyen a kocsmában (kb. 50 m a vasúttól) van sokkal jobb állapotú bélyegző (mint ami a fán van kint - bár az egy nagyon jópofa pecsét, aki odamegy meglátja:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!