Eccccer a KR járőr behozott egy katonát vasárnap délben az MN 7980-hoz (Ostapenko köz) ahol épp ÜTI voltam.
Nagy nyomozás támada mert nem igen tudtuk kideríteni hová tartozik a harcos ?
Történt ugyanis, hogy előzőleg az MN 7750 (1.Honi légvédelmi Hadsereg Kommendáns Z.) adta a laktanyaparancsnokságot, N+1 szatelit kicsi alegységgel.
Ezek az alegységek 8-20 fős kis alakulatok voltak, szana-szét az országban, amolyan félig önálló, félig valahová tartozó szabadcsapatok.
Volt ahol a 12 fő tisztre volt két tts + 2 pa. + 4 sorkatona.
Képzelhetitek mit foglalkoztak a 4 fő sorkatonával?
Semmit.
Első nap körbe írták a könyveiket, ami 1980-ban azért nem volt általános.
Kaptak valamilyíen munkát , de ha 3-4 napig nem mentek be "munkahelyeikre" a kutya nem kereste őket.
Volt olyan szatalit szabadcsapat, kb. 70 fővel, mely papíron a mi laktanyákban volt elhelyezve, és számukra 1 tts.irodát és 1 db legalább 4 ágyas legénységi szobát kellett biztosítanunk.
Hál Istennek ritkán jöttek be aludni, de nem tudom mit csináltunk volna ha egyik este a 4 ágyra beállít a 70 fő ott aludni jogosult sorkatona ?
Ez az OLP-s MN 7750 átadta nekünk a laktanyaparancsnokságot.
Nem örültünk a feladatnak.
A budapesti rettentőenkeményekvagyunk KR pedig megfogta az egyik ilyen OLP-s*** sorkatonát, hogy vagy nem volt rajta a sapkája, vagy nem is volt neki, már nem emlékszem és behozta hozzánk mert katona könyvében az szerepelt.
A srác először járt a laktanyában.
Átvettem.
Mit tehettem mást?
Majd vad telefonálás kezdődött, hogy hová, kihez tartozik a srác,:
- ki jöjjön érte?
- vagy hová, milyen címre adjunk neki menetlevelet, hogy bevonuljon állomáshelyére ?
Nem vicc három napig keresték/kerestük a honvéd helyét a Néphadseregben.
Ráadásul mivel OLP-s volt, mi meg HM közvetlenek, a két cég közötti legkisebb közös többszörös a MN VK ügyeletes volt aki minden telefonnál felháborodott, hogy ilyen piszlicsáré üggyel őt merik zavarni.
Maga az elfogott honvéd segítő kész volt, gyakorlatilag az ÜTI szobán lakott, 3 napig.
Adtunk neki szabadságos levelet, menetlevelet, mindent, de nem akart elmenni, mert félt attól, hogy szökevény lesz és leültetik.
Politikai Helyettesünk győzködte, hogy nem lesz szökevény kap új sapkát csak menjen el.
Nem ment.
Igen ám de ahonnan eljött egy kirendelésből, az a kirendelés az Ő eljövetele utáni napon feloszlott.
Az addig ott szolgált három tiszt hazament három különböző alakulatához.
Nem írom le az egészet, mert mégiscsak kb. 70 óra sok történése nem fér el ide.
Végül a Balatonlellei Honvéd Gyerektábor (nem a nagy üdülő) parancsnoka azt mondta, hogy Ő elvállalja a katonát, mert egy fél évvel azelőtt ott szolgált 40 napot.
Így hát útbaindítottuk Balatonlellére, ahová megérkezett.
Ez biztos, mert rákérdeztünk.
Hogy később mi lett vele, hol szolgálta le a hátralévő majd egy évét, a fene tudja ?
*** = OLP-s. Akkoriban már nem OLP-nek hívták hivatalosan az 1.Honi Légvédelmi Hadsereget, de a köznyelv még így nevezte.