Ha soha többé nem akarsz a kezelésével foglalatoskodni akkor műanyag, komplett cserével. Ha ragaszkodsz a fához, szintén komplett csere gyári felületkezeléssel. Ebben az esetben fel kell készülnöd arra hogy (a lazúrrendszertől és az ablak fekvésétől, védettségétől függően) 5-7-10-év múlva újra felületkezelned kell, plusz minden évben legalább egyszer ápolnod.
Mindkettő drága. A fa drágább.
Mindkét új rendszer azonosan fog viselkedni, azaz ha nem szellőztetsz, viszont sok párát termelsz, akkor penészedni fognak a nyílászárók körüli falak, sarkok. Ez egyformán igaz, fára műanyagra.
Nálam a koszorút 4 ember 4 nap alatt készítette el. 1 nap a vasalatok elkészítése és berakása volt és 3 nap volt a munka 1 kevert, 1 talicskázott felváltva a pakolóval. 1 pakolta a vödröt . 1 pedig betöltötte és betonozta. A koszorum 55 m hosszú + volt 2 pillérem+ 2 db U szalus áthidalóm+ 2 db monolit áthidalom.
+2 nap volt a koszorú Ytong felrakása+hőszigetelés berakása, rakagasztása, méretre vágása....minden kéz alatt közel volt nekik...anyagra nem kellett várni mert mindent időre megkaptak...
Megállás nélkül dolgoztak...
Amúgy a szerelő betonnál, zsalukő feltöltésnél nálam is beton pumpa volt...
Egy aljzatos kérdésem lenne: 2 szobában hajópadló volt, párnafákon, közte homokkal kitöltve. E helyett járólap lesz, illetve valószínűleg laminált padló. A homokréteg alatt valamilyen bitumenes vízszigetelés van, de elég egyenetlen. A vizet mondjuk nem engedi át :) Ki hogyan töltené ki ezt a kb. 8 cm-es réteget, ha a fűtéscsöveket (nem padlófűtés, csak a radiátorig meg vissza), is itt vinné a fűtésszerelő, netán 4-5 cm-es hőszigetelés is lenne?
Most jut eszembe, volt olyan hely, ahol mindkét oldalon élére állított kisméretű volt, és az is kibírta. Természetesen lécezve-drótozva a megfelelő helyeken.
Ezért kell rendesen bezsaluzni, lécezni, drótozni.
BTW én is a mixerre szavazok. Azért egy födémet-koszorút nem 1 talicska kiönteni, és a mixerbeton egyenletesebb, jobb minőségű. Ha van 6-8 unatkozó rokon, akkor persze mehet a talicska, de most már ki tudja mennyi ideig marad meg a jó idő...
van a barkácsáruházakban pisztolyból nyomható bitumenszerű fekete trutymó
vizálló viszont nem köt meg teljesen tehát mikor meleg van akkor mozog pl bele a résbe ne úgy képzeld hogy folyik nem utolsó sorban a napot is bírja az tökéletes rá
Szerintem transzportbetonnal minőségibb betonozást lehet csinálni, mert homogén az anyag, nem olyan, mint a kézi keverés, ahol minen keverésnél kissé más az összetétel aránya, "ahogy sikerül".
A másik, ami nem mellékes, hogy nem kell felvödrözni a födémre, ami azért valljuk be, 6-7 m3-nél már nem kis meló és kell hozzá min. 7-8 ember, hogy jól menjen.
Házi építkezésnél ez így megy, ezért veszek és vennék a jövőben is igénybe gépi betonozást a kézi keverés helyett. Nálam már 2x volt pumpa, és minden alkalommal 1 óra alatt végzett 8-10 m3 bedolgozásával.
Amitől kicsit félek a koszorú betonozáskor, hogy a hírtelen kizúduló beton esetleg elnyomja a koszorútéglát, de ez ellen lehet védekezni, ha nem oda irányítom, hanem a koszorú gerenda, illetve béléstest felöli oldalára.
Szerintem tudna így működni.
A pénz ebben az esetben másodlagos, az sem olcsóbb, ha 8 embert etetsz-itatsz 2 napig.
Van egy régi garázsunk, -finoman szólva - nem túl jó állapotban. Eső idején beázik a teteje, amit ha megnézitek a képeket, nem lehet csodálni. Repedt palát nem találtam, ennek ellenére a közeljövőben ki akarom majd cserélni őket.
Addig viszont ki kéne javítani azokat a réseket, amelyek felül, és oldalt vannak a téglafal-pala találkozásánál. Milyen anyagot célszerű használni erre? Ha jól gondolom, valami cemenetes cucc volt odakenve, az adta fel a harcot az idők során.
Nálam holnap kezdik a kivitelezést. Néhány ajánlatot bekértem és rá kellett jönnöm, hogy a mixerbeton tényleg olcsóbb, mint a helyben kevert. Amíg a mixerbeton átlag bedolgozási ára kb 5500 ft/m3, addig a helyben kevert 18000-22000 ft/m3. Az anyagot mindegyikbe bele kell tenni. Ha beleszámolod a sóder meg a cement árát + fuvarköltség, víz, áram, idő, stb., a másik oldalon meg a netto 11700 ft/m3 + 2000 ft szálítási költséget a mixerrel egy C20-as betonnál.... Egyszerűen nem éri meg a kézi keverés, csak akkor ha kevés beton kell.
A kézi keverés helyett mondtam a földnedves betont ha visszaolvasol...azonban a talicskázást és a vödrözést nem úszod meg...
El kell dönteni , hoghy jól csinálod vagy immel ámmal...
A pumpa kiállása sem olcsó és ha lassan önti akkor nagyon oda kell figyelni és órabérben dolgoznak a végén kijön, hogy a talicskázás az olcsóbb...az más kérdés ha nem fülik az építetőnek a foga hozá, hogy talicskázon..
Mindamellett több kivitelező is állitja, hogy a mixerbeton olcsóbb mint ha házilag kevernéd. A pumpa kicsit megnyomja a költséget, de ha 3-5 embernek kéne talicskázni fel a betont akkor már lehet az se drága.
Saját kivitelezésű a ház, a kőműves az apósom. Az az igazság, hogy megpróbálnám minnél kevesebb munkával megcsinálni, mert szorít az idő. Ezért próbálnám ezt a műveletet is meggyorsítani, illetve hogy minnél kevesebb segítséget kelljen hívni. Ő egyébként nem rajong az ötletért, hogy géppel öntsük ki. Ezért érdeklődöm, hogy más próbálta-e már pumpával.
A koszorút betont nálunk kézi keverésű betonnal készítettem (Ytong 37,5 -s+ 2 x 5 cm Ytong lapok a két oldalon +2x 2cm nikecell) és fanglival rakták be...úgy tudod te is megcsinálni ezt ha pl leteritesz egy neylont és arra fölnedves betont kérsz és utánna kisvödrökben felhordjátok és bereakjátok a koszorúba...:)
Nem hinném, hogy úgy tudnák punpával adagolni, hogy ne verje szét az oldalt....de egy probát megér hiszen legalább mi is gazdagabbak leszünk egy tapasztalattal utánna amint leírtad mi lett az eredménye...:))
Máskülönben miért nem a kőműves csinálja ? Miért agyalsz ilyen dolgokon?
A pumix tudja lassan is adagolni neked a betont, azzal nincs problema. Ebben a helyzetben talan erdemes inkabb tobb korben korbemenni es szepen megtolteni, nem esz nelkul. Persze egy plusz erosites megnyugtato, nalunk is volt egy lehajlo gerenda vegzodese egy kinyulo monolit fodemszakasznak, az 85cm magas volt. Nem egyszeree lett elarasztva. Bar meg is lett csavarozva a zsalu rendesen.
tuti pont 70m2 kell? atfedessel szamoltal? mi van ha a szelere 50 centi szeles csik kell?
Szoval megveszed a ket tekercset, es legrosszabb esetben kimarad 30m3, kb 10000ft. De lehet hogy csak 20 marad ki. Ezt meg el tudod passzolni, viszont ha megkuzdesz hogy 70m2-t vegyel, kemeny lesz fel nap alatt szerezned meg 10-et.
ide is beírom, itt nagyobb a forgalom, mint az Ytong topikban, szóval:
Szerintetek kibírja a 12,5cm-es Ytong koszorútégla csemperagasztóval odaragasztva, ha betonpumpával akarnánk betölteni a koszorúbetont? Tetőlécekkel összefogatnám őket felülről, meg a sarkoknál extra erősítés. Szerintetek kibírja a beton nyomását?
Nálam is e kettő maradt a végére esélyesként csak a Bramac Római de Protektor nélküli változatával. Aztán a Mediterrán Danubia mellett döntöttem. Nekem tetszik :) Az átfedés szép.
Mi a Mediterrántól a Standard barna cserepet rakattuk fel. Nekünk tetszik! Passzol is, mert elfogadható áron van! Meg azért is jó, mert anyagában színezett, nem mázas, ami valószínűleg hamarabb kopik. Mohásodásról nem tudok beszámolni, mert mi kb. 4 hónapja rakattuk fel!
Az. Ha rávágysz, bárminek kiszámíthatod az inerciáját. Nem állítom, hogy inhomogén felületet (vasbeton) egyszerű lesz, de azért lehet. :-) Lehet elmerülni, csak bele ne fulladj!
Jaa, hogy a merevseget a kozte levo resz adja! aha. Azt hittem ez valami fizikai mennyiseg, mertekegyseggel, meg lehet mondani hogy adott fodempanel inerciaja 23.
Persze! Ha fogsz egy vonalzót, és a lapján meghajlítod, simán görbül. Ha ugyanezt a vonalzót az élére állítod, és úgy terheled, áll, mint Katiban a gyerek. Tehát ughyanannyi anyagot fel lehet használni hatékonyabban is, meg rosszabbul is. Minél távolabb van a szerkezet egy pontja a hajlítás középvonalától, annál "hatékonyabban működik. Az összefüggés nagyjából köbös, tehát igen jelentős. Ezért találták ki az I-tartókat, ahol az anyag nagy része az övekben összpontosul, a gerinc "csak" összeköti őket. Takarékossági és más (önsúly csökkentés) szempontból még a gerincet is ki lehet könnyíteni (lyukakat vágunk bele, vagy rácsos tartót csinálunk), így az adott fesztávhoz tartozó önsúly még kisebb lehet. (Persze előjönnek más problémák, úgy, mint a kifordulás, csavarodás, vagy a lemez merevség, de ebbe most ne menjünk bele, ezeket a problémákat is tudják kezelni. Vagy ha mésgem, hát úgy járnak, mint a Tacoma-Narrow-híddal. :-) ) Példaként azt tudom mondani, hogy gerenda híd a patakon átfektetett két tömör fagerenda is rászegezett pallókkal összekötve, az Árpád-híd gerinclemezes I-tartója is, meg a vasúti hidak több méter magas rácsos tartója is. Az elv ugyanaz, csak más fesztávra és más terhelésre más lesz a gazdaságos megoldás.
Van tapasztalat Hella Trav tokokkal? Elvileg athidalokent funkcional a leirasa szerint, de a Hellanal sem volt egyseges allaspont, hogy akkor most athidalo-e, vagy csak majdnem athidalo? Biztonsag kedveert tegyunk fole mondjuk porotherm athidalast? Felette koszoru...
Arra is kell, de az is úgy 20 centi, hogy takarék üregek vannak benne. (Nagyjából a két széle viszi a terhet, a közte levő rész "csak" az inerciát adja.) A házgyári panel meg tömör (monolit) vasbeton lemez, kétirányú teherviselő vasalással.
Nem pazaroljuk azt a drága vasbetont, elvtársam! Ha a hős, szovjet mérnökök meg tudták oldani kevesebből, akkor nekünk is jó lesz úgy! :-) De viccen kívül: ez tömör, ipari közrülények közt előregyártott (anyagminőség) vb. lemez, nehogy már nagyobb vastagság kelljen belőle, mint egy gerendás födémből. (19 cm) A lépcsőházban valószínűleg "fel van peremezve" a lemez széle, mert az szabad vég, nem befogott, mint a "normál" lemez, azért tűnik vastagabbnak.
BME Építőmérnöki Kar, Ábragyűjtemény az Épületszerkezetek és Szerkezettervezés tantárgyakhoz, 2. füzet, 1990 szerint: Dunaújváros: 13 cm Pécs:12 cm BHK1: 12 cm BHK2 (Larsen-Nielsen): 14 cm Győr-Miskolc (orosz): 15 cm BHK3: 16,5 cm Egységesített házgyári panelra annyit találtam, mint ami soha a büdös életben nem volt egységesítve. (12-16,5 cm) :-)
Egészen véletlenül nem tudja valaki hogy egy panellakásban milyen vastag a plafon? Gyerek hintázoz kell rögzítőket fúrnom és nem akarok "felköszönni" a felső szomszédoknak.
Ha magáról a redőnyautomatáról van szó, én azoktól vettem mostanában, akiktől az ablakaimat, 600-ért adtak egy darabot, ennyiért nem éri meg kínlódni vele...
amit en szereltem, az nem olyan mint a tied, de a modszer hasonlo lehet.
A rugo egyik vege a tengelyhez van rogzitve, a tengely meg valami egyebhez. a masik vege var a gurtnira.
A szabad vegere rakotod a gurtnit, es elkezded a dolgot ugy tekerni, hogy felhuzd a rugot. Igenam, de ilyenkkor a gurtni osszemacskasodik ugye. Tehat lekotod rola a gurtnit, megfogod a rugo veget, (asszem hozza lehet fogni a rugohazhoz ?) es ugy felhuzod, figyelsz hogy a rugot ne engedd el, mert akkor leforog ugye. Ezutan rakotod a gurtnit, figyelsz az oldalhelyessegre, es berakod a helyere az egeszet.
Ha nem gond, akkor megkérdeznéd az adalék nevét? Hány emberrel dolgoztak? Azért kérdem, mert még igazán nem tudom, mi érné meg jobban nekem. Van ajánlatom komplett kivitelezésre, van ajánlatom arra, is ha gépet bérelnék és az embereket én "adnám".
5-600 körül tudsz venni házi szennyvíztisztítót, és így nem kellene rákötnöd a csatornára. Én megfontolnám, ha újonnan építenék. Mondjuk vezetékes vizet sem kérnék, inkább kút. :)
Egy (egyelőre) elméleti kérdésem lenne: ahol építkezünk még nincs csatorna, így (hacsak nem készül el addigra, amíg lakhatási engedélyt kérnénk) szennyvíztárolót kell építenünk. Felmerült az ötlet, hogy ehhez el lehetne használni a maradék anyagokat (=tégla), így kevesebb beton kéne, és a maradék tárolása is megoldódna :). Kérdésem, lehet-e a tároló falát téglából építeni? Vagy mindenképp betonozni kell?
Pontos nevét meg tudom kérdezni az adaléknak. Az ár 1100/nm volt + anyag, ami durva számítás alapján kb. 800-1000/nm. Az aljzatot a Senger-ÉSZ cég csinálta, meg vagyok velük elégedve. Kb. 1,5 nap alatt csinálták meg a 190 nm-t 7 cm átlag vastagságban.
Szia! Nálunk nemrég' volt aljzatbetonozás. Igaz, hogy gépi, de került bele adalék. Padlófűtés esetén mindeképpen ajánlott, de más helyen is. Adalékanyag használatával a beton egyenletesen köt, a szakik szerint nem engedi az adalékanyag a vizet feljönni a beton tetejére. A gyakorlatban a véeredmény nagyon szép és jó lett! Én csak javasolni tudom az adalékanyagot! Üdv. Ferenc
Aljaztbetonozához készülünk, helyben kevert anyaggal. Szükséges-e ebbe valamilyen esztrich adalékot keverni? Ha jól tudom a Murexin-nek van esztrich olaja. Mit javasoltok?
Segítséget szeretnék kérni támfal építésben. Tudna valaki javasolni egy jó szakembert, aki támfal építésben jártas? Kb. 1,5-2 m magas támfalra lenne szükségem, ami több lépcsőben valósulna meg. Domboldaln épül a házunk és a kert felöl nem csak egy betonfalat szeretnénk nézni, hanem valami szép-esztétikus látványt. Minden ötletet és javaslatot szívesen fogadok! A támfalat zsalukőből tervezzük, amit lehetne finomítani előre gyártott növény beültetésére alkalmas támfal betonelemmel. Üdv. Ferenc
Plaszt (műanyag) ablak lett szerelve, az egyiknél a szobai párkányát a hab nagyon kinyomta középen, így aztán láthatóan domború lett. Ennél nem tudom rakott-e rá súlyt a megkötésig, de amit láttam annál igen. Tehát feltehetőleg ennél is rakott csak épp nem eleget. Na a lényeg hogy ki lehet ezt a hibát javítani, ha igen mi módon? Csak azért kérdem hogy képben legyek, mert ezt természetesen a kivitelező cég fogja megcsinálni :)
Egy aprócska kérdésem lenne, redőnytémában - remélve hogy nem nagyon offtopik: műanyag gurtnitokos redőnynél sikerült szétszedni a tokot, viszont szét is ugrott a gurtnit visszahúzó rugó. Viszont ezek után akárhogyan is igyekeztem, nem sikerült visszafeszíteni úgy, hogy ugyanúgy behúzza a gurtnit, mint korábban. Egy kerek fekete műanyag fedél ugrott le a rugóról, ezzel sikerült úgy-ahogy visszanyomni a rugót. De nem tűnik tartós megoldásnak.
a kukac előtti és utáni rész ugyanaz, az elejét írtad jól (ékezet nem kell).
De kérlek nehogy beírd ide az email címemet, elegem van a spamekből... Automatikus spamkereső progik szondázzák a fórumot, örülök hogy nem kapok rá spamet.
egyelőre egy teljes szobát újítottunk fel (cserépig leszedve minden belülről, padlófűtésre terített hőszigetelő padlószőnyeg helyett járólap, villany teljes újrahúzása, belülről 2x9mm gipszkarton + 5 cm légrés, tükrös párazáró fólia, fémvázra a gipszkarton.
Mindent én csináltam. A ház 90-91-es. a vakolat terranova 5 cm hungarocelles nemesvakolat. a szobáknak csak 1 fala külső fal, kutyaólosak, azaz a másik fal mögött még további fűtetlen 45 fokos tetősík van, a másik kettő faluk meg belső közfal.
én nemrégen cseréltem a 18-20 éves 10 centi üveggyapot 5cm-re magától roskadt (hiszen csak leterítve volt vízszintesen) tekercset 25 cm (10+5+10) kőzetgyapotra + visszatettem a régi tekercset letekerve a tetejére :)
így nekem vegyes, 25 cm kőzet 10 cm üveggyapot.
sajna csak az egyik szoba tetején, így nem tudom mennyit számít, hogy a mellette lévő két szoba az őskori roskadt üveggyapotot... Kérdeztem is a hőszigetelés topicban de cs*sztek rá válaszolni :(
Hátha itt vki :)
Mennyit számít ha két azonos m3-ű, azonos fűtésű (közös elosztóról padlófűtés, és csak az), azonos számú és irányú nyílászárós, azonos külső falazatú (30cm tömör tégla + 5 cm hungarocelles vakolat, szóval nem túl híres) tetőtéri, egymással egy szimpla tégla válaszfallal elválasztott tetőtéri szoba között az egyikben
a ferde 45 fokos sík 18 éves ócska de feldrótozott üveggyapot, fafödémen az említett 10->5 cm üveggyapot
a másik szoba ferde síkon 15 cm kőzetgyapot, födémen 25 cm kőzet + a korábbi 5-10 cm üveggyapot
lett terítve?
Lehetséges néhány fok hőm. különbség, vagy a "belső" hőhidak miatt ez csak álmodik a nyomor kategória? A többi szobát nincs pénzem megcsinálni mert csóró vagyok és időm sincs nagyon rá...
én nem mertem 20 cm-t írni mert lehet hülyének néztek volna. ugyanis itt nálunk még mindig 5 cm a homlokzati szigetelés..........................................
Én a sokak által ellenjavallott párazáró legegyszerűbb takarófóliát szoktam használni. Ennek feltétele, h alatta kajak tuti legyen a párazárás, így nem megy be a pára, ergo fölé felesleges a drága páraáteresztő. :) Ami meg bemegy, az oldalt ki is tud menni.
Az üveggyapotba nem költözik be a sok pici bogárka, mert szúr mint állat. A kőzetgyapot meg nem annyira de azért ő is tud szúrni. Ebbe sem költöznek ba a padlás állatkák. A legjobb (szerintem) fóliát raksz le a padlásra, és arra lepakolod a hőtükrös (kasírozott ) gyapotot esetleg hungarocelt. A vastagságról annyit mondok, hogy izlések és pofonok. Én minimum 10 cm-t raknék le.
Multkor mar erdeklodtem fodem szigetelessel kapcsolatban. Padlast szeretnem leteriteni uveg/kozet gyapottal. Valoszinuleg 10cm lesz, csak nem tudom, hogy uveg vagy kozetgyapot lenne a jobb. Ugy tudom az uveggel jobb dolgozni, de a padlason lako elolenyek(bogar, eger) belekoltozhet, es tonkreteheti. A kozetgyapot meg szuros. Annak a lerakasa mivel a legjobb, hogy az ember utana meg hasznalhato allapotban is maradjon. Koszi!
Én is hasonló okok miatt döntöttem a 3 oszlopos megoldás mellett. Mondjuk még pontosan nekem is ki kell majd mérnem, de szerintem "csalni" fogok és nem pont középre fogom tenni a középső oszlopot, hanem 20-30cm-rel eltolva. Nálam így lesz kényelmes a ki/be szállás.
nos, én nem rég néztem szét több helyen, mert én is kültéri bejárati ajtót kerestem. Sajnos valóban sokféle ajtó drágább mint 130eFt, sok meg épp ekörül az ár körül van. Sok függ attól, hogy mekkora, illetve milyen és mennyi üveg van benne. S még valami, fa bejárati ajtók esetében ugyanaz az ajtó, ha gyárilag van festve, illetve ha nincs festve (csak szépen összerakva és lecsiszolva)aközött 40-50eFt különbség van. Annyiból azért bőven le lehet házilag is festeni. (természetesen csiszolás, alapozás, több rétegben festék/lazúr stb.)
Egyébként magánvéleményként: igen, 130eFt az igenis sok egy bejárati ajtóért.
Most még azt áruljátok el, hogy ha eléfalaz egy 30-as, vagy 37-es Ytongot, mennyiben más a helyzet? Az Ytong falban keveset fog esni a hőmérséklet, a mögötte levő téglában nagyot. Tehát az Ytong-tégla határon lesz kb. 10 fok, és az a téglában "esik majd le" -20-ra. A másik, amit nem értek (nem kötözködni akarok, tényleg nem értem) Emlékeim szerint hőtechnikai számításnál a hőmérséklet esést a falazat vastagságában lineárisnak kell tekinteni. Akkor egy hagyományos, szigeteletlen, egyrétegű falazat miért nem fagy szét? Elvileg ott is falazaton belül van a fagypont.
Van is,de ő rámutatott a baromi nagy tűzfala,hogy azt felfalazzuk. Na most az nem kevés pénz. Póbálunk egy jó és olcsóbb megoldást találni . Ha a falazás kiváltható akkor azt választjuk. Ragasztani mi is tudunk,falazni nem :-/
Kívül nem a belső melegtől fog fagypont fölé menni a tégla hőmérséklete. BTW írtam, h kívülről is kell hőszigetelni, vmint itt az a szitu, h egybeépített ház van, a szomszéd padlásterében van a fal túloldala, ott csűnya lenne, ha vizesedne. :)
Sziasztok! A segítségeteket kérném.Építkezek és most kéne cserepet vennem.A Bramac Római Protector és a Mediterrán Danubia közül akarok választani.A Bramac persze név, de tényleg 45ft/db-bal többet ér a Mediterránnál?Méretei súlya kb egyforma. Szóval a kérdésem, aki már tett fel Mediterránt: -érdemes ezt választani a Bramac helyett -milyen az átfedés, passzolnak olyan szépen egymáshoz, mint a Bramacnál -akinek esetleg régóta van, tényleg ez sem mohásodik,koszolódik? Köszi előre is.
Ez így ebben a formában csak akkor igaz, ha kihagyod a párazárást. Ha van párazárás, akkor a falnak nem lesz baja, mert csak akkor fagy szét, ha a pára a harmatponton kicsapódik, és víz lesz, ami megfagy, és tönkreteszi. Szal lehet bennt is szigetelni (tetőtérben kínálkozik ugye), csak jól kell párazárni.
Én is fogok tetőtérben belülről tűzfalra nikecellt tenni, és kell párazáró fólia. Felcsavarozol léceket a GK lemeznek, közét kitöltöd nikecellel ragasztva, és kalap, mehet rá a fólia. Csak nem ártana kívülről is... Ja, és a lakott terület fölé kellene szigetelni fennt is 1métert a hőhíd végett.
Én a következöt javasolnám.Gipsz karton profilbol vagy fábol csinálnok egy vázat 5-7,5 vastagságban ,kitöltenétek gyapottal vagy nikecellel + tökör folia,és mehet rá a gipsz karton! Könnyü is,nem is jár nagy kosszal,és szigetelve is van !
Viccen kívül: milyen viszonyban vagytok a szomszéddal? Mert a legegyszerűbb lenne az ő "padlás oldalán" szigetelni. Az hőtechnikai szempontból külső oldal, kevesebb problémával, és nem is jár akkora kosszal, illetve könnyebben takarítható. (Feltéve, hogy nálatok már ki van alakítva a lakás, és most utólagos hőszigetelés készülne.)
olyan felosztásban gondolkodtam, hogy középen maradna 3 m fesztáv, és ettől 1-1.2m-re lenne a két szélső.. lehet, h nem is kell 3 m egy kicsit kevesebb is elég, és ebben az esetben könnyű megállni + az ajtókat ki lehet vágni/nyitni maximálisan... nálad a 3 oszlophoz milyen beálló szélesség tartozik?
statikailag biztos. h elég, de ha nincs elég szélességed, akkor macerás lehet a mozgás. Konkrétan, ha 3 oszlopod van, akkor vagy az egyik szélre kell húzódnod, elöl nyitsz, és a másik oldalt jó eséllyel kb mindkét ajtó nyílik valamilyen szintig, v nem. (szúrj le 3 karót és próbáld ki)
4 oszloppal soronként hülyén nézne ki? Én is hasonlón agyalok, és azt számolom, hogyha szélességre 3m-t szánok, akkor középen lehetne egy 3m-s rész, és akkor biztos nem ütközne neki az ajtó...
Nálam is 6 láb 10*10-esből. A két szelemen nálam szintén 10*10-es. Ha karpántok alatt azokat a 45fokos alátámasztókat érted amik az oszlopok és a szelemen közt vannak akkor az vagy 5*10-es vagy szintén 10*10-es még nem döntöttem. A szarufákról meg ugye most kértem Tőletek ötleteket.
Itt pl a legkisebb terheles amivel szamol 100kg/m2, es 15-os osb-re 70 centinkenti szarufat ir. Ha nagyon sporolsz, akkor 12-est teszel, de 60 centinel nem ritkabb alatamasztasra, es figyelve maszkalsz rajta, hogy csak szarufa fole lepj.
Es az 5x10-es a minimum, elere allitva. Siman lehet hogy az is keves!
nyitott kocsibeállót tervezgetek, s a "féltető" /nem tudom mi a szakszerű neve/ szerkezetével kapcsolatban kérnék segítséget. Szerintetek 3,75m-ös fesztáv esetén (enniyt kell áthidalni) elegendő az 5*5cm-es fa ha csak cserépléc+műanyag trapézlemez vagy 6-os OSB+zsindely kerül rá? Vagy tartani kell tőle hogy elkezd szépen majd belógni és inkább tegyek 10*10-eset?
Igazatok van, le kellett volna mérnem, de lényegen nem vátoztat, hogy nem küldik az újakat. Ha akkor visszaküldöm, akkor is több hónap mire legyártják a jókat. És most még mindig nincs ablak. Tegnap este ugye fél 6kor derült, ki hogy el sem indult a kocsi, aminek 6körül már szállítani kellett volna. Ma reggel negyed 8kor hívtak, hogy elindult, legkésőbb 11-re itt lesznek. Természetesen nem jöttek, az kapcsolattartó meg már szimplán fel sem veszi a telefont. Ezért kikerültem és felhívtam a cég tulajdonosát, aki közölte, hogy délben, most pakolják még csak az autót. Elmeséltem neki, hogy mi történt a tegnapi meg a mai szállítással, és azt mondta, hogy utána kérdez, mert ő nem is tudta, hogy mi ilyen ígéretet kaptunk, tegnap este ill. ma délelőtt jön az ablak! Visszahívott, hogy elindult már tutira, 3körül itt lesz, és hogy megbeszéli a testvérével, aki a másik tulajdonos, hogy milyen kártértítést tudnának adni. Most várom a telefont. Hozzáteszem, mi már a kapcsolattartótól megpróbáltunk vmik kevéske kis kártérítést kérni, mindenre azt mondta, hogy nem áll módjában. Mondta ezt ő úgy, hogy meg sem kérdezte tulajt. Most hívhattam kb. negyedszerre az asztalos brigádot, hogy ne vonuljanak ki hozzánk, mert még nincs ablak. A pofámról meg leég a bőr. Ennyi pénzért elvárhatom a megfelelő kiszolgálást és minőséget. Szerintem! Egyébként úgy gondolom, hogy egy építkezést igenis le lehet bonyolítani, bárkinek, aki tud rá időt szánni. Miért kellene nekem egy cégnek több millióval többet fizetni, hogy aztán az se legyen benne a házamban, amit kifizettem. Sajnos itt, ahol lakom nem jókat hallani az építtető cégekről. Én csak azt nem értem, hogy miért kell hazudni? Meg nem fel venni a telefont. Miért nem mondja meg, hogy csak ma délkörül indul az autó, ha a fene fenét eszik is. Akkor is dühítő, de legalább nem telefonálgatok, és nem eszem az ideget, hogy hol van már a kocsi. Na mindegy, ez egy cirkusz cég. És sajnos mi lettünk benne a bohócok!
Simán le lehet vezényelni egy építkezést..sajnos inkább sok az ügyeskedő , kokler cég és mester és nehezebb megtalálni az ár/értéknek megfelelőket...
Vásárlás és munka elött 1-2 évvel már érdemes figyelni a piacot és tájékozodni a mesterek számait/referenciáit gyűjteni...a legjobb levél a jól elvégzett munka...és az elégedett megrendelő...
A mai rohanó vilagban inkább az a baj, hogy nem akar senki sem piac kutatásra pénzt/időt/energiát szánni...ha kigondol valamit az legyen meg hamarjában és pont akkora és a legolcsobban mint amire ő gondolt...no és persze baráti áron...és minimális utánjárással...
Tudni kell, hogy időt kell szánni mindenre...az elején a kiválasztásba fektetett idő busásan térül meg később...
Ablakot pedig csak úgy szabad rendelni ha már megvannak a nyilás méretek és azt lemérték... egyedül csak a nagyobb és nevesebb gyártóktól szabad csak úgy rendelni , hogy méretre előre... a másik dolog , hogy az átvételnél egyesével le kellett volna ellenőrizni a nyilászárókat, hogy azt kapja az ember amit megrendelt..ha nem akkor azt a tételt nem veszi át..hibás teljesítés miatt..amit ráír a szállítóra... valamint célszerű az ablakosokkal szereltettni...nem mással...
Azért írok most a fórumban, mert mi épp építkezünk, ill. már beköltözés előtt állunk és nagyon megjártuk a nyílászárós céggel. Hol kezdjem? Talán ott, hogy még vmikor márciusban rendeltük meg a műanyag nyílászárókat. A cég azt mondta, hogy szóljunk oda beszerelés előtt 6 héttel, hogy biztosan kész legyen mire be kell szerelni. Ehhez képest kb. 3 héttel a megrendelés után, vagyis 5 hónappal!! a beszerelés előtt úgy döntöttek, hogy kiszállítják. Ebből még nem csináltunk nagy problémát, hiszen tudtuk hol tárolnia. A bejárati ajtóval, már akkor is probléma volt, nem azzal az üveggel hozták ki amivel kértük. Megkérdezték nem néznénk-e el nekik? Hát nem. Az ember ugye 20 forintért is azt várja, amit kifizetett , hát még 130 ezerért. Arra ígéretet kaptunk, hogy kb. 2 héten belül kicserélik, ebből úgy egy jó hónap lett. Még ezt is lenyeltük. Igen ám, de miután kihozták az újat, kiderült, hogy nem jobbost hoztak, amit mi rendeltünk. Megint vissza ez egész. Mire kb. 2 hónap után megjött a második új ajtónk, vhogy lemaradt róla felülvilágító, ami pedig eredetileg úgy lett rendelve, még a nyílás is akkorára készült. Tehát vissza. Ekkor már kínomban nevettem. A legnagyobb sok akkor ért, amikor kb. másfél hónapja, úgy döntöttük, hogy akkor berakhatjuk legalább az ablakokat, kiderült, hogy nem a névleges méret szerint gyártották le. Tehát a mi 150x150-es nyílásunkba, legyártották a 150x150-es ablakot. Ergo, nem hagyták el a két centit a beszerelésnek. Ekkor kiakadtunk. Pláne, hogy mi után ezt mi jeleztük a főnöknek, még olyan hangnemben beszélt, mintha legalább is mi gyártottuk volna le rosszul. Miután "megenyhült" felajánlott 40 ezer forint kártérítést. Vicces nem? Természetesen elküldtem melegebb éghajlatra és követeltük, hogy gyártsák le újra, vagy perre megyünk. Nekünk meg van a megrendelő lap, tudjuk bizonyítani, hogy a névleges méret van rajta bekarikázva. Tehát mi nem hibáztunk! Természetesen szabtunk egy határidőt, hogy mikorra gyártsák le, hiszen már így is csúszott több hetet ezmiatt a beköltözés. Mert ugye a gázos addig nem meri felrakni a kazánt, meg a radiátorokat, a villanyos ugye nem meri addig bevezetékezni. Nem beszélve arról, hogy le kellett zárni vhogy a házat, hiszen ment oda a burkoló anyag, a burkoló gépei. Ezt úgy oldottuk meg, hogy beraktuk a beltériket, és a garázson is kész volt már a kapu, tehát oda bezártuk. Szóval nagy nehezen! elkezdték újra gyártani. Kikötöttük. hogy szept. 22.re kész kell legyen. Természetesen nem lett. Közölték, hogy 30.-ára tuti kész, és még aznap, de legkésőbb másnap szállítják. Na mi lett? Most van 2.-a. Ma már tényleg meg kellett volna érkeznie, hiszen elindult elvileg a kocsi. Most este hatkor derült ki, hogy a sofőr nem indult, mert állítólag nem is tudja, hogy jönnie kellett volna ma, csak holnap. A főnök meg azt mondja, hogy ő érthetően elmondta, hogy ma. Én meg reggel (immáron harmadszorra) rendeltem a házhoz az asztalost, aki betenné az ablakokat. Közölte velünk, hogy jelentsük fel, de nincs ember, aki ma már elhozná, de holnap délre biztos itt lesz. Csak azért írtam le, hogy mindenkit óva intsek ettól a cégtől, aki nyílászáró-rendelés előtt áll. Ide a nevét kiírni nem akarom, de hívjatok fel nyugodtan, és megmondom melyik cégtől Ne rendeljetek! 70/39-66-789
Ez az óradíjas vagy napidíjas dolog nem egyszerű. Nekem kijöttek hárman lábazatot csinálni, és azt mondták hogy napi díjban megcsinálják. megegyeztünk egy összegben, és nekiálltak a következő héten hétvégén. A szombat reggel nyolc helyett 13 órakkor jöttek és este 19 kor elmentek. Másnap ígérték, hogy reggel 8-ra jönnek....., 12 órakkor bírtak odatalálni. Pedig a cím nem változott......, este 17-ig voltak, azt leléptek. Igaz megcsinálták a melót. De istenem annyira barmok voltak, hogy azt mondtam nekik ,hogy nem fizetem ki az egész napos bért, mert nem voltak reggeltől, hanem csak déltől....., erre azt mondták hogy OK! Na mindenkinek ilyen melósokat kívánok. Mellékesen most szombaton reggel nyolcra jönnek.............(vagy délre):)) De ez már sajnos nem napidíjas lesz.........2000 Ft/m2 a lábazat burkolása szeletelt téglával.
Per eseten nagyon is. Pld ha betonozasi technologiai leiras eloirja hogy 10-fok alatt nem lehet onteni es megteszik emiatt a szerkezet nem megfelelo amiatt nem hajlandok fizetni erte akkor megnezik a naplot milyen homersekletet mertek, ha a meresek 15 fokot mutattak akkor bonyolodik a bizonyitas, ha viszont 7-5 fokokat irtak be egyertelmu ki viszi el a plusz koltseget.
Hocsa A rovarháló amit kitaláltak oda, a veréb nem megy be de az apróbb rovarok ugyanúgy járnak ki-be, talán a szúnyogháló jobb. a szellőzés meglesz azon keresztül is.
A PVC fólia "definíció" szerint párazáró. Hogy ez a mezőgazdasági PVC fólia mit tud, vagy mit nem tud, azt nem tudom. Szerintem ez is párazáró, ha már egyszer PVC fólia.
De az nem gáz, hogy kővel megemeled 5-6 centivel legalább a terasz meg a járda szintjét? Vagy ez be lett tervezve? Amúgy vannak elég szép, követ utánzó járólapok.
burkoló lapon nem gondolkodtam, mert inkább valami kővel csinálnám...., de nem tudom milyennel..., meg hát az ár is számít... Feltörni a járdát körbe, és a teraszt, arra már én is gondoltam, csak az a gáz hogy a járda és a terasz együtt 70-80 m2......hát nem szeretném egyedül ha meg valakivel csináltatnám az meg horror pénzbe kerülne....
Gondolom akkor nem akarsz nagyon vastagon rádolgozni. Én is gondolkodtam már rajta, mivel lehetne az egyébként magasan lévő járdát burkolni, de aztán lemondtam róla. Majd alkalomadtán felverem az egészet... Kültérre szánt burkolólapon nem gondolkodtál még? Fagy ellen mondjuk elég jól meg kell csinálni, de talán nem olyan drága. Bár ez relatív.
Sziasztok! Ha valamelyikőtök újított fel az elmúlt pár évben lakást Budapesten, az legyen szíves írjon nekem, mert lenne pár kérdésem! Emailcímem publikus. Köszönöm!
az 5 cm és a 10 cm között árban nincs nagy különbség. Haszonban viszont igen...., én semmiképp nem tennék fel 5 cm-t. Minimum 10-et. Nekem 10 cm üvegyapot van, de jövőre lerakok még 10 cm gyapotot, lehet hogy hőtükrösset...., még nem tudom.
Erdemes 5cm uveggyapottal leteriteni egy padlast csaladi haznal? Lenne merheto haszna a futesszamlaban, vagy az 5cm nagyon keves. Jelenleg semmifele szigeteles nincs a fodemben,ezert gondoltam hogy megprobalnek 5cm uveggyapotot elso korben.
az a legres az miert jo? telen mit csinal a legressel? A légrés szigetel, mert a levegőnél nincs jobb szigetelő anyag... nyáron nem fog bemenni a meleg (a légrés miatt) télen mega hideg nem fog bemenni (a légrés miatt) a ket falat mi koti ossze? vagy meg lehet csinalni hogy tok kulon vannak, es megis szep parhuzamosak? A két fal párhuzamos, és az áthidaló köti össze mind a ketto teherviselo, vagy csak az egyik? a teherviselo milyen vastag? mind a kettő teherviselő
tájolás fontos, déli tájolás, és ott ablakok, északon meg csak a fal plusza a szigetelés. Mit remélek? én sajnos sokat nem mert már megvan a házam. 20-25 cm homlokzati szigetelés, 1,1 vagy 0.7 K ablakok, 20-30 cm födémszigetelés, és a háznak a enrgiaigénye alacsony lesz amiből következik, hogy keveset kell fűtened. a fűtésnél padló illetve falfűtés, és mennyezet hűtés. Ebből következik, hogy a napkollektoros fűtésrásegítésnek nagyobb lényege lesz, de így sem fogja kiváltani a gázt vagy bármi nemű más fűtési rendszert!!
Mert a vályog nem annyira tömör, mint a tégla. igazából úgy kellene építeni szerintem, hogy egy sor tégla rá polisztirol 5 cm légrés és még egy sor tégla azaz 2 fal és közte szigetelés és légrés.....ott ahol lakom, ott van egy ember aki így épitkezik
....ja és persze a födémre is minimum 20 cm, és 1,1 K nyílászárók, de lehet őket duplán is rakni. nem kell drágábbakra költeni, mert nem éri meg...., ha érdekel bővebben akkor tudok rá páját....
a véleményetekre lennék kíváncsi, valamint a tapasztalataitokra: Mi a különbség a Mátratherm és a Porotherm téglák között. Az árat leszámolva, mert azt tudom, hogy a Mátratherm olcsóbb. De valyon megéri abból építeni?
Milyen térkőt javasolatok, mit érdemes lerakni járdára, ahol csak gyalogos forgalom lesz. Mik a tapasztalatok, meg ilyenek....., vagy ez nem egy fórum???:))
Szeretnék a házam köré valami térkövet...., de nem tudom ,hogy milyent. Voltam sok helyen, érdeklődtem, de semmi. Kőkereskedőket körbejártam, és mindenki mást mond! Az egyik ,hogy ez a jó és tuti, a másik az nem jó és szar, a harmadik ,hogy az előző kettő egy nagy szar, az a jó amit ő árúl, és így tovább..... Gondoltam itt Tőletek kérek segítséget, hiszen nektek van tapasztalatotok. Annyi ,hogy nálam már van kész járda, körbe van betonozva a ház. Nos ezt a járdát nem igazán szeretném felbontani, mert hát nem kis meló. Azon kívül van egy 30 m2-es teraszom amire szintén terveznék valami jó térkövet. Persze az árakban nem szeretnék elszállni. Ha nem érdekelne az ár akkor nem itt irogatnék....:) A ház lábazata szeletelt téglával lesz kirakva...., ha az időis úgy akarja akkor már most hétvégén. Várom a hozzászólásokat
Korábban öntött vascsövet, köagyagcsövet ill. azbesztcement csövez is alkalmaztak lefolyóként - föleg falakban aljzatban. Az iduló szakaszok pedig általában ólomból készültek.
Nálam, legalábbis a falban amit láttam több helyen, szürke színü nem vas és nem müanyag cső van. (nem tudom az anyag nevét, olyan lehet mint a szürke pala. Nem olyan vékony, csak az anyaga hasonlít rá. )
Gondolom, ha a falban ez a szürke színü cső van akkor az aljatbetonban is olyat tettek.
Ha az első toldásig felszedem a betont és ott teszem hozzá a másikat akkor remélem a két átmérő passzolni fog.
Mint megtudtam, salakbeton vagy gázbeton fal. Hívtam inkább kőművest, pikk-pakk felfalazták ytongból a lyukat. Azt mondták, hogy állni fog kötögetés nélkül is, annyi volt, hogy néhány sor ytong belelóg a betonfalba 20-25 centire (itt nagyobb lett a luk az ajtónyílás oldalán, amikor kiszedtem a tokot).
Fényeregtető, ami becsatalkozik a lakóépület oldalfalaiba (saroknál lesz toldva). Ezért "félek" a bádogos melótól, mert ott ténlyeg jól le kell zárni a a víz útját (se a falaknak, se a tető alatti részbe ne jusson felesleges víz). Na majd meglátjuk! :)
Gondolom, hogy szeglemezes tetőnél is van egy kinyúlási maximum határ, ami a tető statikájából adódik, attól függetlenül, hogy ez elméletileg önmagában megálló szerkezet, ha jól tudom. Szóval annyi a túllógás, amennyit te jónak és esztétikusnak tartasz. Szerintem 80cm nem rossz szigeteléstől számítva. De azt a benapozást is figyelembe illik venni, az ablakok szemöldökmagasságát stb. Ez az én véleményem :)
Mi lenne, ha ott tennél egy szélesebb fóliát belülre egészen fentről, ahol nyílást vágtál? És ami bekerül a váltásnál oldalról, az erre a fóliára folyna rá. Kérdés, hogy belül alul ki tudod-e vezetni, mert ez lenne a másik kritérium.
Nálam HILTI-vel történt, néhány cm beton takarás volt rajta, probléma mentes volt. Persze sokat segített az új szerelvény elődje, ami öntöttvas, réz kombináció volt. :)))
Ha beépítés utólag történt akkor áruld el a titkát, hogy hogyan lehet kivésni a betont ahova a a tisztító csonk kerül úgy, hogy a bent maradó cső ne repedjen meg.
Ez a tisztítócsonk, közvetlenül a pillangó szelep után van befelé, nem is a csatorna rendszer tisztítása a feladata, de ha beszorul valami a pillangó szelep alá, vagy kétségeim vannak a működésével kapcsolatban, kinyitom, benyúlok, vagy benézek.
Mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy a tisztítócsonk az alagsorban házon belül lenne. Nem elképzelhetetlen, csak ha a csatornát tisztítani kel akkor azt jobb az udvaron végezni.
Huhh nem kis meló volt... így amatőrként, a profik meg röhöghetnek.
Belülről ment a dolog, de sajnos nekem nem fólia van, hanem furnérlemez, és azon 3 réteg egymást átfedő kátránypapír.
Így sajnos a brutális módszer működött...
1. lyuk fúrása a furnérba (hiszen homogén furnérfelületet látok) 2. kicsi 20 centis kör vágása 3. cserepek között papírfecni átdugása 4. lentről megnézni hogy nem talált, a hibás cserép kettővel feljebb, eggyel balra. 5. kellő helyen jókora félméteres lyuk vágása dekopírfűrésszel (cseréplécek kímélése) 6. cserép kicserélése alulról 7. igenám, csakhogy hogyan pótoljam be a lyukakat?
én azt törpöltem ki hogy fóliát bedugtam fent a kátránypapír ALÁ, alul pedig ráfektettem a kátránypapírra, így a felülről jövő víz szépen átcsurog.
Igenám de mi van az oldalról jövő áldással? kicsit oldalról jövő vízzel? Azon a ponton, ahol a fent aládugott, alul feléfektetett fólia vonala "keresztezi" a furnérlemez vonalát (hiszen valahol a közepén ezt muszáj megtennie) ott simán leázik a rendszer...
A mentő ötlet sajnos későn érkezett :( Az igazi megoldás egy sor cserép visszaszedése, és a keletkezett "létrán" felsétálás lett volna. A cserépléceim min 5x5, de inkább 7x7cm-esek.
a magasság ahol dolgozni kell, kb (a talaj nagyon erős lejtése miatt) kb 11-12m.
a tartóvasat már leírták, én csak 1 dolgot szeretnék kérdezni: - mekkora lesz a beálló alapterülete? én is szeretnék csinálni, de szerintem a 6x3 m nem lesz jó, ha középre rakod az oszlopokat...
Márpedig nyugodtan nekiállhatsz egy ekkora tetőnek. Ha lesz következő házam, azon én fogom a tetőt is csinálni. Persze kell hozzá segítség, egyedül nem lehet felrakni a szarufákat, szelemeneket. Nyeregtető lesz? Nem biztos hogy kell bádogozás hozzá, tetőformától függ.
Ja belülről kéne megoldani, ha a tetőtér nincs beépítve. Ha van is fólia, lehet hogy odaférsz a két fólia között, 1,5 m széles a fólia manapság. Én hódfarkúval játszottam el ugyanezt tavasszal, mondjuk azok másképp kapaszkodnak egymásba (kvázi sehogy), a Bramackal lehet hogy nem olyan egyszerű, de az biztos hogy megoldható a fél tető lebontása nélkül.
A törött cserepet meg beveszed, vagy ledobod, az új cserepet meg elforgatva ki lehet dugni.
Ahogy írták már, én is azonos véleményen vagyok, azaz nagy rizikó kijebb rakni a falat. Én nembővíteném így, az fix. Belül válaszfal odébb rakásával nem lehet teret nyerni?
Áhá, értem, köszi. Alatta hőszigetelés lesz, pontosan beállítva a vastagságot, legalábbis ez a cél :) De inkább abból is csiszolnom kell a lejtés végett.
Kösz' a megelőlegezett bizalmat! :) Az az igazság, hogy ebben semmilyen tapasztalatom sincsen, míg a kőműves melóban igen. Meg valahogy úgy vagyok vele, hogy a tető az mégis csak fent van, ha le akar jönni az nem jó. Szóval inkább nem kísérleteznék vele, pláne nem ha most ősszel neki tudok kezdeni és még időben szeretném is befejezni! Bádogos melóról nem is beszélve!
Köszi mindenkinek a segítő hozzászólást. Még egy kérdés, ha lebetonoztam azt az u alakú vasat, mennyit várjak vele amíg rátehetm az oszlopot? Mert úgye azt meg ütögetni fogom, mikor rárögzítem a "kötőelemeket". 3nap?1hét?2hét? Előre is köszi. Ja, van ennek valami neve? Rákeresnék a neten s hogy valami jó áron vegyem meg.
van a cserép alatt fólia? ha nincs akkor nagyon egyszerű, alulról. ha van, akkor bátorság! ha nincs olyan létrád, amit feltehetsz, akkor leszedsz annyi cserepet, aminek e helyén fel tudsz mászni, betenni az új cserepet. aztán lefelé jövet mindet visszateszed.
sziasztok, SOS segítséget szeretnék kérni. Tényleg SOS sajnos...
Két szintes házunk bramac alpesi tetőcseréppel van burkolva, ma éjszaka hajnali kettőkor bazinagy robajra ébredtünk, visszhangzott a tetőtér.
Az egyik cserép (a tető kellős közepén, 18 éves) ferde vonalban eltört (mint mikor vkinek letörik a foga) és jókora zajjal végigcsúszott a tetőn, bele az ereszcsatornába.
Mivel tél előtt nem hagyhatom így, ezt meg kell javítanom. Igenám de hogyan? Hála az égnek vagy 5 dbb tartalék cserép ott csücsül a tetőtérben, de mi a módja?
1. van vkinek rajza egy sima 45 fokos nyeregtetőre milyen szerkezetet kell barkácsolni ami a gerincen megáll, és arra létra vagy akármi ráakasztható hogy lejjebb másszak a tető közeépig? 2 emelet (tető tetején már 3 emelet) magasan így is össze fogom sz*rni magamat a magasságtól, de legalább megoldható legyen...
2. mivel az összes cserép leszedése és egyéb finomságok értelemszerűen nem jöhet szóba, tudna vki segíteni hogy hány cserepet és hogyan kell kiékelni ahhoz hogy a tört cserép darabját le tudjam emelni a cseréplécről, és hogyan tegyem fel az új cserepet?
A tetőn jelenleg emberfejnyi lyuk van, és csak ma tudom megcsinálni, ma van szélcsend és ma nem fogok dolgozni (mármint a rendes munkámat) emiatt...
A sor tetejen odaprobalod a kovetkezo ytongot. Osszejelolod a fallal. ytong elvesz, betonba ovatosan 6-os lyukat belefur 8-10cm melyen. 20cm 6-os betonvas levag, lyukba beleut. Ytongba is belefur. Ragaszto, es az ytongot a tuskre rahuzva teszed oda.
Ahogy masok is mondtak: Mindenkeppen vegyel ilyen nyeles U alaku vasakat. Ha jo helyen veszed, 1000-1300 per darab. A nyele minnel hosszabb legyen. Ugy kell lebetonozni, hogy minnel tobbet ki is alljon a betonbol. Igy a fanak semmi koze nem lesz a foldhoz.
Ha alulrol kell feltenni, akkor ugy szoktak, hogy a gerenda szelebe U szegeket utsz, (vagy tuzogep), feltuszkolod a paplant, es cikk-cakkban vekony drotot huzol ki, az tartja. Utanna feltuzod a foliat a gerendakra, leragasztod az illeszteseket.
Ezt én is szeretném tudni :) Az összes fal mészhomoktéglából van, kivéve ezt az egyet, egy 3,5x2,8 m-es fal egyébként. Zsaluzásra nem sokat adhattak, levertem róla a vakolatot, tiszta rücsök az egész.
Vannak erre a célra acélból gyártott és tüzihorganyzott elemek, amiket lehelyezel a betonba és abba állítod bele a 10*10-es fa oszlopokat. Így a talajnedvesség, de még a tíz-tizenöt cm-es hó sem okoz kárt bennük. :)) efvill
A födémgerendák közé hogyan rögzítjük az üveggyapot, ha a a gerendák felett deszkázat van. Az üveggyapot és a gipszkarton közé párazáró fóliát szeretnék. Ennek a rögzítési módjában is segítsetek. Köszi
Szervusztok! A társasházunk udvarnának végén van egy garázssor. Ennek hullámpala teteje van, ami az elmúlt 30 év során elöregedett, több helyen befolyik a csapadék, beázik a tető. Hagyományos palát nem akarok feltenni, mert azóta kiderült, hogy azbeszt tartalmú, de van-e valami olyan tetőfedőanyag, ami kivitelre hasonló, de más az anyaga, pl. műanyag? A garázsszomszéd ugyanis nem akarja cserélni az ő részét, ezért a miénknek továbbra is passzolnia kellene a szomszédéhoz.
Csinálnék egy nyitott "kocsibeállót", féltetővel, 6db oszlop tartaná. Fából tervezem. A 10x10-es oszlopokat letenném a földbe kb 50cm-et, hogy stabilan álljanak. Szerintetek, hogy lehetne a legtovább megvédeni az oszlop talajban lévő részét? Kezelés+kátránypapír, vagy csak egyszerűen öntsem körül betonnal?
Nagyon régen van beton. Ha van tervrajzod a alkásról esetleg a kk-nal az egesz hazrol megnezheted mivan ott. Lehet anno valamit igy erositettek meg a haboru utan. Vagy anno csereltek a hazban a fagerendazatokat a szinteken es vasra csereltek ki es egyes falakat meg kelett erositeni es igy oldottak meg.
Van olya kőzetgyapot, ami szintén összeroskad. Nézegess Isover katalógust pl, ők csak üveggyapotban utaznak, a kulcsszó a testsűrűség. Csak ami elég sűrű ahhoz, h ne roskadjon, az dupla annyiba kerül, mint amit akcióznak. :)
Nem falazóblokk, tényleg tömör beton :) Tátottam a szám, hogy is került ez ide egy majd' 100 éves házban... Fürdőszoba és a folyosó között van, szóval nagy elvárások nincsenek a fallal kapcsolatban, lehet megpróbálom magam beépíteni ytonggal vagy válaszfaltéglálval. Ilyen kötőelemet hol lehet találni, milyen néven keressem?
Volt a kisméretü tégla élére állitva - ezt mondták kantra falazásnak és volt ez a másik (" de valami parketta szeru mintaba raktak") - ezt katona kötésnek nevezték - jó stabil lehetett főleg kerítéseknél volt divatos. Viisza a kantra : csak ügyes kömives tudta megcsinálni. Menetközben ledölhetett !
Nekem ilyen is volt ráadásul 3.2 m magas falnál . Ügyes volt a kőmíves. Ma ilyenek már nincsenek !
Építkezés közben vagyok, és az előszobába keresek nem mázas, vagyis anyagában szinezett gres lapot, fehér színben. Természetesen tudom, hogy tiszta fehér nincs, csak olyan 'mákos' szerűség. Nekem pont olyan kellene. A gond: sehol nem találok. Tud valaki segíteni? Budapest és dék pest(megye) jöhet számításba.
Mindenkinek köszönöm a normázott árakhoz kapcsolódó hozzászólásokat.
Az az igazság, hogy a 4 éve kapott komplett tetőfelújításos árajánlatok esetén mindegyik ilyen volt, azaz valahonnan (gondolom szg. programból) vett normák alapján voltak az egyes munkafázisok, lépések árazva. Külön az anyag és külön a munkadíj rész. Most egy jóval kisebb volumenű munka lenne (20 m2 alapterületű melléképület --> 28 m2 tető [lesz egy kis beálló rész is falazás nélkül]). Az évekkel ezelőtti árajánlatok adatai sajnos nem igazán jelentenek jó alapot, amennyire látom. És még egy szempont: az az igazság, hogy a tetőn kívül mindent saját erőből csinálok, és egy ilyen volumenű ács/tetőfedő/bádogos munkára sajnos nem találok vállalkozót. Eddig egy van, tehát nincs mihez viszonyítanom. Nem gondoltam volna, hogy ilyen gondban leszek nemhogy a megfelelő ember kiválasztásával, de egyáltalán a lehetséges kivitelező megtalálásával! Na mindegy, ez már az én problémám! :)
Ha még hozzá tudtok tenni valamit a témához, akkor azt megköszönöm!
valoszinuleg. csak drotozni kell, es ertenie kell a dolgot a szakinak. regen csinaltak elere "kantra" rakott teglabol valaszfalat, de valami parketta szeru mintaba raktak.
Egy kis tanácsra lenne szükségem kőmüves munkában...
Van egy régi tégla építésű ház, ebben pedig beleütköztem egy 6cm vastag beton(?) falba. Ebben a falban egy ajtónyílást kellene befalazni. Kisméretű tégla élére állítva vajon elég stabil lenne?
Az en hazamban az van. Az elozo tulaj vette. Mivel gyarilag fix a szelessege, ugyanolyan osztassal kell lecezz alatta. tehat a szarufaid koze valoszinuleg nem fog passzolni. ha meg szabod, akkor elveszik minden elonye.
Mielött a cső kimegy a picéből azt jelenti, hogy még a falon belül, ugye?
Különben ha a falun kivül lenne akkor ott kellene készíteni egy 1 m mély aknát.
És ha a csatorna a külső fal mellet fut közvetlen (nem tudom, hogy hol van) akkor a lábazat mellett kellene lenni az aknának ami nem lenne éppen jó. Bármilyen jó lenne a teteje az eső beszivárogna az aknába és onnan a lábazaton át az alagsorba.
A baj az, hogy a betont is fel kell vésni, ahhoz, hogy betoldjam a visszacspószelepet a csőbe. Nem tudom, hogy a vésés során a cső nem sérül-e meg, mámint az a része amit nem bontok meg.
olcsobb paraatereszto (mikroperforalt, kisebb ateresztokepesseggel) mastermax, solflex. Ezek 2-300ft/m3. a solflexbol van ami hotukros es paraatereszto
en a vegen dupont tyvek-et vettem, 430/m3 koruliert, ez paraateresztobb, de nem tukros.
dupontbol a tukros paraatereszto 6-800ft.
a csucs allitolag a dörken, de az 1300-1800ft/m2, dragabb mint egy atlagos cserep.
A lista amit irtal szokasos, es nincs vele semmi baj.
Nehany dolog, ami segiteni fog eligazodni:
1. az a kasirozott uveggyapot az tok jo! A kasirozas rajta hotukor, es parazarol. Ha azt teszed a lakas fele, es az illeszteseknel hozzavalo fenyes ragasztoval osszeragasztod, meglesz a parazarasod, es egy hotukor is a lakas fele. Egyesek szerint kell legres a gipszkarton es a folia koze hogy a hotukor mukodjon, de baj nem lesz belole ha nincs.
2. a cserep alatti folianal is hasznos ha tukros, kifele levo tukorrel, hogy a forro csreeprol jovo sugarzo hot nyaron visszaverje. az olyan folia, ami hotukros is, es paraatereszto is, baromi draga.
3. van tobbfele paraatereszto folia! a benabbak nem merik leirni hogy erintkezhet a szigetelessel, a jobbak (ezek jobban paraateresztok) le merik irni.
4. a kulso folia es a szigeteles kozott mindenkeppen lesz azert levego valamennyi. az eresznel erdemes ennek a ternek is valami szellozest kialakitani a szarufak kozott, ne legyen teljesen zart.
5. a folia es a cserep kozotti legres a nagyon fontos! es az, hogy ennek az eresznel legyen nyilasa ahol jo sok levego be tud menni, meg a gerincnel legyen lehetosege a levegonek kimenni. szellozocserep vagy vagy speci kupcserep. nyaron a cserep bazi meleg, 60-70 fok akar. ha megvan a res es a nyilasok, akkor a forro levego felszall, es a gerincnel kimegy. alul az eresznel meg sziv 30 fokos levegot maga helyett. ha ez jol mukodik, akkor a szigetelesednek nem 70 fok lesz a kulsejen, hanem csak 40, igy nem 45 hanem csak 15 fok homersekletkulonbseget kell fenntartani, ami pont harmadakkora feladat.
Erre van egy egyszeru megoldas ha tudod mit kell csinalni akkor a lepeseket felirod majd ez alapjan kersz egy ajanlatot amiben fel kell tuntetni az ajanlat ado mely lepesekre adja az arat.
Pld komplett konyha:
- kipakolas
- szerelvenyek lebontasa (gaz, viz, vill, stb)
- rendszerek bontasa
-- villany halozat lebontasa
-- vizhalozat kibontasa
-- gaz halozat
- elso lepes vill halozat uj nyomvonal kialakitasa
De : milyen az az alumíniumfólia kasírozású üveggyapot? Hiába keresem a neten nincs egyértelmű válasz. Ha ezt teszem fel akkor nem kell a gipszkarton fölé párazáró fólia csak ez ?
"A lakásbelső felé tekintő alumíniumfólia-kasírozás egyrészt a párazárást garantálja, másrészt hőtükörként funkcionál. "
Másik :"A hőszigetelés nedvesség elleni védelmét a cserép alatt, egy fólia végzi, ami a belső oldalán inkább hőszigetel, a külső oldalán pedig visszatükrözi a forró cserép által sugárzott hőt. "
Ha a cserép alá(léc-ellenléc) nem sima fólia kerül hanem páraáteresztő,akkor nem kell az x centi hézag,hanem érintkezhet a kettő felület ?(ezt olvastam)
Viszont:"A fólia és a cserép között van a második szellőző járat, ami a nyári hőséget hivatott elvezetni."
"Olyan mértékben különböző árakat kaptam két helyről, hogy csak kamilláztam."
Természetesen tapasztalat szerzésre nem árt már elvégzett munkáknál az egységárra visszaszámolni - de az irányadó mindig az ajánlat. A mester is végez akár magában is ilyen számolást - ha kevésre jön ki neki a munka - egy pufferrel mindig megtoldja.
Pl. az én egykori vizszerelőm . el akart kápráztatni az alacsony egységáraival, majd egy un. nyomáspróba cimén majd 30 % al megemelte volna az összeget.
Magyaráztam : úgy kell szerelni, hogy ne follyék a rendszer , hogy csinál nyomáspróbát vagy sem az az ő dolga.
Én is készítek - ha folyik nem veszem át.
Keverte a hatósági nyomáspróbával (pl. gáznál) ott jogos mivel egy másik, tőle független fél végzi.
Csak korábban a szoc. ipari vállalatoknál voltak szokásban az ilyen egységnormák főleg egymásközti tevékenységben.
Egy magánépítkezőnek nem az egységár a lényeg - hanem a végeredmény és összeg.
Hogy jobban érhető legyen : pl. egy szoba festése : egy költségvetést el lehet készíteni 8 - 12 tételből. Pl. felvonuás kaparás ...... előkészítések festés stb. mondjuk a takarítással zárva. Ha egység árakat kérsz változó lehet.
A lényeg - azonos műszaki tartalomnál a vég összeg. A példánál : az egyik mester 65 ért vállalja a másik 115 ért - na akkor lehet vizsgálni, hogy mind kettőben ugyan az van é-
Igaz ez piti munka. De lehet modelezni akár egy belső vakolásra, egy bádogozásra és sok mindenre.
Ja az egységár: kis munkánál eleve több lehet mint egy nagy volumenünél.
Egy 150 200 eft -os teljesen más, mint egy 2- 3 milliós.
Felújítás átalakítás kapcsán szeretném megkérdezni, hogy egyes szakipari munkák normáinak - idő szükséglet, ill. legfőképpen díjazás (pl. négyzetméter árak, vagy folyóméter árak, stb. - hol lehet utána nézni a neten, esetleg máshol. Olyan mértékben különböző árakat kaptam két helyről, hogy csak kamilláztam. Természetesen az ember megpróbál az olcsóbb felé menni, de természetesen az elvégzett munka minősége is számít ==>szeretnék egy kicsit ez ügyben tájékozódni és képben lenni.
Ennek ne oruljel annyira. Csak akkor vezetheted be az esovizet, ha konkretan engedelyt kertel es kaptal ra. Akkor adnak ra, ha az eddig bekotott szumma igennyel egyutt meg nem leped tul a csatorna kapacitasat. Utana a tobbieknek mar nem adnak engedelyt. Na ok engedely nelkul fogjak bekotni. Vagy ha valaki nem kert anno engedelyt, csak bekototte, akkor az o igenyet nem szamoljak bele a tervezesnel, igy vegulis igen jo esellyel nagyobb lesz egy durva zivatarnal a beomlo vizmennyiseg, mint amit a csatorna el tud szallitani. Es ekkor jon az, amit tapasztaltal: a csatornaban levo sok viz visszaduzzasztja a beomlo vezetekeket, es az alacsonyabban fekvo helyisegekben szepen "feljon" a csatorna a kozlekedoedenyek elvenek megfeleloen. Ha mazlid van, akkor csak a sajat trutyid jon vissza (ha Te is bekototted az esovizedet, akkor lehet olyan szerencsed, hogy nem trutyi jon ki, "csak" a kinti esoviz), ha nem, akkor az egesz utca cuccat takarithatod.
Én oda tettem ahol a cső kimegy a pincémből, így a teljes mögöttes rendszert védi, elég termetes darab, a kézi elzáró mögött van egy kerek 100-as tisztító csonk is, és egyiket sem céslzerű elburkolni.
Gránit külső párkányt milyen ragasztóba/habarcsba kell rakni? És milyen vastag lehet ez a ragasztó? Néhány gyári metszeti rajzon az arányokból ítélve akár 2-3 cm-es ragasztóágyat vélek látni.
Kis 6 négyzetméteres hálószobánk ablakába ablakcserekor Aereco légbevezetőt kértünk (magas páratartalom esetén aautomatikusan kinyit, de bármikor zárható). Korábban a rosszul szigetelő 30 éves ablakok mellett reggelre fülledt volt a levegő (ketten alszunk a kis szobában).
Az új ablak beszerelése óta a levegő reggel sokkal jobb, kellemesebb. Ugyanakkor a régi ablakhoz képest a hőszigetelés lényegesen javult.
Ellenben télen ha nekifeszül a hideg szél az ablaknak (8. emelet, nyugatra néz, előttünk a semmi - tehát az uralkodó nyugati légáramlat telibe kap minket) akkor a kinyitott Aerecon egész jól be tud süvíteni a hideg levegő. Ilyenkor alatta aludni képtelenség, be kell zárjuk. Bezárva is beszivárog minimális mennyiségű levegő, de soha nem volt zavaró.
keresek Aereco légbevezetővel kapcsolatos tapasztalattal rendelkezőket.
A kérdésem annyi, elzárható higroszabályzású ill. elzárható nem higroszabályzású bevezetőknél mennyire durván húz, mennyire viszi ki a meleget télen? Ha elzárod, mennyire érezhető a minimum légáramlás? Mennyire "rontja le" új hőszigetelt ablakok hatását? Gyakorlati tapasztalat érdekel. Köszi
Tavasszal fürdőszoba felújítás volt, kazáncserével. Most egy Saunier-Duval turbós, tárolós kombicirkó van. Tegnapelőtt bekapcsoltuk és azt tapasztaltuk, hogy a lakás egyik felében a radiátorok felső fele kezd el melegedni (ahogy az kell tudomásom szerint), a másik oldalon viszont az alsó felük. Tehát valahol keresztbekötötték a fűtéscsöveket a szerelők. A felújítás előtt jó volt, mindenütt felül jött be a melegvíz a radiátorokba. Persze most már nem látszanak a csövek, mert rabitz mögé kerültek, be van csempézve. A szerelő most úgy akarja megoldani, hogy ezeknél a radiátoroknál átteszi a szelepet az alsó felükre.
Kérdés: biztos, hogy ez a jó megoldás, nem lehet-e ebből később valami probléma a kazánnál stb. vagy ragaszkodjunk a hiba kijavításához, ami azzal járna, hogy megint szét kéne verni az új fürdőszobát?
Megkérdeztem a helyi víz és csatornaműveket és a következő választ kaptam:
Az én utcámban (nem vettem meg, csak ott lakom :)) ) a közműrendszer nem elválasztott hanem egyesített. Tehát nincs semmi sem rosszul, törvénybe ütközően kötve.
Sőt....
A tetőről lefolyó esővizet is bele lehet legálisan vezetni a csatornába, csak engedélyt kell rá kérni. És persze pénz is kell hozzá egy kevés.
mindegyik szolgaltato a AYCWY vagy NYCWY lehet ami vagy 2 vagy 4 eres, 16-os illetve ennel nagyobbak.
Hát én még 2 ereset ezekből a kábelelkből nem láttam, de ez nyilván azért van mert még csak 34. éve gyűröm az ipart! Amúgy a W nem szükséges. :)) efvill.
- a merohely kialakitasa a te feladatod tokkal vonoval ez vegzi el a reg vill szerelo
- a merohelyig tarto szakasz a helyi szolgaltato epiteti ki a sajat szerzodott cegeivel a megadott teljesitmeny alapjan szamoljak ki a szukseges keresztmetszetet
mindegyik szolgaltato a AYCWY vagy NYCWY lehet ami vagy 2 vagy 4 eres, 16-os illetve ennel nagyobbak.
Vill.ora szekreny tipizaltat fogadnak el, most keszul a legujabb lista kb 2 het mulva kerul ki, de az elmu oldalarol egy regi letoltheto.
A koltsegeid:
- ELMU kabel fektetesi es bekotesi koltsege 32 A / f dijmentes e folott 1 A plusz koltseg
- reg szerelo munkadija
- vill.ora szekreny ara, a szukseges egyeb cucokkal (kabelfogado, ora maga, biztositek ez lomha, es a felhasznalt kabelek arai)
- EPH csomopont koltsege
- foldelo szonda es annak koltsegei (erre is vannak eloirasok)
ezt mindent szabalyozza az MSZ 447 szabvanyunk.
Ja igen a terveket vagy egy mernok kesziti vagy a reg. vill szerelo kesziti el.
semmi. engem - hozzá nem értőt -az érdekelt, hogy a felsorolt tulajdonságok közül esetleg melyek irreleváns, parasztvakító dolgok. mondjuk utána láttam az árát. na az volt hihetetlen:) (290e ha jól emlékszem)
Ha már megvannak a kivitelezőid az építésre, akkor sikerülhet. Ha nincs akkor, akkor rizikós.
Az alapbetonozásnál még azért nem kell tartani a fagytól. A kritikusabb a falazás, itt is 2 hetet illik várni a betonlemez megkötéséig. Nem mondom hogy baja lesz, ha 5 nap után már falaznak rá, hiszen fokozatosan "nő a fal". Valamint a koszorúnál illik kivárni a 28 napot, de minimum a 2 hetet, aztán lehet terhelni a tetővel.
Esőben nem illik falazni, a tetőt viszont szokták csinálni. Ahhoz nagy mázli kell bármely évszakban, hogy sose kapjon esőt a faszerkezet. Ott inkább balaesetveszélyes, hogy lepotyognak az emberek.
Köszönöm! Ő is valami vállalkozót kérdezett meg a Geodésiat gondolom ők vannak leszerződve velük, csak nem értettem ezt, hogy az ő áruk x ezer + amit kiszámlázik az e-on.
Tényleg valamit félre értettél, vagy az a villanyász aki kint volt nálad, nem állt a helyzet magaslatán. 2005 júniusa óta földkábeles bekötést csak olyan vállalkozás végezhet el, amely az áramszolgáltatóval külön erre a feladatra leszerződött. Mezei villanyász, de még a regisztrációs számmal rendelkező szerelő sem csinálhatja a munkát. Gyakorlatilag a szolgáltató jelöli ki, hogy melyik szerződött alvállalkozója csinálja majd a munkát, tehát kettős fizettetésről szó sincs. A 2000Ft/m az teljesen reális, sőt sajnos a te esetedben a 3000 Ft/m is. Mert!!
ahhoz nem lesz jó a hagyományos kábel,
Mert hagyományos csak a mosópor reklámban van, itt arról van szó, hogy a szolgáltató saját jól felfogott érdekéből ragaszkodik az 1%-on belüli feszültség eséshez, és az csak eggyel nagyobb keresztmetszetű kábellel oldható meg.
De ebbe a költségbe a mérőhely garantáltan nincs benne. Na azt kialakíthatja a saját villanyászod is, persze csak ha van regisztrációs száma. Vagy a haverjának. :)) efvill.
Építkezés előtt állunk és segítséget szeretnék kérni. A férjem nagymamája kertrészét vettük meg, a mi részünknél még nincs utca, de megoldható hátul a bejárás........A közművek a nagyi telkén keresztül lesz elvezetve. Voltam bent az e-onnál és mondták, hogy 15m ingyen utána 2000/m ebben minden benne van ásás, lerakás, szekrény, engedély. Eddig ok, majd mondta a hölgy, hogy villanyszerelőre lesz szükségem aki intézi a dolgokat ez is ok. Majd mondta, a villszer. leadja a dolgokat ők átnézik és küldenek árajánlatot. Ez is ok. Ma kint voltunk a villszer-vel felmérni a terepet és a következőt mondta, az ő díja ásással, lerakással, szekrénnyel engedéllyel x ezer ft lesz majd az e-on is küld egy árajánlatot és ha az is ok akkor csinálják. Azt nem értem, hogy ha az e-on is megcsinálja azt amit a villszer. akkor duplán fizetek, vagy csak a kábelt fizetem nekik? Valamint mondta, hogy elég messze kell elvinni a kábeleket 60m ahhoz nem lesz jó a hagyományos kábel, 1 mérettel nagyobb kell a feszültség miatt, és az már 3000 ft-ba kerül. Lehet félreértettem csak valamit.Remélem érthető, vagy légyszi írjátok le mi hogyan működik ezzel kapcsolatban. A gáz bevezetés menete is érdekel. Sajnos nekem kell utána járnom mindennek, mert a férjem dolgozik. Köszi előre is válaszokat
most végeztünk, goromentet használtam 180 m2 fafödém + deszkázatot kezeltem le alulról, festékpisztollyal. kifehéredik, de nekem ez alá még üveggyapot, fólia és gipszkarton jön
Megazik szetfagy gyengul a szerkezet. Beton nem kot meg ha csak nem adalekoztok. Ponyvazassal lehet vedekezni, vagy ideiglenes tetovel. Vannak olyan epitesi rendszerek amikkel aranylag gyorsan lehet dolgozni ilyen a facement blokos epitesi mod.
Feltenném 2.0-ás kérdésm a bejárati ajtó kérdésköréhez mostmár konkrét példával, ha valaki tud erre bölcset mondani nagyon megköszönöm: - kérdésem, hogy mennyi ebben az ígéret és szemfényvesztés/parasztvakítás, illetve mennyire korrekt?
köszönet
-cc-
EGYEDI GYÁRTÁSÚ BIZTONSÁGI AJTÓK
Az ajtó acélból kialakított tokból, és acélból készûlt rácsszerkezetû ajtóból áll,
melyet a felsõ zár mûködtetésével négy irányban, hét ponton reteszel.
A zár az un. cilinder törés ellen védett.
Az ajtót kiegészíti egy hagyományos kilincsel ellátott zár.
Esztétikus külsõ és belsõ borítás takarja (kívánság szerint)
illetve belsejében lévõ szigetelõk megoldja a hang- és hõszigetelést
tökéletes illeszkedése a huzatmentességet is biztosítja.
Külön kérésre speciális zárakat és cilinderzárakat is ajánlunk.
A rendörség, a bizosítók által minõsített,nyolcponton zárodó biztonsági ajtók
változatos formában,tetszõleges méretben, közvetlenül a gyártótól.
az alapot ha most ásnátok, esetleg készülj fagyvédő adalékra a betonba. Vakolni meg habarcsolni nem túl szerencsés ha lefagy, de felette kb 10 fok körülig lehet. Az alapot ha kiöntitek és tavasszal indul a falazás az nem rossz dolog mert legalább beáll, süllyed picit stb, nem fog annyira mozogni a ház.
Én mint laikus az alapozást megcsinálnám, az utána télálló, de a falazást már csak jövőre.
Mi a kockázata annak, ha most belekezdünk az alapozásba és a tél beálltáig nem kerül tető alá a ház (főként az időjárás miatt - pl. a földmunkát már 4. napja halasztjuk az eső miatt)? Milyen károkat okoz a felrakott falazatban a tél? Lehet védekezni ez ellen?
Az esős idő hátráltatja a falazást is? Az ácsmunkát gondolom igen, ott számít, hpgy ne ázzon a faszerkezet.
Azért sietek mert drága a bérlemény amiben jelenleg lakunk...
Persze az mind csak elmélet, hogy hova van kötve mivel senki nem látta a bekötést, kivéve az aki építette a házat, de ő már nem él.
Én és mások csak onnan gondoljuk, hogy esővízcsatornába van kötve mivel amikor túlfolyik, akkor csak víz jön ki nálunk az alagsorban és nem látunk "szilárd halmazállapotú anyagot". Ez az egyetlen ok amiért erre gondolunk.
1. Nincs az utcaban kulon szennyviz es esoviz csatorna. tok keves helyen van szerintem az orszagban.
2. A hazbol megy a szennyvizcsatorna a szennyvizhalozatba, ahogy kell.
3. A haz csatornaja is bele van kotve a szennyvizhalozat fele meno 110-es csobe valahol, szabalytalanul.
4. Amikor jol esik az eso, a tetorol jovo sok viz nem bir atmenni a csovon, es a haz fele visszaduzzasztja a szennyvizhalozatot. Abbol meg a legalacsonyabb ponton kibukik a viz.
"Nekem azt mondták, hogy az alagsori wc nem a szenyvízcsatornába van bekötve hanem az esővíz csatornába és ezért jön ki a víz a wc-ből nagy esők esetén.
"
Szerinterm meg a WC jó helyre van bekötve, csak - mivel alagsori - lejjebb van, mint a csatorna szintje max terhelésen. Persze az is érdekes, hogy miképpen kerülhet bele annyi esővíz a csatornába... régebben is probléma volt ez, vagy újkeletű a dolog?
Egy ismerősömnél a csat. művek simán megcsinálta azt, hogy egy új lakóparkrész szennyvízét egy átemelőszivattyúval beküldte az utcájuk nem erre méretezett csatornájába (ez volt a legolcsóbb megoldás :( ). Innentől kezdve büdös lett az utcában amikor elindult az átemelőszivattyú, illetve alagsori WC-vel előfordult hasonló probléma, mint Nálatok.
forro levegeo? ahoz hogy egy szervezet elpusztuljon legalabb 70 fok kell, de inkabb 110 fok mert ezen mar a bakteriumok is elhalaloznak. Szerintem inkabb meleg levego + vegyszer lehetet. Mint irtak foszgen, vagy hasonlo.
40 eve meg normalisan epitkeztek es eszukbe se jutot a ket rendszert osszekotni. Ha ezt a kellemetlenseget el akarod kerulni bontas ele nezel. Plusz amint irtak a csatornazasi muvek ezt nem nezi jo szemmel sot nem is szabalyos.
Hát örülök, hogy van ilyen szerkezet. A típusszám jó lenne, tényleg.
Nekem azt mondták, hogy az alagsori wc nem a szenyvízcsatornába van bekötve hanem az esővíz csatornába és ezért jön ki a víz a wc-ből nagy esők esetén.
Persze ezt nem látták és én sem mivel a házat nem mi építettük.
Tényleg volt ilyen 40 évvel ezelöt (amikor a mi házunk épült), hogy külön szennyvízcsatorna és külön esővízcsatorna az úttest alatt?
Mindkét alkalommal amikor olyan hatalmas eső volt, már elúszott a helyiség mire hazaértem. Tehát nem láttam, hogy tényleg onnan jön ki, de a wc kagyló koszos volt belül teljes magasságban.
Az alagsor helyiségei külön-külön lettek lebetonozva ezért nincsenek teljesen egy szintben. A wc helyisége kb 8 cm-rel van lejjeb a többinél. Mivel nincs wc küszöb ezért az egész 10-11 m2 úszik.
Nekem is volt ilyen problémám, kapható egy visszacsapó szelephez hasonló működésü szerelvény amit az autómatikus működés mellett kézzel reteszelni is lehet, így mindkét irányba zár. Kb. két éve hiba nélkül működik, 15 e Ft körül volt az ára. Visszatorlás gátlóként ismerem, délután igyekszem típusszámot adni.
Van egy kérdésem csatornával, wc lefolyóval kapcsolatban.
Az alagsorban, ami nem lakótér (műhely, raktár, kazánhekyiség) van egy wc amelyből nagy esők esetén kiőmlik a víz. Ez az utóbbi 5 évben kétszer történt. Ekkor 6-7 cm-es víz lepi el a padozatot ami beton. Ez elég boszantó és sokat is kell takarítani.
Az alagsor padló szintje kb 1 m-rel van a külső járda szintjétől.
Van olyan lehetőség, csőelem, csőidom amit közbe lehetne iktatni és visszacsapószelep gyanánt működne? Csak kifelé engedné a vizet, ha befelé akarna jönni az esővíz akkor zárna.
Ezt közvetlen a wc kagyló után tenném és akár az is jó lenne ha kézzel kellene zárni-nyítni.
Olyan sokat nem használom a lenti wc-t, de mégsem szeretném teljesen leszerelni ha nem muszály.
Van egy olyan szer, amit a magtárakban használnak, mielött beöntik a búzát. Egyszerűen letesznek egy cukorkanagyságú szert a földre, ami a környezeti nedvesség hatására gázosodni kezd. iszonyat milyen szaga van. Egyszer beleszagoltam, még száraz volt és nem is kapott még nedvességet. Mindha tömény citromlevet szívtam volna az orromon át, csak százszor erössebbet. iszonyat. Olyan minmt egy negró cukorka. Tiltott a szer, csak növényvédős használhatja. Vakondhoz is használják. Én majd a kocsimba akarom berakni, minden élkelőlényt és baktériumot kiírt a klímából is.
Melyik fajtát? Nálam a külső tokos vakolható alu redőny össze van dugva a redőnylábbal és a tulajdonkáppen a redőnyláb van az ablaktokhoz csavarozva. És ha jól tudom, a redőnytok nincs az ablakhoz, falhoz rögzítve. Műanyagnál ezt biztos nem lehet eljátszani, ott a műanyag redőnylábnak nincs semmi tartása.
De itt a biztonságról volt szó, hogy egy profinak meddig tart bemenni és ha akar bemegy.:-)) Nyilván nem miattunk vannak az 5 ponton záródó ajtók sem.:-)))
Azért nem olyan egyszerü , legalább is nekünk halandónak a zártörés.
Egy kamrámba elveszett a kulcs -szerencsére nyitott állapotban volt az ajtó.
Egy réz hengerzár volt beépítve.
Szépen leszedtem a cimert stb. Aztán probálkoztam különfele svédfogókkal. A 25 - 35 cm -essel nem ment, jött a nagyobb, az 50 cm -essel sem, inkább a fogó tört volna el. Végül egy, kb. 65 cm -es massziv szerszámnak megadta magát, a furatnál eltört.
van esetleg valakinek arra nézvést ötlete, hogy bejárati ajtó cseréjekor (panellakás) mikre kell figyelni? milyen legyen az ajtó. nem akarok akciósan gagyi-szart venni, s persze horror áron sem ultraszuperkiraly pancelajtót. a végén többet fog érni, mint a lakásban az értékek:) a múltkor láttam egy postaládás ajánlkozást, ahol 90.000 Ft-ért tokkal-vonóval mindent megcsinálnak (hét vag ytizenegy ponton záródó ajtó, már nem emlékszem és fém). nem túl olcsó? nem akarok az ajtóhoz "híg levet"
Hát én ezen agyaltam több napon át, kismillió méretezett rajzot készítettem. Nálam úgy lett külsőtokos vakolható redőnynél, hogy a toktoldós megoldást válaszottam, így nem kellett az áthidalóval trükközni, a toktoldó magasságával feljebb kerül kialakításra. Habár a kőmíjeseknek erről más volt a véleménye :D (persze engem szidtak magukban), mert volt benne azért egy-két trükk szigetelési szempontból és mert a koszorúval egybe lett kibetonozva. Tehát felülre 10+2,5cm-es toktoldó került. A redőnytok 16,5 cm magas. Ezeknek a méreteknek járjál utána, hogy amilyen ablakot te akarsz, ahhoz milyen magasságú toktoldók vannak és a redőnytok magassága mekkora.
Az egész sakkozásos témát az nehezíti, hogy a redőnyös és nemredőnyős ablakoknál a szemöldökmagasság egy szinten legyen, mert így a szép. És ugyebár a redőny valamennyit rálóg a tokra 12,5-16,5=4cm. De belekalkuláltam az ablaktok feletti 1-1,5 cm PURhabot is. Így már csak 3cm-t lóg le. Oldalsó toktoldókat is számolj rá, mindkét oldalra. Vannak akik csak arra az oldalra tesznek, ahol a redőnygurtni lesz. Ez az asszimetria nem szép se kivül se belül. Én most már úgy csinálnám, hogy oldalra nem a 2,5cm széles toktoldót raknám, hanem az 5cm-est, mert kívül a hőszigeteléssel jobban össze lehet hozni és belül is a vakolással. A 2,5cm-es toktoldon a gurtni automatája mellett nem sok helyne maradt a fal káváig, oda még egy glettelésnek vagy vakolásnak el kell férnie.
Hozzá kell tennem, hogy a sok toktoldó eléggé drága mulatság, főleg fóliás ablakoknál. Ja tényleg, ha nálad fa ablakok lesznek, akkor ott nem tudom, hogy oldható meg a toktoldós történet. Gondolom fából is lehet csinálni.
A http://www.tivadarkft.hu/recept_beton.htm oldalt már nézegettem, de ott súlyra van minden írva és nem térfogatra.
Esetleg tudsz olyat ahol térfogatra lennének az arányok feltüntetve?
A viz ugye egyertelmu, cement eseten vagy szamolsz 2kg/l altalanos ertekkel, vagy kimered a helyszinen, hiszen a csomagolasi egysegen rajta van, hogy hany kg. A cement nem tud vizes lenni, vagy ha igen, mar regen rossz. :) A soder mar izgalmasabb kerdes, mert mar maga a soder is tag hatarok kozott valtozhat, de leginkabb azert, mert a soder viztartalma nem elhanyagolhato. Nedvessegtol fuggoen 1.4-2kg/l tartomanyban szokott mozogni, de ugye a nedvessegtartalmat - ahogy azt a leirasban is kiemeltek - figyelembe kell venni a viz hozzakevereskor is (annyival kevesebbet kell hozzarakni).
esetleg még meg lehet próbálni sarokcsiszolóval és drótkorongos fejjel. Festett fán még nem próbáltam, csak olyanon amelyiken betonoztak és a kavicsok benne maradtak.
Javallat : spaklival a könnyen lejövő részeket letolod, folyékonyfával a nagyobb hiányosságokat kipótolod, durván csiszolod, finom késtapasszal a további hiányosságokat kitöltöd , csiszolod, alapozófestékkel lefested, újra csiszolod, majd a zománccal lefested.
kicserélték a nyílászárókat és a fal lejavítását én magam szeretném elvégezni. Szépen berakták, nem romboltak sokat. Mit javasoltok? Simán csak vakolat és gipsz simítás, vagy vágjak oda gipszkartont és azt tegyem fel? Az utóbbiról,, csak hallottam, az előzőt, már csináltam is. Gondoltam rá, hogy dúrván lejavítom és arra a felületre ráragasztom a gipszkartont. Praktikusan mit javasolnátok? Köszönöm, ha válaszolnátok és ha lehet, akkor úgy hogy megértsem ))))
hőlégfúvóval lenyomni a nagyját, aztán csiszolás. nem egyszerű meló, de szép lesz. vagy van a kromofág, de az nagyon gyilkos, és inkább csak kültérben ajánlatos, és nem minden alkatrészt tudsz kivinni:)
ez alapból majdnem átlátszó, kicsit olyan mosószeres vízre hasonlít. száradás után sem mészfehér, inkább olyan, mint mikor fehér vékonylazúrral lekened a fát, és az erezet látszódik még.
Egy felújítandó házat vettünk. a belső ajtók fényes fehér festékkel vannak "lekenve".Tudna valaki segíteni abban, hogyan lehetne a legyegyszerűbb módon levarázsolni róla a festéket???Köszi
csak használtam őket. a legolcsóbb szerintem a goroment. én a fafödémemet kentem fentről vele, és ami átfolyat a túloldalra, azt néhány helyen nem is tudtam lecsiszolni. szerencsére a lazúr nagyjából fed rajta, így csak én látom, hol is olyan. a padláson száradás után kb úgy néz ki, mintha fehér szappannal át lenne az egész dörzsölve. néhány nap után kemény az anyag, de kenéskor olyan szappanszerű (a szaga is)
Igen, azt olvastam, viszont azt írják, hogy azt le lehet takarítani. Egyébként a tetőszerkezetbe megy, és csak néhány gerendadarab látszódna, de lehet, az sem. Természetesen nem akarom keverni, elég egy fajta. Ha ennyire ismered ezeket az anyagokat, melyiket ajánlanád?
Igazad van, én a párazáró fóliára gondoltam, ami a szigetelés alá megy... Természetesen jön a szigetelésre is védőfólia az esztrich végett!
Egy családi ház ~28m2-es nappalijáról van szó. A korábbi aljzatbeton rendben van, nem fogom bántani, erre jön Austrotherm szigetelés + fólia, illetve a hely "hiányában" maximum 4cm valamilyen beton. Ahogy nézegettem, a kevert beton/"misung" olcsóbban jön ki, mint a zsákos megoldás... :(
Még mindíg érdeklődnék: Beépítés előtt mivel érdemes lekezelni a fa léceket, gerendákat?
Valami mártogatós módszerrel szeretném. Eddig ezeket találtam: Tetol FB égéskésleltető gomba és rovar elleni fa telítő szer 4kg 6600Ft 10m2 Goroment favédőszer 13kg 2200Ft 43m2 r.111 Bóros favédőszer 1,50 kg 7680Ft 30m2 . . .
A fóliával általában a szigetelőanyagot szokták végeni a cementlétől, hogy ne rontsa a hőszigetelő képességét, tehát a szigetelő és a betonréteg közé szokták betenni.
Burkolat alá akarod tenni? Akkor ha 3-4 cm-nél vékonyabban kell, mindenképpen zsákos esztrichet javasolok. A kevert betont nehéz ilyen vékony rétegben bedolgozni.
Nekem a hazon amit vettem ez volt. Mult heten dobtuk le rola.
Ugy 5 evig volt fent, nem azott sehol. Viszont minden nagyobb eso utan kek volt a jarda, mert jott le a festek rola. Ugy 50%-ban mar nem volt rajta a szine. Es tokre ki van kemenyedve, tort/szakadt ahogy szedtuk le.
Szoval nekem nem volt bajom vele, meg akartam varni amig tonkremegy es akkor leszedni, de nem akartam alatta keszrecsinalni a tetoterbeepitest es utanna cserelni tetot.
betonban nagyon nem szokas furatot felboviteni. beszorul a furo, fesziti szetfele, letorik a lapka sarka.
a beton furasa tulajdonkeppen tores. az utesek elporitjak a furo elott az anyagot. forogni csak azert kell neki, hogy kihordja a port. ha kesz furatot bovitesz, az egesz nem mukodik, mert a furonak csak a ket sarka dolgozik, jo melyre be tudja utni egybol, es akkor meg nem tud forogni...
mutato A lényeg az lenne, hogy mennyivel olcsóbb (egyátalán) ha én keverek ki valami esztrich félét, mintha megvenném zsákosan. Amúgy 20kg/m2/cm a zsákos.
Aljzatbeton - fólia - szigetelés és erre jönne valami esztrich-féle (és arra a hidegburkolat). Lehet, hogy 4 rész homok 1 rész cement lesz a vége... Esetleg vélemények? :)
Ahogy gondolod, de szerintem fölösleges munka. Simán ki tudod fúrni utólag. Én betettem menetes szárakat a betonba a kapumozgató motornak, aztán mégsem jó helyre sikerült, pillanatok alatt fúrtak újat neki.Ha mindenáron be akarod tenni, akkor esetleg erősítsd a mintádra a tipliket vékonyabb csavarral, hogy ne nyomja szét, és nyomd bele a betonba, ha elkészült. Mondjuk így meg lehet, befolyik a tiplibe a beton, illetve a tetejét elég nehéz lesz szépen elsimítani.
Az estrich beton zsákokban van(40 kg),és rá van írva,hogy 1 nm 1mm vastagságig hány kg.szükséges.Abból kiszámithatod.Mivel nem normálbeton,ezért nemcsak sóderből és cementből áll(magnézia,magnézium).
160-as csatornacső segítségével szeretnék kb. 20 cm-es hengereket önteni betonból.
A szomszéd azt mondta, hogy vágjam előre be egyik oldalán a csövet, mert ők egyszer próbálták, de kis cafatokba tudták csak leszedni a műanyagot. (ugye én szeretném többször felhasználni)
Azt mondta, hogy ő látott hasonlót a vasútállomás építésénél, de ott nekik simán kijött a formából a beton.
Azt beszéltük, hogy biztos valamivel be is kenik.
Ha így van, akkor mivel kell bekenni?
A másik, hogy a betonba 3 cm-re a szélétől lenne 3 tipli.
A kérdés, hogy az öntéskor már tegyem bele, vagy ne?
Esetleg vagy valamivel csináljak egy kis lyukat amit már könnyebb utána felfúrni?
Ok, és nálad van beépített tetőtér? Nálam lesz. Térdfal megy a koszorúra. Szerintem is elég lenne a 10-es, de napok óta nem érem el az FMV-met, hogy megkérdezzem. A vasat meg meg akarom rendelni, hogy tudjam csinálni a kengyeleket meg a vaskötözést.
Teto keszites elott allunk. Tobb accsal is beszeltunk, egyik alulrol lamberiazza be a kilogo szarufakat a masik felulrol es meggyalulja a vegeit. Melyik a jobb megoldas?
nem, egyértelműen a patkánynak tudható be, mert szerintem (logikusan) a szigetelő fal valszeg az alap aljáig ér, de lehet hogy kicsit felette végződik (végül is minek védőfal majd egy méter mélyre). De gondolom a kátránypapír lefutott a szigetelés aljáig amíg a dög át nem rágta magát rajta. 10 centire volt a házba való bejáratától a szivárgás, ezért gondoltam erre. A felső védő-téglasor kiáll a talajból, és még felette végződik a kátránypapír ami persze tönkre is mehetett de nem hinném hogy ez lenne a gond. Jövőre tervezek egy méter széles gumilemezt letenni (felhajtva a ház széleire) kicsit ívesen, alján végigfutó drain-cső, és sóder rá (járda lesz), az megoldja az ilyen gondokat, de a szivárgás nagyon zavar.
A dög különben akkora földet átmozgatott (értsd: 8 vödör föld egy nap alatt!), azt hittem valami nagyobb állat, róka, miegymás... Megzabálta a macskák szárazkajáját, megette a kőzetgyapot szigetelés egy részét a kazánból kijövő, 2.5 m magasan a mennyezeten futó csőről (!), megevett egy almát, némi EPS-t, szúnyoghálót és másnap a mérget (száraz macskakaja közé keverve). Attól kampó.
De annyi ideje még volt, hogy az 1988-1990-es óboraim dugójából megzabáljon felülről egy darabot :(
Szerintem inkább koszolódjon a burkolat, mint elessen rajta bárki. Mondjuk az esztétika megér néha egy kis áldozatot, szóval lehet hogy mégis inkább a nem röcsköset választanám. Nehéz döntés.
Akkor végülis nincs ehhez köze a patkánynak, ha jól értem. Na nem is ez a lényeg. Nem lehetséges, hogy valahol a felszínen vagy annak közelében a víz befolyik a szigetelés és a falad közé? Aztán szépen lecsurog, a 3. sorban meg a faladon átszivárog. Víkend házunknál volt hasonló a szituáció. Igaz ott szemmel láthatóan nem volt jó a szigeteléstartó fal felső része, a járda megsüllyedt és megnyomta, a víz be tudott folyni, a fal meg vizesedett egy helyen.
Sajnos asol bontasz es jvitod a szigetlest. Ha nem onnan megy be a materia (elofordulhat hogy 40 cm falvastagsag eseten a falban is vezetodik jonehany cm ide oda) akkor nehezebb mert jo nagy darabon kell asni es bontani.
Sziasztok, kérdeznék egy érdekeset. 90-ben épült tömör tégla házam van, a garázs félig a földben van (a hátsó falból 20 centi látszik ki + rés-ablakok). a "pince" vagy garázs, ahogy nevezzük is tömör téglából van, tehát nem zsalukő vagy beton. 30 centi vastag a fal, kívül rajta kátránypapír szigetelés, ami a talaszint felett 10 centit végetér, és kívülről mégegy réteg tégla van (védőfal).
a garázs padlója egy részen nem beton hanem döngölt föld, nem volt pénz rá.
Namármost létezett tavaly egy r*hadék vándorpatkány (aki már nirvánában van mert nem bírta a mérget) aki simán leásott vagy másfél méter mélyre, át a sávalap alá, és a túloldalán a földből feljött.
Azóta van az, hogy a sávalap FELETT! a 3. téglasornál, a föld színe alatt szivárog be a víz nagyobb esőzésnél. De nem tudom hogyan sérülhetett meg a szigetelés mert ugye védő téglafal van előtte...
Mit tudok ilyenkor csinálni? A lyukat betömtem, és ismétlem nem a volt patkánylyuk helyén, hanem felette, sőt a sávalap feletti 3. téglasor között szivárog befelé a víz.
Mit tudok tenni, ez hogyan javítandó? a helyzetet súlyosbítja hogy a beszivárgás egy (szabálytalanul) félig a sávalap alá ! épített boltíves borospince mennyezetére szivárog... Szerencsére nem sok víz, nem fog beomlani, de akkor is javítandó, még a tél előtt...
Mi a teendő? Ha kívülről leások, látok egy védőfalat (gondolom). Belülről sávalap + téglafalat látok, amin átjön a víz?
Remélem tudok segíteni, aki most fog hozzá lakása felújításához és szüksége van faanyagra, OSB lapra, vagy hajópadlóra, lambériára.
Találtam egy webáruházat, ahonnan lehet rendelni is, de személyesn is lehet vásárolni. Gyakorlatilag külső és belső munkálatokhoz, sőt bútorokhoz is meg lehet találni a megfelelő faanyagot. Most bútorlap és lambéria akciót is láttam.
Viszont egy kérdésem lenne hozzátok, az erkélyre szeretnék járólapot fektetni, milyen típusút vegyek? Amit most a barkácsáruházakban láttam, az rücskös felületű, sajnos ebbe elég hamar megtelepszik a kosz.
Biztos valami olyasmire reagáltál, ami immár nincs is...., nem hinném, hogy nagy kár ért téged, vagy a virtuális világot...., különben is Sör nem volt benne..., akkor meg ugyebár.....
Na, mindenesetre szólok, pontosabbn megismétlem, amit már korábban beböfögtem valahová ebbe' a témába....
Akinek valami konkrét IRL személlyel, vagy céggel van valami gondja, az a baját nem virtuális bugyborékként (nickként) kiáltsa világgá, hanem a csalánt a sajátjával verje (saját IRL név, elérhetőség, stb.) - még Lyobb, ha ezt valahol másutt követi el. Másképp nem vitapartner! A franc fog itten bajlódni azzal, hogy ez most igaz, vagy sem, tényleg sértett, netán direkt hazudós konkurens, aki így akar valakit lejáratni... stb. stb. Én erre sok időt nem szánok (mer'hogy fölmelex a Söröm!!!!), hanem lazán bezúzom az egész Nagy Életművet.... - lusta vagyok és unom a panaszleveleket olvasgatni, a zIndex pedig aszonta, hogy nekik meg semmi kedvük pereskedni, mer' annyit a buli nem ér...
Há', ennyi. Továbbá mindenki igyon Söröt, mer' az nyugtat és egészséges is....
A ház nem salétromosodik már mert krom-nikel lemez belett rakva ami megállította a falak vízesedését. Most arra gondoltunk felrakjuk lábazatra az xps-t és körbe térkő járdát.
Cserélve lesznek a cseréplécek, meg pár kisebb gerenda. Tudnátok ajánlani valami anyagot, amiben meg tudnám fürdetni a fákat? Tavaly kaptam valami piros dobozos sárga port, abban csináltam, de most már nem árulják, csak valami 4 kilós port tudtak volna adni, amit igen kevés vízben kell feloldani (~10l), amiből nem igazán lehet fürdőt csinálni... Ja, persze az sem lenne baj, ha olcsó lenne... :)
A kiásás azt jelenti, hogy a föld felszine alá kell menni 15-20 cm -t :)) Abba még semilyen ház alapja nem repedt bele...sőt úgy kell kiásni, hogy egytáblányi max 2 táblányi (átlapolva) beleférjen...majd betemetni , mellette betaposni...
Az a legjobb ha a lábazat nem túl magas és a földbe van a lábazatra ragasztott lap egyrésze. Ha a lábazatra több anyag kell, akkor vágni kell a földbekerülő lapot...(harmad,fél vagy ahogy kijön...) Ha vágni kell a lapot akkor XPS ha nem akkor az expert is jó vagy lehet kombinálni ....egészlap alá vágott XPS...a földbe...
azt tudom hogy expert kell rá csak azt mondta nekünk vki hogy a mészkőalapnál nem szabad kiásni körbe a házat mert megrepedezhetnek a falak vagy megrogyhat az épület. Azt mondta egy kivitelező hogy csináljunk körbe betonjárdát és a fölött xps-t vagy Expertet lábazatra. Mi véleménye róla?
Tanácsot szeretnék kérni, hogy egy több mint százéves régi házat ujítottunk fel az alapja mészkő is meg tégla is és belűlről kész van. kivülről második évben került rá a 10cm-es hőszigetelés viszont a lábazatott csak jövő tavasszal tudjuk megoldani anyagi vonzata miatt. Szeretnénk a tanácsát kérni hogy mit lehet tenni ideglenessen hogy ne alakuljon ki hőhíd illetve penészedés. Mi arra gondoltunk hogy a lábazatra is tennénk ideglenessen nikecelt. Kérem tanácsukat.
Csak azt nem lehet tudni, hogy amikor benne van a STUCNi a kialakított lyukban és elkezdem belemaszatolni a trutyit akkor honnan tudom, hogy meddig van benn a trutyi a stucni és a fal rése közt. Jaaa! látom a stusni lyukán, hogy kijött a másik oldalon. Aha. Ami meg túlfolyik, azt a kémény alsó ablakán kiveszem jóóóó?
Namost én inkább késszen venném meg a habarcsot. Már használtam ilyen nevűt hogy UNIPUCC. ha ehez hozzákevernék gipszet az jó????
namost a kimérést azt hogyan csináljam? Mert a kémény alsó tisztítóablaka a pincében van. jó sokat mérjek mi????
Én magam szeretném beépíteni a látványkandallót, amit mostanság vettem. A füstcsövet kell bekötni a kéménybe. Nincs kialakított helye a kéményben, így nekem kell majd beszugerálnom a helyéra azt a vas csövet a falba, hogy be tudjam dugni a kandalló füstcsövét. tanácsot kérek tőletek, hogyan építsem be azt a csőcsonkot. Tapasztalat jó tanács STB. Köszönöm a laikusok és a pénztárcám nevében.
Egy asztalostól azt hallottam,hogy a sellakk száradás,fényezés után merevvé válik,de annyira nem,hogy a keményfákon ez látszana.A puhafák lazább szerkezete erősebben dilatál,lehet,hogy a fényezés megrepedezne.De azt is mondta,a gyakorlatban ezt még nem igazolta,mivel sose volt sellakkozásos megrendelése puhafa felületen.
Te próbáltad? - ez az olajos fényezés jó ? mert ha igen, kis felületeken király dolgokat lehetne művelni a szép erezetü borovi fenyőn.
Ezért mondtam,hogy egy szerződés csakis arra az egy beruházásra vonatkozik.Itt van mindjárt a hitelezés.Ha a gazdának nincs pénze,ne épitsen.De ha az őt kötelező önrészt is én hitelezem meg,mindig egy fáziselcsúszás lesz a finanszirozásban.És általában mindig az utolsó részlet a probléma.Azt akarják nagyon nehezen kifizetni.
Nem vagyok hitelintézet.Nincs szükségem olyan munkákra,amelyeknél bizonytalan a finanszirozás.Ahol nyögvenyelős már a kezdés is,ott biztos finanszirozási problémák vannak.És azt se akarom,hogy a gazdának építsek,és neki egy fontosabb költsége miatt várjak a pénzemre.Rendszerint ez a fontosabb nagy kiadás egy új kocsi,ami
"hihetetlen alkalom,nem lehetett elszalasztani"... felkiáltással megelőzi a ház kifizetését.
Lehet,hogy munkákat szalasztok el azért,mert kérem a teljes beruházási összeg lebiztositását.Nem muszáj azt mind a lakónak állnia,jó a bankgarancia is.Vagyis az önrész a gazdáé,abból van a kezdés.Az első fázis tehát önrészből kifizetve.Utána jön a második fázis.Ez amúgyis előleg,hiszen csak átadott részmunkákért lehet számlázni.Vagyis előlegezek én,de akkorra már kezemben van a bankgarancia,hogy a megadott hitelből a bank fogja teljesiteni a részszámlák fizetését,egészen a befejezésig.Általában a banknak ez elfogadható,mert a hitelfedezet maga az ingatlan.Hiteleknél amúgy is jelzálog van.
Köszi mindenkinek a segítséget. Szal a lényeg, hogy matéria legyen benne, ne levegő. Ennek tudatában fogok keresgélni. Ez a techsound is sajna 10 cm. Ha eszedbe jut a tapéta neve, légyszi mailj a nevem alatti címre!
Gazcsoszereleshez gazterv kell. Ahhoz tervezo. Elo fognak irni legbeeresztot, ami elzarhatatlan. Lehet hogy elszivot is eloirnak, volt mar ra pelda hogy azt is eloirtak, hogy reteszelt legyen, ne lehessen a gazt meggyujtani ha nem megy az elszivo. Plusz minden nyilt egesteru gazkeszulekre vonatkozo cucc ervenyes lesz ra, nem lehet alvas celjara szolgalo helyseggel egy legter (ajto nelkuli konyhas egyszobas lakas kiesett).
Ha mindez megvan, akkor gazora le, csoszereles, legbeejto, gazmeo, gazora fel. Tobb honap, es csak az engedelyek, ellenorok, gazora le-fel szerelok dija 30-40ezer. Plusz a gaztervezo, kivitelezo, anyag. Az eloirt legbeejto is egy tizesnel kezdodik.
Ehhez kepest, ha van egy 32A villanyorad, akkor egy villanyszerelo fel nap alatt megcsinalja. Ha falat kell vesni, akkor egy nap. Es nem kell hozza semmilyen engedely.
Én is azt hittem, hogy gázt használnak a "profik" oszt jól ki lettem nevetve általuk... azt mondták, hogy a villany jobb, mert stabilabb hőfokot ad, szabályozhatóbb meg egyebek...
"Az én módszerem(bevált): a megrendelő(vagy meghatalmazottja) az általa megnevezett bankban elkülönit egy számlát a teljes beruházási összegről.Amihez ő maga már nem nyúlhat többé,nem veheti ki."
Ilyenbe csak nagyon kevesen tudnak (és akarnak) belemenni. Ha valami komolyabb kiadása jön az építtetőnek, akkor nem a háza lesz az első számú a listán.
A másik meg maga a pénz kérdése, hiszen akik a banki feltételek miatt 40%-os készültségtől kapnak hitelt, azoknak ez sem jó megoldás, ha a kivitelező által (te)készítendő munka díjazása túllépi a pillanatnyilag elérhető keretet, akár a 40%-os készültségig, akár utána ha 3-4 szakaszban folyósít a bank.
Nekem egy öreg parkettás mutatta meg a trükköt : a simára csiszolt fafelületet jó bőven be kell ecsetelni nitro-higitóval.Ez nagyon büdös,de gyorsan szárad,és jó mélyen impregnálja-konzerválja a fát,meghagyván eredeti színét.Ezután (parkettára) p.lakk, de lambériára,deszkalap-boritásokra felmelegitett méhviaszt lágyan-vékonyan felhordunk(rongylabdával),és kihülés után (vagyis majdnem rögtön) puha ronggyal bedolgozzuk a fába.Ami rajta marad,az sok évig tartós,ami lejön,azzal a többi felületet lehet fényesiteni.A nitrohigitó miatt csak annyit sötétedik,amennyit a mikron vastagságu viasz okoz,de az kevés.A méhviasznak és nitro higitónak előnye,hogy ugyanúgy alkalmazható keményfára,mint puhafára.Mi egy komplett fürdőszobát viaszoltunk így,még a kád oldala is deszkaboritásu(tölgy) volt.De társalgó-oszlopokat,bárpultot,butorokat is viaszoltunk(régebben).A nitro-higitós trükk viszont az öregtől származik.
Kedves fifty561,sajnos a konkrét szerződést több okból is nem copyzhatom be.
Először is - mint minden szerződés - részletekre kiterjedő,a helyszini körülményekhez,a megrendelő és kivitelező szóbeli megállapodásaihoz igazodó tételekből áll.Másodszor tartalmaz személyi adatokat,számszerű összegeket,melyek nem publikusak, legalábbis a megrendelőnek ez volt a kivánsága.
De kivonatolom az általánost,mert az a lényeg.sajnos most nem érek rá,de remélem,holnap feltehetem a netre a szöveget.A klényeg egy mondat:garancia biztositása mindkét fél részéről a beruházás finanszirozására és szakszerű kivitelezésére.Ennek az emlitett trükk a kulcsa.
Igen, ezt mondják. Az fordult meg a fejünkben, hogy ha jóval takarékosabb a gáz, akkor miért éri meg mégis a villany? Hosszú távon biztonságosabb? Műszakilag is biztonságosabb?
Meg aztán vannak a vegyes tűzhelyek is. Az is kérdéseket vet fel bennem. Egy biztos, hogy tűzhelyet az ember nem szeret cserélgetni 3-5 évente. Legalábbis mi egyáltalán nem, és mivel hamarosan belefognánk a konyha felújításába, jó lenne ezeket a kérdéseket tisztázni.
Nem, de neki igy az egszerubb elovett egy sablont es kesz. Amugy megy helyszini szemle nemszokasa a hivatalnak, csak ha buntetni akar = penzt akarnak szerezni.
Rég jártam erre. Nagy kérdés merült fel bennünk, nem éppen az építkezéssel, de mindenképp a felújítással kapcsolatban. Gáztűzhely, vagy villany? Ez most a dilemma tárgya. Ha van tapasztalatotok, az szívesen olvasgatnám.
Találtam ilyen topikot, de nem valami népszerű, ezért inkább itt próbálok szerencsét.
Ma kész lett a bontási terv, alá sem írta mindenhol, de a legérdekesebb, hogy köze nincs az igazságnak ahhoz, amiket beleírt. Pl fürdőszoba területe: 10.64 m2, de nincs is fürdőszoba! Közműellátottság: teljes, vagyis:ivóvíz, gáz, elektromos energia, szennyvíz. Ezek közül egyik sincs!!! Én ezt nem értem...Tök mindegy, hogy mi van beleírva? Ennyi erővel én is megírhattam volna!
Ja, meg az mit jelent, hogy bontás csakis kézi erővel történhet. ??? Meg elő van írva, hogy a bontási törmeléket a Polg. Hivatal mondja meg, hogy hova szállíttassuk? És hogy mindent el kell vinni? És ha mi fel akarnánk használni később?
Lehet, hogy én vagyok nagyon hülye, de ez így normális???
Tényleg, olvastam is már itt a topikon. Bocs, hogy előbb járt a kezem, mint az agyam. Ennek így még van is értelme. (A haverom anno kihagyta belőle a celluxot/folpackot, én az "ő verzióját" írtam. :-) )
Én úgy értelmeztem, hogy szilikonnal (sziloplaszttal) bekened, becsukod, és kész. Mert az szigetel, viszont az az ablak többé a büdös életben nem lesz nyitható. Aztán van a felragasztós szigetelő csík, az sok kalap szart nem ér, mert pár évig tart csak. A korrekt megoldás az, amikor az asztalos belemar körben egy hornyot a szárnyba, és abba behúzza a szigetelő profilt. És persze ezzel egyidőben javítja a javítandókat. (Vízvető, vetemedések, stb.)
Ha jol ertem, akkor 1. nem akarod megakadalyozni hogy sotetedjen, erjen a fa (fenyo) 2. nem akarsz bevonatot ra, festeket, lazurt, stb
Ez meg nem jelenti, hogy ne kenj ra semmit. Persze ne fesd be feher olajfestekkel. Meg 1mm vastag parkettalakkot se tegyel ra. De azert tobb lehetoseged is van.
Olcsobb: vizesrongy, csiszolas, lenolaj, vigyazni hogy amit nem iszik be 1-2 ora alatt azt letorolni. ha rendesen megszaradt (akar 1-2 het) ovatos csiszolas, ha szereted a szipuzast pl selyemfenyu vagy matt nitrolakk, ovatos csiszolas, megegy nitrolakk. nem fog latszani, hogy kezelve van, szepen fog sotetedni, de le lehet rola torolni a port es a koszt. ha csak lenolaj, arra minden kosz ragadni fog, es koszolodik, es nem lehet rendesen takaritani.
Dragabb: felhivod az auro-t, es megmondjak melyik olaj+viasz kell neked. meg hogy a kornyekeden hol tudod megvenni. ugyanugy olajozas majd viaszolas majd puha ronggyal fenyesites. nekem igy lettek a belteri ajtoim megcsinalva, nagyon klasz lett. csak en az olajba tettem szinezot.
Beltéri lambériát érdemes lenolajkencével kezelni? Mi ellen védi / nem védi meg a fát? (pl szú?) Nem szeretnénk semmilyen lazúrt használni, azt szeretnénk ha "öregedne" a fa...
Nem áltatom magam,hogy csalhatatlan vagyok.Így mindig Vida Ferenc által leírt elvet valósitottam meg,előlegeztem a beruházást,olykor végig.Mégis volt,aki minden ok nélkül becsapott,elhúzott a francba,mert még építkezés közben eladta a házat egy baleknak.Persze úgy,hogy az én mukám jórészét is beszámitotta.De nekem nem fizette ki,semmit se tudtam az egészről.Az új tulaj meg jött,látott,és ő győzött.Mert ő se fizetett ki.Neki még legalább volt oka rá.Hát így is lehet átb..ódni,tapasztalt kivitelező dacára.(A folytatást nem írom meg,mert az a jogszolgáltatás bűne.)
Egy másik megrendelő módszere:az épp ott dolgozó szakembert kiidegelni indokolatlan kifogásokkal,elvtelen gyanusitásokkal,hogyha a minőségbe nem lehetett belekötni,lopással,visszaéléssel meggyanusitva szegényt.Igy a legtöbb kivitelező félmunkánál elmenekült,jóval kevesebb pénzzel,mint a jogos.Az utána jövők befejezték,de ők is ugyanúgy jártak.Este meg dicsekedett a szarházi a haveroknak: .."Ugye,megmutattam,hogy lehet egy hatmilliós beruházást három milkáért megcsináltatni?...
Persze nem mindenki ilyen.Elvem:akármilyen konfliktusba is keveredjünk,a ránkbízott munkát a lehető legjobb minőségben végezzük el.Aztán a legtöbb esetben ki is fizetik,mert mégsem érzik becsapva magukat.A kivitelezőt a szerződés nem védi annyira,mint a saját jó munkája.
(ja,1977.nov.14-től vagyok maszek,az egyik legszegényebb megyében.Nagyon fiatalon kezdtem,de lábon vagyok ma is).
Azt vallom,hogy a mai fellazult,szélhámosságokkal,minőségcsalásokkal,fizetési szándék eleve-nemlétével és a többi szarságokkal teli gazdasági életben,ahol az igazság(?!) - bocs,jogszolgáltatás is beletojik - valóban nehéz ügy bizalmi alapra helyezni egy üzleti vállalkozást,bármilyen melót.Nekem is sok a munkám,bár voltam már drága is,meg olcsó is.Nézőpont kérdése.Most már azt vallom,hogy akinek nincs pénze autóra-az ne vegyen.Akinek meg házra nincs,az ne ugorjon neki,hogy majd csak lesz valahogy.Ha rendelkezik elegendő tőkével egy építkezéshez,oké.
Az én módszerem(bevált): a megrendelő(vagy meghatalmazottja) az általa megnevezett bankban elkülönit egy számlát a teljes beruházási összegről.Amihez ő maga már nem nyúlhat többé,nem veheti ki.Ellenben én igen.Hogyan:a szerződés szerint.Munkafázisonként résszámla,anyagvásárláskor anyagszámla ellenében.De minden kivétkor a beruházó(megrendelő)vagy megbizottja is alá kell írja a kivét jogosságát.Így én sem jutok előbb,vagy indokolatlanul a zárolt összeghez.A munkák során így a megrendelő többször ellenőriz,módja van változtani -ha még műszakilag lehet,és a finanszirozás is folyamatos,gördülékeny.Legutóbb egy bankárnak építettük a házát vidéken.Elcsodálkozott,majd egyből aláírta a szerződést.Azt mondta,hogy korrekt a dolog mindkét fél részéről.Persze a szerződés részletes volt,melléklete meghatározta az anyagnormákat,a költséghatásokat,bérmunkákat,
vagyis indok nélkül nem lehett túllépni a munkafázsok kereteit.Ez megakadályozta,
hogy a fele munkánál felvehessem az egész pénzt,aztán koldulok a befejezésre.
Természetesen a bankárnak volt annyi esze,hogy egy műszaki vezető írja alá a kivétek jogosságát,így megoldódott a műszaki ellenőrzés is.Mindketten megelégedve jöttünk ki a dologból.
És ha valamilyen oknál fogva menetközben kiestem volna a munkából,arra is volt egy pont:lezárni az eddigi teljesitést,azt kifizetni,és a következő vállalkozó folytatja,ugyanilyen alapon.Persze a valamilyen ok a kivitelező önhibáján kívüli kell legyen.Fő,hogy az építkezés beindult és be is fejeződjön.
Csak a fizetni nem akaróknak,a kevesebb tőkével rendelkezőknek nem tetszik,hogy előre le kell biztositsák a beruházás összegét.Sztem ott már baj van,oda se megyek.Aki a korrektségtől fél,attól meg én félek.
Biztos igazad van, én nem értek annyira hozzá, de az biztos, hogy a polifoam a kocsiban semmit nem ér, és csak abból indultam ki. Persze lehet keverem a zaj meg a rezgéscsillapítást...
Szerintem ilyen habszerű, könnyű anyagokkal nincs előrébb. Valami jó tömör anyag kell, minél vastagabb.
Kocsiba keresgéltem régebben hangszigetelő anyagot, és többek között ezt is találtam. Persze biztos drágább, mint a hullámpapír... :) (én sosem használtam, csak ötlet)
Hátha annyira zavar, hogy a szomszéd néni üríti a beleit, akkor én javaslom a klimaberendezés szerelők által használt Armstrong szigetelőt. Ennek igen jelentős zajcsillapító képessége van. A klimatechnikában is erre alkalmazzák, meg persze hőszigetelőnek. :)) eseres
Egy kis szaktanácsra lenne szükségem: Van egy belső válaszfal, ami egy kis hangszigetelésre szorul, ugyanis sajnos csak utólag derült ki, hogy a szomszéd néni a fülem mellett pipikél. Tehát nem brutál a hangerő, csak mégis, jobb lenne nélküle.
Mivel nagyon kicsi a hálószobám és minden centi számít, azt találtam ki, hogy gipszkarton alá duplán hullámpapírt teszek, így beleférek 2 centibe. Hogyan kellene ezt így a falra rögzíteni? A Rigips csak a vázait meg a ragasztást ajánlja, de hát esetemben egyik sem jó. Milyen dübelt és csavart használjak?
Hol lehet Budapesten íves _réz_ lépcsőélvédőt kapni (elfogadható áron)? Összejártuk az összes barkácsáruházat, és mindenhol csak eloxált alumíniumból találtunk olyat, ami tetszene. Rézből tipikusan csak L profilt találtunk. Az eloxált alu egyébként mennyire gáz? Azt mondják hamar lekopik róla a bevonat. Igaz ez? Valakinek van ilyen jellegű tapasztalata?
annyit tudok mondani, hogy cserep le-fol, uj lecek, folia+nemi alakitgatas (kontyok, erosites, tetoablak athelyezes) nekem 4-5000/m2-t mondtak, a teto feluletere szamolva. Ez csak melo, anyag nelkul.
tél közeledtével kéne csapni egy kis ablakszigetelést. (régi ablakok vannak) Eszembe jutott, hogy vannak ablakok, amiket nem nyitunk ki sohasem. Ezekre nincs valami paszta, ami jó lenne? (szilikon?) Jóval olcsóbb lenne mint az öntapadós téma...
iparos sokat fog kérni négyzetméter árat meg ennyi infóval ne várj senkitől arról nem is beszélve hogy tetőtér beépitésnél nem csak cserép le fel hanem mondjuk tetőtéri ablak beépités is bejátszik
A tető elkészítésére ( cserép le-föl, lécezés,fólia,szigetelés) mennyit kérhet el egy iparos? És még a gipszkartonozás is érdekelne. Tudnátok négyzetméter árat mondani?
Üdv. Mindenkinek! Azt kérdezném, hogy vajon mennyi esélyem van arra, hogy egy 10 m széles, és 60 m hosszú telekre kapok építési engedélyt? Hol lehetne erről érdeklődni hivatalosan? Előre is köszönöm!
Nem ezt mondtam, ha figyelmesen elolvasol. Én is elismrtme, hogy munkája van vele, ideje megy el azzal, hogy beszerzi az anyagot. Viszont arról nem szóltunk semmit, hogy a kereskedésben kedvezményt kap az árból, mert gyakori vásárló, de neked teljes árat számol+a költségeit. És nem biztos, hogy a számodra legoptimálisabb anyaggyal (ár, minőség) dolgozik. Azért továbbra is tartom, nehéz megbízható, jó szakembert találni. Nekem ez a tapasztalatom.
Nem számit a szerződés mert azt is felrughatja bármelyik fél,ezt egy Ügyvéd mondta.
Mindig az számit amit igérsz tartsd be.
Nem velem történt az eset amit leirtam,csak példaként.Igy nem fizet senki,hogy ott áll melletted és 11,50 ó a munka befejezve tessék itt a pénz.MI is fázisonként irjuk a szerződést de nem mondhatom a tulajnak,ne utazzon el kedden ,és csak pénteken jön meg ,mert mi bebetonozzuk szerdán a teljes területet ami 800.000 Ft és kikell fizetni.Engem olyan vezetett meg akivel 6 éven keresztül eggyütt dolgoztunk,Ő kereste a munkát mi építettünk és 8,5 M Ft lóg 3 éve és hiába nyertünk minden tárgyaláson mindig fellebez.
Nekünk is volt ilyen de csakakarati szinten mert sem aműszaki ellenőr sem az ügyvéd nem ment bele abba hogy 6 alkalommal kifizessék a 22 MFt-ot,ráadásul ugy ahogy én kértem hogy fizet 2.nap,5.nap 10.nap15.nap 30.nap 42.nap.
Ha szeglemezes tetőt akarsz előleg az anyagra mert ha visszalépsz mit csinál vele akitől rendeled,ugyanugy tégla,beton,nyílászárók,és az összes többi anyag.
Viszont ha tud valaki ajánlani olyan kereskedőt aki az anyagot megelőlegezi szivesen venném mert felénk csak kp. és tied az anyag.Nem hiszem hogy az ügyvéd arra vár hogy a rendelkezésedre álljon amikor neked jó,vagy a műszaki ellenőr.
Ha igen akkor pedig 2 szobabútor ára a díj de lehet hogy keveset mondok.Amugy meg nem régóta van a válalkozás 1997 óta hogy megszünt a TANÉP.
Az előlegről csak annyit egy komplett házépítésnél,előtte soha nem talalkoztunk a megrendelővel,csak neten keresztül, a szerződés a kezdés napján lett aláírva és 2 M Ft előleget kértem amit a papirok aláirása után átvettem tőle Ő pedig hazament Szentendrére,és neten küldtem a képeket,hogy haladunk,a további pénzekért mi mentünk fel,kb.félidőnél jött megnézni a munkát,és puszizkodva bucsuztunk,azóta is minket hív ha valamit kell csinálni neki. 1 Hölgyről van szó még mielőtt félreértenék.
az utóbbi 3 munkánál is igy dolgoztunk és senkinek nem okoztunk csalódást és továbbra is igy dolgozunk mert így is lehet,és kell