A bethlen Gábor utca vezet a városközpontból Csíkszereda felé. A rendőrség mellett át a vasúton és rögtön parkolj! Én kedden voltam, akkor biztosan van piac.
Ez a piros hagyma nem lila hagyma véletlenül? Olyan, mint a normál vöröshagyma, csak lila színű, és nem annyira erős, sokkal kellemesebb, édesebb az íze. Nálunk ugyanis ilyet árulnak a piacon. Közel van hozzánk Makó, a hagyma hazája, és onnan szokták hozni az árusok.
Hát az már igazán rám férne, mert itthon nem lehet kapni egy normális takarót. Hiába keresgéltem, mindenütt csak ezt a hülye kínai vékony műszálas izét árulják.
Köszönöm. Még jó, hogy tavaly sikerült olyan spirál autós térképet vennem, amelyik magyar nyelvű is, így aztán megtaláltam rajta. Miután közel van Szovátához, biztos el fogunk menni arra is.
Ha átmész Kibéden, ott vegyél piroshagymát. De ne Balavásár előtt a lejtőn, mert ott hamisítottat (Tescoból vásároltat!!) is vehetsz a cigányoktól, hanem bent a faluban. A porták előtt is árulják.
Bánffyhunyad és Kolozsvár között viszont érdemes venni tőlük rókagombát. Csak arra vigyázz, a súllyal nehogy átverjenek.
A jövő hónapban megyünk ismét Székelyudvarhelyre. Írtál a piacról, ahol lehet kapni sajtokat, és mindenfélét. Légyszíves írd már le, hogy merre van, és milyen napokon van nyitva. Köszi.
A térkép nem jelöli a Szentegyháza felöli utat de ott van:)
Szóval úgy kell elképzelni,hogy Ivó és Szentegyháza össze van kötve egy uttal,közepén a legmagasabb ponton van a Madarasi Hargita menedékház,Súgó panzió stb.Különbség az út minőségében van,míg Szentegyháza-Hargita út simán járható,addig a Hargita -Ivó csak nehezen és lassan.
Igen, addig talán nem is igazán tudatosul az emberekben, hogy ez mit jelenthet, míg nem botlik bele ilyen esetbe, netán nem válik személyesen megélő, ne adj sors, szenvedő alanyává. A te esetedben derül ki, mennyire fontos a lélekjelenlét, az időtényező és a szerencse együttese. Ilyenkor válik az ember vallásossá, és dob be az első templom perselyébe pénzt Szent Péternek ajánlva.
Én nem vagyok az a kifejezetten beszarós fajta, de nagyobb nyugalommal veszem tudomásul a mellettem tátongó mélységet, mint a fölöttem tornyosuló kiszámíthatatlan meredélyt. Szerintem az utazók zöme éppen fordítva van ezzel.
Látok én itt vagány utazókat mindenféle járművekkel, de én csak egy szörvájvöl próbát ajánlanék mindenkinek, utánam csinálandó: tegye meg a Gyergyószentmiklós-Baja közötti utat egyhuzamban kopogós télvíz idején motor- és kézifékkel!
Nekem ezt anno, 2300-as, hathengeres, Ford Granadával volt szerencsém megtenni, az utolsó 20-30 kilométert zuhogó hóban és ablakon kidugott fejjel, hogy el ne aludjak. Még visszagondolni is lidérces, még egyszer nem mennék ilyesmibe bele.
Ez a kőomlás dolog tényleg nem mókás. Én a Jára völgyében szívtam meg majdnem. 10 másodpercembe tellett, hogy nem kapott az autó. Persze akkor történnek ilyenek, ha nagy hőmérsékletváltozás áll be rövid idő alatt. Mi pont egy nagyon meleg nap kellős közepén kaptunk el egy jégesős vihart, megálltunk, hogy fotózzuk a felgyülemlett jeget meg a felszálló párafelhőket. Egyszer furcsa zajra lettem figyelmes, felülről jött. Még szerencse, hogy a kocsi mellett álltam, gyorsan beugrottam, aztán 100 métert arrébb, ami a csövön kifért....potyogtak a dinnye nagyságú kövek.
Valamit még mindig nem értek: Szentegyházáról a Madarasi Hargitára mentetek fel és onnan Ivóba, vagy pedig van Szentegyházáról egy közvetlen út is Ivóba? Itt ülök az 1:250 000 térképpel a kezemben, de ez nem jelez közvetlen utat.
A Szentegyháza- Ivó út szuper,sőt Zeteváralja-Ivó út szinte új,igaz kicsit szűk de hibátlan.A gondok utána kezdődnek ha Ivó felöl mész fel akkor elöször murvásodik aztán sziklás földút lesz,ami a legveszéllyesebb szerintem az a kiálló kövek ami odaüt az autónak sajnos...én 4 koppanással jöttel le,de tényleg max 5-el.Nagy odafigyelést és rutin követel,könnyen ott lehet maradni,az olajtartály nagy veszélyben van..Szóval mégegyszer nem mennék fel onnan,szerintem magas autókkal azért járható.
Szentegyháza felöli út ráadásul szerintem szebb is,több a látványosság,csodás kilátások vannak érdemes többször megállni...és sima:)
A képeden láthatónál sokkal jobb végig.Az Ivói viszont rosszabb,ráadásul végig sűrű erdőben mész,nincs kilátás se,bár ott nem nézelődtem volna...
Szentegyháza közepén kell elkanyarodni(ha udvarhely felöl mész akkor balra,jelzi tábla is),majd a táblát követve ki a falu széléig,ami kb 3 km...na az elég rossz út,olyan vidéki földút sok gödörrel,de nem vészes,utána hirtelen jó lesz és már lehet menni akár 40-50-el!
Fentebb kell vigyázni mert az út jó,csak közel vannak a mély árkok és a murván könnyen meg lehet csúszni,ezért jobb lassabban menni ott is ahol lehet menni...meg jöhetnek szembe is és akkor valakinek húzódni kell...
Három évig tartó megfeszített munka után a Maros megyei Salvamont Barlangi és Hegyimentő Szolgálat 42 turistautat hitelesíttetett a turisztikai minisztériummal. Eddig hivatalosan egyetlen Maros megyei hegyi útvonal sem létezett.
Maros megyében rengeteg izgalmas turistaút létezik, a hosszúságuk meghaladja az ezer kilométert, de eddig egy sem volt hitelesítve közölte Kovács Zoltán Róbert, a Maros megyei Salvamont vezetője. Mint mondta, 2006-ban a szaktárca felszólítására kezdtek hozzá a turistautak kialakításához. Mivel önkéntesekkel dolgoztak, a költség minimális volt, a megyei tanács a 42 útvonal megjelölésére mintegy 150 ezer lejre vásárolt festéket. Az útvonalak a hagyományos kirándulótúrákra épültek, a Kelemen-havasokban csak a szaktárca és a Kelemen Nemzeti Park adminisztrátori testülete engedélyével lehetett megjelölni az útvonalakat. Ezeket egyszerre hitelesítették a minisztériummal.
Az utak zöme a Kelemen-havasokban (15), valamint a Görgényi-havasokban található (12), de Szováta (9) és Marosvásárhely (6) környékén is kijelöltek túravonalakat, a vásárhelyiek akár 30 kilométeres gyalogtúrát is tehetnek a város környékén. A Kelemen-havasokban a Nagyköves (Pietros) csúcsra vezető utat nem a legnehezebb szakaszon vitték végig, hanem egy olyan útvonalon, amelyet bárki bejárhat. A rövidített útvonalat ugyanakkor lezárták, mert nyáron kőomlás-, télen lavinaveszély áll fenn.
A hegyimentőknek gondot okoz, hogy a juhászok elég gyakran megrongálják, sőt elviszik az útjelző táblákat. Olyan eset is volt, hogy kivágták a fákat, amelyen a turistajelzés volt, és üzenetet hagytak a fatörzsön a számukra. Az is előfordult, hogy a fa kérgének azt a részét, amelyen a jelzés volt, lehántották, így megszakadt a jelzés folytonossága. Ennek ellenére egyelőre mind a 42 turistaút biztonságosan bejárható.
Felmentünk a Madarasi Hargitára a menedékházhoz egy stilóval.
Szóval felfelé Szentegyházáról mentünk az meg lett csinálva simán járható,bár a faluban gödrös földút van kb 3 km,de utána 14km sima út megy fel,EU pénzből lett megcsinálva.És a táj lenyűgöző és a sok boci is,jópárszor meg kellett állni a gyerekek nem győzték csodálni.
Lefelé(mivel Ivóban szálltunk meg) megpróbálkoztunk a rövidebb úttal...vesztünkre:(
Katasztrófális az út,le lehet jönni kb 1 órába telt a 10 km de csak terepjáróval,sok sok gödör van és kiálló kövek.Bár Ivóban már kőút van,ez tavaly még nem volt.
Én ezt a békesség kedvéért inkább nem kommentálom, lévén megvan az igen határozott véleményem úgy a motorokról, mint a motorosokról, és itt nem feltétlenül Komárokra, Babettákra, illetve ilyenek használóira gondolok.
Követve e topik életét úgy veszem észre, az utak kapcsán általában azok minőségével foglalkoznak az utazók, de egyéb veszélyekkel nem igazán foglalkozik senki sem.
Pedig van ok arra is, hogy ne csak az út felületére szegezzük tekintetünket, hanem adott szakaszokon tekintsünk a magasba is.
Éppen Szászrégen-Gyergyó között volt alkalmam egyszer pár perccel később odaérni, amikor egy lezúduló szikladarab afféle meteorként csapódott egy olasz házaspár autójára. Életben maradtak, de ez kizárólag s zerencséjüknek volt köszönhető. Nagyon nem árt a kőomlás táblákat komolyan venni.
Én ezt nem elrettentésnek szánom, és sosem voltam híve annak, hogy kizárólag a közlekedésre kiváló minőségű utat válasszam, tekintettel arra, hogy minél több vizuális élményben legyen részem, illetve az utasaimnak része, de bevallom, ezt a szakaszt azóta különösebben nem preferálom.
2 éve átküzdöttük magunkat Bodzafordulóról Zágonba egy Opel Astrával, de ne tudd meg... Leszakadt a spoilerünk, és tologatni kellett a sárban, majdnem ottmaradtunk. Négykerékhajtásos terepjáróval el lehet menni, de mással nem érdemes megpróbálni. Amit a térképen útnak jeleznek, az erdei ösvény.
Én csak a Kovászna-Zágont ismerem a kérdéseidből. Az egy átlagos, személygépkocsival is jól járható - egy két kisebb kátyú, ill. egy hídfelújítás volt némileg zavaró - út volt 2 éve.
Csengersimánál pl. közvetlenül a határátkelés után, a korábbi vám területén is van szúrópróbaszerű ellenőrzés. Igaz, hogy az én tapasztalataim szerint elsősorban a máramarosi rendszámú román autókat szeretik tüzetesebben átvizsgálni, gyanítom azért, mert nagyobb a valószínűsége, hogy ukrán csempészcigit találnak.
Igaza van Roy.K-nak abban, hogy a csomagolás a fontos, vagyis, hogy zárjegyes pálinkád van-e vagy sem. Utóbbi esetben akár 20000 Ft-od is bánhatja, ha lebuksz.
Tudomásom szerint 1 l tiszta szesznek megfelelő szeszes ital per fő a limit. (Az én értelmezésem szerint ez két liter 50°-os pálinkát jelent!) A fő buktató nem a mennyiség lehet, hanem a csomagolás, ugyanis a házi pálinkán ritkán van zárjegy. A határon viszonylag ritkán van tételes ellenőrzés, de ha éppen rossz napja van a vámosnak...
Sziasztok! Szeszes italt a határon milyen mennyiségben lehet hozni/vinni? Lehet vinnék ki néhány üveg magyar bort, és mindenképp hoznék haza jópár üveg pálinkát :)))
Hálló? Szerussz, Jóska. Éppeg fől vagyok idegesedvel, me szinte főlpofosztam ahajt eggy taknyos gyermeket a blokk előtt, me odapisílt a béjárat elé.
Olyan egy mocsok, műveletlen világot éllünk, te Jóska, hogy nem emberi! Jómútkórjába eggy véllem eggyidős pasast szólittok meg, hogyhá ejiszenn ne a blokk mellé a bokórba pisíljen, értijé, de há nem vót akivel beszélni, olyan részeg vót. Mi? Me éreztem, hogy nekimenyek, mind eggy kaszagép a határnak, értöttedé, s ott mindenki előtt úgy megrendezem, hogy ahajt eggy esztendő múlval még otthonnyába is félve fog pisílni. De há nincs mit kezdeni az ilyenekkel. Hálló? Odakerűltünk, Jóska, hogy az emberek a nagy szegénség mijánn má ahajt mindent megengednek maguknak. Valakit a rendőrök megfognak, me lopott, értöttedé, s azzal védekezett, hogyhá szegén ember, s nincs amit megegyen. Há kérdem én, te Jóska, me én is elég szegén ember vagyok s te is ugyanolyan szegén ember vagy, értöttedé, de há ha én most ellopom a kenyeret s a tejet az alimentárábóll, s megeszem, kérlekszépenn, akkó azétt engemet ne büntessenek meg..? Szegénség ide vagy oda, az még nem mencség, értöttedé. Me az osztán más kérdés, hogy azok lopnak a legtöbbet, akiknek amúgy is a legtöbb van itt napminnap hajja az ember a tévébe, hogy hány millijót s hány százezer eurót lopnak el vagy hajittnak ki a semmibe. Csak éppen assincs éppeg a legnagyobb rendbe, ha valaki lop s azzal védekezik, kérlekszépenn, hogyhá ő szegén ember, s neki haggyanak békit. Me odakerűllünk, hogy mahónap csak asztot büntetik, aki becsűlletesenn él s dógozik, s próbáll megéllni ebbe a nehéz helyzetbe. A millijomos ha radarba fut kéccázzal, nem büntetik meg, értöttedé, a szegénnek nincs miből fizessen, de aki becsűlletesenn végzi a dógát s ahajt tíz kilóméterrel túllépi a sebességet, kérlekszépenn, annak osztán fizetni kell, mind a katonatiszt. S az adókkal is így van, Jóska, me asztot is azok csajják el, akik a legtöbbet tudnának béfizetni. Na. Hálló? Kesereg Sanyi bá valamelyiknap, a blokkfelelős, hogyhá nem bírja magát mosmá, s eggyre jobban fáj a lába s ugyé vót vaeggy infraktja is. Osztán montuk neki Kerekessel, a fösső szomszéddal, hogy ejiszenn ne mind keseregjen annyit, értijé, me más feleannyit se él meg, mind maga, me mosmá fijatalon viszen el mindenkit az agyvérzés s az infraktus, értijé, me úgy főlgyórsittották esztet a világot, hogy eggyik napróll a másikra mennek el az emberek. Vagy esszeesnek, mind a tótorgona s eggy életre megnyomorodnak. Maga őrvengyen, hogy ennyit élt, s jól élt, me más végigkínlótta az életit s úgyse vót semmilyen láccatja, csak a munka, a bánat s a keserüség... Úgyhogy leültettük az öreget, osztán nem osztotta tovább a betegségeit s a hülyeségeit. De há éppeg betegek ne legyünk, Jóska, kopogjuk le, hogy még jól vagyunk. Nehéz az élet, értöttedé, de há ez eccer-eccer vélle jár. Na, ejiszenn eggyet bénézek a bodegába, me Kerekes aszonta ma odabé a munkába, hogy a mai napot ő biza nem bírja ki sör nékűll... (katona)
- Jó napot kívánok! Tessék mondanni, jól megyek itt az állomás felé? Szeretném elérni a hatórás vonatot. - Menjen csak nyugodtan. Ha a falu bikájját most vezetik hazafelé, akár az ötórás személyt is elérheti.
He-he, nem is gondoltam, hogy figyelsz;-) Nem, én mennék valahogy, keddre/14-re/ van repjegyem visszafele. Szombat reggelre/11/ kellene legkésőbb odaérnem.
A gépkocsival útrakelőknek és oláhul nem beszélőknek hasznos lehet az alábbi linken található kitöltési útmutató a kék-sárga baleseti bejelentő laphoz, hiszen már ott sem kell rendőrt hívni a csak anyagi káros balesetek helyszínére.
A néma küzdelem c. regényt olvastam. Ezt tenném kötelezővé az iskolákban (nem Spírót). Drámai, hogy mindez MÁR 150 évvel ezelőtt megtörtént...amúgy a regény erőssége (azonkívül, hogy Nyírő irgalmatlan mélységű és erejű nyelvezete teszi letehetetlenné) , hogy konkrét adatokkal támasztja alá a cselekményt.
"Én azért beszereznék Bayertől függetlenül is pár infót."
Megteszem én, gondolom eléggé független Bayertől...
Marius Paşcan: A nyárádszeredai referendum "felesleges és törvénytelen" 2009. február 12. csütörtök, 15:12 Köti az ebet a karóhoz
Marius Paşcan prefektus szerint a nyárádszeredai önkormányzat és az ortodox egyház közötti konfliktus mesterséges konfliktus, amelyet azok a politikusok szítanak, akik "kiestek a pozícióikból", és érzelmi alapon próbálnak mesterségesen feszültséget teremteni, hogy a választóik figyelmét ébren tartsák.
"Ez a mesterségesen szított feszültség megengedhetetlen Maros megyében, ahol 1990 óta toleranciáról, megértésről, harmóniáról, békés egymás mellett élésről, az egyházak iránti tiszteletről beszélünk, és ahol ennek ellenére abba a megengedhetetlen helyzetbe kerülünk, hogy helyi tanácsosok és maga a polgármester is, megfelelő szerszámokkal felfegyverkezve, kiássák egy templom alapkövét, főleg, ha magántulajdonról van szó" - jelentette ki tegnap sajtótájékoztatón.
A prefektus "vélekedik"!
"Ezért a prefektúra a közigazgatási bíróságon támadta meg a nyárádszeredai városi tanács 2009. évi 2-es számú határozatát, amely egy helyi referendum megszervezését írta ki március elsejére, és arra kérdezett volna rá, hogy a lakók akarják-e a városközpont képének megváltoztatását, oly módon, hogy a zöldövezet közepére (központi park) egy ortrodox templomot építsenek". Véleménye szerint az 1022 négyzetméteres zöldövezet az ortodox egyház tulajdona, és mivel a terület rendeltetésésről vita alakult ki a "tulajdonos és a helyi önkormányzat között", a prefektúra úgy vélte, hogy a referendum megszegi a vonatkozó hatályos törvényeket és az Alkotmány által garantált tulajdonjogot. Paşcan szerint a referendum "haszontalan és törvénytelen", mert a lakossággal városrendezési szempontból a 2001/350-es, illetve a 2003/52-es törvény alapján lehet konzultálni, anélkül, "hogy felesleges kiadásokba vernék a helyi költségvetést". Ezért a 2004/554-es törvény alapján a közigazgatási bírósághoz fordult, mondta a prefektus, hozzátéve, hogy az 554-es törvény értelmében "a bírósági döntés meghozataláig a megtámadott közigazgatási cselekményt felfüggesztik".
Marius Paşcan: A nyárádszeredai referendum "felesleges és törvénytelen"
Mint mondta, a helyi tanács, ha nem akarta, hogy a parkba ortodox templomot építsenek, találhatott volna más megoldást. Itt Marosvásárhely példáját említette, ahol szerinte "az összes vallási felekezet békésen megfér egymással", pedig itt is voltak nézeteltérések, és "nem érti", Nyárádszeredában miért nem lehet ugyanígy. Első titkári stílusban bejelentette, hogy a jövő hétre behívatta a polgármestert és a nyárádszeredai tanácsot, hogy együtt találjanak kompromisszumos megoldást a helyzetre. Úgy tűnik, nincs tisztában a helyhatósági törvénnyel, mert tudnia kellene, hogy a helyi tanácsok nem a prefektúra alárendeltjei!
Népújság: Prefektus úr, önmagával keveredik ellentmondásba, hiszen egyfelől elismeri, hogy konzultálni kell a lakossággal egy ilyen horderejű kérdésben, ugyanakkor feleslegesnek és törvénytelennek nevezi a referendumot, holott a 215-ös közigazgatási törvény 43. szakaszának 2. pontja kimondja: "( ) a város köz- és magánbirtokának igazgatására,, ( ), a helység urbanisztikai szervezésére és a területrendezésre ( ) vonatkozó kérdéseket mindig nyílt ülésen kell megvitatni. Ezekkel a problémákkal kapcsolatban a polgármester javasolhatja a lakosság megkérdezését, népszavazás útján, a törvény feltételei szerint.
Marius Paşcan: Nincs semmiféle ellentmondás. A törvény állapítja meg, hogy kinek van joga referendumot szervezni. Én úgy vélem, hogy ebben az esetben nincsenek meg a törvényes feltételek. Itt a területrendezési törvényről beszélünk, és volt egy szisztematizálási terv, majd elutasítottak egy építési engedélyt. Mi több, egy templom alapkövével hadakoztak. Igaz, hogy a törvény szabályozza, de én úgy gondolom, minden törvényes alapot nélkülöz ez a referendum.
Népújság: A helyi ortodox pap szerint a felépítendő templom isten háza lesz, ahová nemcsak a románok, de a magyarok is bemehetnek imádkozni. Fordítva ez nem érvényes? Miért ne imádkozhatna az a pár ortodox a magyarok templomában?
(És a válasz!!):
Marius Paşcan.: Azért hívtam be a jövő hétre a polgármestert és a tanácsosokat, hogy találjunk közös nevezőt a probléma megoldására. Addig "forgatjuk" a problémát, amíg megtaláljuk a megoldást.
Vajon ezek az emberek, mikor borotválkoznak mit láthatnak...mit mondanak gyermekeiknek és unokáiknak...vajon ők járnak-e templomba..ha igen melyikbe is..:(:(:(
Na ma elindultam bészerezni a "SIC" matricát, írja az oldal, hogy a g. határokon bévül a nagyfaluban hun lehet kapni. Elzarándokoltam oda, nyitva tartási időben sáhun sánki, telefonon hívtam..nem is hallott erről.
Na..most hogy leszen matricám..mett az kell!! Szóval ne menjetek oda..hiába! Bpest Rózsák tere amúgy.
Tavaly egyes kátyús szakaszoktól eltekintve járható volt, de nem sokat lehet a tájat nézni, ha nem akarsz tengelytörést. Azóta romolhatott és javulhatott is, nem tudom.
Nem igazán értek hozzá, csak azt tudom, hogy a piacokon általában három fajta méz kapható. A vegyesméz (ez a legolcsóbb), akácméz, és a havasi méz. Ez utóbbi a legfinomabb, és (állítólag) 1500 m felett gyűjtött nektárból készül. És még kapható lépesméz is, a lányom kedvence.
Tudom, hogy nem jellemző, de ahol van, ott a napfény hiánya miatt piszok alacsony lehet a cukortartalma, amit pótolni kell.
Engem már jó pár portán megkínáltak háziborral, mitöbb egyes éttermek úgy kínálták, mint a legédesebb nedűt, de ezek egyike sem ízlett, mifelénk ezeket legfeljebb uborka savanyításra használnák, a helyiek meg úgy cuppogtak tőle, hogy ihajj.
Éppen ezért egyik fő ajándékunk férfi barátaink számára a környékünkről származó házibor szokott lenni.
Dehát én nem is erről beszéltem. Félreértettél. Tudom, hogy van, amikor kell cukor hozzá, szőlőfajtától, sőt, évtől is függ. Jól tudom, mert mi magunk is készítünk bort, nem is rosszat.:) Én arra reagáltam, hogy a topictárs azt írta, hogy "olyan, hogy "ribizlibor" vagy "almabor" nem lehet..."....... Arra hoztam az illető idézetet.
Igazán nem akarom tovább ragozni, de hidd el, időnként előfordul, hogy egyes gyümölcsöknek magasabb a cukortartalma, mint a szőlőnek.
Példa okáért, kíváncsi lennék én arra, hogy mondjuk a Gyergyó környékén termő szőlőből mi lenne, ha nem javítanák fel cukorral.
Van év (például a tavalyi), amikor 22-es, 23-ás cukorfokok a jellemzőek, ilyenkor nincs szükség korrekcióra, és van, amikor 18 foknál nem több, na akkor viszont szükség van rá, már ha nem savanyítani szeretnénk a levével.
Hálló? Na, szerussz, Jóska. Odavótunk eggyet Kerekesékkel, a fösső szomszédékkal nyaralni. Há kivettünk kicsi szabaccságot, s kimentünk a házukba, értöttedé, s tettünk-vettünk esztet-asztot. Na. Jó szép kicsi ház, Kerekes rendberakta, amijóta a církusz lejárt a rokonysággal, s megszereszte. Ugyé még a tavaly lement vót a nagy veszekedés, kérlekszépenn, me az öregasszon, aki réjahagyta, ugyé nem azzal vót a baj, csak há magtalan juss vót ott a menetbe, s Kerekesék rendeszték. Úgyhogy dógozgattunk, s esténként iddogáltuk a sőrt a bodegába, s nappal a fehérnépek süttették a hasukot hátúll a kertbe. Hálló? S máskülömbe? Kezdődik az ubórkaszezon, Jóska, de há ezeknek a póllitikusoknak most is csak a veszekedés menyen s a kórrupcijó, éppeg nesztem a tévébe, hogy most esztet az ifjúsági minisztert szorongassák, esztet a Mónikát, kérlekszépenn, me nem tiszták ott valami pénzek. Itt eddigelé se vót tiszta semmi, te Jóska, csak éppeg hallgattak vélle, mind a süldődisznyó a búzába... Csak há hijába lássa s mongya az ember, me úgyse ér semmit. Hálló? Ahajt esszehúszták a Sztyáuát az Újpesttel fotbalba, eccer lessz menet Bukorezstbe is, s Pestenn is, értöttedé, me mind a kettőnek olyan galériája van, kérlekszépenn, hogy azoknak nem kell kéccer mondani, hogy üssék egymást, ha odakerűlnek... Na. Kíváncsi vagyok, hogy ősztől mi lesz itt nállunk a futszállal, me a magyarok hazamentek, s nem tudom hogy eggyáltalánnyába mire lesznek képesek eggy-eggy Dévával vagy Khiázsnával szembe. Hálló? Viharos idők vannak, Jóska, csattog, s dörög, s villámlik, valamelyiknap este Sanyi bá, a blokkfelelős má meg vót ijedvel, hogy annyi víz leesett, hogy a pince megtelik. Me látta, hogy odabé a Regátba főlvette ezeket esmenn a víz s má ki vót fehéredvel, hogy mi lessz, ha ide is béüt a ménkő. Montam a blokk előtt, hogy ne mind idegesiccse magát, Sanyi bácsi, az isten mekfizeti, me én s Kerekes kimerjük viderrel, ameddig jó egésségbe vagyunk. Csak éppeg jég ne legyen, me ha ebbe a válcságba még az is béüt, akkó nem tudom, hogy mi lesz. Elveri a vetést, s osztán nezhetünk szerteszét s bámulhatunk, mind a hal a szotyorból, kérlekszépenn, me mindennek úgy főmenyen az ára, hogy az állunk főkopik. S amíg az ember éhes s nem érzi jól magát, addig nincs mit kezdeni vélle, Jóska, így vané vagy nem így van..? Na. Aszongyák, hogy továbbra is ilyen nagy idők jőnek s esső esső hátánn lessz. Me a kánikúla is mocsok, de osztán az is mérgesittő, hogy ahajt egéssz nyáron csorog a nyakadba az esső. Na, asszem egyet lemenyek a bodegába, Kerekes eddig odale van.
"A bor csak és kizárólag szőlőből készülhet." Ez így igaz, de azért van almabor is és ribizlibor is.
"A magyar bortörvény szerint a bor a szőlő gyümölcséből, erjesztés útján készült ital. A más gyümölcsökből, de ugyancsak erjesztéssel, és cukor (szacharóz) hozzáadásával készült italt gyümölcsbornak nevezzük. A gyümölcsbor egyféle gyümölcsből készülő borital, amelyeknek nevében a gyümölcsöt is megnevezik. pl.: almabor, málnabor, meggybor, ribizlibor."
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a Kelemen-havasokban szeretnénk túrázni, akkor teljesíthető-e egy nap alatt oda-vissza a Palotailva - Pietrosz útvonal?
Ráadásul, csak a szőlő levéből készült italt lehet bornak nevezni! Vagyis olyan, hogy "ribizlibor" vagy "almabor" nem lehet... A bor csak és kizárólag szőlőből készülhet.
Ábszolut, és mint tudjuk izlések és pofonok, ugyibár;-)
Mellékesen megjegyzem, öcsém apósa lányai születésekor eperfahordóba pakolta a szilvapájinkát, oszt olyan lagzikat csapott belőle, hogy még az is ivott a pálinkából, aki azelőtt ördögtől valónak tartotta. Én nem vagyok az a pálinkás típus, de ettől kutya bajom nem volt, ellenberger egy pohár sörtől már szédelgek:-)
Ja és köszi mindenkinek a tanácsokat, ma este elindult a lányomnak a csomag.
Komolyra: a rézeleje nem ízlés kérdése, se önmaga, se más megmérgezésére ne ösztönözzünk még viccből sem senkit se!
A pálinkafőzés nagy figyelmet és nagy hozzáértést igénylő folyamat.
Minimum két részből áll, először a cefrét főzik ki, majd utána a lefőtt anyagot párolják le (finomítják, beállítják az alkoholtartalmát, egyebek). A rézeleje és a párolás végén maradó gyenge, de már savanykás anyag nem emberbe való.
Veszel egy jókora fazekat, abba belevágsz mindent, aminek gyökere van, mindent, aminek gumója van, mindent, aminek szára van, mindent, aminek levele van, egyszóval mindent, ami sárgás, mindent, ami zöld, mindent, ami vöröses és mindent, ami lilás, vizet rá, sót bele, borsot, paprikát ízlés szerint, aztán addig fôzöd, amíg ghivecs lesz belôle.
Szerintem ízléseken vitáztok, annak pedig semmi értelme!!
Szerintem jó a rézeleje, rézközepe, rézutolja szilva, meg az üvegben tartott, meg a fahordóban "érettségizett", megabármilyen pálinka. Csak jó társaság legyen mellé, amikor fogyasztod! :)
"Ahhoz, hogy e gyümölcspálinkák kiteljesedhessenek, szükség van érlelő alkalmatosságra, hordóra, amelyben a nyers alkoholos ital elveszítheti karcosságát, friss, égető ízét, kiteljesedve a hordó anyagának ízével és festékanyagaival.
Az eperfa hordókban érlelt italok különleges színt és ízeket öltenek magukra pár hetes érlelés után. A pálinka veszít alkohol tartalmából, és az íze is elveszíti karcosságát gazdagodva az eperfában rejlő csodákkal, kioldva az eperfa festékét aranyos és konyakos kristálytiszta csillogást ölt magára."
"Én elhiszem neked, hogy van hamisított "eperfahordóban érlelt szilvapálinka" is. De te is hidd el nekem, hogy olyan is van, ami nem hamisított. Amiért van hamisított, azért ne vessük el egyből azt is, ami nem az!"
Persze, biztosan van, de már az sem szilvapálinka, hanem a kioldott csersavtól elrontott, tönkretett valami pálinka! Ezért, mivel már nem szilvapálinka, könnyebb a boltban kapható tisztaszeszből készíteni, és olcsóbb is.
"A mézespálinkát,rendesen kifőzött,kipárolt szilvapálinka,kb. 50-52 fokosra,amit fele-fele arányban vízzel higítanak és égetett cukorral"mézesítik"."
Az igazi mézespálinka igazi mézzel készül, bármilyen gyümölcspálinkából. A mézet felovasztják, ha langyosra hűl, ráöntik a pálinkát, majd újra összemelegítik. 2-3 nap alatt letisztul, minél tovább tartják, annál finomabb. Régebb amolyan "kontyalávaló" asszonypálinka volt. Egy liter pálinkához 30 deka méz jár.
Én elhiszem neked, hogy van hamisított "eperfahordóban érlelt szilvapálinka" is. De te is hidd el nekem, hogy olyan is van, ami nem hamisított. Amiért van hamisított, azért ne vessük el egyből azt is, ami nem az!
Ami, meg a juhtej-termékeket illeti, szerintem nincs abban semmi turpiság, hogy a turistaközpontokban drágább. Annyiért adják, amennyiért elviszik. Vásárhelyen a nagypiacon az orda 10, a sajt 11 lej. Most. Egy hónappal ezelött sokkal drágább volt.
Tisztaszeszből viszont készül valami finomság ilyenkor meggyszezonban. A neve nagyon szuggesztív, úgy hívják "meggylelke", esetleg románosan "visinata". Figyelmében ajánlom mindenkinek, aki szereti az kissé édesebb italokat.
1.a. Deszkabor1 : a gyimesi csángók deszkáért vesznek bort a regáti szőlősgazdáktól. Ez általában iható, jó bor.
1.b. Deszkabor2: a gyimesi csángók deszkáért vesznek szőlőt a regáti szőlősgazdáktól. És ebből csinálnak maguknak "bort". Jó ha messziről elkerülöd... szegény gyimesiek ugyanis nem értenek a borkészítéshez. Főleg, ha csemegeszőlőt sóznak rájuk...
A "krumpli-" vagy "pityóka-" bor ugyanez, csak nem a Gyimesekben fogyasztják, hanem Háromszéken és Csíkban...
Egyébként íme egy friss példa, miként vagyunk képesek növelni a bizalmat nagyhírű "boraink" iránt.
Ez Bajától pár kilométerre található, és a jégboraival büszkélkedik rettenetesen, melyek ára az eget veri.
Az üzemileg előállított alkoholos italokkal szemben semmi bizalmam sincs. Házipálinka, házibor, mitöbb, van egy barátom, aki régi recepturák alapján a serfőzést is maga végzi.
De mifelénk ilyen például az őröltpaprika is, ritka az olyan ember, aki boltban vásárol ilyen terméket.
Tejterméket közvetlenül a gazdáktól!
Én Gyergyóban közvetlenül az esztenákról szerzem be.
Volt a környékünkön egy TSZ-nek egy tejipari melléküzemága, olyan kiváló juhtúrót állítottak elő, hogy betörtek vele a MALÉV járatokra. Ahogyan teltek-múltak a hónapok, úgy került egyre több tehéntej a birkatej mellé. Hiába, no, pitiánerek vagyunk, és nem tudunk kibújni a bőrünkből: naná, hogy hamarosan elhajtották őket az ótvarba.
Köményest készíteni nem nagy kunszt odahaza sem, és az égetett cukornak tudtommal itt van szerepe.
Ez a teáltalad említett vizescukros lefelezés, már megbocsáss, merénylet a pálinka ellen, de ennek a módinak van praktikus oka is: 25-26 fokosra legyengített pálinkát üdítő jelleggel a mezőgazdasági munkások isznak rekkenő hőségben. Hasonképpen a csígerbort, aminek ugye a szlőhöz már alig van köze.
(Bár az általam említett mézespálinka mézénél sem tudható már, éppen mennyi cukrot tartalmaz, volt már botrány ekörül nem egy.)
Egy egészséges férfiember igyon minimum 50 fokos tiszta kisüsti gyümölcspálinkát!
Az lehet hogy közkedveltségnek örvend, de hidd el, hogy az már nem szilvapálinka! ( Ezt már régen felismerték jónéhányan a székelyek közül, és tisztaszeszből készítik neked az "eperfahordóban érlelt szilvapálinkát"! Nincsen semmi baj ha ízlik ez valakinek, és szívesen issza, de azt már ne hívjátok szilvapálinkának!
Na mondok egy másiik példát a turpisságra(?):
Pünkösdkor (is) és majdnem mindig viszek hűtőtáskát, hogy ordát, sajtot, juhtúrót hozzak haza. A túristák által látogatott helyeken (Korond, Parajd, Szováta stb.) egy kiló 30 lejbe került. (2100 Ft)
A székelyudvalyhelyi piac tejcsarnokában a friss orda, sajt juhtúró 10-15 lej/kg között!
De bizony, az eperfahordóban érlelt szilvapálinka közkedveltségnek örvend Erdélyben. Néha húsz évig is érlelik benne. De a négy évig érlelt is már ritka csemegének számít. Az íze selymesebb, a színe aranysárga, és az ára jóval borsósabb, mint a többinek.
Hiszen alkoholos cefrék lepárlásáról van szó, ami aligha válik színessé. Például a kajszipálinka színe sem lesz sárgás, ahogy a szilvapálinka sem kékes.
Bizony, eperfahordóba legfeljebb eperpálinkát. No de ,vajon ki mit ért eper alatt? Mi az eperfa termését (morus - alba, nigra), mely vagy fehérszerű, vagy szinte feketébe hajló kékeslilás. Pálinkája mennyei és nem túl gyakorisága miatt drágább is, mint a mindennapos gyümölcsöké.
Ugye evidens, hogy amiben cukor van, abból alkohol tartalmú ital készíthető, ha alacsonyabb alkoholfokúra készítjük, akkor gyümölcsbor (ez nem ördöngösség), de ha lepároljuk, mégpedig kisüsti eljárással (mint ahogy a jugóknál szokás), abból igen kellemes aromájú pálinka párolható le, mégpedig magára valamit adó vidéken 50-52 alkoholfokra beállítva.
Visszatérve a tárolásra: legésszerűbb üvegedényben tárolni, a műanyagpalackokat, -kannákat még átmenetileg se használjuk, nem hogy hosszabb időn át.
Nekem székelyföldön a közismert szilvapálinka mellett a rozspálinka ízlik leginkább.
A legendás köményes cujka pedig zömében kereskedelmi forgalomban kapható tisztaszesszel készül, kár is volna jó minőségű pálinkát bármivel is "vadítani". Ha engem például valaki mézespálinkával kínál, az eleve gyanús, mert gyakori az, hogy a kevésbé elfogadható minőségű pálinkát próbálják ekként menteni, azaz fogyaszthatóbbá tenni.
Na még annyit, ha színe van a pálinkának, az azért nem feltétlenül jelent pancsolmányt, hiszen szoktak ágyaspálinkát is készíteni, ami valódi pálinka aromásítását szolgálja hol saját gyümölcséből, hol másik olyanból, amely illeszkedik az alapanyaghoz.
folyt.: nincs benne semmi, és mégis érzed a szilva ízét, mert csak abból főzték! Vigyázzatok! Erdély-szerte sok helyen kínálnak tisztaszeszből "csinált" pálinkával! Ha ágyas v. sárga színű akkor ne hidd el, hogy az pálinka!
T. Boraka! A szilvapálinka az szilvapálinka! Nem érlelik eperfahordóban, mert csak elmegy az íze, csersavas lesz stb. Aki ilyet árul, az valószínűleg tisztaszeszből hamisítja! A pálinka az szép átlátszó színű és nincs benne semmi, se ágyazás ,se ilyen-olyan hordó!
Pálinka ügyben további felfedezésre ajánlott települések: Zalán (Kovásznában) és Kibéd (Marosban). Elsősorban a szilvára figyelmezzetek! (Nem a Silva sörre gondolok természetesen! :)) )
Körkérdés a kedves topiklakókhoz: Nem megy valaki a napokban Vásárhelyre? Egy kis csomagot kéne SOS elküldenem. A nagy rohanásban szombaton itthon maradt a lányom pótolhatatlan cipellője:-(
Vagy nézd meg ITT, rögtön képekkel együtt. (Ha még nem használtad, akkor Zona de căutare pont alatt kell Brassót kiválasztani, aztán tőle jobbra beírni az utca nevét.) Egész jó kis szolgáltatás, végig tudja járni az ember azokat az utcákat, ahol korábban járt arrafelé...
A helyzet az, hogy voltam is Oroszhegyen, meg nem is. A települést Udvarhely felül akartuk megközelíteni. Én az ebéd utáni csíki sör hatására némileg elpilledtem az anyósülésen, az asszony kijelentésére - miszerint ez már Oroszhegy - nyitottam csak ki a pilláimat. Mivel szakadt az eső nem sokan voltak az úton, úgy is mondhatnám, hogy senki. Végül is sikerült szóra bírnom egy éppen az utcára kilépő atyafit, aki azonban józan életűként nem tudott információval szolgálni, de az is lehet, hogy megérezte rajtam a finánc szagot.:) Így aztán tekintettel a bőven hulló égi áldásra és méginkább a nagysasszony megjegyzéseire, a pálinka felderítését egy későbbi időpontra halasztottam. Ez a dátum ez év júliusa. És hogy miért írtam, hogy voltam is Oroszhegyen, meg nem is? Visszafelé kiderült, hogy nem is Oroszhegyen voltunk, hanem csak az azt megelőző településen, aminek sajna nem jut az eszembe a neve... Ellenben jártam Atyhán. Ugyanis itt valaki, nagyon dícsérte az ottani pálinkát. Vettem is egy-egy liter szilvát és almát. Nem volt rossz, talán az alma egy leheletnyit karcosabb volt, mint kellene, a fokolót viszont garantáltan kiakasztotta volna. Megjegyzem, Atyha és az odavezető út nem volt semmi...
amúgy már majdnem készen, komoly alternativája az E60-nak, persze ha nincsenek kamionok, mert a Lippa és Déva közti kanyargós részen elég rossz érzés több kamion közé beszorulni...
Mentem az M5-ösön, aztán nem volt kedvem lekanyarodni Albertirsánál a 4-esre. Régen sokat jártam Kézdire az Arad-Szeben-Fogaras-Brassó úton. Gondoltam egy kis nosztalgia. Hát inkább egy cumi kerekedett belőle...amúgy Dévától végig jó az út, pár helyen még a régi burkolat van (pl. Szeben után egy kicsivel), meg még nincsenek festések pár helyen.
Ez úgy nézem, egy minden városban kötelező :-) Mihai Vitezaul főutcával párhuzamos kis utcácska egy pályaudvar (? vagy gyár, sok iparvágánnyal) és egy stadion közelében.
Az ottani figyelmetlenségről meg csak annyit, hogy két éve egy hónapon belül kétszer is volt szerencsém ott étkezni. A második alakommal a köszönés után a pincér első kérdése az volt, hogy "Ugye ismét paszulylevest tetszik kérni, kibédi hagymával?"
Már másodszor, vagy harmadszor olvasom ezt a bizonyos "bátran ajánlom" verziót erről a tömegnyomorra szakosodott kocsmáról.
Nos, neked szuverén jogod ajánlani, én meg azt mondom, hogy csak azok látogassák meg, akik szeretik a bödös, koszos, figyelmetlen helyeket, mely ez esetben számomra leginkább egy ötödosztályú vasúti resti benyomását keltette.
Köszönöm nektek a segítséget czimbi és szedlacsek2 !
Őszintén szólva próbáltam keresni útvonalat és a fórumot is olvasgattam, de nem találtam olyan részletes leírást amit te adtál nekem czimbi. ( pedig ezek szerint kell lennie )
Mindenesetre köszönöm neked az útvonalat és szedlacsek2-nek az étterem ajánlót.
Sokszor leírtuk, néha keressetek rá egy kicsit a topikon! ;-) Érdemes igénybevenni a guglimapot, a megadott lenti útvonal-javaslatot keresd ki rajta.
Még egyszer akkor:
Mivel nincs sztráda, bármikor közbejöhet egy baleset miatti leállás, várakozás, ezt kalkuláljátok be! Figyelni kell a fénykürtös jelzésekre (radar), a településeken a gyalogátkelőknél (mindig megállni és átengedni a gyalogost!).
Bp.-Ártánd a négyes úton, átkelés a gúnyhatáron, aztán végig az E65-ösön: matricavásárlás Nagyvárad másik végén, a kolozsvári úton a Petrom benzinkútnál. Innen tovább Kolozsvárig. Ahogy beértek a városba, az első jól látható felülárón jobbra letértek a tordai útra (ez a város külső részén vezet végig) és ezen kiautóztok a városból.
Következő városok: Torda, Aranyosgyéres, majd Marosvásárhely (érdemes kikerülni az ákosfalvi teherforgalmi úton). Ezután következik tizenpár km után a balavásári letérő (balra). Ezután már nincs más dolgotok, mint Szovátán és Parajdon áthaladva balra ráfordulni a bucsini útra, ami fel- és bevezet a Gyergyói-medencébe, ill. Gyergyószentmiklósra.
Jó utat!
Persze van második opció is: Kolozsvárig ugyanaz, mint fent, utána a várost egyenesen átszelni és a dézsi úton elhagyva, jobbra elfordulni a mezőségi útra, Szászrégen irányába, onnan a Maros völgyében Palotailva-Maroshévízen keresztül lehet beérni a Gyergyói-medencébe). Az út minősége sajna erősen leromlott, a beígért felújítás már 2 éve csúszik). Ami az előnye, hogy kisebb a forgalom és olyan 30 km-el rövidebb az út.
Nem tudja valaki hogyan lehet eljutni Budapestről Sepsiszengyörgyre legkönnyebben,és viszonylag olcsón?Vonat,Repülő,vagy busz?Autóstopp nem érdekel! Repülőt az úgy gondoltam Marosvásárhelyig,és onnan busszal vagy vonattal,csak nem tudodm,hogy van-e egyáltalán,és hogy mennyibe kerül.A keresőben nem sok infót találtam.Az Orangeways buszok meg sajnos már nem mennek Sepsiszentgyörgyre!Na meg szállás is kellene,ha tus valaki itt olcsón:)
Árvízriadó 21 román megyében 2009. június 22. 15:11
MNO - KA A román Országos Vízgazdálkodási Intézet árvízriadót bocsátott ki 21 megyének: a bő csapadékok nyomán hétfő reggel 5 órától szerda reggel 7 óráig áradás veszélye áll fenn az illető megyékben.
Az intézet honlapja szerint megnő a dombvidéki és hegyvidéki folyók szintje, és ezek kiönthetnek, helyi jellegű áradásokat okozva. A következő megyékre vonatkozik az árvízriadó: Arad, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Valcea, Dolj, Argeş, Olt, Damboviţa, Teleorman, Prahova, Giurgiu, Ilfov megyék valamint Kolozs, Bihar, Fehér, Szeben, Buzau, Vrancea megyék hegyvidéke.
Az E60-ról végig jó betonút vezet Tordaszentlászlóra. Ismerőseim Pünkösdkor ott szálltak meg és onnan mentek tovább Torockóra, ill. Torda felé. A Jára mentén fokozottan figyelmesen szépen lehet közlekedni, az Aranyos mentén jól járható az út. Az biztos, hogy a táj megéri a lassabb tempót...
A jót nézd a dologban: megkerülted a Zarándi-hegységet, autóztál egy jót a Fehér-Körös völgyében:)
Ha legközelebb is így jársz, Brád után próbáld ki az Abrudbánya - Zalatna - Gyulafehérvár szakaszt. A Bucsesdi (Vulkán)-hágó csodaszép, az Ompoly völgye még szebb! Az út végig elfogadható.
Gyergyót éttermi szinten nem igazán ismerem. Viszont gondolom átruccantok majd Parajdra. Ott bátran ajánlom a Telegdy éttermet, a sóbány bejáratával éppen szemben van, egy kék épület.
asszem már lassan 3 éve kezdhették a déli főutvonalat javitani, eleinte katasztrófa volt a sok javitás miatt, most már egyre jobb, szeben és brassó között már régóta kész, ... meddig, talán lassan a határig is kész?
gondolkodtam, hogy júliusban visszafelé arra jönnénk esetleg (kevésbé tetszik az útvonal, de motivál, hogy szegedtől végig autópálya lenne...), de ezek szerint inkább nem:)
Ma 3,85-3,91 között volt kútfüggően. Most értünk haza. Nagyon mértek mindenhol, tyúklépésben jöttünk a határig:-( Megint sikerült egy pocsék átlag dacára annak, hogy az M3-on maximummal lehetett haladni...
Körkérdés a kedves topiklakókhoz: Nem megy valaki a napokban Vásárhelyre? Egy kis csomagot kéne SOS elküldenem. A nagy rohanásban szombaton itthon maradt a lányom pótolhatatlan cipellője:-(
Kezdirol irok, szombaton indulaskor az Arad-Deva-Szeben-Brasso-Kezdi utvonalat valasztottam vesztemre. Lippa es Deva kozott le volt zarva a fout, amit az Ocolire (tereles) tablakon nem kozoltek, hat bementem vagy 40 km-t a zsakutcaba. Kicsit furcsa volt, hogy kihalt ez a fout....na aztan vissza kellet fordulnom. Lippa-Vilagos-Korosjeno-Halmagy-Brad-Deva iranyban kerultem. Szep videk, kanyargos lassu uttal. a szokasos 830 km 1000 km-re modosult es plusz 3 oraval tobb vezetes...azt hittem soha nem erkezunk meg.... Nem tudom meddig csinaljak azt a hidat, de ha Aradon terelest lattok, az emiatt van, ne menjetek arra.
Sziasztok Kedves Fórumozok!
A segítségeteket szeretném kérni, mégpedig egy útiterv összeállításában. Gyergyószentmiklósra mennénk kb. 20 nap múlva egy 12 fős társasággal amelynek a fele gyerek.
A szállás az Anita vendégházban lesz Gyergyótól 6 km.-re.
Az első kérdésem az lenne, hogy jutok oda a legegyszerűbben Budapestről? ( ha lehet szájbarágósan.)
Mikre kell esetleg figyelni ill. felkészülni az út alatt. ( PL. hol lehet vagy érdemes matricát venni ?)
A másik, a szállás környékén milyen látnivalókat érdemes megnézni. Nagyából tudom , hogy mik vannak a környéken , de érdekelnek a tapasztalatok, hogy mit érdemes és mit nem érdemes felkeresni.
A harmadik pedig az lenne, melyik éttermeket ajánljátok és melyiket nem.
Minden infót szívesen veszek és köszönök.
Laposgumi
Igazából nem tudom, hogy meddig jutottunk el, Cserna falu után még jócskán mentünk felfelé, viszonylag kis emelkedéssel, majd az első komolyabb szerpentin volt az, amelyik nehezen volt járható. Ennek a túloldalán már nem ereszkedtünk le, mert úgy gondoltuk, hogy jó helyen van az olajteknő ott ahol van, meg aztán mégiscsak környezetszennyezés lett volna szétlocsolni a tartalmát.:)
Egyébként az ilyen úttalan utakon történő motorozáskor Te hogyan küzdöd le a nemvárt eseményeket? ( pl defekt, esés, majd a motor felállítása, ne adj Isten sérülés?)
Én is erre gondoltam, mert hogy ezt írtam én, csak nem sikerült úgy belinkelnem, hogy az én utasbeszámolómra mutasson a link...
Mi a vízválasztóig jutottunk el, onnan kellett visszafordulnunk. Ott volt az út olyan elemi erővel elmosva, hogy autóval nem volt lehetséges tovább menni. Cserna faluban azt mondták a helyiek, hogy lóval át lehet menni a Zsil völgyébe:)
'98-ban voltam Herkulesfürdőn, akkor elég lepusztult volt, de még mutatott valamit a régi fényéből. A környező hegyek csodálatosak. A Vaskapu közel van, Orsovára is érdemes bekukkantani.
A Cserna-tóig vélhetően fel lehet jutni, aztán jön a Cernisoara szorosa (itt sárra tippelnék), utána egy vízválasztó hegyi szerpentin (vélhetően hegyomlások, nagy kövek), majd északkelet felé az Oláh-Zsil (Jiu de Vest) völgye (megint sár?). Campului Neagtól ismét járhatónak tűnik az út.
A kakis szakasz kb. 30 km. Az külön nehezíti az átjutást, hogy ezen a részen egyik térkép sem jelöl települést.
A fenti leírás szerint le is zárták az utat, szóval lehet, hogy eleve nem érdemes megpróbálni. Csak hát a bogárka állandóan dolgozik odabent:)
Üdv! Tudna nekem valaki információkat adni a Vargyas-szorosról? Szeretném tudni, hogy személygépkocsival a Vargyas-szoros merről közelíthető meg, az odavezető út milyen minőségű és mennyibe kerül a belépőjegy. Kösz, előre is!
Hát nem tudom, én nem tudok főzni, teljes antitalentum vagyok ehhez, de ilyet még nekem sem sikerült:) Amúgy most pont egyedül vagyok a gyerekekkel szombatig, így nekem fáj a fejem mit adjak nekik enni ... no főzőcskézés nem lesz az tuti...
Valóban, 5 éve kezdetben egész járható volt az út, de a tetőn félelmetessé vált a helyzet. Persze autóval. Motorral még akár élvezetes is lehetett volna.
Azóta nem nem jártam arra, nem tudom mi lehet az úttal. Arra viszont határozottan emlékszem, hogy nagyon szép a táj. Érdemes megpróbálni.
Ismeri valaki a Herkulesfürdő - Cserna völgye - Hobicaurikány utat?
A 90-es években még a térképek jelöltek itt átkelést, manapság csak a 1:250 000 térkép szerint van itt út. Pár éve egy internetes leírás szerint kocsival megpróbáltak itt átkelni, de annyira járhatatlan volt, hogy visszafordultak. Esetleg 2 keréken...
Életemben nem voltam még Vargyason, így csak azt tudom leírni, hogy az idén a vargyasi bútorfestők, ill. a Vargyas-szoros meglátogatását mi hogyan tervezzük.
Csíkszereda - Csíkszentkirály - kis kitérő a Szentimrei Büdösbe - vissza a makadámútra - Kormos-patak völgye - Barót - Vargyas - Vargyas-szoros - onnan meg valami földútnak jelölt utacska kivisz a 13A útra.
Érdeklődtem már, a Kormos-patak völgyében makadámút várható. Nagy eső után azonban kétszer is meggondolnám.
A Vargyas-szoros - 13A főút közötti rész lehet kakis, de a legrosszabb, ami történhet, hogy vissza kell fordulni és a Homoród-menti falvakon át elgurulni Székelyudvarhelyig.
Bocs, ha pontatlan voltam, de most csak a Freytagos 1:400 000 térképem van nálam, ami egy kalap szardíniát sem ér. Az alsóbb rendű utak vonatkozásában általában köszönő viszonyban sincs a valósággal.
Az 1:250 000 spirálos térkép sokkal pontosabb, annak ellenére, hogy az is Freytagos.
Sziasztok! Székelyföldi útikönyve(ke)t keresek aminek lapozgatása után eldönthetné a család, hogy mit látogassunk meg a nyaralás alatt. Tudtok ajánlani jót? Nem az 5-600 oldalas lexikonszerű unalmas útikönyvek érdekelnek (a'la Vofkori László - Székelyföl útikönyve I.-II.), hanem a lényegretörő képekkel ellátott modern útikönyvek. Tipp?
"Meg még csomó minden" - Igen, azt hiszem hosszabbra kellene venni az ott töltött időt.. Kézdivásárhelyet jó, hogy említed, testvérvárosunk! Tavaly szinte kizárólag a természeti látványosságokra összpontosítottunk, idén jó lenne "nyitni" más irányokba is.
Nincs konkrét elképzelés a Vargyas-szorosból a visszaútra. Ne legyen nagyon murvás, nem vagyok valami tapasztalt terepen, láttam az oldalatokon 1-2 útvonalat amit biztos nem vállalnék be. ;) Azt olvastam, hogy nem egyszerű odajutni, és talán Barót felől a legjobb. Te mit javasolsz?
A második nap nagyon laza, a negyediken meg Bözödújfalut hagyjátok le, mert más irányban is van , meg ettől zsúfolt lesz ( meg minek?!). Ha akarjátok akkor vagy odafelé első nap, vagy a másodikhoz ragasztva nézzétek meg. ( de minek?!) Helyette Parajd, Szovátafürdő,Szejkefürdő, Farkaslaka, Korond stb.
Kézdivásárhely és környékén van mit látni. A város központja az udvarterekkel, a gelencei templom a Szent László legendával, Perkő a kis kápolnával (benne Szt. István freskó), alatta a szentléleki vártemplom. Bálványos vára, nem messze a torjai büdösbarlagtól. Brassó mellett a hermányi és prázsmári szász erődtemplom. Meg még csomó minden.
A 3. napon Vargyasról ill. a Vargyas-szorosból merre tervezitek a visszautat Hargitafürdőre? Ezt a kört mi is szeretnénk bejárni az idén, de nem tudom, hogy a szorosból milyen az út felfelé a Székelyudvarhely-Csíkszereda főútig. Várnám a tapasztalt Erdély-járók véleményét.
A 4. nap nagyon zsúfolt. Bözödújfalut érdemes az odaútra betervezni. Gyimesbükkről meg már nincs túl messze Pusztina (Pustiana), ami nekem mindkét látogatásom alkalmával hihetetlen lelki élményt jelentett.
Nem érdemes szigorú útitervet készíteni! Ha tiszta, derült idő ígérkezik, akár a Székelyföldről is érdemes átnyargalni a Transzfogarasra!
Tavaly jártunk először Erdélyben, idén újra ezt a célt választottuk. 1 hetes nyaralást tervezünk, és összeállítottunk egy útitervet. Szerintem vannak benne olyan pontok, amik kissé túl vannak zsúfolva, a kevesebb talán több lehetne. Íme:
Szívszaggató érzés volt az a korhadt fasorompó, főleg a "román" oldalról. Sorompó, körülötte az egykori szögesdrótos kerítés nyomai. És ilyen helyeken a 80-as évek végén ezrek szöktek át.
Mint a gúnyhatár lefutása mentén sok helyen, itt sincs természetes határ. Homok és akácos a határ mindkét oldalán. Az a 8-10 km-es sáv ott Nyírbéltek - Ömböly magasságában a Nyírség szerves része.
"Tiltott határátlépés szabálysértést - melynek minősített esete: a fegyverrel történő elkövetés egészen 2002. április 1-ig bűncselekménynek minősült és három évig terjedő szabadságvesztéssel volt fenyegetett - az követ el, aki a Magyar Köztársaság államhatárát engedély nélkül, vagy meg nem engedett módon lépi át, vagy ezt megkísérli. Az úti okmánnyal kapcsolatos szabálysértést az követi el, aki az úti okmányra vonatkozó jogszabályi előírásokat megszegi. A szabálysértést felderítő határőrség jogosult az elkövető előállítására, illetve helyszíni bírság kiszabására .
Tiltott határátlépés, valamint az úti okmánnyal kapcsolatos szabálysértés esetén a szabálysértési eljárást az elkövető lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányság folytatja le. A szabálysértési eljárás végeredményeként tiltott határátlépés esetén akár százezer forintig terjedő, míg úti okmánnyal kapcsolatos szabálysértés esetén akár ötvenezer forintig terjedő pénzbírság lehet a büntetés ."
A pontos jogi meghatározást nem tudom, de biztos, hogy "üldözendő" cselekmény, mert a schengeni övezet határa a gúnyhatár. És azért az Unióban - bár mindenki egyenlő - de vannak egyenlőbbek! :-)
Mi történik, ha az ember átmegy közúti határátkelőhelyen Romániába, majd a zöldhatáron megy vissza és megfogják a határőrök?
Előállítás? Szabálysértés? Büntető feljelentés?
Történt ugyanis, hogy egy kellemes partiumi kanyargás után Horeában kötöttünk ki, mely Nyírbéltektől 8 km-re, Ömbölytől 800 m-re van. Korhadt fasorompó, körülötte rozsdás szögesdrót, viszont határőr...látszólag sehol senki. Csak egy kövér gázt kellene húzni és...Bevallom, nagy volt a kísértés, de aztán a törvénytisztelő ember győzött mindannyiunkban.
Oké,köszönöm...arra tervezzük az utat,Gyulánál át,éppen a kisebb forgalom miatt,meg hát gondolom a határátlépés is jobb ott..Végcél aznap Brassó,majd másnap Burgas.
Pestről 10 óra elég Brassóig?Este 6 körül kéne ott lennünk.
Az ottani viszonyokhoz képest csodálatos minőségű út, főleg a Fehér-Körös völgyében haladó része. A 76-os már nem annyira jó Déváig, de azért el lehet rajta menni, a nagyobb kátyúkat kijavítják.
Hálló? Na. Immá csak béjuttak, Jóska. Mi? Há az Európapárlámentbe. Hogy mondod? Há Dzsidzsijék. S Vádimék. Igen-igen, de há esztet montam én neked, Jóska, hogy ezek úgy tűzbe jöttek ketten, mind a pap szamara, értöttedé, hogy béjuttak, me asziszik, hogy onnan válcsák meg a világot. Osztán megnézem, hogy odaki Dzsidzsi amikó beszélni kezd, asztot ő hogy foglajja össze eggy percbe, me ott nem lehet osztán lémitálni jobbra s balra. Úgyhogy így állunk. Az Erremdéessznek ugyanazok mennek, Tőkés, Vinkler s Sógor, a negyedik má nem jutott bé. S Böszészkunak a léánya, immá őt is béjuttatták valahogy. Mi? Mittuggyuk mi asztot, Jóska, hogy mennyit csaltak... Ebbe az órszágba mindent lehet s mosmá az ember kezdi asztot hinni, hogy nemcsak itt van, hanem máshól is. Osztán asztot nezd meg, amikó ősszel Böszészku s Dzsoána esszefeszűlnek az elnökvállasztásonn. Ott eccer kő kövön nem marad. Hálló? Immá az Úrzicsén csak megnyerte a bajnokságot, s a Dinamót esmenn úgy kiütték Pitesten, hogy még a drukkerek is béfuttak a pályára s esszevissza leköpkötték őköt. Micsoda cigánijáda vót..! Ehetik a kefét odabé Bukorezstbe Mitikájék, kérlekszépenn, hogy esmenn a provincsiábóll nyert valaki, s a pénzük odalett. Hálló? S máskülömbe? Menyünk kicsengetésre, me a sógoroméknak az unokájját ahajt kicsengetik, s oda kell mennyünk, s valami ajándékot is kell vigyünk. De há ez ilyen, Jóska, ők is ott vótak a mijénkekénn, értöttedé, s illedelmetlenség, ha nem menyen oda az ember. Kerekes, a fösső szomszéd aszongya, hogy há nekik lakadalomba kell mennyenek a hét véginn ki falura, de há oda is muszáj elmenni. Na. Micsinájj..? Mi? Nyaralni? Mi az idén nem, az eccer szentbisztos. Megmontam Manyinak, a feleségemnek, hogy idén nekem nehogy az isten asztot aggya, hogy itt álmodozzon, kérlekszépenn, hogy bár a tengerre, Mámájára lemenyünk, me szó se lehet rólla. Mennyen az, aki a válcságba is jól keres, me mi őrvendünk, hogy bár a munkahellyünk megmarad, ha megmarad. Ejiszenn megmarad. Annyi a somer, Jóska, éppeg az újságba is ólvasom, hogy há szünnek meg a munkahellyek, s ki tuggya mi lessz annyi emberrel. Na. Hálló? Sanyi bá, a blokkfelelős bőcselkedett valamelyiknap odale a blokk előtt, hogyhá ilyenkó nyugdíjjasnak lenni a legjobb, me a nyugdíjjat a válcságba is mekkapja az ember. Igen-igen, de mennyit ér az, Jóska..? Me biza mindenkinek nem annyi a nyugdíjja, mind amennyi neki, kérlekszépenn, me éppeg a jómútkór láttam a tévébe, hogy odabé valahól eggy faluba eggy vénasszonnak két lej a nyugdíjja. Mommeg, te Jóska..! Nem szégyellik magukot! Ezek mindennel foglalkoznak, értöttedé, saját magukkal s a klientúrájukkal, de nem szégyellik órszág-világ előtt, hogy még mindig vannak olyan Cséápé-nyugdíjjasok, értöttedé, akik ahajt eggy kissebbecske kenyeret tudnak venni. Azok osztán tényleg nem érzik a válcságot a bőrükönn, Jóska! Csak há akkó vajon mit éreznek..? Na. Embertelen világot éllünk, kérlekszépenn, s eccer akármit monnak, én asztot mondom, hogy itt sose lessz olyan világ, hogy az mindenkinek jó legyen, értöttedé, itt beszélhessük hónap estig s hónaputánig. Na. Úgyhogy eggyet ejiszenn lemenyek a bodegába, s valamit megiszok. ť
Székely bácsit elhívják golfozni. Kap egy oktatót, kérdezi tõle: - Mit kell csinálnom? - A labdát úgy kell megütnie, hogy afelé a zászló felé menjen. Az öreg felméri a távolságot, majd nagyot üt a labdába. Az végigrepül a pálya felett és a lyuk elõtt két centivel ér földet. - És most mit kell csinálnom? - Be... bele kell ütni a lyukba - mondja az elképedt oktató. - Hát ezt elõbb is mondhatta volna!
Nem szeretnék senkit zavarni csak éppen elmondanám hogy ha Erdélyben utaztok és Székelykeresztur kőrnyékén szeretnétek megszállni akkor ajálom a sogorom nem régen beinditott szálláshelyét (panzióját )
Nem tudom hogy érdemes-e, de mint írtam nem igazán kedvelem az E60-as utat. Nem jártunk még arra előtte így kipróbáltuk: gyér forgalom, szép táj, nem kátyús de néhol dobálós (Radnót-Medgyes) Medgyestől viszont hibátlan és gyors. A Botfalu és Szászhermány közötti útról hasonlót tudnék írni, különösebb bajunk nem volt vele.
"Úgy tűnik, változatlanul nem igazán tanácsos a góbékkal ujjat húzni."
Hát ott igen de a tegnap este ami éppen velem történt...(((
A Kalondáról Farkaslaka felé ereszkedve le egy hatalmas őz ugrott előmbe jobb oldalról amit lehetetlen volt elkerűlni (csak éppen megvillant) és hiába a padlófék az autó bal első részével sikerűlt elütnöm. Elég jól birta a Passat az ütközést, nem lett nagy baja, a lökháritó szabadult fel a baloldalán. Vagy nem is találtam annyira telibe! Igenám de éppen akkor érkezett szembe a korondi csatornások magyar rendszámú Vectrája és azt annyira telibetalálta az őz, hogy annak a baloldala, szélvédő, ajtó ripityára ment. Ott ki is múlt szegény pára...(((
Hamar megállok, ki az autóból a zasszonnyal ( Kolozsvárról már éppen érkeztünk volna haza), a tezsvirek is ki vagy haton, nem telik el két perc még két ugyanolyan Vectra beszorozva ahányan befértek, mond ott este 10-kor a Kalonda oldalába.
Közbe érdekes módon éppen egy vadász is ott van puskával... ( Farkaslaki magyar ember). Ő telefonált a farkaslaki rendöröknek és azzal el is tünt onnan. Vadászember puskával az elütött vad mellől!! Egyikünk sem látta hogy lépett le, igaz sötét is volt. Na kiérkeznek rendőrék, helyszinelés, ami kell. Ott már elmondták rendörék, hogy senki nem hibás, nincs büntetés, nincs mit tenni ha nincs full-casco az autókban okozott kárt magunknak kell álljuk. Én az enyémet, ők az övékét. De én éreztem a tezsvirek beszédjükből, hogy ezt ők nem éppen igy gondolják... Amikor bementünk az örsre a papirokat megcsinálni(azé' kiváncsi lettem volna hogy rendben volte ott minden biztositás, útadó, stb...), aszongya nekem az egyik telefonon ODAHIVOTT FŐNÖK, hogy na akkor fizessem meg az autóban okozott kárt mert én ütöttem el az őzet és én ütöttem át rájuk (most sem tudom, valahogy igy fogalmazott). A rendör meg aszongya őt ez nem érdekli, ezt nem neki kell megoldja. Mondom, wazzee, ezek itt bent a rendörségen lincselnek meg mindjárt, miazhogy nem érdekel?! Ahogy kijöttünk onnan, kint is igaz-e a többi tezsvir, hogy akkor igaze tudom, hogy zsebbe kell nyúlnom. (Befele megbeszélték, hogy mit kell mondaniuk) Éjfélkor aztán nagy nehezen sikerűlt eljönnünk onnan. A rendör félszemmel intette nekem, hogy menjek... Tudom, ő is félt. És félek, hogy ez még nincs vége... De ez már itt off.
Szóval itt nem éppen úgy sikerűlt a dolog mint ott Csikba.
Vasárnap este hazaérkeztünk Erdélyből. Ismét remek 5 napot töltöttünk a keleti végeken. Kipróbáltuk a Nyíregyháza-Vállaj-Nagykároly-Zilah-Kolozsvár útvonalat, mindenkinek ajánlani tudom alternatívaként az E60-as helyett, bár a határ és Tasnád között (kb 30-40 km) néhol kátyús de javítgatják, viszont utána a Szatmárnémeti- Kolozsvár főút az autópálya minőség és semmi forgalom (szerdán mentünk, vasárnap jöttünk). Aztán jött a szörnyű E60 de Radnót után letértünk Medgyes felé és így gurultunk tovább Kovászna irányába (Segesvár-Kőhalom-Földvár-Szászhermány-Uzon-BIKFALVA). Szállásunk a bikfalvi Téglás Panzióban volt, melyről csak pozitív dolgokat tudok említeni: korrekt segítőkész tulaj (köszi Robi), remek szakács (köszi Zoli bácsi), hibátlan kiszolgálás (köszi Csilla), szép környezet.
Jártunk: Törcsvár, Barcarozsnyó, Brassó Pojána, Brassó, Alsócsernáton (!!!), Kézdivásárhely, Ojtoz, Sósmező, Gelence, Sepsiszentgyörgy, Sugásfürdő. Az alsócsernátoni Haszmann Pál néprajzi múzeumot ajánlom mindenkinek (sőt, az iskolai csoportoknak talán kötelezővé tenném) mert az ott felhalmozott kincseket látni kell, illetve Pali bácsi (az alapító Haszmann Pál fia aki ikertestvérével vezeti a múzeumot) remek és még a kisgyerekek számára is élvezhető stílusban mutatta be a látnivalókat. Hazafelé a Csíkszereda-Székelyudvarhely-Szováta-Balavásár útvonalon jöttünk (korondi vásárlás miatt) ami az egyik kedvencem (Hargita), de az E60-at továbbra is utálom. Szép vaolt, jó volt, most ennyi jutott..
Önállátók voltunk és az asszony túrós csuszát akart csinálni. A Sparban mindent megtaláltunk, de nem tudtuk megkülönböztetni a tejfölt az egyéb hasonlóktól ( joghurt, kefír). Kinntartózkodásunk során ezt az egy szót tanultuk meg románul, amit persze már elfelejtettem. Meg azt, hogy "eladó".
Tűr a nép, tűr, tűr, de ha elveszíti tűrőképességét, akkor nincs az a milícia, mely megállíthatná.
Elvakult Ibolyka imádata miatt nem ugrálok Boross Péterért (bár az egyik legösszefogottabb szónokunk), de tegnap a magyar királyin beletrafált a lényegbe: ki ugat a kereskedelmi csatornák azon műsorai ellen, melyek a maguk mónikasóikkal és jozsibarátaikkal olyan tömény utálatot kiváltó módon mutatják be naponta az inkriminált népcsoportot, mely viselkedéssel szemben nincs olyan épeszű ember, aki szimpatizálhatna.
És ha az ezekben a műsorokban látottak alapján a nép értékítéletet mond, akkor a megszokott körök rasszistázva azonnal lecsapnak.
És ha én ezeket a köröket most nevesíteném (mint az ilyen műsorok fő kézben tartóikat), akkor meg engem a fórumok egyes látogatói azonnyomban leantiszemitáznának.
Visszatérve dadeékra: éppen a minap gondolkodtam el azon, ha a magányosan élő Nagy Sándor portáján bévül áram alatt lévő drótokkal kívánja megvédeni javait, és a csibész dőrén nem híve a kihelyezett figyelmeztető táblának kissé belehól az ütésbe, akkor Sándor bátyánk számíthat pár év hűvösre.
De ha - az amúgy multinacionális kézben lévő - az áramszolgáltató vállalat hagyja beélesítve egy bontási munkálatokat követően, a lábon maradt trafóházat, és ott "gyűcsd a fémet" jelszó alatt matatni kezd az jámbor lélek (ez akár kisgyermek is lehetett volna), és ha ezt követően testének 90 %-ka megég, majd a pécsi klinikán ő is belehal mindebbe, a kutya sem indít eljárást a nagyvállalat ellen.
Lehet, hogy mindezek együttesen is közrejátszanak abban, milyen mérvű rajongás veszi körbe a magukat liberálisnak vallókat?
Jááááááj, kattanjatok már le erről a matricáról, mert nagyon unalmas kezd lenni. Mióta bevezették, évente 5-6X mentünk haza és leszámítva a tavaly nyári átállást, amikor sehol nem lehetett kapni, nem is nézték, minden alkalommal tudtunk venni. Soha nem volt olyan, hogy nincs, vagy elfogyott. Az, hogy SOHA, a kutya se ellenőrizte mellékes. Én nyugodtabban közlekedem, ha van. Mintahogy BKV-ra se szállok fel soha jegy nélkül, mert csak.
Nekem is elég az egyhetes matrica. Mivel nem beszélek más nyelven, hogy kell kérni az egyheteset? Mi a neve. Gondolom van hónapos is. Mennyibe kerül? Lehet hogy egy picit túlbonyolitom a kérdést, de én is szabálytartó ember vagyok. Köszi a segítséget.
Én úgy gondolom, hogy minden határátkelőhelyen, illetve annak közelében van lehetőség úthasználati matricát venni. Vagy a határátkelő épületében, (pl Méhkerék)vagy mellette kis kék bódéban (pl Ártánd), vagy a következő falu első házánál (pl Nyírábrány ha jól emlékszem).
Ha bizonytalan a lelőhely meg kell kérdezni a román határőrt, hogy hol árulják. Megmondja. Mert tudja.
Egyébként, ha nem tudsz venni rögtön nem katrasztófa, mert a szabály úgy szól, hogy a belépés napján 24 óráig kell megvenni. Úgyhogy megveheted ott is ahova érkezel, az meg ember legyen a talpán, aki a mai személyi igazolványos világban megmondja, hogy mikor léptél az országba.
Elvileg ellenőrizni a kilépéskor lehet és akkor kell legyen nálad olyan, amelyik még érvényes. Minket egyszer ellenőríztek a történelem folyamán, akkor pont 1 napja lejárt az egy hetes, nem volt egyszerű megúszni büntetés nélkül.
Lehet, hogy kidobott pénz, de én mindig megveszem, mert nem nagy összeg, ennyit megér a nyugalmam, meg aztán alapvetően szabálytisztelő pógár vónék:)
Továbbra sem értem, ha egyszerűen nem lehet kapni adott útszakaszon matricát , akkor mi egyéb lehetőséged van, mint matrica nélkül felhajtani az útra....
Nem szeretnék senkit zavarni csak éppen elmondanám hogy ha Erdélyben utaztok és Székelykeresztur kőrnyékén szeretnétek megszállni akkor ajálom a sogorom nem régen beinditott szálláshelyét (panzióját )
Túl van ragizva ez a matrica kérdés. Első kútnál megveszed ahol lehet ha mindenképp ragaszkodsz hozzá. Ha addig keresi rajtad a rendőr hát megmondod neki, hogy nem volt lehetőséged hol venni. Ha nagyon profi akarsz lenni, megtanulod mindezt románul, hogy 4-5 szó elgagyogása minimalizálja a büntetés esélyét.
Sosem kaptam... mindig ott kezdtem... Évek óta nem próbálkozom vele, de eddig még sosem kérték a rendőrök.... Úgyhogy egyelőre nekem nem kell! (Egy büntetésre valót már biztosan megspóroltam.. :) )
Köszi a válaszokat, de én nem Ártándnál megyek hanem Kiszombornál (Makó mellett). Azt gondolom, hogy ez egy kis határátkelő hely és nem igazán lesz matrica... Tavaly mi (Ártándi átkelésnél) csak Nagyváradról kivezető úton tudtunk venni, előtte sehol sem volt.
Amúgy a rendőrök nem utaznak a külföldi autó, matrica kombinációra?
Én próbáltam még tovább cifrázni, kevés terepet is belecsempészve:)
Debrecen - Vállaj - Mérk - Tiborszállás, aztán kísérlet át Tyukodra földúton...na ott van az Ecsedi-láp maradéka, alig tudtam megfordítani a motort a zsombékoson:)
Vagy: Bátorliget-Újtanya - Ömböly - Nyírbéltek...itt meg a mély homokban tanyáltam egy embereset:)
Pedig mindkét alkalommal csak a legrövidebb utat kerestem Szatmárnémeti felé.
Erről jut eszembe: ahogy Hajdúsámsonban elhagyod a faluközpontot Nyírbátor felé, pár száz méter után jobbra van a Szatmári út. Én úgy tudom, hogy valamikor ténylegesen arra vezetett az út Szatmárnémetibe. Tény, hogy egy idő után elfogy az aszfalt, de homokon sokáig lehet rajta menni.
Én egy harmadik opciót választok: Szatmárnémeti-Nagykároly-Csanálos-Vállaj-Nyírbátor-Debrecen. Kicsit hosszabb, mint az érmihályfalvi variáció, de az út minősége összességében sokkal jobb, és nekem ez fontosabb. Ráadásul a vállaji határátkelőt jobban szeretem, mert kisebb a forgalom és a Nyírbátorig, erdőn keresztül vezető út sokkal hangulatosabb, mint a többi. Igaz, hogy ez is elég kanyargós, de lassan már csukott szemmel is végig tudnék menni rajta. :-)
Ha Sarkad és Nagyszalonta között léped át a határt, akkor ott vezet az utad, ahol mi évek óta járunk. Méhkeréknél.
Matricát a határállomás épületében vegyél.
Ahogy átrérsz a román oldalra és túlestél a papír vizsgálaton, átmentél a sorompón, már fordulhatsz is oda az épület végéhez (bal kéz felé lesz). Egy oldalajtón kell bemenni és egy ablak mögött ülő hölgyike árulja a matricát.
Kivülről, úgy emlékszem nem lehet feltűnően észre venni, hogy ez egy matrica árushely, úgyhogy figyelni kell!
Nagyszalontára, ha beértél, pont amikor ráfordulsz az Arad-Nagyvárad főútra, ott egy Petrom Viva benzinkút. Kártyával is fizethetsz, most kb 35-40 Ft-al olcsóbb a benzin, de a közelgő hazai áfa és jövedéki adó emelés után még komolyabb lesz az árkülönbség. Mindenképpen ott érdemes tankolni, lehetőleg "nevesebb" benzinkúton.
Mitől érdemes óvakodni?
Próbáld meg betartani a közlekedési szabályokat. Amikor rájössz, hogy ez nem egyszerű, akkor óvakodj attól, hogy eldurranjon az agyad és ne vedd fel azt a stílust, amivel a többiek felbosszantottak.
Áááá, nem riasztjuk el az újakat;-) Persze Szováta, de akkor inkább ajánlj valami jó szállást. Én csak a Szőke villát ismerem, ott voltunk tavaly, ha idén is megyünk, tuti újra oda foglalnék. Úgy 100 méterre van a Medve tó:-)
Én évek óta kb. kétheti rendszerességgel megteszem a Szatmárnémeti-Debrecen utat, oda-vissza, eddig kétszer kérték tőlem a matricát. Első alkalommal nem volt, ezért a román határőr visszaküldött a Rovinietás bódéig, hogy vegyek egyet. Második alkalommal már fel voltam készülve.
Én még életemben nem vettem matricát... Legalább 10 alkalommal próbálkoztam vele Ártánd és Várad túlsó széle között, minden létező helyen, alkalmanként jó két órát és egy csomó benzint elcseszve az életemből, de sosem kaptam.
Még sosem jártam Erdélyben, volna pár kérdésem hozzátok. Kell fizetni az úthasználatért valamit, de hol? Mennyit kell fizetni 4-5 napért. Mi Gyulánál vagy Sarkad és Nagyszalonta között lépnénk át a határt. Ott hogyan működik ez? Aki először megy mitől óvakodjon, illetve mit érdemes megnézni feltétlenül. Ha nem foglalok előre szállást rosszul csinálom vagy jó így is. Mi Sováta környékén képzeltük el a dolgot Júliusban.
Erről jut eszembe, kb. 15-16 éves lehettem akkoriban, édesanyám vásárolt egy piros szinű sapkát és éppen aznap látogattuk meg nagyapámat. Azt mondta amikor meglátott: Fiam a mi szinünk a zöld, a piros a románoké. Azóta (ez kb. '87-88-ban volt) nem járt rajtam piros szinű öltözék soha...
Na, az ilyen emberek igazitottak el valamennyire pl. Trianon-kérdésben is. Ilyen volt már az elemiben a tanitóbácsim (még egy olyan nem született!!) meg néhány - ritka - tanárom is. Ez utóbbiak órán kivűl meséltek néha ezt-azt, ezáltal is nem kevés zűrzavart okozva a fejekben egy-egy felmérőre készűlve...:)) Szóval ott és akkor nem volt alkalmunk megismerni a valós történelmet. Nem kell csodálkozni ha valakiket élénkebben érdekel a téma.
Akkor elmentetek egy "GAS-TOURS" feliratú hargitai rendszámú zöld, és egy fehér, szlovák rendszámú rönó busz mellett, no mi ott voltunk egy 300 méternyire, olyan 100 körüli létszámban!
Bizony, hasonló cipőben jártam én is, annyi különbséggel, hogy én még a középiskolát is a nem demokráciában jártam ki, igaz pont a váltáskor fejeztem be ezirányú tanulmányaimat...
"Libán tetőn bátyám telkén szalonnasütés" Ejnye, nem mondod, hogy ott mentünk el egymás mellett 10-20 méterekre? :) Vasárnap voltunk Ujfaluból Libánba egy órára, a Ferde Lámpánál...
Én meg tizenvalahány éve jártam iskolába, és hallottam Trianonról, de csak román megközelítésben, viszont magyar történelemről szinte semmit. :-) Pedig a középiskolát már nem a diktatúra évai alatt jártam, hanem a "demokráciában".
Botoxmosolyú trampli! :-))) Ez 10pontos! Gutaütés előtti pillanatokat élt át; amikor a patkányt megszorítod és az rémülten forgatja a gombszemeit, no ezt láttam a pária szemeiben tegnap késő este.
Tudod, sok mindenrőlkellene beszélni, de a mi műdemokráciánk "szólásszabadsága" jegyében nem mindenről szabad.
Pontosabban lehet, de annak esetenként megvannak a maga következményei.
Mondod: "nem könnyű fogalmazását".
Igen! A mindenkori internetes fórumok nem jelentéktelen hányada liberálbolsevik eszmeiségű moderátorai (vagy nem ilyenek, de ezek szájízének megfelelni igyekvők), hosszú évek alatt megtaníttatnak az emberrel egy olyan nyelvezetet, amiből - némi képzelőerővel és igyekezettel - azért csak-csak ki lehet szűrni a lényeget.
És lehet egy választást akár 100 %-os jobboldali fölénnyel is nyerni, hogy hogysem, szinte minden fórumon változatlanul ezek maradnak az ostor csattogtatói. Mert ezek mindenhova beszivárognak (jobboldali portálokra is), és ahol gyökeret eresztenek, onnan a TNT sem robbantja ki őket. Hála a sorsnak, ritkán akadnak üdítő kivételek is :).
Első hallásra kacagtatón igaznak tűnik az állítás, de ha alaposabban belegondolunk, mégsem az.
Mert az a része igaz, hogy e botoxmosolyú trampli a hangja alapján főként a gyöngytyúkra hasonlít, de hogy ez a patkányokat riasztaná? Aligha! Hiszen sajátságos bűbájával éppen ezeket képes leginkább maga köré gyűjteni.
Igen igazad van, amint mondtam én is, KELL erről beszélni. Töredelmesen bevallom, hogy a történelemmel eléggé hadilábon állok, de tudok a hiányosságomról, és igyekszem pótolni, többek között ezért is olvastam nagy érdeklődéssel az itteni székelyekről szóló hozzászólásokat, de máshol is. (BAJAI 'SAJÁTNEVES' blogját írásait is olvasom, próbálom megérteni nem könnyű fogalmazását.:)
Hja de én huszonvalahány évvel jártam suliba, és nem emlékszem ilyen leckére... anno még az is gond volt hogy ha zöld tollat használtam, fehér papíron, nemhogy Trianon.
Nem siránkozunk, egy nap (és nem mindennap ugye), amikor napja van, emlékezünk és emlékezni is fogunk mindig itt (is). És hogy ez nem az öröm napja nekünk, az érthető gondolom (vannak nációk, akiknek az). Senkit sem sértesz meg, mindenkinek van véleménye. Ja és történelmünk mozzanataival tisztába lenni, szép, tragikus és nagyívű, máskor trianoni, doni, madéfalvi, segesvári drámáinkról, történelmi pillanatokról megemlékezni szerintem kötelességünk, az utókornak meg szintúgy. (Ha ez kimarad, lehet ők majd az ipodnak emelnek szobrot, mert az olyan egetrengető nagy dolog vóót ugye....)
Esmenn menyünk, Jóska... Hálló? Na, szerussz, Jóska. Na, immá elrendeszték a Dinamót múlt vasárnap este, elveszittették a bajnokságot, értöttedé, Brassó kiütte őköt s úgy nez ki, hogy Úrzicsény nyeri meg, ha Temesvárnak nem aggyák vissza a pontokot.
Így se s úgy se nyer a Dinamó s a Sztyáuá mosmá bajnokságot, s ez a lényeg, Jóska, értöttedé, hogy Didzsijék s Túrkujék s Bórcsájék ahajt le kell nyejjék, hogy eggy hitván kicsi beregáni csapat nyerte a bajnokságot az órruk előtt. Le vótak tőrvel, mind a bili füle s mindent réja akarnak fogni Rednikre, az edzőre. Hallám kíváncsi vagyok, hogy a válogatott is micsinál Litvánijába, hogy mútatkozik bé a kicsi Lucseszku. Ugyé agusztusba a magyarokkal is jácodnak eggy baráccságost odaki, ideje vóna megverni őköt, kérlekszépenn, me ha jól emlékszem, ahajt nyócvaneggy óta nem verték meg a magyarok őköt. Na. Hálló? Immá vasárnap esmenn menyünk vállasztani, Jóska. Kerekes, a fösső szomszéd is aszongya, hogy ejiszen elmenyen, me má csak azétt is, me minél többen menyünk el, ezek odabé annál jobban eszik a kefét s mérgelődnek, hogy nem tuggyák esszeugrasztani a magyarokot. Mi? Én eszondom, Jóska... Immá Böszészkunak a léánya is bénevezett, belőlle is póllitikus lesz. Csak éppeg ez a Dzsidzsi s Vádim ne jussanak bé, me akkó biza erőssen kikacagnak minket Brüsszelbe. Ha ezek ott ketten megjelennek... Egéssz Európa minket fog röhögni, hogy milyen embereket kűttünk oda. Hálló? S máskülömbe, Jóska? Pénz, pénz, de kicsi egésség, az a fontos. Jöttem-mentem a napokba, pijacra, ide oda, Kerekessel megjártuk magunkot. Éppeg láttuk, hogy odaki Szombatfalánn a kicsi hídat megcsináták, de há takonmunkát csinátak, értötedé, mind főjjő a decka, ha rámenyen az ember nagykocsival. Azzal is úgy vagyunk, mind az útakkal, hogy minden esztendőbe leaszfaltoznak valamennyit, s osztán a tél úgy széjjelrepeszti, hogy kezdhetik előrőll az egésszet. Na. A Mólnáll tennap-tennapelőtt valami dugúlást javittottak az egecselések, me délbe alig lehetett közlekedni, le vót lassúlval minden. Hálló? Ott vagyé? Sok baj van, Jóska, me jól lássa mindenki, hogy itt erőssen kevesset foglalkosztak a várossal, értöttedé, mindenki csak a saját hasznát hajcsa, s az ember napminnap vagy azonn veszi észre magát, hogy a budilé főjött a pincébe, vagy veszik el a villant, vagy nincs meleg víz, vagy valami egyéb. Mindennapra jut valami, kérlekszépenn, s ha az ember szóvá teszi, csak letácsójják, hogy csinájja jobban, ha tuggya. Sanyi bá is, a blokkfellelős esmenn fölidegesitett tennapelőtt, értöttedé, me asztot találtam mondani, hogy esmenn kilopta valaki a villankőrtét a lépcsőházbóll. Réjámszökött, hogy ő nem tuggya őrizni. Há montam neki, hogy nem asztot montam, Sanyi bácsi, hogy őrizze, csak há asse mehet míg a világ, hogy az ember újjat veszen, s valaki rittig kiveszi. S hazaviszi s kiteszi a vitrimbe, me ha megfogom, értöttedé, hogy ki vót, s ki csinájja, én ahajt úgy megtépem, mind a szél a jegenyét. Eccer vót vihar elég kedd estibe odale Bukorezstbe, jól kiszette a fákot a fődbőll. Na. Ejiszenn eggyet lemenyek a bodegába, hallám Kerekes ott vané.
Korcs-Ma Ilyen világ, ilyen válcság... Hálló? Na, szerussz, Jóska, mi a helyzet? Eccer meghintette a Bárszelóna a Máncsesztert, végignesztük szerdánn este Kerekessel, a fösső szomszéddal.
Etó s Messzi megeresztették a bőcsességüköt, értöttedé, ez a Krisztiánó Rónáldó is csak tipegett a pályán, mind eggy beteg pipe, semmi erő nem vót bennük. De jó meccs vót, Jóska, ezétt szeretem nezni a Csámpijonsz Ligát. Hálló? Immá Dzsidzsi is, s a Dinamó is eheti a kefét, me még a véginn az Úrzicsén nyeri meg a Mitika-bajnokságot. Lerendeszték a nagy cigönijádát ahajt múlt hétenn, értöttedé, s még mindig nincs vége. Há Dzisdzsi meg akarta venni az Úrzicsént, de há nem megy az olyan könnyen. Úgy képzelte, hogy azok megnyerik a bajnokságot, s utánna békebelezi őköt, értöttedé, csak há az nem menyen olyan simmán, kérlekszépenn. S egyébként? Nagy meleg van, ólvad le az emberről minden, tennap ahajt Kerekes olyan leízzadval jött haza munkábóll, hogy ahajt a liftbe megéresztem a szagját, hogy előttem ért haza. De aszongyák, hogy há most pünkösdre essős idő lesz, vihetik az essőernyőköt Somlyóra. Hálló? Ilyenkó annyi magyar jő errefelé, Jóska, értöttedé, hogy ejiszenn többen vannak, mind mi. Jőnek ott a nagy buszokkal s táccsák a szájukot a köszpomba a szobórparkba a cigánpúrdék mellett, minha az vóna az eggyetleneggy látványosság ebbe a vározsba. Ahellyett, hogy a várat vagy a múzeumot vagy a templomokot megnéznék. Na. Há így vané, Jóska, vagy nem így van? Mi? Idejőnek, s asztot gondójják, hogy ahajt ebbe a vározsba a szobrokonn s a púrdékonn kívűll semmi sincsen, értöttedé. Mekkéne má mongya valaki nekik, hogy Székelyfőd nemcsak Korondbóll s Somlyóbóll, s az udvarhellyi szobrokbóll áll, hanem van itt egyéb is. Sógoromék is a tavaly hosztak valami magyar családot ide nyaralni vagy tíz napra, de há úgy meghórdoszták őköt, neféjj, hogy a nyócadik nap má nem tutták vóna megmondani, értöttedé, hogy az elsőnn hól jártak. Elé kellett vegyék a fénképeket... Ott Gyílkos-tótóll elkezdvel, Ilona-vőgyinn keresztűll az Almási barlangig mindent megmutattak nekik Sanyijék, értöttedé, hogy ne azzal mennyenek haza, hogy Korondonn megálltak, jól bévásáróltak s eggy helyütt megszálltak s mentek haza. Itt szívták tíz napig a jó levegőt, értöttedé, a sok pesti kipuffógófüst utánn. S odafel Varságon is vótak, s még szílvapállinkát is vittek haza, hogy tuggyák meg, hogy mi a jó. Na. S máskülömbe? Szárasság van, Jóska, a blokk körűll a gruppokot ahajt mekkel öntözzem, me mind kiszárad. Sanyi bá, a blokkfelelős betegeskedik esmenn, kérlekszépenn, úgy le van gyengűlvel, hogy ejiszenn a slagot nem tudná fölemelni. De osztán helyrejő, értöttedé, me ahogy Kerekes az első csípős megjegyzést megereszti, egybőll úgy tűzbe jő, mind a pap szamara. Hálló? Menteké valahova a nyáronn? Mi ejiszenn sehova, űllünk itthonnyába. Mindenki aszongya, hogy ahajt itthon tarcsa az embereket a válcság, de lefogadom, hogy az idénn is ugyanazok mennek, akik a tavaly vótak. Ez egy ilyen világ, s egy ilyen válcság, Jóska, mongyon nekem akárki akármit. Na. Eggyet lemenyek a bodegába.
A menyasszonyom mondta, hogy jelenleg is tananyag a trianoni békeszerződés magyar történelemből, de ember legyen a talpán, aki a mai magyar középiskolásokkal meg akarja értetni az okokat és a következményeket.
A Tip Top panziót én is ajánlom, mostanában én is voltam náluk párszor. A Doina Jenő panzió sem rossz, csak ne a lenti szobákat vegyétek ki mert ott nincs ablak és nyomasztó ...
Azt még megértem hogy mondjuk romániában, Szlovákiaban stb. nem nagyon beszélnek Trianonról, de azt nem hogy MO-n miért nem. Ha beszélnének, tanítanák a suliban úgy ahogy az megtörtént (körülményekkel, odavezető okokkal stb) akkor az nagyon is rendben van. Évfordulók alkalmával is szép dolog megemlékezni, de azzal nem értek egyet hogy bizonyos csoportok, vagy akár egyének ezzel kelnek, ezzel fekszenek, és semmi másról nincs szó, ezzel magyaráznak mindent, ezt kiáltjak ki minden baj forrásának stb... ez az amit nem szeretek.
Tud hát..mer Monorról mék én es arrafelé es nehényszor kipróbáltam már az utakat...Gyergyó irányába küldök egy részletes tervet..melyet magam végigjártam párszor, majd mélben továbbítom a terjedelem miatt.
Barátoknál vagy az anyósnál szoktam megszállni, akik egyébként nem szobakiadók. De a Hotel Szováta (Danubius) vagy Vásárhelyen a TIP-TOP panzió, esetleg Szovátán a Teleki Oktatási Központ amit jó szívvel ajánlok.
Igen ezen az oldalon, mit ajánlasz a 24004 hozzászolásomba bettem egy linket, gyergyószentmiklósi szállásról, de most Parajdon is találtam egy vonzó családi házat. Igaz itt a családi házakat többen ajánlják. Egy helyen ahól dolgoztam BP-i családi háznál a tulaj erdélyi volt, nagyon kedves emberek. Mikor ott voltam mindég fözött nekem nagyon finom egytálételeket, hogy megkostoljam, milyen finom ételek vannak ott. Valóban nagyon finomak voltak ezek az ételek, igaz ez a tulaj valóban Marósvásárhelyi volt. Mesélte milyen nagy ott Erdélyben a vendégszeretet nemugy mint it MO-on.
Még nem voltam Erdélyben, de nagyon elszeretnék menni egy pár napra családostol. Nézegetem a Székelyszállás oldalát, de nem igazán tudom, mely részen is kellene foglalnom. Estleg Gyergyószentmiklós részét néztem ki. Tud valaki Bp, Monor felöl a 4-es út felöl valami jó kis utvonaltervet adni!? Előrre is köszönöm a segitséget!!!
Hát a nagy lótás-futásban nemigen akad idő fórumozásra...:(( A múlt héten átköltöztettem az üzletet egy "normális(abb)" helyiségbe ahol immá' európai juniós elvárásoknak megfelelően éppen úgy süllyed a profit minuszba mint annakelőtte... vagy még jobban... na. Engedélyek cseréje, stb, már közhely... Szóval várlak benneteket immá' a városba beérve a főuton.
Ráadásul, hogy legyen egy kis dolgom is, nekifogtam otthon bontani (ez könnyen ment) most meg épitkezni (nem tudom miért, de nehezebb...:)). Tegnap végeztünk az alapozással (kijöttünk a földből) ma reggel jött a szaki felmérni/megmérni, hogy még mire gyűjthetem a kincset ami nincsen...
Oszt' ha kész lesz jól felavatjuk (ez egyben meghivó is) megsütünk valamit és leisszuk magunkat addig, ahonnan a tegnap kijöttünk a betonnal... Oszt' jó napot!
Leánkák jól vannak, Csilla vizsgázik teljes mellbedobással Kolozsvárott (hogy ő se unatkozzon), ha igaz az idén föltelik a koponya juniós jó gazd.-i tanácsokkal, hogy utána már ez a válság nekünk csak "floare la ureche" legyen ahogy a mi saját kissebségieink fogalmaznák meg.
A disznók nőnek, a csirkék kelnek, a görény meg tizedeli őket...:(( A falu legprofibb csapdája, (igazi kovács munka, el kell ismerni) van bevetésre "állitva", hogy lebukkjon az emlitett és a szó szoros értelmében vett büdös ragadozó. (Fajvédők, kiméljetek).
Igy utólag egyben összefoglalva az egész egy nagy romhalmaz. De tényleg.
Ja és, hogy a topik témájához is legyen valami, az este volt egy kis dolgom Székelykeresztúron és a városba beérve ISMÉT elolvastam az út fölé kifeszitett bannert:
Én úgy éltem végig a gyermekkoromat, hogy minden nyarat Csíkszeredában töltöttünk az anyai nagyszülőknél. Történt ez akkoriban, amikor egy átlagos magyar családnak a Balaton, a bolgár tengerpart meg 3 évente a Mariahilferstrasse volt az elérhető. A 70-es és a 80-as évekről beszélek.
Az anyai nagyszüleim 1940-44 között négy évig magyar állampolgárok voltak, pedig nem költöztek sehová. Azt a négy évet még ma is "magyar világként" emlegetik, mintha egy álmuk vált volna átmenetileg valóra.
Én tőlük kaptam Trianon eszméjét még gyerekkoromban. Nem a politikusoktól.
Mindezt azért írtam le, hogy megértsétek: én soha nem fogom elfeledni Trianon fájdalmát.
Örülök, hogy éppen a holokauszttal hasonlítottad össze a trianoni tragédiát.
A zsidók tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a felnövekvő generációkba bele kell nevelni a holokausztot, hogy az ne ismétlődhessen meg. Lassan kihal az a generáció, aki megjárta a haláltáborokat, de még a mostani zsidó fiatalokat is sajnálnunk kell a 65 évvel ezelőtti események miatt. Veleszületett elnézéskérés...én személy szerint már 29 évvel a holokauszt után születtem...
A magyarsággal és Trianonnal gyökeresen más a helyzet. 1945 és 1990 között el kellett hallgatni. Generációk nőttek fel úgy, hogy nem értették, hogy egy erdélyi hol tanulhatott meg olyan szépen magyarul.
1990. után meg neoliberális körökben a bagatellizálás fegyverét vették elő: Trianon túlhaladott. A problémát betették a nacionalista - soviniszta - kirekesztő stb. kalapba.
Az egykori kisantant államaiban most is úgy nevelik a gyerekeket, hogy állandó magyar veszély van: a magyarok vissza akarják foglalni Erdélyt, Felvidéket, Délvidéket, stb. Mi ezzel szemben saját magunkkal felejtetjük el ill. tesszük nevetségessé a történelmünket.
1920-ban olyan ordító igazságtalanság történt a magyarokkal, hogy azt nem felejthetjük el, és szerintem minden ép gondolkodású magyar ember ezt a fájdalmat át kell adja a gyerekeinek is. Hátha majd ők változtatják meg a megváltoztathatatlannak tűnőt. Megváltoztathatatlan ugyanis nincs. A történelem folyamatosan változik. Ki gondolta egykoron, hogy ezer év után megbukik a Római Birodalom? Ki gondolta 1985-ben, hogy a Szovjetunió pár éven belül feloszlatja saját magát?
Ha viszont nem terjesztjük a trianoni eszmét, saját magunkat fosztjuk meg a területi revízió esélyétől . A "szalonképes" politikai jobboldal szerint az Unió lehet a gyógyír Trianonra. Lehet egy frászt.
Ha valamiről túl sokat beszélnek, az előbb utóbb átcsap antipátiába. Ezt talán a zsidók is sejtik a holokauszt iparukkal kapcsolatban. Mi magyarok azonban ettől még kurva messze vagyunk, ami Trianont vagy a doni katasztrófát illeti.
Remélem, én sem bántottam meg senkit. Személyeskedni sem állt szándékomban.
Ha valakit mégis kihoztam a sodrából, az a csíkszeredai Aranykapcában vendégem egy csíki sörre:)
Igen, beszélni kell róla, nem szabad elbagatellizálni, mert egy fontos dolog a magyar töténelemben. Sajnos mi a suliban nem is nagyon tanultunk erről, alig volt tudomásom a részletekről, szerintem mindenkinek tudnia kell róla.
Amúgy kiváncsi lennék, ha egy gyors közvéleménykutatást szerveznénk mondjuk a Nyugati aluljáróban, hogy mit tudnak Trianonról. Szerintem eléggé meglepő eredményeket kapnánk...
Most lehet hogy sokan megharagudnak rám amit írni fogok, de már nagyon régóta kikívánkozott belőlem ...
Igazából nem értem miért kell a trianonról állandóan keseregve beszélni, írni. Rég volt, megtörtént, nem tudunk mit csinálni vele. Ne értsetek félre kell rá emlékezni, de nem azért hogy keseregjünk, hanem azért hogy tanuljunk belőle. Nem vagyok nagyon jártas a történelemben, de azt tudom hogy annak volt oka amiért oda jutott MO anno. Most ne menjünk bele a történelembe, nem az a célom, csak azt hogy ne legyen már ez az állandó kesergés hogy mit vesztettünk el, milyen jó lenne ha még mindig nagy MO lenne, stb. Nézzünk előre, tanuljunk a hibákból és legyünk optimisták. Higgyétek el, nem vezet sehova, és csak magunkat tesszük tönkre ezzel a sok önsanyargatással, önsajnálattal.
Hasonló dolog, amikor a zsidók naphosszat arról beszélnek hogy a II.VH-ban mennyit kivégeztek, elhurcoltak stb. Ezzel nincs is semmi baj, beszélni kell róla, hogy SOHA többet ne forduljon elő, de van egy olyan pont amikor már annyit beszélnek, annyira be akarják magukat áldozatoknak/mártíroknak állítani, hogy a szimpátia (együttérzés) átvált egy inkább távolságtartó, kerülő, elutasító magatartásba. Nem tudom hogy eléggé világosan fejeztem ki magam, remélem érthető...
Remélem nem sértettem meg senkit, nem volt szándékomban, csak leírtam a véleményemet, nem kell egyetérteni vele. Ha rosszul látom a dolgokat, szívesen meghallgatom mások véleményét is, de ha valaki anyázni/személyeskedni kezd (nem az itteni törzstagokra gondolok) azt előre is melegebb tájakra küldök már most...
Csíkszereda mellett, Csicsón van egy nagyon kedves család ahová évek óta visszajárok. Igaz, a közvetlen közelben nincs patak, erdő, stb. de ezek könnyen elérhetőek a település helyzetéből adódóan. A szállás reggelivel 5000 forint, és a szállásolás a ház egy frissen épült részében történik, ahol saját konyha, fürdő (x2), szoba (x2) áll rendelkezésre. A tulaj asztalos, maga készítette az ablakokat, parkettát és kb minden faanyagot, külön élmény annak aki nem rajong a Baumaxos stílusért.
Ezt bizony nem lehet elégszer hangoztatni. A kommunizmus idejében az elhallgatás, manapság meg a liberálisok részéről az elbagatellizálás a legfőbb módszer Trianon ellen. Mindkettő egyformán veszélyes.
Keresek egy olyan "nyugis, erdő széli, patakos, sétálgatós" szállást. Ne panzió legyen, ha lehet. A hely szinte mindegy, csak legyen kipróbált a hely. Esetleg kajával. Ja és olcsó.-))) 4-5 napra kellene, augusztusban.
Mi a Csíkszereda - Gyergyószentmiklós - Szászrégen - Bethlen - Dés - Zsibó - Zilah - Tasnád - Margitta - Érmihályfalva - Debrecen útvonalon értünk haza. Forgalom nem sok volt, de Tasnád és Margitta között offroad-os volt kissé az út. Szegény Hatosmazda csapágyas es lett...:) Cserébe viszont 500 km-en két kamiont kellett csak kikerülni.
Az odaút hasonló volt, kivéve az Érmihályfalva - Piskolt - Tasnád szakaszt. Na, ott is van kátyú rendesen.
A Margitta - Zilah szakaszt érdemes elfelejteni, 100-300 méteres szakaszokon félpályás offroad szakaszokkal tarkított, nagyobb forgalomban lényegében járhatatlan.
Mi vasárnap délután jöttunk haza arra felé. A határ felé nem mentek a kamionok, de ez csak annak volt köszönhető, hogy a Pünkösd miatt Magyarországon hétfőn is stop volt nekik. A szembejövő irányban viszont voltak bőven. Közönséges hétköznapon viszont katasztrófa az E68-as, főleg Szebentől a határ felé, ott ahol az utat nem tudják szélesíteni.
Talán ha kétszer jártam arra... Nem nagyon ismerem... Viszont volt pár éve egy másik alternatív útvonalam, Debrecen - Érmihályfalva - Margitta - Berettyószéplak - Zilah- Kolozsvár felé, de azt most az autópálya-építők rendesen tönkrevágták...
és túristaszezonban? július közepén mennék, inkább szombaton, de ha nem jön össze rá leszek kényszerülve egy hétközi napra... (pénteket mindenképp hanyagolnám, talán az lehet legrosszabb)
No meg 90%-uk le van ragasztva nááájlonzsákkal, használaton kívül vannak. Az alkotmánybírósági döntés szerint külsős cégek nem telepíthetik üzemeltethetik ezeket, csak a ro-állam. A Torda Kolozsvár szakaszon egy aktívat sem láttam Pünkösd hétfőn...
Vasárnap is inkább csak a délelőtti, kora délutáni időszak... Utána megindulnak az ingázók, egyetemisták... Nagyon kellene már az az autópálya... Az E60-as már nem bírja el a forgalmat... Húsvét előtt 2 nappal 7 óra alatt értem Váradról Marosszentgyörgyre, pedig mindent megpróbáltam... :( Visszafelé vasárnap délelőtt 4 óra volt a menetidő, ami átlagosnak tekinthető...
Egyforma... Kivétel a kamionstoppos napok.. Akkor akár 3-4 óra különbség is lehet.. De rengeteg automata trafit szereltek fel. Kőrösfőn pl. a falu mindkét végén van és forgathatók...
Megjövénk az ötnapos somlyói búcsújárásból. Felejthetetlen napok voltak, két busszal mentünk, Gyegryóban volt a csapat szállása, bázisa, innen mentünk hol gyalog, hol busszal minden irányba. A szombati búcsú a menetrendszerűen érkező eső ellenére felemelő volt. Azért, nekünk, akik a "Hajdó prédikációkon szocializálódtunk", mindig marad egy kis hiányérzetünk...
Az a sokszázezer ember a búcsú fele tartva és onnan hazafele vonulva megint megmutatta a világnak, hogy mi a méltóság és a fegyelmezettség. Sajna acsúszós fű és sár miatt a hegyimentőknek sűrű forgalmuk volt délután, de ezeken kívül semmilyen incidens nem történt. Ami erősen zavaró volt, az egy tv stáb helikoptere, amelyik pimaszul alacsonyra ereszkedve 2x megjelent és hosszú percekig zavarta a tömeget a hangjával, igaz, a szertartás/prédikáció idején kívül.
A testvérvárosunk, Szepsi búcsúsai folyamatosan kapták az élménysokkokat, a búcsú reggelén találkozás az utakon rengeteg Somlyó felé tartó keresztaljával, a nohab különjáratával, a Koronával, kirándulások (a házsongárdi temető, Marosvécs, Wass Albert sírjának meglátogatása, gyergyói gyalogtúra, Libán tetőn bátyám telkén szalonnasütés, Gyimesbükk, a radnóti Rákóczi kastély stb, stb....). Ha majd győzöm, lesznek fotók is! ;-).
Konkrétan azon az eskövőn voltam a Téglás panzióban, aminek az előkészületét a galériában a 4-ik képen lehet látni, komaasszony pont díszít. Ottaludtunk, tényleg nagyon jó hely!
Ugyanis minden erdélyi átkötőútnak van egy kezdeti" beetető" szakasza, általában egész jó aszfalttal. Aztán a fokozatoság elve alapján: kátyús aszfalt, murva aszfaltmaradványokkal, murva, szekérút kövekkel, szerencsétlen esetben ösvény. Aztán amikor a túloldalon (azaz a másik főúthoz már közelebb eső részen) meglátjuk az első autót, azt szinte megkönnyezzük:) A másik oldalon fordított sorrendben javul az út.
Szerintem csak terepjáróval,vagy magasitott autóval,mi Fiat Stiloval próbálkoztunk,de kb Ivótól 3km-re visszafordultunk.Sok a kiálló szikla igazából földút.
Sajnáltam az autót,de majd idén felmegyünk valamivel:)
Mikor visszaértünk Székelyudvarhelyre és beálltunk egy bevásárlóközpont parkolójába mindenki minket nézett,elöször nem értettem miért,de mikor kiszálltam megértettem...kb 1 cm homok és por borította az autót:)
Felemelő érzés volt mindkettőn résztvenni. ( mintha mindkettőnek a végére értél volna, legalábbis úgy írtad. bocs.) Nemrég értünk mi is haza, nagyon sok szép élménnyel. A Bucsin tényleg sokat romlott, de azért járható személyautóval is.
Vasárnap csodálatos élményben volt részünk Gyimesbükkön: a felújított vasúti őrházhoz begördült a címeres Nohab. Magyar Himnusz, Székely Himnusz, ott szem szárazon nem maradt. Megnéztük az őrházat is, ahol Bilibók Ágoston bácsi a saját vasúttörténeti könyvét dedikálta.
Ezen most nagyon meg vagyok lepődve, még gondoltam is rá, hát éppen senki sincs egy ilyen nagy tömegben, aki kiverné az ilyen bunkók kezéből a bőgető eszközt.
Egy ismerősömmel majdnem összevesztem, amikor kidomborítottam, hogy Magyarországról a mi Bábel Balázsunk lesz a nap szetbeszédet tartó méltósága, és elkezdett fitymálni, hogy ő azt nem szereti benne, hogy az érsek állandóan beleviszi mondandójába a napi politikát.
Olyan pipa lettem, mert hát amilyen, ugyan miért is ne vinné bele?
Hívd fel a Pudragu menedékházat a Fogarasban és mondd hogy hozzájuk mennél a transzfogaras felöl, csak nem tudod mikor nyílik. Nekem tavaly bejött. podragu.ro
Én hajókürtöt nem hallottam, ellenben a román Realitatea tv helikopterét, ami közvetlen a mise előtt és utána is ott körözött a Nyereg fölött, azt remekül! A régi idők helikopteres hadgyakorlata jutott sok ember eszébe, amikor is a Csau világban pont a búcsú napjára időzítették a harci gépek gyakorlatozását, pont oda a Kis Somlyó és a Nagy Somlyó közti nyeregbe. Itt most filmezésről volt szó, de a músorközlő így is meg kellett nyugtassa a népet.
Gondolom jól látszott onnan föntről, hogy az eső ellenére voltunk bőven...
Ugyan jómagam sajnos csak partvonalról tudok véleményt alkotni (lásd: tévé), de a szememben botrányos, hogy némelyek egy ilyen helyszínen hajókürtre emlékeztető otromba tülköléssel igyekeznek a nap magasztosságát egy focimeccs "nívójára" degradálni.
Csíkszeredába utaznánk, az utazáshoz kérek tanácsokat! Hol érdemes megszállni a környéken, ki mit tud ajánlani? (Nem feltétlenül a városban, ha van a városon kivül jobb opció, az is érdekel!) Aztán hol érdemes étkezni (konkrétan a városban mely éttermeket tudjátok ajánlani)? És mit érdemes megnézni a városban? (Gyilkos-tavat, a szorost, a Szent Anna-tavat tudjuk, azok kicsit odébb is vannak - inkább Csíkszereda és környezete érdekelne!)
Az esős idő ellenére hál'Istennek sokan voltunk Csíksomlyón. Becslések szerint 400 ezer ember gyűlt össze a Nyeregben. Az eső reggeltől fogva esett, hosszabb megszakításokkal. A Szentmise végén, mi gyorsan leértünk a hegyről, így a nagy eső már lent ért minket, mert akkor viszont rákezdett rendesen és el sem állt vasárnap hajnalig. A hegyoldal az esőben nagyon csúszott, de a rádióban hallottam, hogy ennek ellenére nem volt kiemelkedően sok dolguk a mentőknek.
Igazán a keresztaljaknak jár ki a tisztelet, akik a hagyományokhoz híven gyalog érkeznek minden évben a búcsúba. A távolabbi falvakból (pl. Gyergyó környékéről)két napig tart az út. Idős embereket, fiatal gyermekekt is lehett látni közöttük. Hazafelé, bizony a szakadó esőben mentek...
Csodálatos élmény volt, szavakkal nem nagyon leírható. Felemelő érzés volt látni, hogy vagyunk annyian, mint a tenger...
Na, akkor a szállásadóval máris lehet egyeztetni a hargitai kirándulásról, biztosan tud "fuvarost" ajánlani. Sajnos, a libegőzéssel kapcsolatban nem tudok segíteni, arra még nem jártam.
Amennyiben a Madarasi-Hargitára (1801 m) gondolsz, úgy autóval a Zetelaka Zeteváralja Ivó útvonalon lehet felmenni az 1650 méteren található menedékházig, onnan pedig gyalogosan tovább. Úgy tudom, hogy Ivóból élelmes vállalkozók traktorok pótkocsiján is felviszik a kirándulókat.
Jobban szeretem a kanyargós, kemény szerpentines utakat, főleg ha az autó is bírja.... Amúgy régebben nem szerettem a kanyargós utakat, de most kimondottan keresem őket. Ha nincs ott a másik felem, akkor nagyokat szoktam ökörködni, főleg ha ott van a fiam is, ő nagyon szereti ha nyomom neki :)
Jó utat, érezzétek jól magatokat! Erősen figyeljetek az utakon, mi odafele /22-én/ és visszafele /25-én/ totyogtunk:-( Nagyon sokfele mértek, úgyhogy ilyen siralmas /54/ átlagot még nem produkáltunk.....
Tényleg rossz, sajnos. A Volvóm felnijét 1x nagyon megcsaptam, szerencsére nem történt baj. Az a gödör min 10 cm mély volt... Parajdig jó az út, addig simán lehet menni, az emelkedőn fokozatosan romlik, meg is lepődtem, nem számítottam erre.
A székely meg a fia az érett gyümölcsöket szedik össze a kertben. - Mi lesz ebből a sok gyümölcsből, édesapám? - Ha anyád meggyógyul lekvár, ha nem, akkor pálinka.
Megy egy székely az utcán, kutyát lóbálva a fején. Ezt meglátja egy székely apó, és csak rákérdez: - Hé te, miért lóbálod azt a kutyát a fejed fölött? - Örömet szerzek neki! - Mikor lesz ennek a kutyának így öröme? - Majd ha leteszem a földre...
A Bucsinon átvezető út katasztrófális, kb. 2 hete voltam ott. Tele van kátyúkkal, de az egész felület lekopott, alig 30-40 el lehet baktatni. Terepjáróval, roncsautóval lehet gyorsabban is :)
A bucsini út minősége rengeteget romlott, minden, csak nem hibátlan. Leginkább a tetőn és környékén. Persze, így is fényévekkel jobb, mint a pár évvel ezelötti változat. Csak azt nem értem, miért nem lehet tartós utat csinálni.
A Bucsint 2005-ben gyönyörűen megcsinálták, kivéve egy 100 méteres szakaszt, mely Parajd közelében található. Azt sötétben könnyű befigyelni. Egyébként hibátlan az út (2008-as info).
Szászrégen - Maroshévíz 2005-ben halál volt az óriási kátyúk miatt. Maroshévíztől Csíkszeredáig elfogadható, tavaly jártam rajta.
A Békás-szoros felé vezető út kissé döcögős, de aránylag jól járható, tavaly teszteltem.
Az útminőséget nagyban befolyásolja a téli kátyúsodás is, és pár éve még kínosan ügyeltek arra, hogy csak a csíksomlyói búcsú után foltozzák ki.
2 évvel ezelött a Parajd-Bucsini út szvsz jó volt. Legalábbis nem emlékszem nagyobb problémákra egy-két kb. 50 m-es szakasz kivételével.
Székelyudvarhely-Parajd-Gyergyószentmiklósnak mentünk a Békás szoroshoz és Csikszereda felé jöttünk vissza. Az az út sem volt rossz. De egy szakaszon nem volt útpatka ( beton, nem aszfalt út volt) és egy szembejövő leszorított. Alig tudtam visszajönni az útra. :-(
Érdeklődnék, hogy merre érdemes menni Gyergyószentmiklósra útminőség szempontjából. A Szászrégen-Maroshévízi út mennyire járható? Esetleg a Parajd-Bucsini? Vagy a Csikszeredán átvezető a legjobb? További kérdésem, hogy a Békás szorosba vezető utat javították-e az elmúlt években, mert legutóbb volt egy pár kátyu.
Mi egy pár éve a Sateau (Csillag) hotelben igen olcsón kaptunk szállást Segesváron. Gyönyörű szép régi épület, de mégsem ajánlanám. A hátsó szárnyon volt a szobánk, melyet kb 50 éve újítottak fel, azóta persze elég sokat romlott. Csöpögő csap, hörgő lefolyó, szakadt függöny.
Javaslom keresd fel a gyalogtúrás nyaralásokra specializálódott irodák honlapjait, nagyon nagy segítséget nyújthatnak a tervezésben és felkészülésben. A Retyezát valóban nagyon szép, én is nagyon-nagyon visszamennék, vagy 5-6 éve, hogy utoljára voltam. Akkor azt tapasztaltam, hogy a Bukura tónál ha vihar van akkor hihetetlen szél tud kerekedni, nekem konkrétan eltörte a sátram rúdját.
A Fogaras is nagyon szép, sokkal komolyabb kihívással, ezt is nagyon tudom javasolni... Bár ez inkább gerinctúrára alkalmas, ellenben a Retyezáttal.
A Retyezát mellett szól az is, hogy reggel Budapestről elindulva kb. 7-8 óra alatt eljuttok a Carnic-ig, onnan késő délutánig már a Pietrele-nél vagytok, ahol megalusztok, majd másnap reggel indulhattok is a hegynek. Tapasztalatom szerint 2-3 napot vígan el lehet tölteni ott, és annyi kaját még úgy is tudtok vinni, hogy nem szakad le a hátatok. Lehet egyébként délről is közelíteni, de az meredekebb, és többet kell gyalogolni a Bucura-tóig (kb. másfél nap).
Azt azért tedd hozzá, hogy legutoljára vagy 5 éve voltam, de a főbb pontok már 15 éve is igazak voltak, úgyhogy csak bátran :-) Olvassál azért friss útleírásokat. Van magyar nyelvű térkép és létezik útleíró könyvecske is, Magyarországon beszerezhető.
Igen, Déva, majd Hátszeg felől kell közelíteni, vagyis északról, és egy olyan települést kell keresni, hogy Ohaba de sub Piatra. Itt az út egy idő után murvásra vált, elhagyjátok Nucsoara-t, majd a Carnic menedékháznál ott lehet hagyni az autót. Ez már hegyvidék, igaz, hogy csak kb. 1000 méter, de nem kell aggódni az autó miatt, nem piszkálják - a hegyi emberek becsületesek. Nyilván nem kell pénzt meg egyéb értéket látható helyen hagyni, de egyéb aggódásra nincs ok. Ezek után fel kell gyalogolni a Pietrele menedékházig, ez egy olyan óra-másfél óra, itt lehet sátorozni, vagy más szállást kivenni. Eddig sokan feljutnak, néha ijesztő, hogy a helyi (jellemzően dévai) hülyegyerekek szemetelős-bebaszós úttörőtábor-jelleget kölcsönöznek a menedékház-komplexumnak, de aggodalomra itt sincs ok. Itt még meg lehet inni egy sört, valami kaja is van talán, innen kezdődik a kiemelten természetvédelmi környezet, van egy kapu, lehet (és kell) fizetni, majd lehet menni felfele, bár szerintem itt érdemes megaludni.
A legszokványosabb út innen felmenni a Gentianahoz (ez egy menedékház), vagy tovább, a Bucura-tóhoz. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy kiválóan lehet csillagtúrázni innen, de lehet menni a Gales völgyébe, stb. A jelzéseket nagyon jól karbantartják, vannak steinmannok is, mondjuk mi már tévedtünk el ilyeneket követve (nem nagyon, hálistennek).
Medve ilyen magasan már nincs, szerintem, kígyó előfordulhat, magas szárú bakancs és zsámbiér (lábszárvédő :-), illetve hosszú nadrág segítségével mindenféle ilyes veszély 90%-ig kivédhető, és a kígyó alapvetően fél az emberektől. Egyéb sérülés esetén a Salvamont nagyon gyorsan ott van, éjszaka is elmennek akárhova, szerintem csukott szemmel is, úgyhogy no para :)
Összességében kerülendőek az olcsó, dekatlonos bakancsok, érdemes nedvszívó pólóval aláöltözni, és igen szeles a hely, szóval jó sátor és hálózsák is ajánlott. Augusztus eleje és szeptember vége igen kevéssé csapadékos, június nagyon. A szemetet le kell hozni, egyébként nagyon rendezett és szép vidék, a beléptidíjból és EUs pénzekből tartják karban, rendszeresen gyűjtik a szemetet, amit a szabályzat ellenére egypáran otthagynak. A belépő mellé jár leírás és térkép is, szóval tiszta Svájc :-)
Egyébként a Retyezátnak van egy közönségtől elzárt része is, ez Gura Zlata felől megközelíthető, én jártam ott is :-)
Az interneten látottak/olvasottak alapján eddig nekem is a Retyezát tűnt a legszimpatikusabbnak. Ha autóval megyünk azt vmi biztonságos helyen ott lehet hagyni a hegy lábánál? A Retyezátban mennyire kell tartani a vadállatoktól ( farkas, medve, vipera)? Illetve a túraútvonalak mennyire karbantartottak, ki lehet-e rajtuk igazodni térképpel?
A Retyezátban nem lehet akárhol táborozni, kiemelten környezetvédelmi terület, tüzet is csak gázfőző formájában lehet csiholni, nem kell túravezető, de előre érdemes körülnézni, milyen utak vannak a hegységen belül, illetve elég jó a két fő bejárat (Pietrele és Buta) melletti tájékoztató-iroda. Ja, és valamennyi beléptidíjat is kell fizetni, de nem vészes és megéri.
A két másik hely az elég tág fogalom, ráadásul a Fogarasban nehezíti a helyzetet, hogy víz csak eléggé lent van, tehát mondjuk egy gerinctúra úgy néz ki, hogy estére (vagy minden második estére) mindig le kell ereszkedni, majd reggel felmenni, mert nem nagyon tudsz annyi vizet vinni magaddal. A Fogarasban a Király-követ szokták megmászni, elég nehéz, viszon max két nap alatt abszolválod (de inkább egy).
A gyergyói hegyek meg inkább domb, legalábbis erdélyi viszonylatban :-) Talán a Nagyhagymást kiemelném, a Békás-szoros az túrázás szempontjából nem annyira kiemelkedő.
Mindent összevetve, ha szájelvágós élményt kerestek, akkor a Retyezát, ezer kis tó, monumentalitás, tisztaság. Még a Páringot is ajánlanám megfontolásra, ott van mellette. De kérdezz, megpróbálok válaszolni.
Erdélybe szeretnénk túrázni menni. Három fő célterület közül szeretnénk válogatni: a Retyezát-hegység, a Fogarasi havasok vagy a Gyergyószentmiklós környéki hegyek. Korábban már voltunk a Magas-Tátrában, így magashegyi túratapasztalattal rendelkezünk.Több kérdésem is lenne. Ha vadregényes tájra vágyunk akkor a 3 közül melyiket érdemes felkeresni? Ezeken a helyeken az erdőben illetve a fennsíkokon mennyire kell tartani a viperáktól, farkasoktól és medvéktől? Érdemes-e a az említett területeken tapasztalt vezető nélkül nekivágni a vadkempingezős túrának? Mennyire vannak az egyes túraútvonalak kiépítve/karbantartva? A segítséget előre is köszönöm!
Jól ismerve a satu két pofáját, egyrészt a módszeres belhoni népírtást, másrészt a folyamatos külhoni asszimilácót, mintha legalábbis okunk lenne különösebb döbbenetre. Már csak az nyájasnyálas mosoly és az elégedett kézdörzsölés hiányzik a MeH részéről.
Idézek: "Erdélyben a csökkenés a kilencvenes évektől folyamatos, 2002-re tíz év alatt 200 ezerrel lett kevesebb a magyar kisebbség létszáma. Ez az asszimiláció mellett többek között az elöregedés és az alacsony születésszám miatt történt. Szerbiában a legutóbbi népszámláláskor 290 ezer magyar élt, mára számuk 20 ezerrel csökkent.
A legnagyobb arányban azonban Horvátországban és Szlovéniában fogyott a magyarság. Egy évtized alatt mindkét országban egynegyedével csökkent a magyarok létszáma, az előbbi esetében 17 ezer alá, míg Szlovéniában hatezerre."
Az a nagyon nem mindegy, hogy ezeken a bizonyos népszámlálásokon mire adnak a kitöltésre kerülő ívek lehetőséget. Mert, ha netán nincs olyan rubrika, amit ki szeretnénk pipálni, úgy következésszerűen keletkezik hamis eredmény.
Aztán van itt még egy halom olyan szempont, ami befolyásoló tényező lehet, példa okáért a vízumkényszer. Amire, ha a magyar állam képes lenne nagyobb eleganciát tanúsítani, nem szabna irreálisan magas költségvonzatot. Vajon Szerbiában hányan lehetnek olyanok magyarok, bunyevácok és így tovább, akik, hogy ezt a terhet kikerüljék, horvátnak vallják magukat, ami evidens módon jár horvát útlevéllel.
Illedelmetlenség, Jóska Hálló? Na, szerussz, Jóska! Meleg van. Mongyuk, kellett ez a szerdaji esső, me a főd úgy ki vót szikkadval, értöttedé, hogy semmit nem lehetett kezdeni vélle.
Szárasságnak nezett ki erőssen, de há hátha ez a kicsi esső valamit megódott belőlle. Na. Végignesztem a meccset szerdánn este, csak megnyerték Lucseszkujék az Uéfa-kupát, kérlekszépenn, de há az a bohóc bíró esmenn kiviselte magát, nem adott meg egy gólt a németeknek. Immá őrvendhettek az ukrányok a kupának, mind a pékkutya a zsemlének. Hálló? Úgy nez ki, hogy a Roszíl megnyeri a bajnokságot, s háha főjut a Céligába a bárázsmeccsen. Mehetünk nagypályás fotbalra jövőtőll, csak éppeg szeggyék rendbe eggy kicsitt asztot a pályát s a tribünt, me há úgy nez ki, minha lebombászták vóna. S máskülömbe? Valami taknyos gyermeket szinte főképeltem déllutánnyába, me a blokk előtt elhajiccsa, uram, a sznekszes nálonyt. Illedelmetlenség, Jóska, de há ezeknek a maji fijataloknak szinte semmi nem az, mahónap meg se mered szóllittani őköt, olyan nagy hellyen vannak. Montam, vedd fől, fijam, me ha én kell fővegyem, úgy főpofozlak, hogy kiződűlsz, mind a parizel a vitrinbe. S még neki jár a szája. Igen, Jóska, me az apja nem nevelte meg otthonn. Hálló? Kerekes, a fösső szomszéd is ahajt panaszkodik, hogy hazajártak falura, s az üllü elvitt vagy nyóc csírkét a hétvéginn, alig maratt vaeggy belőllük. Mérgelődött, hogy a vakondok is főtúrta a fődet a kertbe, s nem tuggya agyoncsapni. Na. Hálló? Ott vagyé? Erőssen bé vannak indúlval ezétt az Epéválasztásokétt odale, minnyá minden évre jut eggy vagy két kampán, Jóska. S mind asztot mongyák, hogy nem mindeggy, hogy milyen ledzsiszlácijót csinának odaki Brüsszelbe, s ezétt kell elmenni szavazni. S osztán ezek a Böszészkujék s Dzsoánájék is egymásnak feszűlnek ősszel, hallám le tuggyáké váltani Böszészkut. Csak há ki jő a hellyibe, Jóska? Mindenik mindenkivel úgy essze van fonódval, értöttedé, hogy mahónap ők se tuggyák megjegyezni, hogy kivel kell jóba lenni, s kit kell mocskólni a tévébe. Ilijeszku is fől-főltűnik esténként a tévébe, s én aszondom, hogy az öreg még mindig sajnájja, hogy nem kőtözhet vissza a Kotrocsénybe. Ajjó hely vót neki, alig tutták kifüstőlni onnétróll. Odaragatt neki is a seggihez a bársonszék. Csak há ezzel nincs egyedűl, Jóska, me aki a póllitikába eccer belékóstólt, értöttedé, asztot eccer vissza nem hozod a nórmális életbe. Azétt mondom, hogy ejiszenn maraggyunk itt meg mi a saját kaptafánknáll, s ne rúgjunk a fingunk utánn, me mi eccerű emberek vagyunk. Nem kell senkinek megfelejjünk, Jóska, ez a lényeg. Asztot a kicsi munkát elvégezzük, bé-bénézünk a bodegába, s áldás s békesség. Este lejösszé eggyet?
Igazad van, manapság tényleg kicsit érdekes formáját választjuk az Erdély-járásnak:)
Pár évtizedig autó, aztán pár évig motor - aszfalt, az utóbbi két szezonban meg motor - aszfalt - kevésbé járható utak. A helybéliek szerint persze mindenütt "drum bine":)
És minél kevésbé járt utakra jutunk, annál inkább fokozódik az Erdély iránt érzett szerelmem.
Igo egész jó, részletes, no nem mint MO, de elfogadható. Garmin csak a főútvonalakat ismeri, semmi részlet, mellékút stb. Viszont láttam valamilyen navit, reklámozták ezerrel Romániában, hogy az első részletes naviggációs térképe van. A nevére sajnos nem emlékszem.
Ez már feltünt két éve, Székelyudvarhelyen. Valamiért kedvelik a többsávos egyirányú utakat. És ott is eltévedtem. Illetve nem, csak úgy hittem. megálltunk és kérdem, hogy mellik út megy Farkaslakára. Kicsit furcsán néztek és mondták, hogy ez. :-)
Mennyire müködőképesek a GPS-ek. Itt a nálunk kapható Európa térképek aktualitására gondolok.
szerintem azért el lehet igazodni, főleg ha valaki csak egyszerüen át akar menni a városon...
igaz, több kereszteződés lett, több út, főleg Szeben felől, több körforgalom..
legrosszabb talán az, hogy egy négysávos útnál csak a kereszteződésnél teszik ki az útjelző táblákat,(jól eldugva...) ott meg már 3-4 sávot nem tudsz átugorni, igy kénytelen vagy arra menni amerre az ár visz...
Brassóban akkor biztosan eltévednél... Én ugyan mostanában csak tömegközlekedtem ott, de átszervezték a forgalmat, rengeteg az egyirányú út (nem csak a kis utcák, hanem néha 5-6 sávon megy a forgalom egy irányban). A dolog működőképesnek látszott, haladt a forgalom, de ez helyismeret nélkül szerintem nagy kavarásokkal járna.
Szerintem nagy forgalom esetén "gyorshajtás nélkül" nagyobb veszélynek vagy kitéve, mint mérsékelt gyorshajtással.
Én fele annyi idő alatt megtettem volna ugyanazt az utat egy közös nyaralás során, mint egyik barátom, akit a felesége útközben folyamatosan csesztetett: "nem menj gyorsan Jóska, mert megbüntetnek a rendőrök".
Kapott is szerencsétlen hideget-meleget a többi közlekedőtől. Én meg a szokott tempóm mellett 100 kilomérenként húsz percekre megálltam, hogy bevárjam őket. Isten ments, másokhoz alkalmazkodni!
Idézek: "... a székelység szimbolikus színeihez egyébként is a kék és arany színek tartoznak ...".
Hát persze, már csak ki kéne nemesíteni olyan muskátlit, melynek a szára és a levelei piros színűek, és ez máris román szemeket elkápráztató módon illeszkedbe a székelység szimbolikus kék és sárga - pardon: arany - színeihez.
A szememben amúgy enyhén szólva snassz a polgármester mentegetőzése.
Igen, sőt, még Torockót is útba lehet ejteni (szvsz nem szabad kihagyni). Most sajnos nem tudom az utak állapotát, de tavaly előtt jól járható volt Tordaszentlászlótól a Jára és az Aranyos völgyén keresztül vezető út (ezen az úton el lehet kerülni Kolozsvárt). A Tordai-hasadékhoz egészen le lehet menni autóval is (igaz, asszem ez fizetős), az, hogy mennyi időt kell itt számolni nem tudom. Valakinek elég egy óra sétálgatás, valakinek pedig több kell...
ráadásul januárban, amikor utoljára voltam arrafelé Brassó és Hermány között a főutvonalon (nem a rövidítő) iszonyatos kátyuk, inkább már kráterek voltak... (mostanában nem voltam arrafelé)
Igen ez a megoldás Brassó elkerülésére, de feltétlenül el kell menni Hermányig, nehogy hamarabb Észak felé fordulj, mert van ott egy nagyon rosszul járható út is Szentgyörgy felé. Botfalut a térképen Bod-nak nevezik a románok.
Nem Pestről indulnánk, oda van még kb. 120 km. És ott szinte biztosan eltévedek. :-(((
2 évvel ezelött Nagyváradon szálltunk meg és beiktattunk egy kolozsvári sétát. Este 8 kürül sikerült elérni Farkaslakára. Ami épp a határon volt, mert nem szeretek sötétben vezetni.
A következő kérdés az lenne, ha már a közelben vagyunk, belefér-e az időbe a tordai hasadék. Azaz, ha korán elindulunk Tordaszentlászlóról ( 8-9 óra) és útbaejtjük, akkor mennyit időt kell ott rászánni. Mennyivel elötte lehet leparkolni.
Valamint mégegy. Brassó kikerülhető? ( körgyűrű, stb). Nagyvárosokban mindig eltévedek.
Budapestről azért le lehet vezetni egyben, és ha mégsem, akkor én inkább máshol szálnék meg, hiszen Nagyvárad kb. 3 órányira van, Kolozsvár meg mondjuk 4.5, és utána jön a lassú rész. Marosvásárhely, Szováta környéke, az már jó.