Még valami, mivel az internet más forrásaiból szerzett információk alapján ennek a csavarnak is a helyén tőcsavarnak kellene lennie, illetve az egyik tőcsavar az kijött ahogy hajtottam le az anyát, így valaki meg tudja mondani hogy azoknak mi a meghúzási nyomatéka? (kipufogósor)
Biztosan emlékszel arra mikor írtam korábban a fórumban hogy van egy éles kifújó hangja az autónak amikor gázt adok. A hang forrása végül meg lett. Már el is kezdtem dolgozni rajta. A vezérműszíjház mellett kifúj a kipufogó, csupa korom volt minden mikor szedtem szét. A csavar ami ott benne volt szintén csupa korom.
Holnap fojtatom remélem be is tudom fejezni és nem futok kellemetlen meglepetésbe.
Megértem a véleményed és nevetséges hogy nem tudsz semmilyen ügyletet elintézni MO-n 2017-ben gördülékenyen. Számtalan helyen azzal sincsenek tisztában hogy milyen tájékoztatást kell adniuk az ügyfélnek. Nem kapsz megfelelő tájékoztatást, majd miután ez kiderül hogy miért áll éppen valahol az ügyelted akkor már napok elmentek és ismét napok kellene hogy tudd pótolni a hiányzó dolgokat. Mi csak a telekommal szívtunk de azzal másfél 2 hónapig mire eredményre jutottunk. A jó kormányi rendelet "Digitális jó lét" ... Az már csak hab volt a tortán hogy elsőnek azért állt 2 hétig a szolgáltatás módosítása mert az utcának a számozását megváltoztatták és 29/B helyett 82 lett a házszámunk. Felhívtuk a telekomot, mikor már 2 hete vártuk a szerelőt hogy miért nem jött még, illetve az általuk megjelölt időpontban miért nem jelent meg. A válasz, hát mivel más lett a házszám ezért a számlázási címet meg tudták változtatni telefon bemondásra, de a szolgáltatás címet csak akkor tudják megváltoztatni ha befáradunk. Befáradtunk, megváltoztattuk majd 2 nappal később kapjuk a szép telekomos fejléces papírt, amin az indoklás: Sajnáljuk hogy lemondta a szolgáltatásunkat ezért plusz költséget nem számítunk fel . Szerinted ebből hogy következik az hogy azért nem jött a szerelő, mert megváltozott a házszám és nem telepítheti az új eszközöket? Mellesleg köszönjük hogy nem számítottak fel + díjat. :D
Természetesen itt még nincs vége 2 szerelőnek kell megjelenni, persze 2 különböző időpontban, hogy véletlenül se tudjanak hatékony munkát végezni. Először is jött egy kábel tv szerelő, aki rádöbbent hogy modem csere is lesz és addig nem tudja aktiválni a set-top boxokat, mert csak az új modemen keresztül lehet megtenni. Úttörő becsület szavára működni fognak felírja a kollégájának egy sajtpapírra az eszközök sorozat számait. (Persze ahány ember annyi kézírás, szóval garantált hogy minden működni fog.) . Délután megjelent az "internet" szerelő. Mivel eddig az ADSL vonal úgy jött be, hogy telefon kábel, splitter majd utána telefon az egyik felében, másik felében az ADSL modem. Nah hát ez úgy nézett ki a "Digitális jó lét"-nek köszönhetően, hogy az analóg telefon vonalat VOIP-ba átfordították, így telefon kábel, router-modem, majd utána telefon. Persze az eddig kábelezés az részben kuka ami a házban volt, ami ugye a szerelőt nem érdekelte. Legyen letéve a modem és működjön róla 1 db telefon. Majd elment. Párom volt otthon, én dolgoztam de megígérte neki hogy visszajön és talál rá valami megoldást hogy optimális legyen a kábelezés. 2 hétig nem jött, ekkor meguntam és új kábeleket húztam ki hogy normálisan használható legyen minden. A párom írt nekik egy szép panasz levelet minden problémájával tele írva. 3 hétig semmi, majd kaptunk egy levelet hogy nagyon sajnálják a történteket, de kompenzációul másfél hónap havi díjat legalább elengedtek.
Ez csak egy tetves telefon-internet-tv szolgáltatás és még is mennyi macera van. Zárójelben megjegyzem, hogy mivel sávszélességet nem tudnak felénk növelni, mert nincs optika a réz meg ennyit tud, a VOIP is természetesen azt a sávszélességet használja ami van, így ugyan a bruttó sávszélesség nem változott de a nettó rendelkezésre álló kevesebb.
Igen, van is véleményem, amit teljes szépségében itt nem írok le, csak erősen finomított formában..
-Az autót bringával felszerelve levizsgáztatod. Köhögsz érte zsetont.
-El kell menned az Okmányirodába. Várnod kell bő másfél órát, kiperkálsz érte x Forintot.
-Megkapod a bejegyzést a forgalmidba, miszerint jogosult vagy a szürke rendszám használatára, aminek az árát bevasalják rajtad, ámde rendszám nincs, majd érdeklődj.
-Egy hét múlva érdeklődnél, ámde a városod web- oldalán szereplő telefonszámok nem működnek, már fél éve megváltoztak. No comment.
-Végülis megvan a telefonszám, a kezed már elfáradt a tizenötszöri hívásindításban, nem veszik fel. Ennél már kétszáz évvel ezelőtt a galambposta is jobban működött.
-Mérgedben írsz egy levelet az iroda vezetőjének, aki (becsületére legyen mondva) perceken belül felhív, nem ingerült, sajnálkozik, az emberei egy része továbbképzésen van... (Mondjuk nem szívesen dolgozék ott, eszetlen a leterheltség, szerencsétlenek ki vannak merülve műszak végére)
-A lényeg: még nincs a kezedben a rendszám. Mire meglesz, lehet, hogy már nem is kell majd.
-Addig bringatartó rendszám nélkül jársz, ha megdőlsz, a Te bajod.
-Lehet, hogy vissza kell csinálni az egészet? Újabb órák a hivatalban?
Urak, 2017-ben itt tartunk. Ha más országban történne, hátradőlve hallgatnám a kedélyes kis történetet.
Saab WIS de sok helyen próbáltam már ráakadni az internet legmélyebb bugyraiban, végül feladtam. :D
Viszont mikor ezt ellenőriztettem akkor 180 ekm-re írta a következő szerviz periódust, ezt akkor vélhetem valósnak?
Ez ugye tavaly volt, azóta 10ekm-et mentem vele és csinálgattam rajta a csinálgatni valókat. Utóbbiból akad még egy kevés, mire hátradőlök, de vannak mellette párhuzamos projektek amik prioritást élveznek. Bár az önsanyargatást tekintve már hűthetném a wiskyt a mesternek. :)
igen is és nem ... ha jól emlékszem 4-5 féle karbantartási "program" között lehet választani TECH2-vel...viszont mindegyikhez tartozik az egy éves intervallum..Tehát xxxxx km vagy 1 év, amelyik előbb bekövetkezik..Csak xxxx km-re nem lehet állítani...
sajna nincs SAAB WIS a gépemen mert még mindig 64 bites az oprendszerem és azon nem fut, de sztem FRENKY beteszi neked róla a képernyőképet....
Elvileg körözés ténye nem áll fent az autón. A KEKKH-nél intéztem egy lekérdezést mielőtt megvettük. Elég kellemetlen lehetett öcsédnek, nem beszélve az idegről ami ezzel járt. Igazából engem az érdekel hogy a következő szervizre vonatkozó km állást is lehet-e módosítani az autóban, mert van egy videó, biztosan láttátok, ami arra enged következtetni hogy nem, ha a mester jól emlékszik, akkor viszont lehet azt is. :)
Lenullázod (mintha megtörtént volna a szervizelés) és bizonyos határok között megadhatod a következő szerviz esedékességét. Rég csináltunk Saabon ilyet, teljesen biztosra nem állítom.
Öcsémnek jó pár éve ebből volt komoly afférrja a rendőrséggel.
Egy közúti rutin ellenőrzés során Hajdúszoboszló határában lefoglalták az autóját, őt előállították, telefonját elvették, értesíteni senkit nem értesíthetett. Annyit közöltek vele, hogy az autója körözés alatt áll.
Majd egy fél napot bent tartották az őrszobán. Amikor panasszal élt bilincseléssel lett megfenyegetve.
Egy fél napnyi "ülj a padon, kussolj és várj a sorodra" után kiderült, hogy a körözött autó rendszáma és az öcsém rendszáma nem egyezik.
Ekkor a rend éber őrei közül a legkvalifikáltabb kikövetkeztette, hogy biztos a lopott autóból lett átépítve a motor az öcsém autójába.
Ezt az infot se vele osztották meg csak kintről hallotta a folyosón. Ekkor kérdezett rá, hogy motorszám alapján körözik e kocsiját.
Igenlő válasz után derült ki, hogy a derék jó magyar rendőrség 3 éve körözi az ország összes Z19DTH motorkódú autóját, tehát több ezer SAAB-ot, Opelt, Alfa Romeot és FIAT-ot.
Amikor öcsém nem kis felháborodás mellett felvilágosította őket arról az aprócska tényről, hogy a Z19DTH ezeknél az autóknál nem a motorszám, hanem a motorkód először nem hittek neki. Megoldási javaslatként ajánlotta nekik, hogy írják be a Google-ba ezt a pár betűt és láss csodát kb. 1.000.000 találat volt rá.
Itt változott a rendőrség hangneme, de elnézést a kutya nem kért azért, hogy normális jogkövető állampolgárnak alaptalanul rabolják az idejét, vizsgálat alá vonják stb.
Mivel már elkezdték az eljárást, ezért itt még nem volt vége a történetnek. Jegyzőkönyvet kellett készíteni. Mire a végére értek a jegyzőkönyvezésnek már Cegléden (mert ott körözték az autót) minden illetékes otthon zabálta a fánkot ezért az autót lefoglaló határozatot nem tudták visszavonatni.
Áthidaló megoldásként maradhatott a hivatalosan rendőrség által lefoglalt autó öcsémnél megőrzésre. Ez annyit jelentett, hogy nem kellett bent hagyni a rendőrségen, de használni csak korlátozottan használhatta a saját kocsiját. Külföldre pl. nem lehetett innentől vele menni az eljárás végéig.
Köszi az infót. Igazából ha cserélem ártani nem hiszem hogy ártok vele. Már csak a kérdés hogy hol találok hozzá szűrőt, mert pl az unixnál nem találtam.
Egyébként óratekeréssel kapcsolatban, mennyire ismered ezeknek az óratekergetési szokásait? Nem akarok tekertetni, hanem az érdekelne, hogy mennyire igaz az hogy a következő szerviz esedékesség funkcióját át tudják vagy lehet-e írni. A hogyan sem lényeges számomra, csak hogy van-e valamilyen infód erről. :)
Jól látom egyébként hogy van rajta gyárilag ilyen szűrő? (Z19DTH) Ha a kartergáz csöveket végig követem akkor a cr pumpa mögött helyezkedik el. Milyen gyakorisággal ajánlott benne szűrőt cserélni egyébként?
A forgalmiban nekem is csak Z19DTH van, amit egyébként nekem az eredetvizsgán meg is köpködték és ráírták a papírra. Legalább így tudom a teljes motorszámom. : D
Saab 95.az odb2-sel az alábbi hiba kódot írja:fojtóház rúgó gyenge.A motor hidegen erősen felpörög 2500'melegen az alapjáraton 1500 .Vákuum csövek cserélve.fojtóház tisztítva.ÖTLEt?
Sziasztok! Egy saab 9-5 2,3t büszke tulajdonosa vagyok. A segìtségetek kérném. Itt Békéscsabán nem igazán találtam olyan szervízt ahol javìtásban vagy alkatrészben is képben vannak. Úgymond "hátsó" katalizátorra lenne szükségem. Ha minden igaz gyenge a hatásfoka, a m kontroll lámpa ég és hidegindìtáskor nagyon hangos az autó. Hova forduljak? Másik kérdésem, hogy a park szenzor funkció kikapcsolható-e? Előre is köszönöm. Üdv.: Roland
Akkor mindenképpen járj utána elsőnek, mert váz szám alapján sem fogod tudni azonosítani a motort. Elvileg az EGR cső alatt találod meg a turbó melett jobb kéz felől.
Szerintem azon sincs semmi.Onnan gondolom,hogy fél éve volt benne motorcsere egy hónapja meg az eredetvizsga és senki sem mondta,hogy nem stimmelne valami.
Igen ez bevett módszer hogy a forgalmiban csak a motorkódot tűbtetik fel, nekem sincs több. Viszont eredet vizsgán amit kapsz papírt vagy a műszaki vizsgán amit kapsz azon rajta van.
Hát ja.Ezek szerint 2007-ben volt egy váltás.Nem vagyok fun.Csak használom.
Az alkatrészek területén még az évjárat sem elég.Lásd kettőstömegű.
2006-ban 2 fajta van.Az egyik 100 a másik 150k csavarkészlettel együtt.Ez van.Csak az alvázszám segít megtudni,hogy melyik kell mert a motorkód csak ennyi.Z19DTH.
Legalább könnyebb a motorcsere ha egyszer úgy alakulna.
Nah akkor kettőst nem újítunk fel vagy veszünk felújítottat. Ha nincs kedvezményed akkor a LuK az 150 ezer körül alakul a sachs az 180 környéke. A kettős cseréjénél ajánlás a kuplungot és kinyomót is cserélni, valamint főtengely szimeringet, féltengely szimeringeket és természetesen hajtómű olajat is. Nekem a teljes motyó az 230 ezer volt de ez a kedvezménynek köszönhető.
Annak legalább örülök, hogy az első km-ek tetszenek :)
Ne is mondd ezt a bringa mizériát.
Csak a saját kicsi családom: van 4 horgos autónk (a Feleségemé, az enyém, a "játszós", meg a lakó). Van két horogra szerelhető bringatartó, mindkettő Thule. A gyerek igazolt versenyző (MTB) tehát heti minimum 2-3 alkalommal visszük a bringát. Azért van két tartó, mert a kicsi elég, ha csak a gyereket viszük (valamelyik autóval) edzésre, de van egy 4-es nagy, ha esetleg mind a 4-en tekernénk.
A mostani szürke rendszámos rendelet szerint mindösszesen 8db "szemlét" kéne végig pörgetnem...
Tényleg jól ki van találva a rendszer, gratulálok hozzá szívből az illetékeseknek.
Bevallom még a sajátommal sem mentem szemlézni a naggyal, mert egyszerűen nincs rá 1 napom, hogy az én adó forintjaimból fenntartott bürokratákkal küzdjek. Tehát egyelőre marad az illegalitás, de persze csak ideig-óráig.
Arról nem is beszélve, hogy a 8sec alatt felszerelhető, pici 2-es tartó, amit a Feleségem egy V40-esen használ gyermek szállításhoz, át se menne a műszakin, mert nincs plakett, matrica, tököm tudja mifene és azt sem tudjuk igazolni, ük-ük-ükapám nem volt-e titkon gázszerelő. Szóval ez megint egy igazi, magyarvalóság...
Irigyellek, hogy Te legalább már letudtad ezt a kőrt.
Azért egyszer, ha erre gurulsz, megmutathatnád az oroszlánt ;) Nálunk is van jó kávé!
Életszerűség, mi? Néha tényleg csodálkozom, hogy akik ebben az országban élnek és nem 10 éve, még mindig nem értik, miről szól a közigazgatás. Semmiképp nem az életszerűségről. Én ugye közel naponta szembesülök vele. Vannak persze pozitív tapasztalatok is nem mondom, de ez túlnyomórészt nem a rendszeren, hanem a benne dolgozókon múlik. A közigazgatás reformja nagyon ráférne erre az országra, nem csak a szavak szintjén. De hát nem az lenne az első a sorban, még így sem, amit meg kéne oldani.
- Hivatalosan szürke nélkül nem vihetsz tartót, hiába van már elindítva az igénylésed. De most már a fehéret se rakhatod át :-( vígasztaljon, hogy nekem egy bő hét alatt megjött (igaz, én még az első napon intéztem)
- Nem vonják vissza a szürkét, hanem lényegesen egyszerűsíteni akarják (állítólag, remélhetőeg). Valószínűleg az NKH-s rész ugrana belőle.
Egy kormányinfól ez hangzott el:
„A kerékpárszállítókra szerelhető harmadik rendszámot nagyon régóta igényelték az autósok, ennek sikerült eleget tenni, de sajnos sikerült egy kicsit bürokratikussá és bonyolulttá és nem teljesen életszerűvé tenni azt az eljárásmódot. A tegnapi egyeztetés során megegyeztünk abban, hogy ezt jelentősen egyszerűsíteni fogjuk, és szemle nélkül sokkal egyszerűbben lehet körülbelül a hónap végére igényelni a harmadik rendszámot”
Az első párszáz km. tetszik. Mondjuk nem túl takarékos, ezt nem is vártam. Kulturált, csendes, gyors, a Coupé futóműve viszont némileg jobb volt.
A bringaszállítás elrendezése volt egy agyrém.
Megveszed az autót, elintézed az eredetvizsgát, megkötöd a kötelező biztosítást. OK. Kifizeted állambácsinak a hatszámjegyű "vagyonszerzési illetéket". OK.
Kezedben a forgalmi, nevedre írva.
Mivel a kocsin nincs vonóhorog, veszel egyet, mondjuk egy jobb levehetőt, veszel egy illesztő elektronikát, (CAN-busz!) ez úgy bőven hatszámjegyű, forintban. OK.
Felszereled, felszerelteted. Még lenne ugyan egy év a műszaki, de a vonóhorog miatt le kell vizsgáztatni. Az egy-két napos forgalmi megy a levesbe. Újat kapsz. OK.
De a bringaszállítót is vizsgáztatnod kell, egy füst alatt lefut. A vadonatúj forgalmiba kapsz egy bejegyzést a szürke rendszámra, persze bevasalják tőled a zsetont erre is. OK.
A szürke rendszámra viszont várni kell, max. 30 napot. Addig jársz egy ideiglenes igazolással, a bringatartó végén rendszám nélkül, úgy, hogy A HÁTSÓ RENDSZÁMODBÓL SEMMI SEM LÁTSZIK!! Ki találta ezt ki?? Mit szólnak hozzá a rendőrök??
Az ügyintéző hölgy közben megemlíti, hogy volt egy rádió riport, miszerint a szürke rendszámról szóló rendeletet vsz. visszavonják!! Bravó! Ha ez bekövetkezik, akkor vsz. újra megy ez a forgalmi is a kukába, rövid idő alatt a harmadikat kapom. Persze, nem hinném hogy ingyen.
Jó, mi?
Na, hát ilyen egyszerű az álet, ha az ember bringát akar hátul szállítani.
(apropó: míg a saját felnijeim festődnek, kölcsön kaptam egy cimborám télikerekeit, és hát mindig rámjön a röhögés, amikor meglátom a kocsi alatt a 18"-as kerekeket, olyan kis viccesek :-D
egy pár nap után rájöttem, hogy nem a kicsi felni a vicces, hanem, hogy kicsi a gumi. Az én gyári méretem 255/55R19 (ráadásul nekem tökös félterep gumijaim vannak, jó bütykös sarkokkal), ezek meg 255/55R18-asok, azaz pont egy collal kisebbek, ráadasul olyan kereksarkú utcai gumik.
Szóval a lényeg: nem gondoltam volna, hogy 2,5 cm ilyen sokat jelent :-)
11 éves dízelben 110E km?? Aki csak ennyit megy, az általában nem dieselt vesz.. A kis dízelnek nem sok értelmét látom, mert nem eszik lényegesen kevesebbet, ezt inkább a 2.0d motorral venném. Focusként meg legalább az alkatrész olcsóbb.
Gratulálok, nagyon jól néz ki ebben a színben (csak az ormányos hangyász elejét tudnám feledni:))
Irigyellek hogy ilyen jó állapotú autókra lelsz. Biztos nem hahu. Vagy igen?
Hétvégén kipróbáltam a sógi új szerzeményét, S40 1.6d. NEM volt meggyőző. Igaz, az 11 éves, és az _óra szerint_ 110 ezer van benne. A futómű tökjó, a beltere nagyjából egyben, de a bal első ablak lehúzásakor síró hang. A kuplung kőkemény, szerintem érik a rettegett kettős tömegű. A váltót egyesbe nehéz berakni.
Ezek a 407-esek a kisebb benzinesekkel mennyire megbízhatóak? Nézegettem őket van 1.8 és 2.2, de a franciasága miatt nem merem...
A Coupé-val nagyon jól megvoltunk, közel két év alatt nulla meghibásodás. (ugye figyelsz Bazsi! Nem saját autón kell szerelési ujjgyakorlatokat végezni :-DD )
De nem unoka-barát, a hátsó üléshez nem tudsz hozzáférni.
Egy dinamikus autó tud gyorsan menni, de nem kell feltétlenül gyorsan menni vele. Halk, kényelmes, kulturált, pont nagypapis :-D
Ahogy Tornóczky Anita mondotta volt: És ez így most hogy?
Mintha azt mondtad volna, valami családiasabb nagypapa autó kellene. Ez az autó, pláne ezzel a motorral egy kicsit ellentmond, kiváltképpen 4ajtósban. Ez már 6sebességes automata? Vagy a régebbi 4sebességes?
Gondolom, Te is így gondolod, ezért vettél ilyet: Egyre idősebb vagyok, romlik a szemem, a reakcióidőm, ha valamit benézek, a motor ereje megoldja.
(Amúgy én is nézegettem egy ilyen konfigurációt SW-ben. )
kis off. Volvo-t akartam venni, 50 napig húzódott a dolog, meguntam.
Vettem ezt.
Diszkrét megjelenés, 211 Le, szép V6 hang, automata (ez kézi váltóval nincs is), 52,000 valós km, nem nagyon takarékos. (Kicsit se :-D ) Nem nagyon hajtva 11 liter.
Erre az oldalra egyszer rátévedtem. Emelő bakokat kerestem és gobdoltam is hogy majd visszatévedek mikor majd kellenu fog. Ezután jobban észben tartom, köszi. :)
Ez jó kérdés. Véleményem szerint, ha nyers kulcsot veszel akkor lemásolják az előzőt és kész. Az elektronikát átrakod a másik házba ha van, majd gondolom megy minden tovább. Nem tudom, hogy a kulcs tartalmaz-e információt. Sok helyen a kulcs másolók egyébként tudnak tanítani is, bár azt hiszem itt az új elektronikát okosítják és programozzák fel, amihez viszont már kell a tech2.
Egy fél éve vettem az autót,s sajnos már eléggé megviselt volt mind a kettő! Amit meg naponta használok, arra meg már rá is segítettem egy kicsit a kulcsfejéről való leválásának a guminak :)
Két helyen is érdeklődtem,az egyik az általad említett,és 38.000-40.000 Ft- körüli összegeket mondanak egy gyári original kulcsra! Tehát nem könnyű a történet! :(
Nah mint kiderült V-tac-nél egy teljes gyártási ciklus selejt lett és több helyről küldik vissza az 1055 lumenes izzókat már a boltokból kicserélésre. Nekem ma nem tudták cserélni mert az új gyártás már ott volt raktárba csak még nem volt készleten, így megkértek hogy következő héten menjek és kicserélik.
Ez egy Kínából rendelt fotós "makrósín". Képesek voltak olyan műanyag fejű M3 rögzítőcsavarokkal leszállítani, amik olyan szemérmetlenül el voltak hajolva, hogy használhatatlan velük a motyó, a képen a sárgaréz DIY csavarok. Egyébként meg tényleg szuper. Filléres aprósággal szúrják el az egészet. Olcsónak olcsó.
A gyártási darabszámból simán elképzelhető hogy gyártási selejt egyébként, hogy ilyen hamar tönkre ment. Más különben nem hiszem hogy vállalnának rá 2 év gyártói garanciát. Igaz 1055 lumenes izzót vettem a konyhába semleges fehér hőmérséklettel, mert nem elég sötét a helység, de a 2 év erre is meg van.
Az 1500 Forintos Philips és a 600 Forintos kínai(Auchanba volt 800-ról 600-ra leárazva, 806 Lumenes E27) tényleg noname között nem látok különbséget. Megmértem az összes "izzót" egy pontos mérővel és mindegyik annyi teljesítményt vett fel amennyi rá volt írva. Azt hittem a kínaiak csalnak de nem.
Nekem is valami hasonló árcsökkentés lenne a cél a villannyal. Sok van belőle és sok helyen sokat is ég, főleg ha úgy hagyják véletlenül. Mondjuk nálam kicsit a kaotikusabb ez a villany téma. Még régi alu vezetékek vannak a házban, amit át akarok húzatni rézre, az ezer éves biztosíték / megszakítókat kicseréltetni fi relé megszakítókra és egy dobozkába tenni, hogy ne 3 helyen legyen ahogy most van. Csak hát ez mind mind jelentős anyagi kiadással jár, így majd szépen sorjában. 10 éves tervben van a teljes ház és kert felújítása és a világ összes pénzének elköltése. :D
Én egy éve vettem kb. 10-12 darabot. 5 féle márkát volt márkás Phillips Osram és abszolut noname kínai márka is. Mind működik. Az idei elszámoló számla 10E forinttal lett kevesebb Kb. annyival mint amit számítottam.
Kicsit elkanyarodva a témától. Gondoltam energiatakarékosság szempontjából átváltok otthon fokozatosan ledes izzókra. Sokat reklámozott, csapból is az folyt nevű izzót vettem. Garancia 2 év, illetve 20 ezer óra élettartammal hirdeti magát az izzó. Nagyjából nem sokkal bírta tovább mint 1 hónap :O . Ma viszem vissza kicseréltetni.
Ehhez én szerintem nem sok mindent tudok hozzá tenni. Amennyire tudom minél erősebb egy izzó annál rövidebb élettartammal kell számolni. Ha nem így van és van hozzáértő személy cáfoljon meg. :)
Néhány szembejövő autónál látom hogy tompított helyett helyzetjelzővel közlekednek országúton ami nyilván szabálytalan de egyik másiknak kimondottan erős,szinte kielégítő a fénye a láthatóság szempontjából.
Az lenne a kérdésem,hogy a Saabok esetében 2006.1.9 dth milyen izzóval lehetne elérni a maximumot fényerősség esetében?
Hány Wattosat,milyen fajtát,gyártót vagy ki tudja esetleg milyennel lehetne maximum elérni?
Köszönöm.
Kerestem volna igényes menetfényt de nem találtam nekem tetszőt a húzott égők hamar kiégnek.
Jo reggelt Urak, tudna valaki valamit mondani a Heater mukodeserol. Automatan kapcsol a kijelzo szerint, ma nulla fok volt. Tegnap beprogramoztam, hogy egy oraval indulas elott kapcsoljon be, mikor beultem kiirta h meg ot percet megy es hallottam a ventilatort is, viszont nem erzeztem h meleg lenne es a viz homerseklete sem emelkedett valami gyorsan. Szoval nem tudom, hogy mi a normalis uzem.2.2 disel 9-5.
Ha az áttételtől függetlenül irreálisan felugrik a fordulat, akkor megcsúszik a kuplungtárcsád, ilyenkor ha elveszed a gázt akkor ránt is egy jó nagyot, csere az egész. Tárcsa + szerkezet + kinyomócsapágy. Sőt, úgy tudom kettőstömegűd is van, benzinesnél kevésbé kopik, de arra is rá kell nézni, mert ha nem a legjobb akkor a kuplungot is hamarabb megeszi.
En sem vagyok autoszerelo, en most csereltettem gazolajszurot es a benne levo uzemanyag szine szinte minden volt csak nem szep. Otszori fektisztito sprays tisztitas utan mar nem fekete trutyi folyt ki. Esetleg ez lehet az oka a szinenek? Ami pozitiv volt az az, hogy nem toltotte fel a szuro hazat gazolajjal a szerelo es kb 10. inditas utan elindult a kocsi. Szepen feltoltotte a szuro hazat a pumpa igy a felelmeim is elmultak es nem izgulok, hogy csak lejtonek lefele parkolhatok :)
Ugyanis a vesszők alkalomszerűen vannak kirakva, a szavak elválasztása is teljesen egyedi, és néha el kell olvasni még egyszer (kétszer), ha meg akarja tudni az ember, hogy mi volt a szerző eredeti szándéka a mondanivalót illetően.
Nyugi, nem vagyok "nyelvtan náci", csak megjegyeztem.
Sikerult elindítani mentem vele nem lehet rá ismerni nem ugyanaz az autó teljesen másként viselkedik úgy érzem megérte a fáradozás .Ellenben a gázolaj felpumpálásakor arra lettem figyelmes hogy az üzemanyag fekete ami motorolaj ra utal (ez csak az én véleményem mitől mástól feketedne be ) Telefonon megkérdeztem az itteni szerelőt mi lehet az oka azt mondta a turbó , amit ha agyon ütnek sem értek hogyan kerül a turbó összeköttetésbe az üzemanyaggal ráadásul úgy hogy az visszakerül az üzemanyag tank ba?????Ez nekem nem logikus azt el tudom képzelni hogy az adagolonal van a baj esetleg .Es akkor nem beszéltünk a kékes fustről (minden turbók anyáról ;) ami nálam egyáltalán nincsen megnéztem a turbó tengely logasat egy pici van de nem vészes
ui. Bocs ha badarság ok vannak írva néha de svéd a billentyuzetem és az ios néha feladja a leckét ;)
Jah, a térkihasználásuk az über. Nálunk középen csak 2 ülés van benn, így előre-hátra lehet mászkálni. Hátul meg 1 ülés van tartaléknak, s mellette elfér a terepes babakocsi kinyitva.. Kempingelésnél meg kényelmes szoba, jobb, mint a sátor. Menni az enyém jól megy, fogyasztásban most átvert, mert 6.6 volt a kijelző szerint az átlag, a mért pedig 6.08, ezt egyelőre nem értem, tán az ufok rátankoltak. :-)
Nem hiányzik. Illetve a nyomaték meg az alacsonyabb fogyasztás az kellene, de nem ilyen áron.(MW-né egy darabig panaszkodott, hogy ez nem megy úgy, mint a SAAB, de már letett róla. Pedig az sem volt egy lóerőgyár.)
Az EV-II topicból nemrég kiszállt egy régi, hozzáértő szaki.
Indoklásul azt hozta fel, hogy egy EV-II dízelnél le kell bontani a fél elejét a kocsinak ahhoz, hogy hozzáférjen az alkatrészekhez. Ez idő. Az idő pénz, pláne rezsióradíjban. Egy porlasztócsúcs kiszedés C5-ben pl. x eFt, egy EV-II-esben 1,5x eFt, pedig ugyanaz a motorkód. Csak nem mindegy, hogy felnyitom a motorháztetőt, és szerelek, vagy előtte még ki kell szerelni a pollenszűrőt, majd deréktól felfelé bent vagy a motortérben, és van 20-30 cm-ed hengerfej felett arra, hogy rátegyél pl. egy porlasztókihúzót. Arról nem beszélve, hogy ami a motor mögött van, azt csak emlékezetből szereli, nem azért, mert látja.
Persze, amikor jó a dízel, akkor tényleg pazar, de ha elromlik, eléggé súlyos ütést tud bevinni a pénztárcára. És én még tartom magam ahhoz, hogy csak olyan majom legyen a házban, aminek tudok banánt venni.
Az én benzinesem (szívó, nincs szelepállító mechanika, stb....) csak annyiból istenesebb, hogy egyszerűbb a motorja, még 2tömegűje sincs. Viszont azt imádom, hogy kiszedett hátsó ülésekkel be lehet rakni egy 2m x 1m x 1m-es tárgyat 600 kg súllyal.
Cserébe előzésnél fejben integrálok, a benzinkútnál pedig fizetek, mint Csekonics.
Egészen mások a körülmények a munkaasztalon, és mások akkor, amikor a forró kip. gázok hevítik mondjuk harmadik órája.
Hát nekem illogikus lenne.
Miért az? A motorban alkatrészek tucatja van, aminek a viselkedése nem feltétlenül azonos a konyhaasztalon vizsgálva, és működés közben, magas hőmérsékleten . Csak néhány: gyertyaüregbe bújtatott gyújtótrafók - befecskendező szelepek - indukciós jeladók / Hall elemek - EGR szelepek ....stb. De egész sor tisztán mechanikus alkatrész is okoz/hat meglepetést a saját üzemi hőmérsékletén a hő hatására, pl: szelepszár alkalmankénti megszorulása a szelepvezetőben, mire kiveszi a szaki a gyertyákat a kompresszió méréshez, hűl annyit, hogy éppen jónak tűnik, megbolondítja a maestrót. (Van költséges módszer erre is: járásegyenlőtlenség-mérés.)
Maradjunk az EGR-nél. A kőkorszakbeli vákuum-kamrás EGR-nél (a tied is vsz. ilyen volt) nincs visszajelzés, nincs az ECU-nak tudomása arról, hogy mennyi a visszavezetett kip.gáz mennyisége. Az újabbaknál egészen más a helyzet: a korszerűtlen szabályozást felváltotta a vezérlés, ami egy műhelyben oszcilloszkópos (persze, ha van) vizsgálat lehetővé teszi az EGR működés közbeni egészen precíz vizsgálatát.
Egy korai, primitív rendszer is képes komoly gondot generálni, pl. a 2,2-es Saab
Vidéki ház, romantikus Ír tájban, keskeny utakkal, amit otthon inkább járdának csúfolnának. :D Ha menne, hamar tesztelésre kerülne a beépített biztonságtechnika, szóval ezzel rendben leszek. :D
Köszönöm a válaszod, bíztam benne, hogy az 1.8 benya nem megbízhatatlan.
Családi ház vásárlása miatt szeretnékj autót cserélni, egyrészt hogy maradjon kp utána, másrészt hogy legyen egy igás kombi. Jelenleg egy 1.6 dízel Focusom van, ami méreteiben nem megfelelő erre, másrészt mivel aránylag új, sajnálnám "igásnak" használni.
Egy SAAB 9-3 kombira gondoltam 1.8 benzines motorral 2005-2008 környékéről. Mennyire ajánlottak ezek a típusok? Mire kell figyelni?
Az, hogy ez-az elromolhat néha, nem annyira érdekes, mindig rendben tartottam az autóimat, inkább az fontos, hogy ne hagyjon az út mellett.
De én amúgy azt kérdeztem, hogy honnan tudja, hogy szorul a tengely?
Szia onnét tudom hogy takaritottam már egy párszor és nem szorult semelyik pozícióban most meg ha be nyomtam akkor úgy maradt nem bírta a rugó helyére tolni es nem gondoltam volna hogy ennyi idő alatt így leköszönő diák .Megtakaritottam most megint szépen jár az az igazság ez az autó nagyon el volt hanyagolva most raktam rajta rendbe sokmindent bele volt kokanyolva a legtomegmerobe fel volt cserélve a vezetek 12v helyett 5 v ment állandó hibakódot dobált mire megtaláltam a neten a bosch legtomegmero pontos rajzát és kiosztását nem kis idő volt de valami meg mindig nem 100 % az autón sokat fogyasztott most hogy megoldódott a legtomegmero kicsit lejjebb ment fogyasztasa .Most éppen azzal küzdök hogy beinduljon mível le kellett szednem az adagolorol a nyomocsovet így elment az üzemanyag és cseszik beindulni .
Egyebkent azért kezdtem el én is szisztematikusan a motort át takarítani hogy megtalaljam az okát annak amiért nem megy rendesen az autó úgy gondoltam első lépés a szívó oldal most ez meg lett takarítva következő a vacuum csövek csereje utána kifogytam az otletelesbol egyenlőre .
Ja és meg valami a turbó felől jövő ciripelő hang nem a turboe hanem a generátor nekem azt mondtak csere a turbó mert a csapágyas közben meg nem bírtam indítani mert mindig lemerült az aksi rámértünk és kiderült 11 v tal tölt a drágám az meg ugye eléggé minuszos ;)
Ugyhogy ha valakinek van szüksége generátora szóljon a nyáron megyek haza odaadom szívesen csak rendbe kell hozni ;) én vettem bele egy újat.
Tegnap leszedték az érv fedelet és a legbeomlot amiben a pillangó szelepek vannak , így nézett ki
jo kétórás küzdés után ilyen lett
Most megint könnyedén mozog az erg kéthónapja takarítottak ki , így lekormolodjon kicsit fura Mert hosszútávon használom az autót. Lehet valamelyik vákuum cső lesz a ludas . Apropó turbó amikor feltettem az új csövet a szivo oldalra kb 4-5 km után kigyulladt a hibakód és gyorsításkor olyan súrlódás szeru hangot ad mintha nem kapna levegot . Próba kent visza raktam a szakadtat elalszik a hibakód . ???;(
Most kiváncsi leszek hogy kitakarítva mit produkál . Fogyasztás mindenki olyan adatokat ír amit szinte el se akarok hinni én is sportosan vezetek de nekem 8.8 a fedélzeti szerin igaz automata de ez szerintem nem sokat kene hogy ront som mivel pálya használat és jol működik az automata 2000 ford megy 100 -110 et . Ilyen apróságok rol már nem is beszélve ha mínusz vagy 0 fok akkor szépen indul mert izzit de plusz 1 fok felett horror pedig cseréltem vizhofok jeladót mivel hosszútávon ha be melegszik az autó leesik a mutató gondoltuk a jeladó behalt de sajnos az ujjal is ugyanezt csinalja .
A másik különös dolog elrepedt a turbó levegő beömlő gumija , ahol levegőt kellene szívni erőteljesen fújja ki a levegőt nem igazan értem a jelenséget.
Ezt én sem. Hogy fújhat ott ki, ahol szív? Mit értesz turbó levegő beömlő gumi alatt? A szívócsövet (ami tartalmazza a légszűrő+légtömegmérőt)?
Most cseréltünk legtomegmerot .kiszerelve az erg könnyedén jár de beszerelve valamiért szorul.
Honnan veszed, hogy szorul? Ha kiszedve könnyen jár, szerintem az berakva sem szorulhat.
Szia, en erdeklodtem a gumigyururol mert en az osszeszerelesnel kifelejtettem. Mar azota elmentem 3000 kmtert es volt nalam is torpanas harmadikban padlogazas elozesnel. Tul vagyok olaj olajszuro cseren aztan par napja legszuro es uzemanyagszuro cseren. Botranyos volt mind a ketto. Uzemanyagszuro cserenel remelem megtalaltuk a szivargast ami miatt par nap alas utan nehezen indult alitolag azert mert visszafolyik a gazolaj. Most ket napot allt jo hegynek felfele es poccre indult. Legkozelebb ha tisztitom az egrt visszateszem a gyurut, de az auto perfekten viselkedik e nelkul is es raadasul en az egyik tartocsavart amibol ketto van meg se tudom huzni mert meg van szakadva a menete. Most 311000 nel jar a motor es se fust se semmi. Az olajcsere ota szebb hangja lett. Fogyasztas 6,5 autopalyan 140 vegig es egyebkent is sportosan vezetek. Imadom es amig mozog es nem rohad szet meg lesz. :) jo hogy valaki van itt aki 2.2 es diselt hajt.
pár hónappal ezelőtt volt kérdés az erg szelep gumi gyűrűje igen van rajta
Az én diesel Saab om nál(2.2 GM) egy újabb probléma jött elő valamiért megtorpan hirtelen gázadásra . A másik különös dolog elrepedt a turbó levegő beömlő gumija , ahol levegőt kellene szívni erőteljesen fújja ki a levegőt nem igazan értem a jelenséget .Most cseréltünk legtomegmerot .kiszerelve az erg könnyedén jár de beszerelve valamiért szorul. Feltettuk gépre minden működik nincs hibakód , elindulok vele kicsit lomha de erőteljes gázadásra (2500 -3000 ford) meglódul de azt is úgy hogy előtte gondolkodik egy kicsit ekkora turbó lyuk a világon nincs ;) Felszereltem az új gumit olyan mintha nem menne a turbó rendesen fullad az autó és előjön a hibakód .Probakepp visszatettem a szakadt gumit a kód eltűnt az autó kicsit jobban teljesít érezni az erőt dolgozik a turbó .
Valakinek volt már hasonló problémája esteleg valami ötlet ?
Ha ilyesmiben gondolkodsz, ajánlható, sokkal jobb, mint az elődje, a 2x II. Egy 400 mm-es obival pl. a 7 d-n: 400 x 2 x 1,6 = 1.280 mm. Több, mint elég.
Valakit talán érdekel, a svéd do88 hűtés specialista cégnek két új terméke jelent meg mostanában az OG900-hoz, egy intercooler csomag és egy vízhűtő. Mindkettő megtalálható az A-Zperformance oldalunkon. Ha egyéb minőségi, nem csak tuning, alkatrész érdekelne valakit a leggyakoribb SAAB modellekhez, akkor is érdemes felkeresni az oldalt vagy közvetlenül megkeresni minket:
Persze az is kérdés, h mire kell. Ha pl az ember sokat utánfutózik, akkor biztos van haszna. Gyorsulásélményre meg ez is, az is kevés.. Az én kocsim 2 tonnát húzhat, eddig 1 tonnával próbáltam, s ott előzésnél jól jöttek az addig kihasználatlan nm-ek.
Sajnos mindent meg lehet szokni és kell a több.Igazából csak harmadiktól fölfelé van értelme mert alatta az asr dolgozik.70 000Ft megér egy kis mókát ha nem jár károsodással.Ez nem jár.Mondják a szakik:-)
Saab kasztniban még nem próbáltam azt a hajtásláncot. Az Opelban viszont úgy ment, hogy én biztos nem nyúlnék hozzá. Még 4-ben is úgy tolt, h sosem éreztem, h kevés lenne. De persze kinek a pap..
Ahogy BMS is mondja, nem kis idő a jó kocsit kifogni. A Hondát anno igen sokat kerestem, egyszer fel is adtam, mert nem volt rendes. A lecserélése meg tavalytfebruártól júliusig tartott, s nem a legjobb kocsit vettem, hanem az egyetlen jót, amit találtam.. A Celicába anno kint a németeknél jól belefutottam, tán a 20. megnézett autó volt a 3 nap alatt, de über tuti volt. Fórumról kelt el, hirdetnem nem kellett, s a vevő azt mondta, h egy éve keres ilyen kocsit, az összeset megnézte, ami ez idő alatt felbukkant, de az enyém volt az első jó, ami magasan verte a többit. Sz'al vagy rászánod az időt s pénzt (meg kockázatot), vagy újat veszel.
Sok autót megnézni, egészséges (nem beteges!) bizalmatlanság legyen meg, vigyél magaddal típusismerettel bíró embert, ne az alsó árszegmensből akarj választani, mert az drága lesz. Ne törekedj az "ócsó"-ra, az nem véletlenül az.
Kb. annyi autót kell megnézned a tuttihoz, mint ahány képet kell lőni a madárkáról, hogy legalább egy jó legyen. :-(
Azért ennyire nem vagyok koki a műszaki dolgokhoz, de hát ugye bárkit át lehetn verni, műszaki embert is.
A gond az, hogy nem akarok és nem is tudok ennyit autóra költeni, ami egy Vitara. Nekem is tetszik, de utcán áll, fák alatt, szűk helyen, mindennapos a lökdösődés, a fa gyantája, a madárkaki, a stb. Nem hiszek abban hogy ne lehetne jó használt autót venni, sokaknak sikerül. Neked is sikerült, többször is.
Sógornő is jogász, férje meg közgazdász, most viszik a biciglijüket szervizbe, mert sárvédőt kell rá szerelni.. :-) Nem mindenki műszaki ember, nektek az új autó a megoldás. Ha nem gyere be a Sandero, akkor Vitarát ajánlok 4M-ért, sztem nagyon yo az ár/érték aránya.
Te hogy tudsz kiszúrni jó állapotú törésmentes autókat? Én azt látom hogy nem garancia ha a legdrágábbat veszed a kínálatból.
Soktényezős, nyilván, de ugye ha megnézel egy autót LAIKUSKÉNT, legfeljebb érzéseid lehetnek. Illetve átvizsgáltathatod, de az sem garancia a nyugodta alvásra - a kereskedők gondolom egyeztetnek a szervizzel, mielőtt.
Ha magánszemélytől veszed, az nyilván egy fokkal jobb, de szintén nem biztosíték.
Á, baromira félek hogy átmalmoznak, de nem akarok új Daciát. :)
sőt most kapaszkodj meg, ha jól emlékszem te írtad hogy egy modern autót nem kellene egy őskövület váltóval párosítani (asszem a 4 sebességre gondoltál akkor), de ezt a váltót 2013-ig tették a Volvókba...
Idézni csak pontosan, szépen:
Miközben az autógyárak egyre inkább mellőzték a négy sebességes automatát, öt fokozatú váltókat épített be a japán gyártók zöme, de a Hyundai-tól az Opelig számos más gyártó is, a Saab 900 három kivitelében is mindössze három fokozatú automata dolgozott, kevés elismerő szót kapva.)
A három fokozat abban az időben már tényleg nevetséges volt.
Élettartam aggályom egyáltalán nincs, az autóban van 39....40e km.
Aisin AW55-50/51SN (AF33) az 5 sebességes váltó vagy 6 ha a hátramenetet is nézzük...
2002-től a Saabokba is ezt tették, sőt most kapaszkodj meg, ha jól emlékszem te írtad hogy egy modern autót nem kellene egy őskövület váltóval párosítani (asszem a 4 sebességre gondoltál akkor), de ezt a váltót 2013-ig tették a Volvókba...
Váltószerelők szerint nem olyan tartós mint a 4 sebességes AW50-40/42 (AF22), viszont sokkal kifinomultabb.
Lényeg a rendszeres gyakori váltóolaj csere gyári minőségűre, és nem terhelni 320-350Nm-nél nagyobb nyomatékkal..
eszerint a link szerint V50-esekbe 2009-ig az 5 sebességest tették, tehát utána a TF80SC-nek kell benne lenni. Ha mégis 5 sebességes 55-50 van benne az elgondolkodtató hogy miért...
Ha valóban a 6 sebességes TF80SC van benne akkor meg érdemes nagyon megnézni mert azok ritkán bírnak 150-200 ezernél többet (fórumok és váltószerelők tapasztalatai) ..főleg szeleptömb kopás problémái vannak, és ha nincs cserélve a probléma jelentkezése után nagyon hamar, akkor viszi magával a teljes váltót...
Szeleptömb csere olyan 250-300k, teljes váltó felújítás 700-800k....
Nem. Ez egy becsületes, hidrodinamikus (bolygóműves) 6 sebességes automata váltó.
Tehát a választókarnak van normál "P" állása, a " robotizált automatáknál" nincs, ott a váltókar tetején v. ahhoz közel lévő gombbal külön lehet a parkoló funkciót kiválasztani.
A Saab 9.5 Aero automatája ehhez közeli, de 5 sebességes.
DSG: vezetni csoda. (Ha jó) A VW 6 sebességese (olajos kuplungos) még -általában- jó is. A száraz kuplungos 7 sebességessel sok a gond. Ezek "robotizált automaták", működési elvükben hagyományos váltók, szinte észrevehetetlen váltásokkal.
Működési kultúra szempontjából a bolygóműves váltók -általános vélekedés szerint- jobbak, ráadásul megbízhatóbbak.
Váltókhoz én sem értek igazán, ha csoda történik, és mégiscsak meglesz a T5-ös 230 lovas svéd, majd többet mesélek.
De máshol is van baj: Egy barátom vett egy 40+ éves Land Rover Series III.-t, és alig tudta leeredetvizsgáztatni! Ebben gyárilag _nincs_ motorszám, viszont ebben a konkrét autóban van egy beütött szám, ami 99,9%-os biztonsággal kijelenthető, hogy a német hadsereg raktári azonosító száma, mert olyan, meg oda van ütve, ahova. Persze ez nem olyan, mint egy motorszám, hisz' nem is az.* Továbbá, nem teszett nekik az alvázszám se, mert girbegurba. Könyörgöm, ez egy angol kézműves autó, szinte annak is örülni kell, hogy van benne egyáltalán...
*: miközben itt lent láthatod motorszámomat a forgalmi hátulján, kézzel beírva. Ez a szám egy hengerfejre(!) felszegecselt(!) aluminium lapon van, sehol máshol. Köze nincs a motorszámhoz, ami beszerelt motornál olvashatatlan helyen van. Erre ahelyett, hogy simán beírtak volna egy motorkódot, beírták az első számot, ami szembejött a motortérben.
Nah, mivel lőtted? :-) Pont most vettem egy új, milc fényképezőt (Sony A6000), mert a bridge gépem már kiszolgálta az idejét. Tükröst akartam, de belépő szinten nem jobbak, mint amit választottam, csak nagyobbak..
Állam Bácsi 3-4 hete a szívatóágra akasztott, és ott is tart még emberi számítás szerint néhány hétig.
Röviden: háromunokás nagypapiként már nem annyira praktikus a kétajtós coupé. OK, sokáig vadásztam egy olyan autóra, ami az igényeimnek megfelel, pl. törésmentes, kevés km, benzines, legalább 4 de inkább több hengeres, legyen elég paci, legyen biztonságos, jól felszerelt.
Le is foglalóztam egy ilyet, német import, durván egy hónapja. Ám légy került a levesbe. Miért is?
Mert a szóbanforgó autó 6 sebességes aut. váltóval szerelt, és a hazai nyilvántartásban csak az olcsóbb 5 sebességes létezik, tehát szükség van a központi nyilvántartás un. "kódszótár frissítésre".
Felhívtam a Volvot, ahol a vázszám alapján 3 perc alatt minden lényeges adatot elmondtak, 2010 októberi, a km. állásokat (pl. 2013 nov:14000 km), garanciában 3e Ft értékben cseréltek ind.kulcs fedelet, hatfokozatú Aisin AW 55-50/51 SN automata váltóval szerelt, jármű színe, felszereltsége, stb. A vázszám eleve tartalmazza kódolva a váltó pontos típusát.
Visszaélés, kamu kizárt, itt tart a nemzetközi elektronikus nyilvántartás 2017-ben, végig lehet követni az autó életútját.
Ilyen váltóval sok ezer V50-et szereltek gyárilag, nem is egy új típus, sajnálatos, hogy erről a hazai nyilvántartás nem tud.
Az az információ, ami nekem, a kis magánemberkének pár percembe került, az mire a hatalmas állami apparátus ilyenkor lassan forgó kerekein valahogy átvánszorog, az (várhatóan)
kb. 6 hét. Mindez 2017-ben. Az ügyintézőt felhívni információ kérés céljából nem lehet. Pont. Pont elég.
Csak a tényeket írom le, nem minősítek. Legfeljebb mély szomorúság tölt el, hogy itt tartunk....
Viszont a "régi" autómmal elgurultam szűkebb hazádba, és környékére néhány madárról képet csinálni. :-D
Az enyém 2005-ös 9-3 ng kombi még a facelift előtti. 1610 kg az önsúlya katalógus és a forgalmi adat alapjá. Én nem érzem hogy kevés lenne az ereje a hétköznapi használat során.
Nem tom hány kiló a Saab (a valós, mérlegen mért adatot), de az Asztma olyat lépett azzal a motorral, meg a jó kiosztású, 6-os váltóval, h egy akár 200 kilóval nehezebb kocsit is szépen kell, h vigyen. Most egy 1.8t-ás Sharant hajtok, köbcenti ua, nyomaték ill. lóerő vmivel kevesebb (310Nm, 115 ló), s 5-ös automatával is mindenre elég a teljesítménye, még 5-ben is nagyon jól gyorsul. Úgyhogy továbbra is azt mondom, h azt a motort felesleges húzni.
Az könnyebb valóban.Nekem is volt egy astrám de abba 1.3 cdti volt.Az egyik céges kocsink egy sportcombi ami az astrához képest iszonyat jó.De vezettem már egy másik 150le-set de könnyebb kasztnival és vagy amiat vagy más miatt de volt különbség pedig a köbcenti szinte azonos volt.Szerintem a saabok "súlyosak".
Köszönöm szépen, de ma - úgy tűnik - keletkezett egy még_ismeretlen_összegű kiadásom.
Történt ugyanis, hogy gyermekemmel (akit még kb. 145 cm magasan ösmertél meg, jelenleg sincs több, mint 185) :D kimentünk egy közelebbről_meg_nem_nevezett helyre, mivel filmet forgatnak és hát egyértelműen kell néhány autós jelenet, persze vele a kormánynál... :D Csinált pár vadabb flikkflakkot a zúzott köves parkolóban (szerencsére az autóra hegesztett gopro nem hullott le), majd ez után arra lettem figyelmes, hogy a gép sebességbenzörög, mint a barom, üresben semmi hangja. Izgatottan várom a fejleményeket a szervizlátogatás után... :D
Neked kell eldöntened, saját kútfőből merítesz, vagy kocsi vásárlási szándéknál viszel magaddal vkit aki ezzel foglalkozik, és (elvárhatóan) ért is hozzá. A "lehúzás" kicsit erős, a "lehetőség" inkább passzol. Ha nem bízol meg vkiben, nem kell a szolgáltatását igénybe venni, és akkor nincs miért fizetni. Szvsz ilyen egyszerű.
Ezt reggel olvastam már én is. Érdekes cikk . Igény biztosan van rá és gyanítom többen felcsapnak majd ilyen mesterségre a jövőben. HVG-n volt egy cikk miszerint lehet pályázni egy olyan rendszer megvalósítására ami még többet elmond egy autó előéletéről, mint a jelenleg elérhető szolgáltatás. Mivel ahol a párom dolgozik ott szoftver fejlesztéssel foglalkoznak el is küldtem nekik és le is csaptak rá. A kérdés csak az hogy lesz-e belőle valami.
Elvileg ebayen is lehet beszerezni OEM kulcsházat, persze lényegesen többért. Egyszer Ráczékat kérdeztem náluk azt hiszem 16 körül volt a gyári kulcsház.
Tehát akkor beigazolódott a sejtésem! Csak nem olyan mint a gyári,nyílván azért is ennyi az ára. Gondolom,ha ragaszkodnék az eredetihez,az egy vagyon lenne!?
Én 90-nél leginkább akkor váltok fel, ha tudom hogy tovább gyorsítok, pl százra mert ott már 1800 körül jár. 6-ban leginkább 100 és felette utazok. Alatta nem erőltetem, fogyasztásban úgyse kajál kevesebbet.
A kulcsos téma nekem is meg volt. Nekem hasonlóan ilyen ebayes kulcs ház került beszerzésre. Mivel két kulcsot kaptam az autóval és az egyik kevésbé volt ramaty azt használom most elsődlegesként. Amin cseréltem a házat azt pedig elraktam tartaléknak, meg amúgy sincs még teljesen kész, mert 1-2 nyomógomb miért is ne már le is tört róla. A kulcsház nekem speciel nem tetszik nagyobb mint a gyári kulcsház és ezt magán a ház és a kulcs találkozásánál is látszódik. A kulcsot egyszerűen ki lehet húzni, magától ki ugyan nem esik, bár gondolom ez csak időfüggvénye hogy hányszor húzod ki és tolod vissza. Szóval ha ezekkel együtt tudsz élni akkor egy-két ezer forintot megér.
Sziasztok! Van egy furcsa kérdésem. Hosszabb országúton ahol kb 20 kilométeren keresztül folyamatosan lehet haladni 100-al tempomattal ti hanyadik fokozatban használnátok 5 vagy 6 az 1.9-es 150 lovas 9-3-ast?Köszi.
Viszont a gyárinál a gumirétegen lévő embléma megnyomásával lehet csak a kulcsot kihúzni,mert ugye egy kis retesz tartja bent a felső kimart horonynál,hogy ne csússzon ki!
Na az új kivitelnél ez merev műanyag,hogy oldották meg,hogy a kulcs a helyén maradjon,illetve hogyan lehet kihúzni belőle???
miközben a BMW tökélyre fejlesztette a bunkó stílust az X6-tal
Eszembe jutott ez, miközben épp egy X6 3,0 d-t tesztelek.
A formán nincs mit vitatkozni, nekem pl. nem tetszik, ettől függetlenül nagyon sokat eladtak belőle.
Viszont az autót öröm vezetni (amikor jó). A dízelmotor sem a kedvencem, ez pl. messze nem hibátlan 170e km-rel, de a paraméterei bizony ott vannak a szeren.
Az ergonómia kiváló, puffadt nagy jószág létére nyoma nincs a "teherautós" feelingnek, ügyes megoldások, letisztult beltér, vezetőbarát autó.
Az autó tipikus megtestesítője a 6-8 évvel ezelőtti autóépítési trendnek: kinyalja a vezető fenekét, nagyon jó vezetni, könnyű megszeretni (ha vki elfogadja a szokatlan külsőt)
Viszont a várható élettartama sokkal rövidebb, mint amit a korábbi BMW-k esetében megszoktunk, drága a fenntartás, sokat futottat megvenni botorság, józan ember ezt nem teszi.
Szóval egy autó sohasem fekete vagy fehér, nagyon sok szempontot lehet mérlegelni.
Vettem még 2-3 éve egy eredetit (nem tőletek). Kb. egy éve felraktam, mert a másik félig le volt már kopva. Hát ennek nem kellet csak néhány hónap, nullára kopott. :( Úgyhogy azt hiszem legközelebb én is a matricás megoldással próbálkozom.
Nekem nem mászott le. Én anno nem vettem le a króm emblémaperemet, csak lefeszítettem róla csavarhúzóval a kopott Saab felső réteget, letisztítottam a felületet és abba ragasztottam be az 50mm 3D matricát. Az új tulaj azóta is gyönyörködik benne.
Köszönöm! Már majdnem rákattantam az eredetire, 13 valamennyi EUR-ért, amikor kiderült, hogy a szállítás hozzá 29.50 EUR... Miért nem lehet ezt egy levélben elküldeni? Az a ragasztós, Kínából ingyen ideszállított nem mászik le a napsütéstől, mosástól?
Én arra gondoltam a saab emblémával kapcsolatban, mert nekem is szükséges lesz előre, hogy veszek egyet majd azt átlátszó fóliával lefóliáztatom, hátha tartós lesz.
Sziasztok! Szeretett 900 NG motorháztetőmre szeretnék Saab-Scania emblémát a teljesen fémig kopott helyett. Mi erre manapság a tartós és nem horrorárú megoldás?
A NEKI észre kell vennie dologra még annyit, hogy akkor volt még regenerálás problémám, amit nem tudott megoldani. Tanács üssük ki a DPF-et. Ezután kaptam BMS-től hasznos és használható tanácsot, aminek hála regenerált és azóta is regenerál, ezért ismét köszönet neki.
Egyébként semmit nem kellett tennem, csak törölni a kódot és menni vele. Dunasziget- Mosonmagyaróval M1 felhajtónál már elindult a regenerálás. M1-en Győrig el addigra le is futott majd visszafordulás haza és azóta azzal nincs problémám. Leszámítva hogy sűrűn 200km-enként rendszerint elindítja. Ez remélem normalizálódik miután a turbó rendben lesz.
Szerintem ne ragozzuk túl. Tegnap tény hogy kicsit ráfeszültem a témára és már elég sok mindent vizionáltam. Most parkol a garázsban az autó, de vissza kell fordulnom hogy még is csak turbó lesz a nem kívánatos zaj okozója. :/ Maga kékes árnyalatú füst jel és az olajos turbócső, amiben "áll" az olaj semmiképpen sem jó jel. Szóval turbó le, wizardéknál felújítás aztán friss olaj, szűrők és gázolaj szűrő tekintetében mehet vissza a helyére, meg persze a tömítések.
Mivel Te vitted az alkatrészt, a szerelő csak a beszerelés szakszerűségéért tartozik felelősséggel, semmi többel.
azért van itt még más is...ha én viszem az alkatrészt azért kell ellenőriznie hogy valóban belevaló e, és jeleznie ha bármely ehhez csatlakozó egység hibás.. ( pl feszítőszerkezet, vagy szorul a generátor), amit neki észre KELL vennie ha a szíjat és az egyéb cserélendő dolgokat amiket visz az illető , felszereli...
Egyelőre nem lettem okosabb. A hosszborsásat leakasztottam hogy esetleg az-e viszont nem. Amit észrevettem hogy a kipufogósor vezéés és nivó közötti résnél füst távozott, így inkább arra felé kutakodok.
Ha azt mondod hogy ez normálisan néz ki így 8 ezer km után elfogadom. Azt is hogy nyomja a feszítő görgő. Viszont az éles súrlódó hang nekem annyira nem tetszik. Amikor hazaértem a munkából csinálok egy felvételt aztán megosztom. Viszont szerintem ez a szíj kopottabb mint kellene, de ez az én szubjektív véleményem.
Köszönöm a választ. Valószínűleg sehogy nem tudok szavatosságot / garanciát érvényesíteni az alkatrészre, mert nem kaptam számlát a szerelésről. :/
Így ebben az esetben erősen gondolkozok azon, hogy érdemes-e egyáltalán ismét oda vinnem. Egyszerűen bánt a dolog, mert úgy érzem hogy ott azért lehúzott a szerelő és nem éreztem benne a kimondott szakmaiságot, miután elhoztam tőle az autót. Ebben az estben viszont mint írtad hogy a beszerelésért tartozik felelősséggel úgy érzem azt is buktam, mivel miért vállalná a felelősséget utána, hiszen ki cáfolna rá?
Ismételten pedig nem szívesen fizetnék neki annyit amennyit kért korábban érte. Ha máshol is elkérnének érte annyit, pl az aki csinálta a kettőst, nem fájna és kifizetném szemrebbenés nélkül mert amit korábban végzett munkát jól elvégezte. Viszont ha ahhoz viszem vissza aki csinálta a vezérműszíj készlet cseréjét, akkor valószínűleg szét is bontja és akkor meg már mindegy.
Visszatérve a szíjra, gondolom szerinted sem így kellene kinéznie ennyi futásteljesítmény után?
Mivel Te vitted az alkatrészt, a szerelő csak a beszerelés szakszerűségéért tartozik felelősséggel, semmi többel.
Ha pl. a vízpumpa hibásodott meg, akkor az ismételt szét-összeszerelést is meg kell fizetned, és neked kell gondoskodni az új vízpumpáról. Hogy ezt Te hogy tudod az alkatrészforgalmazóval rendezni, (szavatosság, garancia) az egy másik kérdés.
Apró észrevétel illetve gyanú, hogy ennek nem így kellene kinéznie alig 8 ezer kilométer futás után.
Illetve gázadásnál elég csúnya visító hangot ad. Elsőnek a turbóra gondoltam de annyira másabb volt a hangja hogy elpártolódtam ettől a felvetéstől. Egy nyugdíjas autó szerelő ismerősömmel (rokon) ránéztünk együtt és mondta hogy biztosan nem turbó, valamint az a hang a szíjtól jön. Joggal merülne fel a kérdés hogy ha ismerős és rokon is akkor miért nem Ő cserélte a komponenseket de becsületére váljon, mert ezek az autók neki már "újak" és inkább nem nyúl hozzá. Régi autókat bármikor illetve mezőgazdasági gépeket, de ezekhez nem nyúl mert nincs meg hozzá a rutinja és képzettsége. Szóval így maradt az a szerelő aki ezt cserélte, akitől ezután szintén elpártoltam mert mindenáron váltót akart cserélni a kéttömegű helyet. Viszont mivel ezt Ő cserélte szóltam neki hogy ennek szerintem nagyon nem így kellene kinéznie és végképp nem kellene éles visító hangot adnia ha gázt adok. Ebben meg is erősített, kérte hogy ma hívjam fel és néz időpontot.
Szerintem ez kimerül abban hogy garanciában csinálja meg. A teljes készlet lett cserélve nem csak egy két komponens, vízpumpával együtt. SKF készletet kért hogy vigyek, így azt is vittem, elvileg az is került beszerelésre, bár vannak kétségeim.
Egyébként a másik ami nem igazán tetszett, hogy előre mondta hogy mennyi lesz a készlet cseréje, illetve mennyi ha egyben cseréltetem a szívósorral. Mivel nekem cél volt hogy ne 2x legyen megbontva így természetesen egyben cseréltettem persze nem azon az áron amit Ő mondott hanem másfélszer többe került a mutatvány. Nem firtattam, hogy miért gondoltam majd elmondja Ő, persze ez nem így történt és mivel 2 ezer forint hiányzott hogy kerek legyen az összeg, emiatt felfelé kerekítettem és kerek összeget adtam neki, majd szótlanul távoztam magamban megjegyezve hogy többet nem viszem hozzá az autót. Mivel a szíj ilyen mértékben kopott lett és valami biztos hogy szorul (talán a vezető görgő, esetleg vízpumpa), vagy túl van feszítve a szíj ( bár elvileg automatikus feszítője van) és Ő cserélte gondoltam, hozzá viszem vissza hogy orvosolja.
Szerintetek mi lenne a helyes ?
Teljes készletet ismét nem szívesen cserélnék, de ha ez az egy út járható akkor nincs mese.
Egyszer vezettem egy Logan 1,4 Interceptor Edition-t.
Indul, megy, fékez, olcsó, gombért van az alkatrész (mondjuk kevés alkatrész van benne, ergo nem nagyon romlik el benne semmi).
Mondjuk egy előzésénél a szívbajt hozta rám, mert hozzá voltam szokva a TiD nyomatékához, de exMWné-nek tökéletesen megfelelt. Életében nem ment 100 km/h-nál gyorsabban, nem digitálisan vezet (padlógáz/padlófék), nem próbálja meg legyorsulni az X6M-et. Most újított egy Sandero-t, és valahol meg is értem.
Neki ez csak egy közlekedési eszköz, amiben eső esetén nem ázik el.
Semmilyen szőlő nem savanyú. A Duster mire felszereled már nem olcsó.
A Dacia egy kötelező minimum, én annál jobban szeretek vezetni és jobban szeretem az autókat. Tedd a szívedre a kezed: te miért használt prémium kategóriás autót vettél egy jól felszerelt új Logan MCV áráért? Azért, mert nem szeretsz újrahasznosított tejfölösdobozok között ülni és látni a motorház zsanérját menet közben, akkor se ha ez mind új.
Bazsy vsz. a "savanyú a szőlő" beütésű hozzászólásodra reagált.
Miért lenne pejoratív?
Nem akkora blama, ha vki szereti a Dacia nevű gyártmányt. 25 éve tényleg ciki volt. Mára jól belesimul a hasonló árú, olcsó járgányok sorába. Ha vkinek kevés a pénze, vegye nyugodtan meg pl. a Duster-t a 300e km-es X3 vagy X5 helyett.
a BMW tökélyre fejlesztette a bunkó stílust az X6-tal, addig a Rolls-Royce-t képes a helyén kezelni.
X6: senkit nem dugnak erőszakkal bele. Ha vkinek ez tetszik, vegye, vigye, ám legyen.
Egy BMW X5 és a Bentley egymás mellett áll. A háromszoros árkülönbség erősen látszik. Ha csak a BMW-t látod, nincs komoly gond a kivitellel. Csak egymás mellé nem szabad tenni őket. "Azt kapod, amit megfizetsz"- igen, de az olcsóbb is baromi drága.
Dehát olyan kell! Azt veszik meg többen, hisz' focistából/maffiózóból több van, mint nemesemberből :-)
És igazából az is érdekes, hogy miközben a BMW tökélyre fejlesztette a bunkó stílust az X6-tal, addig a Rolls-Royce-t képes a helyén kezelni. Legalább fornailag, mert a lejtő azért már ott is tisztán látszik.
Ez amolyan kötelező dolog, nem azért van benne 610LE mert szükséges, hanem mert kell, különben hogy lehetne felmutatni egy másik "sport" autó mellett? :D
Apropó: valaki elmagyarázhatná nekem végre, hogy hogy kell nézni ezeknek az újkori bentliknek az elejét, mert nekem hányingerem van az összestől. És hát valószínűleg bennem lesz a hiba, hisz veszik őket.
Jo reggelt Urak, ma -3 fok volt kint, hideg volt az autoban, ratekertem az ulesfutest 3 masra de nem erzem, hogy menne. Hogy mukodik ez? A regi saabomba automatikusan kapcsolt. A legfelso kijelzon megjelenik egy kis futesjelzo jelecske ez a kiegeszito vizfutes jele lehet?
A másim gond hogy ennek elég nagy része harmadik országból származik, szóval még a vám és az áfa is rá kerülhet. En csak emiatt nem szántam még el magam rá és azt hiszem ez lesz az utolsó amit beszerzek mielőtt azt mondanám az autóra hogy teljeseb kész.
Ha megnézed a találati listát, akkor feldob javítókészleteket matricából (ha jól tudom Szikiék is tesztelnek vmi ilyesmit, ami magyar gyártású), ezek jóval olcsóbbak, de nem tudom mennyire tartósak...
Illetve rengeteg használt klíma, rádió, vezérlőegységet találsz ebayen, amik közül tudsz válogatni annak megfelelően, h neked épp mely gombok koptak le.
+10 fok alatt kikapcsol (eco mód), felette bekapcsol (auto mód)..
párátlanításkor bekapcsol (auto mód), de az eco-t megnyomva ki lehet kapcsolni a kompresszort ilyenkor is.
Ha menet közben változik a hőmérséklet és eléri a ki vagy bekapcsolási határértékeket akkor kapcsol annak megfelelően amelyik értéket éri el.
Ha auto módba kézzel belenyúlsz a levegő irányelosztásába , és ventillátorfokozatba akkor az auto mód nem látszik a kijelzőn, de a kompresszor megy, újra megnyomva az auto módot visszaáll teljesen automata módba.
Rendesen karbantartott klímánál nem kell tartanod a "mocsárszagtól", bár a kezelési könyvben is benne van hogy érdemes eco módba kapcsolni 5-10 perccel a kocsi leállítása előtt hogy leszárítsa az elpárologtatót...
Mondjuk mikor megvettem az enyémben is "mocsárszag" volt bekapcsoláskor, de egy rendes takarítás és ózonos kezelés után semmi szaga a klímának két éve..Idén ismét takarítás ózonos kezelés hogy ne is legyen továbbra se. De van a családban olyan szintén automata klímás autó amin csak pollenszűrő volt cserélve, 11 éves és se mocsárszeg, se pedig jelentős gázveszteség nincs, jéghideg levegőt fúj..
Az enyém meg az elmúlt 6 évben vagy 5x lett töltve, meg mindenféle szelepek voltak benne cserélve...
Nekem egy 2001-es Cabrio Saabom volt, az megjegyezte, hogy mik voltak a beállítások, s ugyanaz maradt újraindításkor. Most egy Sharant hajtok, ebben is digit (dupla) a klíma, ez is megjegyzi. De nem így használom, hanem érkezés előtt pár perccel kikapcsolom, h átszellőzzön, s ne legyen mocsárszaga induláskor.
Folyamatos econ állásban tartom, mert teljesen feleslegesen dolgozna a kompresszor egész évben. Havonta van megjáratva az olajozás miatt. AZtán amikor ténylegesen kell a hűtés, akkor van bekapcsolva.
Fog működni +5 fokig, mert automatára állítottad (AUTO) és azt a hőmérsékletet fogja tartani a kabinban, amire beállítottad. 0 fok külső hőmérséklet alatt fog kikapcsolni.
Azonban a tiedhez nem ad fel a net ilyet - persze ettől még lehet. A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás szerintem egy jó állapotú bontott lehet: Saab-Box, Sziki, Rácz stb. biztosan van. És ott be is építik neked. http://saab900.hu/szerviz.php
Egy utolsó kérdés mára egy egészen hülye példával.
Ha elindulok +40 fokban klímával mert marha meleg van,majd jön egy hidegfont az osztrák Alpokban és lehül a levegő +5 fokig akkor ott is fog működni a klíma vagy felismeri,hogy nincs rá szükség és leáll a klímagenerátor?
Azon az AC gomb szolgál erre. Ha járó motornál megnyomod, akkor kikapcsol a klíma automata üzemmódja és nem fogja hűteni a kabinba érkező levegőt, csak a ventillátor és fűtés/szellőzés fog menni - úgy ahogy beállítod őket manuálisan.
Bármilyen Saab 9-3-hoz itt letölthetsz hozzá ingyenes pdf manuált:
A következőről szeretném a véleményeteket kérdezni.
Van 2006-os 1.9-es 9-3-as a tágabb családban.A klímája kétzónás.Mikor AUTO állásban van ez azt jelenti,hogy autómatikusan ki-bekapcsol a klimagenerátor?
Tehát ha télen is meg nyáron is maradhat állandóan AUTO állásban mert ő csak akkor megy ha kint melegebb van mint az autóban?
Vagy ez is olyan mint az én corsám,hogy állandóan megy a klíma ha kikapcsolom az ECO gombot?
Kell venni egy munkavédelmi kesztyűt és azzal váltani. :)
Komolyra fordítva: asszem külön is lehet gombot venni, de szerintem jobban játsz, ha elugrasz egy szakszervizbe és pár perc alatt kicserélteted (vagy felhaszálják a régit).
A 900-assal is volt ilyen bajom, megoldották gombokért.
Pedig ez az szerintem ami neked kell. Beépítés helye: elöl, Hossz: 342
Mondjuk én a saját autóm adatait adtam meg a keresésnél de ahhoz hozza. Saab 9-5 2007 1,9. És az UNIX-nál kemény 1240Ft akcióba, szóval én ezt próbálnám, és nem a vectra-t.
ezért kértem ha már itt ennyi szaki van aki aknával, csápos emelővel rendelkezik, hogy lőjjön már egy képet mert én nem tudok....... és a hossz méretet csapja a képhez..... elvileg a 95-03 között gyártott Vectra B-é jó... elvileg......
Szia. Ilyen cikkszámú terméket ki sem dob nekem a rendszer... nem értem én ezt... csak a "hátsó" bowdeneket dobja ki...(az meg már meg van) viszont nekem az Y előtti részre van szükségem, amin a hosszú menetes szár van.
senkinek egy kézzel fogható ötlet bowden ügyben? esetleg aki akna közelben van egy képet lőne róla ill egy hosszméret megadásával segítené az előre jutást? thx Zsolt.
Április 10-én viszem bevizsgáltatni az injektorokat, szükség esetén javítani őket. Mennyire életszerű hogy egyszerre mondjuk mind a négy rossz?
A résolaj tömítéssel szerintem nincs gond, legalább is könnyen indul az autó, viszont szerintem 95%-ban van rossz injektorom.
Az átlagosan 200 kilométerenként regenerálás szerintem gyakori és nem túl rég észrevettem hogy amikor zajlik a folyamat és ha mondjuk városban vagyok akkor 1400-1500-nál rángat.
Ugyanilyen típusú, évjáratú dízelnél rövid távú használatnál v hosszabb állás után lassabban forgott az indítómotor. Kimérettem a generátort, a töltés megfelelő volt, valamelyik fogyasztóra gyanakodtam, de nem menten tovább.
3 év múlva 6 hónap alatt jutott el az új akkumulátor állapota odáig, h teljes feltöltés után másnapra lemerült és nem tudott indítani, igaz, nem nullára, mint nálad.
Leszedtük a generátort és az önindítót, kívülről nem látszik semmi rajtuk, akkor derült ki, h mind a kettőt fel kell újítani(nálam 100, összesen 220 E km futás után).
Az akkumulátorból kimenő testhez csatlakozó ág sarujába két vastag kábelvég van belepréselve, azok is mozogtak(a saru forró volt), nem volt ismeretlen a jelenség a szerelő előtt.
Azóta semmi gond, -19 fokban szabad ég alatt is szépen indított másnap.
Emberi számítás szerint nem lesz egyszerű az eset, mivel a hiba sporadikus.
A legegyszerűbb (és: leghosszabb!!) eljárás: használaton kívüli időre egyenként kivenni a biztosítékot, megfigyelni, hogy melyik kivett biztosíték esetén nincs probléma. Ha szerencséd van, az elsőnél, ha nincs, a nyolcadiknál. Ez még messze nem a megoldás, de akkor már tudni fogod, hogy mik a lehetséges áramtolvajok. Az utólagos bekötésű kütyükre (pl. lézer blokkoló, stb) odafigyelni.
Ennél sokkal gyorsabb megoldás is létezik, de baromi eszközigényes, pl. tárolós oszcilloszkóp(ok) bekötése az egyes ágakba éjszakára.
De ha a hiba esetleg napokig nem jelentkezik, akkor -ésszerű költséghatárokkal- nem lesz egyszerű találni figurát, aki bevállalja.
Land Rovernél az ismert jelenség, hogy erősen rádiójel szennyezett helyen (pl. Ferihegy egyes részein) nem tud "elaludni" az autó. Jobb esetben nem tudod bezárni, rosszabb esetben kinyitni, legrosszabb esetben meg lemeríti magát.
Van SSAB 9-3 kombim (2008) és amitóa 3évesen megvettem használtan, semmi bajom nem volt vele, egészen pár hónappal ezelőttig, amikor is véletlenszerűen elkezdte szívni az akumlátort állásabn az autó.
Cseréltünk akksi, néztük a generátrot, sőt fogyasztásmérő is lett rákötve de semmi.
Egyszerűen reggelente vagy elindul az autóm teljesen hibátlanul vagy annyira le van merülve az akksim, hogy a központi zár sem nyitja az ajtókat és a műszerfal kijelzése is fekete.
Nem találkozott már valaki hasonló hibával vagy nem tudja vlaki mi lehet ennek az oka?
Bármi ötletet, segítséget szívesen fogadok.
(autószervizvebn voltam, nem tudnak segíteni, ők csak a műszerekre tudnak hagyatkozni és amikor náluk áll az autóm napokig, nincs áramfelvétele az autónak)
A véleményem kicsit más mint a tiéd. Széteső motorok, jellemzően a negyedik henger lesz kuka, kihajló főtengelyek, aki nem hiszi, majd megkérdezi a Sziki Pistát. Az általános Saab-hibákat (a lista nem rövid) most ne említsük, már unásig ismételtek. Ez az autó akkor -esetleg- tartós, ha nem hajtod.
A finoman "hajtási befolyások" címszó alatt emlegetett induláskori kormánykitépő kis huncutság nekem nem annyira szimpatikus.
Véletlenül sem akarom a Saab hátulütőit kisebbíteni, bőven van neki (főleg a BMW-vel összehasoníltva), de azért egy BMW egy kisszériás sportkocsihoz képest nem _akkora_ kuriózum. Ez már a gyűjtői példányok felé megy, hétvégi használattal, utókornak megőrzéssel. Ha nagyon sok pénzem lenne és fűtött, több beállós garázsom, akkor 100%-ban ezt venném az általad írt típussal szemben, bármikor. A Viggen az Viggen, nekem volt szerencsém MuzX csodagépében a jobb egyen ülni, és azóta se kapok levegőt. És akkor ott van hogy a sárga az 175 pld-s.
Egy teljesen azonos korú, kb. annyit futott, újkorában a Saabnál jóval drágább, ápolt BMW 325 Ci kínálati ára durván a fele, mint amit a Saab tulajdonosa kér. Sok sikert hozzá :-)
Annyi változás van még a történetben,hogy jó dolgomban megint nem tudom,hogy mit tegyek:-)
Nem részletezem,de a lehetőségeim szerint van egy 17-es Saab alufelni amin 225/45-ös gumik vannak jó állapotú nyári 2015-ös 7mm-es olcsó kategória kb amit már most hamarosan fel is teszek és télire van egy 16-os Opel Astra H-ról megmaradt,időközben újrafényezett garnitúra amire lehetne majd ősszel új gumikat venni de............
Szerintetek való ez a "divatos" felni egy Sabb-ra? Barna sportkombi.Nyílván a közepén nem opel hanem saab embléma forogna:-)
Vagy maradjon meg a gyári 15-ös szolidabb?
Próbálok képeket is felrakni ha nem is az enyémről hanem valahonnan.
Erről a maromkerékről az jutott eszembe, hogy Kedden, Győr belterületén láttam egy X6-os bömbit. Ami egyébként szerintem elég szép autó az összképet egyedül a bal hátsó kerék rontotta a mankó kerekével. Elég botrányosan festett, de hát a szükség nagy úr.
Nekem a téli szett van lemez felnin ebben a méretben. A nyári 215/55 R16 . Mindkét szettel normálisan viselkedik az autó. A kopás tekintetében nem sokat tudok még mondani, mivel nyáron lesz 1 éve nálam autó és január végétől kezdtem el napi szinten használni. A téli gumik cserések lesznek de nem a kopottságuk miatt(persze van aki ezt már cserélné), hanem mert a gumi szerkezete már elég érdekesen néz ki, mintha végig szántottak volna vele sziklás terepet. Másfél hónapra viszont nem akartam már ugrálni emiatt. A következő szezont már új gumikon fogja futni.
Nekem is volt ilyen (téli) gumim, még a 900-asról raktam rá. Nem para csak kicsit bénán néz ki a mai malomkerék divatban. Télen jobb is a kisebb, nyáron már azért nem feltétlen. Szóval télinek gond nélkül megtartanám, aztán ha nem tudsz mit csinálni a pénzeddel, vegyél rá "peres papucsokat" nyárra.:)
Ahogy kihuzod az egeszet ott a tovenel egy gumikarika. Legalabbis nalam volt. Nem hinnem h sokat szamit, mert be wd 40 eztem mert alig akart a helyere visszamenni. Nem hinnem h lenyeges.
Jelentem megvolt az egr tisztitas, nagyon mocskos volt. Meglepodtem az egyik cso levetelekor kifojt belole egy rozsaszin szinu folyadek...mi volt az? Zsiroldoztam es szaritottam majd wd 40. Osszeszerelesnel sajna kihagytam a tovebol a gumigyurut...szetszedjem megint vagy legkozelebb is jo lesz?
Meg egy dolog. Allt a kocsi ket hetig es nem sikerult beinditanom. Az oamtc kijott es startsprayvel nagy nehezen beindult. Azota pocre mindig. Azt mondta a mester, hogy az opel motornal a befecskendezesnel levo gumicsovek ha nem teljesen epek akkor allasnal visszafolyik az uzemanyag es azert nem indul. Errol tudtok valamit? Atnezettem az autot es jol egybe van. Fekek elol hatul szinte ujszeru. Hatso dob kicsit odavan viszont a kozepso uj. Rozsda alul semmi. A kormanynak van egy jokora holtjateka de nem a futomunel lesz a gond, penteken belulrol megnezzuk hol a hiba.
Nekem sincs hasznalhato kezelesi utmutatom, letoltottem a netrol, viszont a 2.2 es motorhoz csak egy kis kiegeszito leirast talaltam. Gyarilag ez igy lehetett?
Nekem is nagyon bejön a hibrid hajtáslánc (Prius3). :) Ha átlagosan mész a kocsival olyan csendes mint egy villanyautó.
És a megbízhatóság, 100-150E km között egy komoly hibája volt szellőzőrostély állítógombja szétesett amit megragasztottam + 1 írott CD-t nehezen adott ki.
Sziasztok! 2006-os 9-3 kombihoz láttatok már ízléses menetfényt ami nem a lámpatestben van és nem is csavarozni kell igénytelen formában valamelyik műanyag elemhez?
A jobb oldali 900-assal foglalkozó könyv sokkal terjedelmesebb, és jóval alaposabb. Ebből én is elajándékoztam ide a fórumra egyet, remélem hasznosan forgatja a tulaja :-)
a tegnapi nappal 15 év után, megszűntem Saab (9-5) tulaj lenni és maradt a polcomon egy Haynes manual. Ha valaki igényt tart rá, ingyen és bérmentve viheti (én anno MuzX-tól kaptam). Illetve van még egy jó állapotú téli kerék garnitúrám is kb. 15e km-t futott gumikkal (205/55-16, Michelin Alpin 5), de azt hiszem nem most van itt az ideje az értékesítésnek.
Bár ha valaki be akarja spájzolni télire, 100e-ért elviheti.
Jó egészséget a kis családnak, ha megèrkezik a svédacèl, atugorhatnal vele, nálunk is jó kávé van! És lehet, hogy én is tudok mutatni kuriózumot Volvoban!
Azé' ha majd lesz gyereked, meglátod h milyen yo a hátsó ajtó, meg a nagy raktér. Még ha te be is pakolod a gyerek(ek)et hátulra, a zasszony csak szenvedne vele, ha nincs ajtó. (Azt meg csak hozzáteszem, h ha a babakocsi összecsukás nélkül beugrik hátra, az priceless,, :-)
Ford C1 platform, ilyen volt az első Mazda 3 is. Sztem a Fóka ST-ben levő motor is ugyanaz, úgyhogy biztos van megegyező alaktrész, ami Ford dobozban sokkal olcsóbb..
Hát, a kiemelkedő műszaki tartalom a tiédre igaz. Amúgy meg Focus 1.6 és olajcsippentő 1.8, továbbá PSA 1.6 HDI és Vw 2.0 TDI a felhozatal. Még van mutatóba 2.4-es de az a ritka.
Sajnos a bengaságom miatt előbb vennék focust. Még kis off: tegnap beültem a Qashqai-ba (I. széria) ami minden csak nem stílusos. Hely viszont van benne és elég masszívnak tűnt, még akár tetszett is. Nekem elég az 1.6-os, sokat mennék városban, autópályán meg most is inkább a jobb szélső sávot tartom. Mindez nem nagy alapterületen. Ellenben utánaolvastam és elég rosszakat írnak róla brit fórumokon...
Tehát vettél egy kétszemélyes autót csomagtérrel, erre a Peugeot is jó volt:D
(Próbáltam V50-eseket, elképesztő kicsi hátul. Nem kicsit, hanem én az én méretemmel rátolom a háttámlát a hátsó ülés lapjára. Mondjuk aki nem lóba*ó annak jó lehet - és irigylem, mert jó kis gép!)
230 LE, 5hengeres turbó, visszafogott teljesítménnyel. DSG/Powershift váltóval is elég gyors, 7,3 sec százra. (Az ex 9.5 Aero 260 lovas automatám ezt 8,2 alatt tudta, az is bőven elég volt.)
a "Ne hagyjuk elnépteletedni Magyarországot" c. program keretében háromszoros nagypapivá léptem elő. Ez nagyon jó.
Van egy rendes méretű Coupe-m, ez is baromi jó, de így már nem annyira praktikus.
Vettem egy praktikus 5 ajtós svédet, ez is jó. (remélem!!)
Viszont nincs helyem/pénzem két autót tartani, kerülgetni. A Coupe árát 2,85-ről 2,6 Mft-ra levittem hirtelen felindulásból vezéreltetve. Ha innen vki esetleg elviszi a jelzett áron, bónuszként megkapja a négy gyári plusz alufelnit, 4 új (márkás!!!) gumival, amire tavaly jó bő 300e Ft-ot izzadtam ki.
2000-es 9-3as gyári rádió beállításával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Kikeresem, lementem(kétszer is amíg reg felírat nem látszik) a csatornákat, majd a következő indításnál nem marad benne semmi. Tudnátok segíteni? Néztem a használati útmutatót, de a holland nyelvtudásom döcög egy kicsit 😔
Simán meg lehet állapítani spektrométeres vizsgálattal ráadásul nem is drága egy ilyen vizsgálat. Ha olyan anyag van benne ami nem található más olajokban akkor bukta (vagy speciális az adalékra jellemző vegyület van az olajban). Mivel beépül, beragad egy kicsit az adalék a motor alkatrészei pl. szimeringek tömítések közé biztos, hogy nem mosod ki egyszerűen.
Spektrométeres olaj vizsgálattal el lehet dönteni a motor mechanikai állapotát (milyen szennyező anyagok váltak le motorról pl. bronz a siklócsapágyról más fémek más kopásról árulkodnak a motorban) Többet: lásd Google "spectrometric oil analysis".
Évekig javítottam szikra és plazma spektrométereket tehát nem a Wikipédiáról szereztem az ismereteket.
Kérdés, hogy akarja-e a szerviz a vizsgálatot.
És itt egy kép pont 9-5 Aero olaj vizsgálatáról abszorpciós spektrométerrel.
A gépjármű gyártója kifejezetten tiltja a motorolaj adalék használatát.
Jó, maradjunk annyiban hogy a Xado motorolaj adalék..akkor vajon hogy bizonyítja a gyártó hogy használtam ha nem vallom be? Ha a motor még pöfög, akkor olajat leengedem, másik bele, pöfögtetem míg meg nem áll, vagy megyek vele 2-500km-t ha tudok...
Ha meg nem megy a motor akkor is olaj le, másik használt bele..pofa sutba és ennyi..
valahogy nekem nem elég ha valaki kidob egy fecnit pecséttel és annyi van ráírva hogy nem megfelelő olaj volt a motorban... tesztek? vizsgálat? összehasonlító teszt másik ilyen motorral stb... anélkül nulla az egész eljárás...
Amúgy meg motor nem ettől megy tönkre hanem inkább a karbantartás hiányától, vagy akár attól is hogy nem nézi az ember az olajszintet rendszeresen és már szinte nincs is olaj a motorban amikor végre utána tölt....
Sziasztok! Azert fordulok hozzatok, mert se fejlesztomernok se autoszerelo nem vagyok. Sot meg otthon butykolo tipus sem. Amit elvegzek egy auton az a kerekek csereje, izzo csere es kis dolgok. Egyebkent viszem mindig ha tehetem otthon a szerelomhoz aki mar a legelso c kadettomat is szerelte es az osszeset amim volt. Ahogy Ford is mondta mikor megkerdeztek milyen egy jo auto, hogy uj :) Volt egy swift-em uj es itt kint egy twingom. Utobbiba harom ev alatt 140 ezret sikerult beleraknom olajcserevel, gyertya, szurok es egy elso fekbetet tarcsa cserevel. Leadtam lizinges volt, mivel itt kint elve sem mindig csodarol szol az elet es ugy hozta a sors, hogy a keretem ami 1500 volt tudtam venni egy ilyen autot ami olyan dolgokat ad amilyenben sosem volt reszem most boldog vagyok. Vegre nem gazdasagi, anyagi, kesobbi eladhatosagi szempontbol dontottem, hanem szivbol :)
Ha holnaputan megalna sajnalnam, de nem alna a penz vesztesegtol gorcsbe a gyomrom. Sot felajalhatnam xsado kiserleti celokra is :D
Kerdezlek benneteket valtoolaj csereperiodusrol, rozsdarol akar az adalekokrol es a forumozok egy resze (koszonettel) valaszol es megosztja a sajat tapasztalatat es tudasat. Arra gondolnek, hogy erre valo egy forum...
A masik resze cinikus, kioktato, beszologatos stb.
Gondoltam, hogy a szerelo hulyeseget mond a fogaskerekekrol a valtoban, megis szakszeruen cserelt mindent. Gondoltam megosztom veletek.
Nemet nyelven tudok irni es beszelni, ha megneznetek olyan oldalakat ahol kerdeznek valamit es erre x szamu valasz tanacs erkezik... Nem egymast uberelo megjegyzes ugy, hogy a kerdesre valaszt nem adva arra utalunk, hogy mekkora hulye vagy..ha ezt elhiszed, vagy ha azt gondolod, hogy jo vetelt csinaltal stb.
Tudjatok osszesegben mindenhol a Magyarrol ez a velemeny. Okos, munkabiro, lelemenyes, DE NEM OSSZETARTO!
Xado használatának ellenére is tönkrement a váltója a 9-5-nek. Ezen csodálkozom hisz ha valaki xadót használ nemhogy nem romlik el a kocsija, hanem a rossz váltó is megjavul.
ja kimaradt: GM olajjal és 20 ezrenkénti (vagy évente) olajcserével a havi magas futás és a használat módja miatt...olajfogyás nulla, egyedül a vezérlés lett gyári minőségűre cserélve.. a többi "occóbb" típus..
290-nél járunk az Opellel (20 ezer km-rel vettük 2 évesen, 4 évesen kapott egy 100 lóerős programot) ...eredeti turbó, kettőstömegű, üzemanyag rendszer, motor, váltó... csak folyadék, szíj és szűrő cserék, futóműben kopó dolgok (stabrudak, gömbfejek, fékbetétek, tárcsák, 2 szett nyári és téli gumi), 1 db akku és egy darab generátor és 2db izzítógyertya 1db MAP szenzor ami cserés volt (egr is eredeti benne, 3x volt tisztítva)... Két hete lett az eredeti vezérlés cserélve...ennyi volt 9 év szervize... tény hogy szinte kizárólag 3-400 km-es utakra volt eddig használva (Ausztria hetente 3x)
Én most napi szinten hajtok egy 1,3CDTI corsa-t 330000 km van most benne, természetesen Xado nékül, persze csupa gyári Opel cuccból rendesen szervizelve. És köszöni jól van.
Am megint van nálunk Insignia szokásos a20dth 150-160e km széthullott olajszivattyú, kuka motor sztorival, lehet raknak bele Xado-t még mindig élnének. XD Na persze!! :)
egy részről nem adalék, mert az olaj egyik tulajdonságát sem változtatja meg..már ha hinni lehet a leírásnak és a teszteknek..
Amire te gondolsz abban a verzióban viszont adalék...
Speciel a Mazdámban is használtam , ott csendesebb motort és olajfogyás csökkenést vettem észre, semmi mást....
Öcsém 1.3 CDTI-jében olajfogyás csökkenés, csendesebb motor, és némi rugalmasságot vélt felfedezni gyorsításokkor..Fater B Corsája csak csendesebb lett Pajero dettó csendesebb, BMW-n állítólag nem változott semmi....
Két autóban ugyanazt az olajat használtuk több éven keresztül (márkára és viszkozitásra is), így nem lehet az olajra fogni a változást..
Mantec fórumtárs örülni fog hogy tönkretettük az autóinkat az olajjal mert 1.3cdti-be GM olaj került, a Mazdámba meg Mannol :D
1.3cdti 200+ ezer km-t ment 2 adag xadoval (100 ezer km-enként), jelenleg fater használja.
Mazdám kb 20 ezret ment vele, jelenleg akinek eladtam OT vizsgára készíti fel...egy két rozsdafolton, pár belső varráson és az LPG szett kivételével semmi nem akadályozza meg benne...
"A valto olajra azt mondta, hogy a nem automata valtos az a fogaskerekek altal tisztitja az olajat es sose kell cserelni"
höhö, ez király :D és a fogaskerekek által generált fémport hogy tisztítja ki? Az olajfáradást hogy küszöböli ki? ennyi erővel FRENKY Priusában se kell váltóolajat cserélni mert csak fogaskerekek vannak benne :D
Ma voltam a masik autonkkal smart negyajtos. Cserelt rajta ezt azt aztan kozbe kerdezgettem. Mindenre motormosasra uzemanyag tisztitasra azt mondta csak nem kell az, az sem kell.... Nem indokolta meg h miert. Osztrak szaki masodalasban nyomja. Szukszavu :) szoval okosabb nem lettem. A valto olajra azt mondta, hogy a nem automata valtos az a fogaskerekek altal tisztitja az olajat es sose kell cserelni...
Nem koltsegtakarekossagbol akarok barmit is csinalni, csak jot akarok az autonak es szeretnem par evig hasznalni.
Azon nem gondolkoztatok miért van olyan sok olajfajta ill. szabvány ill. a különböző motorokhoz miért kell más és olaj? A xado pedig MINDENBE jó?
Ha lesz ismerősödnek garanciális hibája váltóval vagy motorral ami mechanikus hiba akkor mondja azt a munkafelvevőnek pedig xadót is tett bele. Írd majd meg a munkafelvevő reakcióját.
Már többször végigzongoráztuk a xadot a fórumon üsd be a keresőbe xado.
Egy gyöngyszem a xadótól: "Akár még 200 km-t is megtehet, ha az olaja véletlenül elfolyik"
Felhasználói "tapasztalat": Az üzemanyag nem megfelelősége miatt igen csak sérültek voltak a porlasztó csúcsaim ill. a nagynyomású pumpám. Az autó fehéresen füstölt nagyobb gázadásra ill. folyamatosan hibakódot generált. Az üzemanyag rendszer tisztítása után és a revitalizáló gél használata után nem hittem a szememnek és a fülemnek, mert az autó nem füstölt, nagyobb gázadásnál sokkal dinamikusabb, csendesebb, az alapjáratnál lévő vibráció is megszűnt. Pedig még csak kb. 60 km óta van benne a gél. Így nagy valószínűséggel megúsztam a 300.000 Ft környéki üzemanyagrendszer felújítást.
mivel a XADO nem olajadalék így akár használhatnám is....
eddig 6 autóba tettük bele, egyiknek sincs semmi baja pedig van amelyik közel 250 ezret futott XADO-val, és még mindig a családban van a kocsi hibátlanul...
Opel Corsa B-C, Opel Insignia 2.0 cdti , Mazda 626, Mitsubishi Pajero és BMW E46 320D
tudom hogy új autókhoz írja, de családba tettük bele 200 ezer+-os kocsiba úgy hogy előtte 100 ezer körül kapta a fenti gélt is, mivel csipegette kicsit az olajat öcsém C Corsa 1.3 cdti-je...
motortisztítóval még mindig úgy vagyok hogyha nem tudom volt e rendszeresen használva olajcserékkor akkor nem tenném bele....lehet lemos olyan nagy lerakódásokat amit nem tud oldani, és eltömíti a kényes kenési pontokat mint pl a turbonál....
Vegigolvastam az elmult 2 napban mindent a kulonbozo adalekokrol. A sok pro es kontra velemenyek miatt vegul ugy dontottem, hogy olajcsere elott xado motor tisztitot adok az olajhoz, de utana a castrol titaniumot toltom bele. Megnezem, hogy valtozik e a hangja. Ha nem akkor megveszem a harom tubusos kezelest. Plussz adagolo uzemanyagrendszer tisztitot teszek a tankba. Egr hazilag. Tudtok valamit a valtoolaj cserejerol irni? Kezivalto.
Nem emlékszem igazán nem akarok butaságokat írni. Valami vízpumpa probléma rémlik, de ha valaki komoly érdeklődő biztos elmondják, hisz eddig sem titkolták a hibákat mint azt már korábban is írtam.
Minek lebeszélni egy milliomost a fűtési szezon végén, amikor már nem kell 100 eurósokkal fűteni a kandallót a medvebőrön, Dom Perignonnal locsolva a hőségben tikkadt Aloe Verát az antik kínai vázában, amit már nem tart meg a 24k arany virágkaró? Ahol ennyi pénz van ott bőven lesz egy pénznyelő autóra is aminek a motorhője befűti az alagsori szaunákat a medence mellett :-D
Szép autó és korrekt cég az eladó. Talán pont ezért, ismerősöm érdeklődött náluk a kocsi után, és egy elég jelentős javítani valók listát kapott az autóhoz. Szóval nem lesz olcsó mulatság újra talpra állítani, mert elég régóta áll.
ahová vittem szineztetni annó az üléseim ott mondta a srác hogy jól megszivattam hogy viaszos ápolóval kentem le az üléseket, mert:
1: bőrtisztítóval is elég leszedni róla már 1-2 réteget is
2: eltömíti a bőr pórusait, és kireped (elreped -törik) tőle a bőr egy idő után
3: a méhviaszos ápoló az időjárás viszontagságainak kitett bőrcuccok ápolására való, nem pedig beltérben használatosra, hiába van ráírva a flakonra hogy autó belső bőreire is jó...
vagy olyat használjuk hozzá amit autóbőr kárpit tisztitással foglalkozó cégeknél lehet kapni (jó nem 1200 forint és elég 2 évre , hanem 10 ezer és elég max 2x) , vagy bútorboltban kapható is jó lehet...
Plusz nem kell havonta pucolni és ápolni az üléseket , elég kb fél évente (ha nem annyira koszolod össze)
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok, egy 2000es 9-3 2.2 dízelt állítok épp talpra és egy meglepő hibával találkoztam. Nagyobb sebességről (90-100km/H) történő gyorsitás, gázadás közben furcsa remegést érzek, sebesség tartásánál nem jelentkezik ill. alacsonyabb sebességről történő gyorsításnál sem tapasztaltam. Futóműre gyanakszok, de most kapott bal lengőkart és új stab pálcát mindkét oldalra.
csók. de rég írtam ide. van esetleg valakinek ötlete, hogy viggen-hez javítófestéket merre találhatok ? szinte csak amerikai üzletek jönnek a google-ben, és jó lenne valami közelebbi, ne adj isten itthoni.
most, hogy megtriplázódott az áruk az elmúlt pár évben, ideje az apróságokat is rendbe rakni.
Sziasztok, felverteztem magam egy par dologgal, zsiroldo es wd 40 az egr szelep tisztitashoz. 5w 40 es olaj szurok es elso fekbetet es tarcsak. Ezt kapja eloszor az en 9.5 osom. Ja legszuro is persze. A kormanynak van egy jokora holtjateka ezt megnezetem hogy mi lehet. Neztem az adalekokat es van egy motortisztito ami utan 200 kmrel arreb le kell csetelni az olajat. Szerintetek ez veszejtelen? Plusz adagolotisztitot is adnek az uzemanyaghoz. A rozsdasodast a motorhazteto peremen lecsiszolom, rozsdamaro, es utana rozsdastopo alapozo es erre huznek foliat vagy valami esztetikus megoldas erdekelne. Belso terhez vettem takarito szereket es borapolot. Nalam a set gombok malanak egyebkent semmi. Ja es a fenyszoro kapcsolo a tempomattal az botrany hogy mozog. Tenyeresen kell huzni... 20 ezerert van ujjonan. Ha hazamegyek csereltetem.
Az opelrol annyit, hogy ez mindenhol igy lesz. Par ev mulva mindegy mit veszunk...mindenhol kozos motorok, bajuszkapcsolok stb. Lesznek. Az eredetiseg csak a forma es az emblema lesz. Ami pozitiv az az, ha eletben tudunk tartani olyan regi autokat, gondolok a regi 900 asra ami volt nekem es tervbe van hogy lesz meg..es ezt meg tudjuk mutatni a gyermekeinknek akkor lathatjak mi az hogy auto, marka, sajat vedjegyek. :)
Azert pont ma olvastam egy cikket az uj ignisrol ami japanba keszul. Talan ez eredeti meg?
Ha már előjött a zörgés téma...Mi a fene zöröghet a kalaptartó környékén? (9-3 szedán 1.9 TTID, 2009-es modellév, 193 ezer km)
Ha hátramászok és álló helyzetben mozgatom az üléseket, kárpitot - semmi sem ad zörgő vagy kocogó hangot. Menetközben viszont idegesítő tud lenni, ha kicsit is rosszabb az út minősége. Elvileg a vezető oldaláról és leghátulról jön a hang.
Máló gumirozást az j.e. ajtóbehúzón és a kesztyűtartó gombján fedeztem fel eddig, annyira nem vészes.
Ez a felszereltség alulról a harmadik, s csúcs "Highline" alatt van eggyel, s mégsem gumírozott. Pedig a lejjebb levő "Comfortline" az.. Itt a sportosság a hangsúly, nem a luxus: sportülés, bőrös kormány, váltó, plusz műszerek (töltés, olajhőfok), ködlámpa, stb.. Úgy málósan, ahogy egy jópár konszerntársat látok, nem is vettem volna meg, mert rohadtul zavarna.
Láttam már csúnyán lekopott lámpakapcsolót ( audi-skoda,vw-ben.)
Amúgy azzal egyetértek hogy a belső tér amortizációja az borzalmas. Nyiszogás innen, nyiszogás onnan, a gombok foszlása tragikus és siralmas képet fest a belső térre. Mivel kombi az autó a roló az idegesítően zörög, már-már néha azon gondolkozok hogy kidobom belőle, amikor nincs szükség rá.
Ettől a kapcsoló lemálástól hülyét kapnék, de szerencsére a Sharan az akkori sport felszereltséget kapta, s tán emiatt csak a középkonzolon vannak gumirozott elemek, de azt meg nem nagyon babrálja az ember, s így nem kopik.
A futómű a 9-3 cabrioban sztem teljesen rendben volt, de tán - már beszéltük is - a mélyebb súlypont (a kasztnierősítések miatt is) hozadéka, ill. a Michelin Pilot gumik is hozták a kötelezőt. Nem volt sportos, de tartott rendesen, s egyáltalán nem rázott.
Felemás érzéseim vannak. Vezetni jobb a sportsedant. Jobb a futómű, össze se lehet hasonlítani a 900-as és 9-3-as pocsék futóművével, az egy katasztrófa volt: kanyarban dőlt, egyenesben rázott. De vannak bosszantó dolgok. Olyan komolyan vették a sportot, hogy nincs olyan járdaszegély, ahol ne akadna fenn az eleje. Belül eléggé lelombozó a kapcsolók kopása és egyéb amortizációs jelek (leeső burkolatok, nyiszogás, stb.). Amúgy nem egy nagyon rossz autó, csak az ember többet várt volna. Lehet, ekkor már kész volt a terv a márka kinyírására és nem akartak sokat költeni.
Jó kérdés, én nem gondoltam hogy ekkora minőségi ugrás (a szakadékba) a 9-3. Bizonyos szempontból marha jó autó, erős, jó a futóműve, érezhetően merevebb a kasztni, nem rohad. De az anyagminőség nyúlós-mállós, és ez nem valami bizalomgerjesztő. Az ülései sem a régiek. Van egy ilyen "olyan, mintha Saabom lenne, de valami nem stimmel" érzésem. Biztos az a hiba, hogy voltak régebbi Saabjaink és az "érzet" már nem ugyanaz, sokkalta tömegautósabb.
H Asztma már teljesen jó, meg a kortárs B Zafira is. Amúgy a maga idejében, a 90-es évek elején az első Astra is teljesen rendben volt, csak ugye azóta eltelt némi idő..
Nekünk igazából a H asztmával nincs bajunk. Kopó- forgó alkatrészeket leszámítva egy BSI-t kellett cserélni extraként, meg most a bal első ajtó határolót, amúgy köszöni jól van. Majd átnézetem legközelebbi műszaki előtt tüzetesen hogy ha valami van akkor az legyen megcsinálva. Csak most lagzi van porondon, ilyenkor nehéz elsütni az asszonynak hogy autó. :D
Amúgy ilyen nagy egybe olvadásokkal kapcsolatban azért a VW-Skoda-Audi-Seat is megér egy misét.
Koszi, igyekezni fogom nem szetbarmolni az egrt :) az enyemen mar rozsdas mind a ket kerekiv sarka a kuszob talalkozasanal. Ezt megcsinaltatom. Ami meg rozsdas az a motorhazteto pereme az elejenel. Ezt szerintem megoldom es utana lefoliaztatom vagy valamit kitalalok, h ne keljen fenyezni az egeszet. Valami otlet?
Sziasztok egy kis tapasztalat Saab 9-5(1998-2005) ha megakarod elözni a hatso kerekiv rozsdasodasat erdemes a hatso lökös peremet kipattintani es az oda berakodott sarat kipucolni (gratula a tervezö mernöknek ritka f@szsag ) en a parkolo szenzor cserejekor vettem eszre azt a kis patkat ahol meg tud ulni a sar es elkezd rozsdasodni a kerekiv. Az mar csak hab a tortann hogy hova tettek a parkering sensor csatlakozojat , ahatso kerekröl pont beleverödik a viz es a sar a csatlakozoba ami persze nem zar tökeletesen.
Az EGR tisztításhoz még egy gondolat: nem elég az, hogy a motorba menő rész megtisztítod, ugyanis azon a kis tengelyen is lehet olyan lerakódás, ami miatt szorul a szelep.
Éppen ezért: ha leveszed a műanyag burkolatot, akkor önts egy kis tisztítót a tengelyhez, majd kézzel járasd meg. A lényeg, hogy a tengely teljes hosszában tiszta legyen, könnyen és akadálymentesen nem járjon. Majd vízzel öblitsd le, várd meg, amíg megszárad. Ha száraz, akkor az egész műanyag alatti mechanikát fújd be WD40-el, elvégre annak is kell kenés.
Ha már tudod, mit honnan kell levenned, akkor 10 perc alatt végezni fogsz az egész tisztítással. Érdemes negyedévente meglépni. Amire vigyázni kell: a műanyag elem 4 "körömmel" kapcsolódik a fémházhoz. Nehogy letörjön!
Ha ég a CE, és leesik a fordulatszám és elmegy az erő, akkor EGR-tisztítás. Ha visszajön az erő (tehát az EGR volt a baj), akkor a CE egy idő után magától elalszik.
Koszonom a tanacsokat, a turbo egy felujitottra lett cserelve 1000 kmrrel ezelott. A kettomegu nem hinnem hogy 300 et bir de jelet remegest ha picit kuplungolsz nem vettem eszre. Olaj az 10 40 es van benne ezt gyorsan cserelem castrol edgere. 5 40 esre. Az egrt milyen anyagokkal lehet pucolni? A youtubon van aki nem szereli le, de akkor a hatso reszehez nem fersz hozza... Adagolot valahogy lehet ovni? Mi a velemenyetek a kulonbozo adalekokrol stp stb..
Ha a kuplung új, az jó, de szerintem ez már 2tömegű lendkerekes, és ha az nem volt cserélve, akkor az zsebbenyúlós lehet.(Nézz utána, hogy ezt is cserélték-e. ) Ugyanis valamivel ritkább, mint a VW-csoport vagy a PSA-csoport tagjai, amikhez akár 100eFt alatt is kihozható egy alkatrész.
Ha a turbó elromlik, akkor az is gond lehet, mert szintén ritka (Garrett GT1852V), de felújítás ellenben nem vészes.
Tanuld meg kipucolni az EGR-t, otthon kb. 20 perc alatt megvagy vele, videó a tecsöveden.
Ami még bejöhet: imádva gyűlölt Bosch VP44PSG16-os adagoló. Felújítás olyan 250eFt körül.
Fontos: olaj, olaj, olaj! (GM-LL-B025 vagy DEXOS2-es, max. 15ekm-enként.)
De miért kell, hogy az ember a saját kárán tanuljon? Persze, jó az, ha az ember fia rózsaszín álmokat tud dédelgetni, de a kijózanodás nagyon fájdalmas tud lenni.
Koszonom a linkeket es a segitseget! Felebarati inditatasra nem gondoltam persze. Az elozo autom egy almera 1.5 dci volt amit 800 ert vettem a muszakira 160 at kellett koltenem olajcsere gumit vettem ra es gond nelkul hasznaltam. Amig sajnos megcsusztam a jeges uton es osszetortem az elejet. Ezek a kocsik akkor 2000 ert mentek. A szomszed faluban volt es nem hirdettek csak papir volt rajta. Otthon megcsinaltattam volna, de megvettek ugy ahogy volt 500 ert.
Persze nekem is eszembe jutott, h miert ennyi. Az elado korrekt volt, most vettek egy fruhwagent es egy lakoautot es kicsi az udvar. Elmondott mindent rola, elso ket eveben berauto volt majd egy ceg vette meg es negy eve kerult hozza akkor 240 e kmrel.
En hasznalni szeretnem es koltok ra szivesen. Atneztuk ketten mindent. 2004 11. Havi. Sztem jo vetel volt. Nem tudom mi lehet ami anyagilag annyira megterhelo.. 2000 ert terveztem venni valamit, 1000 ert sok mindent meg lehet csinaltatni. Foleg otthon. Ha meg annyira szetesne akkor 6-700 ert ugy is elmenne.