Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Úgy gondolom, hogy a Magyar Honvédségben a most reálisan belátható időben, új, vagy használt de idehaza újonnan beszerzettnek minősülő, harci helikoptere nem lesz.
sőőőt.
Tisztán katonai rendeltetésű szállító helikopter vásárlása sem reális.
Talán a vegyes rendeltetésű. és talán vegyes használatú (hadsereg, katasztrófások, rendőrség) szállító helikopterekből érkezhet pár példány az országba.
Nem tudom olvastad-e az egesz lancot, mindkettonk szamara vilagos, hogy sajnos az ilyen jellegu vita a ket helicopter osszehasonlitasarol csak elmeleti siku lehet a Honvedseg jelenlegi helyzetet tekintve.
Teoretikus eszmecsere volt arról, hogy melyiket tartanánk ideálisabbnak a jövő Honvédségénél. Ennek kapcsán a Mi-171-nél hátrányként lett felvetve, hogy lassabb belőle a deszantolás.
Itt ugye arról folyt a diskurzus, hogy a Black Hawk-ból gyorsan megy a desszantolás.
--------------------
- Új-Zélandon ?
- vagy Magyarországon ?
Mert ha jól emlékszel, és én is jól emlékszem akkor nagyon ellene voltam a topik téma kiterjesztésének.
De a többség, 98%-os arányban győzött ellenem (mint Viktor vasárnap) és a topik témáját, címével ellentétben kiterjesztettük a világra, a múltra, a jövőre, és a paradicsombefőzési szokásokra is.
Tudomásul vettem, mert a többség akarata ez lett.
Azért annyi jogom még megmaradt, hogy egy-egy téma felvetésekor megkérdezzem, hogy mi köze a dolognak Magyarországhoz ?
Mert nagyon érdekes lehet, hogy a chilei katonák 57 másodperc alatt hagyják el Black Hawk-helikoptert, bezzeg az Új-Zélandi katonák 43 másodperc alatt, de engem nem izgat fel nagyon.
Igen, ezt vágom, a Black Hawk egy repülő IFV a Mi 171 meg egy APC, bár a csapott farú 171-esből már elvileg gyorsan megy a desszantolás.
Erre a tűzvonalban kirakós/tűzvonalból mentős dologra elvileg a Mi-24 is pont jó lenne.
Csak eppen van olyan felelmem, hogy a jelen Magyar korulmenyek kozt a kerdes inkabb az, hogy lesz-e egyaltalan helikopter, es ha igen, akkor majd a doktrinat hozzamagyaroschitjak a helyzethezattol fuggoen, vagy eppen attol fuggetlenul, hogy vegul milyen tipus kerul beszerzesre.
Kell helikopter, mert valamivel szállítani kell a minsiztereket.
Ugyanis az UH-60 es a Mi 171 ket kulonbozo koncepcio alapjan szuletett. A Blackhawk arra lett tervezve, hogy bevetheto legyen harci korulmenyek kozott is, tudjon szallitani desszantot egyenesen a harcvonalba is, es ennek megfeleloen a tulelokepessegre komoly hangsulyt helyeztek. Ez nyilvan egyutt jart azzal, hogy kissebb a desszant merete, mar cask pl. a fedelzeti loveszek miatt is. A Mi 17 egy olyan koncepcio alapjan szuletett, ahol nagy tomegu desszantot kell kirakni a harcvonal kozeleben, tuz alatt nem allo teruleten. Ennek megfeleloen a kapacitasa nagyobb, viszont a tulelokepessege lenyegesen rosszabb, a fedelzeti lovesz posztok es azok felszerelese nem integrans resze a helikopternek, ahol megoldottak ugy ahogy ezt a kerdest az is csak potmegoldas, es a desszantolas is csigalassu a Blackhawkhoz kepest.
Szoval ez az egyik kerdes, hogy milyen doktrina alapjan akarod hasznalni a helikoptereidet es milyen feladatkorokben.
Ha desszant szallitasra a frontvonal kozelebe, akkor nyilvan a Mi 171 a koltseghatekony valasztas. Ha harci desszantolasra harci korlumenyek kozott vagy harci kutato mento szerepkorben, akkor a Blackhawk kell neked.
Csak eppen van olyan felelmem, hogy a jelen Magyar korulmenyek kozt a kerdes inkabb az, hogy lesz-e egyaltalan helikopter, es ha igen, akkor majd a doktrinat hozzamagyaroschitjak a helyzethezattol fuggoen, vagy eppen attol fuggetlenul, hogy vegul milyen tipus kerul beszerzesre.
Semmiféle erőszakról szóló hazugságot nem tudott senki alátámasztani semmivel, pár hét ország törvényeit telibeszaró iratok nélkül érkezett 17 éves szíriai menekültön kívül.
Ezek szavahihetősége pedig vetekszik az őket használó soros vagy orrvégpénzen tartott tömeges embercsempészetben élenjáró szervezetével.
Nem mellesleg úgy kellene visszazsuppolni őket, azonnal, amint a spanyolok, vagy a nagy testvér teszi, hamár az izraeli levadászásos módszerhez gyávák.
Kétlem hogy egy ilyen méretű beszerzés miatt kiépítenének egy javító/karbantartó struktúrát elérhető közelségünkben, az európai alkatrész kompatibilitás nagyon homályos kérdés, azért már ne rajtunk kísérletezzenek :)
Már említve voltak épp itt a fórumon a tervezet ellentmondásai, lenne még mit csiszolgatni rajta:), mert különben évtizedekig együtt kell majd élni velük.:)
Az UH-60 szvsz nekünk kicsi. Elve a Huey váltótípusa, fele annyi embert tud elvinni, mint a 17-es.
Nem tudom milyen verziót vettek az indiaiak - bár találtam egy képet kagylós fenek indiai gépről), de az idézet második fele az afgán beszerzésre vonatkozik, ami szintén hasonló összeg, szóval a nagyságrendileg szerintem rámutat az árra.
Ha én lennék a döntéshozó, akkor a kínaiaknál érdeklődnék egy Z-9, Z-9WA, Z-19 csomagról (+ akár a mentőknek is)
Árban szerintem nagyon megérné, és szükség esetén gondolom európai alkatrészekkel is szervizelhető lenne.
Ez a két verzió nagyjából egy árban van (580M USD körül*) és kifizethető lenne Magyarországnak.
Szerintem egyébként a BH lenne a jobb választás, lengyel javítóbázissal (illetve annyi javítási kapacitást hozni hozzá Kecsóra, amennyit lehet), politikai okokból, hogy meg legyen Nagy Testvér öröme... és legyen némi szabad mozgásterünk például a légvédelmi rendszereknél.
A lengyelek is jobban jártak volna, ha BH-ot hoznak ki győztesnek, a légvédelemnél pedig SAMP/T-t a Patriot helyett.
Bárcsak ez lenne a mi legnagyobb bajunk is!
*persze a fegyvercsomagot sem kellene elspórolni... kb. 40M USD lenne a minimálisan szükséges IPTR fegyverzet, amivel visszaállítható lenne valamelyest a helikopteres légi támogatási képesség.
Az 5-6 pontok esélye szinte 0, ellenben a magánszektorra átírva már érdekesebb forgatókönyvek képzelhetőek el, ugyanis az a bevétel amit a menekültekből származik csak elment valamire:)
Vagy UH-60, nincs akkora árkülönbség a Mi-hez, számolj utána annak amit már leírtam.
No ezért lesz érdekes az a varsói látogatás:)
A kuvajtiak régi kapcsolat, még a Gazelle-Puma időkből, nem a 0-ról indulnak (teljes vertikum, szimulátortól a franciakulcsig:)), India dettó tapasztalt az orosz és nyugati reptechnikával.
Sokszor szó volt már itt a helikről meg a várható:) beszerzés ellentmondásairól, maradjunk annyiban hogy kb. 15milla lenne egy Mi-171E fegyvertelen változat-2016-ban.
Az általad idézett meg nem pontosítja hogy milyen verziókat vettek az indiaiak ( 9 Mi verzió van gyártásban:)), szóval volna mit tárgyalni.
Egy ilyen beszerzés egyben politikai ügy is, érdekes lesz ezek után beadni a francia polgárnak hogy Leclerc század, meg zászlóalj a lengyelek megnyugtatására:)
Nálunk sem lenne másképp egy ilyen buli után mint amilyet a lengyelek összehoztak...:)
Puma leszármazott épp akadna, ugyanis elmarad a francia-lengyel üzlet, 50 db. Caracal = 3,14 mld. EUR, eléggé vérgőzös hangulat lesz Hollande varsói látogatásakor...:), van most kapacitás Marignane-ban. A lengyel sztori az offset-en bukott.
Embrek! Egy ismerősöm szerint némi költözködésre utaló jelek érzékelhetők a Balaton utcában. (déli oldalon!) Mennek Fehérvárra? A Várba? Maradnak, csak a Lázár féle program alapján a volt hivatalok olvadnak bele a főosztályokba és ettől változik az emeletek funkciója? Megfogadják a CUBIC group tanácsát és szétköltözik a VK és a HM? Nekem ez itt egy vidéki kút mélyén nem látszik tisztán.