Keresés

Részletes keresés

Joeyline Creative Commons License 2003.08.02 0 0 4032
Én anno együtt bélyegeztem a kettőt...
Előzmény: nagypapi (4017)
Joeyline Creative Commons License 2003.08.02 0 0 4031
Én tudom, hogy szívtam vele.
Az első teljesítésemnek az volt a vége, '97 május-június, nyár...
Jelzések alig, sűrű benőtt növényzet, vízhiány, stb. :(

A második teljesítésben már túl vagyok rajta :)
5 év OKT-szünet után tavaly nyáron másodszor is nekivágtam, és az első szakaszok egyike volt a Romhány - Magyarkút, írtam is róla itt, a Naszály lábáig nagy cumi volt.
Szintén írtam itt, hogy kb. egy hónapja (ugye szintén nyár...) pedig megtoltam 3 napban a Kékestető - Romhány szakaszt, a cserháti szakaszon is jelentős fejlődés látszott a korábbiak képest, könnyebben követhető a nyomvonal, de azért vannak még javítgatnivalók.

Előzmény: Múzsla (4016)
Joeyline Creative Commons License 2003.08.02 0 0 4030
Pedig szerintem nagyon jó a Nógrádi Vártúrák is, kékezéssel szépen összeköthető jó részben.

Mikor még úgymond aktívabb teljesítménytúrázónak számítottam (minden héten teljesítménytúra) kevésbé tudtam részt venni jelvényszerző túramozgalmakban, de ez a mozgalom mégis az elsők között volt meg nálam, amit teljesítettem, pedig ugye az ország másik végében lakom ráadásul :)

Tényleg érdemes egyszer megcsinálni, sok szépséget rejt!

Előzmény: nagypapi (4015)
Güsziológus Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4029
Nagyon szuper, köszönöm.
Előzmény: Optika (4028)
Optika Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4028
http://www.matrahegy.hu/sport/jelvmari.html

és

http://www.matrahegy.hu/sport/jelvkosk.html

Fent van már a Mátra ódád az élménybeszámolóknál! :-)

Előzmény: Güsziológus (4027)
Güsziológus Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4027
Jaj, Mátra!

Lehet tudni, hogy hol vannak a képek, melyeket fel kell keresni?

Egyet-kettőt ismerek, de ha Tudod, küldd el hamar a listát.

Még van 2 órám a hivatalban, aztán irány a szabadság.

Előzmény: Múzsla (4024)
Múzsla Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4026
Nem baj, úgyis augusztus második felében tervezem a Bányász körutat (persze Karanccsal!)
Azt leírjam, hogy jelenleg hol vannak az igazolópontak. Nehogy túlfuss.

Nagyon szeretném vele megkedveltetni a túrázást, épp úgy, ahogy az én apám tette velem.
Nagyon szép gondolat.

Előzmény: nagypapi (4025)
nagypapi Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4025
Köszi a választ, sajnos Nyíri doktor urat nem sikerült elérnem, majd a jövő héten lesz. Nem baj, úgyis augusztus második felében tervezem a Bányász körutat (persze Karanccsal!)

A mátrai túrák felöl azért is érdeklődtem, mert viszonylag rövidek, nagyon szép helyeken vezetnek, és úgy gondolom, hogy szeptemberben oda viszem túrázni fiacskámat. Úgy tervezem, hogy ez lesz az első komolyabb túrája, biztos örülni fog, ha majd a végén jelvényt is kap érte.
Nagyon szeretném vele megkedveltetni a túrázást, épp úgy, ahogy az én apám tette velem.

Előzmény: Múzsla (4024)
Múzsla Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4024
A Nagy Esemény előtt, úgy látszik az utolsó utáni pillanatban feltettem Néked egy kérdést ebben a topikban.
Ne haragudj, de akkor nem tudtam már a topikkal foglalkozni.

Szóval úgy tudom, van néhány jelvényszerző túra, amihez - szervezői oldalról - van némi közöd. Működnek-e ezek még, avagy történt-e vmi változás az mtsz honlapon található nem túl friss infókhoz képest?
Ha a Mária képek a Mátrában ill. a Kós Károly emléktúrára gondolsz, akkor igen.
Az igazolás rendje változatlan. Túrajelentésen történik, de lehet fotókkal is igazolni.
Sajnos a kiírás óta (1998) ledöntötték a Kós Károly kilátót. A Závoz-völgyben húzódó Mária képet felújították. Jelenleg tervbe van véve a Jóidő-nyaknál látható Mária kép felújítása is.
Sajnos a két mozgalommal kapcsolatban szinte teljesen egyedül maradtam.

Valamint Te, mint helybéli talán arra is tudod a választ, hogy mint OKT jelvényes, elég-e a Nógrád megye természetjárója címhez a Bányász körutat végigjárni, avagy még egyszer végig kell menni az OKT Nógrád megyei szakaszon?

A kérdés jogos, de nem tudom a hivatalos választ. Én anno. együtt pecsételtem az OKT és Nógrád megye természetjárója mozgalmak füzeteibe. Erre a választ Dr. Nyíri László adhatja meg a 32/310-222/335-ös melléken.

Előzmény: nagypapi (4017)
asciimo Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4023
Na igen, az egy dolgo, hogy mennyi turazoval talalkozol szembe, de gondolj arra, hogy mögötted is lehet mondjuk 1 napos eltolodassal veled azonos iranyban halado. Ha ezt is hozzaveszed, nincs is olyan keves turazo.
Azt a velemenyt is osztom, hogy joval tobb kekezovel talalkozol a Huvosvolgy-Dobogoko szakaszon, mint mondjuk a Bodvaszilas - Felsövadasz reszen.
Altalanos iskolas koromban kezdtem, sok osztalytarsammal, az oszatlybol azt hiszem csak nekem lett meg vegul a jelvenyem, van haverom, akinek ott lapul a szobajaban a Kektura fuzet, benne ugy kb. 950 kilometerrel...
Binzunsteinné Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4022
Szio Zete,
nagyon jó kis leirás, öröm olvasni :o)
Előzmény: Zete (3998)
Zete Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4021
Múzsla!
E-mail ment neked.
Előzmény: Múzsla (4016)
Zete Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4020
Szerintem a "rendszeres kéktúrázók" elég sokan lehetnek, csakhát a komplett OKT teljesítése rendszerint nagyon hosszú időt vesz igénybe. Pontos adatokat persze nem tudok, de úgy saccolom, hogy átlagban olyan 4-5 év alatt csinálhatják meg a teljesítők. És persze sokan lehetnek, akik elkezdték, de aztán valamiért abbahagyták. Pl. egyik ismerősöm mesélte, hogy már kb. a 2/3-át megcsinálta, amikor elvesztette a füzetet s efeletti elkeseredésében nem folytatta/kezdte el újra.

A Cserhátról meg annyit, hogy tök jó, hogy kevesen járnak oda túrázni. A cserháti OKT teljesítését nemigen fogom elfelejteni (főleg Ősagárd, Szandaváralja vagy Nógrádsipek környékén). Igazi felfedező túrák voltak. Ellenpélda: amikor a Mátrában voltam, ott Mátraszentistvántól a Kékesig rengeteg kirándulóval találkoztam, egész másmilyen érzés volt ott nyomulni. Persze, meg lehet oldani, pl. télen kell menni az ilyen helyekre...

Előzmény: vlui (4007)
Bénó Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4019
Igazad lehet, tervezzük is mindig, hogy tavasszal vagy ősszel megyünk kékezni egy-két hétre, csak újabban nincsenek ilyen évszakok, vagy csak pár napig tartanak. Tavaly is mire eljutottunk volna ősszel kékezni már olyan hideg volt, hogy fűteni kellett. A tavasz meg a sulim miatt sem jó, de azért remélem majd egyszer összejön... A kékezést mi egyébként mindig inkább hosszabb ideig szeretnénk csinálni, nem egy-két napig, a hétvégékre ott vannak a teljesítménytúrák; így meg többnyire előre ki kell választani az alkalmas időpontot.
Előzmény: Múzsla (4016)
mosomedve Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4018
Az egyébként is ritkábban látogatott területeken a kék-túrázó is kevesebb. Általában az ismertebb hegységekben kezdik a teljesítést, és a lemorzsolódások után csak a legkitaróbbak jutnak el az összes szakaszra. Nem olyan nagy baj az, hogy nincsenek olyan sokan a túristautakon, képzeljétek el, ha hétvégeken a Plázák helyett mindenki odamenne, mennyi zenegép üvöltene az erdőben és mennyi eldobott szemét maradna utánuk.
Előzmény: vlui (4007)
nagypapi Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4017
Múzsla, ha már itt vagy:
A Nagy Esemény előtt, úgy látszik az utolsó utáni pillanatban feltettem Néked egy kérdést ebben a topikban.
Szóval úgy tudom, van néhány jelvényszerző túra, amihez - szervezői oldalról - van némi közöd. Működnek-e ezek még, avagy történt-e vmi változás az mtsz honlapon található nem túl friss infókhoz képest?
Valamint Te, mint helybéli talán arra is tudod a választ, hogy mint OKT jelvényes, elég-e a Nógrád megye természetjárója címhez a Bányász körutat végigjárni, avagy még egyszer végig kell menni az OKT Nógrád megyei szakaszon?

Talán ezek másokat is érintenek, azért nem emilben kérdezem.

Előzmény: Múzsla (4016)
Múzsla Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4016
Pedig nem rossz választás a Cserhát sem, csak jól kell kiválasztani az évszakot.
Én a Mátraverebély - Nagybárkány szakasszal kezdetem egy szép tavaszi napon anno. az OKT teljesítését.
Most tavasszal is egy szuper jó túrát csináltunk Zetével Nógrádsipek és Nagymező-puszta között.
Előzmény: Bénó (4014)
nagypapi Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4015
Akkor talán ez lehet az oka, hogy a Nógrádi Vártúrák túramozgalom helyett a börzsönyit csinálod... Bevallom, az előbbiről itt még nem túl sokat olvastam, az utóbbiról annál gyakrabban!
Előzmény: Bénó (4014)
Bénó Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4014
Igaz, nekem sem nyerte meg akkor a Cserhát a tetszésemet, nem volt jó választás ott elkezdeni a kéktúrát... Vízzel az erdőben első napon találkoztunk csak egy forrásnál, utána a térképen jelölt források, patakok, kutak csont száraznak bizonyultak. Ráadásul tényleg semmilyen kempinget, turistaházat nem találtunk út közben, úgyhogy négy napos fürdés nélküli túrázás után Szandaváraljáról bebuszoztunk Balassagyarmatra, onnan pedig másnap haza.
Idén szeptemberre tervezzük, hogy folytatjuk a kéktúrát, egyetlen kikötésem az volt, hogy a Cserhátba nem megyek :o).
Előzmény: nagypapi (4013)
nagypapi Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4013
Ez nem meglepő, egyrészt azért mert a túrázók csak töredéke "kéktúrázó", másrészt mert a Börzsöny sokkal inkább turistacélpont, mint a Cserhát: sokkal inkább hegység jellegű, és sokkal jobb a megközelíthetősége valamint az ellátottsága (kisvasútak, kirándulóközpontok, turistaházak stb.) A Cserhátban csak egy-két helyen lehet több turistával találkozni (Hollókő, esetleg Szanda), de ezek jórésze sem a hagyományos értelemben vett hátizsákos turista.

Más: milyen érdekes, hogy amióta két turistalap létezik, mindkettőt megkaphatom 1-én reggel. :-)

Előzmény: Bénó (4012)
Bénó Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4012
Mi pár éve kéktúráztunk a Cserhátban egy hétig, és egyetlen kéktúrázóval sem találkoztunk ez alatt az idő alatt. Nekem is nagyon fura volt , de lehet, hogy nem ez a legkedveltebb rész... Mindenesetre idén a várazás közben sokkal több túrázóval találkoztunk!
Előzmény: vlui (4007)
Múzsla Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4011
Lenne egy kérdésem: Egy évben hányan teljesítik a Kéktúrát, illetve hányan lehetnek akik rendszeres kéktúrázók?

Az éves OKT teljesítés nagyon változó, de ahogy Joyline is írta, olyan 100 fő körül van az utóbbi években. Úgy yemlékszem, hogy Dr. Vízkelety Laci bácsi könyvében az 1995-ös év a negatív csúcs.
Nekem összesenjében január 14-i adataim vannak:
OKT 3777
RP-DDK 248
AKT 11

Azóta itt értesülhettünk pár topiktársunk idei sikeres teljesítéseiről.

Előzmény: vlui (4007)
Joeyline Creative Commons License 2003.08.01 0 0 4010
Jó kérdés.
Klasszikus értelemben ugyebár Kéktúra alatt az OKT-t szokás érte, úgyhogy a jubileumi kéktúra könyv szerint általában mintegy 100-an, újabban talán kicsit többen fejezik be évente a nagy vándorutat.
Mint pár napja írtam, a múlt héten 3 nap alatt megtoltam az OKT 120 km-es bakonyi szakaszát. Ezalatt összesen 8 kéktúrázóval találkoztam szembe. Első este a tési szálláshelyen egy párossal, akik harmadik napja jöttek Városlőd-Kislőd vá.-tól, harmadik nap délután az úrkúti pecsételőhelynél (kocsma, korsó sör :))) egy bácsival, aki harmadik napja jött Badacsonytördemictől, illetve pár perccel később ugyanott egy öttagú egyetemista társasággal (akik közül 2-t személyesen is jól ismerek), nos közülük 4-en akkor már 12. napja jöttek Írottkőtől, az 5. az előző nap óta volt velük.
Előzmény: vlui (4007)
vlui Creative Commons License 2003.07.31 0 0 4009
Az, hogy zsúfoltság nincs az nem baj, de az igen, hogy kevesen túráznak. Azért néhe jó lenne találkozni az úton egy két túrázóval, és tapasztalatokat cserélni.
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.07.31 0 0 4008
Én tavaly Szekszárdtól Újvárfalváig talán egyszer találkoztam más kéktúrázóval. Olykor napokig embert is csak a településeken láttam. Nem túl zsúfoltak ezek az utak, és ez inkább jó, mint rossz. :-)
Előzmény: vlui (4007)
vlui Creative Commons License 2003.07.31 0 0 4007
Lenne egy kérdésem: Egy évben hányan teljesítik a Kéktúrát, illetve hányan lehetnek akik rendszeres kéktúrázók?

Ezt azért kérdezem, mert a Hollóházától Sirokig tartó szakaszon, ha azt mondom 10 kéktúrázóval találkokztunk, akkor legalább 6 emberrel túloztam.

Bénó Creative Commons License 2003.07.31 0 0 4006
Szia!

Menj be az MTSZ-be (honlap: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mtszhome.htm) ott kapsz igazolófüzetet, Kék túra atlaszt pedig bármelyik térképboltban beszerezheted.

Előzmény: Mgn (4004)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.07.31 0 0 4005
Olvasd el csak ezt az egy oldalt, pár hozzászólással lejjebb a válaszok.
Előzmény: Mgn (4004)
Mgn Creative Commons License 2003.07.31 0 0 4004
sziasztok

Egyik haverommal arra az elhatározásra jutottunk, hogy illene végigjárni az Országos Kék-túra útvonalát. Útvonalvázlatért és igazolófüzetért kihez fordulhatok?

vlui Creative Commons License 2003.07.30 0 0 4003
A motorosokat mi is szidtuk tegnap, mert jól összebarmolták az ösvényt. Ami kellemes sétaút lett volna Rozsnokpusztától Sirokra, ha ők nem ásnak ki egy vályút az út közepén, illetve ha nem szakadt volna az eső.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!