Keresés

Részletes keresés

aattila Creative Commons License 2003.05.14 0 0 193
Munkatársam faragott fából egy 2CR5 formájú darabot, két érintkezőt rakott rás és forrasztott rá spirálkábelt a végén ceruzaaksi tartóval. Így a zsebében vagy a táskában hordja a 2000mAh-s ceruzakksikat ( 2 garnitúra ) és vígan használja a gépet :-)
Persze csak, ha nem zavar a gépből kinyúló kábel.
Előzmény: naszia (192)
naszia Creative Commons License 2003.05.13 0 0 192
Sziasztok!

Néhány napja az alábbi hozzászólásom az utsó a coolpix 4300 topicban. Hátha itt a szakemberek tudnak valami okosat, íme:

Nem tudom Ti hogyan kezelitek a gépetek áramellátását, de engem zavar picit a rövid üzemidő. Mindenképpen kéne még egy aksi, ezzel kapcsolatosan azonban több kérdésem is felmerül:
1, Van-e eredeti de olcsó Nikon aksi valahol Magyarországon (Nálunk asszem 18e FT , osztrákoknál már "csak" 10e Ft.)?
2, Találtam tölthető 2cr5 típusú aksit, azt meg a brit-eknél. Ezt nem lehet valahol nálunk is kapni?
3, Van-e bármilyen egyéb aksis megoldás? (Én gondolkodtam már egyéb, kisebb, más alakú aksikkal történő barkácsolásra is.)

és köszi mindenkinek,

Naszi

aattila Creative Commons License 2003.05.13 0 0 191
Én is nagyrabecsüllek mindkettőtöket :-) :-)
De azért mindig lemerítem a NiMH akksijaimat. Már csak azért is érdemes, mert a digi gépek nagy része még akkor is kimerültséget jelez, ha az aksiban még komoly energia van, de lecsökkent a feszültsége:-( továbbra is: www.duracell.com

A.

Előzmény: rgb99 (190)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.13 0 0 190
slr, Szia!

:))) Én is nagyrabecsüllek.Szerintem nagyjából ugyanazt állítjuk mindketten.
Csak az az egészen pici különbség, hogy Te mindkét fajtára úgy fogalmaztál, hogy van memóriaeffektusa, én meg azt mondtam, hogy az egiknek van, a másiknak (is van!), csak a kettő között nagyságrendi különbség van. Ezért is mondtam, hogy 3-4 töltés után teljesen le kell meríteni a fémhydrid akukat is. Ezzel nem zártam ki a minden töltést megelőző teljes lemerítést sem. Mérések alapján nem igényli mindegyiknél, mert a feltöltöttségében, tárolókapacitásában nem mutatható ki lényeges különbség. 5-8 fok környezeti hőmérsékleteltérés nagyobb hatással van rá.
Amit a töltők működéséről írtál, azzal természetesen egyetértek így működnek. Csakhát a prospektusok üzleti okokból sokszor csalnak.
(Példa a 3Mpx-ből 6-ot interpoláló digigép, amit 6Mpx-esnek árulnak....stb.)
Maradok baráti üdvözlettel.: rgb99

Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 189
Írásaid alapján nagyra becsüllek, ezért nem szívesen vitatkozom Veled, nem is támadni akarlak. A NiMH memória problémája nekem sajnos nagyon is gyakorlati dolog (gyakorlatilag van neki), és egy vagyonba fog kerülni, hogy nem sütögettem ki a notebookom NiMH akkumulátorát.

Az igaz, hogy a töltők nagyon eltérően működnek, érdemes mindenkinek elolvasni saját töltőjének kézikönyvét. Az én töltőm működését azért írtam le, hogy látható legyen: a helyes használat esetleg nem is derül ki, ha nem olvassuk el a kézikönyvet. Ez a töltő úgy van megcsinálva, hogy egyetlen kapcsoló, nyomógomb, kezelő szerv sincs rajta, az akkumulátorok behelyezésének és a konnektorba dugásnak a sorrendje dönti el, hogy melyik funkció lép életbe. Ha előbb bedugom a konnektorba és utána teszem be az aksikat, akkor az enyém is töltéssel kezd. Aki a kézikönyvet nem olvasta, annak erről fogalma sem lehet.

Biztos volt már szó róla, de nagyon nem mindegy, hogy egy töltő gyorstöltő-e. Sajnos van olyan töltő, aminek a csomagolásán azt hazudják, hogy gyorstöltő, pedig csak egy transzformátor és egyenirányító van benne. A gyorstöltés elvben is eltér a hagyományos töltéstől: processzorral szabályozott impulzusokkal tölti az akkumulátort, ezzel a módszerrel sokkal nagyobb áramerősséget lehet belepumpálni, mint a hagyományos egyenirányítós töltővel, és mégsem robban fel a cella. Más üzemmódban tültődik az aksi a gyorstöltési eljárás során, mint a síma egyenirányított 50 Hz esetén. Érdemes azt is tudni, hogy a gyorstöltési eljárás bizonyos esetekben helyrepofozhatja a döglődő aksit.

Előzmény: rgb99 (185)
c45 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 188
Szia!

Nekem nincs olyanom, ami merít is. Ezek szerint kéne. GP és Olympus aksijaim vannak. Milyen típust keressek, ami merít is???

Előzmény: Törölt nick (183)
Beus 4 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 187
Hello rgb99!

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat, mert eddig voltak már kameráim, amihez vannak akkumulátoraim, és működnek, de ez kifogott rajtam.
Úgylátszik tényleg jó az akksi, mert még mindig működik feltöltés nélkül.

Köszi szépen:

Beus

Előzmény: rgb99 (186)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 186
Beus 4, szia!

Úgylátszik, hogy renben van az akksid. Ez jó.
Ha megveszed a tartalékakkut, akkor azt valamikor valószínűleg feltöltötték gyárilag. Csakhogy a tárolás alatt is szép lassan lemerül a belső ellenállásán keresztül. Ha beteszed egyből a gépbe, akkor a látszólagos feltöltöttsége ellenére hamar lemerül. Ha pedig hosszú ideig tárolták, akkor elképzelhető, hogy "leül" az akku és nehezen, vagy egyáltalán nem fogja venni a töltést. Azt ajánlom, hogy az új akku használatbavételét mindenképpen töltéssel kezd. Ahogy már mondtam is jó ha formázod, azaz kb. háromszor töltés-kisütés (nagyjából, hosszabb pihentetés nélkül.) Ez után a néhány ciklus után eléri a max. kapacitását. Ezután minden 3.-4. töltés után teljesen le kell meríteni és úgy feltölteni. A lemerítés alatt azt értem, amikor már nem képes működtetni a gépet (vagy vakut...stb.) Tárolni pedig feltöltött állapotban illik. Ezt értsd úgy hogy semmi esetre sem teljesen lemerítve.

Előzmény: Beus 4 (180)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 185
slr:

"2) Lemerítés. Ha előbb beteszem a cellákat a töltőbe és úgy kapcsolom be, akkor merítéssel kezdődik a ciklus."

Az enyém töltéssel kezdi. Csak akkor kezdi a kisütéssel, ha megnyomom a gombot, ami indítja.
Ebből max. az vonható le, hogy nem jó általánosítani.
Egyik töltő ilyen, a másik meg olyan.

A NiMH memóriaeffektusáról azt állítottam, hogy:
"Ha megfigyelted, odaírtam, hogy "gyakorlatilag" nem rendelkezik. Ha egyáltalán nem rendelkezne, akkor nem kellene időnként teljesen lemeríteni ahhoz, hogy ne veszítsen a tárolókapacitásából. (Valamennyit úgyis veszít.) Tehát: valamennyi csak van neki. A NiCD-hez képest elhanyagolható, de van.


Előzmény: Törölt nick (183)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 184
Arra célzok, hogy szerintem a NiMH-nak igenis van jelentős memóriaeffektusa. A lítium-ion akkumulátoroknál én sem tapasztalok memóriaeffektust (a telefonjaimat pl. az autóban is használom kihangosítóval, ami azonnal rátölt, így azok soha nem merülnek ki), notebook-ot is teljes rendszertelenséggel töltögetek. Ez így jó is volt mindaddig, amíg egy olyan gép nem került hozzám, amiről nem tudtam, hogy nem Li-ion, hanem NiMH aksi van benne. Úgy használtam, mintha Li lett volna. Két hónap alatt teljesen lepukkant, és mire rájöttem hogy egy NiMH van alattam (meg sem fordult a fejemben, hogy a harmadik évezredben NiMH-val adnak el egy egy brand notebook-ot), már késő volt.

Szóval szerintem, a NiMH-nak is van memóriaeffektusa, nem lehet véletlen, hogy a jobb töltő először azt is meríti. Ráadásul a NiMH ciklusainak száma eleve kisebb, mint a NiCd-é, ezért érdemes rájuk vigyázni.

Előzmény: rgb99 (179)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 183
Kedves C45! Nem tudom, milyen töltőd van, de ha olyan mint az enyém, akkor ne cserélgesd a cellákat feltöltés után.

AZ enyém a következőt csinálja.

1) Döglött cella ellenőrzés, cella típus mérés. Ebből a fázisból tudja a töltő, hogy NiCd, NiMH vagy döglött cella van benne. Ha bekapcsolás után rögtön a csepptöltésre utaló zöld villogás jön, akkor az egyik cella döglött, nem tölthető.

2) Lemerítés. Ha előbb beteszem a cellákat a töltőbe és úgy kapcsolom be, akkor merítéssel kezdődik a ciklus. Ezt találták ki a memóriaeffektus csökkentésére. Ha így indítom a töltést, akkor akár a teljesen feltöltött cellát is kimeríti amennyire kell, és csak akkor kezdi újratölteni. Gyanítom, ebbe az ágba futottál bele.

3) Töltés. Lemerítés után automatikusan indul a töltés, nem kell hozzányúlni. Ha előbb üresen bekapcsolom a töltőt és úgy teszem bele a cellákat, akkor nem kezd meríteni, azonnal tölt. Ez akkor jó, ha kifejezetten rá akarok tölteni és nem érdekel a memóriaeffektus, mert sietek vagy tudom, hogy csak kevés hiányzik és teli cella kell de gyorsan.

4) Csepptöltés. Ha a töltés befejeződött, átáll csepptöltésre.

Előzmény: c45 (182)
c45 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 182
GP NiMH akkuk. Feltöltöm, átáll csepptöltésre. DE! Ha megcserélgetem az aksikat a töltőben, ismét pirosra vált! Most akkor meg van töltve vagy nincs? Töltsem még vagy sem?

Ez mint GP-s, mint Olympus-os töltőnél tapasztaltam.

_Alex_ Creative Commons License 2003.05.12 0 0 181
Hello!
Van nekem egy Energizer Accu Rechargeable nevű csodám. Ha van ilyen valakinek légysz írja meg hogy átáll-e csepptöltésre ha feltöltődött az akku! Másik, lehet hülye kérdésem:az van ráírva hogy 1300-1500mAh-s akkukat tud tölteni. Akkor pl. 1800-ast nem szabad beletenni, vagy azt is feltölti csak több idő alatt. Vagy hagyjam a fenébe és vegyek GP-t?
Beus 4 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 180
Szia rgb99!

Na szóval az akksit tegnap feltöltöttem, már tegnap is fényképeztem vele, ma is kb 80-at, közbe rátöltöttem a gépre + videóra és még mindig tele van. Szóval az a tegnapi hülyesége nem tudom, hogy mi volt. Ezért kérdeztem, hogy rá-e lehet tölteni, de aztán nem töltöttem rá. Tehát egy pár alkalom után már rá lehet tölteni? Csak addig gond ez, amíg nem kapok hozzá tartalék akksit. Meg a memóriakártyával vagyok elképedve, mert 64 Mb-re ezzel nem sok fér rá, ezért kénytelen leszek venni egyet.

Köszi szépen a tanácsaidat, megfogadom.
Még egy kérdés? Ha veszek hozzá pótakksit, akkor azt rögtön el kell kezdeni tölteni, és mennyi ideig?

Szia Beus

Előzmény: rgb99 (177)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 179
slr:

Valami lehet benne, mert évek óta használok több garnitúra ceruzaakkut, és egész jól bírják. Minden 3.-4. használatkor merítem csak le teljesen (vagyis annyira, mikor már nem, vagy csak nehezen tölti fel a külső vakut.)
Ha megfigyelted, odaírtam, hogy "gyakorlatilag" nem rendelkezik. Ha egyáltalán nem rendelkezne, akkor nem kellene időnként teljesen lemeríteni ahhoz, hogy ne veszítsen a tárolókapacitásából. (Valamennyit úgyis veszít.)
A NiCD viszont "mindenre emlékszik", azt minden töltés előtt le kell meríteni.
Én már nem lapozok vissza, de ezt a csontot már kőrberágtuk régebben alaposan. Úgyhogy most nem értem, hogy mire célzol. (Időnként biztosan baromira elnézek dolgokat, vagy rosszul fogalmazok, de most nem esik le, hogy mire gondolsz.)

Előzmény: Törölt nick (178)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 178
A fémhydrid akkuk, (közte a NiMH is) gyakorlatilag nem rendelkeznek memóriaeffektussal, tehát a későbbiekben rá lehet bármikor tölteni.

Biztos vagy Te ebben?

Előzmény: rgb99 (177)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 177
Beus 4:

Amíg új az akku, (kb az első 3 feltöltés) jobb ha nem töltesz rá. Feltöltés-lemerítés, ez jót tesz neki. A fémhydrid akkuk, (közte a NiMH is) gyakorlatilag nem rendelkeznek memóriaeffektussal, tehát a későbbiekben rá lehet bármikor tölteni. Ajánlott viszont minden 3-4 töltés után rendesen lemeríteni.

Előzmény: Beus 4 (168)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 176
saabee:

Csakis a nagyobb kapacitásút venném!
És persze NiMH-t.

Előzmény: saabee (169)
saabee Creative Commons License 2003.05.12 0 0 175
Aha.

Thx.

Előzmény: o0-0o (174)
o0-0o Creative Commons License 2003.05.11 0 0 174
csak ha sajnálod az ismerősödet mert nem tud ennivalót venni másnapra ha nem adja el... ha nem ennyire súlyos a helyzet akkor nyugodtan mondhatod neki hogy inkább nagyobbat vennél mert a legújabbakkal dupla annyi képet bírnál készíteni... a következő kérdés: miért lett felesleges számára? más gépet vett vagy beszerzet ő is nagyobb akksikat és szeretne megszabadulni a kisebb teljesítméNYŰektől

nekem amúgy van 1800-as, 1850-es és 2000 is, olyan nagy különbséget nem látok nagyon köztük, de szerintem azért mert még nem csináltam igazi tesztet velük... csak kattintgatok és amikor lemerül cserélek... volt régebben 1450-es is, de az már látványosabban kevesebbet bírt

Előzmény: saabee (173)
saabee Creative Commons License 2003.05.11 0 0 173
Ismerős kínálta.Van neki felesleges 4db :-)
Csak ezért érdekel,hogy megveegyem-e???
Előzmény: o0-0o (172)
o0-0o Creative Commons License 2003.05.11 0 0 172
amúgy szerintem felesleges azon az egy-kétszáz forinton darabonként spórolni, 1000-es környékén már elég sokhelyen és sokfajta 2000mAh-s akksit lehet beszerezni
Előzmény: saabee (171)
saabee Creative Commons License 2003.05.11 0 0 171
Jogos!De szvsz így is érted a kérdést :-)
Előzmény: o0-0o (170)
o0-0o Creative Commons License 2003.05.11 0 0 170
nem az eltelt óráktól számít a dolog hanem hogy hány képet tudsz készíteni vele... pl 280-at vagy 170-et.
Előzmény: saabee (169)
saabee Creative Commons License 2003.05.11 0 0 169
O.K.
Kösz szépem - most már hiába magyarázom,de magam is erre gondoltam :-)

Megvariálnám a kérdést:
Érdemes 1400mAh-st vennem,vagy olyan gyorsan lemerül,hogy felesleges befektetnem ilyenbe./Yo lenne,ha ki tudnád fejezni pl.,hogy ha az 1800mAh-s x óráig bírja,akkor ez pl.: 0.1x-ig/

Előzmény: rgb99 (160)
Beus 4 Creative Commons License 2003.05.11 0 0 168
Szia rgb99!

Az akku ceruza, a neve: Sony Cyber-shot Stamina Ni-MH.

Mostmár végzett a töltéssel, levettem, csináltam vele kb. 5 képet, rátöltöttem a gépre, és még telét mutatott. Rá nem szabad tölteni? Mert holnap kellene a gép és még ninc tartalék akksi.

Válaszodat előre is köszönöm.

Szia Beus

Előzmény: rgb99 (167)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.11 0 0 167
Beus 4, szia!

A gépet nem ismerem. Spec. akku való bele, vagy ceruza?

Előzmény: Beus 4 (166)
Beus 4 Creative Commons License 2003.05.11 0 0 166
Szia!

Én nem tudom mi történtezzel a bolttal, de nem ez az első Sony termék, amit náluk veszünk.
Az akku azóta is töltődik.
Tegnap annak ellenére, hogy nem töltöttem, egész sokáig tudtam használni, ezért lepődtem meg ezen.
A garancia elintéződőtt, lehet, hogy csak elfelejtették, a használati utasításra pedig holnapra igérték tegnap, de ma azt mondták, hogy annyira új ez a készülék, hogy még nem biztos, hogy van. De amint megkapják, értesítenek.
Holnap kipróbálom, hogy mennyit bír az akksi, és ha nem jó akkor visszaviszem nekik. Pedig nagyon szép képeket csinál. Akkor még nem futok ki a cseréből, ha holnap visszaviszem nekik?
Amúgy is akarok hozzá venni még akksit, de ott nem tudtak hozzá adni. Lehet hozzá venni másmilyen akkumulátort is? Ebben nem vagyok járatos sajnos.

Köszi szépen a segítséget.

Beus

Előzmény: rgb99 (165)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.11 0 0 165
Beus 4, szia!

Próbáld még hétfőig töltögetnieni, de ha nem megy akkor vidd vissza! Előírás a magyar nyelvű használati utasítás és a gar. jegy is. Cseréltesd ki egy bontatlan orig.-ra. Vagy kérd vissza a pénzed. Ne hagyd magad megdumálni.

Előzmény: Beus 4 (164)
Beus 4 Creative Commons License 2003.05.11 0 0 164
Szia rgb99!

Köszi szépen válaszodat.

Amikor megvettem, akkor ott mondták, hogy nyugodtan használjam, és utána töltsem fel. Tegnap kb. du. 4 órakor raktam fel tölteni, és még éjfél körül égett a lámpája. Ma reggel 9 óra után vettem le a töltőről. Ma kb. 2 órakkor kezdtem el tölteni, és még mindig világít.
A Dunakeszi Auchanba lévő Sony boltba vettem, és elég furcsa, mert nincs hozzá magyar használati utasítás (ők azt mondták, hogy még annyira új a készülék), és nem adtak hozzá garancia jegyet sem. Ma bementem hozzájuk, adtak garancia jegyet, de használati utasítást nem tudtak. Hát nem tudom, hogy jó vásárt csináltam-e.

Köszi a választ még egyszer.

Szia Beus

Előzmény: rgb99 (163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!