Keresés

Részletes keresés

naszia Creative Commons License 2003.05.15 0 0 196
Szia!

Na, ezzel már el lehet indulni! Ez egy eredeti ötlet, tetszik. Következne a komplett cseresznyefa-borítás, máris pofásabban nézni ki egy 4300-as!
És az nem jelentett problémát, hogy két cerkaaksi az csak 2,4V? Mert a gépnek elvileg 6 körül kéne?

Naszi

Előzmény: aattila (193)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.15 0 0 195
Hama delta2/4 gyorstöltőm van. A leírása szerint tud NiMH és NiCd akksikat is tölteni, rá van írva a töltőre is. Csak most tűnt fel, hogy viszont nincs rajta kapcsoló, amivel lehetne kapcsolni a két mód között. Akkor most mi van? Honnan tudja, hogy hogy töltsön?
rgb99 Creative Commons License 2003.05.14 0 0 194
naszia:

2CR-5 méretű akku engem is érdekelne. Hol lehet beszerezni?
Egyéb info?
Köszi.

Előzmény: naszia (192)
aattila Creative Commons License 2003.05.14 0 0 193
Munkatársam faragott fából egy 2CR5 formájú darabot, két érintkezőt rakott rás és forrasztott rá spirálkábelt a végén ceruzaaksi tartóval. Így a zsebében vagy a táskában hordja a 2000mAh-s ceruzakksikat ( 2 garnitúra ) és vígan használja a gépet :-)
Persze csak, ha nem zavar a gépből kinyúló kábel.
Előzmény: naszia (192)
naszia Creative Commons License 2003.05.13 0 0 192
Sziasztok!

Néhány napja az alábbi hozzászólásom az utsó a coolpix 4300 topicban. Hátha itt a szakemberek tudnak valami okosat, íme:

Nem tudom Ti hogyan kezelitek a gépetek áramellátását, de engem zavar picit a rövid üzemidő. Mindenképpen kéne még egy aksi, ezzel kapcsolatosan azonban több kérdésem is felmerül:
1, Van-e eredeti de olcsó Nikon aksi valahol Magyarországon (Nálunk asszem 18e FT , osztrákoknál már "csak" 10e Ft.)?
2, Találtam tölthető 2cr5 típusú aksit, azt meg a brit-eknél. Ezt nem lehet valahol nálunk is kapni?
3, Van-e bármilyen egyéb aksis megoldás? (Én gondolkodtam már egyéb, kisebb, más alakú aksikkal történő barkácsolásra is.)

és köszi mindenkinek,

Naszi

aattila Creative Commons License 2003.05.13 0 0 191
Én is nagyrabecsüllek mindkettőtöket :-) :-)
De azért mindig lemerítem a NiMH akksijaimat. Már csak azért is érdemes, mert a digi gépek nagy része még akkor is kimerültséget jelez, ha az aksiban még komoly energia van, de lecsökkent a feszültsége:-( továbbra is: www.duracell.com

A.

Előzmény: rgb99 (190)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.13 0 0 190
slr, Szia!

:))) Én is nagyrabecsüllek.Szerintem nagyjából ugyanazt állítjuk mindketten.
Csak az az egészen pici különbség, hogy Te mindkét fajtára úgy fogalmaztál, hogy van memóriaeffektusa, én meg azt mondtam, hogy az egiknek van, a másiknak (is van!), csak a kettő között nagyságrendi különbség van. Ezért is mondtam, hogy 3-4 töltés után teljesen le kell meríteni a fémhydrid akukat is. Ezzel nem zártam ki a minden töltést megelőző teljes lemerítést sem. Mérések alapján nem igényli mindegyiknél, mert a feltöltöttségében, tárolókapacitásában nem mutatható ki lényeges különbség. 5-8 fok környezeti hőmérsékleteltérés nagyobb hatással van rá.
Amit a töltők működéséről írtál, azzal természetesen egyetértek így működnek. Csakhát a prospektusok üzleti okokból sokszor csalnak.
(Példa a 3Mpx-ből 6-ot interpoláló digigép, amit 6Mpx-esnek árulnak....stb.)
Maradok baráti üdvözlettel.: rgb99

Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 189
Írásaid alapján nagyra becsüllek, ezért nem szívesen vitatkozom Veled, nem is támadni akarlak. A NiMH memória problémája nekem sajnos nagyon is gyakorlati dolog (gyakorlatilag van neki), és egy vagyonba fog kerülni, hogy nem sütögettem ki a notebookom NiMH akkumulátorát.

Az igaz, hogy a töltők nagyon eltérően működnek, érdemes mindenkinek elolvasni saját töltőjének kézikönyvét. Az én töltőm működését azért írtam le, hogy látható legyen: a helyes használat esetleg nem is derül ki, ha nem olvassuk el a kézikönyvet. Ez a töltő úgy van megcsinálva, hogy egyetlen kapcsoló, nyomógomb, kezelő szerv sincs rajta, az akkumulátorok behelyezésének és a konnektorba dugásnak a sorrendje dönti el, hogy melyik funkció lép életbe. Ha előbb bedugom a konnektorba és utána teszem be az aksikat, akkor az enyém is töltéssel kezd. Aki a kézikönyvet nem olvasta, annak erről fogalma sem lehet.

Biztos volt már szó róla, de nagyon nem mindegy, hogy egy töltő gyorstöltő-e. Sajnos van olyan töltő, aminek a csomagolásán azt hazudják, hogy gyorstöltő, pedig csak egy transzformátor és egyenirányító van benne. A gyorstöltés elvben is eltér a hagyományos töltéstől: processzorral szabályozott impulzusokkal tölti az akkumulátort, ezzel a módszerrel sokkal nagyobb áramerősséget lehet belepumpálni, mint a hagyományos egyenirányítós töltővel, és mégsem robban fel a cella. Más üzemmódban tültődik az aksi a gyorstöltési eljárás során, mint a síma egyenirányított 50 Hz esetén. Érdemes azt is tudni, hogy a gyorstöltési eljárás bizonyos esetekben helyrepofozhatja a döglődő aksit.

Előzmény: rgb99 (185)
c45 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 188
Szia!

Nekem nincs olyanom, ami merít is. Ezek szerint kéne. GP és Olympus aksijaim vannak. Milyen típust keressek, ami merít is???

Előzmény: Törölt nick (183)
Beus 4 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 187
Hello rgb99!

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat, mert eddig voltak már kameráim, amihez vannak akkumulátoraim, és működnek, de ez kifogott rajtam.
Úgylátszik tényleg jó az akksi, mert még mindig működik feltöltés nélkül.

Köszi szépen:

Beus

Előzmény: rgb99 (186)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 186
Beus 4, szia!

Úgylátszik, hogy renben van az akksid. Ez jó.
Ha megveszed a tartalékakkut, akkor azt valamikor valószínűleg feltöltötték gyárilag. Csakhogy a tárolás alatt is szép lassan lemerül a belső ellenállásán keresztül. Ha beteszed egyből a gépbe, akkor a látszólagos feltöltöttsége ellenére hamar lemerül. Ha pedig hosszú ideig tárolták, akkor elképzelhető, hogy "leül" az akku és nehezen, vagy egyáltalán nem fogja venni a töltést. Azt ajánlom, hogy az új akku használatbavételét mindenképpen töltéssel kezd. Ahogy már mondtam is jó ha formázod, azaz kb. háromszor töltés-kisütés (nagyjából, hosszabb pihentetés nélkül.) Ez után a néhány ciklus után eléri a max. kapacitását. Ezután minden 3.-4. töltés után teljesen le kell meríteni és úgy feltölteni. A lemerítés alatt azt értem, amikor már nem képes működtetni a gépet (vagy vakut...stb.) Tárolni pedig feltöltött állapotban illik. Ezt értsd úgy hogy semmi esetre sem teljesen lemerítve.

Előzmény: Beus 4 (180)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 185
slr:

"2) Lemerítés. Ha előbb beteszem a cellákat a töltőbe és úgy kapcsolom be, akkor merítéssel kezdődik a ciklus."

Az enyém töltéssel kezdi. Csak akkor kezdi a kisütéssel, ha megnyomom a gombot, ami indítja.
Ebből max. az vonható le, hogy nem jó általánosítani.
Egyik töltő ilyen, a másik meg olyan.

A NiMH memóriaeffektusáról azt állítottam, hogy:
"Ha megfigyelted, odaírtam, hogy "gyakorlatilag" nem rendelkezik. Ha egyáltalán nem rendelkezne, akkor nem kellene időnként teljesen lemeríteni ahhoz, hogy ne veszítsen a tárolókapacitásából. (Valamennyit úgyis veszít.) Tehát: valamennyi csak van neki. A NiCD-hez képest elhanyagolható, de van.


Előzmény: Törölt nick (183)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 184
Arra célzok, hogy szerintem a NiMH-nak igenis van jelentős memóriaeffektusa. A lítium-ion akkumulátoroknál én sem tapasztalok memóriaeffektust (a telefonjaimat pl. az autóban is használom kihangosítóval, ami azonnal rátölt, így azok soha nem merülnek ki), notebook-ot is teljes rendszertelenséggel töltögetek. Ez így jó is volt mindaddig, amíg egy olyan gép nem került hozzám, amiről nem tudtam, hogy nem Li-ion, hanem NiMH aksi van benne. Úgy használtam, mintha Li lett volna. Két hónap alatt teljesen lepukkant, és mire rájöttem hogy egy NiMH van alattam (meg sem fordult a fejemben, hogy a harmadik évezredben NiMH-val adnak el egy egy brand notebook-ot), már késő volt.

Szóval szerintem, a NiMH-nak is van memóriaeffektusa, nem lehet véletlen, hogy a jobb töltő először azt is meríti. Ráadásul a NiMH ciklusainak száma eleve kisebb, mint a NiCd-é, ezért érdemes rájuk vigyázni.

Előzmény: rgb99 (179)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 183
Kedves C45! Nem tudom, milyen töltőd van, de ha olyan mint az enyém, akkor ne cserélgesd a cellákat feltöltés után.

AZ enyém a következőt csinálja.

1) Döglött cella ellenőrzés, cella típus mérés. Ebből a fázisból tudja a töltő, hogy NiCd, NiMH vagy döglött cella van benne. Ha bekapcsolás után rögtön a csepptöltésre utaló zöld villogás jön, akkor az egyik cella döglött, nem tölthető.

2) Lemerítés. Ha előbb beteszem a cellákat a töltőbe és úgy kapcsolom be, akkor merítéssel kezdődik a ciklus. Ezt találták ki a memóriaeffektus csökkentésére. Ha így indítom a töltést, akkor akár a teljesen feltöltött cellát is kimeríti amennyire kell, és csak akkor kezdi újratölteni. Gyanítom, ebbe az ágba futottál bele.

3) Töltés. Lemerítés után automatikusan indul a töltés, nem kell hozzányúlni. Ha előbb üresen bekapcsolom a töltőt és úgy teszem bele a cellákat, akkor nem kezd meríteni, azonnal tölt. Ez akkor jó, ha kifejezetten rá akarok tölteni és nem érdekel a memóriaeffektus, mert sietek vagy tudom, hogy csak kevés hiányzik és teli cella kell de gyorsan.

4) Csepptöltés. Ha a töltés befejeződött, átáll csepptöltésre.

Előzmény: c45 (182)
c45 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 182
GP NiMH akkuk. Feltöltöm, átáll csepptöltésre. DE! Ha megcserélgetem az aksikat a töltőben, ismét pirosra vált! Most akkor meg van töltve vagy nincs? Töltsem még vagy sem?

Ez mint GP-s, mint Olympus-os töltőnél tapasztaltam.

_Alex_ Creative Commons License 2003.05.12 0 0 181
Hello!
Van nekem egy Energizer Accu Rechargeable nevű csodám. Ha van ilyen valakinek légysz írja meg hogy átáll-e csepptöltésre ha feltöltődött az akku! Másik, lehet hülye kérdésem:az van ráírva hogy 1300-1500mAh-s akkukat tud tölteni. Akkor pl. 1800-ast nem szabad beletenni, vagy azt is feltölti csak több idő alatt. Vagy hagyjam a fenébe és vegyek GP-t?
Beus 4 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 180
Szia rgb99!

Na szóval az akksit tegnap feltöltöttem, már tegnap is fényképeztem vele, ma is kb 80-at, közbe rátöltöttem a gépre + videóra és még mindig tele van. Szóval az a tegnapi hülyesége nem tudom, hogy mi volt. Ezért kérdeztem, hogy rá-e lehet tölteni, de aztán nem töltöttem rá. Tehát egy pár alkalom után már rá lehet tölteni? Csak addig gond ez, amíg nem kapok hozzá tartalék akksit. Meg a memóriakártyával vagyok elképedve, mert 64 Mb-re ezzel nem sok fér rá, ezért kénytelen leszek venni egyet.

Köszi szépen a tanácsaidat, megfogadom.
Még egy kérdés? Ha veszek hozzá pótakksit, akkor azt rögtön el kell kezdeni tölteni, és mennyi ideig?

Szia Beus

Előzmény: rgb99 (177)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 179
slr:

Valami lehet benne, mert évek óta használok több garnitúra ceruzaakkut, és egész jól bírják. Minden 3.-4. használatkor merítem csak le teljesen (vagyis annyira, mikor már nem, vagy csak nehezen tölti fel a külső vakut.)
Ha megfigyelted, odaírtam, hogy "gyakorlatilag" nem rendelkezik. Ha egyáltalán nem rendelkezne, akkor nem kellene időnként teljesen lemeríteni ahhoz, hogy ne veszítsen a tárolókapacitásából. (Valamennyit úgyis veszít.)
A NiCD viszont "mindenre emlékszik", azt minden töltés előtt le kell meríteni.
Én már nem lapozok vissza, de ezt a csontot már kőrberágtuk régebben alaposan. Úgyhogy most nem értem, hogy mire célzol. (Időnként biztosan baromira elnézek dolgokat, vagy rosszul fogalmazok, de most nem esik le, hogy mire gondolsz.)

Előzmény: Törölt nick (178)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 178
A fémhydrid akkuk, (közte a NiMH is) gyakorlatilag nem rendelkeznek memóriaeffektussal, tehát a későbbiekben rá lehet bármikor tölteni.

Biztos vagy Te ebben?

Előzmény: rgb99 (177)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 177
Beus 4:

Amíg új az akku, (kb az első 3 feltöltés) jobb ha nem töltesz rá. Feltöltés-lemerítés, ez jót tesz neki. A fémhydrid akkuk, (közte a NiMH is) gyakorlatilag nem rendelkeznek memóriaeffektussal, tehát a későbbiekben rá lehet bármikor tölteni. Ajánlott viszont minden 3-4 töltés után rendesen lemeríteni.

Előzmény: Beus 4 (168)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 176
saabee:

Csakis a nagyobb kapacitásút venném!
És persze NiMH-t.

Előzmény: saabee (169)
saabee Creative Commons License 2003.05.12 0 0 175
Aha.

Thx.

Előzmény: o0-0o (174)
o0-0o Creative Commons License 2003.05.11 0 0 174
csak ha sajnálod az ismerősödet mert nem tud ennivalót venni másnapra ha nem adja el... ha nem ennyire súlyos a helyzet akkor nyugodtan mondhatod neki hogy inkább nagyobbat vennél mert a legújabbakkal dupla annyi képet bírnál készíteni... a következő kérdés: miért lett felesleges számára? más gépet vett vagy beszerzet ő is nagyobb akksikat és szeretne megszabadulni a kisebb teljesítméNYŰektől

nekem amúgy van 1800-as, 1850-es és 2000 is, olyan nagy különbséget nem látok nagyon köztük, de szerintem azért mert még nem csináltam igazi tesztet velük... csak kattintgatok és amikor lemerül cserélek... volt régebben 1450-es is, de az már látványosabban kevesebbet bírt

Előzmény: saabee (173)
saabee Creative Commons License 2003.05.11 0 0 173
Ismerős kínálta.Van neki felesleges 4db :-)
Csak ezért érdekel,hogy megveegyem-e???
Előzmény: o0-0o (172)
o0-0o Creative Commons License 2003.05.11 0 0 172
amúgy szerintem felesleges azon az egy-kétszáz forinton darabonként spórolni, 1000-es környékén már elég sokhelyen és sokfajta 2000mAh-s akksit lehet beszerezni
Előzmény: saabee (171)
saabee Creative Commons License 2003.05.11 0 0 171
Jogos!De szvsz így is érted a kérdést :-)
Előzmény: o0-0o (170)
o0-0o Creative Commons License 2003.05.11 0 0 170
nem az eltelt óráktól számít a dolog hanem hogy hány képet tudsz készíteni vele... pl 280-at vagy 170-et.
Előzmény: saabee (169)
saabee Creative Commons License 2003.05.11 0 0 169
O.K.
Kösz szépem - most már hiába magyarázom,de magam is erre gondoltam :-)

Megvariálnám a kérdést:
Érdemes 1400mAh-st vennem,vagy olyan gyorsan lemerül,hogy felesleges befektetnem ilyenbe./Yo lenne,ha ki tudnád fejezni pl.,hogy ha az 1800mAh-s x óráig bírja,akkor ez pl.: 0.1x-ig/

Előzmény: rgb99 (160)
Beus 4 Creative Commons License 2003.05.11 0 0 168
Szia rgb99!

Az akku ceruza, a neve: Sony Cyber-shot Stamina Ni-MH.

Mostmár végzett a töltéssel, levettem, csináltam vele kb. 5 képet, rátöltöttem a gépre, és még telét mutatott. Rá nem szabad tölteni? Mert holnap kellene a gép és még ninc tartalék akksi.

Válaszodat előre is köszönöm.

Szia Beus

Előzmény: rgb99 (167)
rgb99 Creative Commons License 2003.05.11 0 0 167
Beus 4, szia!

A gépet nem ismerem. Spec. akku való bele, vagy ceruza?

Előzmény: Beus 4 (166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!