Egyáltalán nem füstölt. Nagyon vastagfalú és aljú olyan palacsintasütő félém van.
Ajánlom, hogy egyszer úgy próbáld ki, hogy 1-2 szeletet kisütsz, ha nem ízlett így, még mindig lehet olajat öntenni a serpenyőbe, és a régi módon kisütni a húst.
Mivel úgy hozta az élet, megint külföldön van a családom. De, hogy ne maradjak éhen.... hahaha.... kipróbáltam valamit, amit már többször láttam tévében, de pár napja megint mutatta egy szakács.
Rántott csirkemell szinte nulla olajban. 3 szelet csirkemellet bepaníroztam. Üresen felsorrósította, egy serpenyőt. Alig kanálnyi olajat öntöttem egy tányérba, és a húsok mindkét oldalát belemártottam - nem tunkoltam bele, szinte csak megmutattam neki - majd beletettem a forró serpenyőbe. Kicsit meg is nyomkodtam, hogy minél jobban lelapuljon az aljára. Mindkét oldalát pár percig sütöttem.
Nekem nagyon ízlett.
Eddig picit megolajozott serpenyőben, lisztbe forgatott csirkemell falatkákat sütöttem. De a rántott is nagyon jól sikerült.
Nem annyira egészséges akartam lenni, hanem inkább kalóriát spórolni. :)
Ami a kávét illeti, már átszoktam két cukorról egyre, ezzel is hetekig szenvedtem, a cukornélküli kávéra biztos nem tudok. Nekem egyszerűen túl keserű, főleg hogy a némi robuszta-tartalmúakat szeretjük, amik eleve kicsit 'karcosabbak', (nem olyan sima ízűek,) mint a 100% arabica. DN ugyan cukor nélkül issza, de ő se magában, hanem egy löttyintésnyi tejjel - na én meg attól érezném úgy, hogy az nem is kávé.
lentebb írtam, hogy nyáron tortakrémbe kipróbáltam a sztéviás eritritolt - nagyon kevés kell belőle, és kifejezetten jóízű lett - sűrűre főzött puding + édesítővel habosra kikevert margarin + valami egyéb, dió vagy gesztenyemassza
nagyon finom lett
a tortalapot pedig fruktózzal csináltam, azzal egészen elfogadható az állaga is, és az nem annyira drága, mint a többi
a nyírfacukrot én sem szeretem - ha már kiadom a pénzt, inkább eritritolt veszek
ma mézeskalácsot sütöttünk, a méz az méz volt, de cukor helyett eritritol és fruktóz keveréke került bele - látványra nem olyan szép sima, mintha porcukor lenne benne, de finom
Az egészségesebb alternatívákból a kókuszvirág-cukrot érdemes kipróbálni, az teljesen olyan ízre, mint a rendes (jó minőségű) barnacukor. (Mondjuk, a kávéba szerintem semmiféle cukor nem kell, magát a kávét kell finomra főzni és akkor bőven elég a természetes édessége.)
Nem emlékszem rá, hogy anyám valaha sütött volna tortát. Anno sokszor volt epertorta, de az a német, amit imádok, (anyám esetében kész) tortalapon eper és piros tortazeslé, annyi. Süteményt viszont szokott időnként sütni.
Én nem vagyok nagy tortasütő - ha rá is szánom magam valami különleges alkalomra, a dekorálás nem az erősségem. Leginkább gyümölcsös, gyakran joghurtos-tejszines vagy túrós tortákat csinálok akkor is. Pl feketeerdő tortát igen finomat tudok készíteni, de mivel nem műhabból és egyéb élelmiszernek látszó szemétből van hanem tejszinhabból, elég gyorsan meg kell enni, mert pár óra alatt összeesik a zselatin ellenére is.
Süteményt szinte minden héten sütök, vagy valami más édességet. Pár hete gondoltam, hogy adok egy esélyt a nyírfacukornak, ha már megvettem. Azzal készítettem a csokikrémet. Nem árultam el a férjemnek. Ettek belőle ő is anyósom is, aztán ott maradt, másodszor nem kértek. Ki kellett öntenem másnap, csokis dolgot sajnos a kutyának sem lehet adni- sőt nyírfacukrot se. PAnaszkodott a férjem, hogy ilyen rosszat még sose csináltam, valami gyanús íz van benne. Máig se tudja, hogy a nyírfacukor volt az.
Az elso harom kep... hat azokat a tortakat nem ennem en sem - nem is ettem, azok egy "Cake Decorating Class" anyagai voltak... nem lehetett rossz, de a krem amit hasznaltunk hat... en csinaltam, tudom miert nem eszem meg... de ott nem az iz volt a lenyeg.
A tobbi - azok jo kremek. A repa torta kremsajtos kremje a legkedvesebb, legkonnyebben, leghamarabb keszitheto - es nagyon finom.
A tobbi is kellemes, nem tomor vajas - fe nincs bennuk puding vagy liszt.
A sajttorta Kari fiam szuletesnapjara keszult, szereti a gyerek nagyon, es nem volt annyira zsiros mint a bolti szokott lenni.
(Szegeny Anyukam... nem szeretett sutni. Vette a kesz torta lapot, ami jobb esetben nem volt szaraz, es egy vajbol keszitett hozza porcukorral kremet - amit nem mindig kevert ki rendesen... soha nem volt fantaziaja a suteshez. Turelme sem.)
Na ebből engem csak az epres vonz... nem szeretem a (vaj)krémes tortákat. Sima (azaz krém- és vaníliát messziről sem látott pudingnélküli) gyümölcsös, túrós és sajttorták viszont jöhetnek minden mennyiségben. :) Hagyományosokból a Sachert meg az Esterházyt szeretem csak, de ezeket is csak akkor eszem, ha az előbbiekből nincs.
én erre a szintre még nem jutottam el, most viszont vettem bonbonos formákat meg hozzávaló csokit, meg másféle csokit is sokat - a héten egyszer már kipróbáltuk (a sima műanyag bonbonos forma nem szereti a mosogatógépet, kicsit meghajlott a kerete, de tönkre nem ment)
csináltunk sima csoki-bonbonokat, meg töltöttet is, első körben színezett-aromás-fondant főztem, hogy kipróbáljam, tudok-e tölteni, de sikerült, ráadásul csak egyszerű csokiból készült (Boci csoki, fele ét, fele tej), munkahelyen a többiek voltak a tesztelők, nekik ízlett még a nagyon zöld belsejű mandulaaromás is :-))
készülök párizsikrémes töltöttet gyártani, meg diabetikusat (meg laposat, meg kereket, meg lyukasat, :-) mint Gombóc Artúr...)
Ens szeretem a tortat az ize miatt - meg sutni is szeretem.
Otthon csak piskotabol csinaltam - mostanaban mas alapokat is szoktam. A kremek meg... ez egy uj - swiss meringue buttercream... alig varom, hogy kiprobaljam...
Én holland kakaót használok és piaci kimért jó vajat. Mégis, ha a tojásos krémet kis tejjel főzöm tűzhelyen, ugyanannyi kakaóval és csokival sokkal sötétebb, mint a gőzön főtt tojás-cukorral.
En szeretek sutni is - es szeretek kiserletezni is :)). Csaladom meg rendes... megeszi :)).
Most ezt a fott tojasos kremet fogom kiprobalni - fogok Yule logot/buche noel caket csinalni, es ilyen lesz a krem. Ganache lesz a bevonata. A rolad meg piskota.
nálunk a tortakrém gyakran a sima pudingos-vajas(margarinos) krém, ami egyszerűbben főzött tejes-lisztes masszával készülhet (gyakorlatilag besamel alappal)
tortát általában évente egyszer eszünk: anyósoméknál az augusztusi családi evészeten, ahol két születésnap az apropó
egyszer próbáltam kacifántos tortát csinálni, de lehurrogtak, azóta sima piskóta karika, és pudingos krém, a tetejére margarinos masszából díszítés
legutóbb diabetikus tortát csináltam, a krémeket sztéviás eritritollal kevertem ki, nagyon finom lett - egyik tortában kakaós krém volt rumízesítéssel a másikban pedig gesztenyés krém
Igen - talan a sorrend. Es nem nyers benne az a tojas - lehet hasznalni.
"Temper the egg mixture with the hot milk a little at a time, whisking thoroughly between additions. Pour the liquid back into the pot and whisk over low heat."
ja, még annyi, hogy a keményítő miatt használ tejet, a tojásban nem lenne elég nedvesség.
Mostanában sokat gondolkodtam azon, hogy nem emlékszem már hol olvastam, de az tuti, hogy régi szakácskönyvben, hogy csokit összefőzték a tejszínnel, lehűtve azt habosították ki, pl a Rigó Jancsi krémjéhez, és nem, nem emlékszem :(
Ha jól látom, nagy különbség nincs benne, pici csak, a lényege ugyanaz, ha jól értettem, ugyan csak átfutottam, annyira nem mélyedtem el benne és nem is vagyok penge angolból :D. Ha igaz, ez is egy hőkezelt tojáskrém- amit lehet tejszínhabbal lazítani - javíts ki, ha nem jól értelmeztem. Kicsit bonyolultabb, meg több a koszos edény :D
Esetleg ki lehetne próbálni, hogy az én receptemet tejszínhabbal lazítani, egy próbát megér, talán még jól is elsülhet a vége :D
Meg itt nem igen láttam kukoricaszirupot, pedig minden érdekességre nyitott vagyok, golden szirupot már láttam, hogy a kettő egymással milyen viszonyban van, nem tudom :D
Mondjuk, tojásos krémet én csak akkor, ha hőkezelt, a tiramisúból is kihagyom a tojást, pedig nekem van saját is, de a régi beidegződések működnek, valamikor vendéglátós voltam, és nagyon tudok félni a szalmonellától, meg az egyéb, cukros-tojásos közegben iszonyú gyorsan elszaporodó baktériumtól :D
A lentebb említett dobos krémet is maghőmérőzőm, míg eléri a 75-80 fokot :D