Igen, erre gondoltam én is.
Nagyon vagesz oldal egyébként, leírás, pontos szakaszadatokkal, sőt még Trekking FAQ is van - szal mi sem vagyunk azért abszolút lemaradva :)
Egyébként "annyira" nem vészes. Nekem a haverjaim sokat meséltek az ő túráikról, igaz ők nem pont ezt az utat csinálták. Szal ott fent falutól faluig sétáltak, s tapasztalataik szerint mindenhol rendesen be vannak rendezkedve a turistákra, szobák, kaja, minden rendben, s így normális körülmények között lehet csinálni a túrát. Az egynapi utat pedig különösebb gond nélkül mindig be tudták járni. Felmentek 4000 m fölé azok is, akik korábban a közelében sem jártak.
De visszatérve az OKT-ra:
Az jutott eszembe, hogy a bélyegzőhely listához hasonlóan milyen jó lenne ha létezne egy OKT képgaléria is. Képfeltöltési lehetőséggel, regisztráció után, szakaszolva persze. Lehet, hogy pár jó kép jobb kedvcsináló lenne, mint az egész GYIK :)
Mit szóltok hozzá?
Ha igen, akkor már "csak" meg kéne csinálni - huhh...
Pedig lassan már csak ez marad neked, úgyhogy gyúrj a magashegyekre :)
Pecsételés:
A kiírás egyértelmű, most lehet, h bosszankodom a már említett esetek miatt, de semmiképpen nem vonom kétségbe az esetleges bírálat jogosságát. Csalni hülyeség. Kit verhet át az ember? Csak saját magát.
Személyesen még nem, de pont itt volt téma a dolog és azt javasolták, h érdemes a hiányzó pecséteket beszerezni. Én speciel ott buktam, h elkevertem vhol az igazoló fényképeimet a Pilis és Gerecse szakaszokról, ill. hiányzik a Keszthely-Írottkő monstre túrám pár pecsétje, amit még a köztes pontokon talán ki lehetne magyarázni, de h az utolsó kettő pecsétet akkor ellopták ... nos valszeg lesz itt még egy köröm, ha valaha eljutok oda h ez választ el a jelvénytől. Bár ki tudja megcsinálom-e csak ezért.
Az utolsó mondatodban felvetett probléma engem is foglalkoztat.
Rengeteg átfedés van a mozgalmak között. Szigetváron 4 pecsétet kellett pl. begyűjtenem (VÁRAK, Baranyai várak, Dél-Zselic, 9/99).
Ilyen Wandernadel-ügy majd minden régióban van.. a sorbatett ttúrás itinereim között legelső az a schladmingi füzetke, amibe gyűjtöttem a pontokat (asszm 150 p kellett az aranyfokozathoz, nekem meg olyan 180-nál telt le a harmadik hetem).. meg is mutathatom a jelvényt is, nagyon szép kis zománcdarab, és tényleg "tű"...
De ott a különböző nehézséggel elért helyeket eltérő pontokkal jutalmazták.. pl a parkolótól 5 km-re levő Hütte 5 pont volt, a 1865 m-es csúcs 20.
Kuriózumként elmegy, de azt hiszem, hogy a topicból nem sokan gondolkodnak a teljesítésen.
Más.
Én is csatlakozom a kérdéshez. Negatív tapasztalataim nincsenek, igaz, nem is adok esélyt az esetleges belekérdezésre.
Nagyon jó hangulatú volt a mostani átvételi megbeszélés is. Szerintem egy kicsit az elbírálók szemével is kell tudni nézni az igazolási folyamatot.
Nem célja szerintem az MTSZ-nek a csalók kiszűrése, de igyekeznek tisztességes munkát végezni.
A csaló teljesítőt a szűkebb környezetének kell kivetnie magából. Tudom, nem mindenkinek egyforma a lelkiismereti szintje, de tudni kell veszíteni is. Bizony-bizony még 5 kilométer is számít. Ezért is mentem vissza Bázakerettyére. És milyen a sors? Vencel erre felfigyelt.
Az imént beszéltem telefonon Gyetvay Ivánnal. Kiderült, hogy a tegnap délben Pesten postára adott igazolólapom már meg is érkezett hozzá! :)
Feltettem neki a kérdéseimet, íme a válaszok:
1. Ha egy településhez több vár is kapcsolódik, akkor egy pecséttel igazolható az összes.
2. Ha történetileg igazolható, hogy az adott megerősített templom védelmi célokat szolgált, akkor várnak számít.
(azt viszont elfelejtettem megkérdezni tőle, hogy egy kitöltött és a szervezők által visszaigazolt börzsönyi váras füzetet elfogad-e egy fokozat gyanánt :((( )
Szerintem ERRE gondoltok!
De ez OFF, nem jelvényszerző! :-)
Mondjuk az MTSZ-nél lehetnének kicsit elnézőbbek,mikor nyilvánvaló a teljesítés, ne problémázzanak 1 hiányzó pecséten. Van valami negatív tapasztalatod? Megoszthatnád!
Az Annapurna körtúra nem mozgalom, hanem az egyetlen ösvény a hegy megkerülésére. Ez már trekking - azaz több napos (20?) folyamtos gyaloglást jelent eléggé elszigetelt vidéken. Ennek is kiépült infrastruktúrája van, általában fix napi szakaszokban teljesítik. Na majd egyszer...
Igen, az ő könyvére gondoltam, én is megnézem otthon - holnapra kiderítjük.
Túramozgalmak:
Ha jól tudom, tervezik már egy ideje, hogy "Kárpát-Koszorú" néven túramozgalmat indítanak a komplett hegységrendszer bejárást megcélozva a Magyar Kárpát Egyesület tagjai. Nem tudom, jelenleg holt tart az ügy, de tuti, hogy rendkívül nehézkes lehet összehozni, több ország, stb. De ha elkészül, nem lesz semmi azt végigcsinálni.
Aztán Nepálban járt ismerőseim mesélték, hogy vannak, akik csinálnak egy bizonyos "Annapurna Trek" nevű utat (mozgalmat?) az azonos nevű csúcs körül. Szal távlati célok is vannak :)
1- volgyben, turistahazak (ALm)
2- kicsit feljebb (2000 felett) levo hazak, alacsonyabb csucsok (Berg)
3- 2600 feletti csucsok. (Gipfel)
minden kategorianak van ezust meg arany fokozata, amugy pedig "wandernadel"-nak hivjak ezt az egeszet. (pl. a hintertux.com fooldalan rögtön lathatod, a tux.at-n pedig a Sport/Sommer outdoor Aktivitäten/Bergwandern alatt ) Gyerekeknek eleg a fele pecsetet osszagyujteni, mint felnottnek. Pl. a Gipfeltipus aranyfokozatahoz 14 Gipfel-pecset kell, gyerekeknek 7)
A Tatraban , ill Slovenskoban jo lenne az SNP, ami piros jelzes.
Sajna németnemtudásomnak köszönhetően nem találtam meg csak a webkamerákat - disznó jó idő van arra és még nem jártam az Olpereren.
Tény, h atom kis túramozgalmak vannak a határon túl is. Egy amerikai manus akivel a Tátrában futottam össze, lenyomta az Appalachian Trailt. Ennek a helyi "kéktúrának" nagyon jó az infrastruktúrája, alvásra alkalmas esőházak 5-10 kilométerenként. Mi meg nyavajgunk itthon a rongálások miatt. 2003. Magyarország
Hozzáveszem.
Holnapra átnézem, kicsit javítgatom, aztán küldöm Larzennek. Sőt, talán bele lehetne írni azt is, hogy budapestieknek a Hűvösvölgy-Piliscsaba, v. Hűvösvölgy-Rozália szakasz különösen ajánlható kezdetnek :) - remélem, ezzel nem sértek meg egyetlen lokálpatriótát sem :)
Zs4zet:
Kezdésnek én is Hűvösvölgyből indultam, anno 99-ben, bár a Rozália felé. Meg is jártam jól, ahogy kellett: a Hármashatár-hegyi fogadóban ott volt a Csúcs-hegyi bélyegző is, de azzal nem pecsételtem, gondoltam majd a nyeregben, később. Na, ott viszont zárva volt minden, így kénytelen voltam visszasunnyogni. De szerencsére ez nem vette el a kedvemet a folytatástól.
/Jó lenne már teljesítőként sztorizgatni, de erre még egy kicsit várnom kell./
Pecsételés.
Szerintem jó dolog később lapozgatni az igazolófüzetet, útlevelet (külföldi túrák), a valóban bosszantó dolog a pecsétlopás, ill. a pecsételőhelyek korlátozott nyitvatartása. Mondjuk az MTSZ-nél lehetnének kicsit elnézőbbek, mikor nyilvánvaló a teljesítés, ne problémázzanak 1 hiányzó pecséten.
Köszi, mindenkinek a részletes válaszokat!
Tényleg nagyon jó a ttt.tr.hu lap! Bízom benne, hogy az Itatónál találok valami kósza lelket aki kiadja a pecsétet... :-)
Üdv.
Zs4zet.
Ha Hűvösvölgy - Piliscsaba az első szakaszod akkor nem lehet gond a pecsét. Amennyiben a zsíroshegyi ex-túristaház (most Muflon-itató a pecsét helye) pecsételőhely lett ott lehet gond, mert 7végén 11-nél előbb nem szokott nyitni.
amúgy a htp://ttt.tr.hu/okt/ nevű fórumon az összes létező pecséthelyhez van praktikus tanács hozzáfűzve.
a nagyobb gond nem a tél, hanem a sok embernek látszó előlény, aki ellopja/megrongálja a pecsétet az erdő tökközepén és elgondolkodhatsz, hogy hol a legközelebbi település ahol pecsételhetnél...
figyelj Zete, az elsö béta-teszter kerdese a Gyik elolvasasa utan! Hozzaveszed a 2.0-as verziohoz?
A pecseteles telen ugyanugy megy, ha kocsmarol van szo, szabadteri belyegzonel sincs valtozas, csak hidegebb a fém. Turistahaz nagyon keves van. De pl. Agasvar nyitva, Nagyhideghegy is, Bankut is, van meg több?
:( - ez azert merthogy ilyen könnyen fel lehet öket sorolni.