Keresés

Részletes keresés

kémember Creative Commons License 2008.11.01 0 0 34095
Inkább virágföldnek...
Előzmény: uancsa (34094)
uancsa Creative Commons License 2008.11.01 0 0 34094
Vettünk egy vályogházat, amit most lebontunk. Valaki azt mondja, hogy jó lesz majd a vályogtéglával feltölteni a jövőre épülő új házunk alapját, valaki viszont nem ajánlja. Szerintetek?
Csokis Creative Commons License 2008.11.01 0 0 34093
OFF:
Én még ezt a "pénzből volt kevesebb"-et sem írom feltétlen alá. Nálunk a család -két alkalmazott szülő, két gyerek- mindig is keményen küzdött a megélhetésért. Anyám délután másodállásba járt, aztán otthon még este tízig húzta a vonalat egy maszek mérnöknek (műszaki rajzoló volt). Apám egy fröccsöntős maszekhoz járt mellékállásba este hattól tízig. Ehhez képest 1980-ban (13 éves voltam) jutottunk el először a jugó tengerpartra, az nekem maga volt a Kánaán. Gyűjthettem a parton az eldobált kólásdobozokat (telire "persze" nem tellett), és hozhattam haza ceruza tartónak. Addig (és utána is) csak a szakszervezeti üdülések voltak. De "jobb családokban" :-) akkoriban volt divat a kiürült nyugati piásüvegek gyűjtése és kirakása a szekrény tetején, státuszszimbólumnak. Apám 87-ben, 50 évesen jutott el odáig, hogy tudott venni egy használt Trabit, mert addigra a nővérem már "kirepült", és már csak hárman voltunk a fizetésükre.
Ehhez képest 89-90-ben egyhavi ösztöndíjamból (pedig nem voltam egy Oleg Kosevoj :-) ) el tudtam menni egy egynapos, egyetemi buszos útra Velencébe. De baromi nagy szám volt az! Amikor 91-ben elmentem dolgozni, rövid időn belül volt kocsim (használt Kispók, de ment), öt éven belül egy garzon lakásom. Törlesztettem mint állat, de volt. Milyen esélyem lett volna 89 előtt egy tanácsi lakásra? Egyedülállóként szerintem az igényemet nem vették volna be, nemhogy egy kiutalás. És ezt sírják most vissza?
Előzmény: memorix (34083)
Émile Creative Commons License 2008.10.31 0 0 34091

Szép munka ! 

Én a télen egy cserépkályha helyét falaztam be, kisméretű téglával. Kicsit görbe lett a fal, de a vakolattal korrigáltam !

És a képekrők : van egy csomó felteendő képem, de itt max. 641 kB-ig fogad a rendszer, a képeim pedig   általában  1, 1  - 1.5 MB -ek .

Hogy lehet kicsinyíteni  - szájbarágosan, ha lehet,   előre is megköszönném !

É.

Előzmény: SZEGECS (34071)
Émile Creative Commons License 2008.10.31 0 0 34090

A faanyag volt a külön móka, igaz nem a 70-es évek végétől, hanem korábban  - csak bontott anyagból lehetett építkezni !

Igaz még a 80-as évek elején is volt egy rövid  kampányos hiány !

Ezt is kifogtam !

Előzmény: ncc1701 (34088)
Émile Creative Commons License 2008.10.31 0 0 34089

Így van  ! Abban a 'derék'  - sok nyomorult által visszasírt - cociálizmusban az általános anyag /árúhiány volt a jellemző.

Én pl. 78 -ban kezdten először építkezni.

Emlékszem  : az első sóderszállítmány a délpesti, most nem ugrik be,  ahol a nuddisták tanyáztak - bányatavaktól jött. Jött a fenét : Be kellett mennia József krt  - Baross u. sarkára valami tefuhoz,   ki a a délegyházi  (jólmondom ?) tavakhoz egy nyomorult ruszki kocsival. Ott fel a 3  m3 kavics és kisértem haza. Szerencsére a sőför nem volta annyir hülye rugalamatlan (mint a főnökeik)  - a második fuvart már  kiséret nélkül kihozta. Ja  a borravaló  természetesen  kellett neki !

Na ilyen világ volt  - lehetne sorolni !!

É.

ncc1701 Creative Commons License 2008.10.31 0 0 34088
Fa gerendát sem lehetett kapni, szomszéd mesélte. Nála pl villany oszlopokból van ácsolva a tető.
Émile Creative Commons License 2008.10.31 0 0 34087

Speciel akkor már volt  az un. műa. faliék , a  műa.tipli. De az a kis fadarab is tipli. Egy ékes fadarab, amit gipsszel rögzítenek a falba. Jó mmasszív csak munkaigényes !!!!!

És ez az ősi módszer. A műa. és fém fali ék  a tipli  már nálunk is a hatvanas évek végétől terjedt  el !

Előzmény: SZEGECS (34082)
NeomatiK Creative Commons License 2008.10.31 0 0 34086
A fadarabot meg tiplivel rögzítették a falba :DD
Peter atyuska Creative Commons License 2008.10.31 0 0 34085

Lefedheto de

- olyan modon, hogy a csohoz hozza lehessen ferni barmikor pld csavaros rogzites es csonel nagyobb borito csik hasznalataval

- gondoskodni kell a szellozesrol pld szellozoracs hasznalataval

- gondoskodni kell rola, hogy a szivargas eseten a boritasok ala ne tudjon bejutni, megfelelo lezaras keszitese a csovek korul

Előzmény: SZEGECS (34080)
memorix Creative Commons License 2008.10.31 0 0 34083

Akkor még nem volt tipli! Neked természetes, hogy már van.:)

Sőt az akkor készült házakban sok helyen nem volt áthidaló, és elég soknál még koszorú sem volt (egyszintes kocka). Az alapba nem volt vas max konzerves doboz és néhány erősebb kavics.

Akkor a tégláért ,cementért 1/2-1 évet kellett várni ha bejelentkeztél a tüzépen és csak bizonyos mennyiséget kaptál csak. Max. kenő pénzel lehetett többet szerezni...az más világ volt...akkor anyag volt kevesebb most meg a pénzből van kevesebb...

SZEGECS Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34082
Ez akkor is járható, ha nem faltól-falig rakom? Tehát ha csak a befalazott részt fedem be vele?

Azt tudja valamelyikőtök, hogy 1971-ben (akkor épült a társasház) nem volt még tipli?
Ugyanis a fali lámpától, a villanycsengőn át a régi biztosítótábláig minden úgy van rögzítve, hogy kis fadarabot odaerősítettek a téglába, és abba van fúrva a csavar. Miért volt ez így egyszerűbb?
Előzmény: Törölt nick (34081)
SZEGECS Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34080
Eredetileg gipszkarton előtétfallal akartam lezárni úgy, hogy közé üveggyapot is ment volna, viszont a másik oldalán az ajtó fölött megy a gázcső, és azt úgy tudom, nem szabad elfedni.
Előzmény: Törölt nick (34079)
SZEGECS Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34078
2. rabicz alatt rendes rabicz halot ertesz (5cm osztas)

5cm-es osztás van rajta, szúnyoghálónak nem lenne jó, de nem is arra vettem :D

Vakolatból Baumit Uniputz-ot tudtam csak venni, Ytong nem volt.
Előzmény: halaloszto (34075)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34075
Egy masik amator komuves megjegyzesei:

1. az ytonghoz van gyari hozzaval vekonyvakolat. az nekem siman egyszeruen fennmaradt.

2. rabicz alatt rendes rabicz halot ertesz (5cm osztas) vagy uvegszovet halot, amit az ytongra szokas javasolni repedezes ellen?

en uveghalot tettem, egy vekonyreteg vakolat (2-3mm), halo belenyomkod, lesimit, masik vekony reteg felvisz, csiszol, glettel modszerrel.

3. nedvesiteni kilukasztott kupaku pet palackkal spricceltem, latod hogy azonnal berant egy adag vizet, utanna ahol nedves maradt ott mar nem kell. a tetjere radobsz egy pohar vizet, nem folyik le az aljaig mert addigra eltunik.

4. hagyomanyos vakolas temanal eloszor guzolnak, azaz hig cementes vizzel frecskelnek. ha ez meghuzott (viszonylag kemeny), akkor megy ra a vakolat. a vakolat is ket reteg kb, az also cementesebb, a felso meszesebb. de nagy muveszet erezni mikor kotott meg annyira, hogy mehet ra a folytatas.

vajk
Előzmény: SZEGECS (34071)
SZEGECS Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34074
glettvassal szokták felhizágálni nagy káromkodások közepezze.

Köszi, - megnyugodtam, hogy a hiba nem bennem van :)) ugyanis az általad leírt művelet már megvolt a vezetékek helyének bevakolásakor :)

Előzmény: Lacivill (34072)
enrico111 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34073

Sajnos még én sem tudom hogy mi legyen ,

vannak előnyei és hátrányai ennek a módszernek.

Van vkinek konkrét tapasztalata?

Előzmény: NeomatiK (34067)
Lacivill Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34072

A gyári vakolatot csaphatod a falhoz, mert a 90%-a lejön:.-) Kartecsnival, meg glettvassal szokták felhizágálni nagy káromkodások közepezze.

Locsolni a vázolt 2 megoldás között illik.

Előzmény: SZEGECS (34070)
SZEGECS Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34071
A kép lemaradt:
(azóta már kinyomtam purhabbal a felső hézagot.)
Előzmény: SZEGECS (34070)
SZEGECS Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34070
Sikeresen befalaztam azt a négyszárnyas ajtót, amiről pár nappal ezelőtt írtam.
Most jön majd a vakolás, ami kőműves "karrierem" folytatása :))

Kérdésem: a rabitzhálót hogyan lehet praktikusan a felületre illeszteni?
Szögeljem fel mindkét felületre U szögekkel, vagy van valami praktikusabb megoldás is?
Gyárilag kevert vakolatot fogok használni. Ezt hogyan lehet legcélszerűbben felhordani? (Úgy ahogyan építkezésen látni lehet, hogy odab**szák a falra, majd simítják?)

Az Ytongot mennyire kell megnedvesíteni a vakolás előtt? (Azt írják, hogy "alaposan", ami számomra nem elég egzakt: elég, ha virágspriccelővel bőségesen megfújom, vagy locsoljam meg, mint a faluhelyen a lányokat húsvétkor?

A vakolat használati útmutatójában felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad hagyni, hogy hirtelen kiszáradjon, és folyamatosan nedvesíteni kell a felhordás után is.
Ez csak a nyári 30 fokos melegekben végzett munkákra vonatkozik, vagy minden esetben be kell tartani?
halaloszto Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34069
Egy epitoipari ceg attol meg arulhat jo termeket es lehet megbizhato hogy nem tekinti fontosnak az email kommunikaciot.

Pl nekem
- tuzepesnek nincs emailcime, de telefonra azonnal ugrik
- komuvesnek sincs
- gepesznek van, de ritkan olvassa
- akik a szigetelest csinaljak, azokkal egesz jol lehetett emailben kommunikalni.

szoval az email vagy sem szinte semmilyen kapcsolatban nincs azzal, hogy hogyan dolgozik, mennyire jo az aruja, mennyire megbizhato.

vajk
Előzmény: h99 (34068)
h99 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34068
beleférni belefér csak gonoltam megkérdem hogy vkinek vannak e veluk tapasztalatai. meg az a cég se semmi aki 2008ban nem képes emailre válaszolni…. Ezek után tegyuk fel őket választam elutalom a lovét és ha nem szállitanak idore akor mit teszek?. A mostani pénzugyi helyzetet figyelembe véve h ithon álitolag mennek tönkre az épitoipari vállalkozások azt hinni az ember hogy a kuncsaft az elso de mégse..
Előzmény: halaloszto (34064)
NeomatiK Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34067
Nekem nem tetszik az benne, hogy a gipszkartonlap ragacspacákon tapad a falhoz és emiatt egybefüggő légréteg lenne mögötte - a Rigips leírásában olvastam. Ha egyszer oda befészkeli magát valami bogár, akkor azt valószínű már nem lehet onnan kiűzni. Különben engem is érdekel, nem kéne gletteléssel küszködni, hanem gyorsan lenne szép sima felület.
Előzmény: enrico111 (34008)
NeomatiK Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34066
A jó megoldáshoz kéne tudni az eredeti rétegrendet, csomópontot. Ha most feltárod és szigetelsz, nem érsz vele sokat, ha előtte sem volt szigetelve. Én kívül kiásnám a lemenő cső körül legalább a kijövő vízszintes cső alja alá (uátan legfeljebb egy ráccsal körülvenném) A cső körül ha nagy a rés kinyomnám PURhabbal, talán még lekenném kenhető szigeteléssel.
Előzmény: Robin (33996)
NeomatiK Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34065
Mi lesz rajta? 5x10-es szerintem bőven elég.
Előzmény: _Zsolesz_ (34062)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34064
Van telefonszam a weboldalukon. Hivd fel oket. Csak meger neked ez 200ft-ot. Egy haz ennek a sokszorosaba fog kerulni, ennyi bele kell ferjen.

vajk
Előzmény: h99 (34063)
h99 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34063

hello

vki találkozott már fabeton épito elemekkel?

épitkezés elott állok a tvdeko.n láttam egy musort ahol igy épitették a házat.elég jo tulajdonságai vannak csak épp az árat elfeljtették mondani.

honlapjukat megtaláltam fabeton.hu de árak ott sincsenek....

emailt már irtam nekik kb 3at de válasz nem érkezett(ilyen ügyfélkezelés mellett lehet nem is lenne jó ötlet őket választani)

szoval ha vki találkozott már fabeton árakkal azt megköszönném ha nyilvánosságra hozná v elkuldené mailomra:ken18@citromail.hu

kösz

_Zsolesz_ Creative Commons License 2008.10.30 0 0 34062
Szervusztok!

Csak egy nagyon gyors kérdés, mert rohannom kell:
vízszintesen mérve 200cm-es szelemen (12x12) középtávolsághoz, 20fokos lejtésű féltető esetén milyen szarufa-keresztmetszetet javasoltok (szelemenek középvonala közötti szarufahossz 213cm 20 fok esetén)?

10x10 vagy 7,5x15?
Én az utóbbit túl erősnek érzem, de az is lehet, hogy a 10x10 meg gyenge.

Segyítségeteket köszönöm: _Zsolesz_
*Steve Creative Commons License 2008.10.29 0 0 34061
www.vatforca.hu
Előzmény: *Steve (34060)
*Steve Creative Commons License 2008.10.29 0 0 34060
itt is száma van !
Előzmény: *Steve (34059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!