A sütőlap mérete 110x75 cm, a belső magassága 46 cm. Magam terveztem, de olvastam hozzá előtte. A kötőanyag mindenhol vályog. Most épp azzal küzdök, hogy a sós agyag nem akar száradni ui. az van a sütőlap tetején.
a diszperzios festek nem termeszetes ,hanem " muanyag " en a meszet javasolnam ezt evente ,ket evente at lehet meszelni. ( ha egy kis cementet keversz hozza jobban ellenall) bar egy kicsit elszurkiti ezert csak nagyon kevesez kell hozza adni.A diszperzit ( mindenkeppen csak kulteri lehet) igy kell keresni,nem tudom hogy hogyan viselkedik a valyogon, de azon ha kesobbvaltoztatni akarsz megis meszre, a diszperzit nem meszelheto ledobja a meszet, vissza kel kaparnod a valyogig.
még nem tudok küldeni mert most végtuk ki hétvégén az eleve beteg meggyfát hogy a helyét elkészitsük, meg egy fekvőtuját kellett elajándékoznunk, mint áldozatot,,.
most keresünk téglákat az aljának, remélem hétévégn már belekezdünk...
mi ilyesmi jellgüt tervezünk, mint Tomaseké.
ez milyen lesz van vmi képed, ami alapján csinálod?
Én arra gondolok, hogy a meszet már évezredek óta használják ilyen célra. Ha megköt, már nem oldja a víz. Ettől függetlenül más kültéri festék is megfelelhet. És persze tető is kell a vályogrészek fölé. Képet tudsz küldeni? A miénkről küldök egyet, ahogy most kinéz.
Kinti vagy benti a kemence? Én még nem vagyok kész a mi kemencénkkel az udvaron, de én feltétlenül meszelni fogom. A mész jól megvédi az alatta lévő réteget. A téglarészek vakolását is vályoggal végzem.
udv minden kemencesnek .nagyon megorultem hogy ratok talaltam .regi almom egy jo kemence megepitese .regota probalok infokat gyujteni de csak sivar ertektelen adatokat sikerult egy nehanytol eltekintve begyujtenem. ezen a forumun tobbet tanultam toletek mint amenyit eddig tudtam a dologrol osszesen. ha osszeszerveznenk a tudasotokat megalkothatnatok a KEMENCEEPITES abc-et . nagy figyelemmel olvasom a hozzaszolasaitokat es ez alapjan probalom megepiteni az en kemencemet minden infot ( kepeket rajzokat esetleg mereteket )nagyon megkoszonnek gellertifree@freemail.hu -ra latom hogy nagy hiany van receptekbol gyujtogetem idosebb emberektol akik valoszinuleg mar csinaltak is anno a supimarketek elotti idokben ezeket fogyasztottak. ha komolyabb mennyiseg lesz kozre adom nektek . addig is figyelmetekbe ajanlanek egy konyvet: a MESTERMUNKA sorozat PIZZA ES KENYERSUTO KEMENCEK RECEPTEKKEL c. konyvet (Cser kiado ) amely kb. 35 oldalnyi kemenceben elkeszitheto receptet tartalmaz. majd irjatok hogy melyik finom hogy jobban igyekezzek en is a kemencemmel jo etvagyat kivanok mindannyiotoknak!
A cserép közé nem muszály pelyva a sárba, de a tapasztáshoz kell. Lehet mással helyettesíteni mint pl nagyon apróra vágott szalmatörek (én réti szénát raktam bele és nem is lett igazán jó) de sokkal jobb és szebb lesz pelyvával!
Ha én ilyen láng mellett beraknám a kemence szájába a húst akkor fél perc alatt szénné égne a teteje. Ahogy a forró levegő áthúz a tepsi fölött megég pl. a csirke fűszerezett bőre. Maximum parázs mellé tudok húst rakni. Nálatok nem volt ezzel probléma?
Szerintem elég szép az a kenyér, remélem finom volt. Nekünk múlt szombaton sikerült megsütni a legfinomabb ám egyben az egyik legcsúnyább kenyerünket. Másodszorra is át kellett gyúrni és nem lett szép sima a teteje de szépen megemelkedett és nem lett olyan sűrű mint szokott. Sütés közben nem csak belocsoltam vizet hanem beraktam egy egész cserépfazékkal.
szia a legjobb szakirodalom Sabján Tibor A bubos kemence cimü könyve de ezt én egy kicsit megspékeltem a skanzenben látott kandallóval és az alap épitési technikát a kacár tanyáról vettem tehát innen onnan szerzett infokból de ha érdekel működés közben vagy az én leirásom(cd rom)irj a kemenceszsolti@citromail .hura. Ja és örülök hogy tetszik!
Szia láttam a bubidat és valami fantasztikus . Én is szeretnék egyet építeni,ha tudnál abban segíteni,hogy milyen szakirodalmat használjak,vagy valami leírást róla keresni .Nagyon megköszönném a segítséget.
Sziasztok kemencések :) a fórum végigolvasása után úgy döntöttem .hogy én is építek egy kerti kemencét csak nem tudom hogyan kezdjek hozzá :( Sabján Tibor könyvét már megvettem és elolvastam lenne is elképzelésem
egy ilyet szeretnék összehozni tudnátok segíteni ehhez valmilyen tervrajzot készíteni ami alapján fel tudnám építeni
Érdemes beszerezni egy vászonfazekat, vagy vastagabb szilkét és a kenyér mellett csülkös bablevest főzni, esetleg sós vízben morzsolt kukoricát főzni! Nem csak a tésztáké a világ!
A Kacáron tanultam egy nagyon hasznos dolgot talán segít nektek is. A kenyér bevetése előtt a pék vizes kézzel "megmosta" a kenyereket, bevetés után pedig a tévő belső oldalára löttyintett egy kis vizet ami egyből elgőzölgött a kemencében. (Én a fenékre is szoktam locsolni. Azt mondja, hogy a páratartalom függvénye a kenyér megemelkedése és a héj vastagsága. Azelőtt csak kérges héjú kenyeret tudtunk sütni!
Nem a felhasználás helye határozza meg egy kemence formáját hanem sokkal inkább az, hogy mit akarsz sütni benne és hogy mivel tüzelsz. Pont Sabján Tibor figyelmeztetett a Kacár tanyán, hogy a romantikája miatt a legtöbben búbost akarnak építeni, mai körülmények között viszont annak a legkörülményesebb a felfűtése. Ezt alá tudom támasztani mert én is búbost építettem magunknak. A búbosban hagyományosan nagy lánggal égő, gyorsan ellobanó, kisebb hőértékű anyagokkal tüzeltek (pl. kukoricaszár, nád, szalma, rőzse) a kisebb tűzterű, vastagabb falú kemencékben pedig fával tüzelnek. Mivel manapság inkább hozzáférhető a fa ezért talán praktikusabb dongaboltozatos. Egyébként a vastagabb fal miatt kültéri használatnál a hőt is tovább tartja. Persze nem lebeszélni akarlak a búbosról. Legjobb ha építesz mindkettőből egyet :-).
Nagyon örülök, hogy két vesszővázas építésű kemencét is látni itt (pistályi, 1971rakoczi) mert nem gondoltam volna, hogy ennyien használják ezt a technológiát. Én régi hódfarkú cserépből raktam a kemencénket. Úgy látom ilyet még nem épített itt senki, úgyhogy itt van néhány kép:
Sziasztok kemencések. Most lett kész a kinti kemencém, ki is van próbálva lepénnyel és kenyérrel, egyenlôre minden jó, csak receptjeim nincsenek. Ha kérhetnék esetleg valakitôl akár tippet, hol találnék, megkôszônném.
Ha tudok , építési tanácsokkal én is segítek. Kôszi
kültéri kemencének mind a két típus megfelelő, tető mind a kettő fölé kell, de én a búbost ajánlanám, mert mellé lehet ülni a patkára, és melegíti a hátadat esős őszi napon, meg télen is. Mellesleg nekünk is ilyen van, eddig mindenki ilyet kért hogy építsek neki.
Én nem ismerek, de ha megmutatod ezeket az oldalakat egy szakembernek, szerintem egyből tudja miről van szó és meg is tudja építeni. Egyébként tök jó ez a kemence, még soha nem láttam ilyet
Egy speciális kültéri búboskemence-indiai tandoori kemence hybrid megvalósításán gondolkodom. A búboskemencét kifejezetten ételek elkészítésére (pl. kenyértészta/pizza, húsok) sütésére használnám csak annyi kiegészítéssel hogy lenne egy speciális elkülönített("felültöltős" agyagbetét) része, ahol tandoori ételeket lehet készíteni. Csatolok egy képet a tandoori kemencéről Ismertek-e olyan szakembert aki indiai tandoori kemencét épített már, szívesen felvenném vele a kapcsolatot? Az interneten találtam mindenféle megvalósítási tervet pl. http://www.cpsusa.com/ebay/tandoorOven.htm de igazság szerint kemencés mesterre bíznám.
Szia! Nagyon örülök, hogy tetszik! Sajnos még nem tudtuk kipróbálni, még nem költöztünk be, elég hideg vot eddig, nem száradt még ki teljesen, de már fűtögettük, nagyon jó a huzata, bár elég kicsi a kemence, de nem füstöl ki, jó az ajtó és a fűtőtér méretaránya. Amint kipróbáltuk beszámolok az eredményről. Én a www.mermu.hu oldalon találtam a mesterre, aki a szépséges ajtókat készíti, és az ő közreműködésével készült el a kemence és a tűzhely.