Felhívom a T.Topiktársak figyelmét, hogy a már jól ismert "Bükki 900-as" csúcsok (20 érintendő csúcs), "Bükki források" (40 forrás) és "Bükki szirtek" (27 szép kilátású pont) mellett megjelent a "Bükki Barlangok" jelvényszerző túra kiírása (36 barlang, víznyelő) a http://www.tar.hu/bukk lapon, a Versenyek menüpontban a Jelvényszerző mozgalmak cím alatt. Érdemes a fenti kb. 123 pontot egy Bükk térképre bejelölni, és a túrákat úgy tervezni, hogy egy-egy alkalommal minél több érinthető legyen. Mire mindet megfogja az ember, rendesen be is járta a Bükköt. Érdemes!
Nos, mint írtam: feltámasztom a túrás web oldalamat, kissé kibővített tartalommal. Ennek kapcsán kérnék segítséget a T. jelenlévőktől.
1) az eredeti www.nexus.hu/felazso hely több szempontból sem jó, többen kifogásolták. Tudtok ajánlani valami megfelelőbb helyet, ami viszonylag stabil és PHP4 fut rajta?
2) a tartalomra is várok 5leteket. Persze van már a "tarsolyomban" is pár dolog. Ami eddig volt, az lesz továbbra is felújitott változatban. Viszont az adataim kissé régiek. Ezeket is aktualizálni kell. Ha ebben esetleg tud valaki segíteni, nem ellenkezek.
Vagyok és olvasok is.
Ha olvasod és van résztáv adat... Már hogyne lenne. Gondolom nem a bicajos érdekel. :)))
jöhet egy "Múzsla féle igazoló lap" is Ezek szerint Tibet nem végzett teljeskörű munkát. Küldtem Neked azt is. Nem baj küldöm ezek után e-mailban is. Ám mostmár kicsit testre szabom. :)
Biztos pont 2004-ben a Karancs-Medves ttúra és a nógrádi várak. A többi még kérdéses. Azért a Karancs-Medves csúcsait se felejtsd el!
Beleültettétek tegnap a bogarat a fülembe, minek következtében este előkerestem a "Karancs, a Medves és a Heves-Borsodi-dombság" térképet.
Bekukkantottam az "illetékes" topciba is, de amit kerestem, azt nem találtam, bár az is lehet, hogy nem néztem körbe elég alaposan.
Múzsla!
Ha olvasod és van résztáv adat...
Jó itt a fórumon is, de ha levélben küldöd, akkor jöhet egy "Múzsla féle igazoló lap" is.
Idén biztosan nem, de tavasszal...
Ja, és a multkori felsorolásból kimaradt Nógrád.
Biztos pont 2004-ben a Karancs-Medves ttúra és a nógrádi várak. A többi még kérdéses.
Megnyugtattál, minden Kozmán gondolkoztam a Robinsonon, de ezek szeront nem vesztettem, nincs ott semmi.
A Mátyás-kutat jó helyen kerested? Van egy kútnak látszó, nem folyó dolog, és ha lejjebb mész egy kicsit, alatta pár méterrel van az igazi (az esőházzal ellentétes irányban), bár csak csörgedezik, de még mindig találtam benne vizet.
Ma egy lájtos Szárliget-Kőhányás OKT-t nyomtam a Vértesben. Az útvonalhoz közel eső látnivalókhoz tettem kisebb kitérőket: Béla-forrás (nem voltam még ott, sajnos elég gyengén folyik, de a vize jó), Vitány-vár (már voltam ott 2-szer, legutóbb '97-ben az első OKT-teljesítésem utolsó előtti szakaszán, nagyon megkapó a kilátás É-ÉNY felé), Robinson kunyhó romja (már a romok se látszanak, de a hegy pereméről szép a kilátás), Zsigmond-kő (az atlasz utal rá, nem jártam még fent, tényleg elképesztően szép a kilátás!), Gesztesvár (a kilátó miatt mentem fel, de sajnos zárva volt a vár-turistaszálló).
Mivel a hétvégét Fehérváron töltöttem, 2 busszal, felcsúti átszállással utaztam 2 órát :(
Hihetetlen, hogy mekkora kanyarok vannak a 811-es főúton, nem jártam még korábban arra.
A bélyegzőket beírtam az OKT fórumba.
A Mária-szakadék kicsit technikás volt, mondjuk még voltak halvány emlékeim róla 6 és fél évvel ezelőttről. A Vitány-vár romjaiban is megkapó. A Szarvas-kút és a Mátyás-kút sajnos nem folyt :( Viszont a Mátyás-kútnál nagyon kellemes erdei pihenőhely (kulcsosházzal) van kialakítva. A Zsigmond-kőn a kilátásban gyönyörködve "tizenegyóraiztam".
Sajnos több helyen is találkoztam a Tatabánya 30 teljtúra iránymutató papírnyilaival, illetve a Német-völgyben a K+ elágazásánál a Kozma túrák hasonló dolgaival! :(((
Remélem, olvassák a rendezők, de a "Gyalogos teljesítménytúrák rendezési szabályzata" értelmében már réges-régen el kellett volna tűnniük ezen testidegen anyagoknak a terepről!!! Jó esetben a seprűnek, rosszabb esetben pár napon belül egy rendezőnek össze kellett volna már szedni!!!
Ennyi.
Amúgy szép idő volt, jól éreztem magam, és a táj is szép volt.
Nagyon korrekt a beszámoló, főleg, hogy új értelmet adtatok a "KSH" mozaikszónak :)
Robur: hát, ha a térképre kerülés után sem tűnik fel az illetékeseknek, hogy egy roncs van az erdőben, akkor ott lesz az még jó hosszú ideig...
Tudja valaki egyébként, hogy mióta áll ott?
1. Bekerült az, hogy az MTSZ megyei szervezeteitől is lehet szerezni igazolófüzetet. Ezek címére utaltam a http://www.fsz.bme.hu/mtsz/cimek.htm#megyei
linkkel.
2. Írtam egy bátorító részt, hogy nem kell megriadni a pecsételéssel foglalkozó rész bőbeszédűségétől /:)/
3. Írtam nyitószakasz ajánlót,
4. Írtam a téli bélyegzésről (turistaházak)
Kérdés: mi kerüljön még bele?
Pl. ajánlott linkek rovat legyen? Ha igen, össze kéne gyorsan dobni párat:
kektura.lap.hu,
kvte.hu,
??
Egy hétvége alatt küzdöttük le a távot. Sikerült rávenni Zoltán Barátunkat, hogy a Sümegi
hétvégi háza legyen a bázisállomás. Szerencsére enyhe idő volt így elegendő volt egy szieszta gáztűzhely
a tökéletes fűtésre. Este kimentünk a Kisfaludy étterembe (http://www.geocaching.hu/poi.geo?id=819) vacsorázni majd Zoli borospincéjében
egy rögtönzött bórkostolóval zártuk a napot. Sajnos nem maradhattunk sokáig fenn mert reggel 4-re terveztük
az ébresztőt. Reggel fél 3 kor arra ébredtem, hogy földrengés van, de kiderült csak Karcsi horkolt mellettem.
Innentől kezdve nem tudtam elaludni. Kimentem a konyhába megcsináltam az útravalót.
Tettem vettem halkan és egyszer csak 3 óra körül hirtelen csend lett. Látom Karcsi tápászkodik kifele az ágyból.
Így kettesben elkezdtünk reggelizni és fél 4-kor már Zoli is csatlakozott hozzánk így kényelmesen iszogatva eszegetve
hamar elment az idő és a végén még így majdnem lekéstük a vonatot.
Mindenesetre reggel háromnegyed ötkor sikerült elindulnunk, és éppen elértük a sárvárra menő vonatot.
Pont a pirkadat elejére értünk sárvárra. Jó kedvvel kényelmes tempóban vágtunk neki az útnak.
A Nádasdy vár után a Gyöngyös patak mellé értünk ahol a híd után rossz csapásnak indultunk (A bal oldalit kellet volna választanunk)
de némi kószálás után megleltük a helyes utat. A Rába hidat elhagyva fordultunk Ostffyasszonyfa felé vezető
irányba ahol teljes gőzzel építik az elkerülő utat. Sitke előtt és után is sajnálatos módon közvetlen a túraútvonal
mellé szórt szeméttel találkoztunk. Beérkezve Gércére megtámadtuk a kocsmát ahol beszélgettünk a kocsmárossal.
Elmesélte, hogy ilyenkor már nem sokan kéktúráznak. A végén nyomattunk emlékül egy pecsétet a térképünkre majd továbbáltunk.
Gércét elhagyva az út mentén jól feltankoltunk dióval ami vagy 2-3 kilóméterig kitartott.
A Scherg házaspár sírját meglátogatva haladtunk tovább. A Hidegkúti turistaház felé vezető hosszú úton megünnepeltük
Karcsi 1000. Kéktúra km-ét egy kis unikumos pohár helyett üvegköszöntővel.
A vadászház után már mindannyian nagyon vártuk a Káld-i Bélyegzőhelyet hiszen a Gérce-i söricilin már rég elpárolgott.
Káld-on kettévált a csapatunk és Zoli aki már egyébként is nagyon kikészült mivel évek óta nem volt gyalogtúrán elment busszal a kocsiért.
Mi Karcsival meg nekivágtunk az utolsó km-eknek, hogy még világosban beérjünk hosszúperesztegre.
A túra vége felé a káldi úti dűlőnél kezdett lemenni a nap igy nagyon szép lett a befutónk. Ráadásul nagyon sok őzike legelt a mezőn.
Hosszúperesztegre érve meg akartuk nézni a busz menetrendet de a megállók nagy részén nem volt kint a tábla.
Így utólag megnézve 15:43-kor ment volna az utolsó közvetlen busz sümegre. Még jó, hogy Zoli jött értünk kocsival.
Este leróttuk a szokásos köröket (Kisfaludi étterem, Borospince) majd igen hamar elaludtunk.
Másnap reggel 6:30 -kor Sümegről indultunk hosszúpereszteg felé. Nagyon szép volt a Sümegi vár napfelkeltével a háttérben.
Le is fotóztam de sajnos nem sikerült a kép. Az aszfaltot elhagyva a Vágás erdő szélénél 2 nyulat láttunk eltűnni az erdő mélyén.
Kisvásár helyen megnéztük a haranglábat majd elhagyva a falut egy elég hosszú monoton szakasz következett.
Dergecspuszta után az aszfalról erős jelzés vezet a dergecsi erdőbe de az első kanyarnál nagyon félreérthető jelekkel
két irányba is visz a kék jelzés. Mi végül az atlasz szerinti utat választottuk és azon mentünk végig.
A külső erdőnél favágók dolgoztak talán miattuk akart valaki ideiglenes kerülőutat felfesteni ?
A műútra érve keresztül mentünk a vasút felett átvezető hídon de nem nagyon láttuk más kék út beérkezését.
A Vasút mellet a K+ jel megjelenésénél kellet a földútra térnünk ahol az igen agyagos talajon nagyon sok helyütt
óriási pocsolyákat kellett kerülgetnünk. Mindjárt mondtam Karcsinak, hogy kellet volna hajót hoznunk.
A dolog pikantériája, hogy amikor Augusztus végén Ulmból gályáztunk lefelé akkor meg a Dunába kerestük a vizet :))
A magasles felé vezető úton nagyon ritka a jelzés igaz az út elég egyértelműen vezet. A magasles előtt látszódott a nyoma
az előző éjszakai vadászat sikerének mert eléggé véres volt az út.
A második magaslesnél egy elég nagy szarvascsorda vonult át előttünk. Itt már nagyon számolgattuk a Szajkig hátralévő távolságot
hiszen krónikus sör hiányban (KSH) szenvedtünk. A Robur-nál megálltunk egy kicsit fényképezkedni és elgondolkodtunk, hogy
itt most mi a tényállás. Aki a kék jelzést ráfestette az tulajdonképpen "legalizálta" az erdőben elhagyott roncsot ?
Már a térképen is szerepel. Mindenesetre feltettem a http://www.geocaching.hu/poi.geo?id=816 pontra.
Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a véleménye róla.
A bögötei erdőben megint sok őzet láttunk. A szajki tavak mellé érve az első kilóméteren jól megszenvedtünk a vaddisznótúrások miatt.
Szajkra érve kezdtünk kétségbe esni, hogy semmi sincs nyitva de egy nyitva volt http://www.geocaching.hu/poi.geo?id=817
Itt rövid 5 perces pihenőt terveztünk de olyan jól esett már ülni, hogy rögvest 15 perc lett belőle.
Szerencsére innen már könnyű utunk volt és fel is voltunk tankolva így a tervezett 16 órára meg is érkeztünk Hosszúperesztegre.
Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a buszmegálló melletti kocsma ami tegnap oly jól jött, most zárva volt.
A Buszmegálló fülkéjében vészeltük ki a hátralevő időt Zoli megérkezéséig, aki a napot a Hévízi fürdőben töltötte az előző nap kipihenésére.
Úgy néztünk ki mint a hajléktalanok az aluljárókban, levetett zoknival nyalogatva sebeinket.
A hazavezető úton aztán a hátsó sorban Karcsi keresztbe feküdve nyomta el a motor zaját dallamos horkolásával.
Sajnálattal értesítek mindenkit, hogy már megint el kellett költöznöm honlapilag. :c(( A CJB ugyanis átvette a Tárnak azt a roppant jó ötletét, hogy külföldről ne lehessen látni. Új cím az adataim között. Evvan...
Nagyon remélem, hogy él még a mozgalom, bár P-ista, alias "na no", alias "hallgatoozo" nagyon hallgat.
Ez a mozgalom is olyan, mint az ezrednyitó, lényege, hogy többek között teljesítménytúrán kell igazolni a tájegységi túrát.
A fél füzetem már teli van, nagyon bosszantana, ha feleslegesen adminisztráltam volna. Szép túrákon jártam, bár a füzet nélkül azt hiszem, speciel a Csisztát biztos kihagytam volna.
én a Nógrád megye turistájával vagyok így: kell hozzá a megyei kék, meg S.tarján körül egy sárga(?) sávtúra.. már csak egy kevés van a nógrádi kékből hátra, meg visszamenőleg, ugye nem pecsételünk, bár állítólag elfogadják az okt füzet bemutatását is.. ja és a Nógrádi várak is.. mivel ezek nagyját már a Börzsönyi várakkal, meg a szimpla várazóssal csináltam, majd ezek után, ha minden meglesz, csinálom meg ezeket.. így garantált, hogy egy helyre nem csak egyszer megyek el.. Lehet, hogy csak a gyerekeimmel fogom elkezdeni (ha még lesz, de én bízom benne), de akkor régi-új élmények lesznek..
Az utolsó kettő teljesen természetes, hisz az MTSZ minősítés alapja a túra. Az EZREDNYITÓ-nak az a lényege, hogy "teljesített táv, mindegy milyen formában".
A ttúra - OKT pedig lerágott csont. Van aki beüti a pecsétet, van aki nem. Én nem.
En se ertem. Olyan mintha tobb bort akarnal lehuhuzni 1 turadrol. Mondjuk elmesz egy telj.turara, (pl Beacmaxi 50es tavjara)
es
1. megcsinalod a tturat
2. megcsinalod az adott kektura szakaszt
3. megcsinalod a Dorogtol-Nogradig tura egy szakaszat
4. irsz turajelentest az MTSZ- minösitesi szabalyzatahoz
5 Pecsetelsz Ezrednyito mozgalmat.
Es akkor meg nem tettel egy lepest sem pluszban, mondjuk varazasert, vagy forrasokhoz. Mert mondjuk ha x hegyseg y100-as csucsit csinalod, es a tturahoz kepest teszel kiterot, azt jogosnak erzem.
Néhány éve mikor végigjártam (legalábbis Diósjenőig, most fejből nemtom hol a vége), több őzzel találkoztam, mint emberrel. Ha Börzsöny akkor mindenki a csúcsokra gondol, a kék pedig körbejárja a hegyet.
(Lehet h már írtam ezt eccer?)
abban mi a poén, hogy 1 kirándulás során 4 távot teljesítesz??? még ha kékezel, és közben várakat vadászol, még hagyján, de hogy még az útvonal is.. ???
Tegnapelőtt néztem a térképen a Börzsönyi-Kék útvonalát - miután vagy 1 km-t teljesítettem belőle :-o). A Tátralátó TT eleje is azon halad. Ha a többi része is olyan szép, mint ez a két rövid szakasz, akkor mindenképpen érdemes végigjárni. Persze egy kis plusz motiváció - pl. egy jelvény a végén! - is jól jönne. A Börzsöny egyre nagyobb népszerűségét figyelembe véve elég sokan teljesítenék a túrát, de biztos többen, mint mostanában.