köszi. Nagyon régen ittam, akkor is hallottam, hogy boltban nem igen lehet vásárolni. Egy magántermesztő palackozta le fekete fehér cimkével, de csodálatos volt.
Előrebocsátom, hogy magyar palackozott cirfandli viszonylag kevés van. Ha Bp-en kívánod beszerezni, akkor a Monarchia boltban talán még kapható Vylyan-féle vagy esetleg a Lurdy Ház földszintjén található boltban van Bótor-féle nedü. Pécsett viszonylag nagyobb a választék, ha arra jársz vagy ha szépen megkéred a pécsi illetőségű budapesti bortársak valamelyikét (akár engem is) nem-kereskedelmi mennyiség beszerzése esetén szívesen segítenek-segítek. Osztrák cirfandli Gumpoldskirchenben a pincéknél vagy az állítólag hamarosan megnyíló Wine&Co budapesti bóttyában.
Jaj, most látom, hogy így meg nem derül ki, hogy mi is ez. Nos, ez a Buttler-birtokon tett májusi látogatásunk kissé megkésett utózöngéje, egy külsős bortárs (Demjén Péter) beszámolója.
Nyitás a Füleky pincében, Judit mint mindig kedves és elragadó, jó vele a borról beszélni
2003 Furmint- nyulas dülő, körtés vanilliás illat kerek savak, talán kicsit rövid, kissé nőies de nagyon szép 6p
2002 Pallas birskörte és fülledt mézes illat, de lassan nyiló gyümölcsizek jellemzik 6p
2001 Pallas aranyló színek olajosan sürü nagyon kerek markáns izek( kis botritisz) közte herba és körte 6,5p
2000 6p aszú búzasárga szin, itt is herbás illatok és izek meg kis túlontúlérett kajszi szép 7p
aztán átmentünk Hudácskóékhoz, ahol nagyon jól éreztük magunkat, csak ajánlani tudom!!!
2002 száraz furmint a cimke gyengén sikerült( bár mindenbe belekötöttünk, mondván igy lehet objektivnek maradni:)) elöszőr BORillat hiányzik a tokaji jelleg de aztán lassan nyilik néhol olaszr.izvilág?? túl markáns sav ekkor 3 késöbb 4p
2003 Furmint-Hársl. gesztenye illat, némi fa? kissé nyers savak jellemzik nem elég kerek, és hiányzik a hárs jelleg. 3p( elég szigorúan pontoztam)
2000 Hárs szamorodni kellemes induló illat után rothadt illatok haldokló szamoca :)
kevés sav frisseséget kereső( sajnos sehol nem lelő) kesernyés iz 2-3p
1998 édes szamorodni körtés pörkölt mogyoró illat konyakos felütéssel... sok a fa. a sav nem elég hogy megtartsa a massziv beltartalmat (87g cukor) ráadásul még némi alkohol is jön a végén 3p
2001 tokaji küvé papkörte-birs illat némi oxi. 137 g cukor. kevéske botritisz tojásfehérje állag( ezt kedvelem) 4p
1996 5p aszú 146 g cuk 8,5 sav 14 alk. erösen oxidált pörkölt illatok karamell kávé aszalt barack erősen ászkolt kesernyés íz a régi stilus kedvelőinek kötelező gyakorlat!! 3p
2000 Hárs késői lapis dülő 167g cukor túlérett körte kis birssajt kerek savak szépen nyiló méz gyümölcsös modern íz az est egyik legszebb tétele 6p(jószív effekt)
2000 fordítás 157g cukor 7 es sav 11alk arany szin birsbarak illatorgiaés egyéb bár kicsit lájt gyümölcsös illatok. az izben mustos könnyed ficánkolás túlérett kajszis málnás!!! jegyek szép btritiszes háttér 6,5-7p
1999 6p aszú 167 cukor fülledt méz mazsolás illat pörkölt illatok és izek kis ászkoltság durva alkohol csipős savak az elözőekhez képest gyenge visszakostolva már egész türhető 3-4p
2000 aszúeszencia sárgamuskotály izvilág ászkolt oxxidál illatok és izek lekváros kajszis 235g cukorral jó 5p
2003 Furmint a lapisról szép illat szép savak kis élesztő massziv alkohol szép jövő 5,5p
2003 hárs lapis igéretes
ekkor már hordóminták némi fáradtság:))
1999 aszúeszencia 205 g cukor 14 alk11 éve óborral készült, ami szerintünk vétek, igy elherdálni a 99-es év fantasztikus termését, de ez magánvélemény pörkölt oxidált illat mézes kávé lekváros "karácsonyi meghittség" iz kis avinált sejtelem... de nem rossz, bár a kevesebb több lehetett volna 5p
2002 muskotály aszú jó
2003 Furmint nagyon igéretes
2003 hárs ugyszintén
ezek már az új idők szelei!!!
aztán ráadásként
2002 eszencia : nektár!
borok, vendéglátás, hangulat 8p!
Szepsy István királyudvar Demeter Zoli
aki ismeri tudja aki még nem annak kár leirni
Szepsy
2003 sz Tamás furmint birs kaji réti virágok almáspite fahéj iz gyüölcsös mégis férfias 8p
2002 nyulászó szamorodni lekváros kakaósan száraz asványos illat kerek gyümölcsös íz szepsys bár kissé rövid 7p
2000 6p aszú 9p pazar...
királyudvar
2003 nyulas furmint ( öblitésnek:) 7p
2000 6p aszú propolis virágmező bodulat 8p
Demeter
2003 száraz Furmint
legutóbb még nem éreztem elég jónak de nagyot fordult a világ, egy teljesen új bor született meg egy hónap alatt, a bábból kezd kibújni a pillangó. keserűmandula és ásványos illatok izben fémes mineralitás izmos férfias izek, kisdohány 8p lesz ez 9 is...
2002 6p aszú krémes fahéjjas gyümölcsös illat kerk gyümölcsös iz nagy potenciállal 8,5p
külön köszönet a dülömitológia konkretizálásáért mindkettőjüknek!!!
„2004 kora tavaszán egy kedves kollégám invitálására hétvégére Egerbe utaztam, ahol az előzetes információk szerint egy borospincében történő látogatásra került volna sor.
Igent mondtam, mert sok éve már annak, hogy borospincében jártam, de igazi vendéglátással egybekötve - ami az ígéret szerint itt várt bennünket - ilyenben még soha nem volt részem. Őszintén bevallva, azt sem tudtam, hogy a kedves kollégám és az általa még meghívottak hogyan kerültek kapcsolatba borász vendéglátónkkal, így meglepetésként ért, hogy a kapcsolat és a meghívás pusztán egy internetes levélváltás eredménye.
Felkészültem tehát a szokásos (számomra Tokajból ismert) pincés borozásra és némi távolságtartásra, amire természetesen szükség van, ha az ember szent hazánkban idegen helyre utazik (mi magyarok, ugyebár, tartsunk össze).
Ami következett:
Megérkezésünk pillanatától olyan komfortos érzés, mintha otthon lennénk. Egész idő alatt gyanakodva mérlegeltem, vajon mibe fog ez nekem kerülni, hiszen, amint 10 évvel korábban kedves tarcali borász vendéglátónk közölte (kérdésünkre, hogy egy évvel korábbi árakhoz viszonyítva mégis miért kerül 30%-al többe egy pohárka kóstoló), hogy bizony a menyének komoly igényei vannak az új házat illetően, tehát kell a pénz.
Nem értettem, hogy kedves és végtelenül szimpatikus egri vendéglátónk milyen célból varázsolt középkori fejedelmi lakomához hasonlítható éteközönt az asztalra (hm… az a lightos birkapörkölt!!!), milyen megfontolásból rendezte mindezt olyan igényesen el a 10 méter hosszú asztalon, amely leginkább egy francia gasztronómiai kiállításhoz volt fogható.
Miért volt olyan szerényen csöndes, miközben szavaiból sütött a büszkeség mindazt illetően, amit néhány év alatt Egerben felépített.
Nem értettem! Nem állt össze a kép.
Aztán, a fantasztikus és számomra alig ismert borok (például syrah) végigkóstolása után, másnap reggel úgy éreztem, megértettem.
Éppen a kocsiba szálltunk, hogy tiszta, csendes és kulturált fővárosunkba utazzunk, amikor esti vendéglátónk terepjárója fékezett mellettünk, és némi unszolás után elvitt azokra a földekre, ahol azok az elképesztően zamatos borok termettek.
Mit láttam? Olyan birtokot, amiről üvöltött, hogy minden szeletére odafigyel gazdája, ahol még a kavicsok is úgy tűntek: szándékosan rendezték el őket egyenként így, ahol a hegy magasában elképzelhetetlen munkával kialakított szőlőtőkék sorakoztak, mintegy letekintve Eger szép városára: „mit szóltok hozzánk?”.
Sajnos Magyarországon nem a rend szeretete és a precizitás, valamint az ezzel járó pici többlet-odafigyelés a jellemző. Mégis, lám, van ember e hazában, aki hiszi, vallja ezt, és örömet okoz mindazoknak, akik abban a szerencsében részesülhetnek, hogy közelről láthatják birtokait, szimatolhatják a hegy levegőjét a szőlőtőkék mellől, és érezhetik azoknak a boroknak ízeit, amelyekben mindez az igényesség megtalálható.
Köszönöm Bukolyi úrnak és fiának azt az élményt, amelyben náluk részesülhettem, és azt a pici hitet, hogy nem csupán trehány, igénytelen, seftes emberek élnek ebben az országban, hanem olyanok is, akik hosszú távra gondolkodnak, és kemény, igényes munkával teremtenek olyat, amiből sokkal több kellene mindannyiunknak.”
Tokajhegyalja, de leginkább Zempléni szállás ügyekben nézz szét itt: www.zemplen.net A 4,000 Ft valós lehet, én is szálltam már meg így. A Zemplén ugyan nem tokajhegyalja, de ez ne riasszon! Itt minden falu a szomszédban, 5 percre van. :)
A mailcímem a @freemail.hu, előtt a nickem, ha még ma van időd megírni tippjeidet, de ha dobsz 1 mobilszámot, akkor később is tudunk egyeztetni. (Holnaptól ohne net egy darabig)
Halihó kroáciábólvissza:))
Rosti! korábbi- tavaly nyár- hozzászólásaimban bordoi cimek sokaságát dobtam be. ha felhivsz, nem felejtem el elöbányászni a szakirodalmat sem.
Tom
Hová érdemes menni a tokaji borvidéken nyaralni egy hétre. Csend, nyugalom, közeli pincék a preferencia. Tokjaban, Sárospatakban és Olaszliszkában gondolkodtunk eddig, de igazából fogalmunk sincs... (Olaszliszkán, ha igaz, kiadnak egy teljes kis parasztházat 4000 / éjszajáért) Tud valaki bármilyen infomációvall segíteni? Köszönöm,
A szőlő volt ennyi az ősszel. Na most képzeld el, mi lehet ez a bor. Ha jóindulatú vagyok, akkor azt mondom, hogy meg akar szabadulni a borkészletétől így kevéssel szüret előtt.
Hasonló: Nap-kelte, valamikor a héten, reggel 7:45, épphogy kinyílt szemen keresztül meglátom, valami boros varázslás. Na mondom járjunk utána. Sajnos nem ismertem fel az urat, egy olyan 50-60 év körüli úr ajánlott egy pinot noir-t, és azt a mondatot szűrte bele mondanivalójába, hogy "... és ebben kérlek, olyan gyümölcsíz, olyan lendület..." itt lefordultam a székemről és az örök borfogyasztó mezőkre vándoroltam.
Az első próbálkozás láttán muszáj volt mosolyognom, eszembe jutott Örkény 'Makacs sajtóhiba' című egypercese:
"Makacs sajtóhiba (Helyreigazító közlemény)
Lapunk keddi számában hírt adtunk arról, hogy a svéd tudományos akadémia díszdoktorrá avatott egy magyar tudóst - akit - őszinte sajnálatunkra - "dr. Pálpéter Péter Pál" néven említettünk. Ráadásul nemcsak a szövegben, hanem a tudósítás címében is hibásan közöltük a Pálpéter Péter Pál nevet. A jeles magyar tudós neve helyesen: doktor Pálpéter Péter Pál. "
aha... de hát már ebben is van szövegszerkesző... szal akkor vigyázzak a kikopizott ujságcikkekel is? csak a linkek hamar elévülnek a VG cikkei pl csak egy napig elérhetőek...
gondolom apa valamilyen vördben irta és onnan kopizta a cuccost ide.. ez az új fórum nem birja a szövegszerkeztőket, áthoz mindenféle láthatatlan bizbaszokat is.. [okos emberek szerint elöbb át kell rakni mondjuk egy notepad-be és onnan már gond nélkül ide lehet rakni a blablákat]