Keresés

Részletes keresés

perlasca Creative Commons License 2004.07.17 0 0 25515
Bár vannak itt többen, akik sokkal jobban értenek hozzá, azt hiszem elmondhatom, hogy Villányban nem a Doliumra érdemes koncentrálni. Ők árban és szerintem minőségben is jóval alatta vannak az egyébként magas villányi átlagnak. Elég sok pince folyamatosan nyitva van, szinte mindegyikben lehet legalább egy-két nagyon jó bort inni, mi egyikben sem csalódtunk, pedig egy héten keresztül jártuk a pincéket. Nekünk Szende, Maul, Gere Attila és Günzer borai tetszettek különösen, és talán Molnárékhoz is érdemes betérni. Jó borozást!
Előzmény: SajtFondue (25513)
macmelon Creative Commons License 2004.07.17 0 0 25514
Na lementünk baráti körben a Tiszához. Ilyenkor sem a körülmények, sem a hangulat nem igazán borkóstolós, ezért gondoltam ez jó alkalom a "borospincém mélyén" heverő gyengébb tételek elfogyasztására. Szóval a gagyiteszt:

Gundel Egri Cabernet sauvignon (kékcímkés) 2000 ~700Ft: Teljesen szétesett, gyenge tétel. Savas, bográcskaja mellé esetleg fogyasztható, de minek. A neves étterem hibázik, amikor ezt a szegmenst próbálja ilyen borral elérni. 1,5p

Szőlőskert Mátraaljai "Gróf Nagyrédei" Cabernet sauvignon rose 2003 ~650Ft: Nyaranként megbízható rozénak tartom (és a rozéknál nagyon nincs se ár-minőség, se minőség-nevesség összefüggés). Ez a palack nem ezt igazolta. Idén már jópár elfogyott, ez volt a leggyengébb. Máskor: 4p

Monarchia Villányi Kékoportó (magnum, azaz 1,5l) 2003 ~1800Ft: Horrorisztikusan túlhűtve fogyasztottuk, azaz nem derült ki, hogy mit tudna (pláne mit tudott volna anno). Így nem volt értékelhető.

Pántlika Dörgicsei Olaszrizling (magnum, azaz 1,5l) 2001 ~1200Ft: Ezer éve vettem (2éve) és azóta keresem az alkalmat :) Na ez pont az volt. Kellemes csalódás, jól iható valószinüleg fröccsnek is kitünő bor. Amikor régen még nem érdekeltek a borok az ilyen fehérre mondtam, hogy nagyon jó. Remek asztali. 4p

Szeremley Tihanyi Kékfrankos-Kékoportó 2001 ~800Ft: Érdekes bor. Olcsó vörösök közt még nem ittam hasonlót: hozza a jó vörösökre jellemző kellemes jegyeket, de hibákkal. Rejtélyes és ár/értékben jó tétel, de többet nem veszek asszem. 3p?

Tesco Tokaji 3 puttonyos aszú 1993 900Ft: Na igen, a sötét titok. Megvettem az ősszel, meg akartam próbálni. Igen, megérdemelném, hogy többet ne álljatok szóba velem és új saját fórumot kelljen indítanom. De az igazság az, hogy kiváncsi voltam. Nos: a bort úgy tünik a Kerház gyártotta (a dugó alapján) és igazából a létezése rettenetes élmény, de ahhoz képest maga a bor kellemes meglepetés. Ugyanis iható, nem bántó, nem rettenetes. Különböző Kerház, Izébor, Mizébor cégek aszúiból sokkal rosszabakat is ittam, sőt igazság szerint ez ihatóbb volt az eddig általam kóstolt összes Kerházas cuccnál. 900Ft-ért önmagában nem drága, viszont nyilván veszek inkább pl. 1400-ért Oremus ésdes szamorodnit... A kettő között 2 nagyságrend (100-szoros) a különbség. És az igazság az, hogy ennél a Tesco cuccnál sok rosszabb cucc van Hegyalján és erre legalább rá van irva, hogy Tesco és ez - mindenki tudja - nem a prémium minőségre utal (bocs 7 csíkosok). Tesco Aszú: érdekes az összetétel, de a bor nem volt rossz (mondjuk nagyon jó se).


Aztán voltunk Hudácskóéknál. Na ennek már semmi köze a gagyiborhoz. Igazán remek kóstoló volt, mind a borok, mind a vendéglátást tekintve, sokat tanultunk és csuda jó volt.

Fél-off: kajáltunk a Sárga Borházban. Nem volt rossz, de nem volt nagyon jó se, viszont nem volt nagyon drága se.

Önkorrekció: múltkor említettem, hogy az Oremust nem találtam az új Borkalauzban és valaki helyeselt, hogy nincsenek is. Nos valóságban benne vannak csak Tokaj-Oremus néven, én meg vak vagyok.

Újra láttam a legrémesebb tokaji élményem: egy hordó az út szélén, rajta 3 pillepalack bor a tűző napon és a felirat BOR -> Valahol Bodrogkeresztúr felé megtekinthető.

Mit tudtok a Hétszőlő meletti meredek részről? Tavaly csodálkoztam, hogy gépek mennek ott, idén meg mintha semmi nem lenne.

Kérdeztem Hudácskó Anitát, hogy mi az amit már lehet sejteni az idei évjáratról: azt mondta, hogy le van maradva a természet, sok volt a botritys (mármint a rossz :) és egyéb rossz dolgok, de nem bánja, mert sokat telepítettek és azoknak meg nagyon jó év volt/lesz. Hogyan alakulnak a dolgok másfelé? Pl. Pécsett? Gondolom most nem lesz augusztusi szüret.

Tybald: A Hárs Zv otthon nem volt igazán olyan, mint lent.
SajtFondue Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25513
Villányi túrához keresek kellemes pincéket.A Dolium, az internet oldaluk alapján, szimpatikusnak tűnik. Van a boraikkal kapcsolatban tapasztalatotok?
dr poljakov Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25512
szemely szerint a szaraz es az edes szamorodni borainak is nagy rajongoja vagyok. ezeket hordobol szoktam megvenni es hamar meg is iszogatjuk. nyilvan vannak palackozott tetelek is. :) az aszut hordobol nem igazan ajanlom. finomnak mondjak azok, akik nem kulonosebben borrajongok, ez meg tudod mit jelent. elmegy, nem izgalmas.

azt hallottam valamelyik helyi embertol, hogy az egyik bora del-amerikaban vagy ausztraliaban aranyermes lett. lehet, eppen ez az aszu, akkor azonban rogvest megkovetem vasarlassal. :)
Előzmény: bandika (25487)
tezu Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25511
Esetleg erdekel valakit elado boraim listaja: 2000 Solus Magnum 1,5 liter -Dupla Magnum 3 liter-Imperial 6 liter. 1997 Kopar-Kopar Magnum-Cabernet Fr.Selec- 1993 6-putt aszu Szepsy
kifli Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25510
szerintem is így van! jó észrevétel:-)))
Előzmény: shiraz (25509)
shiraz Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25509
érdemes lenne azon a honlapon a borok mellé termelőket is feltüntetni :) (nem csaka Fournier esetében) a soproni kékfrankos megnevezés sem mond eleget a palack tartalmáról.
Előzmény: Mouton (25508)
Mouton Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25508
Szervusz Bortárs!

Mail ment!

üdv
Mouton
Előzmény: Bortárs (25504)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25507
Tőlem nincs miért elnézést kéned, viszont az álláspontomat olvashatod a másik topicon
Előzmény: lukácsd (25506)
lukácsd Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25506
Szeretnék elnézést kérni az összes helyi topic lakótól, de legfőképpen az érintettektől, tf1-től és csitétől! Alaptalan volt és ráadásul buta is tegnap esti írásom, amiért bocsánatot kérek Tőletek! Csite már kapott érte jóval korábban, tehát erősen múlt idő már az ügy! Tf1 pedig nem is nekünk szólott, hanem más problémáról írt! Kérlek azonban, ne az én írásom alapján mérjétek le topicunk lakóit! Ezért kimondottan én vagyok a bűnös, nagyon sajnálom! Amennyiben megkövethetlek benneteket, megígérem, hogy két héten belül összegyűjtök nektek néhány cirfandli bort, amit sikerül elérnem az ismerőseimtől! Kóstoljátok majd szeretettel és engesztelődjetek! Írjatok, hova vihetem az árut és mikor!? Mégegyszer elnézést és szép napot!!! :( 
macmelon Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25505
Azért nem biztos, hogy Csite egy darab késtől ledől a lábáról. :)

Holnap írok borokról, mára érdemes lenne egyet aludni inkább.

Egyébként nem valami KTT (Kötetlen Topic Tali) szerveződött valamikor? Vagy az megvolt? Vagy igyunk már jó bort?
Bortárs Creative Commons License 2004.07.16 0 0 25504

Kedves Mouton,

ismered az alábbi helyet?

http://www.benico.hu

Tudsz róluk (boraikról) valamit?

lukácsd Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25503
Drága Csite! Még mindig fáj az önérzetednek barátom válasza a "rokon topicon"? Az öntömjénező kicsit morbid azért! Az öntömjénezők nem az általatok rokonnak nevezett topicon írkálnak. Érzésem szerint fájt neked az a hideg kés a hátadban nagyon! Csak ne kapj tőle tüdőgyulladást, arra vigyázz!
Előzmény: csite (25361)
lukácsd Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25502

Mivel kapcsolatban húztad mosolygósra azt a szájat, Ember? Az idézőjelben heverő sommelier titulust sem értettem eléggé?! Ezzel a szakmával -vagy csak mögötte az emberrel, amit külön nem értek, mert nem ismersz minket- komoly gondjaid vannak, azt látom! Nagy kár!

Előzmény: Törölt nick (25437)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25501

Köszi!

Érdekes írás a mai VG-ben; annyit megjegyeznék, hogy a szőlész társadalom (és a fogyasztók is) igencsak konzervatív ebben a tekintetben; új fajtát vagy fajtaváltozatot nagyon nehezen vezetnek be; (fr-nál gyakorlatilag változatlan) míg a vezető almatermesztők durván 15 évente lecserélik a fajtáikat újabb nemesítésüekre...

 

 

Magyarországon is kutatják a növény génszerkezetét
Össztűz a génkezelt szőlőre
Betegségeknek ellenálló, genetikailag módosított szőlőfajtákkal szeretné lecserélni a francia szőlőállományt a helyi nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet. A gazdák élénken tiltakoznak. Génmanipulált szőlővel Magyarországon is folynak kutatások, de termelésükről és kereskedelmi forgalomba hozatalukról nincs szó.

A francia nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet betegségeknek ellenálló, genetikailag módosított szőlőfajtákkal szeretné lecserélni az ország szőlőállományát egy ötéves kivárási időszak után. Főként a szőlőtőke pusztulását okozó vírusnak, illetve a szemek elszáradáshoz vezető számos, mérgező baktériumfajnak ellenálló új fajok elterjesztéséről lenne szó. A korábban félbehagyott kutatások folytatására a kormánytól előzetes engedélye van a kutatóintézetnek.

A munka folytatása és az intézet tervei miatt azonban vészharangot kongatnak a helyi szőlősgazdák. Évszázados borászati hagyományaikat, imázsukat érzik veszélyben, a gyümölcs esetleges egységesítésében pedig egyenesen az egyéni borízek elvesztését látják – írja a Le Figaro.

A mintegy négyszáz francia szőlősgazdát tömörítő Világ földje és bora nevű helyi szövetség szerint a szőlőgének megpiszkálása igen kockázatos egy olyan országban, ahol a lakosok naponta átlag tizennégyszer isznak meg egy-egy negyedpohár bort, s ahol gyakran nevezik a genetikailag módosított növényből készült élelmiszert Frankenfoodnak. A borászok szerint az ötéves türelmi idő alatt nem lehet minden olyan aggasztó tényezőt kizárni, amelyek miatt ma veszélyesnek tekintik a genetikailag módosított szőlőt a gazdák. 1996-ban egyébként már egy kis területen termesztett ilyen szőlőt a kelet-franciaországi Moet et Chandon pezsgőgyár és az Állami Mezőgazdasági Intézet, de 1999-ben – a fogyasztók nyomására – kísérleteikkel visszaszorultak laboratóriumaikba.

Magyarországon is folynak kutatások genetikailag kezelt szőlővel, de arról nincs szó, hogy ezek a termelésben és kereskedelemben is megjelenjenek – tájékoztatta lapunkat a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) igazgatója. Botos Ernő Péter közölte: az általa irányított intézetben is folynak ilyen kutatások. Ennek keretében géneket, rajtuk keresztül tulajdonságokat ültetnek át egyik fajtából a másikba, ami felgyorsítja a szőlők természetének megismerhetőségét.

A szőlőtermelésben való megjelenése kapcsán két nézőpont ismeretes. Az egyik szerint az eljárás megbontja a természetes génstruktúrákat, így nem szabadna alkalmazni. A másik arra hivatkozik, hogy ilyenkor sem történik más, mint a keresztezéses nemesítéskor. Mint az igazgató hangsúlyozza, egyelőre senki nem bizonyította be, hogy a génmódosítás a szőlő esetében káros, de azt sem, hogy nem az. Vagyis a kutatók még nincsenek tisztában a kockázatok és a mellékhatások teljes spektrumával. Így, bár ismertek az eljárás egyes előnyei, még nem biztos, hogy ezek az előnyök a másik oldalon nem vezetnek-e meggyengült növényhez. (BHL–GA)


A kaliforniai szőlősgazdák nemrég sikerrel szálltak szembe az ellenálló szőlőfajták termesztése engedélyezésével. Március 2-án Mendocino megyében betiltották az összes, genetikailag módosított növényfaj termesztését. Tudni való persze, hogy a viszonylag hűvös területen lévő megye szőlőültetvényeit nem pusztítja olyan kérlelhetetlenül a Pierce-betegséget okozó kártevő, mint a Kalifornia más részein telepítetteket.


<!-- document.write('<!-- Medián WebAudit Axel Springer Budapest Kft. Axel Springer Network Világgazdaság online 1/2 --><img src="http://audit.median.hu/cgi-bin/track.cgi?uc=UR1002117376159&dc=1&ui='+same+'" width="1" height="1">'); //--> <!-- Medián WebAudit Axel Springer Budapest Kft. Axel Springer Network Világgazdaság online 1/2 -->

Előzmény: Törölt nick (25500)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25500
Előzmény: Cirfandlia (25499)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25499

Mi ennek a boltnak a webes címe?

 

Na akkor én is villogok pár Cirfandlis képpel; 3 héttel ezelőtt virágzás végén készültek, aki nem látott még közelről virágzó szőlőfürtöt:

http://kep.tar.hu/rosti/index.phtml?aid=27592194&beginnum=

Előzmény: Törölt nick (25497)
aszokfa Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25498
Tf1 Köszi! Es örülök neki!
Előzmény: Törölt nick (25496)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25497

A Tescoban és ebben a boltban egyaránt kapható borok árát hasonlítottam össze.

Cirfandlival még én se találkoztam Tescoban, nyilván nincs olyan termelő  aki nagy tételben tudna szállítani

Előzmény: deszka (25495)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25496

Jó képek!

Utólagos engedelmeddel ezt

http://kep.tar.hu/moko/index.phtml?aid=27659622&pid=5538150 felraktam a gépemre háttérképnek

THX!

Előzmény: aszokfa (25491)
deszka Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25495
Tescoban Cirfandli? Debrecenben tuti nincs
Előzmény: Törölt nick (25494)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25494

Elég drága ez a bót..

Kb. 30-40 %-al mint mondjuk a Tesco. Persze ha máshol nem találsz Cirfandlit..

Előzmény: deszka (25492)
GLEVENTE Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25493

"Keresgélj Mohácson! Ott vannak jó Cirfandlik!"

 

Szeretnék pontosítani!!!

Mohácson is vannak jó cirfandlik, de nem kizárólag ott terem a jó cirfandli. Pécs és Hosszúhetény ugyanolyan jó (ha nem jobb!) cirfandli termőhelyek! :)))

Előzmény: Mouton (25490)
deszka Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25492
Bp Keleti Károly utca 8 alatt van két fajta Bótor Cirfandli 2001-es és 97-es évjáratú neten is lehet rendelni. Korrekt a 2000 Ft körüli összeg palackjáért?

link
aszokfa Creative Commons License 2004.07.15 0 0 25491
Szerénységem nevében...A hazai Cirfandli népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenységéért 2004.-év Cirfandli népszerűsítési emlékéremmel jutalmazom B.Zoltánt! A díj átvételére sajna Mohácsra kell utaznod! Virtuálisan átveheted:http://kep.tar.hu/moko/index.phtml?aid=27659622
Előzmény: Mouton (25490)
Mouton Creative Commons License 2004.07.14 0 0 25490
Keresgélj Mohácson! Ott vannak jó Cirfandlik!

Üdv
Előzmény: BZoltan (25489)
BZoltan Creative Commons License 2004.07.14 0 0 25489
Talán egy-két országosan ismert pincészetnek van néhány hektárnyi cirfandlija így nem kizárt, hogy némely borszaküzletben kapsz is ilyet.

Az amit én kóstóltram az Cirfandli barátunk keze munkáját dícséri és inkább a szenvedélyének és a fajta iránti szeretetének köszönhető az a kevés mennyiság amit évente palackoz.

z
Előzmény: deszka (25482)
perlasca Creative Commons License 2004.07.14 0 0 25488
köszi az infót!
Előzmény: dr poljakov (25486)
bandika Creative Commons License 2004.07.14 0 0 25487
Milyenek a boraik?
Előzmény: dr poljakov (25486)
dr poljakov Creative Commons License 2004.07.14 0 0 25486
Ma voltam Tolcsván a Sajgó pincében borért. Ők 2,000 Ft-ért adnak szállást. Szalonnát is süthetsz, grillezhetsz, hűtő, TV :( is van. 7 főre van kapacitás, de sátrat is engednek felverni. Kérésre szerveznek ételes vagy anélküli borkóstoló partit is. Infók innen: 20/9384-188, 47/384-420, tolcsvabor@axelero.hu. Sajgó Gábor az ügyvezető, de nem tudom, ki veszi fel a telefont.
Előzmény: perlasca (25464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!