Én azért tartom feleslegesnek a ledek köré tett tükröket, mivel ezeknek a fényforrásoknak alapból olyan a kiképzése, hogy a fényük 99%-t előre irányban adják le. Ha megnézel egy LED-et közelről, látszik is, hogy a p-n átmenet egy kis teknő alakú fémre van ráerősítve, tehát ez már alapból kizárja a hátrasugárzást. Ráadásul a LED tokozata is olyan, hogy gyakorlatilag egy lencsének fogható fel. (Ha szemből nézel rá, sokkal nagyobbnak látod a belsejét, mintha oldalról.)
1. az igazán jó ledes megoldások mindegyike tükrős a led mélyen van elhelyezve és a led is nem gagyi féle. nekem van egy profi (makita) ledes fejlámpám az űgy nézki mint egy régi hagyományos kézi lámpa világítórésze tőlcséres tükörfelület és középen négy víztiszta led a ledek alatt is fényes tükrős felület van. ilyet még spotban vagy bármi másban lakásvilágítás nem láttam.
A fény erő valóban függ a ledek számától, egy led egy feszültésg szintig használható tartóssan ez néhány volt és emiatt egy bizonyos luxra képes.
2. ez már érdekesebb, ultrát neki. de egy űveg edénybe engedjél vizet és hagyd álni egy napig majd nézd meg hogy az üveg falán képzödött e egy zsiros csik a víz szintjénél, ha igen a csörendszeredbe valami bekerült át kéne mosatni.
Hát igen a led inkább csak dísz. Most úgy döntöttünk, hogy az álmennyezetben led-ek lesznek, mivel a nappaliban annyira nem fontos az erős fény, viszont a konyhába kénytelenek vagyunk megvenni a kompakt spotot, mert oda azért kell a fény. Most még mindenhol 50 W-osak vannak, dehát rengeteget fogyasztanak.
A másik: nem hinném, hogy a vízzel van gond, hiper-szuper szűrőnk van. Legalább is remélem. Tényleg meg vagyok lőve, mert nem tudom, hogy mi az franctól ilyen zsíros. Nem is zavarna, mert ahol nem süt rá a nap nem látszik,de ahol meg igen, ott nagyon. Nyáron mit kezdek vele? Tényleg kellene vmi megoldás!
Mai ledes cuccok nem alkalmasak még lakás megvilágitására, Letezik un. hidegkatodós, és kompaktos megoldás. Kérdés, hány darab lett betervezve, ha nem lesz más megoldás akkor 12V-os 50W-os rendszerré kell átalakitani.
Másik gondra kérdezném, hogy a vizrendszereddel minden rendben, nem lehet abból jön szennyezett viz?
Sziasztok! Már meg van az fránya spot. Köszönöm mindenkinek a választ. Most már két kérdésem lenne!:-))
1. A villanyszerelő kipróbálás képpen beletett az álmennyezetbe 4 db led-es spotot. Meglepődtem, amikor este hazaértem és megláttam, hogy zöld. A szaki azt mondja, hogy ő pedig nem zöldet rendelt, aztán tudtuk meg a boltból, ahol rendelte, hogy ez tul.képpen a meleg fehér. A dobozra is ez van ráírva. Mondjuk, ha jobban megnézem, akkor csak felül zöld, közvetlenül a spot körül, lentebb már nem annyira. Csak mondjuk fika fénye van. Nekem ez nem világítás. Kérdés, hogy valóban ez-e a meleg fehér, vagy van esetleg más milyen, és hogy a led-ek számától függ-e a fény ereje?
2. ez a fontosabb kérdés. Beköltözésünk után, ugye izomból neki láttunk takarítani. Szépen felmostam a sötétbarna járólapunkat, aztán reggelre, ahogy rásütött a napfény, láttam, hogy olyan mint,amit lehánytak. Foltos, és mintha koszos is lenne. Na nekiláttam mégegyszer, mert azt hittem, hogy sok lett a felmosószer, most már tiszta vízzel csináltam. De csak ugyanolyan lett. Mosás közben egyébként észrevettem,hogy foltosodik a víz is, tehát olyan, mintha zsíros lenne a padló. A csempeboltos csaj, azt mondta, hogy lehet, hogy a impregnálót hordtuk szét, ami lezsírosította a padlót. Azért nem tartjuk valószínűnek, hogy a padló alapból ilyen, mert a fürdőszobában is ez a helyzet, márpedig az a csempe teljesen máshonnan jött. Tehát vmi tényleg kerülhetett rá, bár én nem hiszem, hogy az impregnáló. Mert ha jól emlékszem, a bárpult impregnálása után nem mostunk fel egyből, csak másnap, és ekkora mennyiség nem kerülhetett a padlóra, hogy közel 70 nm-en szét lehessen hordani. Na mindegy. Szóval a csaj adott, egy cementfátyol eltávolító anyagot, mondván ez tuti lesz. Na otthon nekiláttam. Ráöntöttem, vártam, keféltem, úgy ahogy a dobozra rá volt írva. Miután meg csináltam a fél nappalit, felmostam bő vízzel. Akkor még úgy tűnt vmit használ, bár még így is maradt egy-két zsírfolt. Eltelt egy fél óra, gondoltam mégegyszer felmosom, na akkor láttam, hogy ugyanolyan zsír foltos az egész. Majdnem elájultam. Nem tudom, mi történhetett a fél óra alatt, de még csak rá se mentem.
Tudtok vmit ajánlani, hogy mit próbáljak ki rá. Most azt mondta vki, hogy próbáljam meg a hideg zsíroldót. Kérlek segítsetek, mert gusztustalan a szép padlóm!
Ikeás, igen. Eredetileg a fürdőszobai, mosdó fölötti lámpához vettem, de mire normális fénye lesz, addigra mi már rég végzünk a fogmosással/mosakodással, úgyhogy átkerült a nappali csillárjába.
A használatbavétel dátumát kíváncsiságból szoktam ráírni: teljesítik-e a gyárilag közölt üzemórát, vagy sem. (a hagyományos izzókra már rá sem írom, azokat 2-3 havonta kell cserélni :(((
Lehet ,hogy hülyeséget fogok kérdezni, de nézzétek el nekem, nem értek hozzá. Olyan spot égőt keresnék, ami energiatakarékos,de nem led-es. 7 W-ot fogyaszt. Lehet, hogy vmit rosszul írok be a google-ba, de ilyet nem ad ki. Hogyan kell ezt keresni. A villanyszerelőék kompakt fénycsőnek hívják, de erre a sima energiatakarékos égőt adja ki, ami nem spot.
Meg azt is hallottam, hogy kb. 2000 forint. Ami azért furcsa, mert a led-es spotot kaptuk meg 1500-ért. Ez tényleg drágább lenne?Múltkor találtam ilyet a metróban, csak nem mertem megvenni,de már bánom. Azóta meg sehol sem!
Nézzétek el tudatlanságom, és segítsetek, ha tudtok!
na ha körbenézek még a garázsban lehet hogy egy komplett vakolóbrigádot is találok :) remélem eláll mert tavaly vettem vmihez, felhasználtam vmi egy kilót belőle (40 kilós zsák) aztán azóta a garázsban áll (épület alatti kazánház, száraz környezet).
Szuper, akkor egyelőre cementes gúz, majd gipsszel kevert vakolat, a legkülső fél centi tiszta vakolat (a gipsz nem annyira bírja a vizet gondolom) meg jó sok festék. Kezd alakulni, majd küldök képeket, ahogy a fejem tiszta vakolat a lepergett cucctól..
Hogy a vadiúj festésű falra pergett vakolattal mit teszek... Mindegy az is diszperzites festék, remélem csak simán letörlöm majd ügyi leszek. Csak annyi a hely hogy a létrát fel sem tudom állítani, és fel-kifelé kell nyúlnom a zuhanytálca felé. Szerintem ez okozza a nehézséget nem is maga a munka... Brrr fúúúj nem hiányzik a péntek...
persze senkit nem érdekel hogy mennyire szépen sikerül a glettelés a végén, lehet nem is fogom glettelni csak festék a vakolatra, mert nem akarjuk zargatni a bérlőt, szegénynek így is lesz elég takarítani valója...
mélyalapozóm nincs, csemperagasztóm (flex burkolatragasztóm jóféle) az van. Jobb mint a gipszes vakolat? Vagyis... A cementes gúz micsoda? Abból van 40 kg a garázsban :D De nem tom mi az tudom vicces hogy ilyen bénaságokat kérdezek de köszi ha segítetek...
Előbb mélyalapozóval kéne lekenni, mert 100 éves vakolathoz ahhoz semmi se fog tapadni. Később valami vakolatfélét fel lehetne rá glettelni, lehet csemperagasztó lenne a nyerő. Gondolom ha nem teljesen sik az se gond.
igenis, egyelőre ez a legjobb 5let, vakolatos gipsz. Akülső réteg természetesen vakolat lesz, és arra rá száradás után valami brutál diszperzites festék 8 rétegben.
ezen elgondolkodtam de nem merek felfúrni semmit. ez egy 100 éves ház, és ki tudja mennyi még alatta a következő vakolat ami nem jött még le... Nem lepődnék meg 10 centi vakolaton a mennyezeten amiből 2 centi jött le... Mindenesetre vakolat van még a most lejött vakolat alatt...
na modellgipszem van dögivel. Mennyi eszed van persze. Alulra (izé szóval a levert részre) gipsz jó vastagon, mikor meghúz, akkor vakolatot neki az már nem kell 2 centi vastagon. Van vagy 20 kiló modellgipszem... Így gondoltad?
na ja és a régi tipusú suzuki swifttel szállítottam már gipszkartont, egyemberest, 16 lapot egyszerre na az volt szép. Ráadásul a hosszabb fajtát, asszem 3mx60 centi vagy mennyi knauf. Na az volt szép... látnotok kellett volna. a profilok szállításáról nem is beszélve. A cuccos a duna plázánál van tehát ezzel nem lenne éppen gond, de inkább vakoljuk úgy döntöttünk. mészhidrátért beugrok, nem tudtam hogy 2-3 kilósban is lehet kapni, van a közelben baumax.
kész zsákos vakolattal tervezem, ahhoz csak víz kell. Ez egy szép tiszta lakás, nem szeretnék nekiállni keverni, így is elég kosz lesz... Jó 5let tényleg flex ragasztóval keverni a vakolatot és úgy víz bele? Csapni tudok, csak a helyzetet súlyosbítja hogy egy hónapja (beköltözéskor) mindent felújítottunk, falak újonnan kifestve, csak a mennyezet maradt ki (3.5m belmagasság nem értem fel)... :O
Terveztem még vakolat réteg között egy hézagerősítő szalagot keresztben meg mindenfelé beleépíteni a vakolatba. Mennyi időt szánjak mondjuk 2m2 vakolatra? Egy nap alatt be lehet fejezni vagy kenjek fel fél centit, másnap menjek vissza, harmadnap stb? Addig a bérlő nem tud fürdeni...
Pénteken egy pici pár m2-es fürdőszobában kell amatőrként mennyezetet vakolnom (csináltam már vakolást de nem mennyezetet), sajnos 2 centi vastag vakolat majdnem egy m2 területen leesett a zuhanytálca felett gondolom a gőztől :(
Valahol olvastam, hogy vakoljak inkább flex burkolatragasztóval, azzal esélyesebb. Kizárt hogy rendesen oda tudjam "csapni" a mennyezetre, és 2 centi vastagon akárhogy is teszem fel, saját súlyától lejön.
HOgyan kell az ilyet javítani? jelenleg emiatt a fürdő életveszélyes, albérlők lakják a pici lakást és nem akarok kiszúrni velük, rendesek.