Keresés

Részletes keresés

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5290
Jól látod. :-)
Hopp, ígértem? akkor felveszem az adósságaim sorába. Idén a Kozma, Vasas M., Gerecse, Keleti-Bakony, P85 a jelentősebb adósságaim, na meg az Ecskend, de van még egynéhány mikrokazettán 2000-2001-ből, pl. egy félbehagyott Nu Pogogyí! :-)) Na, ide csatlakozik a DDK és három nagyobb erdélyi utam (2000-01-02).
Előzmény: Zete (5287)
Zs4zet Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5289
Sziasztok!
Tegnap megtettem a Dorog-Pilscsaba kéket. Kastromon pedig találkoztam az első fémbélyegzővel. Mind ilyen szar pacát produkál? Olvastam én GYIK tippjeit, de hosszas kisérletezés után is csak olyan nyomatot sikerült generálni, hogy csak a legnagyobb beleérzéssel lehet a forditott szöveget felismerni. (márha tudjuk miről is szólna...)
Mennyire veszik szigorúan az olvashatóságot?
Ezenkívül Dorogon csak négyszögletes bélyegzőt adtak az állomáson, amin egy szám van (és jegyárusitás sincs - beírtam a fórumba is.) Azt elfogadják?
Üdv.
Zs4zet.
nagypapi Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5288
Tegnap ismét börzsönyi várazás volt a program, immár "sportszerűbb" keretek között, busszal, vonattal, és ami ezzel jár, KSH felmérésekkel. :-)
Érkezés 10 órára Perőcsénybe. Buszmegállóban mindjárt kocsma (itt is lehet kapni igazolófüzetet), a felmérés eredménye minden kategóriában megfelelő, vagy inkább kiváló. J
Útvonal a Börzsöny nyugati kalderaperemén végighaladó P jelzés, mely 3 várat is érint. Az idő gyönyörű, a jelzés kiváló, az emelkedő hosszú, de lankás, simán, folyamatosan, jó tempóban teljesíthető, a kedvünk rózsás, egyszóval ideálisak a körülmények.
Jancsi-hegyen pöttyök rendben, előtte (és utána, a Holló-korol) fantasztikus kilátás a hegység belseje, és észak felé. Salgó-várnál pöttyök szintén rendben, a füzet szerint, a szikla északi oldalánál. A vékony, jeges hóban ugyan egy kicsit nehéz volt felmászni a sziklára (meg utána le), de a kilátás kárpótolt. Magyar-hegyig - a jelzést követve - hosszú lejtő, majd ismét emelkedő, jórészt frissen legyalult, sima úton. Magyar-hegyen ugyan várromot nem nagyon láttunk (állítólag sáncárok van, azt is csak egy szekér jóindulattal lehet odaképzelni), viszont kilátást sem, lévén a hegytetőig bükkerdő van. Meglepő volt számomra, hogy itt tényleg csak a legfelső régióban van bükkös, 600 m (ez volt kb. a "hóhatár" is) alatt szinte mindenütt "csak" tölgyest láttunk.
Nagybörzsöny továbbra is egyik kedvenc helyem (függetlenül az egyébként kedvező KSH eredménytől), bár sajna a románkori Szt. István templom zárva volt.
Le gyalog, jelzetlen, de jól járható mezőgazdasági úton Ipolytölgyesre. A falu déli végén van egy csárda, ami ugyan délután 4-kor nyitva van, viszont jóformán semmit nem lehet kapni, pedig egy jó, forró babgulyás azért elég jólesett volna…

Összefoglalva: kiváló túra, viszonylag könnyen végigjárható: pöttyök mindenhol rendben, a jelentősebb helyeken (csúcsok, elágazások) új, tetszetős fából készült eligazító táblák távolság és időadatokkal. A Piros jelzés végig fel van újítva.

Odafelé bement a busz Nagybörzsönybe, így személyesen is meggyőződhettem róla, hogy a Gór-hegy megközelítése a füzetben ajánlott módon (az országút S kanyarjából É felé induló földúton) valóban erősen ellenjavalt, mivel az utat beszántották.

Zete Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5287
Érdekes válasz... Az utolsó előtti sor idevágó része ugyanis:

"...az RP DDK beszámolód folytatására mikor lehet számítani? "

De ha már témánál vagyunk: ha jól emlékszem, nyáron igérted, hogy a Magnezit 60 ttúráról is írsz pótlólag beszámolót... :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (5285)
Zete Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5286
Köszi.

Ha legközelebb eljutok Alsóörsre, mindenképp megnézem. Emlékeim szerint a "Balatoni Kék" jelzés sem volt valami ragyogó állapotban anno. Bár feljutni nem volt nehéz.

Egyéb:
A múlt héten megint volt a tv-ben az a turisták által különösen "kedvelt" autós versenyforma, amikor terepjárókkal zúznak a hegyen a gyerekek. Na, most megsasiztam, hogy: "Offroad rally" néven fut a dolog. A változatosság kedvéért most a Bakonyban romboltak, és a felvételen nagyon jól látszott, hogy egy bizonyos kék kereszt turistajelzéssel ellátott úton is átrendezték a terepet.

Előzmény: Güsziológus (5282)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5285
Ööö... A válasz határozott igen!
Ja de nem az utolsó sorra, hanem az utolsóelőttire. :-)
Előzmény: Zete (5274)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5284
Gravírozhatok egyet, de azért megkérdezném a lejátszódat, mit szól hozzá. Visszapillantóra biztosan jó lesz. :-)
Előzmény: lükepék (5277)
lecsoka Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5283
Nekem is kellene topikos CD. Hetente járok Pesten, akár úgy is vagy Postán is lehetne.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (5268)
Güsziológus Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5282
Elnézést, nem tudtam.
Jobbulást.

Ha legközelebb arra jártok, feltétlenül menjetek fel a kilátóba. Nagyon igényesen újították fel. Van cikk is a neten, fényképpel. A címet nem tudom, de google segít.

Előzmény: Zete (5281)
Zete Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5281
off

"És merre jár mostanában Zete kartács? "

Mostanában épp orvoshoz... Túrázás és egyéb outdoor kikapcsolódás nem játszik már jó ideje.

on

Más.

" Megállapítottuk, hogy Alsóörsön nem a csórók nyaralnak. "

A látszat elég gyakran csal... :)

Nagyon örülök, hogy a Szabadság-kilátót rendbe tették. Tavaly mikor Alsóörsön nyaraltunk, megnéztem a maradványokat, nagyon lehangoló volt. Akkor még semmi nem utalt arra, hogy foglalkozni akarnak vele. De ezek szerint összekapták magukat az illetékesek.

Előzmény: Güsziológus (5276)
Optika Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5280
A helyeket tudjuk, de ide nem szeretjük megírni. Privátban kapod. Hmmm...lehet, hogy a hétvégén én is inkább felkeresném őket, Vulkántúra helyett? Így Ákos bácsinál összefuthatnék több mindenkivel.

CD terjesztés:
Közel lakom az Oktogonhoz, így Larzentól majd át tudok venni valamennyit. Utángyártani is tudok, csak kicsit lassú az íróm. Minden hétvégén ott vagyok valahol, korán indulok, lassan megyek, mindenki mindig utolér. :-) Aki nem ismer: szürke dzseki, fekete nadrág, fekete sapka, bajusz, sok ránc a homlokon.

Biztos pontok: Tojás, Buék, Megyeszél, Hófejérke, Téli Mátra. Kevésbé biztos: az éjszakaik. Postázást nem tudok vállalni.

Előzmény: Törölt nick (5270)
Güsziológus Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5279
Mámai templomrom
(Balatonfűzfő)

Nem áll szándékomban senki kedvét elvenni, de ez a pont meglehetősen egyértelmű, nem kell sokat keresni (google).
A Térképcentrum jóvoltából a Jókai Mór utca is könnyen megtalálható.

A vasútállomástól Srom jelek vezetnek a pontig. Kicsit kopottak, de egyértelmű, hogy turistaúton haladunk. Bátran fel a lépcsőn, majd jobbra. Egy érdekes szobor is van a ligetben.
A rom meglehetősen jó állapotban van. A plébános, elvben elérhető (lehet, hogy van bélyegzője), de a gyakorlatot nem próbáltuk ki (a plébánia ajtaján ott egy cím, ahol állítólag tudják, hogy hol található a plébános).
Ha lesétálunk a 71-es főútra, akkor ott találunk egy büfét, mely mindig nyitva van. Tiszta, rendes hely. Főtt étel is van, önkiszolgáló üzemmódban. Készségesen adtak céges bélyegzőt.
Az országúton itt van a „műemlék” tábla, autós turisták innen közelíthetik meg a pontot.

Múzsla Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5278
Gratulálok Güszi!

Akkor lassan beizzíthatod a Kohász-kék igazolófüzetedet. :))

Előzmény: Güsziológus (5275)
lükepék Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5277
sorszámozott példányok vannak? :))) begravírozva?
Güsziológus Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5276
És merre jár mostanában Zete kartács?
Előzmény: Zete (5274)
Güsziológus Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5275
Balaton-felvidéki kék, 6. szakasz
(Alsóörs – Balatonalmádi)

A múlt heti köd után kellett egy kis pozitív élmény, hisz szép időben jobb befejezni egy túrát. A távolság 6,7 kilométer, a szint 150 méter.
Felkerestünk Alsóörsön néhány nevezetességet.
Messze földön híres a restiben kapható körözöttes kifli. Olcsó és finom a forralt bor.
Megállapítottuk, hogy Alsóörsön nem a csórók nyaralnak.
Megérintettük a jelet, melynél „elhagytuk” az útvonalat.
Második nekifutásra megtaláltuk a Török-házat. Csodás a panoráma az előkertjéből. Egy zászló jelzi, hogy hol van a ház, de ezt csak utólag tudtuk meg. Érdekes a kéménye.
A csúcsra felvivő Khrsz jelet megtaláltuk, de mivel nem tudtuk, hogy van kilátó, kihagytuk. Nem kellett volna sokat mászni.
Érdekes szabadtéri színház a település határában.
Lenyűgöző panoráma Felsőörs irányába.
Vízmosásban halad az út felfelé, szerencsére fagyos volt a föld, megúsztuk a sárdagasztást.
Minden képzeletet felülmúló körpanoráma a Csere-hegy tetején. Eredendően Horthy kilátó, majd Szabadság kilátó, jelenleg nemes egyszerűséggel Csere-hegyi kilátó. Büfé is üzemel a csúcson. Jövőre talán lesz turistaszállás is.
Lefelé kicsit figyelni kell, de nem vészes. Almádiba (Káptalanfüredre) érve a Szabadság kilátó úton haladunk. Nem szegénynegyed.

Sajnos, kihagytuk az Óvári messzelátót. Kár. Pedig ott volt a jel (Khrsz). Érdemes körültekintőbben túrát tervezni! Igaz, most már van térképünk.
Le se merem írni, de olyan harcsapaprikást ettünk!
Még egy kis séta a kikötő környékén, majd irány Balatonfűzfő.

Összefoglalás.
Szép túra volt. Örülök, hogy sikerült. A két ködös nap ellenére jó, hogy nekifutottam. Természetesen ellenkező irányból is teljesíteni fogom. Nehéz jelzőket találni, annyira szép a táj, a lapos hegyek, a változatos völgyek, a sok-sok kilátó.

Ízelítőként:
Hegyestű (körpanoráma)
Kossuth-kilátó (Bakony, Dörgicse, TÓ, …)
Zádor-vár
Jókai-kilátó
Endrődi Sándor-kilátó
Csere-hegyi kilátó
Sok települést érint a túra. Van két nomádabb szakasza (Szentantalfa – Balatonfüred és Balatonalmádi – Pétfürdő), de a többi esetében nehéz kihagyni a vendéglátó helyeket, a szőlősgazdák pincéit. Aszófő és Balatonalmádi felsorakozott a kedvencek közé, szinte hihetetlen, hogy eleddig nem jártam a településeken. Kedvenc hely Csopak és azt hiszem, érdemes felfedezni Paloznakot.
Jaj, ki nem maradjon Dörgicse!
Nem olcsó vidék, de egészen különleges. Jó, hogy van jelzett turistaút.

A jelzésekről néhány szó.
Összességében kiváló, vannak hiányosságok.
Hegyestű és Szentantalfa között már-már katasztrofális.
Bosszantó, hogy kerítés állja utunkat Tótvázsonytól délnyugatra.
Lehet, hogy szebb időben megtaláltam volna a jeleket a Római villa környékén, de azt hiszem, hogy a faszegény fennsíkon elkelne néhány útjelző karó. Talán már nem szántják fel többé a hegyet a lánctalpasok és nem kell attól tartani, hogy turistának álcázott kémek bemérik Szentkirályszabadja laktanyáit.

Írtam már, hogy 4 szakaszban kényelmesen teljesíthető a táv. Érdemes azonban több időt szánni a vidékre. Kora ősszel, mikor már nincs meleg, de már érik a szőlő, azt hiszem akkor van errefelé a szezon. Szép volt késő ősszel is!

Zete Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5274
SK: örülök a hírnek, hogy elkészült a CD. Szeretnék majd én is egy példányt.

Nemrég néztem meg a honlapodat, az RP DDK beszámolód folytatására mikor lehet számítani?
Esetleg a CD-n?...

Jesper Olsen Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5273
Én is ezen az úton szeretnék hozzájutni a Mikulás-CD-hez.
Előzmény: HEV (5271)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5272
Güszi, nagyon gratula! Munka mellett ilyen teljesítés ennyi idő alatt tényleg nem semmi!
Előzmény: Güsziológus (5263)
HEV Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5271
A CD-hez postai uton hozza lehet e jutni? Nem tudom ki vallalja , hogy esetleg feladna nekem egyet de ha van vallalkozo akkor emailban irnek egy posta cimet meg az is erdekelne, hogy mi a Mikulas aktualis cime /szamlaszama/ ahova fizethetek?

HEV

Törölt nick Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5270
"Járom a "Várak a börzsönyben" túráit.Meg tudnátok mondani a két "titkos vár" helyét?"

Azt mondta a rendező, hogy nem mondja meg, hol vannak, mert olyan állatok élnek ott, amik szigorúan védettek, és hatóságilag nem engedélyezett hogy közzétegyék.

Lehet, hogy kicsit gyenge vagyok értelmileg, de akkor mi a fenének kell beletenni egyáltalán?

Előzmény: csillag126 (5213)
sz_laci Creative Commons License 2003.12.08 0 0 5269
Köszi SK, bárcsak sok ilyen mikulás lenne.
Magamfajta read-only topiclakók is kaphatnak belöle ?
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.12.06 0 0 5268
Elkészült a Mikulás-CD

Eredetileg azt szerettem volna, ha Mikulásra már szét is tudjuk osztani, de nem így alakult. Annyiban Mikulás, hogy tegnap este zártam le az anyaggyűjtést, ma hajnalban égettem fel a masterlemezt, és reggel át is adtam Larzennek.
Minden tőlem telhetőt megtettem a kis- és nagybetűk közötti rendcsinálásért, ami az én oprendszeremen nem triviális, így remélhetőleg Linux alatt is boldogan lehet kattintgatni a linkekre.

Mi van rajta?
1. Index szekció: a fórum gyalogtúrás topikjai és néhány "túraközeli" topik december 5-én este nyolc órával bezárólag, ezresével letöltve, marhaságoktól megtisztítva, egy olyan mutatóval ellátva, ami dátumokhoz sorszámokat rendel, így könnyebb dátum szerint is keresni benne. Minden topikhoz izgalmas/unalmas staisztika is generálódott, kicsit részletesebben, mint ahogy ide beírtam egy-két topikba.

2. Túrabeszámolók: Nagyondinnye és Lienka ttúra-beszámolói, amik nem vagy nem úgy jelentek meg a fórumban, és Güsziológus táblázata, melynek alapján az AK- és DDK-beszámolói visszakereshetők a letöltött topikból.

3. Túramozgalmak: az egész OKT fórum és a GYIK letöltve és olvashatóvá pofozva, különféle igazolólapok, a Somogyi túrakalauz (RP-DDK somogyi szakasza) néhány turistaház adataival.

4. Meglepetés: ezt csak akkor tudjátok meg, ha betoljátok a lemezt. :-)

5. Egyebek: Miki túrahonlapja, a KVTE honlapja, linkgyűjtemény a túratársak honlapjaival, két érdekes térkép a húszas évekből (ezek a képtáramban is fent vannak), a BEAC Super 8 honlapja letöltve, és az Izomláz c. tévéműsor a Super 8-ról avi formátumban, Kohász Kék anyagok, webszerkesztéshez, útleíráshoz használható turistajelzések gif formátumban és az MTSZ Túra levlista archívuma. Továbbá a maradék helyen kvte két topikos vonatkozású fényképalbuma.

Mi nincs rajta?
Háttérzene, flash intro, szupergrafika, JS menük... Ja és autostart, mert azt nagyon utálom. Majd mindenki rábök a kedvenc filekezelőjében vagy böngészőjében az index.htm-re. :-)

Hogy lehet hozzájutni?
Larzen és Ryan vállalta a sokszorosítást (Larzen már megkapta a mastert, Ryannek igyekszem a hét első felében eljuttatni), és Optika vállalta, hogy segít a terjesztésben. Kérlek, hogy a továbbiakban hozzájuk forduljatok, vagy az esetleges újjabb jelentkezőkhöz. Egymástól is lehet kérni. Én sajnos nem tudok ennél többet vállalni most.

Közreműködők, eszembe jutási sorrendben:
HEV
Güsziológus
asciimo
Lienka
Nagyondinnye
Optika
speti2
Ryan
larzen
kvte
Gödény (korábbi munkája révén)
Múzsla
Miki
Zete
Úristen, remélem, hogy senkit nem felejtettem ki...

Na és köszönet azulnak a türelméért, hogy elviselte, amikor az előkészületek miatt olykor kialvatlanul találkoztam vele. :-)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.12.05 0 0 5267
Gratulálok! Ez az átfutási idő kissé soknak tűnik a mai teljesítménytúrás időkben... Én is leadtam már az aranyhoz a papírokat, mire az ezüstöt megkaptam. És valószínű, hogy a kiváló jelvénynél is hamarabb fogom elérni az utána következő ezüst pontszámát, sőt talán a jelvény is hamarabb jön. :-)
Előzmény: Güsziológus (5257)
asciimo Creative Commons License 2003.12.05 0 0 5266
en is igy tudtam, azert csodalkoztam ezen az adomanyozhatosagon.
Előzmény: Joeyline (5265)
Joeyline Creative Commons License 2003.12.05 0 0 5265
Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is gratulálok!

A "kiváló" adományozása csak régen volt, már több éve az is teljesítményfüggő!!!
15000 pont, bármely korlátozás nélkül...

Előzmény: Güsziológus (5263)
Joeyline Creative Commons License 2003.12.05 0 0 5264
Csak rajtad áll...

Én mindenképp OKT vagy DDK.

Előzmény: lükepék (5256)
Güsziológus Creative Commons License 2003.12.05 0 0 5263
2002. január 1.-e óta vagyok MTSZ tag.
Ezt megelőzően "csak" túráztam.

"Elveszett" néhány ezer pont.

Azért jólesett, hogy feltételezted a kiváló minősítést. Az igazság az, hogy az érdemesig automatikus és időhöz kötött, onnan már adományozható.

A 15.000 pontnak (durván kétszerese az eddig összegyűjtöttnek) nincs realitása, hisz van saját mozgalmam, mely sokkal jobban izgat.

Előzmény: asciimo (5261)
Tibet Creative Commons License 2003.12.05 0 0 5262
Gratulálok !!!
asciimo Creative Commons License 2003.12.05 0 0 5261
mar regen ugy saccoltam, hogy megvan neked az erdemes, da mar akar a kivalo is.
Bar ugye attol is fugg, mikor kezdted gyujteni...

ja, es gratula!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!