Keresés

Részletes keresés

GLEVENTE Creative Commons License 2004.07.29 0 0 25611
Az persze más lapra tartozik, hogy aki felvásárolja a szőlőt, miért nem fizet többet. Nyilván vannak gonosz/kapzsi lelkek is, de vélhetően az egyik ok az, hogy a valódi asztali bort készítők -akik a legnagyobb mennyiséget vásárolják fel- minél olcsóbban akarnak vásárolni, hogy ne emelkedjen a költségeik és bírják az árversenyt a műbort előállítókkal.
GLEVENTE Creative Commons License 2004.07.29 0 0 25610
Persze Neked is nagy igazságod vagyon, hiszen hogy létezik az, hogy a minőségi alapanyagot kevesebb, mint 10% felárral díjazzák?! A termelő nem azért termel a gyengébből sokat, mert olyan az ő lelki alkata, hanem mert az éri meg neki. Ha a minőséget jobbn megfizetnék, kezét-lábát törné, hogy olyat termeljen.
Előzmény: Törölt nick (25609)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.29 0 0 25609

Igazad van

A szőlőtermelő olyan szőlőt termel, amilyent átvesznek tőle

Előzmény: Törölt nick (25608)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.29 0 0 25608

Ha nem veszi át senki a nem teljesen érett, apró vackokat, akkor idővel rájön a termelő, hogy muszáj korlátoznia a termelést. Persze gyanítom mindig lesz, aki a mennyiségi termelést preferálja a minőség helyett, de legalább azokon a területeken, ahol "neve" van borainknak nem ártana - akár "erőszakkal" is - tudatosítani a gazdákban, hogy ha átvételre termelnek, akkor az egy bizonyos minőséget is kell, hogy jelentsen.

 

HSZ, ha tegnap tartottad Boldog Szabolcsnapot!:)

Előzmény: Törölt nick (25607)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25607

Az egyediségen van a hangsúly. Lehet, hogy Villányban olyan CF-et tudnak készíteni amit máshol nem, de ezzel mi csak jól járunk.

 

Rosti

"nem kérni kell, hanem kijelenteni, hogy a 17-19 MM alatti szőlőt egyszerűen nem veszik át, az e feletti mustfokonként mondjuk 10 ft/kg bónuszt adni. "

 

Ez szép ha működik.

Erről nekem a tavalyi szüret jut eszembe. 10 ft különbség volt a minőségi és az asztali borszőlő közt.  Csak számolni kell hogy mennyi szőlőt kell leválogatni és meg van-e fizetve. Tavaly nem volt.

Előzmény: Jajjfagy (25606)
Jajjfagy Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25606
Kell bohóckodnom az egérrel:), nem tudtam befejezni. Különben helyett legyen állítólag a Franc Villányban talált hazára (nesze nekünk egy újabb Hungaricum:)).
Előzmény: Jajjfagy (25605)
Jajjfagy Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25605

Marcellus, a Vylyan Cab. Franc 2002-t itt kóstolhatod: http://www.borkereskedes.hu/build.asp?ClearModuleValues=1&Module=news&ActiveModule=news&ActiveMode=DisplayArticle&ArticleID=59

 

Kb. egy hónapja ittam belőle a Karaffában egy borkóstolón. Nagyon kellemes, de még nem hozza ki igazán, ami benne van, viszont már érezni, mit is tud ez a bor (legalábbis akkor még ez volt a véleményem). Különben

Előzmény: Marcellus (25593)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25604
csite Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25603

hej be régen hallottam felőletek!

nagytalira jertek el!

Előzmény: Pendragon (25602)
Pendragon Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25602
van aki olvas :-D
Előzmény: csite (25573)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25601

http://www.grofbuttler.hu van telefonszám.

 

A tokaji túl sok a szőlő cikkhez; már július eleji ottjártunkkor is látszott a hihetetlen mennyiségű és méretű (>40 cm-es) fürtkezdemények a "jól bevált" szálvesszős műveléseken.

"A cég most arra kérte a vele szerződésben álló termelőket, hogy fürtválogatással csökkentsék a termést."

Ez röhejes; nem kérni kell, hanem kijelenteni, hogy a 17-19 MM alatti szőlőt egyszerűen nem veszik át, az e feletti mustfokonként mondjuk 10 ft/kg bónuszt adni. A tökéken látott "szép terméskezdemény" (sztem akár 20-25 kg is lehetett/tő) ebben az évben jó eséllyel nemesrothadni sem fog, szal lesznek gondok azoknál akik nem korlátoznak. 

Előzmény: bor_kedvelő (25600)
bor_kedvelő Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25600

Tudtok valami kontaktot  Syrah-ékhoz. 1-2 hónapja írt e-mailt, most válaszoltam rá, mennénk hozzájuk, de nem tudom elérni őket...

 

St Andrea kontakt is jó volna...

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25599

Én is jelentkezem a kóstolókra, ahol lehet ott +1 is természetesen!

 

Szendééknél mi is jártunk 1 hete, házi sonkáról nem tudtam így az sajnos kimaradt:(, de a benyomások továbbra is pozitívak, bővebben, pontokkal, elemzéssel feltehetően csak jövő héten jelentkezem, momentán a betonfúrás rejtelmeiben merültem el:(

Előzmény: macmelon (25584)
bor_kedvelő Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25598

"a "nagyjából mit jelent?"-et nem értem mire vonatkozik"

 

A nem somlói árkategóriába tartozó várható árra persze...

Előzmény: csite (25596)
csite Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25597
ja-ja, láttam is a Monarchia borboltjában! :o))
Előzmény: shiraz (25591)
csite Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25596

Kreinbacherék csak ősszel jelennek meg a piacon valószínűleg.

a "nagyjából mit jelent?"-et nem értem mire vonatkozik

 

 

 

Smelcz Riesling Smaragd Dürsteiner Freiheit Wachau 2003

Paulinshof Riesling Halbtrocken 2003

 

ez a kettő volt akkor a sorban

Előzmény: bor_kedvelő (25578)
bor_kedvelő Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25595
Fekete-hegy stimmel, a 2002-es Jammertal már egyenlő részben tartalmaz Kékfrankost és CabSavot, és a Kékoportó aránya már minimális, kb 20%, ha jól tudom.
Előzmény: Marcellus (25592)
bor_kedvelő Creative Commons License 2004.07.28 0 0 25594

Én sem szeretem a szárító tanninú borokat, de nekem ezek nem olyanok. Ízlések és pofonok...

Előzmény: perlasca (25586)
Marcellus Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25593

Vylyantől már van a 2002-es Cab.Franc is, csak nincs a polcon. Még nem kóstoltam, nem tudom milyen lehet.

De a Merlot-juk is nagyon finom.

Előzmény: perlasca (25586)
Marcellus Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25592
Valóban, a Feketehegy Pinot Noir-t is tartalmaz. A Jammertal Cuvé az oportón és kékfrankoson kívül még Cabernet Sauvignont is tartalmaz.
Előzmény: perlasca (25587)
shiraz Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25591
A Hetszolo edes Pinot Noir a piacon mar beszerezheto tetel, erdemes megkostolni.
Előzmény: goél (25590)
goél Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25590

Szervusztok! Ugyan nem írtam még a Ti oldalatokon, most mégis megteszem!

Vörös aszú ügyben talán érdekes lehet a tény, hogy a Hétszőlő birtokról kikerült már egy pinot noir, amit ugyan nem aszúborként aposztrofál a pincészet, de későinek kiváló lehet. Sajnos nem volt még szerencsém a borhoz, de reményeim szerint hamarosan kóstolhatom majd! Kovács Tibornak egy régóta dédelgetett álma válhatott valóra ezzel a borral, hiszen szőlőskertjük legfelső szegletében, árva gyerekként nevelkedett e fajta, de -ha jól tudom- nagy becsben tartották mégis a szülei! Néhány szép kísérlet után, mint amit sikerült elérniük a kövérszőlővel, itt jön a következő próbálkozás. Remélhetjük csak, hogy legalább akkora sikert könyvelhetnek el pinot-val, mint az előbb említett kövérszőlővel, mégha nem is Hegyalja sajátja amaz! Én magam bízok sikerükben, mert rendkívüli módon tisztelem és meghajolok Kovács Tibor tudása és munkája előtt! Ezen a topicon kívánok nekik sok sikert a jövőben is!!! :o)

 

Beszámolhatok még egy érdekes kuriózumról; a Gróf Buttler birtok kadarka aszújáról is! Mondhatom, kifejezetten szép a bor! Bár nem tokaji, mégis egy megközelítőleg hasonló kaliberű bor került általa hordóba. Csodálatos élményt ad!

 

(Bukolyi László Úrnak ráadásul mintha lenne kékoportó és syrah fajtákból szalmabora is Egerben. Remélem mielőbb kikerülhetnek majd a Kőporos pince rejtekéből, és sajátjuk égisze alatt folytathatják útjukat a nagyközönség előtt! Jó lenne, merthogy a Kőporos nem nyújt megfelelő díszletet borainak.)

 

Üdvözlettel!   

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25589

szüreti kilátások

http://www.nol.hu/cikk/327121/

deszka Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25588
elírtam Tokajt akartam írni, de vagy Tállya, vagy Tolcsva, vagy Mád már nem emlékszem hol is volt. De vörös aszúnak mondták az biztos. Hazudtak volna?
Előzmény: GLEVENTE (25572)
perlasca Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25587

Jekl Feketehegy emlékeim szerint CS+Merlot+Pinot Noir (az első kettőben biztos vagyok, a Pinot Noir-ban nem), a Jammertal pedig Kékoportó és CS. Kezdőknek talán az utóbbi jobban fog tetszeni.

 

Nem ismerem jól Egert, de azt gondolnám, külföldi szájnak kellemesebb esetleg egy jó Pók Tamás-féle vörös, mint egy villányi "nehézbombázó". Persze fene tudja.

Előzmény: macmelon (25584)
perlasca Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25586
Vylyan 2000 CS: 2004 március 27-én kóstoltuk, a 23027-es hozzászólásban írtam a kóstolóról. MEg kell jegyeznem, tegnap vettem az IVV-ben egy Vylyan 2001 CF-t, és hasonló a tapasztalat. Én igazán szeretem a magas koncentrációt, de megfelelő gyülöcsökkel karöltve, és nem feltétlenül jó, ha egy bor szanaszéjjel szárítja az ember száját.
Előzmény: bor_kedvelő (25582)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25585
Azt ami a "pórnépnek" elérhető (Bt. <1000ft) nem a dűlőszelektált verzióban. Bár "helyben voltunk" de nem mentünk el a borászatba, nem tudtam, h. vannak ilyen extráik is. Honlapjukon nem találtam a dűlőszelekcióról semmit. (egyébként korábban kóstolt sárdonésorban az egyik legjobb volt a jásdié)
Előzmény: bor_kedvelő (25583)
macmelon Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25584
Mindenki belepofázhat, de eddig sajnos csak értelmes tanácsok voltak, semmi pofázás! :) (off(Hogy 30an állnak a sorba...)on)

A Vylyanra én is gondoltam, mert ők az egyik legmegbízhatóbbak. De mondjuk ha nem is hungarikum, de ne a leg világabb fajták. Pár éve csoda volt a Zweigeltjük. Most milyen? Jó lenne egy bikavér is ugye. Melyikre esküsztök? A kadarkát (bár nem nagyon sokat kóstoltam) lutrinak érzem. Egy Weninger KF is jó ötlet, de az meg milyen már, hogy elmesélem, hogy a legjobb soproni borász osztrák?! Elég ha ezt mi tudjuk :)

A Mandolás miatt raktam be a fehéreknél a száraz tokaj kategoriát :)

A Jekl ill. Tiffán cuvée miből van? (valszeg 1 cuvée lesz, egy bika)

Ja és a legfontosabb: minden kóstolóra jelentkezni szeretnék! (kiesve a padból) Ahova szabad oda +1 fővel (furmint, 5éves, cirfandli, KTT)
Előzmény: bor_kedvelő (25579)
bor_kedvelő Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25583

Cirfandlia!

 

Melyik Jásdi Or-t kóstoltad? Amelyik most piacon van, az ha jól tudom az alap tételük, hasonló ismérvekkel,mint amiket te is említettél. De 2003-ban készült már náluk legalább 5 dűlőszelektált tétel is, egy részük fában erjesztve és érlelve.

Előzmény: Cirfandlia (25580)
bor_kedvelő Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25582

"Vyvlyan CS 2000-t néhány hónapja kóstoltuk, és nem voltunk vele megelégedve, agresszív, szárító cucc volt kevés gyümölccsel, főleg külföldinek főleg kezdőnek nem ezt adnám"

 

Mikor kóstoltad? Az utóbbi hónapokban nagyon szépen összeérett és kinyílt az a bor szvsz.

Előzmény: perlasca (25581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!