Az persze más lapra tartozik, hogy aki felvásárolja a szőlőt, miért nem fizet többet. Nyilván vannak gonosz/kapzsi lelkek is, de vélhetően az egyik ok az, hogy a valódi asztali bort készítők -akik a legnagyobb mennyiséget vásárolják fel- minél olcsóbban akarnak vásárolni, hogy ne emelkedjen a költségeik és bírják az árversenyt a műbort előállítókkal.
Persze Neked is nagy igazságod vagyon, hiszen hogy létezik az, hogy a minőségi alapanyagot kevesebb, mint 10% felárral díjazzák?! A termelő nem azért termel a gyengébből sokat, mert olyan az ő lelki alkata, hanem mert az éri meg neki. Ha a minőséget jobbn megfizetnék, kezét-lábát törné, hogy olyat termeljen.
Ha nem veszi át senki a nem teljesen érett, apró vackokat, akkor idővel rájön a termelő, hogy muszáj korlátoznia a termelést. Persze gyanítom mindig lesz, aki a mennyiségi termelést preferálja a minőség helyett, de legalább azokon a területeken, ahol "neve" van borainknak nem ártana - akár "erőszakkal" is - tudatosítani a gazdákban, hogy ha átvételre termelnek, akkor az egy bizonyos minőséget is kell, hogy jelentsen.
Az egyediségen van a hangsúly. Lehet, hogy Villányban olyan CF-et tudnak készíteni amit máshol nem, de ezzel mi csak jól járunk.
Rosti
"nem kérni kell, hanem kijelenteni, hogy a 17-19 MM alatti szőlőt egyszerűen nem veszik át, az e feletti mustfokonként mondjuk 10 ft/kg bónuszt adni. "
Ez szép ha működik.
Erről nekem a tavalyi szüret jut eszembe. 10 ft különbség volt a minőségi és az asztali borszőlő közt. Csak számolni kell hogy mennyi szőlőt kell leválogatni és meg van-e fizetve. Tavaly nem volt.
Kell bohóckodnom az egérrel:), nem tudtam befejezni. Különben helyett legyen állítólag a Franc Villányban talált hazára (nesze nekünk egy újabb Hungaricum:)).
Kb. egy hónapja ittam belőle a Karaffában egy borkóstolón. Nagyon kellemes, de még nem hozza ki igazán, ami benne van, viszont már érezni, mit is tud ez a bor (legalábbis akkor még ez volt a véleményem). Különben
A tokaji túl sok a szőlő cikkhez; már július eleji ottjártunkkor is látszott a hihetetlen mennyiségű és méretű (>40 cm-es) fürtkezdemények a "jól bevált" szálvesszős műveléseken.
"A cég most arra kérte a vele szerződésben álló termelőket, hogy fürtválogatással csökkentsék a termést."
Ez röhejes; nem kérni kell, hanem kijelenteni, hogy a 17-19 MM alatti szőlőt egyszerűen nem veszik át, az e feletti mustfokonként mondjuk 10 ft/kg bónuszt adni. A tökéken látott "szép terméskezdemény" (sztem akár 20-25 kg is lehetett/tő) ebben az évben jó eséllyel nemesrothadni sem fog, szal lesznek gondok azoknál akik nem korlátoznak.
Én is jelentkezem a kóstolókra, ahol lehet ott +1 is természetesen!
Szendééknél mi is jártunk 1 hete, házi sonkáról nem tudtam így az sajnos kimaradt:(, de a benyomások továbbra is pozitívak, bővebben, pontokkal, elemzéssel feltehetően csak jövő héten jelentkezem, momentán a betonfúrás rejtelmeiben merültem el:(
Fekete-hegy stimmel, a 2002-es Jammertal már egyenlő részben tartalmaz Kékfrankost és CabSavot, és a Kékoportó aránya már minimális, kb 20%, ha jól tudom.
Szervusztok! Ugyan nem írtam még a Ti oldalatokon, most mégis megteszem!
Vörös aszú ügyben talán érdekes lehet a tény, hogy a Hétszőlő birtokról kikerült már egy pinot noir, amit ugyan nem aszúborként aposztrofál a pincészet, de későinek kiváló lehet. Sajnos nem volt még szerencsém a borhoz, de reményeim szerint hamarosan kóstolhatom majd! Kovács Tibornak egy régóta dédelgetett álma válhatott valóra ezzel a borral, hiszen szőlőskertjük legfelső szegletében, árva gyerekként nevelkedett e fajta, de -ha jól tudom- nagy becsben tartották mégis a szülei! Néhány szép kísérlet után, mint amit sikerült elérniük a kövérszőlővel, itt jön a következő próbálkozás. Remélhetjük csak, hogy legalább akkora sikert könyvelhetnek el pinot-val, mint az előbb említett kövérszőlővel, mégha nem is Hegyalja sajátja amaz! Én magam bízok sikerükben, mert rendkívüli módon tisztelem és meghajolok Kovács Tibor tudása és munkája előtt! Ezen a topicon kívánok nekik sok sikert a jövőben is!!! :o)
Beszámolhatok még egy érdekes kuriózumról; a Gróf Buttler birtok kadarka aszújáról is! Mondhatom, kifejezetten szép a bor! Bár nem tokaji, mégis egy megközelítőleg hasonló kaliberű bor került általa hordóba. Csodálatos élményt ad!
(Bukolyi László Úrnak ráadásul mintha lenne kékoportó és syrah fajtákból szalmabora is Egerben. Remélem mielőbb kikerülhetnek majd a Kőporos pince rejtekéből, és sajátjuk égisze alatt folytathatják útjukat a nagyközönség előtt! Jó lenne, merthogy a Kőporos nem nyújt megfelelő díszletet borainak.)
Jekl Feketehegy emlékeim szerint CS+Merlot+Pinot Noir (az első kettőben biztos vagyok, a Pinot Noir-ban nem), a Jammertal pedig Kékoportó és CS. Kezdőknek talán az utóbbi jobban fog tetszeni.
Nem ismerem jól Egert, de azt gondolnám, külföldi szájnak kellemesebb esetleg egy jó Pók Tamás-féle vörös, mint egy villányi "nehézbombázó". Persze fene tudja.
Vylyan 2000 CS: 2004 március 27-én kóstoltuk, a 23027-es hozzászólásban írtam a kóstolóról. MEg kell jegyeznem, tegnap vettem az IVV-ben egy Vylyan 2001 CF-t, és hasonló a tapasztalat. Én igazán szeretem a magas koncentrációt, de megfelelő gyülöcsökkel karöltve, és nem feltétlenül jó, ha egy bor szanaszéjjel szárítja az ember száját.
Azt ami a "pórnépnek" elérhető (Bt. <1000ft) nem a dűlőszelektált verzióban. Bár "helyben voltunk" de nem mentünk el a borászatba, nem tudtam, h. vannak ilyen extráik is. Honlapjukon nem találtam a dűlőszelekcióról semmit. (egyébként korábban kóstolt sárdonésorban az egyik legjobb volt a jásdié)
Mindenki belepofázhat, de eddig sajnos csak értelmes tanácsok voltak, semmi pofázás! :) (off(Hogy 30an állnak a sorba...)on)
A Vylyanra én is gondoltam, mert ők az egyik legmegbízhatóbbak. De mondjuk ha nem is hungarikum, de ne a leg világabb fajták. Pár éve csoda volt a Zweigeltjük. Most milyen? Jó lenne egy bikavér is ugye. Melyikre esküsztök? A kadarkát (bár nem nagyon sokat kóstoltam) lutrinak érzem. Egy Weninger KF is jó ötlet, de az meg milyen már, hogy elmesélem, hogy a legjobb soproni borász osztrák?! Elég ha ezt mi tudjuk :)
A Mandolás miatt raktam be a fehéreknél a száraz tokaj kategoriát :)
A Jekl ill. Tiffán cuvée miből van? (valszeg 1 cuvée lesz, egy bika)
Ja és a legfontosabb: minden kóstolóra jelentkezni szeretnék! (kiesve a padból) Ahova szabad oda +1 fővel (furmint, 5éves, cirfandli, KTT)
Melyik Jásdi Or-t kóstoltad? Amelyik most piacon van, az ha jól tudom az alap tételük, hasonló ismérvekkel,mint amiket te is említettél. De 2003-ban készült már náluk legalább 5 dűlőszelektált tétel is, egy részük fában erjesztve és érlelve.
"Vyvlyan CS 2000-t néhány hónapja kóstoltuk, és nem voltunk vele megelégedve, agresszív, szárító cucc volt kevés gyümölccsel, főleg külföldinek főleg kezdőnek nem ezt adnám"
Mikor kóstoltad? Az utóbbi hónapokban nagyon szépen összeérett és kinyílt az a bor szvsz.