A refraktometer igazából szárazanyagot mér. Mindig nagyobb értéket mutat a valós cukorfoknál. Minnél magasabb a cukorfok annál többet kell levonni a mutatott értékböl. Valójában még fajtánként is korrigálni kell . A kutató állomások a korrekciós táblázatokkal rendelkeznek.Beállitani desztillált vizzel kell.
Az egész standolás durva, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Idegenforgalmi Kollégium konklúziója a legborzasztóbb:
"A törvényi kényszer a világhírű gasztronómiájáról elismert magyar turizmusban olyan negatív következményekkel fog járni, amelyek, nemcsak a vendégek számára nyújtott kínálat beszűkülését vonja maga után, de a tisztességes magyar bortermelőknek hosszabb távon értékesítési gondot is jelentheti.
a hazai borokat a vendéglátás nem fogja az eddigiekhez képest kiemelten szerepeltetni,
minimálisra fog szűkülni az üzletek italválasztéka,
az EU csatlakozást követően a bővebb kínálatból a vállalkozók a legkedvezőbb ajánlat mellett fognak dönteni."
Nagyon tiszta, gyümölcsös illat és ugyanezt visszaadó enyhén citrusos íz. Korrekt savassága van, de nem tartom sem elegánsnak a savait sem igazán komplexnek. Korrekt bor, de nem üvölt a rizling belőle. 10 eurót adtam érte és ennyit akár meg is érhet.
Visszafogott illat aminek hagyni kellett egy kis időt. Kevésbé gyümölcsös illatok és ízek, inkább az elegáns savak és egyfajta izgalmas aromásság amit én az elzásziságnak tulajdonítok. Igazán elegáns bor de mintha egy kicsit visszafogott lenne az egész és kevésbé jelentkeztek az általam várt rizling jegyek. Lehet Elzászból inkább traminit kellett volna választani :) Összeségáben egy szépen megcsinált, érezhetően tradicionaltiást tükröző nőiesen légy savakkal rendelkező, extraktédességgel hódító jó bort kaptunk. A 12 eurós ár elfogadható, de az Alsace felirat tuti volt 4 euró a dologban :)
Nekem az egyik kedvencem ez a bor. Maszkulin, karakteres, egyensúly. Érett mangós, ananászos illatok és határozott, testes, gyümölcsös íz. Ha biztosra akarok menni akkor ilyen bort vesze. Ilyen bort akarok inni a lagzimon és illyen bor igyanak majd a halotti toromon :) 12 éuró meg potom pénz érte
Tulajdonképpen 3 jó bort ittunk :) és ismét elköteleztem magam a rajnai rizling fajta iránt. rendszerint férfias, nem újfahordós szép savakkal rendelkező bort csinálnak belőle. Csak vigyázni kell, hogy nem szabad túl olcsón venni és termőterületérzékeny tud lenni.
A pincészetről én sem tudok semmit, de a bikavért tegnap előtt kóstoltam. Ahhoz képest, amit vártam (egészen elegáns zempléni panzióban 900!! Ft/palack) pozitív csalódás volt. Kicsit karcsú, de kellemesen fűszeres, egyben lévő bor. Kb. 4 pontot mindenképp megért. Persze jobban örülnék, ha az USA-ban ennél komolyabb dolgok képviselnék kicsiny hazánkat.
Haliho!
Itt az usa-ban pedig egy nagyobb bor es egyeb alkoholos italok uzletben egy magyar bort talatam - persze a legalso polcon -, egri bikaver egy olyan pincetol akirol nem is hallottam eddig: VITAVIN ha jol emlexem.
Ahogy elnézem, ez így is az olcsó kategória. S a szállodákban kishazánkban sem a drága borokat lehet megvásárolni többségében, hanem 5-6000 Ft-ért az 1000 Ft bruttó nagykerár alatti termékeket.
Ha jól látom Danubiana a termelő; lehetne rosszabb is... ők viszonylag megbízhatóak; de tájborért 6000ft-ot! Bár még ezzel az árral is a legolcsóbb kategóriában vannak, gondolom a hely eléggé húzós. Reális értékük nem hiszem h. 1000 ftnál több lenne, persze nem szállodában.
Nyakas 2003 Müller Thurgau (topic-ajánlásra): kiváló darab, főleg 750 Ft-ért (IVV). Határozott, szép savak, nagyon friss, minden passzol. Klasszikus 5 pont.
Bussay 2002 Szürkebarát. Most vagy ennyit változott a bor néhány hónap alatt, vagy nem tudom mi van: az A38 hajón kóstoltam utoljára, és akkor egy nagyon diszkrét, olajos, arisztokratikus bor volt. Ezzel szemben tegnap egy nagyon sokrétű, gazdag, de egyáltalán nem finomkodó bort ittunk, sokkal erőteljesebbek voltak az ízek. Akárhogy is, ez is kiváló volt, 6 pont.
Berecz Stephanie és Zsolt 2002-es Kikelet hárslevelű: szép ászkolt illat és íz, az utóízben érdekes pisztáciás, keserűmandulás érzet, de kellemes: 5 pont.
Frittmann testvérek kékfrankos rozé 2003: semmi extra, klasszikus kékfrankos rozé, lecsóhoz jól csúszott: 4 pont.
Jaja én is látom hogy mit műveltem :))) ez annak a következménye hogy itthon unatkozom egy pár napja és ahogy a kezembe akadtak a prospektusok úgy írtam a hsz-eket
mert nekem is ilyen van. De ha már ezeknél tartunk nekem az okosok azt mondták a kutatóban, hogy ezek mindíg alá mérnek a valódi cukorfoknak; de akkor minek van rajta a kalibráló amivel pontosan be lehet állítani? (mint ahogy tettem én is egy mustfokoló és must segítségével...)
A cirfandli borok már a birtokomban vannak! Ha kapok egy címet és időpontot, hogy hová vihetem őket, nagy szeretettel megteszem és elfogadom meghívásotokat a közös kóstolásra természetesen! Köszönöm szépen! Nem felejtettem ám el amit ígértem! :o)
Nagyon szívesen kóstolnám további cirfandlik körében őket, persze ha van rá mód és megengeditek!
Nagyon érdekes lenne, merthogy vajmi keveset tudok a cirfandliról, mint fajtáról. Meghallgatnálak róla Titeket! Utoljára gombaételhez választottam egy szép példányát, de ez volt úgy 5 éve! A Magyar Borok Házában sikerült hozzájutni annak idején. Ott egyébként elképzelhető, hogy találni még elvétve.
Tehát; címet és időpontot kérek a szállításhoz! :o))) (Bár 2 palackról van szó, sajna!)
Kénytelen vagyok visszatérni egyetlen gondolat erejéig!
Üdvözlet Nektek, topiclakók és Neked különösen Cirfandlia! Örülök, hogy utánajártál Jásdi Úr borainak, de még mennyire! Tudomj, hogy kevéssé mérvadó a véleményem, de meggyőződésem, hogy nem egy olaszrizlingről írtunk! Amire én gondoltam, annak semmi köze a "reduktív technológiához", ami ráadásul -szvsz- nem is létező közeg, de ezt most csak úgy mellékesen! Tehát az én ajánlásom a Siralomvágó és Beregháti olaszrizlingekre vonatkozott, amelyek fahordóban érlelt tételek, ráadásul vadélesztős erjesztésből jöttek le, ami talán az egyik legnagyobb rizikó felvállalása, ha az adott termelő nem tiszteli környezetét. Jásdi Mester viszont tiszteli azt, így sikerülhetett ez a néhány olaszrizling oly nagyszabásúra!
Űűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűű!!!!! :o)
Na azokat próbáld kóstolni, hidd el nem fogsz csalatkozni bennük!
Szende: A hely továbbra is egyik kedvencem marad, korrekt vendéglátás, tisztességes árak, látszik, hogy itt nem csak pénzforrásnak nézik a vevőt - vagy ha igen az nem látszik a kiszolgáláson;)
Rose '03: Kellemes, gyümölcsös, jól csúszó 5p
Rajnai- és Olaszrizling '03: Kevés illat, rövid íz, fajtajellegg nem különösebben jött, nem tett rám nagy benyomást 3p
Oportó '03: Kellemes, jól iható, nem komplikált, de oportótól ezt ne is várjuk 4p
Merlot '01 (Első szüret): Tartalmas, sűrű, ígéretes illatok, de ízben azért valamelyest érezni az évjáratot (bár Szendéné állította, hogy nem lehet észrevenni:) ) 5p
Szende Cuvée (papírról lemaradt, így évjáratot passzolom): Könnyed mégis tartalmas házasítás, tannin a helyén, barique csak amennyi kell 6p
Molnár "rastafari" Lajos: Most sajnos csak a(z épp barátnőjével évődő, így kissé kelletlen) fiával találkoztunk. (Szendéné szerint gyakran ki se nyitnak.)
Cabernet Sauvignon '00: (vinagórán nagyaranyos ha jól rémlik) A "szokásos" csokoládés illatok szépen jöttek, ízben már persze a CS-jelleg jön nagyon korrekten, koncentráltan. 6p
Maul pince:
Rose '03 (Cab. Sav.): Nekem nem jött az a ropogósság, amit egy jó rosétól várok 4p
Oportó Barrique '03: Elsőre mintha maradékcukor, (vagy extrakt-édesség?) jeleit vélné az ember felfedezni. Nekem nem igazán jött be, bár a barrique-ot kombinálni ezzel az édeskés valamivel érdekes próbálkozás. 3p
Ami érdekes volt, hogy csak lézengtek az emberek, vendégeket alig láttunk. Szendéné meglepődve konstatálta, hogy nem igazán reklámozzák a hotelekben, vendéglátóhelyeken Villányt és nem szerveznek kóstolótúrákat a túristáknak, nekem kicsit úgy tűnt, hogy azt várják a hotelek foglalkozzanak ezzel, mintha nem a villányi gazdák érdeke lenne elsősorban, hogy legyenek túristák, akik forgalmat generálnak és viszik a hely hírét szerte az országban.